Last news in Fakti

28 Април, 2021 09:11 3 643 4

Страстната седмица или месец, през който всеки от нас преминава

  • страстна седмица-
  • живот-
  • великден

Как да се справим с неприятностите от Страстната седмица или месец в личен план

Страстната седмица или месец, през който всеки от нас преминава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички знаем историята за Страстната седмица, през която преминава Христос, за да бъде разпнат. Според мен тази история има дълбок кодиран смисъл. Мое скромно мнение е също, че много неща от Библията, които ги отнасяме в графата „Случило се“ имат дълбок закодиран смисъл. И касаят нас лично. Иначе казано, както в правото. Там има израз: „Духа и буквата на закона.“ Ако четем само буквите на Библията, наполовина ще разберем мъдростта ѝ. Трябва да мислим и за духа на Библията, т.е. извода от случките, и случаите, описани там, нейния закодиран смисъл.

Нека да започнем със Страстната седмица. Тя бележи края на Земния живот на Иисус. Това което не си даваме сметка е, че преди нея той може би е бил крайно преуморен. От проповеди, напътствия, изцеления, съвети. В един научно-популярен филм се споменава че на челото му около тези събития избила кървава пот. Според медици това е смесване на кръв с течността на потта, има такива случаи в реалния живот, една от хипотезите е преумора на мозъка и високо налягане кръвно в мозъка получаващо се при мозъчна преумора.

Сега на нашия живот. Копаем, копаем и точно когато сме на прага на успех в личния или професионалния живот от пъкъла се изсипват хиляди дяволи, разгневени до крайност от нашия възможен успех с цел да ни попречат. Точно преди успех (в професията най вече, но и в личния живот) сме най уморени. А както пее Дони „Уморени крила до небето не достигат“. Нека за кратко се спрем на личния живот. Предприели сте изтощителен живот от ровене по сайтовете, излизането с неподходящи жени и сте излизали с 20 такива вече година и нищо и нищо. Точно когато сте най-ядосани, иде ви да режете и обиждате наляво и надясно, се появява 21-вата подходящата, избраната. Но на вас до гуша ви е дошло да купувате цветя, да плащате безплодни вечери, да измисляте комплименти и теми за разговор. Тя пък е свита, но красива. Трудна цел. Не е лесно да я спечелите. Трябва много усилия да положите – точно когато вече сте много уморени и ви е писнало. Ех, защо тя не беше първата, с която излизате, а чак 21-вата? Но…така е устроен живота. Така е казано и в Библията: „Търпян, спасен, благословен!“

Сега за професионалния живот. Ще говорим в друга статия за амфората с (запаса ни от) нервна сила, но тя я има, а сега след дълги усилни периоди в службата, тя свети на червено. Писнало ви е от всичко и от всички. Иска ви се почивка, но сега идва важна и отговорна задача. Трябва да сте в строя. „Героя е винаги в строя“ – казваха по соц.а. Но понеже нервната сила е на нула, червено, отрицателно се вбесявате на всички. Искате да „нарежете“ (както казва народа: „Навеете и насеете“) колегата за грешките две години назад, защото ви е дал мини задачка. Искате да се изпокарате с шефа, за когото мислите, че допуска някои слабости (и/или грешки) в работата си (поне според вас, но това не е задължително така според другите колеги), и вие с „благородство“ сте го търпели години но сега цялото ви същество „крещи“ истерично срещу него. Вечер ви сърбят ръцете да му напишете на лични във ФБ за най-малката нередност в сградата – че е свършил сапуна в тоалетната или тоалетната хартия. Инициирате битки с колеги и началници, в които вие си мислите че сте силен, а не усещате че сте уязвим – много. Все едно в Бридж белота ви се е паднала хубава ръка, но спатия. Извиквате спатия, но друг извиква пика. И дяволът ви подмамва, че ще спечелите играта. Че сте силен. И вместо да извикате пас, извиквате всичко коз. Но нямате валето. Някой друг го играе, после играта така се завърта, че ви обират всички силни карти. И сте на нула. Този период може да се сравни с тениса. Например играят се три сета. Вие сте един на един сет. Третия, решаващия играете гем за гейм и стигате до 6:6. Играе се Тай-бреак (къса се връзката, всяка точка е равна на цял гейм). Е това е страстната седмица или месец. Тай бреак. Всяка грешка ви отнема не просто една точка, а цял гейм. И ако при обикновена игра един за да загубите един гейм ви трябват 4 точки за гейм, 6 гейма (за сет) - 24 точки, сега за 7 точки губите целия сет, а от там цялата игра.

