Last news in Fakti

9 Май, 2021 19:00 7 342 92

"Тази война става все по-вероятна": какво се знае за руските войски по границата с Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • война-
  • сергей шойгу

Експерти смятат, че опасността от мащабна военна конфронтация между Москва и Киев изобщо не е изчезнала, а става с всеки изминал ден все по-вероятна

"Тази война става все по-вероятна": какво се знае за руските войски по границата с Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Една голяма регионална война става все по-вероятна", твърди руски военен наблюдател. Според него рискът от мащабен сблъсък между Русия и Украйна изобщо не е изчезнал. Какво става с руските войски по границата с Украйна?

Какво става с руските войски, които бяха концентрирани по границата с Украйна и предизвикаха безпокойство в Киев и в западните столици? Наистина ли се върнаха обратно в казармите или Русия само се прави, че ги изтегля? Тези въпроси остават открити, но картината започва да се прояснява. Съдейки по някои изказвания от Киев, Вашингтон и Брюксел, Русия явно не бърза да прибере обратно войските си.

Десетки хиляди руски войници по границата с Украйна?

По време на срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън украинският президент Зеленски заяви, че 75 000 руски военнослужещи все още са в близост до украинската граница. Само ден преди това от САЩ се чу още по-голямо число - 80 000. Подобно изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че част от руските войски действително са изтеглени, но „десетки хиляди“ все още са край границата.

В средата на април руските войски в този регион достигнаха максималната си концентрация от 2014 година насам. Данните от Киев се колебаеха между 90 000 и над 100 000 военнослужещи. Струпването на руски войски по границата с Украйна съвпадна по време със засилващите се военни действия в Донбас, където рязко нараснаха украинските загуби в стълкновенията с проруските сепаратисти. Това още повече засили опасенията от мащабно военно стълкновение между Русия и Украйна.

Ситуацията се поуспокои, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че към 1 май войските ще се завърнат на изходните си позиции. По думите на началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов, в т.нар. проверка на бойната готовност на руската армия са участвали над 300 000 военнослужещи. Още през април от Генералния щаб бе съобщено, че личният състав вече се е върнал в поделенията си, а транспортирането на военната техника ще завърши до 8 май или най-късно до 12 май. Стана обаче ясно, че има и изключения: част от въоръжението на 41-ва армия ще остане край украинската граница до провеждането на руско-беларуското военно учение „Запад 2021“, планирано за септември. За какво точно въоръжение става дума - това не е ясно.

Московският военен наблюдател Павел Фелгенхауер заяви пред ДВ, че Русия е изтеглила част от войските си от Крим, но пък е оставила друга част на север от Украйна. Изявлението на руските военни за оръжието, оставено заради военното учение, „разчита на неосведомеността на хора, които нищо не разбират“, казва експертът и обяснява: „За да изтеглиш войската, но да оставиш тежката техника, трябва да разполагаш с двоен набор от въпросната тежка техника. А това е по възможностите единствено на американците и на никого другиго“. По думите на Фелгенхауер, Русия разполага с малък запас от тежко въоръжение единствено на територията на Южна Осетия.

Има ли още заплаха от война между Русия и Украйна?

Експертът смята, че опасността от мащабна военна конфронтация между Русия и Украйна изобщо даже не е изчезнала: „Една голяма регионална война става с всеки изминал ден все по-вероятна“, казва Фелгенхауер. Според него Русия създава предпоставки за флангова маневра и бързо обкръжаване на части от украинската армия. По думите на Фелгенхауер, политическата цел на подобна операция би могла да бъде следната: създаване на изгодни изходни условия за преговорите на Москва със Запада относно подялбата на сфери на влияние - нещо като нова Ялта. С оглед на сезона и състоянието на пътищата експертът прогнозира, че изостряне на военните действия в Донбас може да има през втората половина на май и през лятото.

Николай Сунгуровский, директор на военната програма на Киевския център за анализи „Разумков“, също се съмнява, че Русия действително изтегля войските си от украинската граница. Киевският експерт посочва, че руските сили, концентрирани по украинската граница, са приблизително равни на онези, с които разполага Украйна. По-важният аспект в случая, според Сунгуровский, е възможността на Русия бързо да прехвърли резервни сили за провеждането на маневрена война. В случай на мащабно противопоставяне Русия разполага със сериозни възможности за нанасяне на „дълбок удар“ в тила на украинските въоръжени сили, обяснява Сунгуровский.

