Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 13:16 9 714 36

Иво Сиромахов пред ФАКТИ за Народния театър: Грозното е, че става въпрос за арогантна демонстрация на власт

  • иво-
  • сиромахов-
  • народен театър-
  • морфов-
  • минеков-
  • радев-
  • президент

Талантливите хора в България се броят на пръсти и би било свинщина, ако ги прогоним, казва сценаристът

Иво Сиромахов пред ФАКТИ за Народния театър: Грозното е, че става въпрос за арогантна демонстрация на власт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът в Народния театър, на който сме свидетели от края на миналата година, между режисьора Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева търпи развитие. Именно той коства поста на служебния културен министър Велислав Минеков в новия кабинет на Румен Радев. За рокадата, за случващото се театъра… Пред ФАКТИ говори Иво Сиромахов - писател, сценарист, актьор и драматург.

- Г-н Сиромахов, президентът Румен Радев направи само една промяна в служебния си кабинет. На мястото на Велислав Минеков сложи Найден Тодоров. А Велислав Минеков взе отношение по скандала в Народния театър. Назидание, наказание или просто размаха пръст, въпреки че сме го виждали да размахва юмрук. Какво показа с тази рокада държавният глава…
- Не зная какви са били намеренията на президента, а и не ме интересуват. Найден Тодоров е чудесен артист и изключително успешен директор на Софийската филхармония. Надявам се да постигне успехи и като министър. Минеков се опита да потърси сметка за безобразията в Народния театър. Дано да не е било това причината да отпадне от новото правителство.

- Станахме свидетели и на нещо нетипично неприлично. Артисти от Народния театър се жалваха на среща при Румен Радев от министър Минеков и в защита на директора Васил Василев. Това някаква мелодрама ли е…
- Добре е политиците да се срещат с хората на изкуството и да сверяват часовника си с тях. Отделен въпрос е, че президентът няма власт над Народния театър и не би могъл по никакъв начин да реши проблемите му.

- Трупата на Народния театър е раздвоена. Албена Колева и Валери Йорданов искат оставката на директора и събират подписи, а над 40 артисти се жалват на среща при президента. Що за постановка е това, която не е включена в официалния репертоар на театъра?
- Не са само Албена Колева и Валери Йорданов. В писмото на актьорите, които подкрепят директора, не видях имената на най-изявените актьори от театъра – Валентин Ганев, Руси Чанев, Марин Янев, Мария Каварджикова, Стоян Алексиев, Валентин Танев… Това, че трупата е разделена, е ясен сигнал, че нещо в театъра не е наред.

- И всичко това тръгна, следа като Александър Морфов написа на вратата на ПР-а на те-атъра Велислава Кръстева „ДПС“ и „Изчезвай“. Има ли място партия, която и да е тя, в театъра?
- В една демократична държава всеки гражданин има безусловното право на партийни пристрастия. Но в случая не става въпрос за това. Проблемът е, че не може да си едновременно пиар на ДПС и на Народния театър. Народният театър е храм, който изисква да му се посветиш изцяло. Няма как да си хем на работа в театъра, хем да пърхаш около агата, докато гласува. Недопустимо е.

- И ако се върнем в хронологията на събитията, след като избухна скандалът, станахме свидетели на напускането на главния драматург Захари Карабашлиев и на режисьора Явор Гърдев, защото и те не бяха съгласни с назначението на Кръстева. Но от техния акт нямаше последствия… Това вече какъв знак бе…
- Това е знак, че пиарката на Доган е по-важна за театъра от Захари Карабашлиев и Явор Гърдев.

- От друга страна чухме от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че депесар не е нещо лошо и че хора от партията също имат право да работят. И добави: „На Марс ли да ги пращаме депесарите…“ И в този ред на мисли - дали на Марс се играе театър…
- Разбира се, че хората от партията имат право да работят. Никой не оспорва това тяхно право. Грозното в тази история е, че всъщност става въпрос за арогантна демонстрация на власт. Подобна демонстрация беше назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Подобна демонстрация беше назначаването на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, при положение, че той дори не знае правилника на парламента. Тези жестове отправят ясно послание към народа: „Ние разпределяме порциите и ще сложим когото искаме, където искаме. Пък нека раята да недоволства. Ние сме по-важни от нея“.

- Имат ли място в този скандал думи като съвест, доблест, чест, достойнство. Как мислите… - В една от великите си песни Висоцки пее: „… и го мъчи съвестта този, който я има…“ Остана ли ни днес съвест…
- В Народния театър са работили най-светлите умове на България като Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Гео Милев, Николай Лилиев. Това поставя много висока летва на очаквания към хората, които пристъпват да работят в тази свещена българска институция. Не знам дали си дават сметка какви титани са стъпвали през годините по коридорите зад сцената. Очевидно е, че днешните администратори не могат да се съизмерват с великите си предшественици, но би трябвало поне да се срамуват от тях.

