Last news in Fakti

28 Юли, 2021 10:00 5 106 83

Войната на културите: Западна и Източна Европа си обърнаха гръб

  • гей-
  • гей парад-
  • хомосексуалисти

Тъй или иначе, спорът трябва някак да бъде решен - най-малкото в онези негови аспекти, които пряко засягат европейското право

Войната на културите: Западна и Източна Европа си обърнаха гръб - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години Западна и Източна Европа постепенно си обърнаха гръб, и то по отношение на най-основните ценности. Как би могъл да бъде решен спорът?

Европейска културна война: тъкмо това - ни повече, ни по-малко - се случва в момента между Европейската комисия от една страна, и Полша и Унгария от друга. Формално погледнато, става дума за юридически въпроси, свързани с инкорпорирането на европейското право в националните законодателства. Но на всички участници трябва да е пределно ясно, че този спор в момента навлиза много по-надълбоко, отколкото се случва при обичайните процедури за нарушаване на европейските договори, с които Брюксел периодически проверява и евентуално наказва държавите, които ги нарушават.

В случая с Полша и Унгария Евросъюзът попадна във водовъртежа на мирогледния конфликт, който се е развихрил в редица общества по света: сблъсъкът между авторитаризма и плурализма, между националното и многокултурното. С други думи става въпрос за най-основните ценности. Един съюз от държави, който навремето беше създаден в името на разбирателството между народите, изведнъж се е засилил надолу по наклонената плоскост - как е възможно това?

Има някои политически фактори, които често се пренебрегват. В случая с Унгария например не бива да забравяме, че Орбан наскоро напусна Европейската народна партия. И вече няма формални съюзници сред западноевропейските правителства, което се усети особено отчетливо на последната среща на върха при обсъждането на правата на хомосексуалните. Правителството на "Право и справедливост" ("ПиС") в Полша също се намира в изолация на равнище Европейски съвет, което обяснява някои защитни реакции на двете страни.

Различните интереси на Запад и Изтока

В дъното на всичко обаче е нещо друго: през последните години Западна и Източна Европа постепенно си обърнаха гръб. Когато навремето започна източното разширяване на ЕС, се очакваше, че държавите от бившия Варшавски договор все някога ще се присъединят към основните мирогледни нагласи на Запада - либерално-консервативни или социалдемократически. Тези нагласи и до ден-днешен са решаващи за обществената дискусия в Западна Европа, те се наложиха и в Брюксел. Но приобщаването на Източна Европа не се случи точно по плана, специално по отношение на няколко нови и важни теми. Опазването на климата, миграцията, правата на жените, различността и многообразието - всички тези въпроси, които в Западна Европа заемат все по-важно място в политиката, в Източна Европа занимават само определени малцинства. Защото нека не забравяме, че нито "ПиС" в Полша, нито "Фидес" в Унгария са дошли на власт с преврат. Точно обратното - те бяха избрани именно защото обещаваха да опазят своите страни от тези западноевропейски тенденции.

Политическата система в ЕС не е недемократична, но тя не е в състояние да решава фундаментални ценностни конфликти. В една отделна държава такива конфликти се решават по най-задоволителен начин чрез избори. Ала ЕС няма дори правителство, което да прилага волята на мнозинството. А европейска общественост, където може да се проведе подобна дискусия, съществува единствено в зачатък. Ето как този спор накрая беше прехвърлен към Еврокомисията, която като "пазител на договорите" превръща един политически конфликт в юридически казус. Това е неудовлетворително решение, но с оглед на сега действащите договори друго просто няма.

Възможните решения са две

Тъй или иначе, спорът трябва някак да бъде решен - най-малкото в онези негови аспекти, които пряко засягат европейското право. В ЕС държавите членки имат свободата на политическо своеобразие, но те не са напълно суверенни - от самото начало основополагащият принцип на европейското единение е тъкмо такъв. Такива европейски завоевания като общият пазар и общото върховенство на закона могат да работят единствено, ако всички държави членки зачитат европейското право. Когато има бизнес в Полша, един германски предприемач очевидно има нужда от независимо правосъдие. Когато се засели в Унгария, един французин има нужда от увереността, че администрацията не е корумпирана и че никой няма да го дискриминира заради сексуалната му ориентация например.