Според него украинската армия е по-добре подготвена за локална война, отколкото за мащабно стълкновение с Русия. Но вероятността за подобно стълкновение е "по-скоро малка" - най-вече поради очакваните в такъв случай тежки санкции от страна на Запада, смята Сунгуровский.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гггггггггг

    148 24 Отговор
    Русия допусна огромна грешка като остави хунтата в Киев да вземе властта. Трябваше още през 2014-та, вместо да си вземе само Крим, да стигне до Киев и да предотврати преврата.

    Коментиран от #7

  • 2 хъхъ

    189 16 Отговор
    Дойче веле, какво става с американските войски в Германия, над 30 хиляди, това ако не е окупация, какво е? Как съветите напуснаха ГДР, а американците отказаха да се изтеглят и НАТО тръгна да се разширява към границите на Русия? Това кажете...

    Коментиран от #79

  • 3 Какви войски кви 5 лева

    159 13 Отговор
    Руснаците ще ги смачкат с няколко ракети и авиация за 3-4 часа. Не искат. Украинците им са братя, славянски братя. Каквито сме им и ние. Искат да им покажат, че така не става. С това лизане на САЩ и подлагане

    Коментиран от #12

  • 4 Лейка

    90 10 Отговор
    Стига сте насаждали Война и проблеми. Само в България се пишат тези неща. Европа си живее спокойно.

    Коментиран от #57

  • 5 Тиква

    103 6 Отговор
    Ма те пак Дойче Веле. По жълти и от нашия Пик и Блиц.

    Коментиран от #46

  • 6 А стига бе

    98 5 Отговор
    Абе Дойчовци...нали точно вие писахте,че руските войски вече не са по границите с Украйна...Нали вие се пенявехте,че уж Путин се огънал пред натиска на Байдън и махнал войските---а сега пишете обратното...И как да ви вярваме въобще на писаниците ?
  • 7 ManofTomorrow

    13 97 Отговор

    До коментар #1 от "гггггггггг":

    НАТО само това чакат. Преговорите вървят с пълни сили и съвсем скоро Украйна като влезе, цирка свършва. Много изнагля Путин 2014та, но този път няма да стане.

    Коментиран от #39, #91

  • 8 Бойна готовност

    86 7 Отговор
    При атака срещу рускоезичните региони- бързо разсичане на Украйна и лишаване от достъп до Черно море. Така ще се помогне и на българското малцинство, също жестоко мачкано от националистите.
  • 9 no name no face no number

    68 7 Отговор
    DW, как може да сте толкова много ама тоооолкова много прости без извинение
  • 10 Любен

    16 37 Отговор
    Много интересно. Щом смяташ, че Русия е трябвало да си "вземе" Украйна, защо преглъщаш руската забрана ние да си "вземем" Македония??..
  • 11 МИ КЪ

    19 91 Отговор
    НАТО Е В ПЪТИ ПО-СИЛЕН ОТ РАША. НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ НАТО, СЛЕДОВАТЕЛНО И ЧАСТ ОТ ПО-СИЛНИЯ ОТБОР! СЛЕДОВАТЕЛНО - ПО СИЛНИ СМЕ ОТ РУСИЯ. УКРАЙНА ДРАПА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО! АБЕ ДРУГО СИ Е ДА СИ СЪС СИЛНИТЕ.