- И в същото време ще гледаме Джон Малкович на сцената на Народния театър… И това е нещо нетипично…
- Чудесно е, че ще гледаме Джон Малкович. Той е изключителен актьор. Надявам се в театъра да продължим да гледаме и представленията на най-успешния български режисьор за последните 30 години Александър Морфов. На тази сцена той създаде спектакли на световно ниво като „Бурята“, „Дон Кихот“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Хъшове“, „Животът е прекрасен“. Спектакли, които винаги се играят пред пълни салони и изтръгват силни емоции от публиката… Талантливите хора в България се броят на пръсти. Би било свинщина, ако ги прогоним.

- Как ще продължите думите на поета Никола Вапцаров – „Живот ли бе - да го опишеш? Живот ли бе - да го разровиш? Разровиш ли го и ще мирише и ще горчи като отрова“, отнесени към случващото се у нас в политиката и в театъра… Нали за партии и постановки говорим?
- Не мога да продължа думите на един гениален поет. Твърде малък съм за това.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    28 60 Отговор
    Грозен си ти и плешивият ти господар!

    Коментиран от #25, #26

  • 2 Да бе

    41 69 Отговор
    С две думи, без Минеков в България няма култура! Сиромахооов, ти си един прост човек!
  • 3 Браво Иво

    54 17 Отговор
    Че работиш в чалгарницата но се различаваш от простащината на шефа Тошко и коджакафалията.Ти си достоен човек и ще останеш такъв до момента в който започнеш да говориш партийно.
  • 4 Браво

    64 13 Отговор
    Иво! Честна позиция! Затова и Минеков беше разкаран от правителството!

    Коментиран от #27

  • 5 Иво ти си

    58 5 Отговор
    Доказателство че с партии се занимават само простаци докато интелигентните хора не могат да влязат в партийни обувки

    Коментиран от #14, #28

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 3 Отговор
    33 ГОДИНИ няма КУЛТУРА ДЪРЖАВА ИКОНОМИКА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗАКОНИ
  • 7 Дървена глава си Иве....

    15 29 Отговор
    С ослепяла душа Ивчо светлина не ще откриеш. Който е подкрепял чалгаря....бял ден няма да види след време....
  • 8 Ддд

    15 5 Отговор
    Само глупости от някой наши творци.
    И защото някой много иска да се прави на неутрален, а в същото време е политически обременен.
  • 9 Театровед

    14 12 Отговор
    Не разбирам защо се говори за конфликт между Морфов и директора на театъра Василев, който върна Морфов в България първо в Плевенския театър и откакто е директор го направи гл.режисьор на Народния театър, върна всичките му постановки и сега репетират нова. Т.е.Василев не гони Морфов, а напротив. Къде е обаче самия Морфов, няма го в публичното пространство и защо? Едни артисти са за Морфов, който не е гонен от Василев, но те са срещу него, други артисти са за Василев, но не са срещу Морфов а всички заедно са на сцената и би трябвало да са за Василев, защото върна авторитета на театъра и докара актьори на международно ниво, повиши заплатите им, вкара в програмата автори,драматурзи,актьори световно известни, салоните са препълнени. Каква всъщност е целта на този скандал- да се спре доброто начало ли и защо се използва този талантлив режисьор Морфов?

    Коментиран от #29

  • 10 Никой

    19 7 Отговор
    Попитай оня гологлавия дето иска референдум за президентска република ,що не отваря дума и за Българите в Босилеград - сръбско, а само Македонияяяяяяяяяяя му е на оная рабата. Щото за Босилеград ще го посечат нали ,там е Путинско. Ай , гиди мискини . Патриоти били ?
  • 11 Ужас

    43 6 Отговор
    Явна демонстрация. А си пипнал някой от ДПС, а си отнесъл плувката.
  • 12 Сиромах по име,

    13 24 Отговор
    сиромах в мисленето и в нравствеността си !
  • 13 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    16 10 Отговор
    Все повече лъсва съветската дружба на пРеZидент, Д(п)С, ГЕРБ, прокуратура ...
    78 г. руска губерния .
  • 14 Сиромах

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "Иво ти си":

    Ивака по принцип е великан... Нз как е попаднал между всичките тия сценаристи-гарвани на Славуца...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Зелен Демократ

    21 10 Отговор
    Колегата Сиромашки принципно е интелигентно момче, но в името на нищоправенето е готов на всичко и всякакви компромиси, продава се като вървежна мома, но това е страхотно, имаме нужда от такива демократи
  • 18 СОЦА също бе ЗАГНИЛ от същите наши

