Last news in Fakti

7 Май, 2021 14:30 15 373 107

Държавата е пробита. Ще бъде ли осъден Борисов?

  • бойко борисов-
  • съд-
  • герб-
  • корупция-
  • разкрития-
  • плеймейтки-
  • кюлчета

Знаците, че нещо се клати, стават все по-видими

Държавата е пробита. Ще бъде ли осъден Борисов? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Основният политически въпрос днес: ще бъде ли осъден Борисов? Вече стана ясно, че той слиза от политическата сцена, но това едва ли ще е достатъчно за радикализираните му противници. От друга страна партията му едва ли ще се реши да го жертва, макар че така би могла да изчисти образа си и да продължи напред. Истерията на активистите ѝ през последните дни показва нарастващ страх, че къщата от карти ще рухне, ако се извади асото пика.

Ще кажете: прокуратурата е негова, телевизиите прекъсват предаванията си, за да го включват на живо от трапезарията, а верните анализатори ни обливат с черен песимизъм, че без него идва шок и ужас. Но знае ли човек дали тихомълком силите не са започнали да се пренареждат? Ако не политолозите, то поне бизнесмените са предвидливи - усещат, че палачинката се обръща.

Най-сигурен знак, че нещо се клати, са все по-абсурдните лъжи на г-н Борисов. Хвали се, че бил приятел с всички големи лидери по света, че построил лично най-дългите тунели, лъже, че депутатите си били вдигнали заплатите, а опозицията купила венецуелски машини за гласуване, подменя един Иван Тодоров с друг българин, носещ същото име. Паниката е тотална.

Плеймейтки, златни кюлчета, разкази за корупция и натиск

Безброй причини имаше да се търси политическа отговорност на премиера - и за руската газова тръба, и за провала с ваксинацията срещу Ковид-19. А случаят с така наречената Мата Хари, който пак влезе в новините, би съборил всеки политик в демократичния свят. Някаква анонимна жена, най-вероятно високоплатена проститутка, прониква в покоите на министър-председателя и го снима гол, а после вероятно продава снимките на някого (на Божков, на руснаците?), който да го шантажира с тях. (Къде, впрочем, бяха коалиционните му приятели, любители на традиционното семейство, да се изкажат по темата?) Държавата е пробита от плеймейтки, охранители, Бистришки тигри, Газпром...

Но въпросът е дали освен политическа отговорност ще му потърсят и съдебна. Проговори поредният бизнесмен, г-н Илчовски, който пред комисията на Мая Манолова заяви, че е бил подлаган на натиск от страна на правителството, защото „всеки ден е схема тук“ и „министрите са кукли на конци“. Той потвърди и упорития слух за златните кюлчета - били давани на премиера от „Иван Пилето“ и „Цоло Миньора“. Многобройни съмнения бяха изказани за тези твърде потресаващи обвинения, но едно е сигурно - лавината се отприщва.

Оттук до изборите ще има все повече такива разкрития за подкупи, нагласени обществени поръчки и превзети бизнеси. С отпадането на имунитета на Борисов ще се раздвижи и делото в Каталуния около къщата на красивата самотна майка. Възможно е някой международен хакерски колектив да разкрие тайна банкова сметка из Близкия изток. Основното, което може да се случи - успоредно с преместването на властта към служебно, а после към някакво друго правителство, е някой от сътрапезниците на държавната софра да мине на другия бряг. Вярно, че ги държат с компрометиращи факти, но може да се договори нещо с разследващите. Да не подценяваме и психологията, която играе важна роля в българската политика: „размазваният“ с „200 в час“ човек е способен на много неща. А и, както каза един умен приятел, корумпираният е верен не на този, който му е давал, а на този, който ще му дава (справка: изборните резултати на доскоро всемогъщия Цветанов). Тоест, корупцията не е съпруга, а плеймейтка.

Защо е трудно Борисов да бъде осъден

И все пак: да осъдиш върховния ръководител не е проста работа - по това е разсъждавано много след Френската революция, която обезглавява Луи XVI. Когато държавата ликвидира онзи, който въплъщава реда, тя осъжда сама себе си - и затова повечето революции пропадат в хаос. Във френския случай революцията се изражда в империя, но въпреки че имат всички основания да го държат отговорен за завоевателните войни, европейските монархии не екзекутират Наполеон, а го заточват - и то не веднъж, а два пъти.

Нашият собствен пример с Тодор Живков може би изглежда съвсем различен, но всъщност странно възпроизвежда този парадокс: новата демократична България така и не успя да осъди главата на комунистическия режим. „Дело номер едно“ се проточи с години, някак не намериха доказателства за ролята му в убийствата и лагерите, а "Възродителния процес" съвсем забравиха, тъй че накрая остана едно кокошкарско обвинение за облаги от 26 500 лева, което, слава богу, пропадна (да осъдиш диктатор за раздадени апартаменти е подигравка, нали?). Защо ли стана така? Ами защото Живков олицетворяваше колективната вина на нацията, която никой не искаше да поеме - десетилетията на царуването му бяха възможни благодарение на съучастието или поне мълчанието на милиони хора.

