Last news in Fakti

19 Август, 2021 19:00 6 001 60

Религия, пари, произход: Какво се знае за талибаните

  • афганистан-
  • талибани-
  • ислям-
  • религия-
  • кабул-
  • нато-
  • пари-
  • произход-
  • салафизъм-
  • сащ-
  • война-
  • ссср

Талибаните се оформиха като движение по времето на гражданската война в Афганистан, последвала изтеглянето на съветските войски от страната

Религия, пари, произход: Какво се знае за талибаните - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те самите се наричат "студенти" - това е буквалният превод на думата "талибани"“ от езика пущу. Днес името на войнственото ислямистко движение обаче не извиква в съзнанието ни образа на мъже и жени, залегнали над книги, а по-скоро на терор и разрушение. Кадрите от летището в Кабул, където стотици хора се опитваха отчаяно да се качат на няколко военни самолета, за да избягат от страната, която отново е под контрола на талибаните, повдигат въпроса коя е тази ултраконсервативна групировка, която всява толкова голям страх у хората в Афганистан, а и извън него? Нека да уточним, че когато тук говорим за „талибани“, имаме предвид афганистанските талибани, а не техните пакистански събратя.

Строга йерархия

При талибаните съществува ясна йерархия. Молла Хайбатула Ахундзада е върховният лидер на групировката от 2016 година насам. Религиозният учен е най-висшият авторитет по всички политически, религиозни и военни въпроси. Той има трима заместници и е подпомаган от редица министри, които наблюдават ключови области като военното дело, разузнаването и икономиката. „Рахбари Шура“, известна още като „Кета Шура“, е най-висшият консултативен орган на групировката и се състои от 26 членове. Политическото крило на талибаните, което представлява групировката в международен план, е базирано в Доха, Катар. То се ръководи от съоснователя на талибаните Молла Абдул Гани Барадар.

Откъде са парите на талибаните?

Военизираната групировка печели парите си от търговия с опиум и хероин. По данни на ООН, само през 2018 и 2019 г. талибаните са спечелили над 400 милиона долара (340 милиона евро) от наркотици, което представлява до 60% от всички приходи на групировката, смятат американски официални представители. Допълнителните източници на доходи, изброени в доклад на икономическия анализатор от Центъра за афганистански изследвания Ханиф Суфизада, включват още минодобива, данъци и различни дарения. Смята се също, че някои държави изпращат пари директно на талибаните. Според Гидо Щайнберг от берлинската Фондация „Наука и политика“, талибаните имат двама съюзници: Иран, чиято Революционна гвардия подкрепяше талибаните през последните години срещу американците. Но още по-важен е Пакистан, който всъщност се сражава с талибаните.

След съветското нахлуване

Талибаните се оформиха като движение по времето на гражданската война в Афганистан, последвала изтеглянето на съветските войски от страната. Макар че групировката е официално създадена през 1994 г., много от нейните бойци преди това са се сражавали срещу съветските окупационни сили - борба, която е била тайно подкрепяна от ЦРУ. Смята се, че произходът на името „талибани“ е свързан с това, че много техни членове са били ученици в афганистанските и пакистански медресета и религиозни училища, в които се проповядва радикална форма на сунитския ислям.

Бившият лидер на талибаните Молла Мохамед Омар, например, е бил разочарован от това, че след края на съветската окупация в страната не е било въведено ислямското право. Той събира 50 свои ученици и обещава да избави Афганистан от военно-племенни вождове и престъпници и да възстанови реда, мира и сигурността в разрушената от войната страна. С подкрепата на Пакистан групата бързо се разраства и започва да превзема градове и провинции. Отначало талибаните са били харесвани, защото са се опитвали да изкоренят корупцията. През 1996 година те превземат Кабул и свалят тогавашното правителство, а две години по-късно те вече контролират 90 на сто от територията на Афганистан.

