Last news in Fakti

13 Април, 2021 10:00 1 800 16

Лашет или Зьодер: кой е по-добрият кандидат за канцлер?

  • ангела меркел-
  • германия-
  • бундестаг-
  • армин лашет-
  • маркус зьодер-
  • канцлер

Меркел се оттегля след 16 години на канцлерския пост

Лашет или Зьодер: кой е по-добрият кандидат за канцлер? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политикът, който ще бъде издигнат като кандидат за канцлер от посестримите партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), има големи шансове да застане начело на Германия. От създаването на ФРГ през 1949 година до днес общо 51 години канцлерът е бил представител на християндемократите. Сега, около половин година преди изборите за нов Бундестаг, съюзът между двете партии продължава да води в социологическите проучвания.

Меркел се оттегля след 16 години на канцлерския пост

Днес обаче всичко е различно. Позициите на ХДС/ХСС са отслабени. А причините за това се крият най-вече в управлението по време на пандемията. Критиките към кризисния мениджмънт на правителството се отразиха тежко на християндемократите. Скандалите около закупуването на защитни маски принудиха няколко депутата да подадат оставка. И още: след 16 години на канцлерския пост Ангела Меркел се оттегля. Тя оставя една партия, изгубила не само ориентация и посока, но и голяма част от гласоподавателите си. Според последните социологически проучвания, днес християндемократите се радват на около 28% доверие. А Зелените им дишат във врата. На последните парламентарни избори през 2017 година партията на Меркел спечели 32,9% от гласовете. Днес желаещите да станат кандидат за канцлер на Съюза ХДС/ХСС са двама: Армин Лашет - министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия, който беше избран за председател на ХДС през януари, и Маркус Зьодер - председател на сестринската партия ХСС и премиер на Бавария. Тъй като ХСС е активна единствено в Бавария, обикновено се смята, че кандидатурата на ХДС е без конкуренция.

Все повече германци искат Зьодер

Само че тази година е различно. Зьодер, динамичният премиер на Бавария, заложи на сравнително ясна линия по време на пандемията. Той подкрепяше по-строгите ограничения, заставайки така зад канцлерката Меркел, и беше скептично настроен към разхлабването на мерките. Въпреки това мнозинството германци му гласува доверие. Лашет беше много по-непоследователен в политиката си. През лятото на 2020 година той се застъпваше за разхлабване на мерките, което според много експерти доведе впоследствие до ръст на инфекциите. Сега обаче новият председател на ХДС застава зад идеята за строг и кратък локдаун, подобно на Меркел и Зьодер. Само че липсата на последователност навреди на имиджа му. Дори Меркел разкритикува лично политиката на своя наследник в партията. Според проучване на социологическия институт YouGov от средата на месец март, 41% от германците искат Зьодер да води кампанията на ХДС/ХСС наесен, а едва 14% се застъпват за Лашет. Сред избирателите на ХДС/ХСС подкрепата за Зьодер е дори 63%, а за Лашет - едва 12%. А според допитването на Infratest dimap от 1 април, проведено по поръчка на обществено-правната телевизия АРД, 54% от германците смятат, че Зьодер е по-добрият кандидат за канцлер срещу 19% за Армин Лашет. Сред привържениците на ХДС/ХСС резултатите изглеждан така: 79% за Зьодер срещу 29% за Лашет.

Следващото правителство: християндемократи и зелени?

Дълго време Маркус Зьодер повтаряше, че вижда бъдещето си в Бавария и не проявяваше интерес към канцлерския пост. Ето, че сега обаче той декларира желание да се кандидатира за канцлер. Малко преди да обяви решението си един негов ход накара мнозина да подозират, че той има такива намерения: Зьодер изпрати писмо до министър-председателите на другите федерални провинции, в което настоя най-после политиката по отношение на пандемията да бъде координирана. Впечатление направи това, че Зьодер е написал писмото заедно с Винфрид Кречман, министър-председателя на Баден-Вюртемберг, който е представител на Зелените. Зьодер има добри отношение със Зелените и напоследък често се застъпва за защитата на климата. А една бъдеща коалиция със Зелените звучи като най-реалистичния сценарий в следващия Бундестаг. Днес изпълнителното бюро на ХДС обсъди въпроса за канцлерската кандидатура и, както се очакваше, застана зад Армин Лашет. Ръководството на ХСС също заседава днес по темата. Общото решение на ХДС и ХСС се очаква до десет дни. Наскоро Армин Лашет заяви: "Ще решим според критерия кой има най-добрите перспективи да спечели изборите в цяла Германия". А в момента това със сигурност е Маркус Зьодер.

Автор: Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кандидат

    12 2 Отговор
    Да взимат Борисов, така ще ги оправи, че ще ни изпреварят по развитите.
  • 2 Коментар

    13 1 Отговор
    Тоя, който няма да е васал на сащ!
  • 3 Поляк

    5 3 Отговор
    Мръсни шваби.

    Коментиран от #5

  • 4 НСДАП

    12 2 Отговор
    Само втори Адолф Шикългрубер ще ви оправи вас еврохейовете мръсни!!!
  • 5 Тъп народ

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Поляк":

    Във всичко са били и ще бъдат по-добре,след разгрома през войната с голи ръце събират тухлите за да строят отново,а Ганьо -орек,рак и щука,а някой се издигне,а племето отдолу го дърпа...Тъп народ и тъпи политици-всички!
  • 6 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    След като меркелица отмъсти на Европа с едно изречение, най подходящия канцлер е Мустафа.
  • 7 К 1929

    7 0 Отговор
    ПО ДОБРИЯТ Е ТОЗИ КОЙТО САЩ ПОСОЧАТ.
  • 8 Флин

    6 0 Отговор
    И двамата са изключително неприятни "пешки". А "зелените" терористи изобщо няма нужда да се коментират, те разрушават всичко по - бързо и от краварската "демокрация". Почивай в мир Deutschland
  • 9 ПРЕДАТЕЛИ

    1 0 Отговор
    КОЙТО Е БИЛ КОМУНИСТ БАЩА МУ И МАЙКА МУ СА КОМУНИСТИ И ИМА ДЯДО УБИТ ОТ КОМУНИСТИТЕ ТОЙ Е ПО - ДОБРИЯ !
  • 10 Demonaz

    2 0 Отговор
    Като им вида муцуните ми става ясно,че не са немци. Хайде със здраве! По-скоро едни други хуманоди с носове.
  • 11 безпартиен

    3 0 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9.5.1945.От тогава до сега построените джамии там са повече от тези в Анадола!
  • 12 Грую

    3 0 Отговор
    Ако стане Лашет, до 2 години в Германия официалния език ще е арабски. Ако дойде Зьодер, до 2050г. ще носим още маски, но над защитни скафандри и всеки ще е ваксиниран поне 10 пъти
  • 13 xaxaxaxaxa

    3 0 Отговор
    И отново две безполезни "юристчета"-бюрократчета... смЕх!
  • 14 Здрасти

    2 0 Отговор
    И двамата са ненадминати идиоти.
  • 15 Салам Алеко

    0 0 Отговор
    Ако Ердоган се кандидатира Лашет и Зьодер нямат шанс за канцлер на Германия.
  • 16 Тоя Зьодер

    0 0 Отговор
    Мяза на пра- Българин.