Още по-видно е това в случая на Борисов, когото българските граждани си избираха свободно отново и отново. Веднъж той ни управлява в съюз с десните, веднъж с националистите, а през цялото време го подкрепяше ДПС. Благославяше го църквата, на която даваше народна пара, подпираше го футболът, който джиросваше на един или друг задължен бизнесмен, окуражаваше го Европейската народна партия, защото слушаше и не създаваше проблеми като унгарците. Не сме ли му се подигравали на байганьовските простотии, макар да подозирахме, че заделя някой и друг милион за черни дни? Защо го търпяхме? Да съдим сега него - това означава в определен смисъл да съдим и себе си.

Нещо като че ли се е променило

И както си разсъждаваме по тези символически измерения на вината, не можем да не забележим една упорита промяна по света и у нас: все по-често се погват държавни ръководители. И не само в развиващия се свят, където такива работи се случват отколе. Премиерът на Израел в момента съсипва държавата си с избори до дупка, за да се отърве чрез имунитет от надвиснали съдебни преследвания. Южнокорейската президентка получи 25 години затвор, Груевски избяга от правосъдието при съмишленика си „консерватор“ Орбан. Прочутата с уважението си към държавата и нейните персонализации Франция осъди бившия президент Саркози за корупция. Върхът на всичко ще бъдат очакваните процеси на Тръмп - от съмнителните му бизнес дела в Ню Йорк, през шантажа на Украйна и натиска върху губернатор да промени изборния резултат, до подбуждането на привърженици към щурма на Капитолия.

Като че ли нещо се е променило в отношението на гражданите към властта. Управляващите вече не са някакви по-висши същества, въплъщаващи националната чест, а тъкмо обратното. Дали политиката е станала по-малко важна на фона на все по-сложните процеси на управление в съвременния свят? Или съвременният гражданин е преминал в режим на перманентна революция и има нуждата все по-често да пуска в ход гилотината? Нещо се е променило и при нас от времето на Живков, когото много хора мразеха, но все пак го взимаха на сериозно. Днес политическата власт сякаш олекна и затова раздразнението от зулумите ѝ взе да тежи повече.

Вижте, от прагматично гледище може би ще бъде най-добре някак да гарантират на Борисов, че ако изчезне, ще го оставят да си харчи парите - както често става с латиноамериканските диктатори. Това ще ни спести безсмислени битки, ще успокои мощната герберска машина, ще ни позволи да гледаме напред, пък него Господ да го съди. Да, но май вече не сме в настроение за прагматизъм.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 136 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шъ бъди

    111 11 Отговор
    100 процента

    Коментиран от #50, #65

  • 2 Это жизнь

    197 21 Отговор
    Борисов да влезе в затвора доживотен затвор и конфискация на имущество на Боко тиквата

    Коментиран от #21, #80

  • 3 Много

    88 13 Отговор
    се надявам, ама и много се съмнявам.
  • 4 Си ган

    71 35 Отговор
    Тия от Дойче Зеле даже не ги чета, пълен боклук...

    Коментиран от #13

  • 5 Ташунко Сапа

    156 9 Отговор
    Ако не бъде ефективно осъден, неговият сценарий ще продължи да се повтаря.

    Коментиран от #53, #100

  • 6 Много пробити

    21 62 Отговор
    черепи и изтекли мозъци стои сайт
  • 7 ТаУмВзе

    121 14 Отговор
    Ако мутрата шизофренясала не Лежи Ефективно, територията няма да стане Държава. Просто ще се разпаднем рязко.

    Коментиран от #39

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    79 10 Отговор
    По добре да го осъдят,за да спи поне по спокойно,а не с пистолет под възглавницата!така спяха повечето телохранители на Бай Тодор и след пенсия.....
  • 9 Загрижен

    87 14 Отговор
    "Държавата е пробита. Ще бъде ли осъден Борисов?"
    А дано!!! Тези, които му съдействат за ефективна дълголетна присъда, ще бъдат преизбирани дълго време от всички нормални хора.
  • 10 069

