Last news in Fakti

12 Май, 2021 19:00 2 949 123

Служебното правителство на Радев: Какво се очаква от него

  • румен радев-
  • правителство-
  • герб-
  • бойко борисов

Предишните управляващи със сигурност са заложили много капани в администрацията, с които неприятно да изненадат служебния кабинет

Служебното правителство на Радев: Какво се очаква от него - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще извади ли служебният кабинет на Радев "скелетите" от гардероба на ГЕРБ? Ще успее ли да смекчи твърдия курс спрямо Скопие и да поеме отговорна политика към Русия? Очакванията и прогнозите коментира Петър Чолаков.

Съставът на второто служебно правителство на президента Радев е пъстър: в него има хора, с които той вече е работил и/или са част от неговия досегашен екип - такъв е, например, премиерът ген. Янев и министърката на туризма Балтова. То включва и фигури, чиято биография е тясно свързана с БСП - например министрите на правосъдието Стоилов и на вътрешните работи Рашков. Министерски пост е получил и лидер на протестите срещу модела ГЕРБ-ДПС, какъвто е министърът на културата проф. Минеков.

Кабинетът включва и личности, които биха се ползвали със симпатиите и доверието на „градската десница”, а и не само с техните - тук можем да споменем министъра на здравеопазването Кацаров, харвардските възпитаници Петков и Василев – министри съответно на икономиката и на финансите, министъра на образованието проф. Денков и други. Общият знаменател: това е преди всичко екип от експерти; ярките политически фигури са малцинство. Обликът на този технократски кабинет обаче е и индикатор за обществено-политическите среди, на които Радев ще разчита за подкрепа на президентските избори в края на 2021.

Задачи във вътрешната политика

Основната задача на всяко служебно правителство е организирането и провеждането на предсрочни парламентарни избори. Вече е ясно, че те ще бъдат на 11 юли. Втората задача на кабинета на ген. Янев е да държи под контрол пандемията от Ковид-19 и да не допуска нови взривове на инфекции. В момента строгите противоепидемични ограничения са разхлабени.

Според експерти сме в края на третата вълна, но не е изключено отпускането на мерките да доведе до ново покачване на заболеваемостта. Видя се, че топлото време не е пречка за разпространението на вируса в страни като Индия и Бразилия, например.

Служебното правителство може би ще подхване "бойната песен", подадена от ревизионната комисия в 45-ото Народно събрание - с цел да бъдат извадени на бял свят нови „скелети“ от гардероба на Борисов и ГЕРБ. Личността на министъра на вътрешните работи Рашков вероятно е индикатор за това. През 2017 година Рашков, тогава шеф на бюрото за контрол на използването на Специални разузнавателни средства (СРС), обяви, че е имало незаконно подслушване от ДАНС, ГДБОП и прокуратурата, за да бъде упражняван натиск върху политици, магистрати и журналисти.

Голяма част от обществото би приветствала осветяването на модела „ГЕРБ-ДПС”, но не вярвам да се стигне до „лов на вещици”. Разбира се, „ревизията” има и предизборна цел, ала само негативната реторика не е достатъчна, за да се спечелят гласове. Дано новите управляващи си дават сметка за това.

Външната политика

Във външнополитически план пред страната има поне две предизвикателства: отношенията с Русия и с Република Северна Македония.

От една страна, президентът Радев се е изказвал в подкрепа на руските енергийни проекти у нас, той наложи вето на сделката за Ф-16, а от друга - заяви силна подкрепа за инициативата „Три морета”, чийто патрон са САЩ. Противниците му твърдяха, че той е лобирал за самолетите „Грипен”; името на служебния премиер Янев също бе замесено. Въпреки че изпълнителната, законодателната, а и съдебната власт бяха в ръцете на ГЕРБ-ДПС, тези твърдения все пак не бяха доказани и днес звучат като клевета. Малко вероятно е служебният премиер Янев, който е завършил американски военен колеж, да предприеме действия с които да постави под съмнение нашата лоялност към Пакта.

Новият външен министър Стоев, дипломат от кариерата, със сигурност би работил активно за бързото разрешаване на спора със Република Северна Македония (РСМ). Дали обаче българското общество, което в голямата си част настоява за „твърд курс” спрямо Скопие, ще погледне с добри очи на едно смекчаване на тона на официална София? Партньорите на България в НАТО биха приветствали една по-отстъпчива, по-смирена и прагматична позиция на България по членството на РСМ в ЕС, но подобни действия със сигурност ще бъдат интерпретирани от противниците на Радев като предателство.

Според мен, не е реалистично да се очаква от служебното правителство да направи резки промени или дълбоки реформи. Причините са юридически и политически. България е република с парламентарно управление - на практика обаче моторът на политическия процес е изпълнителната власт, която захранва със законопроекти Народното събрание.

