Last news in Fakti

16 Юни, 2021 19:00 5 682 52

А ако германци трябваше да берат аспержите и ягодите по полетата? - Юни 2021

  • сезонни работници-
  • германия-
  • аспержи-
  • работа-
  • работа в германия-
  • заплащане-
  • ягоди-
  • труд

Стотици хиляди източноевропейци се трудят по полетата в Германия. Често те са настанени в катастрофални условия.

А ако германци трябваше да берат аспержите и ягодите по полетата? - Юни 2021 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ето, че в Германия отново е регистрирано огнище на COVID-19 в земеделски регион. Този път заразата тръгва от една ферма за аспержи в селището Кирхдорф, провинция Долна Саксония, намиращо се между Бремен и Оснабрюк. Заради бързото разпространение на заразата в района е задействана тъй наречената "аварийна спирачка“, включваща по-строги противопандемични мерки.

Има ли двоен стандарт по германските полета?

Около 1000 берачи на аспержи, повечето от които са сезонни работници от Източна Европа, са поставени под тъй наречената "трудова карантина" - работниците могат да излизат само за да отидат на работа и никъде другаде. Полицията следи за спазването на мерките.

Местните хора изобщо не са изненадани от появата на ново огнище на заразата там. Те твърдят, че медиите си затварят очите за проблема. А той не е никак дребен: всяка година до 350 000 сезонни работници се грижат в Германия за прибирането на реколтата от аспержи и ягоди, които купуваме от пазара и супермаркета.

Петер Косен е католически свещеник, който миналата година се прочу с острата си критика срещу неприемливите условия на труд в месопреработвателния бранш в Германия. За своя ангажимент той дори беше награден от министър-председателя на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет с орден за заслуги. "На много места се пренебрегва фактът, че хора биват излагани на риск, защото не могат да спазват дистанция и стават жертва на масови огнища на заразата", казва той за ДВ.

Най-късно от миналата година се знае, че в хранително-вкусовата промишленост в Германия се стига до огромни огнища на зараза - било то в месопреработването, при брането на плодове и зеленчуци или на други места.

"Възниква впечатлението, че съществува някакъв двоен стандарт", казва пастор Косен. Според него за работниците от Източна и Югоизточна Европа се полагат по-малко грижи. Ако за тази тежка работа трябваше да се набират германци, нещата биха изглеждали по друг начин, казва той. "А това е неприемливо", смята пастор Косен.

И Бенямин Луиг от Европейския съюз по въпросите на сезонните работници, който е и координатор на Инициатива за честен земеделски труд, не е изненадан от появата на огнище от COVID-19 във фермата за аспержи в Кирхдорф. "Просто мерките са много хлабави", казва той. Луиг също смята, че по отношение на чуждите сезонни работници съществува двоен стандарт. Той посочва и още един проблем: това, че тези хора работят месеци наред в Германия без да имат здравна осигуровка.

Как реагираха политиците на случая от Кирхдорф?

Водещите политици в Германия първоначално не обърнаха внимание на случилото се в Кирхдорф. Единствено председателката на Лявата партия Жанин Вислер взе отношение по въпроса. Тя обърна внимание на това, че сезонните работници са изложени на висок риск, полагат тежък труд и обикновено обитават мизерни жилища с катастрофални санитарни възли. В тази връзка Вислер настоява за по-добри условия на труд и живот за тази работна ръка: хората да бъдат настанявани в единични стаи, да им се осигуряват безплатно предпазни маски и редовно да бъдат тествани за COVID-19. И още нещо: който иска да работи в Германия, трябва задължително да е здравноосигурен - още от първия ден.

След изказването на Вислер, депутатът от ХДС Аксел Кньорих, в чийто избирателен район попада и Кирхдорф, също направи изявление. Той твърди, че работниците от фермата за аспержи редовно били тествани превантивно за коронавирус, а предприятието имало концепция за спазване на хигиена. Този петък Бундесратът - Камарата на отделните германски провинции - ще се занимае с темата. Очаква се да бъде одобрена клауза, според която по изключение сезонните работници ще могат да работят в Германия до 102 дни без социална осигуровка. С други думи: при престой до 3-4 месеца в страната чуждестранните берачи на аспержи или ягоди ще продължат да се трудят без да са осигурени.

"Това представлява сериозен проблем", смята експертът от бранша Бенямин Луиг. "Много от тези работници нямат осигуровки и в родните си страни. Просто не може да ги оставим тук 4 месеца без каквато и да било социална защита."