    78 6 Отговор
    И какво искате да кажете? Викаш да го пускаме да си ходи и ни лук ял, ни лук мирисал? Много хубав сигнал за следващите. Всички да крадат и после по живо по здраво, а пък ние оставаме да плащаме сметката. Браво!
  • 11 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    59 4 Отговор
    ВЪПРОСА НЕ Е ДАЛИ А КАК!!ЗАВИСИ КОЙ ЩЕ ГО СЪДИ,БЪЛГАРСКИ СЪД,ЕВРОПЕЙСКИ СЪД,АМЕРИКАНСКИ СЪД,НАРОДЕН СЪД,ОЛИГАРСИ,МАФИОТИ ИЛИ СРЕТЕН ЙОСИЧ!??ДАСИС КУЕСЧАНС??
  • 12 С кокал в носа

    42 3 Отговор
    Мата Хари в чатала го ударииииииииииииииии.
  • 13 ТОЧКАТА

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Си ган":

    и добре правиш,но като ги прочете човек разбира как работи голямата кака и империята на долара!!!!Всичко си казват,пък го ХВЪРЛЯТ НА НАШ ГРЪБ,САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ КАЛПАЗАНИ ТАКИВА!!!!!А като и разгледаш филмите,ТЕ СИ КАЗВАТ ИСТИНАТА/ПЗАРАЗ,ПАЗАР И ПАЗАР НАВСЯКЪДЕ.......Няма държава,институции,морал!!!!!!!!,,СИРИАНА,, е чудесен пример и в момента го въртят.....по каналите.
  • 14 те ми да да ама друг път

    50 5 Отговор
    Ами хубу, ама кой да го осъди, то прокуратура, съд, милиция всички са му в джоба и си играе джобен пинг-понг с тях !? Тук няма Кьовеши има само кьоравеши!
  • 15 Колко

    11 24 Отговор
    Ли гушна Госпонин земеделски 😄😄😄😄😄😄. Колко Божков му плати??? Мария коя е, 😄😄😄. Който нее от Северозападна България изобщо нама представа за какъв човек става на въпрос!!!!!!!!!!!!
  • 16 Майкъл

    32 4 Отговор
    Едва ли ще стане това,което стана с Чаушеску например!!! В България,с времето си на промени,правителства,партии-за съжаление никога няма да има осъден,нито затвор,нито да върне незаконно придобити имоти и пари!!! И бацето ще се потопи като подводница,както много предишни големи властелини български-Костов/Доспат-Костовград/ Доган-в сараите,които са в цялата страна,да не ги изброявам всички,щото ще дойде 11.05.2021г,време за изборите!!! Та и той ще отиде-я в Барцелона,може и в Дубай,може където си поиска,капитал-бол!!! За това през 90-те казваха яките момчета,така: ,,Добрите момчета отиват в рая,а лошите-където си поискат" !!!
  • 17 плюс минус

    63 11 Отговор
    ББ съсипа живота на милиони българи.
    Досъсипа и държавата.
  • 18 2323

    45 4 Отговор
    Пропадане, пропадане, пропадане. Новия девиз на ГЕП, за следващите избори
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Боко Тиквата е Прост

    44 4 Отговор
    Ако не беше Прост,нямаше да го кръстят още в Пожарникарското Боко Тиквата.Това не е проблем,всички сме прости,но тоя си надскочи Алчността,много ниска летва е за премиер на БГ и сега ще си плаща..
  • 21 Jacques Yves Moineau

    41 6 Отговор

    До коментар #2 от "Это жизнь":

    Ще се моли да влезе в затвора. Защото може и да са му взели мерките вече. Не случайно се крие...страх го тресе от физическо ликвидиране. Мафията не прощава.
  • 22 Наблюдател

    35 6 Отговор
    Когато Борисов и шайката му бъдат вкарани в затвора тогава може да се очаква промяна към по-добро в България! Тази камарила обаче е отровила цялата административна и правораздавтелна системи. Разрушаването и създаването им наново едва ли е възможно по демократичен път, особенно в найстоящата ситуация когато се вихрят партиино-политически "орел, рак и щука...."
  • 23 жалки сме

    21 13 Отговор
    Лошото е че и следващите няма да ви оправят живота.Ще сте си все така бедни и ще си изливате мъката по сайтовете.Не си ли помогнеш сам,и господ не може да ти помогне.
  • 24 хаха

    13 2 Отговор
    Защо мълчат жените МУ?Яхнията разстройва стомаха.
  • 25 Чегевара

    16 49 Отговор
    Жан Виденов осъден ли беше че фалира държавата и докара пенсиите до два долара.Това по малко престъпление ли е.За мен е много по голямо

    Коментиран от #28, #44, #49

  • 26 ВУТЕ ВЕРНИЯ

    19 1 Отговор
    ЯЗЕ МИСЛИМ ,ЧЕ ЧЕРИ ША ГА СВЪРШИ РАБОТАТА ДЕ ,МНООООО КАЧЕСТВЕНО
  • 27 Платена медия сте вие

