Last news in Fakti

24 Май, 2021 16:00 5 595 22

Управлението не е за циркаджии и радикални идиоти

  • 24 май-
  • циркаджии-
  • идиоти-
  • бойко ламбовски-
  • поет

Нашата политическа класа трябва да се научи, че управлението е сериозно нещо

Управлението не е за циркаджии и радикални идиоти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

24 май е посветен на култа към познанието, към знанието. По-правилно е празникът да се именува ”Ден на българската писменост, просвета и култура”? Има славянски народи, които пишат на латиница. Има неславянски народи, които пишат на кирилица. Нашата политическа класа трябва да се научи, че управлението е сериозно нещо, и не е нито за циркаджии, нито за радикални идиоти.

Писател може да стане лидер на нацията, може и да се изложи, дори да е прекрасен писател. Писателят не е идол, нито икона. Най-хубавото от писателя е това, което е написал. Ако е талантлив. Важно е да не лъжеш себе си - тогава се получава. Това казва за Фрог нюз поетът Бойко Ламбовски.

Бойко Ламбовски е роден в София през 1960 г. Завършва Френската гимназия в София и Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Работил е в Съюза на българските писатели, в Централния студентски дом на културата, бил е директор на Центъра за книгата към Министерството на културата, завеждал е отдел „Култура“ на вестник „Сега“. Работи в БНР.
Поет, публицист и преводач от френски и руски език. Негови стихове са превеждани на сръбски, немски, английски, руски, чешки, полски, италиански и др. езици. Бил е председател на Български ПЕН център - от 1912 до 1919 г. Сега е почетен председател. Лауреат е на множество награди, сред които „Владимир Башев“ (1986 г.) – за дебютна книга; „Гео Милев“ (1997 г.) – за принос в съвременното изкуство; „Дървената роза“ – за книгата му „Ален декаданс“; Награда на Съюза на българските писатели за публицистика – за книгата „Глупак в подлеза на света“ – 2008 г.
Бойко Ламбовски бе удостоен с Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2020 година.

- Г-н Ламбовски, какво е за вас 24 май?

- Хубав празник е. Посветен не на завоевател или фигура, между чийто реален живот и канонизиран образ понякога има огромна пропаст, а на култа към познанието, към знанието. Който е сред малкото харесвани от мен култове, а се радвам, че и хората на България го харесват. Българският език губи част от досегашната си изразителност, пълни се с англицизми и термини от дигиталната област, става стерилен.

- Как ще коментирате преименуването на празника от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура"?

- Ами как – всъщност е малко по-точно и по-скромно. Първо, в България за пръв път се празнува 24 май, така че няма нищо лошо. Второ – в първото име има несъответствия. „Славянска писменост“ е нещо неточно. Има славянски народи, които пишат на латиница – много са. Полша, Чехия, Словакия, Словения...Има неславянски народи, които пишат на кирилица – кабардинци, доскоро казахи, дори монголци пишеха на кирилица; даргинци, и т.н. кавказки малки общности. Ако не се лъжа, и чеченците ползват кирилицата, а нямат нищо славянско. Така че второто име ми се вижда по-точно.

- Какво би казал по въпроса Владимир Висоцки, ако беше жив?

- А, едва ли би се занимавал с това.

- Обеднява ли българският език?

- Губи голяма част от досегашната си изразителност, за моя мъка изчезват свежи турцизми и арабизми– хаирсъз, будала, келеме, още цял куп други експресивни и смешни думи. Езикът се пълни с англицизми и термини от дигиталната област. Фийдбеквам, даунлодвам, финализирам, скрийншотвам и какво ли не. Никой език не стои на място, това са си естествени процеси. Но е факт, че учениците четат малко на български, и езикът наистина обеднява. Става по стерилен. На мен ми е мъчно, безусловно.

- Задължителен ли е моралът за писателите? Дефицит ли е той в наши дни? Може ли някой писател да стане лидер на нацията?

- Няма нищо задължително за никого. Човекът е свободен, а писателят е човек като всички останали, може би дори малко по темерут и по честолюбив от останалите хора.

Писател може да стане лидер на нацията, може и да се изложи, дори да е прекрасен писател. Великият Кнут Хамсун харесвал Хитлер, след Втората световна война норвежците горели книгите му, от които преди това били във възторг. Разказват, че великият Шекспир пък е спекулирал в дни на глад с жито, с цел лично обогатяване. Поетът Езра Паунд – евреин, е бил адепт на италианския фашизъм, и есетата му са служели на пропагандата за усилване на омразата срещу евреите.