Автор: Кристоф Щрак


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карл Маркс

    43 5 Отговор
    Да берат, какво лошо има? Трудът ще ги направи свободни!

    Коментиран от #47

  • 2 Гошо

    24 8 Отговор
    Брех че крокодилски рев
  • 3 Факти.бг=ДПС

    39 2 Отговор
    Ще си ги уберът щом трябва вместо 50 румънски работници ще работят 100 германци и пак ще станат

    Коментиран от #35

  • 4 Активист на БКП

    49 4 Отговор
    Те не смятат източноевропейците за хора !!!

    Коментиран от #7, #37

  • 5 И като се замислиш

    69 3 Отговор
    Германците не са по-различни от мързеливите гърци, на които им дай държавна работа до 17 часа, а германеца обича в офисче. Германците не обичат мръсна работа. Същите са и англичаните.Аз му викам модерно робство, няма вериги, но живееш под статуса на местните.

    Коментиран от #10

  • 6 Последния Софиянец

    61 10 Отговор
    Ако си почистим къщичката от Бойковци и Гешев и може германци да берат по нашите полета за нас.Ние сме малка и много богата държава ,но група мафиози ни обират безнаказано.

    Коментиран от #9, #15

  • 7 Ами такава е политиката на света

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Източноевропейците са боклуци низша раса хора използвана от томунистите и капиталистите за експерименти и гавра с животите им
  • 8 аграр

    18 17 Отговор
    'А ако германци трябваше да берат аспержите и ягодите по полетата?'

    еми, щяха да са малко по-скъпички и ... толкоз. ко си мислите, че няма кой да бере черешите в германия!? намерили за какво да са тревожат!
  • 9 русенец

    44 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Докато България или каквото там е останало от нея, се управлява от София - нищо няма да се промени. След месец едни мутри ще сменят други мутри и всички те ще са основно софиянци. Лапането ще продължи. Виж, невъзможно е да просперира една страна, за чиято столица работят всички, а в самата столица почти всички са високо платени на държавната хранилка. Не се обиждай, сравнявам с други държави.
  • 10 русенец

    6 11 Отговор

    До коментар #5 от "И като се замислиш":

    Какво точно си работил в Германия под статуса на местните и за кого?

    Коментиран от #20

  • 11 Сложно е

    9 1 Отговор
    .. Не, по скоро капитала... . Дори и да имаш пари,да си богат да си заможен не винаги можеш да диктуваш правила.. Диктуването и определянето на правилата става с мн пари и политическа подкрепа(не мога да кажа дали във Финландия, Швеция, Норвегия или Германи е корупция, мисля че не е..) .картела ако е съставен от мощни и богати хора също влия.. Картела/конглометата понякога може да е по мощен и от корумпирани политици и партии

    Коментиран от #16

  • 12 хах

    20 1 Отговор
    За това пък у нас "берачите" тънат в разкош.
  • 13 Гадост

    40 2 Отговор
    Имам роднини ,които ходят да работят сезонно.
    Търпят лишения и се мъчат ,за да живеят семействата им ,малко по-добре. Понякога тук ,в сайта ,някои умници ,се подиграват на хора като тях,а би трябвало да е обратното ,защото няма срамна работа. Вместо да чакат помощи и да мрънкат ,тези хора се борят с живота сами и са достойни за уважение! За разлика от последният софиянец.
  • 14 германец

    16 0 Отговор
    ние апспержи не бере. ние обича бере, камилар-шпек.
  • 15 Германецът бачка само в Русия

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Обаче след Сталинград и битката за Берлин.Общо около един милион пленници.Първо трябва да платиш огромна цена обаче,побеждавайки ги.Това е начина германецът да ти копа за една паница каша..

    Коментиран от #19

  • 16 Сложно е

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сложно е":

    Та изках да кажа, по богатите и силни определят правилата.. Това е още от времето на дядо Homo sapiens.. За това германците не берат аспержи...станали са мн богати и мн силни!
  • 17 новите роби

    29 0 Отговор
    Африканците се освободиха от робството и ги замениха с източно европейци. Нали това беше целта на приемането ни в ЕС.

    Коментиран от #48

  • 18 Щяха

    3 5 Отговор
    да си ги оберат !
  • 19 а и деее

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Германецът бачка само в Русия":

    Вземи прочети разказа „Серафим" на Йовков, че пак се изказваш с изсулени гащи.