Сблъсъкът, за който става дума, в момента навлиза в решаващата си фаза, защото все повече хора в Западна Европа не са съгласни техните милиарди евро да се изливат в държавите членки от Източна Европа, които не се придържат към договорените правила. Това още повече изостря конфликта, но беше неизбежно да се стигне дотук. Вече от доста време няма никакво оправдание за факта, че тукашният данъкоплатец финансира правителства, които открито водят политика срещу ЕС и срещу Германия. Да, важно е да се зачитат възгледите и интересите на източноевропейците. Но още по-важно е да се защитава върховенството на закона, защото ЕС може да има бъдеще единствено като общо пространство на законността.

В момента трудно може да се каже как ще завърши премерването на силите. За Орбан и Качински техният бизнес-модел, който е пряко зависим от политиката на ЕС, в момента виси на косъм. Но вече сме виждали не един и двама устати националисти, които бързо подвиват опашка, когато стане дума за пари. А освен това и в Полша, и в Унгария членството в ЕС все още е много популярно. В най-добрия случай острият подход на Еврокомисията ще доведе до преосмисляне на позициите и приоритетите в тези две държави и евентуално в техните общества. В най-лошия обаче ще започне процедура за изваждането им от ЕС.

Николас Бусе, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    74 4 Отговор
    Централна и Източна Европа не е съгласна ! Това е !
  • 3 мислещ

    68 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: между националното и многокултурното"
    Странно, значи уж искате "мултикултурност", но стига тези "мулти" култури да изповядват едни и същи анти-ценности. Защо ли ми се струва, че истинските защитници на мулти-културността (Ама не в либерасткия извратен смисъл) сме именно ние?

    Коментиран от #60

  • 4 честен ционист

    34 2 Отговор
    Когато председателката ти на НС има мустак, значи сближаването върви по план.
  • 5 Българина

    81 3 Отговор
    България е в групата на Унгария и Полша, защо не се коментира и да е ясно на соросогадите от Козяк и Брюксел?

    Коментиран от #10, #27

  • 6 Всички

    70 1 Отговор
    Меки китки в Западна Европа и проблема е решен. Там да си правят прайдове и всякакви други извращения.
  • 7 1234

    63 1 Отговор
    МУлтикултурата, е като да няма култура.
  • 8 Киро

    59 2 Отговор
    Горкото авторче, културата е далеч над въпроса за пе.де.расите. Гръмки заглавия, разединение и други опорчици. Ама нали и то, авторчето, трябва да яде, а който плаща, той поръчва музиката.
  • 9 Псевдоним

    76 1 Отговор
    Ще изгонят Полша и Унгария, колкото изгониха гърците. А още по-малко пък нас. "Техните милиарди евро" са обрани именно от народите от Източна Европа - от техния труд и ресурси. В отплата налагат мракобесна идеология.
  • 10 мислещ

    46 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    Защото само населението ни е в тази група, ама политиците - нито един, всичките си трошат краката да ходят при Херо на инструктаж и много ги е яд, че не могат да си убедят в ценността на "евроатлантическите" "ценности", в това число "ваксинациите".

    Коментиран от #28

  • 11 Тези

    2 69 Отговор
    Отворковци Унгария и Полша да се махат от ЕС. Само пречат за развитието му
  • 12 Реалист 2

    60 2 Отговор
    Източните европейци все още живеят с някакви илюзии, че ЕС е люлка на демокрацията. Докато западните европейци вече са се примирили, че съдбите им се определят от масонските ложи на върха на натото.
  • 13 Спиро

    7 56 Отговор
    Путикантропите и нискочелите тролчета с ушанки, църкате ли от щастие? Само да ви кажа, нито България, нито страните от ЦИЕ ще излязат от ЕС. ЕС ще продължи да съществува, а вие ще си останете същите анонимни скъсаняци, цъкащи за шепа копейки по форумите, докато хората изкарват пари и си живеят живота:

    Коментиран от #16, #17, #56

  • 14 Факт

    10 26 Отговор
    Едно време просеха за пари от Русия, сега просят от Германия и Китай. Бг сме същата работа ... руснаците построиха панелки, немците ги ремонтираха , а Ганьо проси на коленца за следващата финансова инжекция
  • 15 Геноцид

    31 5 Отговор
    Трябва източна европа да нападне и разруши запада.
  • 16 мислещ

    43 3 Отговор

    До коментар #13 от "Спиро":

    Това няма да ни спре да си запазим културата, за разлика от западните либерасти, които вече си я загубиха. А ЕС ще се разпадне рано или късно, както и въобще човешката цивилизация - до няколко години ще сме като в Лудия Макс. И основната причина пак ще е залегнала главно в "евроатлантическите ценности", макар че вероятно и природни катаклизми тепърва идат.
  • 17 Трол с калашник

    27 1 Отговор

    До коментар #13 от "Спиро":

    Внимавай какво си пожелаваш.
  • 18 Киро

    4 36 Отговор
    Тук е някакъв сбор на празноглавци с петолъчки, един пише от 5 имена, надъхват се един друг, а в живота пълни нули.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 мислещ

    32 4 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Проспал си последните 20-ина години. Новите комуняги с "петолъчките" са кланящите се на ";иберализма". Даже скоро може и буквално да носят петолъчки като знак, че са вакснати.
  • 20 ЕС ис дед

    8 22 Отговор
    Без да дадете власт на ЛБТД обществото, няма достъп до средства и пазари
  • 21 Съвет

    27 2 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Спри наркотиците!
  • 22 Славянин

    35 3 Отговор
    Славяните ще спасят света от англосаксонската напаст.

    Коментиран от #79

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 как как

    30 1 Отговор
    Като се разделят... и без това прогнилия ЗАПАД ни навреди страшно много!

    Искаме, пробвахме, платихме си - не ни хареса! 😁
  • 25 ИНТЕЛЕКТ

    17 2 Отговор
    Ментално увредените изроди и извратени развратници са само за финансово изсмукване!
  • 26 мислещ

    28 2 Отговор

    До коментар #23 от "Спиро":

    А 60-те процента, дето не гласуваха, към либерастката секта ли ги причисляваш? А гласувалите за чалгаря? Защото макар да получават именно либеращина на стероиди, никой от тях не е гласувал за това. Така че може да броиш единствено феновете на ГРОБ (Даже от тях повечето нямат никакви ценности освен далаверите и не са гласували за "европейско развитие", а за мутренско развитие) и ДБ.

    Коментиран от #29

  • 27 Спиридон Янкулов

    8 12 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    Глупости, на българина вече му е писнало от простотии и невежество, няма как да е в групата на невежи, религиозно-фашоидни лунатици
  • 28 Мнение

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "мислещ":

    Е кво е това население ? На изборите гласува за нещо различно от това, което е в мирогледа му, така ли !? Изкара хората, че са страшно задръстени и нямат представа какво правят

    Коментиран от #30

  • 29 Ми да

    6 6 Отговор

    До коментар #26 от "мислещ":

    Негласувалите са се въздържали т.е. автоматично заемат позицията на мнозинството

    Коментиран от #34, #36

  • 30 мислещ

    20 2 Отговор

    До коментар #28 от "Мнение":

    Разбира се, че е така, чалгарят винаги е поддържал някакъв зле скалъпен имидж на патриот. Със сигурност никой от гласувалите за него не е очаквал, че ще предложи министерство на циганите, примерно.
  • 31 Киро

    1 33 Отговор
    Тролченца петолъчкаджии, ей тоя Запад бее, още дядовците ви живяха с мечтата как щял да се гътне, как долара щял да умре, пукнаха с тая си мечта, после бащите ви и вие накрая ще сте със същата участ.
    Чакате ли пак петолъчките да ви оправят? Чакайте си, а русията заплатите вече са по-ниски и от Албания!
    Айде, църкайте, че е края на месеца, скоро ще има по плик от Лидл с копейки, ако изпълните плана.

