Last news in Fakti

21 Май, 2021 13:00 7 085 81

EL PAIS: В България всеки знае кой е Слави Трифонов

  • слави трифонов-
  • партия-
  • избори

Последното му предизвикателство бяха изборите

EL PAIS: В България всеки знае кой е Слави Трифонов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България всеки знае кой е Слави Трифонов - певец, актьор, водещ на особено популярно предаване. За последните 30 г. се е превърнал в едно от познатите за българите лица. Последното му предизвикателство бяха парламентарните избори. Партията му “Има такъв народ” постигна успех и стана втора политическа сила - получи 51 депутатски места. Очаква се този успех да бъде повторен.

Бюлетините в урните бяха в полза на антисистемната реторика, въпреки че не бе съвсем ясно каква е политическата програма или какви са намеренията на Трифонов. Шоуменът се ограничи до популистки слогани, които стъпват върху по-дълбоката интеграция в ЕС и настояване за намаляване на броя на депутатските места наполовина. Трифонов се обяви против корупцията във властовия елит в страната, който според него е съсредоточен в ръцете на олигархията.

Успехът на партията му ИТН бе изненада. Очаква се той да бъде потвърден и на извънредните избори на 11 юли. 45-тия парламент остана фрагментиран. Като пирова победа бе обявен резултатът на ГЕРБ - партията на бившия български премиер и популист Бойко Борисов спечели 75 места - с 20 по-малко от предишните избори през 2017 г. В Народното събрание влязоха две нови протестни партии.Невъзможно бе обаче формирането на мнозинство и съставянето на правителство. Така на 5 май държавният глава Румен Радев обяви датата за нови извънредни избори, разпусна НС и назначи нов служебен кабинет с премиер Стефан Янев.

Бъдещето на политическата система в България зависи от изхода на предстоящите избори. Това е най-бедната държава в ЕС - с едва малко над 8 хил евро на глава от населението. За сравнение в Испания според данните на Световната банка сумата е малко над 24 200 евро. България има много проблеми с корупцията и покровителството на хора от политическата класа. Страната е с едни от най-лошите показатели що се отнася до борбата с корупцията в Европа, заедно с Унгария и Полша.

И на фона на това идват и социалните и икономическите последствия от COVID-19. България отчете една от най-високите смъртности вследствие на заболяването сред европейските държави.Взривоопасната комбинация от икономическа, политическа и социална криза провокира вълна от протести през изминалото лято. Исканията бяха за оставка на правителството и политическа и институционална реформа.

Трите опита да се състави правителство

Резултатите от изборите бяха изненадващи. Никое проучване не предполагаше какво ще се случи, обяснява пред “El Pais” историкът от Института за политически науки в Полша Том Юнес.

Победата на ГЕРБ на изборите на 4 април обаче се оказа безрезултатна. Партиите в Народното събрание отказаха да участват в коалиция за съставянето на правителство. Това се случи след яростните протести, които бяха предизвикани от изтеклата в медиите връзка между Борисов и Александър Чавсев, шеф на “Лукойл”, който е обект на разследване от прокуратурата в Барселона за пране на пари.

Партията на Трифонов отхвърли съвместно управление с ГЕРБ и социалистите (които традиционно се нареждат като втора политическа сила).Трети опит също се оказа неуспешен за формирането на правителство и така президентът Румен Радев се довери на ген. Стефан Янев като го постави начело на държавата.

Резултатите от новите избори могат да доведат до подобен резултат. Остава да се види дали този анти-Борисов фронт ще продължи - нещо, което е трудно предвидимо, сочи още историкът Том Юнес.

Това няма да е първият път, в който Борисов би се приземил обратно на краката си. През 2013 г. вълна от протести доведе до край на кабинета му - отново критикуван заради корупцията. Месеци по-късно обаче бе преизбран заради обещания за финансова дисциплина и изграждане на инфраструктури. Много е възможно Борисов да се представи като кандидат на стабилността. Във всеки случай обаче ако изборите не произведат категорични резултати, ще има нови избори през есента.