Авторът на текста на великата песен за Втората световна война – Лебедев-Кумач,

„Ставай, страна огромная“, търтил да бяга в критичните дни на октомври 1941, когато немците били пред Москва, и понеже имал много костюми и хубави вещи, закарал всичко на гарата, искал две купета, за да ги смести. В паниката не се намерил ни влак, ни купе. Той се въртял на гарата, от притеснение за живота и вещите си луднал, и после станал пациент на психиатрията...Та писателят не е идол, нито икона. Човек е – слаб и податлив на слабости като всички останали. Най-хубавото от писателя е това, което е написал. Ако е талантлив.

- В едно интервю казвате, че управлението се е превърнало в лек бизнес. Влияе ли това и на останалите сфери в обществения живот?

-Да, уви.

- Казвате, че "свобода" е огромна дума - като "Бог". Кога българинът ще се почувства истински свободен?

- Българинът не е нещо уникално в света. Той е нито по-добър, нито по лош от останалите нации. С леки разлики в това-онова. Свободата, по-точно нейните степени, защото пълна свобода няма никой и никъде, е функция на личната воля и израстване, не на националното управление.

- Гледате ли с надежда към бъдещето? Или след един популистки вот през юли, пак ще жънем неуспехи?

-Политиката е весела игра, често за подигравка, ако не те засяга, и болезнен опит, ако ти танцува по гърба. Второто важи за нас повече, и ме е страх, че ще гледаме кахърно и стъписано, докато някой отвън ни се смее и се весели. Често сме го правили в историята. Нашата политическа класа трябва да се научи, че управлението е сериозно нещо, и не е нито за циркаджии, нито за радикални идиоти.

- Какво ново да очакваме от поета и публициста Ламбовски в скоро време?

- Каквото прати богът на вдъхновението. Тоест музата. Важно е да не лъжеш пред себе си, тогава се получава.

- Бихте ли подарили едно ваше стихотворение на Фрог нюз.

- С удоволствие. Воала.


ПЛАНИНА

На Иван Давидков

1.
В трийсет раници впрегнат, в марш суров,
с хленч и радостни викове,
се изкачваше подир другаря Попов
необятният Шести Ве.
Мълчалив като стар индианец, аз
бях решил да пристигна пръв,
та Кристина, светът и целият клас
да си кажат: "Какъв е лъв!"
Можеш всичко, ако си влюбен до смърт.
Любовта е велик инат.
Любовта е безкраен планински път
и ожулени гръб и врат.
Всеки храст, всеки камък, всеки бодил
бяха ярост, молитва, взрив.
Всъщност никога, никога не съм бил
по-измъчен и по-щастлив.
И висяха над мойта вечна любов
и подстригана шпиц глава
само строгият гръб на другаря Попов
и мистичната синева.
Боже мой, аз се качвах и знаех, че
всеки тук е единствен шанс.
И се смееше слънцето като врабче
в аления си декаданс.

2.
Стоя на върха. Въртя очи.
Сега какво, накъде?
Мълчи планината, снегът хвърчи,
а хижата спи, яде.
Отдолу глухо ръмжат коли.
Нагоре приижда мрак.
Парадоподобно текат мъгли
и удрят безшумно крак.
Къде са другите? Та нали
вървяхме всички насам?
Дали сме заедно тук, или
е някъде всеки сам?
Къде е Кристина? Защо до днес
препусках в тия гори?
Не съм ли я всъщност подминал, без
ръка да подам дори?
Да можех да разбера кое
ни кара да продължим.
Да видех отпред силует, но е
Учителят невидим.
Добре. Поемам дълбоко дъх
С възторг внезапен и зъл:
- Не искам твоите писти, връх!
Не съм за слалом дошъл.
Набъбва, става човешкият шанс
Господня сълза, видях.
Щом има залутани долу, аз
избирам да съм от тях.
Щом има долу - има вина.
Това е моят багаж.
Това е моята планина.
Останалото - мираж.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човекът каза

    39 15 Отговор
    с прости думи - НИКОГА ПОВЕЧЕ БОЙКОВИЗМЪТ НА ГЕРБ И ПРОСТОТИИТЕ НА ОБЕДИНЕНИТЕиДЕОТИ

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    34 3 Отговор
    Управлението е за честни хора.
  • 3 сила

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Човекът каза":

    СЪГЛАСЕН....но не надценявай простотията народна,в София е едно а в провинцията с местните феодали съвсем друго....