Салафизмът - радикална форма на исляма

Режимът на талибаните обаче следва идеологията на салафизма, радикалната форма на исляма. След като дойдоха на власт, талибаните наложиха строгото право на шериата, което ограничава правата на човека и е особено строго към момичетата и жените. Според неговите разпоредби, момичетата над 10-годишна възраст нямат право да ходят на училище, а жените трябва да носят бурки, покриващи тялото от главата до петите. Те нямат право да шофират и не могат да се появяват на публично място без придружител от мъжки пол, като съпруг или брат. Гледането на телевизия, слушането на музика или ходенето на кино също са забранени за всички при талибаните, убийците и прелюбодейците се екзекутират публично, а кражбите се наказва с ампутиране на крайници.

Международната общност третираше управлявания от талибаните Афганистан като парий, но дълго време не предприемаше нищо. Чак след атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ, при които загинаха около 3 000 души, и след като талибаните отказаха да предадат лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен, САЩ атакуваха военно Афганистан, което в крайна сметка доведе до свалянето на ислямисткото правителство.

Прибързано изтегляне?

През 2018 г. САЩ започнаха директни преговори за мир с талибаните, които обаче не включваха представители на законно избраното афганистанско правителство. Вътрешните мирни преговори между правителството и талибаните започнаха през септември 2020 г., но бързо бяха прекратени. Когато през април тази година президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че войските на САЩ и НАТО ще бъдат изтеглени до 11 септември 2021, критиците бяха обезпокоени от бързите темпове, с които чуждите войски трябваше да напуснат страната. Те се опасяваха, че Афганистан ще изпадне в хаос и демократично избраното афганистанско правителство няма да съумее да опази властта си. По всичко личи, че са били прави.

Автор: Карла Блайкер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    29 2 Отговор
    АК-47 решава до 600 проблема в минута

    Коментиран от #60

  • 2 ххххххх

    38 2 Отговор
    ФАЩ чрез ЦРУ финансират талибаните, които се бият със светското (социалистическо) правителство на Афганистан, подкрепяно от съветите.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 3 Отговор
    какви студенти какви пет леватия са чудовища психопати садисти застреляха жена отказала да си сложи бурка
  • 4 КОТарАК

    31 4 Отговор
    една от десетте божии заповеди при нас-християните е -не прелюбодействай/ втора-не кради-за кражби Крум е рязал също крайници и тогава сме били 3ти по сила , по територия в ЕС , граничещи с Франкската империя!!!! кой е сбъркал по пътя-тия дето спазват древни , доказали се закони , или нашето модерно бяло общество , зомбирано от НЕТа и телевизора? ЗАТОВА сме обречени на изчезване бялата раса

    Коментиран от #51

  • 5 Тъни

    29 1 Отговор
    Това с убийците и прелюбодейците е добро и някои други забрани за кражби. От нашия парламент само хора без крайници биха останали. Жалко у нас хи няма, а трябва, че света съвсем се изджендъри.
  • 6 Раданч Татлъту

    12 3 Отговор
    Знае се,че са хубави хора и ще приемем 2-3 милиона в ЕС!👳‍♂️👳‍♂️👳‍♂️👍
  • 7 Бесен Язовец

    37 2 Отговор
    Още с първото изречение и опашата лъжа. В Афганистан не е имало гражданска война, а война с редовната афганска армия и войски от СССР срещу терористите муджахидини поддържани от Говедарника технически които нападнаха Свецки Афганистан през територията на Пакистан, а бяха обучавани в Турция и Катар с пари от С. Арабия!!!

    Коментиран от #20, #45

  • 8 Асан

    15 0 Отговор
    Йерархията на талибаните е като във Факултета най среашния командва!
  • 9 Миро

    8 0 Отговор
    Това все едно е написано от ученик от 4 ти клас . Смехории.
  • 10 ПСР

    13 0 Отговор
    Представляват сунити-салафити,основно пущуни.В Сауди Арабия,изпонядват същите религиозни принципи.Самите пущуни,най-голямата етническа група,са разделени в 40 племена.Всяко си има"хан/кан".Те пък имат към 600 рода,също със свои старейшини.Та и езикът им-пущу е различен,като наречия.Най-големите,"презряни"етноси са таджики,узбеки и хазари.Оформящи основата на антиталибанският Северен Алианс,в северните райони.Вече започват въоръжена съпротива.
    Та,според мен,нищо се те знае,какво ще се случва там.
  • 11 Соросоидни Иzrody

