Last news in Fakti

11 Август, 2021 19:00 3 199 53

Кирил Петков: "Ние не гоним популярност, гоним резултати"

  • кирил петков-
  • популярност-
  • резултати-
  • служебен кабинет

Кирил Петков разказва как е станал служебен министър

Кирил Петков: "Ние не гоним популярност, гоним резултати" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-н Петков, няма как да не започнем с най-актуалния въпрос: ИТН оттегля кабинета си. Какво означава това според Вас?

Кирил Петков: Аз не съм политически анализатор, но все пак. Те видяха, че не може да се сформира правителство и единственото, което могат да направят в момента, е да се оттеглят. Подкрепата им за президента е нещо хубаво, защото той определено заслужава. От друга страна те вероятно се готвят за предизборна кампания - виждат рейтинга на президента и казват: "Ами ние сме с него".

ДВ: Това означава ли, че утре няма да бъде последният Ви ден в служебното правителство?

Петков: Следващата седмица ще продължи с втория мандат, после трети мандат, така че имаме още няколко седмици и можем да свършим още доста запланувана работа. И много се радваме, че е така, за да може най-малкото да довършим тези проекти, за които работим с огромна скорост. Защото ние през цялото време гледахме всеки един ден да имаме напредък по ключовите ни проекти. Това сега ни дава още малко време, със сигурност.

ДВ: В рамките на тази работа, за която говорите, Вие, тъй да се каже, извадихте и доста "кирливи ризи". Но има ли и разкрития, за които обществеността още не е научила?

Петков: Ето само един пример. Ние поискахме оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания, а той ни каза, че ще помисли до утре следобед. Сега, след тази новина, се надяваме, че той ще вземе това решение още днес. За нас в момента е много важно ДКК да влезе под контрол. Ние замразихме Правителствения комплекс, направихме анализа на язовирите, но реално ако искаме тази дейност да се извършва по най-прозрачния и най-правилния начин за изразходване на държавни средства, трябва нов изпълнителен директор. Не може да продължи човекът, който е бил част от всичките тези неща, които обявихме като течове и несвойствени дейности.

ДВ: А кои са другите споменати от Вас проекти, които на всяка цена трябва да бъдат продължени?

Петков: Например Агенция "Застраховане". Ние направихме обследване там, но реално всички конкурси, които пускаме, се опитваме да бъдат обявени по най-прозрачния начин, въпреки че времето бърза. Искаме да влезем и в ББР, да продължим разследването и опитите да разделим добрите от лошите кредити. Да продължим и новата политика за даване на кредити на малки и средни предприятия, както и Програмата за възстановяване да продължи през ББР. Сега получаваме глътка въздух, за да продължим всички тези проекти.

ДВ: А какво не успяхте да свършите? Какво, според Вас, предстои пред България като най-важни реформи в момента?

Петков: Ако имах повече време, бих сменил структурата на нашето министерство, бих махнал всички несвойствени дейности от него: язовири, "Екоинженеринг" и "Екоантрацид", които са за рекултивация, "Монтажи", които са за строителство на несвойствени дейности. Тези дейности да отидат в други министерства или най-малкото да се качат директно под Министерството, а Агенцията за иновации, която според мен може да бъде бъдещият двигател на икономически растеж, да влезе под Министерството на икономиката и да се координира с всичките други инструменти, включително ББР, "Малки и средни предприятия", Агенцията за инвестиции. Всичко това да заработи координирано, а не всяка агенция да си прави каквото си знае. Само заедно, с МОН, ние можем да превърнем това министерство в министерство със съвсем друга функция - и тя да се казва "Икономически растеж". Защото в момента то е "Министерство на всички несвойствени дейности", откъдето могат да се правят непрозрачни обществени поръчки.

ДВ: Става дума за наследството от управлението на ГЕРБ, нали така? Ако трябва да го обобщите в едно изречение: какво е това наследство?

Петков: За моето министерство ГЕРБ остави едни огромни ресурси, похарчени по абсолютно непрозрачен начин в посоки, които не трябва да са приоритет на държавата. С други думи, тук има два проблема. Първо: защо изобщо се правят тези проекти? Ето, Правителственият комплекс например: аз и до ден-днешен не мога да разбера защо трябва да съществува поредната административна сграда, и то да се позиционира в място, което трябва да е място за иновации, каквото е "София Техпарк". И второ: защо тези проекти са избрани по такъв начин, че парите на данъкоплатеца да текат най-неефикасно.

