Last news in Fakti

18 Април, 2021 19:00 6 492 62

Най-после надежда за България

  • народно събрание-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • дпс-
  • слави трифонов

Що се отнася до ГЕРБ: позорното поведение на г-н Борисов, който депозира оставката на правителството писмено, показва, че е в дълбока паника

Най-после надежда за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първото заседание на новото Народно събрание ме изпълни с надежда. И не съм единственият, който го усети така, пише проф. Ивайло Дичев. Ето какво му дава повод за оптимизъм:

Да започнем със символа: връщането на институцията в историческата ѝ сграда и напускането на Партийния дом, който стана символ на новото срастване на партията ГЕРБ с държавата - овладяването на правосъдието и медиите, присвояването на бизнеси и арестите, а всичко това под съпровода на етно-патриотични подвиквания от трапезните патриоти, каквито пригласяха и едно време на комунистите.

Горещо се надявам, че този мрачен архитектурен печат на Сталин върху поредната завладяна източноевропейска столица, ще се превърне в музей, концертна зала, конгресен център или нещо друго, несвързано с властта. Защото сме парламентарна република, не партийна. На фона на ограбените милиарди от КТБ, стотиците милиона неплатени данъци от Божков и неизмеримите загуби от спирането на евроинтеграцията на западните Балкани, едни двайсет милиона, дадени напусто за ремонт ми се виждат прежалими.

Другият ведър момент: конституционното мнозинство, с което беше избрана новата председателка на парламента, а осиротелите без патериците си управляващи - поставени в ъгъла. Подобно мнозинство си представям на скорошните президентски избори. Е, не е съвсем сигурно как ще гласуват от Демократична България, но пък аплодираха пламенната реч на г-н Радев.

Нека не прахосваме енергията от лятото

Хубавото е не просто това, че има съгласие за търсене на сметка от доскорошното управление, а че така фрагментираният парламент все пак може да се обединява около някакви решения - въпреки клетвите на някои анализатори. Говорили ли са преди, споразумявали ли са се, това не знаем. Нашите съграждани и в частност - журналистите развиха една абсурдна нетърпимост към всякакви политически взаимодействия. Вярно ли е, че сте се срещали с Х, не смятате ли, че ще е неморално да ви подкрепи У? Как се прави политика без комуникация? Уж неопитните нови политици вероятно са успели тайно да подготвят това единомислие, ако пък чудодейно им е дошло отвътре - още по-добре.

Ще е жалко да бъде прахосана протестната енергия от лятото, довела до този нов парламент; незабавните нови избори днес изглеждат опасна руска рулетка. Повечето лидери направиха уговорката, че вероятно 45-ото НС ще е кратко, и все пак стори ми се, че чувам (а може да ми се е искало да чуя) воля да се свършат някои неща, преди да търсят нов вот. Впрочем деловодството още първия ден беше затрупано от законопроекти, като най-активни бяха най-малките парламентарни групи.

Много позитивно ми прозвуча кратката реч на хардлайнера на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов, който досега се изказваше крайно и ултимативно. Сега обаче настоя за неща, които изглеждат консенсусни сред партиите на промяната - да се махне ограничението на секциите в чужбина и видеонаблюдението, да се въведе дистанционно гласуване и 100% машинен вот. ГЕРБ обаче не са вчерашни, те не пропуснаха да забият клин сред опонентите си, напомняйки, че внасят законопроект за мажоритарно гласуване - по него те и ИТН биха имали мнозинство, а опонентите им най-вероятно биха се изпокарали (при изцяло мажоритарен вот, както знаем, умират малките партии). Само че г-н Йорданов отговори на подмятанията така: "Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство. Освен това този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща."

Какво е важното сега?

Ами да, за да свърши нещо мнозинството на промяната, то трябва да ешалонира своите приоритети, да почне с теми, които обединяват и постепенно да върви към по-трудното. Не ми се вижда разумно например настояването на Христо Иванов от името на Демократична България за лустрация - знам колко им е важно това, но в тази конфигурация закъснялата лустрация рискува да жертва подкрепата на БСП и ДПС.

Много хора подозират, че партията на Карадайъ се прилепва към победителите, където не им е мястото. Нека видим обаче как ще гласуват по основната тема - поставянето под контрол на главния прокурор, за когото се смята, че именно те управляват. Кой знае, стават чудеса (по Коледа). Във всеки случай без подкрепата нито на БСП, нито на ДПС сериозни промени в този кратък, може би програмен парламент не са възможни. Затова е много важно в какъв ред ще бъдат подредени приоритетите. Аз бих почнал с прокуратурата и дистанционното гласуване, а едва по-нататък бих повдигнал разделящи теми като лустрацията или мажоритарната система.