    28 3 Отговор
    СССР не е нахлу в Афганистан, а влиза по молба на законното правителство в Кабул. Долни сороснята почна да реабилитира едни неграмотни главорези с маратонки адидас и картечници!
  • 12 Некои отучнения

    14 1 Отговор
    Чудя се защо мисирката на Дойчо Велев, е писъла, че било на пущунски. Не мили мои факти, от най-чист арабски е!!! Да не говориме, че много от имената са от дари. На дари наприер не се произнася "баче" (дете) като на фарси, а "бача". И вместо "(-)заде" се произнася "зада", което е окончание за патроним и означава "син" като в турскате дума бейзаде. Тук аз пущунски не видях. И впрочем, само местните знаят какви са отношенията между персоговорящи (дари, източния диалект на това, което наричаме за удобство персийски език, говорен и в Таджикистан) и пущуни/пахтуни в различните региони, билингвизъм, етническо и племенно самосъзнание, клиентелни мрежи и подчиненост и т.н. Пущуните са онези по-черните и говорят съвсем различен език. Статията е пълна скръб, а факти като преписват, да се информират от хора които са запознати с този регион и езика му. Питайте и ще ви ориентират!
  • 13 Смърфиета

    5 1 Отговор
    Талибаните се казват в студенти, за да бъдат приети в Кабул и да вземат жителство и превелегий. Тука в това име на тази организация има голяма доза хумор. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Междувременно

    10 1 Отговор
    по други новини, усилията на международната общност за намиране на решение в Либия и провеждане на избори през декември водят до провал. Причина, Турция и отказът й да напусне страната. Скоро се очаква нов рунд на войната. Понеделник, служител на LNA, Либия: "Основата за стабилността на страната е изтеглянето на турските сили и наемници. Ние се стремим да освободим страната си и не сме привърженици на войната, но Анкара смята, че Либия е спасителна линия за Турската икономика. Турция се възползва от хаоса, за да открадне парите на Либия и ние няма да приемем присъствието на наемници и чужди сили на нашите територии." ...

    Коментиран от #29, #36

  • 15 Гаргамел

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Смърфиета":

    Скоро ще кажат, че талибанин е в превод християнин католик!

    Коментиран от #24

  • 16 Професора

    5 0 Отговор
    Карла Блайкер се оригва на шекели и нещо съдържащо се в муджахидински Ташкен!
  • 17 Рошко

    10 0 Отговор
    Талибаните изкорениха опиума и тежат глави който го отглежда, това е бизнес на краварите даже имаше статистика колко хероин е и ало по времето на талибаните, производството му е било сведено почти до нулата, а откакто краварите влязоха там имаше ръст даже си го транспортират/ха с военни самолети до обора

    Коментиран от #23

  • 18 Бесен Язовец

    11 0 Отговор
    Утре ще напишат, че СССР е нахлул в Берлин 1945г. и СССР нахлу в Аушвиц и Треблинка!
  • 19 Гост

    3 1 Отговор
    Не знам защо се намесва Селефизма, като "терористична" подфоема на Исляма. Селеф-това са първите сред приелите и практикуващи Исляма във най-чист вид! Относно забраната за образование сред жените е пълна глупост, че почива върхо Ислямската етика за образование, всеки има ПРАВО да се образова мъж или жена!
    Не всичко, което се предлага като истина от страна на"обективните" медии е така!!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Смърфиета