ДВ: А на цялата страна какво оставя ГЕРБ?

Петков: Ами на цялата страна... Не мога да говоря за всички министерства, защото ние реално бяхме фокусирани върху нашето министерство. Но за цялата страна, ако това е било начинът на управление като цяло: непрозрачно използване на парите на данъкоплатците, а едновременно с това и създаване на структури, които да махат отговорността и да размиват информацията, така че тази непрозрачност да се случва по най-безнаказания начин.

ДВ: Г-н Петков, имаме още два лични въпроса към Вас. Единият е свързан с бъдещето, а другият - с миналото. Какви са плановете Ви оттук нататък? Получавали ли сте вече предложения от политически партии да се включите в евентуални следващи избори? Или в редовен кабинет?

Петков: В този момент - не. След прословутото предложение и отказ, който направихме в разговор с ИТН, ние нямаме други такива разговори. Но, да, ние искаме под някаква форма да продължим да бъдем най-малкото коректив на това, което се случва. Имаме енергията да продължаваме да бъдем част от промяната. Как това ще се случи - не ни е особено важно като структура. Важното е като краен резултат ние да успеем да бъдем част от него.

ДВ: Формулирате го елегантно: "ние". Но кажете все пак в първо лице единствено число, за себе си.

Петков: Лично аз като "аз" никъде няма да отида. Защото разбрах едно: ако нещо се върши, трябва да се върши отборно. Най-малкото в един по-тесен кръг от хора, които вече сме били част от промяната. С този кръг хора ние бихме действали в синхрон: аз и Асен Василев, Ники Денков... Ето най-малкото трима души, които действат в синхрон и отборно. Затова казвам "ние".

ДВ: Звучи убедително. И накрая: кажете нещо за детството си. Откъде сте, от какво семейство произхождате, къде сте живели и учили в ранна възраст? И освен това: как попаднахте в "селекцията" на служебното правителство? Кой Ви "намери", кой се свърза с Вас?

Петков: За детството ми: аз съм син на двама учители - по български език и по биология. Учил съм в 7. гимназия в София. Впоследствие отидох до Канада с родителите си, след това работих в Брюксел и в Торонто. В Бостън завърших Харвардското си образование. Моите родители винаги много са ме насърчавали, но аз през цялото време съм се финансирал сам, всичко е било със студентски заеми, а на базата на добри резултати съм получавал и доста големи стипендии. А кой ме намери за служебното правителство: Участвах в едно посещение в Китай на президента Радев и по време на това пътуване имахме възможност няколко дни да обсъдим визиите си за България и да установим, че са много сходни. На това пътуване аз представлявах Софийския университет, като идеята беше да се говори за иновативни проекти между България и Китай. Имах лукса да пътуваме заедно, да прекараме доста време заедно и да разберем, че сме съмишленици в много голяма част от идеите. И президентът, и аз вярваме, че потенциалът на България до този момент не е по никакъв начин постигнат. Установихме, че всички тези кражби и корупцията ни фрустрират и двамата. И на базата на това наше запознанство, когато дойде време за служебния кабинет, аз получих покана.

ДВ: А участието Ви в това правителство Ви донесе и голяма популярност сред гражданите в България.

Петков: Честно да Ви кажа, единственото, което ме вълнува, е да запазя скоростта на резултатите, които постигаме в името на промяната. Предполагам, че популярността е функция на тези резултати. Ние не гоним популярност, гоним резултати.

Автор: Александър Андреев


Бел.ред.
2.5 млн. българи поискаха през 2016 г. мажоритарни избори в два тура за НС, но политиците отказват да го изпълнят.
Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти? Линк към резултатите от анкетата


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 11 Отговор
    Кирчо обеща да дойде утре вечер на Агора България пред президентството.Който иска да го пита нещо да дойде в 19 00 часа.