Още един пример. Когато Наполеон губи решаващата битка на континента, на острова, Великобритания, пръв узнава за това Ротшилд. Отива на Лондонската борса и се обляга на една колона и днес наричана „Колоната на Ротшилд“ и започва. С едно малко движение продава малка част от дълга на Великобритания, който притежава. Цената пада. С още едно малко движение пак продава малка част от дълга и неговата цена пак пада. И така няколко пъти. Другите участници на борсата си казват: „Той знае, че Великобритания е победена.“ И всички започват главоломно да продават дълга на Британия, докато той пада до най-ниски нива. Тогава Ротшилд с едно голямо движение на другата ръка изкупува целия дълг. Така е и с Бог, само че в обратен ред. Малко по малко той ви дава пари, престиж, слава, положение в службата, жена, кола на лизинг, къща на лизинг. Но в Страстната за вас седмица или месец /може и година/, (което в Божието време е един миг) с един жест на ръката, ако не внимавате, не сте на необходимата висота на момента ви го отнема. Има го и в живота. Нарича се проверочен изпит. Например по соц.а ще идва Брежнев. 5 шофьори ще го возят – и петте отиват на полигона с колчетата да правят маневри. А бутнеш едно колче – няма да возиш Брежнев.

В тази страстна седмица или месец въобще няма да сте в час с човешките отношения – там ще се държите като слон в стъкларски магазин и ще намирате верния тон също толкова колкото и старо раздрънкано пиано от каубойски бар. Например – в любимото ви заведение симпатизираща сервитьорка показва на колежките си новите си маратонки. Вместо да кажете: „Каква красота“ или „Какви изящни крака“, ще изтърсите грубиянското: „Я, баджаци ли показваш?“ И тя ще ви се обиди. Вместо да го понесете, ще се разярите – „От къде на къде, колко бакшиши съм ѝ дал!“

Като капак на всичко – не само вие ще сте груб и нетактичен към околните, но и околните ще са груби и нетактични към вас. Пак в любимото ви заведение ще поръчате на друга симпатизираща сервитьорка филийка хляб за доядете манджата си. Десет минути – нищо. И когато тактично я подсетите (а и тя пък имала тежък ден), тя ще ви се тросне: „Още не са ми я подали от кухнята! Какво да направя? Не може да влияя на кухнята.“ Друг казус, момичето, което три месеца сте ухажвали (съвсем отдалече, защото е красавица и с нея трябва да се пипа много внимателно) и сте пращали цветя и дребни (а по някога и не толкова дребни) подаръци по куриер от ваше име, когато през този период на страстния месец най-накрая се решите да поканите на кафе, ще ви заяви: „След две седмици, заминавам да работя за Дубай. Всичко съм си уредила. Не мога да се занимавам с излизания.“ Айдее- отиде инвестицията на вятъра. Та не можа ли първия месец да ви го каже, докато ядеше от най-скъпите възможни бонбони?! Айде още едно вбесяване и разочарование от човешката не-почтеност.

Дънов казва, че докато се е уединил (май в манастир) да пише едно от значимите си произведения (книга) – тъмните сили са се опитвали всячески да му навредят, включително и здравословно.

В тази седмица или месец ще държите само вашето мнение да се чуе, само вашата истина да се зачете. (В книгата „Седем навика на високоефективните хора“ пише, основно правило (особено за началниците). „Преди да бъдеш разбран, опитай се да разбереш“. Е точно в страстната седмица, изобщо няма да ви е до това да искате да разбирате, ще държите първо и единствено вие да бъдете разбран).

Ще виждате въображаеми врагове и въображаеми опасни ситуации навсякъде и ще ви се иска постоянно да предприемате превантивни действия да ги предотвратите, а те ги няма и дяволът въобще не е толкова черен. Във филма „Трима мъже за убиване“, богатият възрастен производител на оръжие викна Ален Делон (накрая) да го пита за кого работи. Той каза за никого. Индустриалеца не миряса. „Не вие ще ми кажете. Еди кой си? Или другият? Те искат главата ми? Не, Вие ще ми кажете!“… и хвана Ален Делон за ревера в състояние на превъзбуда … и го тресна поредния инсулт и инфаркт и си замина от този свят.

Как да се справим с неприятностите от Страстната седмица или месец в личен план? Вече го писах, цитат от Библията: „Търпян, спасен, благословен.“ И прощавайте, много. До 101 и обратно.

Автор:
Банчо Банов
Финансов експерт


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    1 0 Отговор
    Това прилича на евангелистка проповед от последния ден.....иначе е ясно че човека е без баща(не го знае) следва тежка травма отключваща шизофрения (класически симптоми)познавам такъв човек и него го влече мистиката и го притеснява реалността...и резултата е милиони убити ,горени и разчеквани(52 рода до девето коляно за да може средновековния Бойко (пълен некадърник като държавник)да си запази ВЛАСТА) в името на брътвежите на един луд....така виждам аз нещата
  • 2 Шокар съм 10Q

    1 0 Отговор
    Автор:
    Банчо Банов
    Финансов експерт

    AXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA...
  • 3 въй въй въй

    2 0 Отговор
    Не позволявам на жълтурчета да ме поучават, но от написаното може да се поучат едни други хора, за които страстната седмица тази година е голямо изпитание. Неслучайно на съгрешилите не се налага тежест, която сами не можем да вдигнем!
  • 4 2121

    2 1 Отговор
    Другарят в секта ли е?На това прилича.А от престъпни секти никой нищо добро не е видял.Избирателно цитиране на Библията, не може да заблуди вярващия.Усукване по килифарски не е за препоръчване.