Last news in Fakti

9 Август, 2021 16:29 1 960 8

Тайван е икономическа алтернатива на Китай

  • алтернатива-
  • разочарование-
  • дипломатически отношения-
  • промяна в политиката

Централна и Източна Европа са силно разочаровани от Пекин

Тайван е икономическа алтернатива на Китай - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През юли литовското и тайванското външно министерство обявиха планове за откриване на фактически посолства в столиците на двете страни - Вилнюс и Тайпе.

Освен това тайванската делегация в Литва ще се обозначава с името на страната – Тайван, а не с Тайпе, което е предпочитано от Китай. Това е първият подобен случай в Европа от 18 години насам, пише онлайн изданието Emerging Europe, съобщи Investor.

Това се случва само месец след като Литва напусна формата 17+1, създаден от Китай през 2012 г. за насърчаване на сътрудничеството между Пекин и страните от Централна и Източна Европа.

Инициативата вероятно има за цел да изпълни предизборното обещание, дадено от премиера на Литва Ингрида Шимоните, да се „бори за свобода“ в Тайван.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис коментира, че сътрудничеството между Пекин и Литва не е донесло „почти никакви ползи“.

Литва не е единствената страна от региона на Централна и Източна Европа в засилването на дипломатическата дейност с Тайван, която вероятно ще се тълкува като враждебна от Китай.

През септември миналата година президентът на чешкия сенат Милош Вистрчил посети Тайван, което предизвика вълна от възмущение в Китай. Чехия дари и 30 хил. ваксини срещу коронавирус на острова. В отговор тайванският президент Цай Ин-уен коментира, че „това отново показва, че Тайван и Чехия са не само твърди партньори по пътя на свободата и демокрацията, но и че приятел в нужда е наистина добър приятел“.

Според някои анализатори последните дипломатически ходове на Чехия и Литва сигнализират за явна промяна в политиката.

„Неотдавнашното задълбочаване на отношенията между Тайван и някои държави в Централна и Източна Европа се дължи главно на оперативната промяна на вътрешната партийна политика в последните, при която някои нововъзникващи политически партии и по-младите поколения политици имат различно възприятие за международното положение и неолиберализъм в условията на глобализация, отколкото международните съюзи по време на Студената война или дори така наречената посткомунистическа епоха“, казва Тер Хсин Чън, изпълнителен директор на Центъра за Централна и Източна Европа в университета Соочоу в Тайпе.

Всъщност сътрудничеството между Централна и Източна Европа и Тайван вече не може да се счита за ново развитие. Само че естеството на отношенията между двете страни изглежда се е променило от първите дни на посткомунизма в развиващата се Европа, пише Investor.

Като вече утвърдена демокрация и една от така наречените икономики-тигри, Тайван пое водеща роля в посткомунистическия период в Централна и Източна Европа, като откри свои представителства в Унгария, Полша и Чехия още в средата на 90-те години. Сега няколко държави от региона на ЦИЕ са в състояние да поемат дипломатическото ръководство на отношенията между двете страни, твърди Емилиян Кавалски, преподавател по отношенията между Китай и Евразия в кампуса на Нотингамския университет в Нинбо, Китай.

Според него Тайван може да предложи жизнеспособна алтернатива на Китай - както заради възприеманите от него дипломатически, така и икономически ползи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайците пак ще са номер едно

    10 1 Отговор
    Новата опорка от САЩ. Разочаровани сме от нашите политици, че сложиха данък пратки на али експрес. Защо гърците нямат?
  • 2 смях

    11 1 Отговор
    Китай и Тайван са като България и Македония един народ две държави

    Коментиран от #6

  • 3 така е

    6 1 Отговор
    САМО,ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е ЧЛЕН НА ООН И Е ОТДЕЛАНА ДЪРАЖАВА. ТАЙВАН Е КАТО КОСОВО НЕ Е ЧЛЕН НА ООН.
  • 4 Тайпе

    7 0 Отговор
    С помощта на Литва ще смаже китайците
  • 5 101010

    4 0 Отговор
    обявиха планове за откриване на ФАКТИЧЕСКИ посолства в столиците на двете страни. Какво означава ФАКТИЧЕСКИ. Нещо като наужким!
  • 6 Даже три

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "смях":

    Държави защото и в Сингапур живеят 80% китайци
  • 7 Госあ

    3 0 Отговор
    Китай и Русия трябва да действат твърдо. Едните държат ресурсите, другите производството. Едните имат мега армия, другите икономическа мощ. Трябва да си стиснат веднъж завинаги здраво ръцете и да смажат джендърите. К'во се кумят толко....
  • 8 Това вече е

    0 0 Отговор
    Много сериозно! Щом Литва ,този икономически и военен динозавър,застава твърдо до Тайван,спукана е работата на Поднебесната.Има едно клипче в Тубата от Китай.Малко населено място- мижаво градче ,в което се произвеждат единствено и само чорапи! Да,само чорапи! Над 75% е за експорт.Та това мини градче,е със население над 4,5 милиона.Само тях да пуснат срещу литовците,ще ги затрупат само с чорапи,колкото Еверест.От граница ,до граница.Тези по,мяри,дори си нямат грам идея,срещу кого се изправят.Защото за разлика от европейска Русия,Дракона нито забравя,нито прощава.Още повече,когато опира до имперските му интереси.А че са империя,никой не го подлага на съмнение.Освен прибалтииските пигмеи.