    Коментиран от #16, #18, #20, #42, #44, #54

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Деймос

    55 7 Отговор
    Западът такава Украйна създаде ,че :)))
    - огромни заеми
    - тотална мафиотизация и разпад на феодални владения
    - разпад на обществото . Практически украинци няма. 50% са руснаци ,и продължават да са такива , около 20% живели в Австро- Унгария са територии , които познават ВАСАЛИТЕ ТА но не и държавността. Има едно Блато около Киев ..., което си иска вид СОЦ.РЕПУБЛИКА. Тази държава трябва да се подели..
  • 14 Немско зеле

    43 3 Отговор
    ...не е необходимо да се чете. Ако беше на хартия, щеше да бъде идеално за селска тоалетна.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 no name no face no number

    37 6 Отговор

    До коментар #11 от "МИ КЪ":

    Само ние обикновените хора в Европа ще изчегъртаме нато от ЕС , Русия няма да има нужда въобще да се намесеа
  • 17 Какво казва Киев ския Експерт ??? Че

    70 4 Отговор
    Руските войски са приблизително равни на Украинските разположени срещу границата на Русия!! И за какво се Плаче?? Украйна е разположила 80-100 000войска,до Руската граница!!! А защо Русия има войска, до границата!!! Като си прибере Украйна войската и Руската няма дае близо до границата си!!!! Логично, кой изкара първи войската си??? Украйна, Говори се и пише само за Руска войска А Украинската все едно, чее няма?????!!
  • 18 Браво

    5 14 Отговор

    До коментар #11 от "МИ КЪ":

    Точно
  • 19 Киевска Рус

    39 3 Отговор
    Няма да има вийна Киев след 24 h вдига бялото знаме украинската армия ще сложи оръжие на земята в момента в който руския ботуш прекрачи границата на Украйна!

    Коментиран от #22

  • 20 БАЙ Х@Й ‼

    51 1 Отговор

    До коментар #11 от "МИ КЪ":

    Чети историята ‼Нашите полЮтици все към по-силния ни пришиват и все към победените се оказваме в края ‼
  • 21 Д се знае

    41 1 Отговор
    В Калининград има ядрени оръжия и Европа седи върху тях
  • 22 Deathstroke

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "Киевска Рус":

    ХА-ХА-ХА
  • 23 Всяка война

    37 1 Отговор
    Идва от САЩ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 JEB

    3 22 Отговор
    много му се иска на баш ушанката да получи вип статус
    но това не е нещо което ще се случи..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сандо

    25 1 Отговор
    ДВ,като западна медия да ни информира нас,като европейци,какво става на европейска територия-колко,къде и какви военни учения се провеждат,кои са участниците,колко и какви войски участват от страни извън ЕС,какви задачи се отработват.Писаниците за руски учения и войски са ни до болка познати,вече ни омръзнаха и дори не ги четем.И накрая:изгонете от България ДВ,основания - много,като напр. разпространение на лъжлива информация,манипулации и фалшификации,с което нанася огромни щети на състоянието на СМИ и е пряко отговорна за незавидното място в класациите за свободата на словото на медиите у нас.
  • 28 ужас

    37 3 Отговор
    Войната с Украйна ще продължи колкото продължава една сутрешна физзрядка в руската армия. Никой няма намерение да си навира ботушите в украинския чернозем. Каспийската флотилия с калибрите е в Черно море. За няколко минути воената инфраструктура на Украйна ще се изпари. Престанете да пишете подобни смешки.

    Коментиран от #33, #89

  • 29 Един Човек

    33 4 Отговор

    До коментар #15 от "Кибика":

    Пи ли хапчето,куку руку?Американците водиха 2 години война в Сирия,с/у Асад,заедно с ИДИЛ и не можаха да го бутнат!Руснаците отидоха и ги помляха за 2 месеца!!На баба ти хвърчилото е дало 12 500 жертви....може много неща да ти се искат,но няма как да станат!!Айде бегай да чишкаш,и тоЯ път не забравяй хапчетата!
  • 30 Матей

    23 1 Отговор
    Е,как ,много ясно ,че ще настояват руснаците да си изтеглят войниците до един,граничари,всьо,да стане като нашата граница,разграден двор.Всъщност руснаците могат да струпат значителни войски при необходимост,а тия ги държат за респект.Крим защо го забравят,той е наблизо,има и мост.Макар че на руска територия няма да посмеят да навлязат,достатъчно е да направят масирано нахлуване в Донбас за да накарат руските войски да се намесят,точно това е най-вероятния сценарий.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Deathstroke

    10 7 Отговор

    До коментар #28 от "ужас":

    Да, те 2та navy destroyer-a на САЩ и базите на НАТО покрай Украйна са за украса сложени. Да знаеш ,че точно това ще стане.