    Коментиран от #38

  • 32 Содомяги

    38 0 Отговор
    Ако цял живот си пил чиста, кладенчова вода и в един момент ти пробутат някакъв мъток от локвата, естествено е да се съпротивляваш. Западните не знаят, какво е чисто, при тях много бъркат дупките с ценности.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 абг

    26 0 Отговор
    Задръжте си "ценностите".
  • 36 мислещ

    12 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ми да":

    Не са се въздържали, а са сметнали, че е загубена кауза, защото:
    -Народът е страшно зомбиран и долен и си гласува за такива хора да го представляват.
    -Изборите са опорочени и като преброяване, и като допуснали и особено като рекламирани кандидати.
    Казвам го от личен опит. Аз по изключение гласувах тези 2 пъти и сега отново спирам, защото срещу толкова идиоти и гадове, насърчавани от глобалната мафия, няма как да станат нещата. Не и докато не си изпатим повече и, примерно, не се отдели част от страната към Турция (Както Слава Севрюкова е предсказала, и че чак тогава ще се вдигнем и ще пометем изметта).

    Коментиран от #47

  • 37 Вера

    41 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: През последните години Западна и Източна Европа постепенно си обърнаха гръб, и то по отношение на най-основните ценности.
    ....
    До колкото знам, основните европейски ценности са християнските ценности. И не Източна, а точно Западна Еропа обърнаха гръб на тях.

    Коментиран от #41

  • 38 Спри с

    16 0 Отговор

    До коментар #31 от "Киро":

    Дрогата!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Какво е това Джийвс?

    15 1 Отговор
    Дойче Веле, Сър.
  • 41 Валя и Данчето

    2 21 Отговор

    До коментар #37 от "Вера":

    Скъпа, религиозните ценности бяха до миналия век, а сега вече навлизаме в епохата на трезвата мисъл. Всеки има право да следва ценностите си, но не и да слага всички останали под общ знаменател

    Коментиран от #42, #69

  • 42 Мръсни шваби

    17 1 Отговор

    До коментар #41 от "Валя и Данчето":

    Много глобална визия имаш от гледане на телевизия ли си я изгради?

    Коментиран от #53

  • 43 Дядо Гъдю

    23 0 Отговор
    Западноевропейските страни имат гузна съвест.Всички ,без изключение,са търгували с роби повече от сто години.Днес го дават ларш,за да измият това петно.Дори порноиндустрията има сюжети няколко черни мъже с бяла жена. Почти никога обратното.Защото обратното е расова дискриминация.В нормалната киноиндустрия черните са положителни герои ,а злодеите са от изток.Не може един филм да получи награда,ако в него няма поне един черен,сюжет с обратни или злодеи от руската мафия.
    Източна Европа няма този проблем.
  • 44 джендарю

    0 7 Отговор
    Комуняги сър
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Истината

    3 6 Отговор

    До коментар #36 от "мислещ":

    Повече от половината от тия 60% нито разбират, нито се интересуват от политика т.е. са си чисти въздържатели, а останалите са от поколението, което е израснало с холивудските филми, докато тези, които биха подкрепили мнението ти, са гласували почти всички. Хора, които не са живяли през соца, няма как да са с твоя мироглед, само защото мама и татко казали, че било хубаво
  • 48 Хубаво

    12 0 Отговор
    пише тоя, НО .... така както цитирам "един французин отиде в унгария ... трябва да е сигурен, че никой няма да го дискриминира за сексуалната му ориентация", ТАКА и един източноевропеец не трябва да бъде дискриминиран заради ценностната си система, основана на изконните християнски ценности!!!П

    Коментиран от #68

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Той

    14 0 Отговор
    Не вярвам хората от Западна Европа да са съгласни с това което им се предлага като нова ценносна система, защото всеки един човек гледайки по-далеч от носа си вижда ,че това ще доведе до гибелта на Евр о па.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Валя и Данчето