Дойде ли краят на ГЕРБ?

Що се отнася до ГЕРБ: позорното поведение на г-н Борисов, който депозира оставката на правителството писмено, показва, че е в дълбока паника. Нещо още по-срамно: повикан на следващия ден да даде обяснение за европейските пари, той си взе отпуск, само и само за да не отиде! Поведение на двойкаджия, който опитва да се измъкне от класно.

Откъде идва ужасът - че ще го освиркват двайсетината протестиращи на площада? Че ще трябва да погледне в очите своите депутати, които смяташе да дава под наем? Нямам друго обяснение, освен че - с право или не - се бои от разследване на управлението си; може вече да е купил самолетен билет за място като Абу Даби. Страшилището, срещу което гражданите протестираха с месеци, изведнъж се спихна, сви се до дребен, стреснат човечец, който се крие по ъглите. Някак обидно ти става даже като си дадеш сметка срещу какво си се борил.


Този текст изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нито

    64 19 Отговор
    Статии, писания, анализи и подобни ме интересуват,, за мен е важно колкото се може по бързо мутро-мафията да се махне и никога да не дойде на власт... съсипаха ми дребния бизнес мизе ниците

    Коментиран от #32, #49

  • 2 tost

    61 19 Отговор
    Даааааа, партията ГЕРБ ще се преименува на ГРОБ.

    Коментиран от #59

  • 3 христозков

    60 1 Отговор
    абе,къде е Пеевски???

    Коментиран от #8, #13, #61

  • 4 Гост

    38 8 Отговор
    И мен ме изпълни с надежда, че Дупе Веле скоро ще се оттече в канала повличайки със себе си всички паразити, които подхранва!
  • 5 ЧАЛГАРЯ И НИНОВИЦА..НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ

    27 51 Отговор
    ТИЯ ЛИ СА НИ....НАДЕЖДАТА....
  • 6 НАДЕЖДАТА

    26 17 Отговор
    ще повярвам че си ЗАСЛУЖАВА когато видим ТУЛУПА на .....ВЕКИЛСКИ......ЗА ДЪЛГО !!!
  • 7 НАВЕДИ СЕ..МУТРИ ВЪТРЕ

    22 35 Отговор
    ТИЯ ЛИ СА НИ....НАДЕЖДАТА9775
  • 8 Гост

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "христозков":

    Зад гърбовете на маскираните на снимката, от където им дърпа конците.
  • 9 Gogo

    18 26 Отговор
    Жалка картина, загубили се надпреварват да управляват. Очаквам, като знам лидерите им да поемат тежкото кормило като министри, а Слави да поеме отговорност и да стране мин-председател, не да се крие зад други. Тогава ще поемат конкретна отговорност, а не депутати без никви ангажименти. Вие сте на ход=====

    Коментиран от #50

  • 10 Гост

    24 3 Отговор
    Верно бе, къде е прасето, домуса също не се показва, чанта била също... тея май са се о .. ли

    Коментиран от #14

  • 11 Последния софиянец

    32 18 Отговор
    Нови честни избори след два месеца, организирани от служебен кабинет на Румен Радев. ЦИК и Мишо Константинов в затвора.

    Коментиран от #21

  • 12 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    32 17 Отговор
    ТОЙ НЕ Е В ДЪЛБОКА ПАНИКА БОКО ТИКВАТА!!ПРОСТО ТОК Е ЕДИН СТРАХЛИВ,ПСИХИЧНО БОЛЕН,ДОЛЕН,МРЪСЕН ИНДИВИД ПРИ КОЙТО ИМА НАЧЕНАТИ НА МЪЖЕСТВЕНОСТ КОГАТО ЧЕКМЕДЖЕТО МУ Е ЧЪЛНО,ИМА 20 ЧОВЕКА ОХРАНА,ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА Е ЗАД НЕГО ЗАЕДНО С АМЕРИКА,ТУРЦИЯ И ВИЕ ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ!!!ИНАЧЕ АКО МУ ПЛЕСНЕШ С РЪЦЕ В НЯКОК ТЪМНА УЛИЧКА,ЩЕ СЕ НАПИКАЕ И ЩЕ ХУКНЕ ДА БЯГА!!!
  • 13 Последния софиянец

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "христозков":

    Шиши разпродаде всичко и е в Дубай.
  • 14 Последния софиянец

    32 7 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Домуса се крие в сарая си в Бистрица и го охранява незаконно отряд барети.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Истински комунист