    Коментиран от #9, #20, #36, #37, #41, #44

  • 2 За чалгарите от ИТН

    13 11 Отговор
    Всеки изучил в чужбина е годен за премиер понеже те са селяни и простаци.
  • 3 верваи ми

    17 9 Отговор
    Слави остави временното правителство да си свърши работата, може би. Власт, не на всяка цена като останалите.
  • 4 БСП КОМУНДЕ

    10 39 Отговор
    ВДИГНАХТЕ ЯКО ЦЕНИТЕ...РАДЕВ СПИ...НАРОДА НЕДОВОЛСТВА...ТОВА НАПРАВИХТЕ ЗА ТРИ МЕСЕЦА

    Коментиран от #17, #23, #28

  • 5 Това

    40 5 Отговор
    е видно ! Както и резултатите за толкова кратко време ! Само с този дух и само напред !
  • 6 Gowo

    28 8 Отговор
    Гербавите тролове на хранилка при Доган да започнат.....сега

    Коментиран от #14

  • 7 2357

    12 3 Отговор
    Големи лизачи на задници има тука...
  • 8 Иван

    23 2 Отговор
    Тази вечер кръчмари , собственици на чалготеки и персоналите им, излезли на протест! Ако се приемело да работят на 30% от капацитета им, за останалите 70% да им се давали средства за всяко празно място. Тоест без никакъв разход за консумативи и питиета да им се плаща! Апелирам към здравния министър и служебното правителство! Не налагайте ограничения! Като дойде пика, като се напълнят КОВИД отделенията , като започнат да дават за лекарства и прегледи , тогава тези посещаващи кръчми,кафенета и чалготеки сами ще преустановят посещенията си. Тогава кръчмари и чалготеки нямат право на никакво подпомагане защото няма ограничения и не са затваряни. А клиентите им само ще спрат да ходят като почнат да се заразяват и след това възрастните си родители , баби и дядовци. И като започнат да ги настаняват в КОВИД отделения и интубирани ще осъзнаят каква е действителността!
  • 9 Въпрос

    8 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бензина защо поскъпна ве Кирчов?

    Коментиран от #24, #27, #48

  • 10 мръсник

    14 28 Отговор
    Кириле работата ви е само пушек и ПР. Никакъв ефект. Ходиш ли в магазина , защо цените на тока са по-високи отколкото в Германия и Франция. Кога ще ару.естувате някай от Боковата шайка. Няма никакъв ефект от вас. Краденето от язовирите продължава нищо не сте направили

    Коментиран от #13

  • 11 КИРЧО СВИРЧО

    8 22 Отговор
    ХОДИЛ ЛИ СИ СКОРО НА ПАЗАР....ЯВНО НЕ.....
  • 12 ГЕРБ

    5 33 Отговор
    Какво гониш ти бе менте мръсно .Лъжец долен
  • 13 Gowo

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "мръсник":

    Хората ти го казаха ...САБОТАЖ....Какво означава .Обяснено ти е.Саботаж не може да си прави сабо правителството Тези които го правят са извън правителството Лесно и достъпно....Но не и за еднокнижници.....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    22 6 Отговор
    БРАВО МОМЧЕ
  • 16 ОТ ХАМАКА В БАНКЯ

    6 18 Отговор
    ЖЕГА...МАТА ХАРИ МЕ РАЗХЛАЖДА С МЕЛБА ,..КИРЧО СЕ ХВАЛИ С НЯКАКВИ ПОСТИЖЕНИЯ...КЪДЕ ГИ ВИДЯ БЕ....КИРЧО
  • 17 ГЕРБ

    4 26 Отговор

    До коментар #4 от "БСП КОМУНДЕ":

    Радев в затвора с гадната си шайка

    Коментиран от #39

  • 18 БРАВО

    20 5 Отговор
    МОМЧЕ. ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ ДА
    ДАВА МИСЛИЩИ ХОРА ПАТРИОТИ.
    ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ. НО ОТ ЛЕВСКИ БОТЕВ И КАРАДЖАТА
    СМЕ ДАЛЕКО.
  • 19 Gowo

    15 5 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ":

    Време да бъдеш изтрит.Прекрачи нормата за благоприличие.Недопустимо е да псуваш на майка.Правят го само гамените на Бойко и Стъки
  • 20 Последния Софиянец

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аз обичам да ме псуват и да е... майка ми
  • 21 А НИЕ ТУК

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ":

    РАЗЛИЧНО МИСЛИЩЕ ТЕ ТВОЯТА.
    И СМЕ ПОВЕЧЕ. НЕ МОЙ УДЪРЖИ
    НА НАПЪНА.
  • 22 Прав сте!