    7 32 Отговор
    Това вече го знае и простоя летец радев

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българка

    40 7 Отговор
    Борисов ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде съден и не само по едно обвинение. Доживотен му е малко за корупцията, разрухата и наложеното беззаконие. И не само осъден на затвор, а да върне откраднатото
  • 30 Никъв съд

    23 6 Отговор
    Обесване там на оградата на банкя и да се свършва
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Щерев

    19 4 Отговор
    Трябва да му се потърси отговорност за рускотурския поток и възобновения проект Белене.Явно е бил купен от руската мафия.
  • 33 Ива

    23 5 Отговор
    Браво факти - точно описание на управляващите мафиоти в бг ! Ако всички рекетирани излезнат без страх и ги разобличат , а от прокоратурата спрат да се правят на глухи , значи сме на прав път !
  • 34 ДО ТРОЛА НА СИКАДЖИЯТА

    23 5 Отговор

    До коментар #27 от "Платена медия сте вие":

    ПЛАТЕНА МЕДИЯ Е ПИК ... ИНАЧЕ МУТРАТА ОТ СИК Е АБСОЛЮТЕН ПЪТНИК .... В ПАНДИЗА ИЛИ .... ЛЕШ Е

    Коментиран от #43

  • 35 Пловдив

    24 6 Отговор
    Съд за страхливия, крадлив, лъжлив и нагъл измамник Бойко Методиев Борисов!!!
  • 36 Gowo

    27 4 Отговор
    Много добра статия.Поздравления за автора.Тов народ иска просветление.Някой да го събуди , че и той е народ.А не мърша....

    Коментиран от #46

  • 37 ТОЗИ

    19 3 Отговор
    МАЛКО ЛИ СА НЕЩАТА ЗА КОИТО НЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН , ....ДРАН НА ЖИВО ТРЯБВА ДА Е !!!!
  • 38 Пламен

    8 1 Отговор
    По добре да се дерат в парламента от колкото да лежат и опикават улиците .
  • 39 Трифонов

    7 14 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Ще го осъдим само да вземем власта! Ти, ще живееш още по-зле отколкото последните десет години, ама мисълта че Борисов е осъден ще ти помогне да оцелееш!:)
  • 40 8675

    19 0 Отговор
    Корумпираният съд също е за затвора! Такива кинти се прибират там, че...е страшно!

    Коментиран от #54

  • 41 Срамота

    19 4 Отговор
    Боко и компания не само да бъдат осъдени с ефективни присъди, ами и да бъдат записани в историята на България като ПРЕДАТЕЛИ
  • 42 Достатъчно е

    32 6 Отговор
    Че е в оставка. Че пада с 200. Че ще има служебно правителство. Най големия т му страх. Че ще козирува на фигуранта. Че хората от малкия град няма да се страхуват от ГЕРБ. Където и до ниво чистачки се кадрува от ГЕРБ. Дори само това, че го свалихме от джипката е достатъчно. Почна да не носи жълтата блуза на появяване по телевизията. Не седи с ръце в джобовете. Трепери. Квичи. Страхува се. Верните мишки ще го напуснат. Ще бъде ли Любен Дилов пак депутат? А Росица Кирова? А ще целува ли и прегръща американската посланичка? Ще козирува ли пак в Брюксел? Ще отиде ли изобщо там? Като турист? А къде ще си харчи парите? Свободно? Ще се разхожда ли с жена и дете в Барселона? А в Банкя? На центъра може ли да седне едно кафе да изпие......мъка, мъкаааа... Тоя е под домашен арест до края си. Без никой да му го налага

    Коментиран от #66

  • 43 Даката

    9 7 Отговор

    До коментар #34 от "ДО ТРОЛА НА СИКАДЖИЯТА":

    Пик е единствения сайт с посочен собственик и реален адрес.Всички други са пълен фейк.Посочи ми собственика и адреса на тозио
  • 44 ЗАТВОР ЗА ББ

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "Чегевара":

    ДЪРЖАВАТА НЕ САМО Е ПРОБИТА АМИ Е СЧУПЕНА ТОТАЛНО. ТОЛУП БОРИСОВ ТРЕБЕ ДА ЛЕЖИ ДО ЖИВОТ В БЕЛЕНЕ И ДА ГЛЕДА КЪМ ПРОЕКТА КОЙТО УНИЩОЖИ АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!!!!!! ДА ГО СЪДИ НАРОДА!!!!
  • 45 Сус

    11 5 Отговор
    Значи Бокича ще осъдят и то до живот ама в някой друг свят.Осъдени политици в РБ няма,не е имало и няма да има.Точка.
  • 46 Реалист

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "Gowo":

    От статията разбрах че е най-добре да оставим Боби да си харчи парите, защото иначе "добре смазаната Герберска машина...и т.н!:) Евала Ивайло!:) Браво Дичев!:) Разбира се следващият след Боби ще е още по-крадлив! Нали знае че нищо лошо няма да му се случи!
  • 47 възпитаник

    12 4 Отговор
    ревизия и затвор,че ТИКВАТА за България е ПОЗОР
  • 48 Независим

    18 5 Отговор
    А другарите от червената върхушка,които получиха куфарчета ,фабрики,корабчета и т.н.Които разграбиха и унищожиха държавата и изгониха младите,КОГА ЩЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ.