    0 10 Отговор

    До коментар #42 от "Мръсни шваби":

    Каква визия, просто казвам да си пазите нерационалните вярвания за себе си, какъв е проблема ? Аз не ти пробутвам ничий ценности, защо да съм длъжна да търпя пробутването на вашите, най-гнусните от всички, а именно религиозните, ае бегай
  • 54 То е ясно

    9 1 Отговор
    Поредната пеееерастия !
  • 55 Omega

    9 0 Отговор
    СЛЪНЦЕТО ВИНАГИ ЩЕ ИЗГРЯВА ОТ ИЗТОК !!!
  • 56 Тра ла ла

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Спиро":

    Да, а ти ще танцуваш под многоцветното знаменце и ще си мислиш колко си либерастично велик. Но само след няколко години, както е тръгнало лекарите и инжинери от мусулманските бежанци ще ви турят в ред. Тях не ще можете да съдите и упреквате в незачитане на бесовските права, защото нито ще ги интересува, нито ще се съобразят.
  • 57 Анонимен

    13 0 Отговор
    Хайде стига глупости за "милиардите които ни давате " . Нашата страна е загубила 2 милиона население в последните 30 години именно от миграция към вас - да ви работят за мизерни заплати а вие да го раздавате шефове . Това естествено е постигнато чрез умелата ви политика да подтискане развитието на държави като нашата . Да не забравяме че Борисов успешно задържаше България повече от 10 години с вашето любезно съдействие . При него имаше от всичко в което обвинявате Полша и Унгария в пъти повече , но тогава не ви пречеше защото ви слушаше . Но виж когато Унгария и Полша се еманципират и вече не желаят да са люпилня за евтини работници тогава изведнъж много ви домилява за правото .
    ЕС така както е конструиран е в огромна степен вреден за източноевропейските държави като изсмуква потенциал от тях и го поставя в услуга на прогнилия западен свят, който вече е неспособен да съществува самостоятелно .
  • 58 Глупи

    11 0 Отговор
    Говорят за права на жените. Ами аз не виждам жените с какво са ограничени. Точно във САЩ и Западна Европа жените са доста по ограничени отколкото тука в бг и въобще в източна Европа. Говорят за разлика в заплащането. Такава няма. Просто жените заемат длъжности които са по слабо платени. Говорят за правата на гейовете. Ами преди да започнат всички тези приказки гейовете бяха по добре. Те не ми пречат и аз не им се меша те къде ще си бъркат. Та всички тези проблеми се създават изкуствено за да се налага напрежение. Помислете кой има интерес от това напрежение и тези проблеми.
  • 59 Цитат :

    12 0 Отговор
    етър Волгин-журналист :
    "От доста време насам глобалните елити налагат една нова господстваща идеологема. Тя включва следните неща. Първо, отказ от националната държава. Второ, допълнително овластяване на
    наднационалните институции, които, апропо, никой не е избирал. Трето, допълнително атомизиране на обществото, посредством разрушаването на всякаква групова принадлежност. Когато си самостоен индивид, без принадлежност към родина, класа, религия, пол, ти си изключително лесно манипулируем.
    Истинската цел на Истанбулската конвенция, например, не е защита на жените, а размиване границите на пола, тоест унищожението на още една силна групова принадлежност. Точно такава е целта на
    глобалните елити – да няма вече силни общности, да няма общества, а само атомизирани индивиди, които да правят това, което им бъде казано. Класическите десни и леви партии отдавна са включени в тази схема. А всяка една политическа сила, която претендира да е на страната на обикновените хора, а не на елитите, е длъжна да се противопостави на подобни идеологеми."