    22 17 Отговор
    е другаря Дичев! Един от тези които с всичка сила желаят Бг да стане част от путиновата империя! Няма значение, че така ще възроди сталинската диктатура.Какво му пука, като той ще е от привилегированите, а овцете дето блееха за едно Ферари с цвят червен, ще мизеруват и ще чакат червените мутробсрони да им пуснат за 9 септември банани😁😁
  • 17 антибсп

    12 16 Отговор
    Аз също съм изпълнен с оптимизъм - на мика не и остава много ...
  • 18 четящ

    18 19 Отговор
    ББ е мишка и нищо повече!
  • 19 ГЕПИ НОСТРА

    7 1 Отговор
    Открийте приликите....


    1. Никой не може да дойде и да се представи сам на някой от нашите другари. Трябва да бъде представен от трети човек.

    2. Никога не гледайте жените на другарите.

    3. Не допускайте да ви виждат в обществото на полицаи.

    4. Не посещавайте барове и клубове.

    5. Вашият дълг е винаги да бъдете на разположение на Коза ностра, дори ако жена ви всеки момент ще роди.

    6. Договорките за уговорени срещи трябва да се изпълняват безапелационно.

    7. Дръжте се с уважение със съпругите си.

    8. Ако искат от вас каквато и да е информация, отговаряйте правдиво.

    9. Не присвоявайте пари, които принадлежат на други или на роднини на други.

    10. В Коза ностра не могат да постъпват следните лица: всеки, чийто близък роднина служи в полицията, всеки, чийто роднина от мъжки или женски пол изневерява на съпругата/ съпруга си, всеки, който се държи зле и не спазва нравствените принципи.

    Коментиран от #60

  • 20 Хаджиментов

    25 13 Отговор
    В този парламент простотията прелива и нямам абсолютно никаква надежда.
    Стари муцуни, някои изхвърлени от политиката и новозавърнали се, няколко улични хулигана, които трябваше да са в затвора, а не в парламента и масовка от един куп калинки, които не знаят за какво са там и какво трябва да правят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Суверенът

    19 14 Отговор
    Очаквам паническо напускане на потъващия кораб Герб от страна на плъховете и калинките , които го бяха налазили , заради безплатното плюскане ! А капитанът , изоставен сам на задаващата се народна буря !

    Коментиран от #25

  • 23 Последният гербер

    13 13 Отговор
    Чекмеджето се затвори !...
    Чакаме ... затвори !!!....
  • 24 Станимир Русев

    14 3 Отговор
    Много важно къде ще сте , по важно е да работите за благото на народа ,вземете се стягайте стига с тия глупости за малоумници,преди всичко е сградата на народа,че ни писва от палячовци!
  • 25 НАРОДЪТ

    14 11 Отговор

    До коментар #22 от "Суверенът":

    НАПУСКАЙТЕ КАЛИНКИ ИДВАТ БАЛЕРИНКИ И ПАЛЯЧОВЦИ !
  • 26 11 години СТИГАТ !

    7 9 Отговор
    Времето е НАШЕ !

    Коментиран от #28

  • 27 Римейк на римейка

    10 7 Отговор
    Развод ми дай,и повече не ме мъчи !
    Вземи калинките и жипа,но въздуха ми остави !
  • 28 Имате

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "11 години СТИГАТ !":

    Точно 111дни лутане
  • 29 има такива кретени

    15 8 Отговор
    скоро ще разберат за каква надежда са гласували
  • 30 Куцар

    10 5 Отговор
    Една шушумига се опитва да блесне с посредственните си разсъждения. Явно в къщи са го насмели да донесе накой лев и той, барабар Петко с мъжете.
  • 31 Анжектоплякторчо

    4 5 Отговор
    Дайте път на младите !
    Стига стари муцуни !
    Слави пусни ги на ринга !
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "Нито":

    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....
  • 33 АНОНИМЕН

    3 8 Отговор
    Щом и Дойче Зеле е срещу Бойко - аз ще съм за Бойко! Не защото харесвам Бойко! Крайно време е някой българин да ги отсвири тия пиявици дето от 150 години ни смучат, а сега както са го разсърдили току-виж го и направил!
  • 34 гошо

    6 2 Отговор
    Подлогата на българомразците ционисти от DW
  • 35 ко не

    5 3 Отговор
    Голяма чалгария! Костинбродската свирка и поправката Ванко1 са новите лица на чалгарията в България, и Тошко Африкански също. Когато минат зад вас и ви наведат напред със свалени гащи ще разберете истината, ама ще е късно. Продължавайте да ги подкрепяте и да гласувате за тях!