    10 7 Отговор
    Продажни МЕКЕРЕТА , НО НЕ БЕ ЧАК ДО ТАКАВА СТЕПЕН ! Нужен е отново ОФ , Народен Фронт , Власт и Съд ! !
  • 19 Ние бягаме от Ориента, а той ни гони

    26 6 Отговор
    ДПС сложи своите пипала върху България чрез използването на българи предатели. Велислава Кръстева е един от тях. ДПС сложи ръка на българското здравеопазване, на българската култура ... и на българското образование. Нивото спадна, за да е удобно на умствено ленивите и несклонни към наука техни представители. Направихме голяма крачка назад в своето развитие, за да се изравним с тези пътници във времето, дошли от 18 век и трайно останали там, независимо всеобщото движение напред. А Иво Сиромахов е един от нашите хубави, умни и борбени момчета, но защо са толкова малко?
  • 20 И накрая се получи

    11 16 Отговор
    Вместо да менажира културата и да осигурява пари,Минеtков се занимаваше само с интриги и уволнения. При Тошо баща му бише един от най-дундурканите,лауреат на Димитровска награда. Самият Минеtков беше от богопомазаните да специализира в Хамбург... инакрая се получи един отровен жълтопаветник.
  • 21 Цуца

    11 2 Отговор
    Нормален български театър и кино, нЕмат почва у нас! Да не говорим за телевизиите с техните пошли продукции..... пълна отврат!!!
  • 22 пенко

    1 1 Отговор
    ИЗГЛЕЖДА КАТО ОВИ !!!???!!!
  • 23 АМАН БЕ

    6 2 Отговор
    Значи на талЪнтливия всичко му е разрешено, така ли да го разбираме.
    А къде е възпитателната роля на такъв тЪлант, а
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 куку

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    да видим твоята снимка..или сте най умни и най красиви..
  • 26 Песимист

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    Иванчо,Иванчо,разликата между твоя интелект и този на Иво Сиромахов сигурно е един камион книги...
  • 27 Мине(т)ков

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    беше разкаран от правителството защото е корумпе и кух лаладжия!
  • 28 Иво

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иво ти си":

    иска да се занимава с партията ИТН, даже драпа и реве, но е прекалено кух, подъл и надменен...
  • 29 Нищо общо с театровед

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Театровед":

    Василев не гони Морфов, иска да го принуди сам да си тръгне. Както не изгони Карабашлиев и Гърдев, те сами си тръгнаха омерзени. И още много от НТ, чиито имена не са известни на широката публика. Стига сте заблуждавали хората за пълните салони, билети няма само за определени спектакли - на Морфов и Гърдев, за другите спектакли се продават билети и за по 5 лева /аз си купих такива/ и първи и втори балкон са полу празни, защото и те не се купуват. В камерна зала и сцена 4 етаж има спектакли в които я имаше тридесетина човека, я нямаше, за сега е загадка и за тях ли има високи заплати и ако да - на какво основание?
  • 30 евроазиатец

    1 5 Отговор
    на мекеретата на чалгата не вервам
  • 31 Културтрегетура

    4 2 Отговор
    Минеков ,и баща му,и тъст му са емблематично ухажвана и отглеждана бай Тошова културтрегетура.
  • 32 истина

    5 2 Отговор
    Г-Н Сиромахов е един почтен ,възпитан и професионален писател ,драматуг, изключителен актьор , сценарист и достоен водещ на шоуто на "ИВО Сиромахов" От както този слави функционалния неграмотник и не поносима агресивна и и изключителна грозна поведенческа мутра ,не на екран ,където толкова мутренско се държи с ъс събеседниците си и и гостите си и с персонала си , съм на предаването на шоуто на иво сиромахов Дерзай и попътен вятър г-Сиромахов Човек с изключетелна смелост в делата и позицията си т. е свободен човек .
  • 33 всичко се повтаря

    1 0 Отговор
    Защо трябва да ни пука, кой за кого и с кого гласува, ако той си гледа работата. Докога хората ще
    бъдат съсипвани заради политическите си пристрастия.
    Все още тънем в блатото на омразата.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Любо

    1 0 Отговор
    ХАЛТУРАДЖИИ-ЧАЛГАРИ,ДАВАТ ОЦЕНКИ ЗА-АРТИСТИ ОТ НАРОДНИЯ ТЕАТЪР!
    ДА ЖИВЕЙ ПАРТИЙНАТА ПОВЕЛЯ ДРУГАРИ!
    ТОЯ Е-ДЪНО!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.