Last news in Fakti

27 Юни, 2021 16:00 3 629 86

И все така църквата води война срещу свободата и модерността

  • религия-
  • християнство-
  • ватикан-
  • папа франциск

Религиозните схващания, които противоречат на модерните научни открития и на мирното съжителство между хората, нямат място в свободните общества

И все така църквата води война срещу свободата и модерността - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Католическата църква твърди, че е най-старата институция на света. Но мирогледът ѝ е също толкова остарял и противоречи на ценностите на свободните и демократични общества, смята Александър Гьорлах.

Католическата църква твърди, че е най-старата институция на света. Но мирогледът ѝ е също толкова остарял и противоречи на ценностите на свободните и демократични общества, смята Александър Гьорлах.

До неотдавна на въпроса защо кръщават децата си, мнозина отговаряха: “Заради ценности, които получават по този начин”. Зад това мнение стоеше едно разбиране, което руският писател Фьодор Достоевски формулира така: “Ако няма Бог, всичко е позволено”.

На какво ни учи религията?

Изследване, публикувано през 2015 година, трябваше да сложи край на тази представа. Авторите от седем държави, сред които Катар, Китай, Южна Африка и САЩ, стигнаха до заключението, че децата, които са израснали в нерелигиозни семейства, споделят повече и са по-открити от религиозните деца. Изследването разбуни духовете. Методологията, която учените използвали, не била достатъчно валидна. Но въпросът кои ценности възпитава в религията продължава да е така актуален и все още не е намерил своя еднозначен отговор.

Нов закон в Италия цели да осигури равнопоставеност на хората, които не са хетеросексуални. Ватиканът се възпротиви по дипломатически път и настоя за промяна в законопроекта, чиито автори са социалдемократите. Уповавайки се на религиозната свобода, Светият престол се опитва да постави италианската република обратно в орбита на религията. По-конкретно, католическата църква се опасява, че ще бъде залята от оплаквания на консервативни родители, в случай че католическите училища в страната вече не могат да следват само хетеронормативността, определена от Бог, но също така трябва например да участват в национални кампании срещу хомофобията.

Не е ли една от ценностите на християнството, дори християнски дълг, да се застъпваш за тези, които са дискриминирани? Да, би бил, но: Религии в края на краищата не са просто милосърдие с догматични устои, а религиозни конструкти, които придават божествени качества на определени елементи от реалността. Затова и католическата църква, както и други религии като ислямът и будизмът, виждат едно нормативно качество в брака между мъж и жена.

Тази нормативност се основава на атавистичната представа, че без възпроизводство съществуването на обществото и по този начин на съответната религия е в опасност.

Поради тази причина в монотеистичния свят сексуалността е регулирана: всичко, което се случва извън брака и не между мъж и жена, е грях. В будисткия свят подчинението се установява чрез връзката с предците, които са ритуално почитани. Без деца линията на семейството увяхва, което там се смята за стигма.

Когато религиозните догми се сблъскат с ценности на свободата и демокрацията

Затова и религиите, които са изградили своя мироглед в ранните години на човешката цивилизация и го следват и до днес, изпадат в противоречие с разбиранията и неоспоримите истини на свободния и демократичен свят. Науката не само преподава, но също така разкрива и доказва разнообразието на човешките взаимоотношения, сексуалните нагласи и различните житейски планове, които произтичат от тях, ако то бъде позволено.

Възрастните хора помнят, че нормите, наложени от църквата, са предизвикали и големи страдания за хетеросексуалните. Така че става въпрос не само за защитата на малцинствата, но и на онези, които просто са обявени за мнозинство от църковното учение, без да бъдат попитани дали са съгласни.

Религиозните схващания, които противоречат на модерните научни открития и на мирното съжителство между хората, нямат място в свободните общества. Това включва и религиозните ценности, които Ватиканът се опитва да наложи на италианците. Защото според католическата вяра мъжът и жената не са равни. И хората, които не са хетеросексуални, са по-малко значими, тъй като не се размножават в името на Господ. Подобен възглед за света всъщност няма място в училищата. И децата трябва да бъдат пазени от такива абсурдни и грешни идеи, защото те противоречат на ценностите на свободните и демократични общества.

