Last news in Fakti

8 Август, 2021 13:00 4 886 32

Евгений Кънев: ИТН е продължение на българския политически капитализъм

  • слави трифонов-
  • политически капитализъм-
  • корупция

Тази култура на “политически капитализъм”, както го нарича големия икономист Бранко Миланович по повод Китай и Русия, е застъпена у нас от самото начало на Прехода

Евгений Кънев: ИТН е продължение на българския политически капитализъм - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Кънев във "Фейсбук"

Сблъсък на цивилизации или просто сблъсък на култури от различни цивилизации?
Ако Статуквото - свързано със съветския тип човек, който не може да съществува без да получава от държавата - беше олицетворено от ДПС, БСП и ГЕРБ, то каква партия е ИТН?

Знаем, че това, което има като капитализъм у нас формално-институционално наподобява западния либерален капитализъм, чийто фундамент са пазарът и върховенството на закона. На практика обаче, не пазарът, а политиката на държавата определя кой ще е успешен капиталист като за него върховенството на закона не важи.

Такава политика за поддържане модела на политически капитализъм преследваха повечето правителства на Прехода ( почти винаги с ДПС, БСП и ГЕРБ), с изключение това на ОДС, което под диктовката на МВФ направи дългоотлаганите пазарни реформи и въведе повечето пазарни институции. И така влязохме в ЕС.
На пръв поглед, лицето на партията ИТН е талантлив предприемач в шоу бизнеса, защитаващ пазарните принципи и “дясното”.

Там е работата, че и сред успешните бизнесмени у нас малцина са тези, които са станали такива без политически протекции. Слави е талантлив шоумен, но БТВ и тези, които го крепяха дълго на екран при нисък рейтинг да развива политически сюжети - също имат огромна заслуга. Ето, смени телевизията, направи своя и “магията” му увяхна.

Тази култура на “политически капитализъм”, както го нарича големия икономист Бранко Миланович по повод Китай и Русия е застъпена у нас от самото начало на Прехода. А именно: най-богатите у нас да са свързани с политиката. Разцветът на този модел достигна след 2001 г, когато юпитата доказаха как се правят бързи пари през държавата и за разлика от предходни политици - влияят и до днес чрез натрупания си капитал върху политиката у нас.

Ако се заровим в биографиите на представяните за успешни кадри на ИТН, то ще забележим, че техният трамплин е свързан с лица или капитали на Статуквото: било по линия на академията или бизнеса.

А въпрос на задълбочен антропологично-културен анализ е как успешен мениджър на западна компания, оперираща междуконтинентално с докторска дисертация отива на интервю пред натурел като Слави да търси поприще в политиката.

Та проектът ИТН носи всички белези на достоен продължител на модела на господстващия у нас политически капитализъм, чиято основна черта е просперитет чрез държавата. И чийто политически гвоздей е ДПС.
Този модел се поддържа от все още по-голяма част от избирателите, които по-често разбират политиката като място на софрата и ако не са на нея гласуват, за да седнат. Било лично, било чрез политик или близки около политика.

Ако държавата дава на мен - значи всичко е наред. Това, че няма да има за други - слабо ме интересува.
Тази културна специфика обяснява и разликата между 2/3 от всички избиратели, искащи смяна на ГЕРБ и само 46 мандата в НС, т.е само около 1/5, които условно искат смяна на системата.

*Заглавието е на ФАКТИ


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ломоносов

    9 28 Отговор
    Слави Учиндолски е новата тръпка на Митрофанова!

    Коментиран от #6, #23, #26

  • 2 Снайперист

    7 12 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 ТаУмВзе

    28 1 Отговор
    Така е в колониалната територия! Колкото по глупаво угоден слугинаж си, толкова повече папкаш послушно и се издигаш. Промяната, пак е Подмяна.
  • 4 БОЛШЕВИК 🌟

    37 4 Отговор
    Точната дума е, див капиализъм.
    Такъв капитализъм в България е от 31 години.

    Коментиран от #8, #15

  • 5 Един

    34 1 Отговор
    голям балон , пълен с фекалии , спукан върху България и българските граждани ! Грозна игра с тях , изиграна за много кратък срок , подготвена от няколко години ! Изключителна мерзост на мерзавска сбирщина в 21-и век !
  • 6 ДС активист

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "ломоносов":

    Всички занимаващи се с политика в България,имат непреодолими зависимости!
  • 7 Васил

    4 13 Отговор
    Как па разбра че продължение на политическият капиталистическия като не са имали и ден управления поредната подвеждаща статия.
  • 8 КПСС БКП

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Съветския модел,ДЕЙСТВА...
  • 9 ха ха

    13 5 Отговор
    Какъв капитализъм е Славуца... Вие се подигравате с нас!!
  • 10 Св. Трифонов

    19 1 Отговор
    Логото на партията му е като ореол! Като светец той не ни лъже и няма да ни краде! Докога обаче ще могат да се преструват на благородни и милеещи за народа?
  • 11 Българка