Радарът на ЕС

Анализи показват, че Европейският съюз може би ще наблюдава по-внимателно случващото се в България. Борисов, пенсиониран полицай и популист в десния политически спектър е един от големите партньори в ЕС по въпросите с външната политика, за разлика от Унгария и Полша. Въпреки това обаче бившият премиер е “по-корумпиран дори от Орбан и е по-антидемократичен от партията “Право и справедливост” в Полша, твърди професор в университетът за политически науки в Монреал Мария Попова.

Тя обвини ЕС в това, че толерира корупцията в България. Проблемът е, че за Брюксел Борисов не създава проблеми и е един лоялен партньор. За ЕС България е извън радарите.

превод и редакция Джесика Вълчева, Frognews


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 987

    14 6 Отговор
    А ЗНАЕТЕ ЛИ ИНТЕГРИТЕТА НА ГЕРБ: https://www.fakti.bg/mnenia/491419-2012-g-toma-bikov-borisov-e-karikatura-na-diktator
  • 2 СДС демократ

    31 16 Отговор
    да знаем го - крадец и интригант, подлога на ДПС (БКП)

    Коментиран от #11

  • 3 Последния Софиянец

    27 17 Отговор
    Снощи в 22 часа са се обадили на лидерите на Протеста от Президентството че Гешев и службите готвят преврат.Сега пазим пред президентството.

    Коментиран от #10, #12, #14, #28, #79

  • 4 КОТарАК

    39 12 Отговор
    абе къде изчезнаха тия тролове , дето все брояха протеста и предричаха Бойко 4 ? да не са свършили фурмите , с които им плащаха?

    Коментиран от #8, #80

  • 5 898011

    17 8 Отговор
    Кой е този?
  • 6 Хуарбуса

    22 14 Отговор
    Хунтата е ранена и е с отслабени редици-Факт
    Нека само не забравяме, че това е една много мощна структура, която няма да се даде толкова лесноо, колкото ни се иска на всички нас....
    Имайте в предвид, че за тях тези избори ще са на живот и смърт и те няма да жалят сили и средства...
    Враг с огромни финансови възможности не е за подценяване..
    За да успеем в тази битка всички ние трябва да сме единни, като юмрук...
    Уважаеми съмишленици-нека заедно се преборим с това зло, което продължава да погубва България...
    Нека всички заедно да кажем НЕ на тази тиранична власт, като отидем до урните и подкрепим Българско Лято
    Нещо повече... Запознайте близки и познати, роднини, приятели, съграждани и съселяни с проекта и идеите на Българско Лято, защото всички виждаме, как нашата обща кауза се "радва" на пълно медийно затъмнение, но това не трябва да ни спира-точно обратното... трябва да ни мотивира и устреми да продължим борбата убедени, че посоката е вярна... Самите те го показват със страха си.. Страх, че народа български вече е свободен....
    Страх от това, че за първи път от години насам се намери някой в лицето на г-н Васил Божков, който да им каже НЕ
    Страх от това, че след тяхната 12-годишна зима идва нашето Българско Лято... Заедно сме силни!!!

    Коментиран от #13

  • 7 бечев

    28 26 Отговор
    Да вярно е в България всеки познава чалгаря и учиндолски мунчо Слави Трифонов на майка си здравка в отрочето.

    Коментиран от #22

  • 8 Да и аз се питам

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Особенно онзи с големите букви с много никове единия от които е ГЛУПAKA МАЧКА по известен тука като смeшкoто ...Предричаше ББ4 а от седмици се покри.И аз се питам къде изчезнаха?!?!
  • 9 ИТН

    27 14 Отговор
    ще бие гербавите на следващите избори , дано и ДБ , БСП , ИМВ да вземат повече , може и Възраждане да влезе , така че да задушът гербавата група и да влезем в нормален парламентаризъм.

    Коментиран от #15, #19

  • 10 щолохов

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    май ще има тихия дунав/дон/ по български!