Александър Гьорлах е лингвист и теолог, старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъорд Шварц

    86 2 Отговор
    На Юден веле католическата църква им е виновна. Християнството. Що не пишат за далеч по-дивашките религии. Или трябва църквата да учи на джендъризъм? В някои държави гейовете ги убиват с камъни. За изневяра - същото. Така ги учи тяхната религия. Християнските общества са далеч по-толерантни. Но на Дойче веле християнството му пречи. Да го затрием, да затрием нациите и образуваме един джендър райх в Европа...
  • 2 Гост

    50 2 Отговор
    Християнството учи да споделяме и да обичаме.

    Коментиран от #45, #55

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чета, чета

    84 1 Отговор
    И не вярвам на очите си! Коя наука доказва необходимостта от гейове и ... Луди хора!

    Коментиран от #12, #69

  • 5 Gowo

    41 4 Отговор
    Авторът не е съвсем наясно с църковните дела и значение.Кръщенето не е като да получаваш партийна книжка или да даваш клетва пред комсомолския съвет.Така го разбират атеистите.Но значението е съвсем друго.Пъево , това е ,,тайнство,,. Едно от няколкото които пио канон не са достъпни и са дело на Божия дух.Сиреч е даденост само за добро и за неговото спасение.Нещо от което атеистите не се интересуват и не отдават значението му.Така човекът получава като дар от Светият Дух и Ангел пазител

    Коментиран от #30

  • 6 смерш

    67 2 Отговор
    А по каква причина ,след като се обсъжда Католическата Църква,на снимката са Православни Свещенници?

    Коментиран от #57

  • 7 дааа

    14 24 Отговор
    Това на атеистичните българи ли го разправяте???!!! Това тях не ги касае. 77г. комунизъм=атеизъм=на това което сме сега-безбожници. Без морал, без съвест, без състрадание, без страх от Бог. Иначе другарите комунисти редовно посещават църквите и палят най-дебелите свещи.

    Коментиран от #31

  • 8 Госあ

    6 23 Отговор
    Много исках да се въздържа, но въздържанието не е в духа ми,защото съм изначално чист и въздържанието само би нарушило изначалната ми чистота. Та, според църквата, човечеството е плод на кръвосмешение. Нали така ?

    Коментиран от #17

  • 9 babach

    19 6 Отговор
    Момчетата не са разбрали, че е важно да се чете нередактираната библия (тоест, да не е английската, защото Свещеното писание не подлежи на редактиране). Така един ден светът ще проумее за пореден път, че в първите няколко стиха на Библията е описано Сътворението, което хиляди години по-късно днешните физици още не са го разбрали. Това е една от многото изключително сериозни причини децата да са запознати с най-ценното четиво на света. Възможно най-близко до оригинала.

    Коментиран от #11, #27

  • 10 Не,на религиозните догми!

    3 35 Отговор
    По тази причина,че ортодоксалната църква,е с по-остарял мироглед и от католическата!
  • 11 Госあ

    6 24 Отговор

    До коментар #9 от "babach":

    Докато християнския свят мисли, че планетата и живота е сътворен/а за забавление и да бъде експлоатиран/а от човека, а човекът пада от небето, температурите ще се покачват и ураганите ще стават все по силни.

    Коментиран от #22

  • 12 Gowo

    30 4 Отговор

    До коментар #4 от "Чета, чета":

    В Православната църква има 7 св. Тайнства: Кръщение, Миропомазание, Причащение, Покаяние (Изповед), Свещенство, Брак и Елеосвещение .Това са неща недостъпни и ще бъдат недоступни за обяснение о всяка човешка наука поради естеството им.И така ще е до свършека на светът.С това се борят атеистите принизявайки го до човешкото.

