Last news in Fakti

22 Юни, 2021 06:31 10 713 85

Не е лесно да се обясни „изненадата“ от 22 юни 1941 г.

  • хитлер-
  • ссср-
  • третия райх

Сталин към Меркулов: Вашият "източник" от щаба на германската авиация да си е.е майката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 22 юни 1941 г. изминаха точно 80 години, но ключовите въпроси, свързани с тази дата както и преди остават без отговор. По-точно не са известни причините за странното развитие на събитията в първия ден на съветско-германската война. Не е ясно докрай и това защо въпреки юнската катастрофа, когато успехът на Вермахта превъзхожда неговите собствени очаквания, Съветският съюз не само е можел да не претърпи поражение в 1941 г., но е и можел да обърне хода на историята на 180 градуса.

Това че нападението на 22 юни е било внезапно, е едно от малкото достоверни неща, известни за тази дата. Даже директива N 1, приета в 21 ч. на 21 юни 1941 г., говори, че никой не е очаквал сериозно нападението. Фразата „в утрото на 21 юни 1941 г. да се разгърне по полевите летища цялата авиация, в това число и военната“ трудно се произнася в условията на подготовка за надигащ се конфликт. Под директивата са се подписали военни, които несъмнено са знаели, че съветската авиация (нито личният състав, нито материалната част), не е готова за нощни полети. За това говори и друга точка от директивата: „войниците да са разположени разсредоточено и замаскирано“. Невъзможно е да се готвиш за отразяване на мащабен внезапен удар и да държиш войската разпръсната. Първо трябва войската да се съсредоточи по направленията на очакваните главни удари.

Че директивата е правена набързо, показват думите: „през нощта на 22 юни 1941 г. тайно да се заемат огневите точки на укрепените райони по държавната граница“. Често това е било неизпълнимо – нощен марш от местата, където са се намирали частите на РККА, в редица случаи е бил твърде продължителен. Повече от всичко създателите на директивата са очаквали само авиационни и артилерийски удари. В такъв случай маскировката и разсредоточаването е оптималният вариант. И така, на 21 юни вечерта не са очаквали мащабно нахлуване, макар че на пръв поглед това е изглеждало невъзможно.

Не е лесно да се обясни изненадата на събитията на 22 юни. През 1940 г. не се публикуват никакви документи от съветската страна и можеше да се разказва, че цялата вина е на коварния Хитлер. На ХХ конгрес на КПСС е разкрита публичната тайна: СССР е имал разузнаване, което е предупреждавало за коварството на врага. За да се обясни внезапността е било решено да се припише всичко на Сталин. При Брежнев историците частично го реабилитират като се позовават на противоречивостта на данните от разузнаването. При това се премълчава, че датата на нападението се променя до и след 22 юни, и това никого не е учудвало.

През 90-те години историографията прави още един кръг на това поле. Първо възниква версията, че стремежът да се прехвърли всичко на противоречивите разузнавателни данни е обичайното прехвърляне на вината върху командния състав. Започвайки от 1999 г. тенденцията бавно се сменя на „новобрежневска“. „Сведенията за направленията за настъпление на Вермахта са били твърде непоследователни“, пише един от най-добрите военни историци Михаил Мельтюхов.

През юни 1941 г. съветското разузнаване предполага, че на границата със СССР немците са имали 122 дивизии, което е съответствало на истината (на 21 юни те са били 123). Но да се направят от тези точни цифри правилно изводи, е било невъзможно. В действителност немските въоръжени сили са имали общо 206 дивизии, от които 123 са прехвърлени на границата. Затова като е знаела реалния брой на немските дивизии, съветската страна е очаквала те да бъдат два пъти повече и е считала, че те не са готови за удар.

Заради засекретените архиви на спецслужбите е трудно да се установят причините за такава странна систематична грешка. Никой в СССР не е могъл да предположи, че немците, спечелили големи победи, ще разгърнат незначителна военни сили и през цялото време ще рискуват поражение.

Може да се сгреши с общия брой на дивизиите, но има много други косвени индикатори, които никога не подвеждат. Ако чуждестранна армия се готви за нападение, нейното посолство винаги е в курса на нещата. Още на 11 юни НКГБ съобщава, че посолството на Германия в Москва се готви за евакуация, а в „мазето на посолството се изгарят архивни документи“. На 16 юни съветските подслушвателни устройства фиксират думи на германския посланик за нападение над СССР в близките дни. Руският историк Мельтюхов предполага, че от този момент съветското ръководство е знаело за нападението. Също така в сборник документи на НКГБ се говори за масово отпътуване от 10 юни 1941 г. на сътрудници на посолствата от Оста. Направо казано, в историята има малко примери за такава суета в дипломатическо представителство, която да се окаже лъжлива тревога.

На 17 юни Сталин псувайки е изразил съмненията си за истинността на донесенията, в които като първа точка е стояло следното: „Всички военни мероприятия на Германия по подготовката за въоръжено настъпление срещу СССР са напълно завършени и удар може да се очаква всеки момент“. Резолюцията, която слага главата на съветската държава звучи така: „До другаря Меркулов. Вашият "източник" от щаба на германската авиация да си е.е майката. Това не е "източник", а дезинформатор. Й. Сталин".

За да закрие окончателно въпросът за внезапността, си струва да се напомни как на 21 юни 1941 г. Иван Бунин, живеещ във Франция, просто като е прочел съботните вестници, е записал в дневника си следното: „Навсякъде тревога. Германия иска да нападне Русия? Финландия евакуира жените и децата от градовете. ...Фронтът срещу Русия е от Мурманск до Черно море? Купихме в града швейцарски вестници: отношенията между Германия и Русия навлязоха в особено остра фаза“.

И все пак има обяснение за „невъзможната внезапност“. Причината са две синхронни грешки на Хитлер и Сталин. Последният е предполагал, че Хитлер не може да го нападне, защото това би противоречало на елементарната логика. Към пролетта на 1941 г. не е решила проблема Англия и не е имала флот, за да се разправи с нея в близко бъдеще. Нападение над СССР би създало ситуация, в която Великобритания би открила втори фронт. Към това трябва да се прибави факта, че до 22 юни СССР е играл важна роля за осигуряването на Германия с материали за война. В първата половина на 1941 г. през СССР минават 72% от немския внос. Удар по Москва от една страна ще постави Хитлер в менгемето на блокада, а от друга, под дамоклевия меч на втория фронт. И въпреки това Сталин нещо не е взел предвид. Фюрерът, вземайки решение за нападение над СССР, не е знаел това, което Сталин е знаел. Затова Хитлер не е предполагал, че СССР е най-силната сухопътна държава в света. Той е изхождал от разпространената на Запад представа, че заради недостатъците на нейния режим, комунистическа Русия е извънредно слаба. Затова Хитлер е предполагал, че войната със СССР ще трае седмици, през които британците не могат да повлияят на ситуацията. Затова неговият план е бил напълно строен и логичен, но в основата си неверен.