    Коментиран от #26

  • 20 Как позна

    23 1 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    Наистина съм работил в Германия. Техник на климатици. Аз имах по 6 адреса на ден, а единствената група германци бяха с по 3 адреса при еднакви заплати.Виждал съм рано сутрин как карат българи на полето с камионче, с две пейки от зад. Работиха на на пек по цял ден. На една земеделска земя изкарват по няколко реколти.

    Коментиран от #23, #24, #39

  • 21 вирусо

    13 0 Отговор
    това е целенасочена политика на другарите западни капиталисти. и това лято изтеглят хора от моя край да бачкотат, като нещата се уреждат, така че нито ваксини, нито тестове, нито карантини им требват.
  • 22 Буха ха

    15 3 Отговор
    Но когато се върнат в къщи, берачите имат пари целогодишно да си купуват банани.
  • 23 русенец

    7 8 Отговор

    До коментар #20 от "Как позна":

    Защото и аз работя в Германия и нямам никакви претенции към работодателите, даже поне веднъж в годината ми се вдига часовата ставка защото там има и профсъюзи и като се вземе решение за нови заплати, важи за целия бранш в областта. мисля, че не си стъпвал изобщо в Германия и си софиянец.
  • 24 русенец

    6 12 Отговор

    До коментар #20 от "Как позна":

    А возене на работници с камионче с пейки отзад е абсурд.:) Фантазираш си. там е държава. В Бг можеш да возиш работниците си и с бетонобъркачка, там това не се случва. Не, не си стъпвал в Германия и изобщо нямаш представа как е там.

    Коментиран от #34

  • 25 Госあ

    8 3 Отговор
    Тъпотата и робството са свърза и по скоро робството е следствие на тпотата която е следствие от неработещата образователна система характерна за славянските изостанали източни народи
  • 26 Прочетох го

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "а и деее":

    Серафим си дава парите за палтото на невястата.И какво точно искаше да ми кажеш?!

    Коментиран от #29

  • 27 Чочо

    14 1 Отговор
    Що така...при 3 милиона дошли тарамбуки...пак източноевропейците да им работят.
  • 28 Панов

    13 0 Отговор
    Преките им началници са турци и афганистаци
  • 29 нищо отвсякъде

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Прочетох го":

    Искат да ти кажат, че много преди да работят на руснаците от ВСВ са работили на нас българите след ВСВ " — А бре Серафиме, ти ли си? .. Помислих, че плашилото от Даскал Тодоровата бахча иде насам .. Мисля си: какъв ще e тоз изпаднал германец". Но на теб явно денят ти започва и свършва с руснаците.
  • 30 Така се получава, когато

    14 0 Отговор
    безплатното образование, здравеопазване и право на работа не се ценят, а е по-важно да има дънки и банани целогодишно.

    Коментиран от #38

  • 31 А ако германци трябваше да берат аспержи

    9 1 Отговор
    А,тя и баба ми ако трябваше да е швеТка ,....
  • 32 Е С

    16 0 Отговор
    Въпрос към някой знаещ. Защо в РБ и за еднодневен трудов договор по закон се дължат осигуровки, а в богатата ФРГ е законно 4 месеца без такакава? Нали сме ЕС?
  • 33 Али от нанадолнището

    7 0 Отговор
    Таз германка на снимката курнишоми ли бере ?
  • 34 Като не си виждал

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "русенец":

    Не значи, че няма камиони с пейки. Работил съм във Вюрцбург и Франкфурт. Имаше един замък в планините с езеро около него, мисля че беше създаден 1 май 1412 година. Германците са отзивчиви, като им дойде техник в къщи, само където мразех газираната им вода-минерал васер, а стилл васер все нямаха-обикновенна . Не е ли вредна тази газирана вода, не знам. Масово гледат котки, а кучета рядко, много колекционери имат. Имаше един шашав с хиляди малки лодки в мазето и ги пускаше в местното езерото. Улиците им перфектни, след цял ден дъжд, нямаше локва. Нямаше земеделска земя, която не е засята.

    Коментиран от #36, #40

  • 35 Немец да бере

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факти.бг=ДПС":

    Пфъхахахах. 2-3 дни му давам и ще се откаже!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Брат Ралчев

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 38 Змей Горянин

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Така се получава, когато":

    Опитай се да го обясниш това на двата милионаа на уйници, дето се изживяват и определят като "демократи" и "антикомунисти". С пилешките си мозъци ще те разберат точно, когато въведем дата 36-и и ден шестък.
  • 39 Мнение

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Как позна":

    Работя за голяма Ейч Ар фирма базирана в Хановер. Унгарецът в офиса (който уж отговаря за целия ЕС) назначава унгарци на същите позиции при по-добри усливия и пари.