    Коментиран от #26

  • 11 Малииий

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "СДС демократ":

    за 20 парока колко знаеш!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 PR5

    15 8 Отговор

    До коментар #6 от "Хуарбуса":

    Само, като видиш PR-а на Божката, как се снима със показан среден пръст и можеш да се досетиш, че за такива няма как да се гласува. Защо този е на щат при Божков и защо той се обгражда с такива хора?
  • 14 Алло

    11 18 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Превратът го направи и прави фигуранта

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Брендица

    3 14 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    Преди няколко дни писах у факти тук, че след Бойко ще бутат и Радев, ама кой да чете и мисли!

    Коментиран от #29

  • 18 Добре де

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Алло":

    защо наричате Бойко Борисов фигурант?

    Коментиран от #24

  • 19 Духнахте

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "ИТН":

    Супичката вече.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 дс демократче

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "СДС демократ":

    мама ми е казала да не говоря с непознати нискочели!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 като гледам

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "СДС демократ":

    , че си от СДС се радвам човече! Най-сетне разбрах , кой е третият от фаетона на сдс , ако си кажеш името ще ви знаем поименно!
  • 24 Хахаха

    9 13 Отговор

    До коментар #18 от "Добре де":

    Цяла България и чужбина наричат фигурант едни зелени миризливи чорапки🛰️🛰️🛰️🛰️

    Коментиран от #30, #62

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Брендица

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "щолохов":

    После по веригата. Река Дунав отде извира? Бутането ще е сериозно в бая държави. Та по-добре нашия Дон да си го пазим. Без него и България срутище става
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 КАКВО ПАЗИТЕ

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    БАКИТЕ С БОБ ЧОРБА ЛИ😀
  • 29 джаба

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Брендица":

    ПРАВ СИ ЛУДИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ ЧЕТЕ И НЕ ИМ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ,НО ТИ ГИ ПИЙ БЕ ПИЙ ГИ АПОВЕТЕ

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Алекс

    20 13 Отговор
    Не съм сигурен че старият ерген Трифонов ще повтори същият резултат.....
    За него гласуваха гурбетчиите зад граница и опростаченото чалга поколение,дано са разбрали че много,ама много са сбъркали!!!!!
    Не му мяза на годините,скри се пъзльото и никакъв не се мярна,това ли му е мъжкарството.......?!!!!!!

    Коментиран от #33, #44

  • 32 А бе...Бай Ставри..

    5 6 Отговор
    Баце да не е при теб,и да се гушкате?Нещо не се чувате?

    Коментиран от #35

  • 33 Прав си

    10 10 Отговор

    До коментар #31 от "Алекс":

    Няма да го повтори, а ще е доста по нагоре!
  • 34 Брендица

    3 9 Отговор

    До коментар #29 от "джаба":

    Нито съм луда, нито хапчета пия. От 2006 съм пила 0 хапчета даже и срещу главоболие. Предателите ще довършат държавата. Бойко и Румен са братя, Тодор Живков

    Коментиран от #36

  • 35 Ааа..он си има убава мома..

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "А бе...Бай Ставри..":

    .Баща и пратил пари у БАРЦЕЛОНА къща да си устроят..е водопроводчик е човекът ама...СБРАЛ..За Младите!
  • 36 днк

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Брендица":

    тук вече уцели!

    Коментиран от #38

  • 37 античалгар

    10 4 Отговор
    Е кой е? чалгар е!
  • 38 Брендица

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "днк":

    Зная че са такива мноого отдавна. Ма те не знаят коя съм и връзката ми с тях. За да са и 2-та на власт не съм в ГЕРБ и гласувах за Радев. Елементарно Уотсън!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Разпльоскан гербер

    4 5 Отговор
    Трифонов: Още съвсем малко....
    И за БИБИТКО ще стане...жалко....
  • 41 Брендица

    1 7 Отговор

    До коментар #39 от "И Т Н LOS ANGELES & CHICAGO":

    Целият Изток ще се вдигне срещу вас, даже и Руската Федерация, ЕС и сърбите. Късмет😂
  • 42 Сапун и вазелин

    5 2 Отговор
    Чакаме го един....
  • 43 Къде е лицето Бойко Методиев Борисов ?!