    Коментиран от #57

  • 49 ВЕРНО ЛИ Е ЧЕ

    16 3 Отговор

    До коментар #25 от "Чегевара":

    РАЗБОЙКО БОРИСОВИЧ ЩЕ ПУКЯСА ОТ СТРАХ ПРЕДИ ДА ВЛЕЗНЕ В ЗАТВОРА? МАФИЯТА УБИВА ПРОВАЛИЛИТЕ СЕ !!!!! ПО-СКОРО КЕ ПУКНЕ , НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ МУ ИЗТОЧАТ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ !!!!!!!
  • 50 Bai nudals

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Шъ бъди":

    Да Българино тоя се уля,ще трябва да плати сметката за целия преход.
  • 51 cpv

    8 25 Отговор
    Стига писахте глупости ,а си гледайте вашите проблеми!Единствен Борисов увеличи заплатите и пенсиите,както никой друг премиер до сега!И стига с това Deuthe Welle,да пише глупости!

    Коментиран от #105

  • 52 dfu

    6 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Знаците, че нещо се клати, стават все по-видими"

    Тиквите се клатят. :D
  • 53 САЩ

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ташунко Сапа":

    Никак не си прав. Вкарването в затвора и конфискацията на имуществото още никога не са спрели.
    В САЩ има смъртно наказание, и всички занят това, но има хора които правят неща заради които са осъждани на смърт. Значи един затвор няма да изплаши никой.
    И васе пак, виновните за националната катастрофа (последните 30 години) трябва да бъдат наказани. Ако не за друго, то поне за морална утеха на нас нещастниците.

    Коментиран от #62

  • 54 Съдия

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "8675":

    И тях ще осъдим! На тяхно място ще сложим наши хора, които изобщо няма да са корумпирани!
  • 55 Сали Мехмед

    2 2 Отговор
    Авторът да не би да е от говорителите на неизбираемите глобални ПРАВИТЕЛИ, които не търпят независими държавни ръководители? Всеки един държавник, процеден през ситото на глобалистите и успял с лавиране да стигне до реална власт, рано или късно събира смелост и решава да се откъсне от своите попечители, да започне да работи за народа си. Един дългогодишен народен управник практически функционира като монарх - народът е неговото семейство. И тогава ТЕ го унищожават. Впрочем, авторът има ли семейство, какво мисли за традиционните семейни ценности? Би ли изпратил синовете си, ако има такива, на натовска война срещу нашите освободители и държавотворци?
  • 56 СЕВЕРОЗАПАДА

    4 16 Отговор
    ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ВСИЧКИ СЕ ОПИТВАТ ДА РАБОТЯТ В СИНХРОН С ПЕСЕНТА НА НАДУПЕНИЯ ЧАЛГАР - ОЩЕ НЕ КАЧИЛ СЕ В ДЖИПА И БЪРЗА ДА МУ СВАЛИ ЦИПА!? НЕ БЪРЗАЙТЕ ТОЛКОВА, ТЪЙ КАТО БОЙКОСЛЕД КАТО СЕ ВЪРНЕ ЩЕ БЪДЕ - ЖАЛНА ВИ МАЙКА!
  • 57 Съдия

    14 3 Отговор

    До коментар #48 от "Независим":

    Когата бъде осъден Иван Костов , Стефан Софиянски и цялата "Синя" Върхушка, която разпродаде България! Кагато бъде осъден Кобуркга(барем да върне горите и имотите), когато бъдат осъдени всички "герои" които докараха страната до това дереже!
  • 58 Луи 14

    5 0 Отговор
    Асоциацията с Луи 16 ми хареса най-много за нашето Боче. Най му приляга.
  • 59 9 мм 🎖посмъртно

    4 2 Отговор
    Като не ще с мира ще получи секира. 🤮

    Коментиран от #63

  • 60 666

    7 4 Отговор
    Трябва да осъдят всички драскачи които пишат лъжи и измислици в това число и световно неизвестния "професор" автор на лъжи.
  • 61 Ивайло

    5 6 Отговор
    Дичев, трябваше Вас от БКП да осъдят първо
  • 62 Моралист

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "САЩ":

    Морала е много хубаво нещо!:) Да не говорим за етиката!:) Сигурен съм че 90% от хората в страната не знаят, какво означава това!:) Ама, щом ти ще се утешиш ще уредим работата!:0
  • 63 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "9 мм 🎖посмъртно":