Именно в първите седмици след нападението се е разиграла и известната грозна сцена, когато Жуков заради саркастични забележки е изритан от Сталин и Берия от сградата на Народния комисариат по отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aззззз

    46 62 Отговор
    Ефрейторът просто е изпреварил чичко Сталин. Според разсекретени документи на КГБ, много преди да се заговори за втора световна война, в СССР са били поръчани и напечатени 20 мил. руско-немски разговорници. Трябвало е да могат да се съберат във войнишки ботуш, а думите вътре са били предимно с военна насоченост. Тъй че... Кой превари натовари

    Коментиран от #4, #54

  • 2 Око за две зъб за чене

    47 29 Отговор
    Имало е договор за ненападение за 10 години между Германия и СССР европейските държави и САЩ е трябвало и те да сключат мирни договори с Guerre Mania които са били управлявани от faches-тите но целта е била да се избият руснаците и да се превземат природните богатства на Русия понеже защото Русия освобождава балканите а от Сараево започва първата световна война през която умират милиони западно европейци

    Коментиран от #8

  • 3 Сърп и чук

    43 10 Отговор
    Диктаторски режим, чужда агентура на върха на държавата, ликвидиране и изолиране на кадърните, сковаване на инициативата - пълен гипс! Западния военен окръг е трагедия! Главния проблем е, че авиацията е унищожена още в първия ден! Имало е и предвидливи командири! Случайно или не, точно на 22 юни командването на Одеския ВО планира тревога. Ветерани пишат, че когато ги вдигат и се разсредоточават, първо мислят, че е планираната тренировка! Оказало се война,!
  • 4 Коко Н

    26 21 Отговор

    До коментар #1 от "aззззз":

    Иначе Сталин щеше да превземе Европа.
  • 5 Око за две зъб за чене

    42 27 Отговор
    Когато стане на въпрос нещо за втората световна война се говори че виновен е Хитлер и руснаците никъде не се казва германците и Сталин сега е същото руснаците и Путин виновни Еми руснаците като са видели концлагерите и са разбрали какво ги е чакало ако са загубили войната затова и са окупирали източна Европа за 50 години да няма недоразумения както 1956 и 1968 и 1980
  • 6 Е еко на борда нямам заразно болен ....

    39 4 Отговор
    Сега с тази надпревара за производство на МПСта и оръжия земята е заприличала на газова камера от концлагер
  • 7 Дънди

    74 12 Отговор
    Ситуацията е същата като сега , където западните " приятели " не спазват нито един от договорите си и вият към Русия като чакали към луната.
    Русия предполагаемо ги подслушвала , а когато доказуемо се разбра че подслушващи са други си мълчат и траят .
  • 8 Анджело

    65 12 Отговор

    До коментар #2 от "Око за две зъб за чене":

    Новият Райхстаг, Белият Дом, се стреми към война с Русия, заради същите цели.
  • 9 Сърп и чук

    72 11 Отговор
    Вечна памет на хората, воювали от първия ден! Личните истории показват общата действителност! Да ти се родят близнаци малко преди 22 юни, по предложение на другарите от полка да им дадеш имена, да отидеш на 21 юни да ги вземаш от болницата и там да ги кажат, че децата са починали, да те извикат спешно, да се събудиш под бомбите, да попадаш в плен, да бягаш от плен и ставаш партизанин, пак да се върнеш в полка, да видиш жена си чак в края на 1944 г., да отидеш на трибунал и до 1953 г. по лагерите.... Съдби! Устояха!
  • 10 Петрол

    28 12 Отговор
    Както САЩ, така и СССР, не са имали намерение да участват във войната, обаче...
  • 11 Грешката

    29 36 Отговор
    Грешката на Хитлер е, че тръгва на Запад. По онова време българските офицери били потресени от решението на Хитлер, говорили са: "ти луд ли си, как ще тръгваш на Запад, срещу цивилизацията от която произлизаш". Всички са очаквали да се бори с болшевизма, а той въвлича целия Запад срещу себе си...

    Коментиран от #43

  • 12 Историк

    69 8 Отговор
    Много английски историци твърдят, че началото на трагедията на 20 век е Мюнхенското съглашение от 1938 г., подписано от министър-председателя на Великобритания Чембърлейн, министър-председателя на Франция Даладие, райхсканцлера на Германия Хитлер и министър-председателя на Италия Мусолини. Английските експерти, които твърдят това, са Е. Кар и А. Тойнби, ако някой се съмнява в написаното. Същите тези английски експерти наричат този договор “сговор” и прелюдия към Втората световна война.

    Няма с какво да се извини Англия, както и другите споменати по-горе държави, за този договор. Няма. Ама, били слаби, ама били принудени, ама не знам си какво се било случило с тях тогава…Това няма абсолютно никакво значение. Подписахте ли с Хитлер през 1938 г. съглашение? Подписахте. А защо го подписахте? „Ми, комунистите са човекоядци и пият по 8 литра кръв на ден“, – почти това искат да ни кажат, но стискат зъби и хъката-мъката се измъкват.
    А нима някой мисли, че Западът е гледал блогосклонно към комунистическия Съветски съюз?!
  • 13 сега пак искат

    59 8 Отговор
    Затова Хитлер е предполагал, че войната със СССР ще трае седмици...
    То да превземат някоя къща в Сталинград им е отнемало на немците повече време...Пълно непознаване на действителността...
  • 14 Жоре

    39 15 Отговор
    Хитлер е бил луд така, че всяка разумна логика забравете
  • 15 Факт

    16 41 Отговор
    Просто Хитлер не е имал достатъчно гориво да довърши войната срещу болшевиките.
  • 16 Ани

    14 31 Отговор
    Плана на Хитлер е бил изпълним ако не са се запънали на Сталин град трябвало е да го оставят и продължът към Москва
  • 17 mi6osp

    32 7 Отговор
    Според архивни данни, на Сталин е докладвано на 11 юни, че Германия е съобщила на Финландия за планирано на на 22 юни нападение срещу СССР. По същото време струпаните на западната руска граница немски войски правят непрекъснато интензивни заблуждаващи маневри за скриване направленията на главните удари. Сталин разчита на договора за ненападение и не предпрема необходимите мерки за повишаване на бойната готовност на съветската армия. Това води до огромни загуби на хоа и на територия в следващите месеци.
  • 18 Жоре

    11 34 Отговор
    Курската дъга най голямата танкова битка е един капан в коит за примамка са жертвали цяла армия! След като германците са ги избили са мислили, че това са няма повече а в резерв е имало цяла армия която ги почва когато са свършили монициите. Основен проблем на вермахта е било снабдяването с боеприпаси.