    Коментиран от #40

  • 36 Прост народ слаба държава

    4 2 Отговор
    За джипко незнам но Славчо алахчо здраво се оцапал някаде и Тошко авганистански се опитва да го избърше
  • 37 Елеонора Митрофанова

    2 6 Отговор
    Дичев харесва тоя свинарник НС и иска правителство с подкрепа на комунягите, и харесва льотчика - мислех го за умен, но съм бъркал.
  • 38 Браво

    3 1 Отговор
    Браво, Дичев! Не винаги споделям това, което пишеш, но сега съм напълно съгласен с теб.
  • 39 Професор

    7 1 Отговор
    Време е да разясним тирето. Свекър й -- тежко КДС. Антон Георгиев Рупчев -- директор на дирекция Затвори в ДС по време на целия бай Тошов период. Свекърва -- доцентка по българо-съветска дружба в АОНСУ. Оттам -- уреждането на синчето и заекващата му изгора на топли места ВЕДНАГА след завършване (разбира се -- английска гимназия -> право) -- Министерство на Правосъдието първо, после за Ивчето - Народно Събрание, за Гошко -- Брюксел, където е директор, също като татко си, за да може Тошко да му утеши жената. Дегенерация отвсякъде. Потомствена, приемствена, вечна. Честито!.
  • 40 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "ко не":

    Нас или вас❓
  • 41 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    А бе по едно време забелязах, че моя коментар винаги е последен 🤔 Защо така? А се оказа, че статиите са от миналата година 😃
  • 42 psf

    2 2 Отговор
    Преди, тоя ми изглеждаше номален, но сега съм силно разочарован от недалновиността му, да вижда надежда за България в толкова срамните за народа изпълнения от "отровното трио"! Никога не е късно, човек да се орезели!
  • 43 777

    3 0 Отговор
    Момиче отива при врачка. Врачката гледа в картите, гледа…
    – В живота ти има две момчета.
    – Да, Стоян и Митко.
    – Виждам промяна.
    – Оо, нее! Ще разберат и ще ме зарежат, нали?
    – Не! Виждам празненство, годеж!
    – Стоян ще ми предложи?
    – Не точно! Митко ще предложи.
    – Ами той не е лошо момче!
    – Не ме прекъсвай! Митко ще предложи на Стоян…
  • 44 Иван

    0 1 Отговор
    Г-н професоре,приоритетите трябва да бъдат все още бушуващата пандемия у нас и по света,икономиката и после всичко останало.
  • 45 Лили до ема

    0 1 Отговор
    Вижте коментиращите тук и тия в парламента са техните огледални представители
  • 46 Матей

    3 0 Отговор
    Надежда за кого и за какво и кой я допуска тая бледа,невзрачна надежда.За да няма протести,за да чакаме тия овъртолени и зависими партийки,ново-пръкнали се,начело все пак със стари муцуни.Ккаво могат да направят,почти нищо,единственото с което биха могли да спомогнат е да откажат да управляват и след служебно правителство да се иде на нови избори.АКО ТРЯБВА--ИЗБОРИ ДО ДУПКА.тОГАВА ЩЕ ОТПАДНАТ и случайниците,а герб ще бъде издухан от политическия пейзажЕдно яко гласуване с машини и по интернет,мощно рамо от чужбина и всичко в политиката ще се преобърне,ще преобладават партии като Възраждане.Няма да ги чакаме да се туткат цели 4г. и да намалеем с още половин милион.бойко се изсулва,знае че в такова кресливо НС ще го посрещнат с мощни "овации",ще го освиркат.Ккаво ще каже за оправдание ,освен да ломоти за някакви въображаеми постижения.Така ,че досега трябваше да има арест на боко и цялото му полит-бюро.

    Коментиран от #51

  • 47 То хубаво

    1 1 Отговор
    Ама НАРОДА символи не яде!
  • 48 чичо

    2 2 Отговор
    Щом и професорите мислят,че чалгар е по-умен от тях...ясно как е станал професор.И „професоре"мисирката и зад господ,не зад дойче,да се скриеш,пак се вижда.
  • 49 чичо

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нито":

    Тогава защо вкарахте мутрата Мая!?
  • 50 чичо

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Gogo":

    Бас хващам,че Слави няма да влезе нито в министерството,нито в парламента.Още при първата възможност на мисирките да му задават въпроси,ще лъсне голямата простащина на Славчо.Работата в държавата не е като в комбайна,на на найна.

