Last news in Fakti

10 Август, 2021 16:00 3 266 16

Служебните министри вероятно ще си тръгнат, но тези политики трябва да останат

  • румен радев-
  • правителство-
  • кирил петков-
  • корнелия нинова

Въпросът оттук нататък не е дали и как да бъде променен и Законът за ББР, а за ролята на банката в икономическото развитие на България, повлияно от пандемията и други фактор

Служебните министри вероятно ще си тръгнат, но тези политики трябва да останат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои политики на служебния кабинет трябва да бъдат продължени, за да не бъде допуснат нов модел на усвояване и завладяване на държавността.

Възможно ли е три формации, които се различават по идеологии, политически програми и профил на избирателите, да харесват едни и същи министри? Възможно е. И "Демократична България", и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", и БСП харесват толкова много някои министри от служебния кабинет, че са готови да ги преназначат в редовен.

Дали най-малкото общо кратно за тази политическа амалгама е президентът Румен Радев, назначил служебното правителство - или е енергичността, с която министрите "изчегъртват" модела, наложен от ГЕРБ? Отговорът на първата част от въпроса ще дойде през септември с кандидатите, които трите политически сили ще издигнат или няма да издигнат за предстоящите президентски избори. Що се отнася до действията на служебното правителство, струва си някои политики да бъдат продължени, за да не бъде допуснат нов модел на усвояване и завладяване на държавността, както и да бъде сложено начало на необратими реформи.

Как може да стане това? Чрез приемане на стратегия за развитие на държавните предприятия и държавните фирми, обсъдена и одобрена от парламента. Подготвянето и прилагането ѝ ще продължи усилията на служебния кабинет да се спре разхищаването на публични средства чрез пренасочването им към "гари разпределителни", за каквито служат държавни дружества.

Какво ще е бъдещето на ББР?

Служебният министър на икономиката Кирил Петков например промени устава и управителните органи на Българската банка за развитие, разкри и кои са най-големите кредитополучатели, като говореше за свързани фирми. Той не успя да представи доказателства за икономическа свързаност, нещо, което например БНБ би могла да направи. Как контролът върху ББР да стане по-ефективен? Въпреки че по закон БНБ упражнява надзора си върху нея както чрез инспекции на място, така и дистанционно, централната банка не е проявявала особена активност в проверките.

Въпросът оттук нататък не е дали и как да бъде променен и Законът за ББР, а за ролята на банката в икономическото развитие на България, повлияно от пандемията и други фактори. Дали ББР ще финансира и високорискови проекти като стартъпи - пример, даден от Петков с подобна банка в Канада, или ще се съсредоточи върху малкия и средния бизнес, за чиито нужди бе създадена, зависи от следващо правителство, зад което стои политическа сила. Дали миноритарен пакет от държавната банка ще бъде пуснат на фондова борса - също.

Кои холдинги трябва да бъдат разформировани?

Част от такава стратегия би бил и холдингът Държавна консолидационна компания, създадена при първия кабинет на Бойко Борисов по идея на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. ДКК е "шапка", обединяваща фирми за производство на оръжие, на млечни продукти, за строителство и др. Служебният министър на икономиката обяви, че тази структура е излишна и започна да изважда дружества, които да прехвърля към министерства. Редно би било Петков да остави тази трансформация на редовен кабинет, който да я извърши в рамките на общата си стратегия. Такъв програмен документ, обсъден и от парламента, ще изясни съдбата на държавни компании като "Автомагистрали", "Монтажи", очевидно служили за разпределение на стотици милиони към определени фирми.

Тежката задача на следващо правителство е да предложи какво да се прави с всеки един от държавните холдинги, в т.ч. и Българският енергиен холдинг (БЕХ), за да се осигури максимална прозрачност в работата им - и чрез Закона за достъп до обществена информация, и чрез Закона за обществените поръчки и ограничаването на ин хаус процедурите. Но такова преустройство не би могло да е резултат от възгледите само на един човек - бил той и особено харесван министър, когото Фейсбук група с трийсетина хиляди души издига за премиер.

Ще бъде ли най-после проведена дълбока правосъдна реформа?

Ключова стъпка е провеждането на съдебна реформа с ясно парламентарно мнозинство зад нея, която да включва процедури за отчетност на главния прокурор, нов Висш съдебен съвет и смяна на настоящия обвинител номер 1 - Иван Гешев.

Заслуга на правосъдния министър Янаки Стоилов е, че докато се събере мнозинство за съдебна реформа, той държи на публичен прицел проблема с всемогъщия и безотчетен главен прокурор. Той застави ВСС негласно, но публично, да признаят зависимости с решението да не се произнасят по предложението му за предсрочно освобождаване на Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. По инициатива на Стоилов служебният кабинет ще пита Конституционния съд дали министър на правосъдието може да иска освобождаване на главния прокурор. Освен това Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да се произнесе по същество пред Върховния административен съд. Той обяви, че очаква това искане да бъде поддържано и от следващия правосъден министър, тъй като е "важен тест" за дълбочината на съдебната реформа.

Ще стане ли служебният кабинет редовен?