    Коментиран от #20, #25

  • 19 шумци

    18 62 Отговор
    Ако Англия и САЩ не бомбандират рафинериите на Хитлер е можел да разбие за отрицателно време болшевиките, но не е имал петрол за техниката, самолетите, снабдяването, строенето на писти и всички нужно за блиц криг в сесесерето. Без технологичното предимство далече от дома е било трудно да спечели. Комунистите да благодаря на САЩ. Без САЩ нямаше и да има незаконната болшевишк ко-чина НРБ.

    Коментиран от #31

  • 20 Прокопи

    13 28 Отговор

    До коментар #18 от "Жоре":

    И аз това ви обяснявам, пишат го съвремените историци, всичко е ясно - няма петрол, няма снабдяване, точка! Просто не е трябвало Хитлер да тръгва на Запад. Нито Англия, нито САЩ, който е създал СССР, са имали против да прекратят съществуването на болшевиките.
  • 21 681

    16 45 Отговор
    Намерете записан разговор от края но войната между Хитлер и краля на Финландия. В него ще чуете как Хитлер казва, че не е предполагал преди да нападне СССР, че има толкова много струпани съветски войски, готви за окупация на Европа. Блицкригът е и от една страна предотвратяване на комунистическата окупация, която по-късно завладява половин Европа. Така че лошият не е чичо Ади.

    Коментиран от #24, #28, #47, #53

  • 22 Дъгообразен курск

    26 6 Отговор
    18 и 20, това в македонския учебник по история ли го прочетохте?
  • 23 КурТ ВониГът Кланница 5

    7 26 Отговор
    Сърбите забавят германците с няколко месеца германците пращат на фронта всички образовани германци и в германските заводи работят концлагеристи Паус предава 300хил войника край Сталинград след което се променя хода на войната в Англия разбиват кода на енигма и американските морски конвои стигат до острова с провизии и муниции също така САЩ снабдява СССР с качествена военна техника защото руснаците са били на фронта и в заводите не е имало Кадри германците се набутват в Африка където също нямат снабдяване Мусолини се справя с мафията в Италия Хитлер започва решаването на еврейския въпрос и много ясно в САЩ представителите на евреите да настояват за влизане на САЩ във войната което те правят чак 1943 година Испания не участва южна Франция не е окупирана шведите са неутрални но снабдяват Германия с желязо Турция е неутрална българите администрират окупираните територии и депортират евреи

    Коментиран от #44

  • 24 БАЙ Х@Й

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "681":

    Затова ли в началото немците са настъпвали с такива темрове !!
  • 25 До Жоре

    25 3 Отговор

    До коментар #18 от "Жоре":

    Грешиш приятелю! Най голямата танкова битка е при Дубно - Луцк.Курск е мащабна военна операция водена на стотици километри! Поклон пред жертвите и техните семейства!
  • 26 Пламен

    12 21 Отговор
    До тази дата СССР и германия са съюзници и окупират европейски държави,другото е без значение
  • 27 Ха ха ха

    18 38 Отговор
    Никаква изненада няма .Aкo нe бeшe Хитлeр дa ce прoтивoпocтaви нa пoдгoтвянaтa oт Cтaлин инвaзия в Eврoпa , ceгa вcички eврoпeйци щяхa дa гoвoрят нa руcки и дa вeличaят нaй-гoлeмия убиeц нa 20вeк Cтaлин . Пaмeтник трябвa дa му издигнeтe нa Фюрeрa , чe нaпрaви вcичкo възмoжнo дa cпacи Eврoпa oт cъвeтcкoтo нaшecтвиe и пoгрoми , a зa пoгрoмитe питaйтe вcички oнeзи oгрaбeни , и oнeзи изнacилeни жeни пo пътя нa cъвeтcкaтa aрмия в Eврoпa ......

    Коментиран от #52

  • 28 ВСВотСАЩ

    18 4 Отговор

    До коментар #21 от "681":

    Глупости на търкалета. Не е това причината за струпаните съветски войски.
    Пишеш в търсачката и четеш:
    Stalin 'planned to send a million troops to stop Hitler if Britain and France agreed pact'
    "Сталин "планира да изпрати милион войски, за да спре Хитлер, ако Великобритания и Франция се споразумеят за пакт"
    Сталин беше „готов да премести повече от милион съветски войски на германската граница, за да възпре агресията на Хитлер точно преди Втората световна война“
    Документите, които бяха пазени в тайна почти 70 години, показват, че Съветският съюз предлага изпращането на мощна военна сила в опит да привлече Великобритания и Франция в антинацистки съюз.
    Подобно споразумение можеше да промени хода на историята на 20-ти век, като попречи на пакта на Хитлер със Сталин, който му даде безплатно въоръжение да започне война с другите съседи на Германия.
    Предложението на военна сила да помогне за удържане на Хитлер е направено от висша съветска военна делегация на среща в Кремъл с висши британски и френски офицери, две седмици преди да избухне война през 1939 година.
    Новите документи, копия на които са видени от The Sunday Telegraph , показват огромния брой пехотни, артилерийски и въздушно-десантни сили, за които генералите на Сталин казаха, че могат да бъдат изпратени, ако полските възражения срещу Червената армия, преминаващи през нейната територия, могат първо да бъдат преодолени.
    Но британската и френската страна - инструктирана от правителствата си да го
  • 29 ВСВотСАЩ

    18 6 Отговор
    Но британската и френската страна - инструктирана от правителствата си да говорят, но не и упълномощена да се ангажира с обвързващи сделки - не отговори на съветското предложение, направено на 15 август 1939 г. Вместо това Сталин се обърна към Германия, подписвайки прословутия договор за "агресия" с Хитлер едва седмица по-късно.
    Информацията е от "The Telegraph"
  • 30 ВСВотСАЩ

    28 5 Отговор
    А всичко е толкова просто и видимо..., и защо Франция и Англия са се правили на дръж ми шапката.
    Германия бе финансирана, излъгана и пожертвана за интересите на други.
    Погледнете след ВСВ, коя държава се облагодетелства най-много - става световен хегемон, дава заеми на половината свят, и прави валутата си световна.
  • 31 БАЙ КУРТИ

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "шумци":

    Пак пишеш глупости . ГЕРМАНИЯ много добре е знаела че може да има проблеми с горивото и затова още преди нападението над РУСИЯ е почнала производство на синтетично гориво от въглища .Чак на краля на войната почват да чувстват липса на гориво след масовите бомбардировки над промишлените предприятия
  • 32 Антон

    18 2 Отговор
    Какво е това "НКГБ"?
    Нито е НКВД, нито е КГБ, значи е нещо по средата.
    За първи път чета за такова чудо!