    26 1 Отговор
    "Тa прoeктът ИТН нocи вcички бeлeзи нa дocтoeн прoдължитeл нa мoдeлa нa гocпoдcтвaщия у нac пoлитичecки кaпитaлизъм, чиятo ocнoвнa чeртa e прocпeритeт чрeз държaвaтa. И чийтo пoлитичecки гвoздeй e ДПC."
    У нас имаме див капитализъм ,съчетан с феодални зависимости от ДС и задкулисието! ИТН не предлагат кабинет. На тях им е спуснат кабинет от всезнаещи, разбирай нищо незнаещи сламени кукли, готови за власт и пари да продадт всички

    Коментиран от #16

  • 12 Яшарь ага

    9 1 Отговор
    Га сме се освободили от Иван(ЧЕРНИЯ) Ага ???
  • 13 ИТН

    12 1 Отговор
    Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА НАШАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ И ТЪПОТИЯ, АЛЧНОСТ И ЛИЦЕМЕРИЕ. КОПИЕ НА БАНДИТСКИЯ ГЕРП И КРАДЛИВИЯ ЦАРСКИ НДСВ.
  • 14 Матей

    11 0 Отговор
    Нова справедлива и перспективна система ,но точно каква да е тя?Развиваща се и същевременно самоподдържаща се,устойчива.Може да се вземе най-доброто от капитализма и социализма и да се конструира нова система--социален капитализъм.Нещо подобно има в Китай и В Русия,донякъде в Индия и други реформиращи се страни,които се отличават и по това ,че се отстраняват от американския хегемонизъм и колониализъм.Развиват се добре,напредват,предизвиквайки завист и нескрита злоба сред евро-атлантическите послушници.БСП дори нямат фундаментални теоретически разработки за развитие на страната ,след скъсване с олигархичния модел,което е много жалко,това се усеща интуитивно от редовите социалисти и те се оттеглят разочаровани.
  • 15 Ей лъжльо

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Див капитализъм е било след Освобождението - на равни начала. След 1989 капитализмът е регулиран от мутрите на ДС и това го знае всяко дете!
  • 16 Геро Мустака

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    На Мара дъльбоката и пречи нямането на косми
    (миризмата) ли ? От де ма Маро 800 000 са фактор
    от 8 000 000 а ?
  • 17 дааа

    8 3 Отговор
    АвторЪт нещо се е объркал. "ИТН е продължение на българския политически", само че несъстоялия се капитализъм. Милиционер капитализЪма няма нищо общо с капитализма.
  • 18 Нана

    5 13 Отговор
    Слави им настъпи змиярника и отвсякъде засъскаха. Браво! Точно това ми показва, че правилно съм посъпила, като съм гласувала за него!
  • 19 Стоян Хлебаров

    7 3 Отговор
    Я па тоя-"политически капитализъм"...демек,дървено желязо....Това само сърбин може да го измисли! Бяха социалистически капиталисти,а сега са...капиталистически социалисти...Умират да ....не са нормални...
  • 20 СССР

    3 5 Отговор
    И на съвеЦките милиционери от ДС( Библиографския)!
  • 21 Народ

    4 6 Отговор
    Като чета написаното до тук ми става все по тъжно.От ИТН ни предлагат кабинет и интересно още не са го прочели и всички ДБ ГЕРБ ХАДЖИГЕНОВ И КОМПАНИЯ ИДР. ВЕДНАГА скачат против тях Ами те и ХРИСТОС ДА СЛОЖАТ ТЕЗИ ПАК ЩЕ СА НЕДОВОЛНИ.За каква промяна говорят Оставете ИТН да работи.Стига с вашите схеми кой колко ще открадне.СТИГА АМАН.
  • 22 внук на ванга

    5 0 Отговор
    а нещо за това , че нямаше исторически условия за поява на капитализъм у нас? може ли капитализъм без капиталисти ? в началото на прехода бе така.а как на 9 .9 1944 от капитализъм стана социализъм??....като пишете нещо мислете мащабно , а не на дребно според днешният личен интерес.
  • 23 Това влечуго!?!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ломоносов":