    Коментиран от #62

  • 34 Отговор

    21 2 Отговор
    " твърди руски военен наблюдател"
    Няма ли и вероятно го твърди?
    Пропагандата н Гьобрл я знаем
    Изопачаването на историята от тъпите немци я знаем
    Напри,мер фетите от тракийски и български племена ги направиха "готи*немци
    Източната Римска империя я направиха Византия??
    Да не мислите че вашите глупусти които дърдори Доче "кисело немско зеле" ни вълнуват
    Можете да зарибявате искуфелита американци, не нас
  • 35 Гост

    23 1 Отговор
    Янките да си ходят вкъщи и няма да има война.
  • 36 Иван

    14 0 Отговор
    Какво от това на САЩ войските са навсякъде
  • 37 Стефан Петров

    29 2 Отговор
    100% двоен морал. Русия има войски, на своя територия и запада вие, че агресор, но вчера 25 000 американски войници с техника дебаркираха в Естония на хиляди километра от САЩ, но това е отбрана. Запада си прави сметка да купи Украйна на безценица. Той купи заводите й, разпореди да започне износ на дървесина и в Украйна почти не останаха гори, а сега изкупува разкошните й селскостопански земи на безценица. Бъдете сигурни, че там ще се сеят ГМО култури. Само за 2020г. 409 549 украинци са получили гражданство на Русия , а 36 790 са получили разрешение за постоянно пребиваване като това са предимно инженери и лекари . Почти 60% от кадрите на фирмата Антонов за самолети вече работят в Русия.
  • 38 Дърт пее..раст...

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "JEB":

    България,да не влезе доброволно в Османска империя,,Джеб,,???..В коя империя се влиза доброволно???..Кажи ,че не се сещам.!!.
  • 39 Отговор

    26 5 Отговор

    До коментар #7 от "ManofTomorrow":

    хахха
    Ей глупак-немците ли ще спрат Русия?
    Или може би двата баталиона които имаме?
    Хора които не разбират от военна стратегия по- добре да не говорят глупости като посеркото Плевньо

    Коментиран от #45, #83

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Отговор

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "МИ КЪ":

    Кой от Европа ще воюва?
    немските педали ли?
    Които избраха жена за министър на отбраната или Франция,която само като доближат границите и се предава сама?
    или може би ние ще се окопаем в кръгова отбрана начело с тлъстия министър с пликче от Била?
    Военното дело не за дебили като теб
    Все едно аз да говоря за извънсемните
    Ей хора не говорете за неща от които си нямате и хал хабер.
    Престанете с тези лозунги -вече не сме в комунизма
  • 43 Хохлю.

    13 1 Отговор

    До коментар #41 от "JEB":

    Ок...Разсмя ме ..пичо..!!!.Бягай и ръси със сол ,..!!!..Наивно същество....Хахаха..!!..Свободен свят ,е само ,циганския катун,...

    Коментиран от #52

  • 44 Историк

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "МИ КЪ":

    Ние много поредни войни сме все уж от по-силната страна, па накрая все ядем дървото и губим територия. Та внимавай за какво мечтаеш, да не ти се наложи да учиш киргизки след следващата ни авантюра.
  • 45 ManofTomorrow

    5 23 Отговор

    До коментар #39 от "Отговор":

    Не знам кой е глупакът, но Путин беше този ,който от страх нападна 2014та. Крим винаги си е бил Руски, обаче по случайност когато Украйна водеше преговори с ЕС и НАТО взе ,че се размърда и го анексира. Случайност? Може... ама май перспективата НАТО да има бази на една ръка расзтояние от Москва не му се нрави. Но колелото се е завъртяло вече и е извън контрола му.