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 az #Победа76

    25 3 Отговор
    Един от най-скръбните дни в историята, коствал 27 млн. човешки животи на една от страните в конфликта! Никой не е забравен, нищо не е забравено!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 NIKOLAJ

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антон":

    НКГБ, ПРЕДПОЛАГАМ Е
    НАРОДЕН КОМИСАР ГОСУДАРСВЕНОЙ БЕЗОПАСНОСТИ,
    ГОЛЯМ ТОВАРИЩ ОТ КГБ( НА БЪЛГАРСКИ КДС-"държавна сигурност")
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Историк

    26 2 Отговор
    Ами ако всъщност Германия под ръководството на САЩ/Англия напада СССР?!

    Много неща има в защита на тази хипотеза.
    Абсурдна "логика" може да накара Хитлер да нападне Сталин. Още повече, че Славяните са много по-чисти Арийци от самите Германи.
    САЩ/Англия не откриват втори фронт. Дори се говори, че са финансирали Хитлер. Чак след като СССР побеждава, САЩ нахлува да плячкосва. (Че и Б-я бомбардират от нямане какво да правят!).

    Коментиран от #39

  • 39 Историк

    26 3 Отговор

    До коментар #38 от "Историк":

    Да не говорим, че много от фашистите стават големи бизнесмени в америка след войната.
    Да не говорим, че само слепец не вижда каква Идеология реализира Западът ДНЕС (т.нар. план "Корона" и т.н.).
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Седесарят.

    13 5 Отговор
    И сега,не могат да правят нощни полети авиацията на РФ..Нападайте,смело!!! ,Не се плашете..САЩ ,давай ,ти първа!;!,,Ний после...Ти си ,,коравия, шеф от НАТО ..Оооххх,Как болит!!.Намерихте преди 80 г един слабоумен,немскоавстрийскоеврейсйи от.па..дък..Сега май няма кандидати .ААА, Надъхайте ,Зеления!;;
  • 43 ПСР

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Грешката":

    Грешката е,че изобщо ефрейторът си е въобразил,че ще командва генерали и фелдмаршали с доказани от ПСВ,качества.На Запад тръгва за плячка-храна,промишленост и въоръжение от Франция.Желязна руда от Швеция и Австрия.След Аншлусът през 1938 г.,се оказало,че Банката на Австрия е в пъти по-богата от тази на Райха.Много сериозен икономически и промишлин ресурс от Чехословакия....без всичко това,едва ли Вермахтът е щял да бъде адекватен за инвазия в СССР.Само факт-на 01.09.1939 г.,над 80% от транспорта на фронта на немците е бил на животинска тяга.Нищо общо с филмите на Гьобелс,с безкрайните бронирани дивизии.
  • 44 Толиати

    15 7 Отговор

    До коментар #23 от "КурТ ВониГът Кланница 5":

    Глупости. Югославия пада за 4 дена бе. Белград е превзет за 2 часа!!! През цялата си югославска кампания, немската армия дава 151 жертви. Сърбетата са известни анти-войници. Дай им да убиват невъоръжени хора само.
  • 45 Сърп и чук

    13 1 Отговор
    Хитлер подцени съветският човек! При всичкия крах на Червената армия в първите часове на войната, германците разбраха, че това не е Полша, Югославия или Франция! На първа линия е трябвало да си стоят в пълна готовност със старите, сигурни и добре усвоени от пилотите И-16, а в тила да се подготвят на новите самолети. Всичко разхвърляно и предоставено за унищожение. В месеците преди нападението, германски разузнавателни самолети са навлизали на 200 км в СССР, но е имало забрана да бъдат сваляни. Всичко преброено, снимано, планирано. Сетне защо от цяла авиодивизия останали 15 самолета, от полк 5 и след 3 дни само един. Голяма импровизация е било. Когато германците се срещат с Т-34, по осведомените разбират, че ако руснаците имат повече от тези танкове, тях ги чака разгром.
  • 46 Сандо

    15 2 Отговор
    Не е лесно за тия,които пренаписват историята.Трудно е да лъжеш и да караш умните и образовани хора да ти повярват.За балъците няма проблеми - за тях кюфте,бира,чалга със Слави и Софи и вярата им е купена.Е,има и едни интелигентни грантоеди,но за тях ивроатлантическите кукловоди отдавна са се погрижили - техния девиз е "Невежеството е сила".
  • 47 mi6osp

    18 4 Отговор

    До коментар #21 от "681":

    Нещо като документи, карти, планове за завладяване на Европа от СССР да си виждал? Не си виждал, защото такива няма. На сс. СССР тогава,, както и на Русия не са им трябвали нови територии, нито нови народи. Войната с Финландия е водена, за да се отдалечи границата и да не бъде превзет Ленинград, СССР навлиза в Полша за да заеме свои земи, след като Германия на практика ликвидира полската държава
  • 48 Бесен Язовец

    7 4 Отговор
    Днес е началото на ВСВ бе неграмотници соросоидни ква,, германо - руска война ''?
  • 49 Коба

    4 7 Отговор
    Не сте ли чели"Ледоразбивачът" на Виктор Суворов? Там всичко е описано логично и достоверно!

    Коментиран от #50

  • 50 Сандо

    7 1 Отговор

    До коментар #49 от "Коба":

    Би трябвало когато четеш такива творения да се запасиш със здрава доза скептицизъм.И знания,естествено.
  • 51 дхгйхфр

    12 1 Отговор
    Ако не знаете кой е запалил първата световна и втората световна война , да ви кажа, че това са англичните!
    А втората световна война започва през 1938 година , в Азия, а не в Европа.
  • 52 да ама не

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ха ха ха":

    Глупости пишеш, на Англия им е дошло дюшеш , като са се сблъскали Германия и СССР , а по-късно са въвлекли и други държави във войната, Полша е била в съюз с Англия и Пилсудски и Англия имат вина за конфликта и нападението на немците над СССР, всъщност Англия е била в конфликт с Германия и още през 1938 година, когато англичаните изгонват немците от Иран и англичаните заграбват иранския петрол и става конфликт. А японците, които са били съюзници на немците, след това - започват войната в Азия.
    Според мен, само СССР и САЩ са победителите
  • 53 стоян

    7 12 Отговор

    До коментар #21 от "681":

    До 21 ком -не само разговори а скоро по програма Хистори даваха с документи че сталин е имал 320 дивизии около границата с Германия и е щял да напада Германия но Хитлер го е изпреварил и затова цялата червена авиация е унищожена -защото е била край границата готова за нападение над Германия

    Коментиран от #65

  • 54 Алабала

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "aззззз":