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Язо, ти ходеше под масата, когато обесиха Хабибула, освен това прочети малко за историята на дворцовия преврат през седемдесетте, и опортюнистичната конюнктурна подкрепа на СССР ту за придворните социалдемократи от "Парчам" ("Знаме") ту за левите радикали от "Халк" ("Народ") и за пълния бърдак който настъпва в следствие на което обществените отношения се изострят и разпадат и на базата на халкистите се създава организацията на Муджахидините (ар. термин, букв. "борци за вярата", в най-груб съвр. превод "патриоти") финансирани от Щатите във войната със СССР, наследени след края на войната от Талибаните, които в последно време получиха подкрепа от Русия, Иран и Китай и сега ще се държат доста по-културно отколкото преди 20 години. Щатите се съгласиха да се изтеглят защото са затруднени финансово и по един или друг начин им бе повлияно да разберат, че не могат да са световния джандарин, и единствените недоволни сега са британците и европейския север. Човешките права отиват на заден план, но не вярвам да правят твърде големи магарии, защото ги предупредиха, че искат да работят с тях, а те самите трябва да развиват икономика. Другото нещо е, че не трябва директно да им се лепи етикет салафити и дори да са салафити, това все пак е ислям, макар и лош, за иранските им партньори. Индийците инвестират в Систан-Белуджистан и за иранците това не е проблем. Китайците проявиха интерес към икономическо сътрудничество. Толкова, предъвкано като за захранване на дивеча от се

    Коментиран от #22

  • 21 Смърфиета

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Всеки чете различни източници. Под салафити се има предвид уахабити, последователите на Ал Уахаб, имам известен с иконоборческите си тежнения. За съжаление уахабизма третира всичко извън Корана и Суната като ширк, и от това са пострадали много религиозни и културни паметници, от текета до Буда от Бамиян. Проблемът е там, че саудитската монахрия, сама по себе си извор на жестокости, но достатъчно традиционалистка, се бори вкл. с част от улемата, която е много по "в дясно" от тях самите. А зад тези улеми стои капитал и мъгляви интереси в самата Саудитска Арабия и извън нея.

    Коментиран от #31

  • 22 Бесен Язовец

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Смърфиета":

    Нещо обърка думата муджахидин с джихат. Джихат е борба за вярата. Бегай много си зле с анализите! Муджахидините единствено ги обединява общата религия ислям, не ги обединява националност!

    Коментиран от #25, #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гаргамел":

    Дойчо Велевци натам са тръгнали. Немците не могат да се мерят с англосаксоните и в такива чисто пропагандни ситуации, при интервюта, си тръгват винаги пос,рани. Просто англосаксонците са по-отракани и веднага се усещат как да ги направят за смях когато немски журналист се опитва да ги работи. Плюс гнусното издайническо немско акцентче на английски.
  • 25 Смърфиета

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Знам, че не бъкел си нямаш представа от арабско словообразуване. Но нямаше нужда да си отваряш устата, за да го демонстрираш пред овъжаемата публика на форума.

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Точно така, не ги обединява националност или родно място. Но тази дума се използува в различни контексти, или по-точно във всички контексти, напр. в палестинския и понеже точен еквивалент не съществува един от възможните преводи е семплото "патриот". За да разбираш от политика трябва малко история и език. Аз не твърдя че разбирам, но ти си пълна скръб.
  • 28 Смърфиета

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен Язовец":

    Айде, айде. Не се престаравай. Не струваш.

    Коментиран от #30

  • 29 Смърфиета

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Междувременно":

    Е ако сърцето на Лубия е свободно, то е в сърцето на Ердоган, и Турция ще извади съсирека от сърцето на Лубия, и ще ги задуши заедно.
  • 30 Смърфиета

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Смърфиета":

    Защо изтрихте кументара на Язовеца? Мадураторът нарушава структурата на диалога. Аз да съм се обидила и да съм го рипортнала?
  • 31 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Смърфиета":

    Защо само Абдул Уеххаб се мисли за основоположник на забраната за обожаване на картини, статуи, теккета и всевъзможни дрънкулки, тези неща абсолютно противоречак на Теухида-Единобожието, това е ОСНОВОПОЛАГАЩА норма в Исляма и не, не Абдул Уххаб е основоположник, а самата Религия го изисква. А относно Саудитска Арабия, там нещата отдаване не се пречупват през призмата на Исляма, а на политиката и на МНООГО, ама наистина МНОООГО пари!

