Last news in Fakti

1 Май, 2021 09:30 2 836 33

Калин Терзийски: Бог е по-голям от човешката логика

  • калин терзийски-
  • бог-
  • великден

Той допълни, че човек като него общува с Бог непрекъснато

Калин Терзийски: Бог е по-голям от човешката логика - 1
Снимка: БГНЕС

"Нима тъгата не подготвя веселието? Ако не беше предателството на Юда, нямаше да се изпълни Възкресението. Нещата винаги са свързани и този велик божи промисъл се е осъществил, както е трябвало да се осъществи", заяви в ефира на "Денят ON AIR" писателят и психиатър Калин Терзийски.

По думите му хората пренебрегват Божията премъдрост - "София".

"Странни са думите, "да ме отмине татко тази горчива чаша", ако той е знаел вече какво ще се случи. Именно в това обаче е величието на Господ - че липсва човешката логика, която ни се иска да виждаме през цялото време", каза писателят.

Той смята, че за да си истински вярващ, трябва да пренесеш в жертва интелекта си.

"Има един термин при Густав Юнг- "сакрифициум интелектум" - да не правиш дребни избори по човешки, защото Бог е по-голям от човешката логика", добави Терзийски пред Bulgaria ON AIR.

Писателят коментира и темата за колективизма и индивида.

"Колективизма отрича правото на човек да е важен. В някои от начините на изповядване на християнството също се прокрадва силна тенденция на отричане на индивидуалността. Това е абсурдно, защото човек общува с Бог само пред себе си, а не през колектива, обществото, социума и т.н.", категоричен бе Терзийски.

Той допълни, че човек като него общува с Бог непрекъснато.

"Човек открива, че Бог е всичко, с което той общува. Пипайки мокро от роса цвете, ти докосваш също и Бог. Пътят към бог е индивидуален и това сякаш със замах отрича религията, внедрена в институциите", каза още писателят.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    15 14 Отговор
    Разбра ли тези брътвежи на този заблуден момък.
  • 2 ТаУмВзе

    17 12 Отговор
    Алкохолето продавач на хартия пак се изрезва.
  • 3 црррр

    9 8 Отговор
    Айде,стига с търкаляните глупости,де!!!
  • 4 русенец

    16 8 Отговор
    Прочетете внимателно горното за да разберете колко е вредна системната злоупотреба с алкохол!
  • 5 Айде

    7 8 Отговор
    Айде и тоя шемет за пореден път се излюпи в сайта.
  • 6 Майна

    17 3 Отговор
    Именно правото на индивидален избор нарушават с тези ,,овид мерки и ваксинация,, уж за ,,ОБЩОТО ДОБРО,, ..карат ни да се откажем от правото си на това да разчитаме на божественото, което е заложено във нас...САТАНИСТИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ, ЧЕ ,,ТРЯБВА,, ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ, ЩОТО ИНАЧЕ ЩЕ СМЕ.,,ОПАСНИ,,....ДОКАДЕ СЕ ОСТАВИ ЧОВЕЧЕСТВОТО, БОЖЕ...

    Коментиран от #8, #11

  • 7 ташунко

    13 6 Отговор
    Общува си с огнена вода.
  • 8 стига кон

    3 10 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    спирации ! Добре е да се ваксинира човек
  • 9 Дедо поп

    4 0 Отговор
    Обясни го това на бившият ти работодател,но той май ще го разбере сам,Господ му праща сигнали.
  • 10 Госあ

    6 6 Отговор
    Напротив, напротив калинчо, точно християнството отрича социума и ноосферата като колективно достижение и натрапва схващането, че над индивида е само Христос. Пак не си разбрал. Християнството събаря империи изградени на социума и йерархията, там където империите не съборят християнството.
  • 11 юрист

    2 21 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Никакво право не ти се нарушава, ами се иска от теб да си изпълниш КОНСТИТУЦИОННИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, които са
    Чл. 57. (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.
    Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
    (2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА ОСНОВАНИЕ за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
    ИМАШ КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА НЕ ЗАРАЗЯВАШ УМИШЛЕНО ДРУГИТЕ С КОВИД.ВСЕКИ тъп протестър, който наруши това, всъщност наруши конституцията ни и НЕ ИЗПЪЛНИ конституционните си задължения. Като искаш да правиш само това, което ти се ще- е го къде е Рила- бегом във Великата рилска пустиня= по Вазов- да живееш каъо отшелник и да не контактуваш с други човешки същества. Щом обаче си в човешко общество в България, си ДЛЪЖЕН да спазваш такива правила, с които НЕ НАВРЕЖДАШ на околните. Колкото и човек да е прост и елементарен, ВСИЧКИ граждани схващат това, но... има келеши, на които егото им е по-голямо от изпълнение на конституционните им задължения и фрустрираните им тикви поставят себе си НАД законите....

    Коментиран от #15, #17, #26, #31

  • 12 0!0

    5 2 Отговор
    определено на тоя му липсва логиката да не кажа връзката с централния мозък
  • 13 АМОН

    1 0 Отговор
    ТРИТЕ МОЙРИ СА ТЕЗИ КОИТО ЧЕРТАЯТ СЪДБАТА НИ ОТ РАЖДАНЕТО ДО СМЪРТТА.
  • 14 Аре нема нужда

    7 1 Отговор
    Този общува с Бога на пияниците -Вирокоча !
  • 15 аааа не така

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "юрист":

    ей махленско "юристче" , защо обиждаш протестърите ? Сигурно защитаваш конституционното "право" на унуй от Бнакя да си пълни чекмеджето с крадени пари и каскета след това да го защитава

    Коментиран от #16

  • 16 юрист

    0 12 Отговор

    До коментар #15 от "аааа не така":

    ''Махленското '' юристче в момента е в св. КОнстантин и Елена, на морето, а ти лапаш мухите... Щото ''махленското юристче'' е аполитично, не е партиен трол и е средна класа....Не само, че ще ги обиждам, но ако ОЩЕ ЕДИН ПЪТ НЕЗАКОННО БЛОКИРАТ ОРЛОВ МОСТ, ЗАСИЛВАМ МПС С 300 КМ,. В ЧАС И МИНАВАМ ПРЕЗ ТЯХ- защото САМО ТАКА останалите леш9999пери ще разберат, че И ДРУГИ ХОРА МОГАТ ДА ПРАВЯТ ,КАКВОТО СИ ИСКАТ, БЕЗ ДА ИМ ПУКА ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ЖИВОТА НА ОКОЛНИТЕ...А да видим кой кого...