    Резун, а.к.а. Виктор Суворов не е най добрият източник на достоверна информация, драги! Всъщност нищо от онова, което публикува в книгите си за да се хареса на господарите си, не трябва да се приема
    за чиста монета!
  • 55 681

    4 11 Отговор
    жалко, че Хитлер не ги е прегазил
  • 56 Рико

    7 9 Отговор
    "Изненадата" идва от една заблуда и от един страх. Хитлер е най-големият лъжец, но .... патологично мнителният Сталин му е вярвал. Страхът? Сталин е изпитвал ужасяващ страх от Хитлер. 10 дни след 22 юни, вождът се крие в дупката си и дави страховете си в пиянство.
  • 57 Павел Пенев

    15 5 Отговор
    Русия и СССР са нападани от Естония,Швеция,Норвегия,Финландия, Франция,Япония, САЩ, Турция, Германия и Китай. Резултата винаги е бил плачевен за агресорите. Жалко че нашите платени лакеи носещи странното име журналисти,нищо не пишат за днешната позорна дата.
  • 58 БОЛШЕВИК

    12 3 Отговор
    Няма какво да се обяснява. Ако Хитлер не беше нападанал Великия СССР - СССР щеше да съществува и до днес, а нямаше да има англо-саксонски свят и САЩ.
  • 59 Павел Пенев

    3 1 Отговор
    "Факти" са платени демократични политически лакеи. Такива фалшиви материали защо не се трият автоматично?
  • 60 ПЕНКО

    9 3 Отговор
    ФАЛШИВИ ИСТОРИКУС ТАПАНАРИКУС , ВОЙНАТА СЕ ФИНАНСИРА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ И АМЕРИКАНСКИ КАПИТАЛИСТИ - В БОРБА ЗА Р Е С У Р С И И ТЕРИТОРИИ И ПАЗАРИ НА ИЗТОК --- А ЯПОНИЯ ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ИМА НУЖДА ОТ КИТАЙ !!!!! НО СССР /ОТ ЗАПАДНИЯ -ТА ДО ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ/ СМАЗВА КВАНКТУНГСКАТА ЕЛИТНА АРИМИЯ И ПРИКЛЮЧВА ВОЙНАТА--- БЕЗ ЯДРЕНИТЕ БОМБИ НА ТРУМАН -АМЕРИКАНСКИТО ШУБЕ -- Е НЕ МОГАТ ДА ВОЮВАТ ВЪВ ВОЙНА -ИСТИНСКА !!!! - МОЛЕХА СЕ НА РУСНАЦИТЕ -ДА АТАКУВАТ ОТ ИЗТОК -СМАЗАНИ НА "ВТОРИЯ ФРОНТ" ОТ НЕМЦИТЕ !!! МЕРАКА НЕ ОБЩУВА С ВЪЗМОЖНОСТИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 61 Доротея

    5 2 Отговор
    Изкараха от затвора останалите живи репресирани генерали и те оправиха кашата! Тормозеният преди войната Рокосовски показва талант и когато Москва е застрашена му е връчено пълномощно да подчинява всичко, което срещне по пътя, разбито, излязло от обкръжение, лутащо се без цел, команда и направление, и да го използва, както намери за добре! Негов щаб става почти цял щаб загубил армията си! А такива като генерал Болдин, посрещат войната като зам. командващи специален военен окръг и я завършват на по ниска длъжност! Ако не са се гръмнали, убити или разстреляни от Сталин!

    Коментиран от #62

  • 62 Рико

    6 8 Отговор

    До коментар #61 от "Доротея":

    Германците са пред Москва. Пред очите на всички танковете на Вермахта са прегазили хиляди километри. "Пълководецът" Жуков предлага да се формира голяма ... конна армия!?Срещу танковете?! Рокосовски го разубеждава. Поляк е ,не е руснак, сигурно и това има значение.

    Коментиран от #63

  • 63 Доротея

    5 3 Отговор

    До коментар #62 от "Рико":

    И тази сборна кавалерия да я командва Рокосовски - това предлага Жуков! Тоест - да го пратим да се самоубие, че да не ни засенчи напълно! Има един парадокс - съветските танкисти се проявяват най добре точно в този начален период, особено тези с Т 34 и КВ! Защото се отбраняват и защото ги няма ,,тигрите".
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 5 Отговор
    Добре ретуширана фотка на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 65 Сандо

    6 3 Отговор

    До коментар #53 от "стоян":

    Наскоро по някоя от тези телевизии,съобщиха на ошашевените си зрители,че американците са изпратили първи човек в космоса,вярно без да съобщат името и точната дата.Ако не го бях гледал и чул,нямаше да повярвам.Та дотук с истината в тия телевизии.Препоръчвам на всички да се отнасят с някаква доза подозрителност към техните филмчета.

    Коментиран от #66

  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 4 Отговор

    До коментар #65 от "Сандо":

    Cтaлин бeшe кaчил aрмийтe cи нa влaкoви eшaлoни и oфoрмил aтaкувaщи клинoвe...Гeрмaнцитe гo изпрeвaрихa и гoлямa чacт oт cъвeтcкaтa вoeннa тeхникa, тaнкoвe, oръдия, e унищoжeнa дирeктнo във вaгoнитe, а самолетите директно на излетната полоса. Ocвeн тoвa, CCCР нe e пoдгoтвил пoзиции нa aрмиятa зa oтбрaнa, a зa нaпaдeниe, кoeтo улecнявa вклинявaнeтo нa нeмцитe и плeнявaнeтo на нaд 2(два) МИЛИОНА coлдaтa oщe в първитe месеци....
  • 67 ТОЧКАТА

    1 3 Отговор
    ....мноооого думи ,за да НЕ КАЖЕ ГЛАВНОТО!!!!!!!!СВЕТОВНАТА ВОЙНА е война на СЪЮЗНИЦИ!!!!!НАЙ-ВАЖЕН СЪЮЗНИК СА САЩ!!!!!!!И Рузвелт ясно заяви,,,АКО ГЕРМАНИЯ НАПАДНЕ СССР/САЩ ЩЕ ПОМАГАТ НА Русия,,!!!!!ТОВА Е КАРАЛО Сталин да ,,....НЕ СЕ ОТГОВАРЯ НА ПРОВОКАЦИИТЕ,,,КОГА!!!!!!Германия ОБЯВЯВА ...ОФИЦИАНО...... ВОЙНА НА СССР!!!!...ТОВА Е ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСА...И последвалите ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ХОДОВЕ,,,,Естествено и КАПИТАЛОВАТА разбивка!!!САЩ НЕ СА ИСКАЛИ БОЙ МЕЖДУ Германия/СССР.....А Германия/АНГЛИЯ!!!!!но ингилизите са мноооого умели играчи и ,,пързалят..САЩ.Рокфелер!!!!!демек...
  • 68 Обективно

    5 9 Отговор
    Вижте предаването "Документите" на Антон Тодоров по телевизия Европа от 19 юни. Там аргументирано,точно и с посочване на документални доказателства са разкрити причините за нападението на Германия срещу СССР НА 22.06.1941 г. Написаното от коментатор 1 е вярно,а пишещите му минуси нека да обяснят защо до ден днешен Русия отказва да разкрие голяма часта от архивите свързани със Втората световна война.
    Прочетете също книгите на Виктор Суворов и Игор Бунич и не се оставяйте да бъдете заблуждавани от комунистически и рубладжийски историци(по-точно фалшификатори на историята).

