Last news in Fakti

1 Май, 2021 10:00 3 991 50

Много мъже не смятат жената за човешко същество

  • истанбулска конвенция-
  • турция-
  • жени

Истанбулската конвенция налагала хомосексуалността и подронвала турските семейни ценности. Но какви ли са тези ценности? Защото в Турция "семейство" значи само едно: думата има мъжът.

Много мъже не смятат жената за човешко същество - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция беше първата страна, която ратифицира Истанбулската конвенция. Президентът Ердоган обаче реши да оттегли страната от споразумението с аргумента, че то не отговаря на традиционните ценности на страната. Същевременно Турция е страна, в която се извършват огромен брой насилия над жени, включително и най-брутални убийства. В повечето случаи насилниците остават ненаказани от правосъдието. Според организацията „Ще спрем убийствата на жени“, само през 2020 година в страната са били регистрирани 300 убийства на жени. А 171 смъртни случая, включително и предполагаеми самоубийства, са били категоризирани като „съмнителни“.

Ето какво казва известната писателка Асли Ердоган за положението на жените в Турция. Нейно интервю беше публикувано във „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“:

„Сигурна съм, че много мъже възприемат излизането от Конвенцията като победа. Този факт оправдава насилията, които те вършат. Наскоро в турските социални медии имаше една кампания "12 април - ден за изнасилвания". Някаква групичка от 17-годишни момчета призоваваше на този ден да се изнасилват жени. После пред полицията казаха, че просто искали да се прочуят. Това говори много за Турция. Доста мъже не смятат жената за човешко същество, а по-скоро за някакъв предмет, който могат да разрушат. И защо ли да се чудим? Режимът на Ердоган прилага непропорционално насилие в опита си да контролира обществото. А така обществото стига до извода, че насилието е единственият начин да упражняваш контрол. И че силният има право да доминира. В резултат - все повече насилия срещу жени, деца, че и срещу животни.“

Каква е турската ценностна система?

Турската писателка уточнява, че Ердоган обмислял някаква негова си „Анкарска конвенция“, която да отговаряла на „турската ценностна система“: „Той и неговите привърженици имат собствен възглед за това каква трябва да бъде една жена. Но много жени не са такива, така че той се опитва да ги притисне до стената и да ги пречупи. Жената трябвало да бъде съпруга и майка. Да, нека има някакво образование, нека ходи да работи, защото нали в Турция имаме икономическа криза. Най-важното обаче било тя да остане обвързана със семейството - само така жената имало право на съществуване. Истанбулската конвенция заплашва тази концепция, защото изисква от държавата да пази всяка жена от насилие - независимо дали е омъжена или не. Според мен, това изискване страшно дразни Ердоган. За него положително е въпрос на чест да напусне конвенцията. В декларацията се казва, че конвенцията легализирала хомосексуалността и подронвала традиционните семейни ценности в Турция. Това е една от любимите му формулировки. Но аз се питам: Какви ли ще са тези ценности? Защото в Турция „семейство“ означава само едно: думата има мъжът. То е един от главните източници на потисничество и насилие. Правителството обаче иска да запази точно тази концепция.“

Репортерката на германския вестник Карен Крюгер припомня, че други държави като Полша, България, Унгария и Чехия също поставят под въпрос Истанбулската конвенция. В отговор Асли Ердоган казва:

„Навсякъде, където на власт са популисти или крайнодесни партии, чиято идеология поставя властта на мъжа в центъра, правата на жените са се превърнали в бойно поле. Тези хора искат сами да определят какво означава това да си жена и какво е семейството.“

"ЕС вече не се интересува от човешките права в Турция"

По същата тема пред берлинския „Тагесцайтунг“ говори художничката-авангардистка Хале Тенгер. Тя припомня, че Турция открай време се задушава в прегръдката на една доминирана от мъжете култура, която защитават десните партии:

„Когато наскоро беше съобщено, че Турция напуска Истанбулската конвенция, изричното обяснение гласеше: „Ние ще се справяме така, както смятаме за правилно. Ще подпишем само такова споразумение, каквото искаме, и ще се оттеглим от него, когато си искаме.“ Неслучайно някой хора вече говорят за фашизъм.“

В края на интервюто Хале Тенгер отправя критики и срещу Европа: „Ако ЕС не се беше толкова подплашил от притока на мигранти към Европа, сега нямаше да се окаже под такъв натиск. Нямаше да се бои да реагира критично на онова, което се случва в последно време в Турция. Честно казано, от тукашната си гледна точка аз смятам, че ЕС вече не се интересува от демокрацията и човешките права в Турция. Смятам обаче, че тази дипломация ще има тежки отрицателни последствия и за самия ЕС.“


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    53 5 Отговор
    Германистан да си трае, като си искат халифат да се оправят! Либерастията ще се самоунищожи от предобряне. 31 пола а.