    Коментиран от #29

  • 13 Пич

    50 1 Отговор
    Църквата учи на морал , на това кое е зло и добро , и на това , че семейството се състои от мъж и жена... Всички закони и нормативни актове , с които един адвокат може да ви затрупа от главата до петите , за да ви вземе парите , се съдържат в 10- е божи заповеди... Какво искат да ни кажат , с изследването , което ни пробутват отDW . Че децата , отраснали в семейство без морални ценности , да по склонни да живеят неморално... И всичко това , представено , като свобода на избора...!!! Колко пък да е свободен избра на децата , израсли при джендърите...!!! Какво виждат за пример...!!! Не на нас такива... Не кълвем... Започвам да се чудя , дали няма истина в конспиративнитр теории , щом удрят дори църквата . И кой е този могъщ враг , който може да си го позволи...

    Коментиран от #32

  • 14 Дискриминация

    39 3 Отговор
    Дискриминацията на хетеросексуалните е не по-малко осъдителна, но за нея никой не смее да говори. Това е тема табу. Защо?

    Коментиран от #37

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Какво ти е "изначално чистото" на теб?

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Всичките ти постове са злобарски,полуглупави и надменни,като крак,от който са свалили рошавия цървул и са му нахлузили китайска маратонка с лого "Найк".Кой нормален се рекламира за "осветена вода" от купела?!

    Коментиран от #21

  • 18 Порно

    35 0 Отговор
    Чудно как е атавистично схващането , че възпроизводство е гаранция срещу умирането на обществото ? Няма ли деца , обществото умира. Не случайни са притчите срещу дървото , което не ражда плод. Всеки жив организъм се ражда с цел да се възпроизведе. И растения и животни , но не и тези които мислят само за кефа си.

    Коментиран от #26

  • 19 Европа

    21 5 Отговор
    явно иска да се освободи от това вековно християнско робство и да приеме с радост ислямския халифат и да живее по законите на шериата халал да им е
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    1 16 Отговор

    До коментар #17 от "Какво ти е "изначално чистото" на теб?":

    Виждам, че твоите постове не са злобни, сине. Но все пак, не забравяй че си изначално грешен и трябва да си плащаш за греховете от рождението. Хммм това дали не е свързано с А&Е от които са произлезли християните....
  • 22 Зейбекико

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    А какво обяснение дава Шинто ? Ти не вярваше ли в милиони божества ? Или ще ни накараш да повярваме , че императора на Япония е потомък на Аматерасу !?

    Коментиран от #25, #28

  • 23 ТОЧНО

    1 29 Отговор
    Да живее атеистка България, долу религията, най-долния инструмент за унижение на човешката личност и бариера за развитието на човешкия интелект - всеки да си пази психариите за себе си, България не е длъжна и никой българин не е длъжен на религията
  • 24 Behemoth

    2 29 Отговор
    Не мога да си представя ,как в 21 век има хора които вярват в богове....това е някакъв примитивен нагон на мазохизъм...
  • 25 Госあ

    0 13 Отговор

    До коментар #22 от "Зейбекико":

    Точно това, че съм изначално чист и никакво въздържание, което не противоречи на морала и кодекса не е нужно. Иначе, императора е потомък на емигранти от Китай и Корея, установили се на Свещения остров хилядолетия преди христа. Откогато всъщност Шинто води началото си.
  • 26 Прав си на 10 % само

    20 3 Отговор

    До коментар #18 от "Порно":

    Защото "човечеството" се възпроизвежда с лудешки темпове,никога не сме били толкова много на Планетата от Сътворението и насам.Проблемът е че битовият фон "потъмнява" а "бялата" цивилизованост се изражда и става откровено перверзна в "моралния си манталитет".С две думи,Западът не става и за чеп за зеле,затова н о р м а л н и т е земляни поглеждат все по-често към Изтока с плаха надежда.Най-вече към Русия...
  • 27 Не сигурен

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "babach":

    физиците поне дават някакво логично рационално обяснение, а ти се опитваш с благи приказки да ме убедиш във ,,размаха на вълшебната пръчка,, а това значи да ни ограничиш и принудиш да спрем да мислим
  • 28 Госあ

    3 10 Отговор

    До коментар #22 от "Зейбекико":

    Всъщност, според Шинто боговете са милион и един. Така ми каза една потомка на гейша със съпруг от самурайско потекло. Винаги има място за още един. Разбира се без Христос,Мохамед и Яхве.
  • 29 Хохохо

    1 11 Отговор

    До коментар #12 от "Gowo":

    А тези глупости, които си написал не са ли измислени от хората? А може би и библията е паднала от небето, ей така написана и с твърди корици?