    Коментиран от #69, #73, #74, #76

  • 69 ХАН КРУМ

    2 6 Отговор

    До коментар #68 от "Обективно":

    СЪГЛАСЕН СЪМ С ВТОРАТА ЧАСТ НА ВАШИЯ КОМЕНТАР.АКО ФАКТИТЕ В КНИГАТА "ЛЕДОРАЗБИВАЧЪТ" СА ВЕРНИ ИСТОРИЧЕСКИ ,ТО И ДВЕТЕ СТРАНИ СА СЕ ПОДГОТВЯЛИ ЗА НАСТЪПАТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ.ПРОСТО ХИТЛЕР Е ИЗПРЕВАРИЛ СТАЛИН.ПРЕБАЗИРАНЕТО НА АВИАЦИЯТА ,ПЪТУВАЩИТЕ ЕШАЛОНИ С ТЕХНИКА НА ЗАПАД, НАПРАВЕНИТЕ ПРОХОДИ В УКРЕПЕНИТЕ РАЙОНИ НА ОТБРАНИТЕЛНАТА ЛИНИЯ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ГОВОРЯТ ,ЧЕ СТАЛИН Е ГОТВИЛ НАСТЪПЛЕНИЕ. ИЗПРЕВАРВАЩИЯ УДАР НА ХИТЛЕР ПО ИЗНАСЯЩИТЕ СЕ КЪМ ГРАНИЦАТА СЪВЕТСКИ ВОЙСКИ ВНАСЯ ХАОС И ТЕ НЕ СА МОГЛИ ДА МИНАТ ОРГАНИЗИРАНО КЪМ ОТБРАНА НА ТОЛКОВА ГОЛЯМ ФРОНТ.. ПОРАДИ ТОВА И ЗАГУБИТЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ СА ТОЛКОВА ЗНАЧИТЕЛНИ,А ТЕМПА ЗА НАСТЪПЛЕНИЕ НА НЕМСКАТА ГРУПА АРМИИ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОК,КОЕТО НЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ ДА МИНАТ КЪМ ОТБРАНА И ДА СПРАТ РАЗВИТИЕТО НА УСПЕХА В ДЪЛБОЧИНА.

    Коментиран от #72

  • 70 Шаран БГ

    4 3 Отговор
    След смъртта на Ленин, в годините 1922-1923 Сталин прогонва всички чуждестранни банки и фирми от територията на СССР. В тях години САЩ са започнали да се оттърсват от депресията, като работят сериозно за възстановаването на колабиралата след ПСВ Германия. Те се намесват в отношенията между Германия и победителките и, като силно смекчават всякакви искания към победената. Търси се , намира се и се финансира сериозно подходящия човек - А.Хитлер !! В 1933 година той става пълновластен господар в страната. Военната мощ на Германия расте с небивали темпове. Мощните финансови инжекции от САЩ,Англия и Швеция чрез швейцарски и шведски банки правят Хитлер господар и на Европа. Завземането на чужди територии става с мълчаливото съгласие и безучастие на целия Запад. В 1936 година Германия прави две Олимпиади - неповторен успех от нито една страна до днес. Сговорът в Мюнхен през1938 година е подтвърждение на поддръжката, която правят двете победителки от ПСВ на Хитлер. Защо са си изменили отношението към Хитлер? Очаквали ли са, че този ненормалник ще нападне и техните страни, като преяде със военна сила? Не са знаели и правели това, което са искали САЩ. а ТЕ са искали природните богатства на СССР /Русия/ и тогава и сега. Надявали са се Хитлер да свърши черната работа- за това е финансиран и курдисан на власт. Вярвали са, че ще отхапят от "баницата" и Франция, и Англия. Друг един голям убиец - У.Чърчил, хвален и прехвален от сегашните ни демократи/ е във в
  • 71 Шаран БГ

    3 3 Отговор
    ......възторг на този ден преди 80 години. Не е знаел, както и френците, че германският "кукуриго" ще нападне и тях.
    Днес главните финансови спонсори за започването на ВСВ, всячески се стремят да омаловажат вината на А-Хитлер - той е тахният човек. Но те го наказват, защото не е оправдал надеждите им. И историците ровят и търсат и най-малката "сламка" ,за която да се хванат и да докажат, че Сталин е по-голям бандит от ефрейтора !! От друга страна бизнесът е" голямата работа". На ленд-лиза и на Вторият фронт се придава все по-голямо значение. Без тях Георги Константинович нямаше да превземе Берлин - в никакъв случяй !?
  • 72 ХАН КРУМ

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "ХАН КРУМ":

    НЕ ЗНАМ ПО КАКВА ПРИЧИНА СЛАГАТЕ МИНУСИ ,НО ТОВА СА ФАКТИТЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ НА ВОЙНАТА.НЕ КОМЕНТИРАМ ПОВЕДЕНИЕТО НА ХИТЛЕР ИЛИ СТАЛИН, А СИТУАЦИЯТА ,КОЯТО СЕ РАЗВИВА В ТОЗИ ПЕРИОД.САМОЛЕТИТЕ СА ПОРАЗЯВАНИ НА ЛЕТИЩАТА, ТЕХНИКАТА Е УНИЩОЖАВАНА ПО ГАРИ И Ж.П .ЛИНИИ, ПРОХОДИТЕ В МИННИТЕ ПОЛЕТА И ЗАГРАЖДЕНИЯТА СА БИЛИ ОТВОРЕНИ. ТОВА НЕ ГОВОРИ ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА НАСТЪПЛЕНИЕ НА ПРОТИВНИКА , А НАПРОТИВ. РАЗПОЛОЖЕНИЕТО НА ВОЙСКИТЕ ПРИ НАСТЪПЛИНИЕ И ОТБРАНА Е РАЗЛИЧНО.СТАЛИН НЕ СЕ Е ГОТВИЛ ЗА ОТБРАНА.
  • 73 виж коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Обективно":

    ти май си пропуснал коментар-28,29 и продължаваш по зададената ти инерция
  • 74 За пример