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Смърфиета

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Със сигорност могат да бъдат намерени съответните пасажи в Корана и сведения в считаните за достоверни хадиси. Въпросът е обаче кои хадиси се приемат за достоверни. Шериатът е почерпан от суната така, че някои достоверни хадиси не могат да бъдат заобиколени. Но всичко което касае човешките права е въпрос на юриспруденция. Зависи какво цели дадената групировка. Ислямска държава целеше сляп терор, като отмъщение за Садам, и като надпревара докъде може да се стигне в извръщенията на религията. Как ще управляват Талибаните и дали ще се съобразяват с тези, които ги поддържаха финансово, засега заявленията са, че след 20 години са помъдрели и няма да прекаляват с глупостите. Ще стане ясно.
  • 33 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Не съм убедена, че текетата противоречат на единобожието. Почитането им е било широко разпространено и не са пречили на никого. Но не изключвам зад този иконоборчески плам, дългата ръка на английската корона и мисии на англикански свещеници в района на Мека и Медина, за които ние да не знаем. Не е документирано, но не е и невъзможно.

    Коментиран от #34

  • 34 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Смърфиета":

    Аз пък съм убеден, че теккетата нямат място в Ислям, защото какво се прави на едно текке, от кого се иска помощ, защо се иска??? Все въпроси, които противоречат на Монотеизма!

    Коментиран от #37, #44

  • 35 чичо ви

    2 1 Отговор
    миджахид в превод означава боец борещ се в името на аллах всеки е муджахид дори и майката която учи детето си да умре в името на аллах а талибаните се борят за правда не талибаните нападнаха американците а американците нападнаха талибаните

    Коментиран от #39

  • 36 Ислямисти

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Междувременно":

    Е добър ден и в Либия и в Сирия страните са разделени заради Турция. А турците подкрепят радикални ислямисти. В Сирия Алкайда и в Либия Мюсюлмански братя. Арабите мразят Турците, но са по слаби. В Либия Сараж е от Турски произход и се държи на власт с подкрепата на Мюсюлмански братя и Турция.
  • 37 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Не, не, защото има потомци на Пророка сред хората и те вършат чудеса.

    Коментиран от #38

  • 38 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Смърфиета":

    Няма такова нещо като"чудеса" от МЪРТВИ хора! Мусюлманите почитаъ и пророка Мухаммед (сав), НО Е ЗАБРАНЕНО да му се молят, покланят, въздигат....защото,това е нарушаване на Монотеизма, Исляма казва:има само един Аллах, не е раждан, не е роден, и НЯМА равен НЕ МУ. Всичко друго, извън тази Ислямска норма е противоречие на самия Ислям!

    Коментиран от #40

  • 39 Смърфиета

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "чичо ви":

    Споко ние тука още си живеем в Джахилията. Джахили кяфири сме и това няма да се промени скоро.
  • 40 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    А ти откъде знаеш какво се прави на текетата и дали се нарушава Туахида? И тези евлии умрели ли правят чудеса или приживе? Отиди, виж и разкажи. Във всеки случай, искаш да ми кажеш, че по времето на Султана и под ръководството на Шейх-юл Исляма се е вършило ширк? Това е безсмисица. Не разбирам. Ами във времената на Халифата? Върни се във времената на първата Фитна тогава и си живей там. Ама няма да ползуваш запалка, мобилен телефон и огнестрелно оръжие, няма да се ваксинираш и лекуваш и т.н. Ти само халал ли ядеш?

    Коментиран от #41

  • 41 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Смърфиета":

    Защо нападаш, след като нямаш разумно обяснение, аз ти отговарям, за нещата според Исляма, а не според еди кой си...о да храня се със Халал храна и напитки! Относно Теухида, мога да кажа само едно:Кажи [о, Мухаммед]: “Той е Аллах – Единствения,
    слушай
    قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾
    мета информация
    2
    Аллах, Целта [на всички въжделения]!
    слушай
    اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾
    3
    Нито е раждал, нито е роден,
    слушай
    لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾
    4
    и няма равен Нему.”1

    Коментиран от #42

  • 42 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Грешка в копи-пейста!
  • 43 САЩ В САЩ