    Личи си че поназнайваш историята!:) Това със секирата никога не води до нищо добро! Защото и другите имат секири!:) Справка Оливър Кромуел и д-р Гилотен!:)
  • 64 тони

    8 5 Отговор
    ПРОБИТИ СА ВИ МОЗЪЦИТЕ, ЧАЛГАРИ ДОЛНИ
  • 65 Рони

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шъ бъди":

    Да ама надали
  • 66 Банян

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "Достатъчно е":

    Не само аз! Цяла Банкя ще пие кафе с него на центъра! Да не мислиш че никой не го уважава?! Найвник!:)
  • 67 Cleo

    8 3 Отговор
    Досега не съм прочел някой да пита ще се намерят ли българи да управляват по-добре. Това сигурно е супер маловажен въпрос. И да ви светна. При олигархия гарван гарвану око не вади
  • 68 шопендар

    6 2 Отговор
    бла бла,много приказки ,но празни приказки,могат да го съдят,но не знаят за какво,типично по комунистически,ударени кучета лаят,плюят,маскарят,но никой не показа и една квитанция за злоупшотреби.ще го съди ли някой за километрите магистрали-не,за ремонта на училища,болници,детски градини-не,ще му пръднете на джипа
  • 69 шопендар

    7 3 Отговор
    п.п.аааа,сетих се,ще го съдите че в бюджета се появи излишък,115млн.бързайте да го осъдите,да си спомня някой по време на управлението на комунистите да е имало излишък,-не,но пък бяхме страната с най много милионери-цялото население беше.

    Коментиран от #87

  • 70 Най сигурно ЩЕЕ за него в Затвора!!

    7 0 Отговор
    Както казваше той, за някой, който са го гръмнали"Ако беше в Затвора, сега щеше дае жив казваше Борисов, за поредния покойник!!! !!!
  • 71 Моралист

    5 4 Отговор
    Няма ненаказано добро! Ивайло Дичев, засрами се!
  • 72 Павел пенев

    11 2 Отговор
    С този гл. Прокурор и този съд- Боко никога няма да бъде осъден.
  • 73 Рефер

    8 6 Отговор
    Мутрите много добре разбират, че за да си крадат на воля, трябва Борисов да го няма и сега, всички в купом са се организирали да го очернят, колкото си може повече, и така да спечелят изборите служебно!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 критик

    12 4 Отговор
    След като на такова цветущо състояние на държавата, тоя казв, че е пробита, значи той сериозно е загубил разсъдък и най вече паметта! Имам предвид в какво състояние БСП остави държавата в края на социализма, след като беше изхарчила, огромния за онези години външен дълг! Наглост!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 бай Даньо

    7 9 Отговор
    Не пробита "държавата" , а я изтърбушиха рашките с помоща на Биволи и фрогове и "народа" и ликува....

    Коментиран от #81, #83

  • 78 бай Даньо

    5 5 Отговор
    Дичев разбирам опитваш за анализираш и разбереш де.билите но няма как . Де.билите у нас стоят стоят па накрая викат на магарето чуш! Ако проблема е личността на Борисов и е толкова лош то защо спечели 15 пъти избори до сега, какво се промени, той не е тийнейджър!? Цялата революция се случва защото де.билите си представят у нас възможно някакво по добро управление, а това е пълна илюзия. С тоя народ който може да излъчи само тия политици ( такава точно е връзката виновна за провала в България не обратната както си представят де.билите) . Тоест управлението на България е в диапазона от лошо до умерено . Това на ГЕРБ беше от умерените, шансовете са че идва по лошо. Това дори е очевидно като се види на какви персонажи разчитаме за напред - Мая, Ристьо, Слави, Тошко ... тия са противни на четвърт, докато Бойко имаше поне един здрав народняшки популизъм в началото. Де.били Дичев, не се занивамай!

    Коментиран от #82

  • 79 Мира

    10 4 Отговор
    Съд ,съд и присъди за изедника Борисов.
  • 80 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Это жизнь":

    ..............поредният комунистически "професор-хомункулус".......вдига врява!
  • 81 Неграмотен

    1 2 Отговор

    До коментар #77 от "бай Даньо":

    байчо, 5 правописни ошибки имаш. Голям зор, а?
  • 82 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #78 от "бай Даньо":

    И ти какво предлагаш? Баце пожизнен вожд? Нови "Мишо бирата", "И.Ф.- в откраднатото тефтерче", нови пачки и кюлчета, минаване с 200, пренебрегване на парламента, суджуци и т.н.?