    Коментиран от #35, #40, #48

  • 30 И какво получава при това тайнство

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "Gowo":

    Освен похотливо опипване на гениталиите от предрешен в черно педофил?
  • 31 Грешно

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "дааа":

    Истинските атеисти се интересуват от наука, а не от политика или поне не биха си позволили да я използват, като някакъв лост за нещо. Тия работи не са за политически зомбита, понеже нямат необходимото образование и познания, по-добре да мълчат

    Коментиран от #56

  • 32 Глупости

    4 14 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    Аз съм израснал, като съм градил морала си сам, без богове, без библии, без корани и празни приказки. Резултатите, поне лично за мен, са превъзходни или поне превъзхождат християнските милион пъти. Как ще обясните подобна ,,аномалия,, ?

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Госあ

    1 10 Отговор
    Вярата, надеждата и любовта са изначални на човешкия род и са ловко използвани за бизнес от пустинните народи. Източните философии добавят към тях само най важното - хармония, уважение и чест.

    Коментиран от #39

  • 35 Gowo

    16 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хохохо":

    Мже би не ти е известно , че Библията е сбор от четива.Новият завет е писан от учениците на Христос.И то е видно.Но не знаеш че е под въздействието на СВ. Дух.И по голямата част в Библията е такава,Нищо не пада от небето , но за това са се потрудили хора.Както и ,,маната,, , небесният хляб. Но за това се е помолил Мойсей и брат му Аарон.З това казвам , че нищо не пада на готово от небето.
  • 36 Конник

    15 0 Отговор
    Да правят каквото си искат в къщи, но кой ще ражда деца?
  • 37 Ами дискриминацията на хетеросексуалните

    5 12 Отговор

    До коментар #14 от "Дискриминация":

    Е заложена още в догмите на християнството. Още в самото начало бог създава едно същество по свой образ и подобие. Т.е.адам не е роден от мъж и жена. После Ева е създадена от неговото ребро, т.е. има същият генетичен набор. Ако приемем Адам за мъж, то Ева е с мъжки гени и със женско тяло, т.е. е трансджендър. После им се раждат деца които са плод на кръвосмешение, все едно еднояйчни близнаци да си родят деца. От своя страна децата на Адам и Ева започват да се плющят на поразия едни с други(понеже няма други човешки същества) за да дадат началото на човешкият род. Тази история се повтаря и по-късно с децата на Ной. Абе изобщо цялото християнство почива на основите на джендъризма и инцеста. Неслучайно години по-късно всичките първоапостоли са "мъже" които се срещат тайно и си правят оргии с вино, но без нито една жена.

    Коментиран от #47, #53

  • 38 Само въпрос.

    3 1 Отговор
    Отнася ли се и за нашата. Тук по едно време имаше два СИНОДА. С или без вино сме “цъфнали, камо ли да “вържем”. Какво беше казано за “опиума”? И за какво?
  • 39 Зейбекико

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Бог е един !
    Митологиите и философиите са милиони .

    Коментиран от #46

  • 40 Gowo

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хохохо":

    Н готово от небето е падало когато човек е бил в Рая.Но сега не е така,,......С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш. Битие 3:19.,,Ако кажеш че и това е човешка измислица.Нима не е така.Дори крадците и мошенниците ползуват същота храна.Пак от трудът на други хора.Защото за да получиш железо , пак трябва да го изкопаеш.
  • 41 Пич

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Глупости":

    Гордостта е присъща на неуверените , и е най големият грях според християнството. Искрено ви желая да сте прав , и резултатите от вашето самовъзпитание да да добри...
  • 42 10те Божи заповеди и 10 блаженства