    6 0 Отговор

    До коментар #68 от "Обективно":

    Архивите при Горби и Елцин бяха отворени и Сульо и Пульо ровеше в тях. А после Путин въведе ред за разсекретяване подобен на САЩ и Британия. И Тони - Шайката ли ще ми даваш за пример за обективност? Той кога е имал последователни възгледи?А прехваленият ти Виктор Суворов- Резун е чисто и просто изклесавец и абсолютен връзкар от съветските времена. Военната му експертиза се свежда до две години командир на танков взвод и една година служба в щаб на военен окръг. Чудно какво е правил един пиклив лейтенант н щаб на военен окръг,където слежет генерали,полковници,подполковници и тук-там по някой майор? Това си е чисто скатавани е уреждане на наше момче да носи кафета и остри моливите на старшите офицере само и само да не буха по частите. Великото разузнавателство е в безопасната Швейцария под дипломатическо прикритие. Смях. Резун е типично връзкарзко мекере,каквито имаше и в България по Тошовите времена - все на работата лекото и на хляба мекото. На Запад бяга със звание старши-лейтенант или капитан. Какви познания за стратегия би могъл да такъв дришльо,който нито е зъваршил обикновена военна акаделия ,нито пък генералщабна? Чел съм ме повечето от писаниците. Може да излъжат човек невеж по военна история и история на военното изкуство.
  • 75 Смях

    4 0 Отговор
    Архивите при Горби и Елцин бяха отворени и Сульо и Пульо ровеше в тях. А после Путин въведе ред за разсекретяване подобен на САЩ и Британия. И Тони - Шайката ли ще ми даваш за пример за обективност? Той кога е имал последователни възгледи?А прехваленият ти Виктор Суворов- Резун е чисто и просто абсолютен връзкар и номенклатурче от съветските времена. Военната му експертиза се свежда до две години командир на танков взвод и една година служба в щаб на военен окръг. Чудно какво е правил един лейтенант н щаб на военен окръг,където служет генерали,полковници,подполковници и тук-там по някой майор? Това си е чисто скатаване е уреждане на наше момче да носи кафета и остри моливите на старшите офицере само и само да не буха по частите. Великото разузнавателство е в безопасната Швейцария под дипломатическо прикритие. Смях. Резун е типично връзкарзко момченце,каквито имаше и в България по Тошовите времена - все на работата лекото и на хляба мекото. На Запад бяга със звание старши-лейтенант или капитан. Какви познания за стратегия би могъл да такъв капацитетник,който нито е зъвършил обикновена военна акаделия ,нито пък генералщабна? Чел съм му повечето от писаниците. Може да излъжат човек невеж по военна история и история на военното изкуство.
  • 76 No comment

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Обективно":

    Много малко хора си дават сметка и знаят за истинските причини да избухне, най-кървавата война, в историята на човечеството. Реално повод за началото и е подписването на Мюнхенския договор, който позволява на Германия да анексира Судетска Чехия, а в последствие останалата част от нея, като Тешинската област е заграбена от Полша, а южните райони на Словакия и Закарпатска Украйна с градовете Ужгород, Мукачево и Берегово взима Унгария.

    Мюнхенското споразумение от 1938 година е споразумение, съставено в Мюнхен на 29 септември 1938 година и подписано на 30 септември същата година от премиера на Великобритания Чембърлейн, премиера на Франция Даладие, райхсканцлера на Германия Хитлер и премиера на Италия Мусолини. Споразумението уговаря предаването на Судетска област от Чехословакия на Германия. Широко известно е също като Мюнхенски сговор.
  • 77 ИНЖ

    3 6 Отговор
    Изненада!? Ленин е казал: "След ПСВ всеобхватната соц.революция не се случи. Ако трябва , ще предизвикаме ВСВ, която да доведе до световна победа на комунизма"!!! Наричали са Хитлер "ледоразбивача на революцията".Та изненада за кого!?

    Коментиран от #78

  • 78 ВСВотСАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #77 от "ИНЖ":

    Дори не правите разлика между "Ленинизъм" и "Сталинизъм", а сте седнали да пишете.
    Ленин дойде и бе финансиран от вън, взе власта чрез преврат.Неговата мисия бе Световна революция и др.Световна война за целите на англосакския цоинизъм. СССР трябваше да нападне Европа, не Хитлер.
    Сталин е този който обърка всичко, той ликвидира чрез съд и присъда над 600 хиляди през периода 1931-39 г.,и са точно тези от "богоизбраната ленинова''гвардия. Ленин,Троцки,Свердлов,Зиновиев,Бела Кун,Землячка и др и др./,които за 5 години/от 1917 до 1922 година погубиха 8 милиона руснаци-без съд и присъда?И тези жертви са по-най-най-скромни изчисления.В някой изследвания,броят на жертвите е над 18 милиона човека.Само за пет години!
    Истината е,че Сталин изтребва до крак тази интернационална болшевишка пасмина!Затова е този рев,който се усилва от година на година...В сравнение с тях Сталин е като ангел небесен. Примерно с един Троцки/Лейба Бронштайн/,който искаше да превърне Русия в един огромен военизиран концлагер и да ''минимизира''населението до 30 милиона подбрани роби!

    Коментиран от #80

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Йо Несбьо

    0 5 Отговор

    До коментар #78 от "ВСВотСАЩ":

    Ти също правиш огромни грешки в заключенията си! Сталин поема властта и изиграва всички. Никой не го е смятал за възможно. А ликвидира наред, защото в страната започва да назрява съпротива, нищо чудно другарите, които са стари болшевики, да дойдат да го арестуват, с което да сложат край на Коба. Това са хора с огромен авторитет и заслуги към Революцията. Същият Сталин ги ликвидира ПРЕДИ да са станали заплаха. Изпраща в лагери десетки милиони, узурпира тяхното имущество, унищожава църкви и краде дори съдовете от манастирите, за да вземе златото им. Не се знае как щеше да се развие Съветска Русия при някой от другите болшевики, но вероятно доста подобно.