    Коментиран от #85

  • 83 любопитен

    2 2 Отговор

    До коментар #77 от "бай Даньо":

    Ооо, извинявай! Ти си от тези дето за всичко Рашастан им е виновна и Путин е в гардероба в спалнята ти!
  • 84 Боко

    8 0 Отговор
    Съд и в затвора!!Никаква милост за тази мутра!
  • 85 бай Даньо

    2 2 Отговор

    До коментар #82 от "любопитен":

    Предлагам да пораснем за реалностите на тоя свят че има корупция и тя е навсякъде по света, но едно успешността на едно управление се мери не по това , а дали след него оставя нещо ... Ганчо завистлив инфантил зацикли от спортна злоба че някой откраднал нещо ( а не той..) и ще остане и без това което е построено от тоя някой . Корупцията си има градация в Африка се дават едни пари за мост и мост няма и пари няма. В Швеция се построява моста и се забравя. И всичко по между тия да крайни случая. При Бойко имаме евтин мост и някой дигнал нещо пачка някъде. Ако питаш мене добре, но за революционерите зле, ама ще пробват с по лошите варианти, па дано стане по добре ...
  • 86 БигСтенли

    2 3 Отговор
    Авторчето, някой може и да върже на глупостите ти, но като заговори за Америка и Тръмп лъсна истината, че си парников зеленчук и нямаш ни най-малка идея как работи света! А да проповядваш колективно мълчание за да се спаси Бочко Свинята вече прозира и мазната ти и слугинска натура.
  • 87 Шопо

    7 3 Отговор

    До коментар #69 от "шопендар":

    Дали? Справка от БНБ - Хамстера остави на Тулупа осем милиарда бюджетен излишък плюс осем и половина милиарда лева във валутния резерв. Орешарски остави пак на Тулупа милиард и половина излишък и шест милиарда евро валутен резерв (2.5 млрд евро от резерва изчезнаха при банкянския комунист, плюс милиард и половина лева, откраднати от НЗОК).
  • 88 чакал

    9 2 Отговор
    Борисов сам избра да си играе на дон Корлеоне и ала мафия тути, тъй че пищова го чака и той си го знае и оттърване няма ! Гащите отдавна са пълни отдавна с животинската продукция осмърдяла България цели 12 и горница години !
  • 89 КАК?! БОРИСОВ ТРЯБВА

    11 3 Отговор
    ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ДО СЕТНИЯ СИ ЧАС! ТОЛКОВА НАРОД ПОГУБИ! ТОЛКОВА ХОРА ИЗБИ! ФИЗИЧЕСКИ УБИ ХОРА!!! ОСВОБОДИ ОТ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ УБИЕЦА МОСКОВСКИ! АМИ ПАЦО ТЕРАСАТА?! АМИ АПАРТАМЕНТ ГЕЙТ? АМИ ДЕЛЯНЧЕТО ДОБРЕВ МАЛОУМНИКА! АМИ ДВАТА МИЛИАРДА НА НИЩОНЕПРАВЕЩИЯТ ДОНЧЕФФФ ЗА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО?! А МИЛИАРДИТЕ ЗАЕМИ, КОИТО БЪЛГАРИТЕ ШЕ ВРЪЩАТ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО?! ЗАТВОР! ЗАТВОР! ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ; И НА ДЪЩЕРЯ, ЗЕТ, ВНУЦИ, БРАТОВЧЕД И Т.Н у т.н
  • 90 Стана ясно

    2 0 Отговор
    Няма да лежи в затвора добре. Тогава по гръб ли ще лежи. Просто питам?
  • 91 Ще бъде съден, вече, кой първ ще го

    1 0 Отговор
    Осъди ще покаже времето!!! Господ има думата!!!! Той също е страна по Делото!!!
  • 92 Цецо

    3 0 Отговор
    Те тоа ТРЕБЕ задължително да влезе във затвора заслуги много и ще е радост за хора и бизнесмени
  • 93 Йово

    6 0 Отговор
    Прав е, със съд няма да стане. Затова, да идва българското лято... Това у нас е най-добрият начин за създаване на справедливост. И мутрата само от това го е страх. Помните ли, че Васил Божков беше упорито неспоменаван в изборната нощ от лакеите на мутрата? - Защото от него наистина го е страх
  • 94 Хихихихи

    4 1 Отговор
    Баце требе да влезе в Централния! За назидание на следващите, иначе тази територия няма да е бъде!
  • 95 Петър

    1 1 Отговор
    Че welle- то не е стока е ясно. Тук задават риторичен провокативен въпрос. Отговорът е ясен и прост - не,няма да бъде осъден или най-много да го осъдят задочно ,когато вече е избягал в страна с която нямаме спогодба за връщане на беглеци. Ще го съдят явно само горе.
  • 96 Joro