    3 1 Отговор
    10 са Божите заповеди и съвременната електроника се основава на 1 и 0 с електричеството на електромагнетизма вземете два магнита и се опитайте да доближите едноименните полюси трябва непрекъсната сила докато различните полюси се притеглят и ако няма прегради се съюзяват трети полюс няма както се казва всичко е възможно но не всичко е позволено който не гледа християнски отрочета гледа отрочетата на другите Петре Петре като беше млад постъпваше според волята си когато остаря остави да ти се месят други
  • 43 Поредния сатанист

    19 0 Отговор
    се изходи по въпроса. И кой им пречи на джендърите да се лашкат? Оставете нормалните хора на мира. Вия ще създадете нов Хитлер с вашите идиотщини.
  • 44 уточнение

    21 3 Отговор
    Католическата църква е отлъчена от православната църква през 1054 година . Това я прави не най старата институция в света. Не искам да обиждам другите християнски номинации , но това е записано ясно.
  • 45 шопландец

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Да но дойче зеле учи точно обратното, аз не знам защо ги побликувате тези откровенни лецемери и лъжци
  • 46 Госあ

    2 8 Отговор

    До коментар #39 от "Зейбекико":

    Бог се проявява в природните закони. А те не са 10, а милиони и винаги откриваме нов. Морала и етичния кодекс са дело на философията
  • 47 Gowo

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ами дискриминацията на хетеросексуалните":

    Бъркаш.Генетичното наследство не е същото което е сега и тогава .Когато Адам е съществувал.Човешката природа когато е паднало с Адам все още не е била повредена вследствие на греха по онова време.И наследието и раждането не е било така вредно и носещо мутации.Сега след токлова повредена човешка природа за това е так. Но за неприемащия този факт материалистичен и самозабравил се атеист носи само неразбиране .И въпроси

    Коментиран от #49

  • 48 винету

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хохохо":

    ти чел ли си я та я коментираш? прочети я и тогава разсъждавай.
  • 49 Госあ

    7 6 Отговор

    До коментар #47 от "Gowo":

    Тоест човечеството е грешно, защото съществува размножавайки се ? Но нямате проблем с кръвосмешението. Знаех си!

    Коментиран от #51

  • 50 копи пейст

    15 0 Отговор
    Поради Божията благодат, Христовата Църква е съществувала винаги и ще съществува до края на вековете, тъй като Нейна глава и ръководител е самият Бог. В това ни уверява сам Спасителят::

    "Ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18).

    "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20).
  • 51 Gowo

    10 0 Отговор

    До коментар #49 от "Госあ":

    Човек се размножава пак по Божия воля. И така е писано в Битие.Но бог допуща греха за да не унищожи човека.Веднъж вече се е случвало.Потоа Н е предопредилил неговото спасение чрез раздането на Спасителя , и първия между човеците. Защото е Божи син и човешки син чрез раздането от жена.Инак Бог винаги би могъл да го стори,Погледни какво стори със Содом и Гомор.

    Коментиран от #52

  • 52 Госあ

    7 4 Отговор

    До коментар #51 от "Gowo":

    Това което ме дразни най много е, че си измивате ръцете с Бог за непредприемане или предприемане на действия. Така както много по приемливо Пилат си измива ръцете с простолюдието.

    Коментиран от #54

  • 53 Ъхъ

    0 8 Отговор

    До коментар #37 от "Ами дискриминацията на хетеросексуалните":

    верно е, получава се, че Кайн и Авел са се плющяли и после не знам какво е станало

    Коментиран от #58

  • 54 Gowo

    10 0 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    Правили са го.И ще го правят не истински вярващите. Христос предупреждава.....,,изпитвайте духовете,,
  • 55 Лустрация

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Християнството ни учи да обичаме дори и нашите мъчителни. Демек да бъдем роби. А религията на мъчителите ги учи как да ни мъчат.
  • 56 глупости

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Грешно":

    Кои, Маркс и Ленин ли визираш???!!! Тези "учони" са по-вредни и от терористите.
  • 57 налюдател

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "смерш":

    защото са също толкова неадекватни
  • 58 Gowo

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ъхъ":

    ,,Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?,,.....това е по повод когато евреите задавали безброй въпроси на Иисусб кое е позволено при брак и кое при развод. И как ще е там на небето
  • 59 БПФ

    11 0 Отговор
    Кои "модерни научни открития" противоречат на религиозните схващания в случая? Не знам науката да е измислила метод двама гнъсни изкълченяци, порещи анyсите си, да си направят дете !!!
    Колкото и да е закостеняла църквата, в случая съм на нейна страна, защото тя защитава нормалността.