    Майтапиш се😀
  • 24 Анонимен

    2 3 Отговор
    Кво да четем. Нужно и да го почувстваш отвътре. Отдръпна се герб и сега итн е с трифонов итн. Тях дпс не им е до народа, а да се доберат до големите пари, за да ги разпределя Доган. Слави е далеч от действителността. Всяка седмица дос сватби, запичват от четвъртък и свършват днес, неделя. Коли лукс, от целият свят. Късмет имали дпс, хората им. Кеф ти турция, Холандия и където си пожелаят те. Кво да работят за жълти денги в Бг, а вие си повтаряйте, че трябва да se uchi. Лошо няма, но трябва да си много умен, за да пригресираш и си в Българското народно събрание, ако не занаят. А не празни приказки и пълнене банковите им снетки на множество университети. Безсмислено според мен. Слави е поставено лице от ДПС и Борисов ви го каза, а ние ви казване, че всичко след 1989 зависи от дпс/Ахмед Доган в БГ. Не само сватби, а непрекъснато коми с турски регистрации. Живуркат си и радев с тях, защото му трябват гласове, а те като им кажат, са изпълнителни. Ще гласувате за бойко или слави или бсп и го правят. Те турци, мюсюлмани и роми са със самочувствие.. Вие българите сте крадливи и мързеливи. И българи се подмазват на тях, защото зависи за деца, внуци от дпс. Казваш на мюсюлманката.. Много си красива. Не само ася отговаря,. Че съм красива на бълфари, а и работлива. Болно момче.. Почерои, а мюсюлманина или родопчанина, и двамата млади, ела да ми работил на нивата, имам 4 декара земя и ще ти дам. Добре че се усетиха преди години, че без тях не можеш хубава или работа, к
  • 25 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Къде беше Генчо да се обади преди 10 години, а?
    Как е било в Бг. от падането на комунизма насам? Сега си се сетил, че е полит. капитализъм.
    Бавна ти е мисловната дейност закъснява с няколко десетилетия.
    Колкото до Слави. Тук няма почва за идеите които иска да прокарва. И скоро ще се провали. Българинът няма доверие на някой, който иска да направи нещо за друг и то без да краде за себе си. Не го разбира. Народопсихология ;)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Моделът

    6 1 Отговор
    Българският държавен капитализъм е копие на руския авторитарен капитализъм. Както българската ДС е филиал на КГБ. Последното изречение го е казал др.Тодор Живков.
  • 28 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 2 Отговор
    Да у нас 80% алчни гербаджии, депесари, "патриоти", "социалисти"=бесепари, "демократи"... медици, милиционери, учители, чиновници калинки ... чакат държавата да им даде според нуждите. И въобще не ги интересува, че държавата не може да даде на всички 80% според нуждите им. А може да даде само на 15%-20% от крадливата мошеническа върхушка според нуждите. И това може да стане, само като се ограби другата част 70%-80% от българите. Алчните ги интересува само едно как с лъжи и корупция да вземат властта. Да "чалгарите", не са светци, не са вундеркинди, не са супермени, нямат опит... Но истинага е, че те "чалгарите" нямат абсолютно никаква вина за ДОСЕГАШНИТЕ 30 години КРАЖБИ, ДАЛАВЕРИ, СКАНДАЛИ, МРЪСОТИИ, МИЗЕРИЯ. Нито пък са КАТАСТРОФИРАЛИ държавата като БСП 1996 г. и 2014 г. или ФАЛИРАЛИ банки и крали спестяванията на обикновените хора. Или като ГЕРБ/Бойко Борисов, който катастрофира държавата 2013 г., и не е като да няма вина за катастрофата от 2014 г. и фалити на КТБ .
    За разлика от останалите около 180 депутоти, които и преди са били във властта, депутатите и министрите на ИТН, не са били нито участници, нито наблюдатели от депутатските банки. Истината е, че вината за досегашните 30 години кражби и мизерия е най-вече на ГЕРБ, ДПС, БСП също и на ВМРО, НФСБ и на "демократите" (СДС, ДСБ, Да България...). Защо нито една мисирка не попита уж "десния" Христо Иванов: Защо предлага "ляв" ТУРБО ПОПУЛИСТ И СОЦИАЛИСТ - служебния министър Асен Василев "опитен" ф
  • 29 правосъдие

    2 1 Отговор
    Долу мафията в ГЕРБ! Крадците - в затвора! Гешев, събоди се!
  • 30 хахаха

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: свързано със съветския тип човек, който не може да съществува без да получава от държавата


    списувачо, ВСЕКИ, който е гражданин на която и да е държава, не може да съществува без да получава от държавата...дори в щатите или така любимата ви Западнала Европа... или и там са "съветски" тип човеци? какви сте ми умни и красиви само...
  • 31 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Капиталистическия модел в България е олигархично-мафиотски, генериран от предишната соц-тоталирна с-ма, от нейните кадри и пари! На места особенно в провинцията пък с чисто феодален привкус! Практически няма нищо общо нито с либералната му форма, а още по-малко пък с Демокрацията! Това разбирасе се маскира напоително предвид почти изцяло контролираната медиина среда с пропаганда и демагогия!
  • 32 БРЕ

    1 1 Отговор
    Абе ОДС като раздаржавиха каквото можаха, са не би да те създадоха "успешни капиталисти с помощтта на държавата. Муравей Радев колко завода приватизира за да продава на парче. А авериканските Марици 1 и 3, на които да ден днешен им плащаме тока на гройни цени какво е, ако не успешен бизнес модел с помощта на държавата? Няма разлика в никой от досега управлявалите.