Last news in Fakti

22 Май, 2021 16:00 6 173 30

За картончето от ДС и $30 дневни

  • мариус донкин-
  • народен театър-
  • тома томов

Публиката като цяло избягва да чете архивите на тайните служби

За картончето от ДС и $30 дневни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Юлияна Методиева във "Фейсбук"

Актьорът Мариус Донкин е професионалист. Заслужено пое директорския стол на Народния театър и с право си очаква награда за творческия му юбилей. Не е обаче в правото си да спори с Комисията по досиета затова дали е бил сътрудник на ДС или напротив.

Днес адвокатът му си къса ризата и се кълне, че подписът на актьора в "онова" картонче е фалшив. Самият Донкин казва, че пише по-дребничко, което доказва, че подписът му за удостоверяване на съгласие да сътрудничи на тайните служби не отговаря на истината. Адвокатският хляб се вади с пот на челото и с дебели лъжи. Ако Административният съд - София им се хване - хване! На актьора Донкин пък е простима театрално изиграната невинност. Актьорът винаги трябва да е в роля. Дори в живота.

Изчитам дебелото досие на един от колосите на психиатрията у нас Тома Томов. Скандалните разкрития в него са за филм със заглавие „Как затварях очите на Запада за убийството на Георги Марков“. Или пък статия, поставяща въпроса „Можеше ли Москва да навреди на повече хора в София?“И заключението не, не можеше. Психологическата повреда на българите е видима и днес. Например, неспособността им да различават истината от лъжата, защото им е по-удобно. Или пък как по правило неизбежните фрустрации пораждат желанието да търсиш виновници навън, а не да се справяш със злото и дефектите на самия себе си. Между впрочем, лесният български революционизъм днес е компенсация на дългите срамни мълчания по време на комунистическия уют за кариерата. Така ли е?

Публиката като цяло избягва да чете архивите на тайните служби. Мнозина казват, че не искат да си развалят настроението и мнението за любовника, който е свалял звезди от небето срещу доноси до Шесто главно управление на ДС. Писал, пък и получавал пари за това! Гореспоменатият Тома Томов е получавал например освен останалото и по 30 щатски долара дневни от черните полковници. За онези времена сумата не е малка, но пък е срамно да се разписваш за нея в счетоводните тефтери на ДС. Томов е разбивал митовете на Запада насочени срещу здравия социалистически човек.

Патриотично е сочел с пръст суицидния норвежец, или наркозавизимия американец и е изписвал безброй листове хартия за това в името на родолюбивата му благодарност, че е член на БКП и е родом от страна колкото човешка длан.

Какво ли ще каже Административният съд след 10 дни за „фалшивото“ картонче на актьора, не е от огромно значение. Тома Томов го оповестиха като „агент Рачев“ преди години, но това не се отрази и с една миниатюрна част на успешната му преди и сега професионална биография. Сигурна съм, че Мариус Донкин ще си получи и лауреатската награда в чест на неговата 70 годишнина.

Новият министър на културата вече доказа, че не е особено гнуслив на тема кой е бил агент на ДС. Голяма работа, пишел доноси, ами могъл – писал!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    36 1 Отговор
    "Ако два подписа са еднакви , това значи, че единият е фалшив!" / Ф.Е. Дзержински/

    Коментиран от #29

  • 2 Последния Софиянец

    35 2 Отговор
    Рано или късно всяка подлост излиза наяве.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Я па тая

    45 8 Отговор
    Тая що се корка, от небето ли пада??
    След като си заминат от страната ни американците, ще четем същото това за соросоидите-какво са правили, каква пропаганда са водили, и за какви грантове са се разписвали...

    Коментиран от #9

  • 5 Павел пенев

    31 10 Отговор
    Безсмислено е да спори. По добре да си признае,че е бил сътрудник и да заяви че се гордее с този период от своя живот. Нека сегашните демократи да кажат с какво се гордеят? С по голяма култура и професионализъм, по добра реализация в живота, по добро образование, здравеопазване, социална защита,справедливост и сигурност. С нищо от това. Защо тогава трябва да се разкайва, какво да обяснява на този психопат автор но коментара.

    Коментиран от #10, #12, #24, #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баба Вуна

    8 2 Отговор
    Туй горе глей къ засукано,вааа. Ма иначе сий вярно, тъй беше: ДС -е беше по-добре,ма одъртяха и ся пикаят по градинките за срамотиите, ти остъй ми и в гащити си пикаят, завалиите.
  • 9 Шерт

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Я па тая":

    Дарагие таварищи ,американците няма да си заминат от страната ни.Ние сме им нужни като територия ,от една страна сме в гръб на Турция,а от друга страна сме удобно разположени срещу Русия.Да благодарим на Аспарух сюбиги кан ,за уникалното географско местоположение. България е много по стара държава и от Америка и Русия взети заедно.Да живее България и с нами бог.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    Товае навсякъде от политика до медицина от Футбол до Шахмат,не може да застане да управлява човек,който не се е ръкувал с Дявола!!колко трябва да ви го казвам всички застанали на върха спортисти минават през предложение!Тези,които запазват достойнството си и не се ръкуват,леко полеко си залязват,като нормални хора и легенди!Другите всеки ден или през ден са по медиите!На томов баща му и дядо му са копали хора с мотика......
  • 12 stan4o