В условията на несигурна подкрепа за правителство с първия мандат на "Има такъв народ" и заявен отказ на ГЕРБ да реализира втория, БСП отрано изяви амбиции за третия мандат, в който да предложи служебни министри в свой кабинет. Което не означава непременно продължение на досегашните политики. Шансовете да бъде одобрено такова правителство с лидера на БСП Корнелия Нинова за кандидат-премиер са нищожни. Водени от различни мотиви, "Демократична България", политическите сили зад Мая Манолова, партията на Слави Трифонов не биха го подкрепили. Най-харесваните служебни министри едва ли биха се съгласили да участват, въпреки нескритото си желание да продължат с политическия живот. Явно ще трябва да изчакат.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 11 Отговор
    Служебното правителство за постоянно с мандат на БСП.

    Коментиран от #12

  • 2 КОТарАК

    24 10 Отговор
    да се преизбира служебният кабинет с подкрепата на парламента и да се готви Велико НС за президентска република. с тия партии и стари муцуни няма да отидем до никъде
  • 3 Аноним

    5 25 Отговор
    Кви политики балами нищо не направихте само плюхте по заповед на Радев всичко скочи урангутан и
  • 4 Слаби и 7/8 се омаскариха повече от Бойк

    17 12 Отговор
    Тия са по-лоши и от Бойко.
  • 5 Емил

    2 15 Отговор
    Тая статия да не е писана от Герхард Шьородер или друга руска подлога?!
  • 6 Анонимен

    4 16 Отговор
    Кого лъжете? Какви политики? Досега само кадрувате и ще го правите още дълго за кефа на превратаджията Радев.

    Коментиран от #13

  • 7 Българка

    23 5 Отговор
    Болшинството от служебните министри трябва да продължат работата си като министри в редовен кабинет!!!!!! Това е най-харесваното и подкрепяно от обществото правителство
  • 8 Българка

    20 1 Отговор
    Да се закриват холдинги, измислени агенции, комисии, чиято издръжка е милиони, дори милиарди. И без това повечето са създаване като разпределителни кутии за иозточване на държавните средства към мафията. Където е необходимо да се обединяват институции с дублиращи и сходни функции. Все по-нбедният и по-малък частен сектор не може да издържа стотици хиляди хищни като акули калинки
    Закривайте и съкращавайте!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 хаха

    0 5 Отговор
    Разбита се децата на Стефан Янев и Мая Манолова да останат на държавна хранилка с големи заплати.
  • 10 бъуй8ик

    7 1 Отговор
    Как лаят герберчетат, спокойно затворите ви очакват!
  • 11 Мъка, Мъка Гербаджии!!!

    6 1 Отговор
    На бавен огън се печете, 12год царувах те, Оляхте се, време е да Отговаряте!!!
  • 12 Има ли значение

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    чий е мандатът, ако правителството работи за България, а не за нечие честолюбие? За съжаление - ДБ са същите като ИТН - репликата им "няма да подкрепим мандат на БСП" доказва, че тяхното его- е по-силно от политическия разув. Впрочем те - самообявяващи се за европейска партия - ще направят добре, ако погледнат в европейските практики... В тази ситуация Нинова само ще спечели, ако обяви, че по тези причини не желае да е мандатоносител - и че ще подкрепи всеки друг, който представи личности, съизмерими с тези от служебния кабинет, защо не - и повечето от тях...
  • 13 съвет

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    опитай се да спреш с глупостите. Ще баялдисаш от простотия/ако знаеш какво значи..../
  • 14 Темидчо

    3 0 Отговор
    Аз съм обикновен човек и смяната на Главния прокурор ме вълнува много по-малко от това, съса да решава делата, включително гражданските, бързо и безпристрастно. Да не дават смешни условни присъди на убийци на пътя. Да не се разхождат по улиците индивиди с множество висящи присъди. Да не се намаляват присъдите за тежки престъпления при признаване на вина. Да не се точи еднаа обикновена делба при развод повече от 5г без да и се вижда края. Да се прекрати практиката недобросъвестни адвокати да измъкват от закона клиентите си с цената на всичко. Да се изхвърлят от професията адвоокатите, които продават клиентите си на отсрещната страна. Да се пресече корупцията в съдебната система и на ниските нива в полицията и прокуратурата.
    Всичко това ме касае лично, а Гешев нито ми помага, нито ми пречи!
  • 15 DW най много ви харесва да сте кръсници

    1 0 Отговор
    И, да Бабувате!! Но този път ще се Размине те!!
  • 16 Енчев

    0 0 Отговор
    Бългaрия зaхвърли OТAN-нaeмницитe cи, в Aфгaниcтaн!
    Бягcтвoтo нa aмeрикaнcкитe OТAN-милитaриcти oт Aфгaниcтaн, нe e грeшкa, a ужaceн пoзoр!
    Aфгaниcтaн e Виeтнaмcкият cиндрoм нa CAЩ, в 2021 г.
    Oбщo 12 Киeвcки Нaциcтa и три дузини OТAН-нaeмни;
    Грузинци, Румънци и Бългaри, ca зaбрaвeнo-зaхвърлeни в тeрoриcтичecкa, OТAN-бaзa, в Кaбул!
    A нaшeтo вoeннo бeз aрмия, миниcтeрcкo-мундирчe, cи нямa, и хaбeр oт тoвa!?
    Нeкa Aллaх блaгocлoви, мaриoнeтнитe ни, OТAН-мaриoнeтни, нaeмници!
    "Глacът нa бeз cувeрeнитeтнa, БЪЛГAРИЯ"