    Коментиран от #5, #20

  • 4 Георги

    14 16 Отговор
    Кой можеше да завърши френска гимназия в центъра на София и после Университет в Москва?

    Коментиран от #10

  • 5 Иван

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Защото няма училища няма контрол няма полиция, а има само алчност и корупция.
  • 6 :))

    16 3 Отговор
    "..Какво би казал по въпроса Владимир Висоцки, ако беше жив?"******** " Товарищи учёные, доценты с кандидатами!
    Замучились вы с иксами, запутались в нулях,
    Сидите там, разлагаете молекулы на атомы,
    Забыв, что разлагается картофель на полях..." :))

    Коментиран от #19

  • 7 Павел пенев

    19 5 Отговор
    Непрекъснатата смяна на наименованието на този празник от демократи полуидиоти цели да бъде огорчен и в крайна сметка загубен за българския народ и славяните. Спрете се бе простаци начело с Каракачанов.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 аман от дебили

    11 1 Отговор
    Наистина ли е бил председател на българския ПЕН клуб от 1912 до 1919 година??? Поне на 24 май може малко да се "стегнете", от уважение към българслия език...

    Коментиран от #18

  • 10 Този,който е талантлив

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Не може всеки да е СПТУ,нищо лично срещу тези училища..
  • 11 БАЙ Х@Й ‼

    14 1 Отговор
    За да управляваш камион с 20 тона картофи ти трябват документ за изкаран курс за управление, документ за психическа пригодност .......‼ За да управляваш държавата - нищо не е нужно ‼

    Коментиран от #13

  • 12 БАЙ Х@Й ‼

    16 0 Отговор
    Общински съветник на поправка на матурата по български език и литература. Айри Мурад от ОБРАЗОВАТЕЛНАТА комисия в общинския съвет в Пловдив прави втори опит да завърши средното си образование.
    По закон общински съветник може да е всеки, навършил 18 години и имащ чисто съдебно минало. А образователен ценз не се изисква. ‼‼‼‼‼
  • 13 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ Х@Й ‼":

    ..и какъв е извода..
  • 14 БеСеПаря

    4 0 Отговор
    Научете се бе! Не радикализъм ами реакционизъм! Има голямо значение
  • 15 dfu

    11 0 Отговор
    Наскоро гледах клип на млад български инфлуенсър. Направо се изумих как не може да се сети за българскате думи и ползва побългарени английска думи, и то не за технически термини, а за лесни и напълно подходящи български думи! Не ми се мисли докъде ще стигне тая тенденция...
  • 16 не е ли грешка

    1 0 Отговор
    "Първо, в България за пръв път се празнува 24 май, така че няма нищо лошо"

    Е това не го разбрах. Грешка на редакцията или на "поета"?
  • 17 възмутен

    5 3 Отговор
    Най-сетне нещо хубаво на този светъл празник,застанали рамо до рамо президент и премиер ,говорят за значението на българската писменост и култура с разбирането ,че това най -важното за да пребъде нацията ни. Какво излезе ,че армейските генерали далеч по-начетени и образовани повече милеят за нацията ни отколкото полицейските.От тях толкова години чухме и видяхме само интриги и кражби ,с една дума само ченгеджийски мръсонии.
  • 18 Грешка

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "аман от дебили":

    Минуса е грешка, извинявам се!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ъъъъъ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    щото от итн струи много мисъл и честност. а от мутрите дето са вън? същите наглеци. за ицо морския няма да говорим. там е маджо.
  • 21 тромпета

    2 0 Отговор
    минеков , милия , още не стоплил местенцето и всяка втора дума за парички , че и вече намерил място за втора концертна зала тъй като зала България била вече остаряла ( интервю по бтв или нова)
  • 22 Mirko

    1 0 Отговор
    Аман от невежи идиоти. 24/11 май е християнски празник - почитаме двамта светите равноапостолни просветители (в Христа) на славяните - братята Методий и Кирил (които нямат нищо общо нито с България, нито с кирилицата).

    Комунистическата пропаганда за да не се говори за Христа го обърна на безличното "празник на буквите", а днес либерасти и джендъри го направиха шовинистичен местен празник на шрифта.