    7 1 Отговор
    За него пита, един приятел...бай Ставри !

    Коментиран от #47

  • 44 Счупи тъпомера

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "Алекс":

    А твоята тиква не се ли скри? Излизаще само да плаче пред мисирките.
  • 45 Евгения Иванова Симова

    8 7 Отговор
    Срам ме е от ГЕРБ. Такива мерзости,не съм
    очаквала от тях. Искам да се разследва всичко
    около тяхното управление. За 11 години.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Брендица

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Къде е лицето Бойко Методиев Борисов ?!":

    Може да е на гости на другия му баща Гойко Митич у Сърбия ?! Причината Сретан Йосич да се завърти иколо него е тая, че знае кой е.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Херкулес

    2 1 Отговор
    Тия Авгиеви обори трябва и с Крали Марко
    да ги събори.
  • 50 Ибн Ебн Ал Боко

    2 0 Отговор
    Зъб за зъб,око за око
    И все по на дълбоко....
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 христов

    6 6 Отговор
    Слави Трифонов от Учиндол преподава уроци по ипсация на промоция с лява ръка,какато го е учила Здравка,учиндолската бивша мома за всеки ерген.
  • 54 наблюдаващ

    6 10 Отговор
    Време беше в Българската политика да се появят достойни хора! Дано за в бъдеще стават повече! Успех на ИТН!
  • 55 Ани

    10 6 Отговор
    Как може да харесвате този чалгар??? Никаква култура, само пози и високо самочувствие! А на следващите избори дори няма да го има в листите!! сам го каза, защото е под достойството му да се придвижва в инвалиден стол!!
  • 56 Между другото,знаете ли, че на

    3 3 Отговор
    БИБИТКО му е, като на бибитка и затова
    Само си джитка с една жипка...
  • 57 Леля Мая

    5 3 Отговор
    Като сте такива отворковци, защо не чукнете в интернета за имотите на СЛави Трифонов!!! Ще се ужасите! Всичко е лъжа и измама! Всеки гледа да вземе кокала на другия. Стига му на Б.Б. 10 години- сега е наш ред!!! А вие си пишете, вайкайте....кокалът никога няма да ви го дадат!

    Коментиран от #59

  • 58 КОЙ

    5 2 Отговор
    Постановка приличаща на тази в Украйна /Зленски/ ,може би кукловодите са едни и същи.

    Коментиран от #60

  • 59 От кое

    2 5 Отговор

    До коментар #57 от "Леля Мая":

    да се ужасим! Работи, изкарва, купува, дарява! Не наврежда на никой!
  • 60 111

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "КОЙ":

    Тази Херо мустафа, обиколи всички министерства и президенството за 1 седмица-не й е чиста работата !!! Днес пък ни натискат да признаем Величието на македонците. Защо не реагирахте, че нашия президент ще вземе македоския да честват Кирил и Методий - никъде дори не се спомена, че е българска азбуката или пък, че те са българи! Срамота!
  • 61 Павел пенев

    4 2 Отговор
    И в Украйна всички знаеха кой е актьора Зеленика и го избраха за Президент но какво се случи- най общо казано нищо.
  • 62 Ах, ах, ах!

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    "Фигурантът" такъв ви го наби, до сливиците чак!

    Коментиран от #67

  • 63 Младен

    4 2 Отговор
    Слави всеки го знае и всеки който ходи по нощните клубове го е виждал да дърпа линиики, да смърка за тез дето не се сещат.
    Отделно всички мисли на Слави са чиста утопия.
    Отделно, ако няой го е харесвал, сега като не излезе нито веднъж да каже какво мисли какво ще отстоява като позиция, какъв политик е това? Страхлвец. Влезе в политиката заради субсидията, отделно е изкарал и пари за да увеличи броя на секциите в Турция за ДПС, а сумата е от порядъка на милиони!
    Слави е предател, национален и морален!
  • 64 мънгъра