    11 3 Отговор
    Аа, Мутри кога да очакваме да бъдат арестувани за грабежи на мелиярде!?.... А кога ще направите забележка на колегите си министри да спрат корупцията в енергетиката и МСВ, ... Защото те много явно нищо не правят по въпроса... или не могат, или не искат или са много респектирани от шапка - та .. Ми

    Коментиран от #26

  • 23 Уточнявам

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "БСП КОМУНДЕ":

    -вдигането на цените е и европейски процес; енергийните източници в България са под опеката на назначени от ГЕРБ , а КЕВР е под ръководството на Иван Иванов - СДС, съдружник на ГЕРБ; измислените "санкции" , за които гласуваме и ние,срещу Русия, се връщат под формата на газови доставки, от които Европейския съюз скимти - а те са в основата на гореспоменатия процес--- Впрочем - мантрата "вдигат цените" явно е водещото каканижене на ГЕРБ - а защо нищо не казвате за краднатите пак от тях милиони, нито за дадените милиарди за ненужни самолети с "отложена доставка"...?

    Коментиран от #31

  • 24 Бай Яни

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Въпрос":

    същото сакат да закрият ,,Държавната петролна компания* за да има парички и за тях под масата.
  • 25 Gowo

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ":

    Ако до пет минути не бъдеш изтрит заради непристойно поведение започвам да си мисля че сайта не спазва уговорките си.Циници и опростачени фенове на партията ГРАБец нямат място по между ни
  • 26 Мосв

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Прав сте!":

    Да се чете МОСВ... До кога ще обслужва пасето и емил димитроф мафиота,.. защо не е в ареста, при доказани грабежи?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Обясни повече де

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "БСП КОМУНДЕ":

    Пак ли вдигна цените тоз човек Радев... тц тц.. Компотите и лютениците ша излязат скъпи...
  • 29 КИРЧО

    2 13 Отговор
    ЩО БАЦО Е НА СВОБОДА, ЩО ЦЕНИТЕ РАСТАТ, ЩО РАШКОВ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С МИГРАНТИТЕ, ЩО НЕМА АКГУАЛИЗАЦИЯ НА ПЕНСИИТЕ, ЩО КАЦАРОВ ГО Е ШУБЕ ОТ КОВИТО,.......И ОЩЕ МНОГО ЩО...
  • 30 НАЛИ РАДЕВ ШЕ НИ ПРОМЕНЯ

    5 11 Отговор

    До коментар #27 от "А ПРИ БИБИТКО":

    ЯКО ЩАВИ НАРОДА...С ПРОМЯНАТА
  • 31 И КОЛКО ОСЪДЕНИ ИМА ЗА

    4 9 Отговор

    До коментар #23 от "Уточнявам":

    ОТКРАДНАЕИТЕ МИЛИОНИ..РАШКОВ ДАМАДЖАНАТА СИ ТРАЕ, РАДЕВ СЕ ОСЛУШВА...БСП МИЛИАРДЕРИТЕ СИ ЦОКАТ ЯКО...А САМОЛЕТИТЕ ЩЕ ДОЙДАТ...ГАРАНЦИЯ ОТ САЩ...НАЛИГАЗТА РУСНАЦИТЕ НИ Я НАМАЛИХА НА ПОЛОВИНА....ТОКА НИ Е ПО СКЪП ОТ ТОЯ В ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ...ПРАВИТВЛСТВОТО СПИ, РАДЕВ МЪЛЧИ
  • 32 ммм

    6 10 Отговор
    Kирчо, точно ти си най-смотаният от правителството, заедно с онази кръгла 0 на енергетиката.
  • 33 КИРЧО СВИРЧО

    7 11 Отговор
    КЪДЕ СА ТИЯ РЕЗУЛТАТИ, ЧЕ НИКОЙ НЕ ГИ ВИЖДА БЕ КИРЧО
  • 34 ЦК на ГЕРБ

    2 8 Отговор
    Евала мен !!! По-велик си от Банкянската Тиква 🎃🇷🇺🇧🇬
  • 35 Мнение

    7 4 Отговор
    взе вече да дразни....
  • 36 Виталия

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ей ся му отпрах един въпрос: Защо служи на хора срещу нашите Балкански братя и сестри в СФРЮгославия, понастоящем няколко републики?
  • 37 Морски