    Коментиран от #20

  • 17 Майна

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "юрист":

    Тия опорки си учила по времето на ..баба ми...Има международни конвенции за правата на човека.....

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 юрист

    0 9 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Коментар 16 е и за теб. Щом всеки ще прави това, което му е кеф, БЕЗ да се интересува, че това засяга правата на другите- О.К.- аз съм адвокат и мога да смачкам много лесно над 80 процента от наркоманите протестъри- чрез закона;0 А да видим пак ще искат да правят това, което им кефне в наркотично опиянение, върху пътното платно на кръстовището на Орлов мост;0
  • 20 Ха ха

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Правото на протести е заложено е Хартата за правата на човека.Но явно ти не си я чел ,защото си гербава калинка,юристче.А виж да газиш хора си е престъпление,но ти явно не знаеш и това.

    Коментиран от #22

  • 21 Behemoth

    5 2 Отговор
    Тоя след толкова алкохолни делириуми почна да търси под вола теле...
  • 22 юрист

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "Ха ха":

    ЗАКОННОТО право на протест е заложено във въпросната харта, смешник, а НЕ УМИШЛЕНОТО НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА НА ДРУГИ. Бегом вСУ , в юф, да учиш ПРАВНАТА дисциплина '' права на човека'';0
    ПРАВНИЯТ ПРИНЦИП В БЪЛГАРИЯ И ЕС Е- НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЧЕРПИ ПРАВА ОТ НЕЗАКОННОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ. Хайде- чао- чака ме минералния басейн, а след това спа процедури...

    Коментиран от #25

  • 23 Centurion

    2 1 Отговор
    А според мен Водката е най голяма! Пияница!!!
  • 24 Спиро

    5 1 Отговор
    Всички беди и проблеми, идват от нередовното пиене. И не отминавайте чаша, била тя и горчива. Въпрос на гледна точка. С упоритост и постоянство, чудеса стават.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иван

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "юрист":

    Ку ку н дрел, стига размахва конституцуята и разни закончета и обяснява за човешките права. Първо тези дето ще искат да задължат народа да се ваксинира , да задължат първо биг фармата да поеме отговорност за странични ефекти и за смърт даже, ами не да ги освобождават от отговорност и да ги оставят да си експериментират върху тези дето спазват конституцията. Щом всеки човек ще си поема сам отговорността за проблем и последствия от ваксината, тогава никой не може го задължи да се вакса. Пък и баце юристе,ковид ваксината коя и да е не спира предаването на вируса. Ваксаните се заразяват и могат да заразяват други,виж колко случаи вече има, тъй че няма никакво ама никаквао морално задължение за ваксиниране за тез дето нещат. Който иска да си се вакса, ще му протече по леко ако се зарази, тоз който не ще да се вакса не е заплаха за никой.
  • 27 питам

    2 1 Отговор
    Калине, ти в 16 или 21 век живееш? През 21 век всеки има правото да бъде религиозен или атеист ИДА НЕ НАТРАПВА ТОВА СВОЕ ПРАВО НА ДРУГИЯ!
  • 28 любопитен

    3 1 Отговор
    Тоя кога изтрезня или снимката е стара?
  • 29 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    АКО ЕВРЕЙСКАТА ИЗ ГЪЗИЦА - БЛЯ БЛЯ БЛЯБЛИЯТА Е ВЯРНА - ЗАЩО В ДЕСЕТАТА "БОЖА" ЗАПОВЕД СЕ ОДОБРЯВА РОБСТВОТО : ".... ДЪРА БЪРА ...И РОБИНЯТА МУ " ?????????? НО ..."АЗ СЪМ ТВОЯТ БОГ И ДА НЯМАШ НИКОЙ ДРУГ "---ЧЛ. ПЪРВИ АЛ. ПЪРВА --- И АКО ШУКНЕШ -"АЗ ДОБРИЯ И ВСЕОПРОЩАВАЩ БОГ -ЩЕ ТИ Е ..А М....ТА "!!!!
  • 30 Обективен

    2 2 Отговор
    Очевидно, дори очевАдно е,че това е писателското му прозрение между две напивания или смъркане на любимите наркотици! Аз не съм вярващ, но зная доста примери, че истински вярващите никога не принасят в жертва своя интелект на Бог. Те се стремят с негова помощ да убедят невярващите в божествената справедливост, която трябва да е една и съща за всички. Справка - Мартин Лютер!
  • 31 Темидец

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "юрист":

    Напиши го това на юристчето от НБУ или да се самосезира прокуратурата.
  • 32 шопендар

    2 1 Отговор
    този продължава да сипе безмислени бисери,дали пък наистина не говори с господ?
  • 33 ОТ АЛКОХОЛИК СТАНА ФИЛОСОФ 🤣

    2 0 Отговор
    УТРЕ АКО СТАНЕ ПОП ЩЕ ГО ПРИЗНАЯ 😁
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове