Last news in Fakti

19 Август, 2021 07:11 4 976 32

Сриването на „американския“ Афганистан: катастрофа или закономерност (ЧАСТ I)

  • афганистан-
  • талибани-
  • сащ-
  • нато

Американците получиха дежавю и Виетнам отново се появи пред очите им

Сриването на „американския“ Афганистан: катастрофа или закономерност (ЧАСТ I) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Падането на прозападния афганистански режим и предаването на цялата страна на талибаните се случи със шеметна скорост. Абсолютно всички западни прогнози за жизнеспособността на афганистанския режим се провалиха. Афганистан за пореден път потвърди прякора си „гробището на империите“ - Британската империя, СССР, САЩ и НАТО постоянно търпят поражения в тази страна.

Пълен анализ на тази война, причините за нейния провал, възможните последици и бъдещи сценарии за развитието на Афганистан, както и ролята на САЩ, НАТО и Запада като цяло през следващите години ще бъдат посветени на десетки академични трудове, които ще бъдат публикувани в Русия, Азия и Запада. Ще обърнем внимание само на няколко ключови тези, които ще ни позволят да разберем по-добре края на 20-годишната трагедия, разгръщаща се пред очите ни.

Провал на всички фронтове

Светкавичното преминаване на Афганистан под управление на талибаните, дори преди изтеглянето на западните войски да приключи, се превърна в морална катастрофа за САЩ и НАТО, като мигновено изтри всички резултати от 20-годишната война през тази страна. Четирима генерални секретари на НАТО, от лорд Джордж Робъртсън (1999-2003 г.) до сегашния Йенс Столтенберг, във всяко свое изказване за Афганистан в продължение на 20 години повтаряха като мантра две еднакви фрази: „Афганистан никога повече няма да се превърне в убежище на световния тероризъм (означава "талибани") НАТО никога няма да остави Афганистан на съдбата ѝ." Сега и двете фрази, описващи целите на 20-годишната кампания за мир и демокрация, загубиха значението си изведнъж. Над 30 000 убити и ранени сред военните международни сили, около 250 000 убити цивилни в Афганистан, трилиони долари изсипани в страната от западни данъкоплатци. И всички това се оказа напразно.

В същото време европейските държави изведнъж се оказаха пред заплахата от нова мощна миграционна криза - вълна от прозападни афганистанци, бягащи от талибаните.

Начин да напуснеш

Да загубиш война в Афганистан е възможно по редица начини. Всъщност, оставени сами да се справят с всичко, след напускането на съветските войски през 1989 г., просъветският режим на Мохамед Наджибула се задържа още 3 години.

Нещо повече, той дори оцелява след разпадането на СССР и прекратяването на доставките, преди да загуби контрол над страната. Проамериканският режим на Ашраф Гани се срина още преди завършването на изтеглянето на чужди войски. Самият той избяга от страната.

С напускането на чуждестранните войски през последните месеци, настъпването на талибаните се ускоряваше. Това, което видяхме, че изтеглянето на западните войски се превърна първо в хаотично отстъпление, а след това на практика в бягство. През уикенда последното контролирано от САЩ и НАТО съоръжение в Афганистан беше летището в Кабул, за което САЩ дори трябваше да върнат повече от 3000 войници в Афганистан, за да осигурят адекватна защита и прикритие за прибързаната евакуация на чуждестранен цивилен персонал.

Втори Виетнам?

Картината на евакуацията от Кабул на 14-15 август няма нищо общо със системното, планирано и организирано изтегляне на съветските войски от Афганистан. То приличаше много повече на кадри от паническата евакуация от столицата на Южен Виетнам - Сайгон през 1975 г. от американското посолство. Американски хеликоптери взеха персонал и дипломати директно от покрива на сградата, към която по това време се приближиха войските на Демократична република Виетнам (Северен Виетнам). Кадрите от този полет се превърнаха в символ на поражението на САЩ във войната във Виетнам, последствията от което САЩ преживяха и осъзнаха през следващите 10 години.

Когато през април Вашингтон обяви началото на изтеглянето на войски от Афганистан, журналистите попитаха Джо Байдън дали е възможно повторение на трагичните събития от 1975 г. На това Байдън отговори категорично: талибаните не са северно -виетнамската армия. Те дори отдалечено нямат такива възможности. Няма да видите как хората се спасяват от покрива на посолството на САЩ в Афганистан. Това са несравними ситуации".

В някои отношения той се оказа прав - хеликоптери, транспортиращи набързо служителите на посолството на САЩ от Кабул до летището, кацнаха не на покрива, а на неподвижна платформа в двора на посолството, над която черен дим се издигаше от набързо изгорени документи, държавни символи и знамена, които не трябваше да попадат в ръцете на талибаните.

Разпадането на армията

Атаката на талибаните срещу Кабул много напомня за друго историческо събитие, много по-малко скорошно. По същия начин през 2014 г. в Ирак бързо разрастващата се терористична организация „Ислямска държава на Ирак и Левант“ („Ислямска държава“) пое контрола над втория по големина град в страната - Мосул, само за две седмици. Днес почти същото се повтаря и в Афганистан.

Правителствените сили, обучени в продължение на 20 години от американци, надвишавайки бойните отряди както по личен състав, така и по въоръжение и техническо оборудване, напуснаха позициите си в подразделенията, или дезертираха, или дори се присъединиха към редиците на бойците, а оръжията и оборудването бяха автоматично прехвърлени. Местните центрове на съпротива на най-ефективните правителствени сили бяха брутално и бързо превзети.

Напускането на западната армия сериозно подкопава логистиката и цялата система за командване и контрол на афганистанските въоръжени сили. Основният проблем на афганистанската армия обаче се проявява в липсата на разбиране какво точно и от кого войските трябва да защитават. За 90% от въоръжените сили на страната талибаните и тяхната ислямска догма са по-близки и разбираеми от всички западни ценности, взети заедно, които САЩ и НАТО се опитват да внушат на страната и армията в продължение на 20 години. Освен това държавата, която се създаваше през цялото това време в Афганистан, беше ужасно далеч от своите граждани. Повечето войници и офицери от афганистанската армия отлично разбираха какво ще струва тяхното управление и колко бързо ще напуснат Афганистан в критична ситуация.

При тези условия е трудно да се обвини армията в нежелание да се бие.

Денис Дубровин
аг. ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ нямат шанс

    32 1 Отговор
    Бай Ман.ал прави по 15 деца на Айшето.
  • 2 Един път

    31 0 Отговор
    съомна за вода, втори път....... да очакваме ли трети опит?
  • 3 5kof

    47 1 Отговор
    Основната цел на американците в Афанистан беше такава, каквато и по време на инвазията им в Индокитай - контрол на добива и най-вече пазара на опиум. Хич не ги бреда краварите за населението на тази държава. Важното е белото да се прибира и пласира от точните хора. Така се разнася "демокрация" по света. Кинти трябва да се правят! Колкото повече, толкова по-добре. Всичко останало е пунта мара.

    Коментиран от #7, #16

  • 4 Петър

    16 1 Отговор
    За тия дето пишете в статията не са американци,САЩЦИ са.
  • 5 Ето това е

    40 5 Отговор
    и у нас така ще стане, ако САЩ нападне Русия! "Прaвитeлcтвeнитe cили, oбучeни в прoдължeниe нa 20 гoдини oт aмeрикaнци, нaдвишaвaйки бoйнитe oтряди кaктo пo личeн cъcтaв, тaкa и пo въoръжeниe и тeхничecкo oбoрудвaнe, нaпуcнaхa пoзициитe cи в пoдрaздeлeниятa, или дeзeртирaхa, или дoри ce приcъeдинихa към рeдицитe нa бoйцитe, a oръжиятa и oбoрудвaнeтo бяхa aвтoмaтичнo прeхвърлeни." Насила хубост не става, краварите да си стоят зад океана!
  • 6 Рошко

    20 2 Отговор
    Дааа гробище ма империи, точно
  • 7 Петър

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "5kof":

    Защо ги наричаш тия американци?
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    26 1 Отговор
    Сащисаните ги боли не толкова , че изгубиха Афганистан, а че голяма част от тяхното оръжие попадна чрез Таджикистан в Русия ‼️

    Коментиран от #28

  • 9 Раданч Татлъту

    8 3 Отговор
    Добре пресметнат ход.😎🔯
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Курайдъ

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Президентът Радев":

    мойта родина майка е турция, аз съм тук временно
  • 12 Сандо

    30 0 Отговор
    Автор:Милена.Зачетох се и си помислих - най-после един нормален анализ,макар и в телеграфен стил.А най-отдолу се оказва,че авторът е Денис,но не печално известния Джамбазов,а Дубровин от ТАСС.Ами явно трябва да се изхвърлят лъжците от ДВ и да се заменят с нормално и обективно пишещите от ТАСС.
  • 13 Защо

    27 2 Отговор
    Никой не смее да коментира новината че знамето на талибаните се вее на покрива на американското посолство в Кабул
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 5Kan

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "5kof":

    Да но забрявяш че наи големите зялежи на Литйум са именно там. НямаЛитиум няма батерии няма портативна техника и PC.
  • 17 Седесарят.

    16 0 Отговор
    Хареса ми ,,Гробище на империи,,.!!.Но ,все пак по добре е да има светски режим,,Като в Сирия,например..Радикалния ислям,е пълен кен..еф..АК ,победи Колт!!.!!!Религията победи , оръжието..!!!
  • 18 Тюрк

    27 1 Отговор
    Авганския народ предпочете от двете злини по-малкия а именно Талибан пред САЩ . За пореден път се видя че , САЩ са най - злите на света .
  • 19 В.В.П.

    20 2 Отговор
    Нищо не са воювали ,САЩ !!!.Само са харчили пари.,наемниците са скъпи..Бог да пази България!!!.Щото ако я нападне,не дай боже,,някой ще офейкат за 12ч..Например Турция..!!.САЩ да се разкарат от България!!!..Паси и Плевнелиев също!!Тия ,печелят на дума,,,а хората трябва да работят !!!
  • 20 Мнение

    13 1 Отговор
    По всичко личи че ще се наложи Руснаците да стъпят там. Да им покажат какво значи демокрация...
  • 21 Стефан Петров

    12 0 Отговор
    Вчера от Таджикистан съобщих,че 60 самолета и хеликоптера от Авганистан са кацнали на тяхна територия с около 1000 човека.
  • 22 Човека Коза

    13 1 Отговор
    Поредният каубойски резил 🤭 🤠 🤭
  • 23 Стефан Петров

    12 1 Отговор
    Американските СНН и Фокс нюз, полската и руската преса са единодушни. Талибаните победиха, защото с тях армията не иска да се бие. Те са около 75 000 с леко оръжие, а армията е 350 000 човека с тежко оръжие. СССР строеше пътища и електростанции, а САЩ създаде прослойка корумпирани политици и обслужваща ги каста. Президентът на Авганистан по данни от западни източници е избягал с четири джипа с пари, като част от тях не са се побрали в правителствения самолет и са останали на пистата. В кабулския университет имаше двугодишна гендерна програма, за която са изразходени около 100 милиона долара. Западните ценности в Анганистан не ги искат и не смятат да се борят за тях.
  • 24 Дърт пее..раст...

    10 0 Отговор
    Парадокс сално,но факт,САЩ и Партньори,трябва да признаят,Талибан,срещу който се бориха,20,30,40,г...Позор,,и мъка,оставят след тях. Ще се режат много глави от тук нататък,в Афганистан..Винаги,винаги, чудовището се обръща срещу създателя.!!!.Пример на мери Шели,д-рФранкенщайн,и неговия звяр...НАТО е само машина за пари..Не е боеспособна..!!
  • 25 mi6osp

    8 1 Отговор
    Налагането на американската демокрация чрез война завърши по един и същи начин в Корея, Виетнам , Афганистан, а скоро и в Ирак- с як шут в задника на въоръжените до зъби навлеци. Затова напоследък САЩ предпочитат цветните революции, но и там получиха няколко удара в зъбите. Ще трябва да търсят нови начини, ако им остане време от вътрешни проблеми.
  • 26 ИНЖ

    2 4 Отговор
    Провалът - провал. Но скоро авганците ще съжаляват, като разберат какво са загубили с лека ръка. Явно не са го заслужавали.

    Коментиран от #29

  • 27 не може да бъде

    1 1 Отговор
    За закономерност не може да се говори,тия явления понякога са абсолютно непредсказуеми и даже нелогични,но в случая може да се каже,че е имало достатъчно предпоставки за тази катастрофа.На първо място е погрешно избраната от САЩ и съюзниците политика ,която да налагат в Афганистан-изобщо не са разбрали ,че е неприемлива за по-голямата част от населението.На второ място е заблудата за военната мощ на САЩ и съюзниците им в Афганистан ,де факто НАТО,както се вижда провал по всички линии.Разбира се ,може да подозираме,че и президентът Байдън също е дал своята лепта за провала-или не е разбирал какво му пишат в докладите ЦРУ и Пентагонът или той не е бил в състояние да вземе адекватно решение !?А може да се е получила и комбинация от неверни неадекватни доклади и неадекватен президент...убийствена комбинация!?Във всички случаи нанесените щети са огромни и разнообразни и ще бъде интересно какво ще последва от това...
  • 28 Цитираш тръмп

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Ако толкова ги болеше щяха да го вземат. Те нарочно го оставиха, афганистанската армия да им пази гърба докато се изтеглят. Но страхливеца(САЩ) създава страхливци(правителствените войски), всички бягат.
  • 29 Загуба ли

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИНЖ":

    И какво са загубили?
  • 30 ФАКТИ

    2 0 Отговор
    И КО ИЗЛЕЗЕ ТО КОГАТО ЗАД НАЙ МОДЕРНОТО ОРЪЖИЕ СЕДИ ЛГБТ ПИДИРАЗ МОЖЕ И ПОСЛЕДНИЯТ ТУЗЕМЕЦ ДА ГО БОДНЕ ОТЗАД С КОПИЕТООО
  • 31 Факти

    2 0 Отговор
    ИМА И ДРУГА БИРА ЦРУ И ПЕНТАГОНА НЯМАТ НИКАКВА РЕАЛНА ПРЕДСТАВА ЗА СВЕТА И ГРЕШАТ НА УМИРАНЕ
  • 32 Факт

    1 0 Отговор
    Сащ умират не знаят в кой свят са вече никой не ги брои за сли ва даже