    Коментиран от #52

  • 51 Ле Ле

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Матей":

    Русофилче си ти Матейчо ,все рубли ти се привиждат.Ще Възраждаш Бългаеия с руска партия
  • 52 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "чичо":

    По-важно е не Слави да влезе, а Бойко да излезе! Това е тактиката на Слави и ще успее! И ще настъпи кошмара за ГЕРБ - служебното правителство!

    Коментиран от #56

  • 53 Реалист

    4 2 Отговор
    Факти, пак ли давате трибуна на русофилски боклуци?! Или викате, на който си плаща...този парламент ще е голям срам за България! Много ясно, че ББ няма да се явява пред тези еничари, опитващи се да го унижат! Ще има да вземате. Стартира парламента веднага с гаф, избра се абсолютно некомпетентен, фъфлещ председател - калинка! Срамота! Едва ли ще искарате и до есента, предатели. Тогава ще падне и родоотстъпника Радев, но пак ще е държавата върната години назад...
  • 54 Истината

    3 2 Отговор
    Комундетата викат на Бойко комунде. Мутрите викат на Бойко мутра. Чалгарите викат на Бойко, че политиката му била чалгарска. Ако не се обърнем към историята, ще ни се налага през десет петнайсет години да се спъваме в един и същ камък. Покажи ми приятелче, кое правителство преди Бойко е вдигало четири години подред в мандата си минималната заплата, докато курсът на лева не се е променял? Сещам се само ,че виденов вдигаше всеки месец заплатите, докато накрая доларът от три четири стана 3000 лева,а заплатата ми 20 долара. Помня че Костов замрази на всички държавни предприятия и служби заплатите за години, а и ги изплащаха със закъснение от месеци. Помня ,че Луканов освен заплатите даваше и купони , защото с парите си не можехме да намерим стоки в магазина. А си тръгнал като бясно куче да хапеш Боко за крачола. Прощавай ,но си си един обикновен червен пропагандист, слагайки си маската, както са нахлузили маската от офе ламята. Лямята хапе Бойко ,защото Бойко не е глава от туй чудовище. Това ще се разбере скоро , въпреки яростната пропаганда с ѝзточен привкус. Подла антиевропейска политика, начиито клони са се закачили не просто някакви русофили-идеалисти ,а откровени алчни мутри, същите като следдеветосептемврийски партизани. Мерси за перспективата и за борбата с мутризма, фашизма, капитализма, корумпизма и прочее пропаганда!
  • 55 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Големи глупости Дичев! Най глупавото е да се правят изводи ура тута че партии едва прекрачили прага на парламента с дискредитирани политици ще управляват някак и то успешно освен ако за успешно не минава реваншизъм . Не се ли вижда по казуса с мажоритарните избори че цялата сбирщина в днешния парламент няма полезен ход аха мажоритарни - Бойко печели, аха аха отказваме се от мажоритарните - тошковците губят защото лъжат ... Бойко е хитър шоп ще ви го нафърфори с 200 още на следващите избори а те не са далеч. Инак съм съгласен след Бойко на България и трябва друг министър председател дано израсте някой до нивото на задачата от Бойковата чета.
  • 56 чичо

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Много бързаш.Ти само гледай.България от всички и от всякъде е зависима.Май забравяш,че живеем в глобален свят,а Славчо никъде няма лоби,той е тотално непознат.Едно намигване на Борисов към Ердуган ще ни осигури поне 200 000 емигранти.Познай какво става със Славчо тогава и това е само един пример,а такива са много.Борисов направи много,а българите много сгрешиха,поне част от тях.А най-лошото е,че ти и аз ще сме потърпевши.

    Коментиран от #57

  • 57 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "чичо":

    Да, ето още една вреда нанесена на България - васалското поведение на Борисов пред султана!
  • 58 Жоро

    1 1 Отговор
    Няма никаква надежда без Бойко,са чалгарчето славчу ше ви оправи
  • 59 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "tost":

    Вече има партияИТН «И Тъи Нататък» явно професора/ по физическо/ не може да направите разлика между «депозиране» и « гласуване»Борисов използва ниския интелект/ да не кажа неграмотност/ и простите нови депутати ГЛАСУВАХА ОСТАВКАТА та не паниката а простотията ги завладя
  • 60 Явно

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕПИ НОСТРА":

    Това само президента го спазва /тои е баджинак на бсп не на другар/
  • 61 ракетко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "христозков":

    от ГРУ са го намерили и понабили малко
  • 62 Балъка BG

    0 0 Отговор
    За патериците грешите, те са вътре БСП и ДПС. Справка лобиски гласувания в 44 НС.