    Коментиран от #61, #62

  • 60 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "мислещ":

    Само Русия защитава традиционни християнски ценности. Вие нищо не можете да
    защитите. Не е, че част от хората не го искат. Просто нямате сили и потенциал. Ще се съгласите с всичко, ва което настоява ЕС.
  • 61 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #59 от "Цитат :":

    Всички злини се случват с мълчаливото съгласие на обивателите.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 1357

    6 2 Отговор
    Изтрито е от модераторасъобщението за плана Калерги.Планът Калерги предвижда ГЕНОЦИД на БЯЛАТА РАСА.Планът е създаден от евреин./нещо добро да има при евреите-не/.Целта на плана Калерги е генериране на висш елит-еврейски.Другите ще бъдат ГОИ.Планът Калерги е съсдаден през 1923 г.от мелез между евреин и японка и се казва Ричард Николаус Куденхове-Калерги.Планът има 28 тези:в основата стои расизъм към бялата раса и доминиране на евреите в Европа,а по-късно и в света.Ричард Калерги проповядва унищожение на Бялата Раса и изтикване на преден план-негри жълти ,араби.Затова от №1 беше изтрит коментара за плана Калерги.Потърсете ,чрез GOOGLE информация.Тя не може да бъде изтрита.Потърсете френски, италиански, испански ,руски медии и източници.Това за Калерги го има навсякъде.Само в България има липса на свобода на информация и на словото.Да не пропусна Ричард Калерги е масон/ припомнете си кои са масони и от кои е създадена сектата им/.
  • 64 1357

    8 2 Отговор
    Изтрито е от модераторасъобщението за плана Калерги.Планът Калерги предвижда ГЕНОЦИД на БЯЛАТА РАСА.Планът е създаден от евреин./нещо добро да има при евреите-не/.Целта на плана Калерги е генериране на висш елит-еврейски.Другите ще бъдат ГОИ.Планът Калерги е съсдаден през 1923 г.от мелез между евреин и японка и се казва Ричард Николаус Куденхове-Калерги.Планът има 28 тези:в основата стои расизъм към бялата раса и доминиране на евреите в Европа,а по-късно и в света.Ричард Калерги проповядва унищожение на Бялата Раса и изтикване на преден план-негри жълти ,араби.Затова от №1 беше изтрит коментара за плана Калерги.Потърсете ,чрез GOOGLE информация.Тя не може да бъде изтрита.Потърсете френски, италиански, испански ,руски медии и източници.Това за Калерги го има навсякъде.Само в България има липса на свобода на информация и на словото.Да не пропусна Ричард Калерги е масон/ припомнете си кои са масони и от кои е създадена сектата им/.

    Коментиран от #72

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Мунчо

    7 0 Отговор
    Всъщност това което прави ЕС е да пробутва всичките си простотии срещу заплащане на обикновенно продажни и корумпирани източни правителства! Ако мине номера...За сега в Полша и Унгария неминава!
  • 68 Весело

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "Хубаво":

    И как последователите на християнски ценности са дискриминирани ? Това, че из Европа е пълно с религиозни постройки е малко сигурно, така ли ? Това, че принудително плащам данъци, от които религиозните получават без моето съгласие, какво е ??? От къде на къде ще взимате от моите пари, за да се забавлявате, а ? Правите каквото си искате и после заявявате, че сте дискриминирани, понеже някой искал да следва други, негови си ценности ! Е нема такава наглост
  • 69 Вера

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Валя и Данчето":

    Аве, религиозни ценности и християнската етика, са, и две отделни неща ,ма карай да върви, и вдигаме само пушилка-колко сме "образовани".

    Коментиран от #77

  • 70 Всички

    6 0 Отговор
    Всички сатанински движения и учения са се пръкнали в Западна Европа - тамплиери,масони,розенкройцери,илюминати,либерасти,марксисти,анархисти жендъри........Едни в други преливат и се възпроизвеждат.