    Противоестественичеството е болест,извратенците не са нормални. И - последните години показаха нещо още по-опасно - те са НЕТОЛЕРАНТНИ !!! Непрестанно врещят за толерантност, но самите те са нетолерантни. Те са като едно друго етно-малцинство у нас, но в секcyален план. Дадеш ли им и малко права, те ти се качват на главата, стават нагли и агресивни и започват да тероризират и тормозят нормалните хора.
  • 60 БПФ

    13 0 Отговор
    Последните събития доказват тезата ми - за вроденото нетолерантство на гнусниците. Тия яростни атаки срещу Орбан и Унгария показват едно - че извратенците са се прицелили в децата ни и искат насила да ги направят изкълченяци като тях самите. Да не говорим колко е скандално това, че един почтен човек, добър държавник подкрепян от народът си, баща на пет деца, трябва да търпи словесната агресия, поученията и обидите на някакъв мрсен извратеняк с разпран диpник !!! Срам и позор - това ли бъдеще очаква Европа - нормалните хора още малко в гета ще ни затворят !!! Всичко показва, че обратняците не трябва да се допускат до никакви значими обществени постове. Противоестествен тип, който мисли със сфинктерът си, не може да е пълноценен човек.

    А тия атаки срещу църквата показват само, че в западна Европа на власт са комуняги троцкисти.
  • 61 Когато Бог се роди от мъж и жена

    0 5 Отговор
    Тогава ще ми твърдите, че християнството е нормално.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Стоян Хлебаров

    1 7 Отговор
    Зависи коя църква! Тази,като Московската,която е от касапи на НКВД,ЧК,или ФСБ,или е някоя западна,която пази традициите си!? В тоталитарните държави няма църква от академичното понятие на тази институция! Там църквата ,е машина за хибридна префинена пропаганда!
  • 64 стоян георгиев

    9 0 Отговор
    християнството е в опасност.без него сме загубени като народ ,а и цивилизацията ще изчезне.комунизма нанесе на нас като българи страшни поражения като създаде култура на атеизъм в обществото ни.без християнсто ще станем като африка или индия.жалкото е че ерозията на християнската идея е много силна в последните години дори в общности и народи които не са били атакувани от комунизма.

    Коментиран от #66

  • 65 Хайде някой религиозен задръстеняк

    0 5 Отговор
    Да ми каже от акъв пол е господ
  • 66 Науката напредва Стоенчо

    0 10 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Религиозните залупеняци ще ставате все по-малко. Не може светът да е в 21 век, а да вярва на измишльотини уж случили се в 1ви

    Коментиран от #67, #79

  • 67 стоян георгиев

    9 0 Отговор

    До коментар #66 от "Науката напредва Стоенчо":

    дрогар,я ми отговори научно.как е възможно земята и планетите да се въртят в слънчевата система,цялата система да се върти в млечния път заедно с милиони други подобни и те в целия космос без никакъв смисъл ?възможно ли е да съществува цялата тази организация без да има сила която да я потдържа?знаеш ли че чисто матиматически не е възможно случаино да се образува живота като такъв?или си мисилиш че ако хвърлиш празни листа и моливи в зологическата градина ,маимуните чисто случаино ще напишат под игото на испански?хахахахахах,хохохохохохх!затова ви харесвам комунягите дрогар,щото сте много умни и по прогреса.само не забелязахте как деградира обществото само след 50 години ваше управление.деградира културно,научно и демогравски.все случаини неща ,а дрогар?интересно обаче що огромна част от учените вярват в Бог и имат традиционни християнски ценности или поне евреиски такива.що мюсулманите или атеистите не може да измислите нисто повече от балканче или веф?