    Коментиран от #29

  • 2 Баджанак

    21 2 Отговор
    Зависи чия жена.
  • 3 Стефан

    44 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Много мъже не смятат жената за човешко същество. Въпрос на възпитание, национални традиции и религия, а една конвенция няма да има НИКАКВО значение за тези примати така че тази конвенция е ИЗЛИШНА и не задължава с нищо, държавите си имат закони и ако наказанията да се прилагат е достатъчно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не всички

    38 5 Отговор
    Има гени,които се мислят и правят на богини,а богинята не е човешко същество.Но пък си има и нормални,средностатистически и сериозни жени,те са истинските.А що се отнася до Турция и мюсюлманите,те са друга планета.Много е глупаво да искаш от Луната да е като Земята.Западът спрямо нашият манталитет също е друга планета,но ние сме междинни - можем и така и онака.Ала мюсюлманите не могат и не искат.С едно изречение,Запада си вкара таралеж в гащите със самоубийствената "интеграция" и както винаги,Путин печели..
  • 6 ххххх

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    Абсолютно вярно. Да те пронизват с меч и теб да ти е кеф хахаха, кво е тва.

    Коментиран от #8

  • 7 шопендар

    20 11 Отговор
    вчера гледах филм,в който последният надпис беше,,,по време на снимането на филма няма пострадал човек,животно или жена,,
  • 8 Верно ли?

    19 8 Отговор

    До коментар #6 от "ххххх":

    Я си помисли...и спомни,ако те сърби ухото и след като го почешеш вътре с пръст,на кое повече му е кеф-на ухото или на пръста?????Мъжете завиждате на жените,че по време на акт вие ,ако сте "свършили" един път,някои жени го умеят по три пъти!!!!

    Коментиран от #12

  • 9 Никой

    8 4 Отговор
    Бля. Бля. Бля. Боза за безмозъчни ..
  • 10 36388952

    21 7 Отговор
    Що така все повече просотия чета от тия западни медии, много абсурдни статии има и като се замисля не виждам градивност само некво безумие в тия статии.
  • 11 Сандо

    28 3 Отговор
    Отварям английско-български речник и чета:man-1.човек;2.човечество;4.-мъж.
    woman-1.-жена
    Доколкото знам и в други езици е така,но не в българския и руския.
    И ДВ трябва да бъде изгонена от България като лъжлива и вредна медия !
  • 12 А,и по 7 пъти свършват някои

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Верно ли?":

    Стига да им се вържеш на акустиката..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    17 9 Отговор
    За да се развеселим ето и един откъс от "Петър Първи" на Ал. Леонов:
    "Ларион Лопахин свали от пояса си камшика и удари дъщерята по гърба три пъти - здравата.
    - Ти,дъще моя,познаваше досега бащиния си камшик,предавам те на мъжа ти,сега не аз,а мъжът ти ще те бие за непослушание с тоя камшик .
    И с поклон предаде камшика на Петър.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 no name no face no number

    18 8 Отговор
    Всяка нация е отделен различен и независим свят със свои правила и традиции, затова и светът е интересен и разнообразен. Няма как господа и к евроге..чета той да стане еднакъв съобразяващ се само с вашата гледна точка и прсвилност на вашите правила. Това е невъзможно иначе си пискайте колкото си искате. Турция може да е всякаква били сме ние и поробени от тях, но тоеа е една древна и велика държава, а вие какви сте? Обединение от скапани плодове с една дума джибре

    Коментиран от #24

  • 17 Класика

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    И никой не се сърди,всяка жаба си знае гьола..
  • 18 Оле ,мале...

    12 2 Отговор
    Кво е тва на снимката ,ве?

    Коментиран от #26

  • 19 Сланина и Зурла

    7 4 Отговор
    Дадаа.. така си е муахахаааа...но най човешките същества са гейове и лезбийки...и курабийки!Хич ва няма
  • 20 Митко

    14 10 Отговор
    Те пък и турците едни мъже. По метър и шейсе с плоски глави....
    Тези комплекси трябва да се избиват някъде...