    Коментиран от #84

  • 46 Да би мирно седяло, не бичудо видело

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тиква":

    Ами кво да правят хората като пред вратата им дрънкат оръжията.... ще си пазят къщата От навлеци!!!!
    ………"Въоръжените сили на Република България се подготвят за участие в най-мащабните за 2021 г. учения „Defender Europe 21“ и „Steadfast Defender -21“, които ще се проведат в периода май-юни 2021 г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка и на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, съобщиха от МО. „Defender Europe - 21“ включва серия от свързани учения, разделени по време, място и фази и ще се проведе основно в Черноморския регион на Балканите и Естония. Започва през март с предислоциране на сили и средства по море от САЩ до 8 европейски държави и ще продължи до средата на юни 2021 г. В него ще участват над 30 000 военнослужещи от 26 държави-членки на НАТО и страни-партньори.“

    Коментиран от #49, #50

  • 47 Цецо

    20 2 Отговор
    Войната ще е няколко часа или дни без значение с кого.На мен чичо ми беше военен и разсказваше как правили съвместно учение в България с руснаците.Докарали с кораби експериментални ракети.Стреляли с тях по истински танкове напълнени с бетон.Каза ракетите са безшумни само се виждат като долитат и падат но нищо не се чува.Когато отишли да видят танка се е превърнал в локва бълбукащо желязо а бетона станал на прах.Земята около него е тлеела и шуптяла на дълбочина 20 сантиметра както тютюн на цигара.След това са ги водили всички на психолози.След това си натоварили установките и отплавали.Това е преди повече от 35 години.Бях малък но си спомням когато им ходехме на гости разсказваше че няма да разберат ако руснаците решат да нападнат.Могат да изключат тока,радиовръзката и телефоните заедно с някакви импулси.А онези сс23 ракети които нарязахме е трябвало да бъдат унищожени защото са стари и опасни за самите нас.

    Коментиран от #58, #88

  • 48 Врачка

    26 1 Отговор
    Кръвожадните Немци DW само насаждат лъжлива пропаганда ,че Русия е агресор.Германците са агресори,те са врагове на България.Доведоха ни да две национални катастрофи.
  • 49 Дърт пее..раст...

    21 0 Отговор

    До коментар #46 от "Да би мирно седяло, не бичудо видело":

    Дааа,много е хубаво..!!.В черно море,, военни учения,през седмица.А в Испания,Италия Адриатика Турция.,хорицата ще си почиват..Черно море ,ще си фалирва славно..!Това е ,и целта на НАТО..Уж ,те пазят,пък ще фалират бизнеса..
  • 50 БГ МАФИЯ В МС

    19 2 Отговор

    До коментар #46 от "Да би мирно седяло, не бичудо видело":

    АМЕРИКА И БАЙ ДЪН РЪЧКАТ ФАШИСТИТЕ В ОКРАИНА ЗА ДА ИМА ВОЙНА. САЩ ИСКАТ ЯКО ДА ПРОДАВАТ ОРЪЖИЯ В ОКРАИНА. САЩ НЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ БЕЗ ВОЙНА.
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА АНТИФАШИСТИТЕ!!!! ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОЙТЕ ЗАГИНАЛИ В БИТКАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА И ХИТЛЕРИЗМА!!!!
  • 51 TOTO

    10 1 Отговор
    ОЧИТЕ НА СТРАХА СА ГОЛЕМИ, 150 000АРМИЯ ЧАКАТ НА ГРАНИЦАТА

    Коментиран от #56

  • 52 JEB

    2 20 Отговор

    До коментар #43 от "Хохлю.":

    свободният свят азиатецо е тоя свят в който хората гласуват кой и как да ги управлява..нито русия нито китай сте част от него..ето защо никой няма да седне на една маса с вас да решава съдбата на други народи..тоя филм сме го гледали и втора серия няма да има
  • 53 Pero Makedoneca

    9 1 Отговор
    По последни данни от ОТАН руските войски на границата са 150 000 000 души ,ха ха

    Коментиран от #55

  • 54 Ъхъъъ

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "МИ КЪ":

    Силни сме на приказките а едното Скопие ни върти на кутрето си
  • 55 Сър Алтън Джон

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Pero Makedoneca":

    Северно македонско разузнаване или радио Ереван
  • 56 Deathstroke

    3 10 Отговор

    До коментар #51 от "TOTO":

    И НАТО като стовари 3 пъти по толкова, какво правим? Ще се крием по дупките в Сибир lol.
  • 57 Миро

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лейка":

    В германските медии същите неща ги пишат. Но читателите в коментарите си там виждат нещата като нас.
  • 58 БазаДанни

    0 5 Отговор

    До коментар #47 от "Цецо":

    Откровенно казано:
    По-големи глупости никога не съм чел!
    Не искам да те обидя, само констатирам.