    Коментиран от #68

  • 68 Абе Стоенчо, това, че ти не си чувал

    1 6 Отговор

    До коментар #67 от "стоян георгиев":

    За науката астрофизика си е твой проблем, въпреки, че благодарение на нея знаеш, че земята се върти около слънцето, а не обратното както твърди залупената църква и която е изгаряла живи хора на клада твърдящи обратното. Това, че не си чувал за науките биология и биохимия, обясняващи живота и процесите в него също е твой проблем. Това, че не си чувал за еволюционната теория на Дарвин, също е твой проблем, сигурно и затова еволюцията ви е подминала вас религиозните задръстена и и сте останали на нивото на примитивите от 1 век вярващи на художествени измислици.

    Коментиран от #71, #72, #81

  • 69 абг

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чета, чета":

    От зелето са пропуснали да напишат псевдо пред наука.
  • 70 апологет

    6 0 Отговор
    Внимание!Църквата няма за цел да придобива статут на повсеместна и вездесъща институция в живота ни както беше БКП на времето.Тя цели да филтрира приобщи тази част от обществото,която приема идеалите и.По тази причина в клира не може да има извратеняци от никакъв тип,както е писано съвсем ясно в Библията.Чрез своите достойни членове църквата служи като светила на обществото и оринтир,който води в правилната посока.Извън нея във всяко общество винаги ще има извращения на морала,но когато има ориентир не е толкова страшно,страшното е когато църквата бъде проядена отвътре,както се случва с Германия в момента.
  • 71 Gowo

    7 0 Отговор

    До коментар #68 от "Абе Стоенчо, това, че ти не си чувал":

    да ти припомня ли че най големия уче на 19 век , , Луи Пастиор е казал , ...Науката без Бог е нищо.

    Коментиран от #77, #85

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Серсем

    6 0 Отговор
    Понеже ми изтриха коментара се налага да бъда по-внимателен... И така, мързи ме да прочета цялата статия, но според заглавието оставам с впечатлението, че става въпрос за онези с различната полова ориентация спрямо физическата им такава. Та въпроса ми е: На това ли му викат свобода и модерност??? Ами тези явно също са с "объркана ориентация".
  • 75 От чужбина

    10 0 Отговор
    В Библията ясно и недвусмислено е казано: Не си лягай с мъж като с жена, това е мърсотия, и не го прави с животни, това е гнусотия. Та автора на статията, нали е теолог, би трябвало да го знае това много добре. Вижте обаче КЪДЕ е "научен" сътрудник и може да ви стане ясно.
  • 76 Стайков

    2 1 Отговор
    Най-големия грях рред Бога е избиването на деца. В Канада Католическата църква го еизвършвала. Това казват съвременните резкрития. Тогава зна какъв Бог се кланят цялото Католическо общество. Фалш и лицемерие.
    На всички явления има физически обяснения. Само че Църквата е скарана с науката.
  • 77 Ами какво да каже човекът

    0 7 Отговор

    До коментар #71 от "Gowo":

    Пред угрозата да бъде изгорен на клада. Няма нужда да ти напомням, че в 19 век все още църквата е изгаряла несъгласните с нея.
  • 78 Не не и не

    7 0 Отговор
    ДВ не познават християнството и затова така коментират. За човек, който не знае що е Бог, самия Бог и християните са му бодлив трън в очите. Накъдето и да погледне, вижда Бог, вижда благочестиви хора, вижда своите грехове. И това го жегва и му дава да мигне, както трън в окото. Затова всички, отдалечили се от Бога, са войствно настроени срещу Него.
    Целта на християнстово не е да ти даде ценности. А да те научи как да живееш земния си път, за се помориш с Бога и след смърта си, да живееш вечно с него, в рая.
    А дали има Бог - да, има. Доказват го войствените му противници (защо ще се пени някой, срещу нещо което не съществува). Доказва го неизменноста на християнството (просъществувала хиляди години). Доказват го милионите описание чудеса. Но най-вече го доказват няколкото чудеса, които всеки от нас е изживял.
    "Ако няма Бог, всичко е позволено". Но има Бог и затова има норми, ценности, надежда, мир.
  • 79 ех момко