    Коментиран от #81, #82

  • 81 ВСВотСАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #80 от "Йо Несбьо":

    В коментара ти няма нищо вярно.
    Архивите отдавна са отворени включително за чужденци. Само че цифрите в тях са много по-различни от тия които евроатлантиците измислят. Подробна статистика на затворниците е дадена от Игорь Пыхалов( за който иска да провери). От нея се вижда че в периода 1921-1954 осъдените на смърт са 799.455, на лишаване от свобода са 2.634.397, на заточение 765.180, общо 4.199.032 души за период от 23 години. За никакви милиони на смърт не може да става дума,осъдените на смърт са под милион. Освен това детайлния преглед на документите показва че повечето затворници са били криминални престъпници, а делът „репресираните” е бил по-малко от 1/3. При това въпроса дали все пак „репресираните” не са извършили наистина противодържавно деяние не се разглежда въобще. По някаква безумна причина се считат за невинни. Данните сочат още и че смъртността в затворите (лагерите) е била ниска и се е движила в рамките около и най-често под 2%. Изключение правят годините 1942 и 1943 когато смъртността достига до 10% и дори 20%, но при ангажимента за западния фронт затворниците естествено са се оказали последна грижа. Така многомилионните масови сталински репресии се оказват един тотален пропаганден мит.
  • 82 ВСВотСАЩ

    9 0 Отговор

    До коментар #80 от "Йо Несбьо":

    Сталин е учил Православна семинария. Но не просто учил, бил е отличник. И между другото, изключителен поет, на 17-годишна възраст негови стихотворения влизат в христоматия по грузинска литература. А православната църква винаги е била наясно с ролята на антихристиянските движения, организации и течения.
    Сталин спасява християнството,т.е.в СССР по негово време религията не е била унищоженa.Болшевишките евреи Ленин и Троцки вече са били започнали този процес, който е предстояло само да бъде довършен.
    Бил е запознат с етнорелигиозния характер на руското „революционно“ движение ,а октомврийският преврат и неговите последици окончателно го убеждават, че става дума за борба,но не за социални правдини, а грабеж и цел да бъде унищожено Православието, както през 1789 г. образците на Ленин – Робеспиер, Дантон и Марат, са започнали окончателното унищожаване на западното християнство.
    Какъвто и да е бил „сталинизмът“, по негово време е запазена частната собственост върху жилищата, църквата е съществувала съвсем официално, независимо от убийствата и репресиите срещу свещеници, за закъснения за работа се е наказвало строго, но не се е ходело под строй, семейството не е разрушено. А през 1937 г., когато успява да отстрани окончателно вътрешнопартийните си противници и конкуренти, Сталин наказва със смърт най-свирепите палачи на руския народ при това, по някакво странно съвпадение, повечето от тях по произход не са руснаци. Което за сетен път би трябвало да ни убеди, че
  • 83 ВСВотСАЩ

    9 0 Отговор
    Което за сетен път би трябвало да ни убеди, че октомврийският преврат от 1917 г. и Гражданската война са всъщност етнорелигиозна война срещу Православието…и не само.
    Ако Сталин следваше стриктно изискванията на комунистическата идеология, той би трябвало да смачка безпощадно този разсадник на “опиум за народа”. Но не го прави!
    Малко факти, щото гледам, че си необразован по темата:
    Към 1939 г. в СССР са останали около 400 действащи църкви (при около 65 хиляди през 1914 г.) В 1950 г. при Сталин има близо 15000 официално действащи православни храмове.
    Де факто той изтръгва отровното жило на т. нар. „октомврийска революция“, обръща силата на завладелите властта антихристияни срещу самите тях и под прикритието на комунистическа фразеология възвръща и увеличава мощта на Руската империя чрез СССР, запазвайки изконната и религия – Православието.
    За това днес Сталин е обявен за кръволок, а комунизма заклеймен и обявен за престъпен. Защото се оказа, че дори и при комунизма ( в правилни ръце) Православието съществува и бива защитено.
  • 84 Всичко възможно

    6 0 Отговор
    Посланникът на САЩ в Русия Дейвид Францис изпраща през януари 1918 г. следната телеграма: „Болшевишките лидери, мнозинството от тях евреи, 90% от които са емигранти завърнали се от САЩ. Тези емигранти по същество са интернационалисти, които малко ги е грижа за Русия, но се стремят да разпрострат влиянието си над целия свят, с помощта на световна комунистическа революция“.Майор Шулер – три мандата американски генерален консул в Русия, в телеграма от 1- ви март 1919 г. пише:„Може би не трябва да се казва в САЩ открито, но болшевишкото движение, от самото начало се контролира от евреи“. В друга телеграма Шулер също пише: “От 384 болшевишки комисари, двама са негри, 13 руснаци, 15 китайци, 22 арменци, и повече от 300 евреи. 264 евреи пристигнаха от Америка след падането на царското правителство“.
    В ЦК нa БOЛШEВИШКAТA ПAРТИЯ вcички ca eврeи. Нaчeлo e Лeнин – eврeин пo мaйчинa линия, втoрo мяcтo зaeмa Трoцки-Лeйб Брoнштaйн – eврeин и нa трeтo мяcтo в пaртийнaтa йeрaрхия Зинoвиeв–Aпфeльбaум- eврeин.

    Бюрo нa Първия cъcтaв нa Cъвeтa нa рaбoтничecкитe и вoйнишки дeпутaти, нa грaд Мocквa – вcички eврeи.

    Във ВЦИК – избрaн нa Чeтвъртият Oбщoруcки кoнгрec нa Cъвeтa нa рaбoтничecкитe и вoйнишки дeпутaти – фoрмaлнo нaй-виcшият oргaн нa влacттa, cъcтoи ce oт 34 члeнa вcички eврeи.

    В ЦИК – избрaн нa Пeтия Кoнгрec нa Cъвeтитe oт 62 члeнa вcички ca eврeи.

    Кoмиcaриaт (миниcтeрcтвo) нa aрмиятa – вcички eврeи. Кoмиcaр нa aрмиятa и флoтa e Трoцки; Кoмиcaриaт
  • 85 Вс възможно 2

    6 0 Отговор
    В Съвета на Народните комисари, извършили Болшевишка Революция – Руския министерски съвет: Председател – Ульянов Ленин – евреин по майчина линия; Комисар по външните работи-Лев Троцки, евреин, сменя го Чичерин – полуевреин; Председател на съвета на народното стопанство – Лури (Ларин) – евреин; Комисар по възстановяването – Шлихтер – евреин; Комисар по държавните земи – Кауфман – евреин; Комисар по държавния контрол – Ландер – евреин; Комисар по обществените работи – В. Шмидт – евреин; Комисар по селското стопанство – Прошян – арменски евреин; Комисар на Армията и Флота – Троцкий – евреин; Комисар за социалните помощи – Е. Лилина (Книгиссен) – еврейка; Комисар по образованието -Луначарский(Баилих Манделштам) – евреин; Комисар по вероизповеданията – Шпитцберг – евреин; Комисар по вътрешните работи – Зиновиев (Апфелбаум) – евреин; Комисар по финансите – Исидор Гуковский – евреин; Комисар по изборите – Урицки – евреен; Комисар по правосъдието – И. Штейнберг – евреен; Комисар по евакуациите – Фенигштейн – евреин, заместен от – Равич и Заславский – и двамата евреи;
    Всичсо е било ясно още през 1918-1919г. но семитите направиха ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО това да се скрие,покрие и изтрие.