    Коментиран от #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 тртр

    19 3 Отговор
    Четейки коментарите... и в Бг отношението към жените не е по- различно, май.
  • 26 dfu

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Оле ,мале...":

    Това на снимката е основата на семейните турските ценности. :D

    Коментиран от #31

  • 27 да питам

    10 6 Отговор
    Това нещо на снимката Торбалан в акция ли е? Сега разбирам защо турчина уважава дребния рогат добитък.
  • 28 no name no face no number

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Суеко":

    По скоро ти вземи се ограмоти. Явно всеки ден си правиш тест за ковид. Връщаш се след работа събуваш си обувките и...... ахааа здрав съм :))))))
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Рокер

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "dfu":

    Такива туркини съм виждал че ум да ти зайде!:) Аз, най-харесвам рокерките! Като яхнат мотора!:) Ле-ле!:)

    Коментиран от #42

  • 32 Аз Негодника

    18 3 Отговор
    Само по себе си това си една ЛЪЖА...Тука не става въпрос за защита на ЖЕНИТЕ а узаконаяване на ПСИЛОГИЧЕСКИТЕ ОТКЛОНЕНИЯ на група хора,които имат проблем с пола си...Който на свой ред са употребени от ПОЛИТИЧЕСКИ и Богаташки лобита...Унищожава се целенасочено религията и ценостната система...Кето има за цел да даде на власт имащите повече контрол...Защо директно не кажат че се защитава джендър идеологията,а го крият зад ЖЕНИТЕ...Следващата цел, ще е да обърката психиката на ДЕЦАТА...А там вече ще трябва ГРУБА сила,защото всякаква дипломация ще е безполезна.Да превърнем момченца в момичета НАСИЛА.Е а това какво е
  • 33 Турчин

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Митко":

    Явно не си имал контакт с турци!:) Не ти и трябва!:)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Аз мисля, че

    4 8 Отговор
    Има райони от света, където крайния феминизъм е проблем. Но, като мъж, подкрепям Истанбулската конвенция! Тези неща трябва да бъдат балансирани като цяло, а не по райони.
  • 36 Павел пенев

    11 7 Отговор
    Жената е човешко същество но от особен вид. Има една книга която описва живота на маите 15 века преди новата ера- *Когато слънцето беше бог*. В нея е отбелязано че жената не може да бъде съдия или свидетел , защото по природа е хитро и коварно същество. Сега с джендърската конвенция се иска абсолютно равенство между половете. Как ще стане това?
  • 37 Gen Gurko

    7 3 Отговор
    Още по заглавието познах че това е нова словесна диар... на Соросовото дойче зеле. Отврат!
  • 38 Дълбоко виждащ

    8 3 Отговор
    Всичко зависи от ,човека!Според мен бг ви трябва,Жена за министър председател и жена за финанс министър,но не,като тези брантии,детмги гледам всеки ден,а нещо,като Ренета Инджова на квадрат,още по добре нещо,като жена ми,но за нея аз не я давам!само,като му видя физиономията на това изчадие Горанов и ме засърбяват ръцете да го скъся с една глава......Наредете ги тез пастири от гроб начело с тоЛупа и намерете един дет не само да прилича на човек,но и да е такъв.
  • 39 ТаУмВзе

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хо хо хо":

    Издухалките забраниха думите Майка и Баща. По голяма деградация не мога да се сетя.
  • 40 Наистина

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Суеко":

    вземи малко да попрочетиш.Недей да обиждаш.Народа е казал:Добре е да знаеш,че ако не знаеш трябва да си траеш.
  • 41 некой си

    2 0 Отговор
    Аз пък не смятам бандитите които са навсякъде за човешки същества.Мисля изобщо да нямам нищо общо с нещата които те вършат.Нека не забравяме ,че има справедливост и дори да са половината от народа един ден ще пожънат каквото са посели.Това ви съветвам-никога не се замесвайте с престъпници и криминални елементи.Жените не са виновни,нито децата,виновни са убийците които се маскират като много готини типове,но не забравяйте ,че те ви мразят и при първа възможност ще ви навредят.Не на организираната престъпност и криминалните банди.Да на милосърдието и човечността.А тези изедници които толкова години тормозят населението ги оставете сами да вкусят от това което произвеждат,само не ставайте съучастници в пъклените им дела-съвет
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Турчин

    3 0 Отговор
    Това нещо на снимката напълно оправдава сексуалната мечта на турчина- да е ''бела и дебела''. Е, не е много бела, ама затова пък е дебела. Уххххх..въииййй.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ДОКТОР МОСКОВ СЕ ПРОИЗНЕСЕ СПОЛУЧЛИВО ПО ТЕМАТА .