    На мен ми дават някакви в малки села в най-бедните провинции за складове. Друг път пък "фабрики за по нататъшна преработка на месо", трети път пък фабрики за хартия...
    Дрън дрън- двойни стандарти отвсякъде.

    Забележете откъде са работниците на полето. Това е за най-мръсната работа. България, Румъния и Полша.

    След Евромайданските събития, вече може и Украйна.

    Сърби там няма. Междувпрочем и на полетата в Англия няма.
  • 40 Мнение

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Като не си виждал":

    И тук си прав.

    Имаше един колега, пита немеца (който ми беше шеф ;) )
    "Защо пиете газирана вода само? " и оня отговаря "Защото . е по-вкусна. " Ха ха
  • 41 Мнение

    3 0 Отговор
    Преди години тъкмо като завърших 2010 бях решил и аз да се пробвам на тия "земеделски бригади".

    В бг имаше доста такива фирми, които предлагаха подобни услуги.
    Правеха презентации YSP Concordia в ТУ- София.

    Чувал съм всякакви истории.
    От това, че работата поврежда работниците до живот.
    До такива, които са отишли и са заборчали...

    Като бях за-малко в Ely, Cambridgeshire да работя за G's Shropshire, литовецът съквартирант беше ми споменал, че си е счупил крака на полето.

    Чух, че некъв, който беше завършил Акадамията на МВР, е бил наел някаква къща под наем и чака сезона да сади боб.

    В края на 90-те начало на 2000 можи би е било възможно да се изкарват пари от тая работа, вече се съмнявам да е така.

    Въпреки, че има изключения. Некъв е имал пейслип с 10 000 паунда за 4 месеца.
  • 42 Мнение

    0 0 Отговор
    И в развлекателна индустрия е така.

    От т.нар бежанци, по- хубавите от арабките, които внесоха работят като строги господарки, а германките си се изживяват като кинозвезди от екрана на кабеларките.
  • 43 Немците си търсят балъци да им бачкат.

    10 0 Отговор
    Хаха,точно днес получих съобщение от Германия(лайт фирма). Guten Tag Herr... suchen Sie zufällig Arbeit? Да работиш за 10.45 € с твой транспорт( плащат Fahrkosten ако караш на повече от 30 км),да плащаш квартира самостоятелна 500€ ,да си данъчен клас 1 (с ергенски данък) . 1600 € бруто,някъде 1200 нето .Минус 500 квартира-700,минус 200 ядене-500,минус 150 гориво ,350 минус 50 -телефон и домашен нет,300минус 35 ток и 17.50 радио и тв данък,250. За 250 евро ако си заслужава да бачкаш,ходете по Германия . Отделно е обзавеждане на квартира,данък на кола,с немска застраховка и данък,и трите студени кауциона-1000 евро за квартирата.

    Коментиран от #44

  • 44 Ами

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Немците си търсят балъци да им бачкат.":

    Бачкай те тука защо ходите в Германия да паразитирате
  • 45 Goshe

    5 0 Отговор
    Баш като тръгна вируса 2020 март в Германия специално отвориха границите да влезнат неколко източни берачи на аспержи. Че от толкоз милиона безработни у Дойчланд и още неколко милиона бежанци, немаше кой да прибере реколтата.

    Коментиран от #49

  • 46 Австрия е по-близо и по-добре плашат

    5 0 Отговор
    Сърбин,словенец няма как да видите на полето. Българи и Румънци основно,малко поляци и хървати и това е. Имам трима познати румънеца-единия от 6 месеца бачка само нощни смени,другия с тухларна(където,белия дроб си го самоунищожаваш, и в една фирма която работи със стъклени нишки(като ти се набият в дихателните пътища) и няма измъкване. Бачкат като коне,но до 10 години ще капнат.
  • 47 прост ли си

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Карл Маркс":

    Цитатът повече би прилягал на Хитлер, който най-много е мразел комунистите и евреите. Вие, българските комунисти, сте много неинформирани.
  • 48 Афроамериканец

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "новите роби":

    Не работим! Занимавам се с далавери! Като тате и дедо!:) От как сме свободни ние не работиме!
  • 49 Мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Goshe":

    Мммм да правилно... от Румъния.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Нане

    1 0 Отговор
    така швабите интегрират ромите
  • 52 Гост

    1 1 Отговор
    Тия къде берът ягоди и аспержи по полето,избраха чалгарчето на власт