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Софиянец ,питай го от мое име тъй като съм далеч ,той като десен политик как така иска де факто да национализира имотите на над 3000 собственика по морето като ги обяви за защитени зони а пък там реално няма какво да се защитава и тая процедура върви с ускорени темпове за да се постави следващото правителство пред свършен факт .Що за икономически министър като се подиграва със частната собственост
  • 38 ФЕН

    6 6 Отговор
    Ма видяхме ти "резултатите" - 200 милиона кредити без обезпечение от ББР, финансиране производството на албански реотани с 36 милиона евро, и Бог знае още какви простотии, дето ще ги плащаме ние!
  • 39 ТИ МАЙКА

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ":

    ИМАШ ЛИ???? ИЛИ САМО ТАТКО
    БИБИТКО.
  • 40 Българка

    4 6 Отговор
    Кирчо гони резултат, защото за това е ложен, да подготви, организира и плати преизбирането на собственика му, Румен фатмака.

    Коментиран от #42

  • 41 Платения

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Софиянец

    Абе,келнер,защо ти имаш право на никнейм над 16 символа а аз нямам? Или трябва да дойда на площада да питам кой раздава парите за тролене?
  • 42 Сатана

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    Някои вече го спрягат за водеща фигура и дори бъдещ Минпред на територията в нов Радев проект наричан още партия.Както личи имат добро от Козяк.
  • 43 Фаро

    2 5 Отговор
    Кириле хората те харесват,защото политически са неадекватни и аз те харесвам заради провиотика,но никой не се запитва,как мафията и статуквото те оставят да ги разкриваш и какво полезно носят тези разкрития за обществото и държавата.Откраднатото ще бъде опростено и осъдени няма да има.Как мислиш,че ако продължиш да ги маскариш ще останеш чист,съмнявам се.ИТН ви проправят път да управлявате,но ако няма правителство всичко ще бъде заметено под чергата до нови избори
  • 44 Айде ,бе

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За Кирчо дето обича да дивопалаткува на Корал ли говориш и се облекчава у храстите ? Па и го турили министър ! Ле-ле
  • 45 Моля Ви,

    2 0 Отговор
    не публикувайте една след друга само поръчкови статии ! Много ниско паднахте ! Айде сега ми сложете бан и да пишат само платените протестъри.
  • 46 Тук само

    3 0 Отговор
    платените тролове ли имат право да пишат и да обиждат ?
  • 47 Факти

    3 0 Отговор
    Учредител е на партията на Христо Иванов.
    Неговите фирми са част от кръга „Капитал“.
    Неговото министерство не извършва проверки на фирмите от кръга „Капитал“.
    ББР преди дни раздаде кредити на фирми от кръга „Капитал“.
    Активен участник в аферата с производството на електромобили в България (четете за разследването на в. Труд и проверете фирмата производител).
  • 48 Следи

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Въпрос":

    международните пазари, какво става с петрола и ще разбереш защо. Сега всичко можеш да видиш, какво се случва по борсите и така. Не питай Кирчо, от него не зависи цената на горивата. Ама за това трябва да си малко по онразован ТР0Л...
  • 49 Кирил Петков!! Справяте се чедесно!! 58%

    2 2 Отговор
    Народа ви подкрепя!! Такива като Явор Дачков, живеят от Подаяния, да хвалят или Оплюват някой! Последната Анкета за Служебния кабинет беше 58%!!!Подкрепа!! Агенцията вие, свалила някой Процент! Дерзайте!!!!
  • 50 Истината2

    0 2 Отговор
    Господин КиРил Петков създай те партия .Имате голямо одобрение от много хора.И ЗАТОВА ПРЕДПОЛАГАМ ДА СПЕЧЕЛИТЕ ДОВЕРИЕТО НИ.И ето ни едно много добро управление на държавата.И така едно по едно ще тръгнем към по добър и достоен живот.
  • 51 ПК инк

    1 0 Отговор
    Това е абсолютно верно.

    -Доказват го цените на електроенергията за бизнеса...
    -Цените във всички магазини...
    -Китайската рикша...

    Да изброяваме ли още???
  • 52 Гост

    0 0 Отговор
    Гелосан лаладжия,нищо не си свършил,по цял ден ти гледаме налудничавата физиономия и инфантилната ти усмивка от медиите.
  • 53 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    Я СЕ ВИЖ КАКЪВ УПРАВЛЯВАЩ СИ ТИ БЕ - ЕЙ .................