    Коментиран от #86

  • 59 КгБ

    20 1 Отговор
    Трябва да се ударят сащ-исаните!!!
    Украйна е зависима от тях повече и от нас!
    Украинския народ също като нас -никой не го е питал какво иска,американците са наплашили целия свят а ес краде и съсипва бизнеси за свой просперитет!Дори подкрепят правителства с определено нацистки и русофобски наклонности като си затварят очите за чудовищната корупция и тотално здравно и образователно безхаберие!!!

    Коментиран от #72

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Един Човек

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "Deathstroke":

    Едни стари МИГ-ове минаха над един американски кораб , и моряците още ги лекуват в психиатрия!!Русия не е тръгнала никой да напада!ТеЯ бази на НАТО са приготвени за инвазия срещу Русия,ама това няма как да се случи!!Те с едни пръшливи араби не можаха да се справят в Сирия! “Не се гаси туй Що не гасне”....много са се опитвали!Е

    Коментиран от #64

  • 63 не може да бъде

    18 0 Отговор
    А аз мисля,че Русия може да нападне прибалтийските държави. Появи се едно непотвърдено засега разкрите на британските разузнавачи че Русия може да изпрати военният оркестър /3000 души/ и барабанчиците /200/души,които днес са били на парада в Москва да нападнат агресивно!Подозрението на британските специалисти е,че като се появят тия руски части на територията на Литва,Латвия или Естония, въоръжените сили на държавата може да се разпаднат!?
  • 64 Deathstroke

    2 18 Отговор

    До коментар #62 от "Един Човек":

    Ще видим тази работа. Особено ако и Украйна стане член на НАТО както е тръгнало. Те тогава ще се види кой кого.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 JEB

    3 18 Отговор

    До коментар #66 от "JEB":

    летците от 8 въздушна сила са давали по 30 процента жертви при мисиите като на първата с тях е летял и командира им
    да не мислиш че са по-слаби войници от мърлявите руски кашици ??

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Един Човек

    22 2 Отговор

    До коментар #67 от "JEB":

    ТеЯ същите летци дето са бомбандирали България ли!?...теЯ,на които им направихме паметник в южния парк!?....е за тва нямаме държава,щото политиците ни са дуneдавци!България отдавна от държава се превърна в просто територия ,управлявана от онея зад океана!!Загубихме независимостта си през 89 година!!Нямаме армия, а държава която няма армия е нищо!!И само не ми казвай,че немеца,англичанина или французина(разбирай НАТО),ще дойде да се бие ако турците решат,да си раЗширят територията на запад!!ти сигурно и в казарма не си ходил и не знаеш как се държи пушка,не че ще ти трябва,ама просто питам !!Има една улична поговорка...”като не знаеш да целуваш ръка,ще целуваш шнур”!!

    Коментиран от #73

  • 70 Дойчето

    3 2 Отговор
    Веле е клонинг на Работническо дело, а беше сериозна медия
  • 71 Въъъй

    3 8 Отговор
    Малкия Мук ще яде бахура
  • 72 Фъкoff

    0 7 Отговор

    До коментар #59 от "КгБ":

    Бре! Митрофанова да не би да е посланик на ЕС в България? Защото тя защити корупцията в България от "наглите обвинения на САЩ и ЕС". ЕС и САЩ порицаха управляващите ни за корупция и липса на правов ред...хм

    Коментиран от #90

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 mi6osp

    17 0 Отговор
    Война няма да има. НатО и САЩ поквзаха на Украйна, че при война няма да я подкрепят със свои войски, а само със съвети и с оръжие. Украйна се надява да бъде приета в НатО, но това са празни надежди. НатО ( без Турция) няма да рискува да попадне в ситуацията на точка 5 и да загуби за две седмици бившите социалистически държави в Европа. Защото САЩ сега не са в състояние да организират масов военен десант в Европа, а не могат да започнат ядрена война, защото ще бъдат унищожени.
  • 76 Десетки хиляди Украински войници на