Правомощия и отговорности

Макар служебното правителство да има всички правомощия, предоставени на МС в Конституцията, то има ограничена законодателна инициатива. По принцип то действа във време, когато правомощията на НС са прекратени, може обаче да функционира и при действащ парламент: кабинетът „Янев”, например, ще работи и след избирането на новото НС - докато бъде съставено ново правителство.

Служебното правителство не може, например, да сключва военни договори, да „взима” държавни заеми и т.н. - за това е необходимо предварителното одобрение на Народното събрание. Служебното правителство е ограничено и от фактора време - то може да работи максимум около 3 месеца - два, докато се проведат изборите за нов парламент, плюс още един, докато бъде сформиран кабинет.

Според проф. Ст. Стойчев, служебното правителство не е отговорно през парламента (дори в условията на чл. 99, ал. 7), а само пред президента, който може да прави промени в неговия състав и структура, включително да смени премиера.

Всяко бързо и внезапно завъртане на кормилото на властта крие в себе си рискове. А предишните управляващи със сигурност са заложили много капани в администрацията, с които неприятно да изненадат служебния кабинет. Едва ли Радев би заложил всичко на карта преди президентските избори.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    17 4 Отговор
    Да направят справедливи и честни избори и колкото може по-малко популизъм. Не е зле да се омаскаряват бизнесмени но поне да е с годни за съд доказателства а не агенция "една жена каза".

    Коментиран от #117

  • 2 БОЗА

    27 5 Отговор
    Към служебното правителство ще има големи очаквания...но натвореното, за 12 години трудно може да бъде оправено,за два месеца... да им пожелаем успех...;-)


    *Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ
  • 3 замислен

    20 6 Отговор
    Освен органиизране на честни, демократини, свободни избри и да покаже какво се случва и се е случвао в управлението и как са "усвоявани" едни народни милиарди, както и да прибере в кауша търговци на гласове и рекетьори(поне тези, които са много видни и нагли).
    За радост ГЕРБ ще са 2ра сила ,а патерицата им ВМРО остава в небитието , дори с подкрепата на Симеонов, Москов и Марешки- само телевизионните предавания ще гледат на Парламента!

    Коментиран от #106

  • 4 русенец

    13 5 Отговор
    Не очаквам нищо. 30 години "демокрация" не се изтриват от манталитета на хората за 2 месеца. Така, че и мен ме БХ.:))) Да свършва пандемията и да продължим по пътя си, пък тук нещата са ясни.

    Коментиран от #112

  • 5 РЪМПЕЗИ

    19 7 Отговор
    ОЧАКВАМЕ БЕЛЕЗНИЦИ...
  • 6 ГЕРБ

    13 15 Отговор
    Нищо добро от комуняги
  • 7 неКомунист

    15 5 Отговор
    Още не са направили и по пет крачки по управленските коридори и започнаха с уволненията - но това не е реваншизъм и ревизия, това е "търсене на истината!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Радевата хунта

    8 31 Отговор
    Рашков вече уволни секретаря на МВР работил по разкриване далаверите на радевия съветник Узунов за джиповете. Утре ще уволнят всички работили по разкриването на агентите на Русия и предавали тайните на НАТО в Масква! До седмица от държавната администрация ще си отидат всички, които нямат на ревера си значка с лика на РРадев!
    Хунтата действа! Помните ли препоръката ва Решетников за разчистване на тез които не с Русия!

    Коментиран от #104, #118

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 С google translate е лесно

    12 7 Отговор
    Днес минах покрай района на квартал Хладилника в град София в България и видях какво застрояване е с нови жилищни блокове е застроено. Интересно от къде са тези пари за тези блокове, май много се е работило, копало и крадяла за да се построят тези сгради. Депутатът Мая Манолова да се самосезира и да провери с кървави пари ли са построени тези жилищни блокове в този елитен квартал и дали живеещите там наистина отговарят на живеят в един от аристократичните квартали на София!?

    Коментиран от #119

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Опп

    9 4 Отговор
    Очаква се много но ще постигне нищО
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Доротея

    9 0 Отговор
    Този коментар не е премахнат от модератор!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 123

    5 3 Отговор
    Неспособност не означава че ГЕРБ им е поставил капани.Едно нещо е да имаш голяма уста и да лъжеш, това че някой е работел технически много добре не го прави РЪководите, Интегратор и Изпълнител.Съвсем друго нещо е действията им да се покриват със грандоманските думи от голямата уста която имат, едно е да критикуваш отстрани съвсем друго е ти самия да го правиш, а правенето не като говоренето.
  • 106 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "замислен":

    Мнoгoучeн cпeциaлиcт и cилнa личнocт, oщe нe знaчи уcпeшeн пoлитик. Бeз пoлитици, шкoлoвaни в пaртийнитe цeнтрaли, eднa държaвa e oбрeчeнa. Нe ce вoдeтe пo шoумeнa Cлaви, тoлкoвa му e aкълът...Тoзи кaбинeт e пълeн c aмaтьoри в пoлитикaтa. Тoзи cъcтaв нa миниcтeрcкия кaбинeт e пo-пoдхoдящ зa КOНCУЛТAНТCКA AГEНЦИЯ...
  • 107 бай Даньо