    8 0 Отговор

    До коментар #66 от "Науката напредва Стоенчо":

    Как ми се щеше, да няма Бог.
    Тогава можех да си правя всичко. Цях да издигна себелюбието си за бог и само него да следвам.
    Но уви. Бог има. И не защото някой друг ми казва, а защото аз самия Го виждам и чувствам. Колко много пъти ми е помагал само... колко пъти ме е спасявал от смърт... (някои ще кажат "случайност", "късмет", но математически тези случайности клонят към 0). А колко пъти ми е помагал точно там, където науката на лекарите не може да помогне!!!
  • 80 Механик

    2 0 Отговор
    Хайде сега и аз да се изкажа!
    Може да се получи дълго, но все пак..
    Давам пример:
    Оръжието е въпрос на сигурност. Прави се надеждно и практично. А и почти безотказно.
    Обаче, се прави за "десничари" с много малки изключения.
    Защо е така въпреки, че за "левичарите" то няма да е удобно? Защото левичарите са много малко и е неразумно само за тях да се прави оръжие.
    Казно с други думи, не е нормално заради да кажем 5% левичари да се произвежда специалн оръжие. Още по-ненорамлно е всичкото оръжие да се прави за левичари, защото са малцинство.
    До тук съгласни ли сте с моите разсъждения?
    Да продължим:
    От гледна точка на гореизложеното, смятате ли, че е нормално заради 5% хора с увреждания, всички стъпала да бъдат заменени с наклонени рампи?
    Какво се прави в случая? До стъпалата, на ОПРЕДЕЛЕНИ места се правят наклонени рампи за да могат количките да се изкачват.
    В тоя род на мисли, защо трябва хетеро хората да бъдат дискриминирани и принуждавани да стават инвалиди?
    Не е ли по-правилно за такива хора хора със "специални" потребности да се направят някакви сгради, където тия хора да могат свободно да си се изплющяват един друг?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    науката дрогари не пречи на съществуването на Бог.няма противоречие освен в трактатите на сталин или ленин,които са искали да сменят Бог със себе си.всички учени от просвещението насам са вярващи християни или евреи,което по никакъв начин не им е пречило в науката.както писах в изтрития си пост ,не е възможно чисто математически възникването на живота да е случаиност.нма как да се смесят случаино в точна пропорция хиляди вещества и накрая да им се даде душа.тва е както да дадеш листове на маимуните в зоопарка и те случаино да напишат подигото.липсата на вяра или вярата в Бог различен от Христос ще доведе цивилизацията ни до срив,предвид че всичките и достижения са плод на християнските ценности които изповядваме.особено ощетени са комунистите,те затова са и масово пияници.пият от страх щото вярват че след смъртта им ще станат на тор.другата смехория е дарвиниската теория че хората са подобрени маимуни,която също е сериозно прегърната от атеистите и им създава панически атаки.изключването на душата като компонент от същността на човека води до кви ли не смехории,а именно душата е свързана със световния творец или Бог както го наричаме.църквата дрогари не е Бог,тя е институция създадена от нас хората и е порочна подоно на всеки от нас,та плоските обяснения че щом тя греши няма Бог са плоски!
  • 83 Авторът на материала

    4 0 Отговор
    е теолог-неверник: както се казва "едно добро начало" да се кредитира статията му. А на риторичния му въпрос може да се отговори с друг: Какво става, когато либерализмъ.т и ценностите на Мамон срещнат добротата и любовта между хората? Отговор: просто се огледайте! или си пуснете новини...
  • 84 манипулатори

    1 0 Отговор
    Затова ли ви учи, че имате свободна воля по рождение, защото води война със свободата?
  • 85 111

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "Gowo":

    А Блез Паскал доказва (облог на Паскал), че е по-добре да вярваш, отколкото да отхвърляш Бог. Това го пиша специално за рационалистите.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.