    16 1 Отговор
    Границата с Русия!!!! DW НЕ виждате Украинските, виждате само Руски??? Но DW вие маниполирате ситоацията, знаеме, това вие Работата!! Украйтаси изкара войската къв Донецска и Луганск, а след това се появиха Руски войски!!! Но вие Тези факти не ги отбелязват изобщо, за това сте DW Маниполатори!!! Руските са си в Русия????
  • 77 Украина си изкара войската около

    7 0 Отговор
    Донецска и Логанска области, нали така DW Но вие неги виждате???
  • 78 Зайко Байко многознайко

    9 1 Отговор
    Руската мечка има къса опашка, докато я дърпате, внимавайте да не се окажете в лапите и! Немски канцлер каэва:" Лесно е да иэкараш руската мечка от бърлогата, проблемът става когато решиш да я върнеш обратно"!
  • 79 Чибурашка

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Окупаторите от България какво ще кажат за северна македония. Никой не ги е канил там. А германците ако не си разбрал не пускат/не искат / краварите да си ходят
  • 80 Народен

    1 1 Отговор
    "професор" Иво Христов: Аааа не ме вкарвайте в тоя водевил.
    Руснаците какво и да правят са добрите...
  • 81 Предричане на земетресение?

    1 0 Отговор
    Предричане на война? Хареса ми написаното от друг " Дойчовци...нали точно вие писахте,че руските войски вече не са по границите с Украйна...Нали вие се пенявехте,че уж Путин се огънал пред натиска на Байдън и махнал войските---а сега пишете обратното...И как да ви вярваме въобще на писаниците ?" От мен, след колко време - ден, 10 дни, месец и т.н.
  • 82 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Единственият вариант, при който Украйна би могла да запази сегашните си граници е федерализация с предоставяне на широка автономия на областите населени преобладаващо с руско население. Този, вариант, обаче дори не се разглежда от господарите на Украйна. Те знаят прекрасно, че руските области/над 50% от населението на Украйна/, никога няма да се съгласят Украйна да участва във враждебни на Русия блокове, още повече на украинска територия да има американски военни бази с ракети насочени към Москава! Където са се намесили краварите на всякъде проблеми, разрушения, смърт.
  • 83 100

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Отговор":

    Айде, айде, недей толкова да величаеш руската армия. Та те 2 войни водиха за Чечня и едва си върнаха контрола там....какво остава за война с НАТО. То такава война е нещо почти невъзможно, щото всички съзнават, че ако се случи, човечеството ще загине.

    Коментиран от #85

  • 84 Ванга

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "ManofTomorrow":

    А какво бе да пусне 6-ти американски флот на 12 морски мили от границата си ли .Путин е стратег а не абдал като тебе .Пишете тука едни миндилчета на по - 16 . 18 години .които ни са стреляли с автомат ни са ходили в казарма и си мислите че това е да хвърляш пиратки и да чукате на монитора ЦС .Разберете . при война милост нема .пада снаряд и си дотука на парчета-неможе да натиснеш бутона и отначало .тук получаваш само чувал с цип и това е.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Така така

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "БазаДанни":

    мислеха и Китяйците при о. Дамаскин.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Психиатър

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Цецо":

    Чичо ти е бил прав! Секретното оръжие са били пияни мърмоти, които изстрелват противотанкови ракети и после се взривяват!
  • 89 Запознат

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "ужас":

    Видяхме калибъра как се завъртя като фойерверк и за малко да удари фрегатата, която го изстреля! Има го в YouTube!

    Коментиран от #92

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 ти човече

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ManofTomorrow":

    със "западен псевдоним", на цирк ходил ли си и знаеш ли какво е цирк? Ако изтрещелите "атлантици" свършат тая простотия, Украйна да влезе в НАТО, няма да има никакъв цирк, а е много вероятно да последват жестоки събития, които няма да се харесат на никого и тези, които бутат нещата нататък ще съжаляват също, че не са мислили навреме.
  • 92 Хи их хи

    6 0 Отговор

    До коментар #89 от "Запознат":

    Да има го, един клип! А само с "Джавелините" мога да ти покажа двайсетина комедийни клипа!