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Как да сме добре сега, като на простотията и беше подарена властта след 9 септември 1944 г. и не иска да я пуска.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 РЕАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "stan4o":

    Ами вземете я вие тая власт, кво чакате 30 години. Навремето Чочоолу каза" На мен, като не ми отърваше, хванах Балкана, хванете го и вие щом сте недоволни.
  • 14 Сандо

    5 8 Отговор
    Омръзнаха ми вече тия дребни душици,които име и състояние направиха покрай истеричния си вой по ДС.Как пък един не ги попита тия тарикати в оня,по-добрия и демократичен свят как работят тайните им служби?Та тия нашите поплювковци какво си мислят,че методите на службите по света по нещо се различават?Глупаци,волно или неволно поставили се в интерес на чужди интереси и разсипващи страната си.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сандо

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "stan4o":

    Нали сега е ваша,цялата власт е на "евроатлантическите демократи"!?И какво направихте за 30 години?Ще отговоря с думите на един герой:Какво направихме ли?Едно голямо л...о направихме"! /да ми простят за просташкия цитат/.Но пък устата ви голяма,а пръстите - чевръсти.
  • 17 Лешко

    5 0 Отговор
    ама и тук като във всички и свободни трият, трияг....
  • 18 хай

    0 0 Отговор
    Благодаря за мнението. Хареса ми.
  • 19 бау

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    С черепна кутия на клозетник, за теб нещата изглеждат така.
  • 20 Читател

    4 1 Отговор
    Досега не съм срещал писано Шиши да е доносник, Данчо ментата Даниел Митов и тъй нататъка... Това обаче не им пречи да са тарикати и продажници.
  • 21 безпартиен

    2 0 Отговор
    Власт се взема с оръжие исе задържа с писалката!За последно оръжие еизползвано у нас на 9.9.1944 и от тогава до сега писалката е важната!След 10.11.1989 вече тази писалка започна да се предава на деца и внуци на тези с оръжието!Нямащите връзка с тях нито писалка ще видят,нито оръжие!
  • 22 На баба ти

    0 3 Отговор
    Не ви ли писна с тези картончета? Нима ДС го е направила артист? Търсете сметка за онези служители, агенти и доносници, които са се насочили към бизнеса и политиката, а не от представители на културата.
  • 23 СноуДън

    1 1 Отговор
    а бе, до кога ще плашите хората с архаичното ДС , сега какви шпиони, джаджи и Аpp-ове има ...
  • 24 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Комунизма няма да се върне никога, колкото и д аси мечтаеш. Колкото и да заблуждаваш младите хора, какъв рай е било тогава. Като ти гледам писанията и ти май си бил от агентчетата? Комунизма е в историята -тма където му е мястото. Разбирам, че 30 долара на ден - сладко ви е било тогава. Ама, нема връщане.
  • 25 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Ало, колега как ще се гордееш с такива срамни неща? Да пишеш доноси за приятелите си за жълти стотинки, това е гнусна работа. Относно предимствата и недостатъците на онова време, няма смисъл да се хабиш, ако сега се направи един референдум с въпрос "Искате ли България да се завърне към тоталитаризма" няма да има 100 души да го подкрепят.
  • 26 Артист

    1 0 Отговор
    Комунягите се връщат,всъщност те никога не са си тръгвали.
  • 27 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Moля ти/Ви се,какъв рай,кви5лв.ЕДАНА ТВ-програма,после Ефир2,петък-РУСКА,ДЪЛГИ КОСИ,ЙОК,МИНИЖУПИ,ИЧ,ДА НЕ ГОВОРИМ,КОЙТО,РАЗКАЗВАШЕ,ПОЛ.ВИЦОВЕ,КВО ГО ЧАКАШЕ.ЛАГЕРИСТИТЕ,ИЗЯДОХА ГИ ПРАСЕТАТА,НЕ ДОЖИВЯХА,ДО ИНТЕРНЕТ,ДА КОМЕНТИРАТ,А МОЖЕ ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ,С ТОВА.А комсомолските,също ги знаем.
  • 28 Тодара Живкава

    0 0 Отговор
    Кажи сега имената на черните полковници - те ли бяха невинните? КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО ПОНЕ, АКО ВЕЧЕ СА ПУКНАЛИ, А?
  • 29 Подпис

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":

    това е абсолютно вярно - показано и доказано ми е от криминалист! дори механична ръка като ползват(която внася промени), пак си личи. Криминалистите у нас замазват очите, като говорят за прилики и обикновените хора се хващат - виж колко прилики има. А това доказва имитация!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 30 Юлекар

    1 0 Отговор
    Томов, и ти ли пе.дерунгеле, а как плашеше колегите на изпита за специалност, че и психоаналитик се пишеше, л.айнар.