    Коментиран от #71

  • 71 И още и още

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "Всички":

    Има и още, малтусианството, нацизма, джендъризма...
  • 72 Ерец

    2 4 Отговор

    До коментар #64 от "1357":

    …“нещо добро да има при евреите”-ДА ! САЙЕРЕТ МАТКАЛ и КИДОН , само да не им попаднеш на мерника ! 100% успеваемост .
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 мнение

    3 0 Отговор
    Прочетох заплахата към №64 от Сайерет Маткаль и Кидон.Оказаха се подразделения а Мосад.В GOOGLE подробно е описано за тези подразделения на Мосад.Възмутени сме от заплахите на Ерец №72.И това се води човек Не мисля че е човек.Какъв е отговорете си сами ,след като прочетете в GOOGLE за Сайерет Маткаль и Кидон .
  • 75 БЪЛГАРИ

    6 0 Отговор
    Присъединяваме се към №74.Подкрепяме всички българи, със позиция.За евреите, нека не нападат народ,който благодарение на Цар Борис III бяха спасени от Хитлер-53000 на брой.ЕВРЕИ не плюйте срещу българи и непрежалимия Цар Борис III,който ви спаси, а българите ви понасяха въпреки убийствата на личности/генерал Луков убит от еврейката Виолета Якова ,пред очите на своя невинен внук/.Нямате приятели в никоя страна по наши наблюдения.С заплахи от Сайерет Маткаль и Кидон само ще понасяте омерзение и омраза към себе си.Голяма грешка на Ерец №72,много голяма.
  • 76 Га4е

    3 1 Отговор
    Голяма грешка на евреите към №№63,64.Ерец да не напада българите и да не заплашва с подразделенията на Мосад.Българи, в GOOGLE има всичко за Сайерет Маткаль и Кидон.Прочетете и си извадете поуки-кои са и какви са евреите?!Мисля ,че и без тези пояснения сте наясно-НИЩО при това Голямо НИЩО.
  • 77 Валя и Данчето

    0 5 Отговор

    До коментар #69 от "Вера":

    Аа сега пък било ,,християнска етика,, ааа , Е нали първо каза ,,християнски ценности,, !? Та там ще да е грешката, да знаеш. Като казвам ,,религиозни,, имам предвид най-общо т.е. независимо дали са християнски, мюсюлмански, юдейски, все тая, мислех че се подразбира. За мен, всички са взаимосвързани и не се различават от ничий извратен диктат

    Коментиран от #78

  • 78 Вера

    6 0 Отговор

    До коментар #77 от "Валя и Данчето":

    Ти от небето ли падаш? Защо изобщо задръствате тоя форум? Терминът "християнски ценности" често се употребява като синоним на понятието „традиционни ценности”, и включва точно това: Християнската нравственост, етика, морал.
    Обществото ни изградено през вековете на базата на християнските ценности. Днес милиони хора не са религиозни(като мен), но са възпитавани с християнските ценности, които са уникални, и които през последното десетилетие Западния свят се опитват да променят.

    Коментиран от #81

  • 79 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #22 от "Славянин":

    Няма славяни и никога не е имало.Славянството е руска измишльотина.

    Коментиран от #80

  • 80 Друг Бълг

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Направо закопа тонове писаници от римските хронисти. Ашколсун, бе
  • 81 Валя и Данчето

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Вера":

    Уникална е за хора, които не могат сами да си подредят морални принципи, трябва задължително някой да им нарежда, да ги води, иначе не могат да се оправят в живота и ще бъдат разбойници. Хахаха ,,уникална,, ! Не знам кой какво се опитва да промени, но определено промяна трябва, особено като се има предвид 20 вековния религиозен диктат. В храма промени няма, а и няма как да има, просто отиваш там и си следваш вярванията, докато на улицата не би следвало да се пробутват вярвания

    Коментиран от #82

  • 82 Вера

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "Валя и Данчето":

    От предишните ти постове се разбра, че изобщо не знаеш Християнските ценности какви са и какво представляват, обаче тук вече обясняваш и ръсиш акъл.
    Смешно е, жалко и смешно е...
  • 83 Да ама не

    1 0 Отговор
    Войната не е на култури, а на цивилизации. Вие, глобалните безбожни изкълченяци рушите Християнската ни цивилизация, но няма да успеете. От мен ако зависи на мига бих ви изритал от Европа да живеете в Африка и Ориента, за да видите от първо лице в какво искате да превърнете Европа.