    3 3 Отговор
    кои не познава славчу чалгаря където първанов му даде на тепсия дипломата за висше образувание с закъснение от 20 години и то за свирач на флейта абе славчу що не се скриеш и ходи в учиндол да садиш домати а ти си решил да се занимаваш с политика не е лажица за твоята уста
  • 65 Кой не чувал за Славчо- ибрикчията на ДП

    2 2 Отговор
    За туй сега бай Ердо ще дърпа конците от Истанбул
  • 66 Гост

    3 2 Отговор
    Мазен чалгар и мутра е славчУ
  • 67 Та той

    0 2 Отговор

    До коментар #62 от "Ах, ах, ах!":

    вече не е министър председател тоя лъжлив крадец Борисов! Как ши ни го е набил? Като гледам накъде вървят нещата, той май добре ще се набие!
  • 68 наблюдаващ

    1 1 Отговор
    Чест и почитания на Слави и ИТН! Достойните Българи са с вас!
  • 69 любопитен

    1 2 Отговор
    Кой е този ?

    Коментиран от #70, #74

  • 70 наблюдаващ

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "любопитен":

    Един достоен Българин! Дай боже повече такива!
  • 71 Първият софиянец

    2 1 Отговор
    Ееееее...как да не го знаем СЛАВЧО, трабадура на мутрите,Чалгаря на прехода , сол-ташака на Васил и Георги Илиеви/босовете на ВИС-2/ ,личният певец на Карамански...всички го знаем
  • 72 Чичко тревичко

    3 4 Отговор
    Да всеки знае кой е Слави Трифонов ! И за разлика от Бойко Борисов!!! Слави никога не е бил мутра .никога не е ходил да краде в Чехия! Никога не е убивал .никога не е поръчвал убийства на конкуренти! Никога не е захранвал от бедните! Никога не е източвал еврофондове! Така че българи направете си добре равносметката и се опомнете най накрая що за ,стока" са БСП ДПС и ГЕРБ! Всичките са милионери до един а казват че са лява партия и милеят за народа! Да но фактите говорят друго
  • 73 БОКО ТИКВАТА

    2 1 Отговор
    СЕГА И БОЙКО ЩЕ НАУЧИ КОЙ Е ТРИФОНОВ , НО МОЖЕ ДА ГО ЗАМЕСТИ С УСПЕХ , СТРАШНО ТАЛАНТЛИВ ЛЪЖЕЦ Е !
  • 74 Слави Номер 1

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "любопитен":

    Най - достойният, истинският, честният и способен Българин.. и Човек! Гордост за нацията. Завинаги сме със Слави и ИТН.
  • 75 коко

    1 0 Отговор
    ПОЛИТИК,МИЛИЦИОНЕР И ЦИГАНИН СА ХОРАТА С ПРАВА И ПРИВИЛЕГИИ НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ ОСТАНАЛОТО Е ПЪЛНЕЖ
  • 76 момо

    0 1 Отговор
    всички корумпета от гроб в панделата
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 КОЙ СЕ ЧУДИ

    1 1 Отговор
    Всички българи познаваме маймуната, как да не я знаем, колкото по- нагоре, по дървота я издига " суверене ", толтова повеч и лъсва червения заднек - това си е нашата маймуна, друга не може и да бъде! Премиер не стана, но ние "суверена" ще я предложим за кандидат президент. Точно тя ни трябва, да ни управлява нас - "умния" суверен!
  • 79 ПРЕВРАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Последен соф-селендур, пропускаш нещо многа съществено - съобщението, още гласи - да пазиш парашутката на бабето си, защото тезе които ще правят "преврат", докато вие пазите пред президентството ще вземат да задигнат парашутката на бабет която е решила да ходи на война.
  • 80 поисплакни се

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    - ДРИСЛЬО!
  • 81 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Съгласен,да кажем,НЕ,као Божков,но за нас,Дубай-МИСИЯ,НЕВЪЗМОЖНА.