    0 3 Отговор
    Аз лично очаквам да предаде българската кауза в Македония. Ганчо какво очаква няма значение. Ганчоооо!
  • 108 Чичовото

    9 3 Отговор
    АЗ ОЧАКВАМ НАРОДА ДА Д ХА СУПАТА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Gowo

    4 4 Отговор
    Това , дето пишеш за ревета с лика на Радев не е ли фалшива новина.Никой никога не е измислял подобна глупост.Но за къщата в Барселона е вярно.Не е измислица като ъвоятс
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Съгласен

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Абсолютно правилно изказване!
    Какво да очакваш от кабинет, който е учил по харвард, уайоминг, работили е световната банка, оон и пр. ?
    Народът е обнадежден и се радва на това, че тия са екип "професионалисти", но е забравил екипът от професионалисти на Крадлив Симо- Царя. И на тях така им се радваме, и към тях гледахме с надежда......
    Хоора, за нашата страна, никога е идвало нищо хубаво от западняшки специалисти. Очаквайте да станат много лошо нещата.
  • 113 Какво ли??

    3 1 Отговор
    Докато червени сайтчета и тролове заклеймяват ГЕРБ, баш мутрите завземат МВР.Днес е назначена някаква си Елена от партията на БОЖКОВ, за секретар на министъра, виден червен комунист
  • 114 Ма какво очаквате от

    2 2 Отговор
    Червените бе.Ще Ви прецакат както винаги е било.Техните връзки с мафията която създадоха и сДПС са стари и завинаги, а шаранчетата избират набутан от руското разузнаване президент, който ще Ви разгони фамилията
  • 115 898011

    3 0 Отговор
    Без Бойко не е интересно.
  • 116 аз съм Веска

    3 0 Отговор
    ТАКАВА Е СХЕМАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА . КОЙ ГО Е СТРАХ ОТ КАПАНИ , ДА СИ Е ОСТАНАЛ ВКЪЩИ .
    В ГОРАТА ИМА МЕЧКИ . В ДЕМОКРАЦИЯТА ИМА КАПАНИ ЗА ВСЕКИ НОВОДОШЪЛ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА .ТОВА Е ВСЕИЗВЕСТНА ПОЛИТИЧЕСКА ЛОГИКА :" ВАШАТА ПАРТИЯ НЕ ВАЖИ ПРЕД НАШАТА " .
    ПО ТАЗИ ПРИЧИНА , ДЕМОКРАЦИЯТА ОТПАДА .
    ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ПРЕХОД СВЪРШИ , КАТО ВРЕДЕН И ПАГУБЕН ЗА БЪЛГАРИЯ .
    ЧАО ДЕМОКРАЦИЯ . СЪСИПА БЪЛГАРЩИНАТА .
  • 117 Реалността

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Обществото, трудно ще поеме ,
    работата на разследващите следователи ,
    и Прокурори?
    Логично е чистка ,
    на горния " корумпиран слой",
    от Прокуратурата?
    ДАНС, РПУ и Съда?
    В този Прокурорски и Съдийски състав,
    България е "тотално импотетна" ,
    да саморазкрие корупцията си,
    и да се справи с престъпността ?
  • 118 Дежа вю

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Радевата хунта":

    От" разкрил" до "сготвил",
    разлика е ,от небето до земята?

    Това, за твоя информация ,си е чиста,
    Руска антипропаганда,
    за заблуда на населението?

    "
    С цел лъскане имиджа на" Комунизма"!
    Но в случая ти лъскаш , на "някой" обувките?
  • 119 От тайника

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "С google translate е лесно":

    На" Пилето " рушветите ,
    си имат приоритет и място ?

    Забравихме "доносника -менте" Ваклин ,
    къде изчезна този плъх,
    на Бойко Борисов и Иван Гешев?
  • 120 НЕ СЕ МОТАЙТЕ

    2 2 Отговор
    ОЩЕ ВЧЕРА ТРЯБВАШЕ СЛЕД ПОЛУЧАВАНЕТО НА МИНИСТЕРСКИТЕ ПОСТОВЕ ДА АРЕСТУВАТ МУТРАТА И ДА ГО ТИКНАТ В ДРЪНГОЛНИКА !
  • 121 Бай Курти

    3 1 Отговор
    От фърчилото,нищо не очаквам.Освен празни приказки,той нищо друго не е свършил.
  • 122 Куха статия

    2 0 Отговор
    Много празни приказки и нищо казване , но нали трябва да се покрива медийния норматив за кухи статии .....
  • 123 898011

    1 0 Отговор
    Цирка да е по-интересен. На българина му трябва сеир.