    4 0 Отговор
    България да почва да строи затвори,ако ще се събужда от вечен сън съда - някъде към 1000-2000 нови затвора ни трябват ,за да поберат всички бандити и крадци от 89-та насам .
  • 97 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    БСП И СИЕ ,ВНУШАВАТ ГРЕХОВЕ НА ГЕНЕРАЛЪТ , А ИМ БЕШЕ ТАКЪВ ПОСЛУШКО . ВЪРВЕШЕ ЧИННО В ПОСОКАТА, В КОЯТО ГО ТЛАСКАХА .НАПРАВИ ВСИЧКО ПО СИЛИТЕ СИ .
    ИЗГРАДИ ИМ ЕДИН ИДЕАЛЕН СВЯТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ .
    СЪСИПА ВСИЧКО , ДЕ ЩО МОЖЕШЕ ДА СЕ СЪСИПЕ ПО ТЯХНА ВОЛЯ ... И СЕГА ЩЕ СЪГРАЖДАМЕ ... ОТНОВО ...
    НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ НОВИЯТ СТАР ЧЕРВЕН СЦЕНАРИЙ .
    БОГОМИЛИТЕ ГО ВКАРВАТ НА ЛЕЧЕНИЕ В БОЛНИЦА ... НАЙ- ВЕЧЕ МУ ПОДАРЯВАТ ВРЕМЕ ЗА РАЗКАЯНИЕ .
    ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ .
  • 98 Бгг

    2 1 Отговор
    А бе къде е каскета бе ???
  • 99 Държавата е "Счупена" от, тези, които

    5 1 Отговор
    Е управляваха последните 11 год!!! Все, едно минаха Ордите на Читгис Хан!!!!
  • 100 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ташунко Сапа":

    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....Некадърниците се дразнят от Бойко, заради строежитe на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н., c кoeтo ги кaрa дa ocъзнaят cвoятa нeпoтрeбнocт кaтo хoрa.
  • 101 бгчитател

    3 0 Отговор
    Единствения смисъл е само съд,оставка и затвор за всички крали от държавната баница.Както и конфискация на всичко незаконно придобито.И не само за ГЕРБ,а и за всички от последните 30 години.
  • 102 съд и затвор

    0 0 Отговор
    Малоумната мутра и цялата престъпна шайка в затвор до живот и забрана на шайката герб създадена от Ханс Зайдел и Конрад Аденауер.
  • 103 cpv

    0 3 Отговор
    За какво да бъде съден,че увеличи многократно заплатите и пенсиите,като никой друг премиер!
  • 104 666

    0 0 Отговор
    Много тъпо,ами тия преди него дето изринаха държавата и я продадоха за скрап кой ще ги съди
    Оня фес дето се хвалеше че всичко минава през него
    Черния Костов дето има не малък дял икономиката ни и досега да е на тоя хал
    А комарджия дето щеше да ни опрая за 800дни
    Никой няма да бъде осъден,пак ще ни разпъват лукуми по предизборните студия
  • 105 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "cpv":

    Какви са тия КОНСПИРАТИВНИ ИНИЦИАЛИ? Страхливецо, големият ужас те тресе, та си забрави ИМЕТО! И за другите АНОНИМНИЦИ става въпрос! Не живеем ли в Демократична Европейска Държава Република България? Тогава защо ви е Страх! Изглежда поговорката: ,,Гузен негонен бяга" има непреходно значение и е особено валидна в нашата Хубава и Богата Родина! НО ТЕЖКО ОГРАБЕНА И ОТ ПОСЛЕДНАТА ШАЙКА - Борисовата! Тази Статия дрънчи на КУХО, защото нищо ГРАДИВНО не предлага! Аз апелирам за Национален Референдум за Президентска Република, при която Президентът инициира Референдуми по най-важните Национални проблеми - АРМИЯТА, ПРАВНАТА СИСТЕМА, ПАРЛАМЕНТ ОТ 120 ДЕПУТАТИ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ОБРАЗОВАНИЕ, ПЕНСИОННО И СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ, ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА, НАКАЗАНИЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, ДОКАРАЛИ НИ ДО КОЛОСАЛНА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА, ЗАЩОТО 3000000 наши сънародници създават Продукт и Деца в чужбина! ТРЯБВА ДА СЪЗДАДЕМ ЧЕСТНИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАВРЪЩАНЕТО ИМ И ЗА ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! НЕКА НИ ПОМАГА, ЗА ДА Я ВЪЗРОДИМ! АМИН!
  • 106 Прудо

    0 0 Отговор
    Буда пак е у кереча.
  • 107 Селянин

    0 0 Отговор
    Ето честен човек да Кажи че Божков е невинен / и може би стои на портрет на стенать на автора /Сега Имаме тунел под Шипка и още три моста на Дунав /Явно автора ги е видял с очите си /Г-н Дичев питал колко наркотик е хватать на границата при Борисов и колко след него И Защо има разлика