    6 0 Отговор
    А КОГА САЩ ЩЕ СЕ ИЗТЕГЛЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ?
  • 44 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Ти си прав„ но от гледна точка на сунитския ислям„ който обаче не е единствен. Има и шиитски ислям„ а също и други клонове и течения. Например суфизъм. В Иран традиционно се изповядва шиитски ислям. 20 милиона в Турция са също шиити. В България има също шиити„ разбира се„ сунитите са мнозинство. Азербайджан също са шиити. Т.е. налице е неясност кое е по-свещеното учение точно като при християнството с католици„ протестанти„ православни. При шиитите е явно издигането в култ на свещени места и заслужили с нещо хора. Това е чак до Индия„ където също има някакви мюсюлмански “светци“. Разбираемо е„ че тези хора не са Аллах„ не представляват Аллах и волята му„ но може да се отчете приносът им за вярата и уважение към направеното. По същия начин благодариш на родителите си„ че са те създали„ но всички осъзнавате по-висшата воля зад това.

    Впрочем има и течение на 12-те имами„ което все е в очакване на 12-ият имам. То също е много интересно„ защото имамите са донякъде като папите в християнството. Освен това съществуват още бахайство. джайнизъм. сикхите в Индия - мюсюлмански секти„ прераснали в отделни религии.

    Коментиран от #47

  • 45 Беновска пита

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Ама как съюзници на талибаните са шиитски Иран и сунитски Пакистан?? Нещо не се връзва??!!
  • 46 Турчин

    0 2 Отговор
    А бе тия талибани шиити ли са или сунити?? Ако са шиити - ще ги трепя!!!
  • 47 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Йо Несбьо":

    Така е съгласен съм, че има доста течения, които се"крият" за Исляма и всеки като магьосник изважда определена група, когато му е угодно. Хората в стремежа си да стигнат до Аллах използват всякакви начини, които са останали даже още от предислямския период , традиции, суеверия, обичаи, които са се преплетени в Исляма, много трудно се заобикалят, защото хората са свикнали да следват предците, макар и с грешни възгледи. Относно шиизма съм прочел не много неща, но спокойно мога да кажа, че имат доста изкривени възгледи от теологична гледна точка.

    Коментиран от #48

  • 48 Йо Несбьо

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Основната разлика е„ че признават за водеща фигура друг човек„ не посоченият от сунитите след смъртта на Мохамед. Друга разлика идва от чуждия спрямо арабския етнос на изповядващите шиитски ислям - това са предимно днешните иранци„ наследници на Персийската империя. Вероятно и това е причината да не последват сунитите - опит за преврат вътре в исляма с цел да се доберат до върховенството. До голяма степен и са успели„ но имат и могъщи неприятели в лицето на Турция и Саудитска Арабия„ които се стремят да станат водачи на ислямския свят. Турция е държител на титлата “халиф“ като наследник на Османската империя и бивш пазител на Светите земи Мека и Медина. Самото Каабе или Черният метеоритен камък в Мека е точно такова предислямско вярване на арабско племе„ което обаче става символ на днешния ислям. Лично аз не бих се ангажирал със симпатии към някой от лагерите на исляма - Иран„ Турция„ Саудитска Арабия или някой друг...

    Коментиран от #49

  • 49 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Йо Несбьо":

    Кяба е е свещено място за всичко мусюлмани, има предислямска история, която е допълнена с Аяти от Корана, което го прави автентично и "законно" без да го обвързва с периода на "невежество", а камъка"метеорит" е просто камък, няма божествени сили,просто камък, за кокто има Хадис!

    Коментиран от #54

  • 50 Талибаните са

    1 2 Отговор
    плод на СССР и САЩ! Когато СССР ги удари, САЩ нариваха пари против съюза. После когато САЩ се намъкна в Афганистан, СССР плащаха за всеки убит американец. В Афганистан течаха реки от пари, но те ще секнат и талибаните ще кротнат, защото света ще ги изолира. Имат големи природни залежи, но не могат да си ги обработват и ще трябва да ги дават на концесии. Със сила не се гради демокрация, но с дипломация талибаните ще кротнат.
  • 51 Каан

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    По времето на Крум не сме християни бе котьо!

    Коментиран от #52

  • 52 КОТарАК

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Каан":

    къде съм написал че сме били християни при Крум?пиша за закони от пра-стари времена , доказали се като работещи при обединение на големи общности , държави. религиите просто са копирали тия закони
  • 53 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Ако за 20г афганистанското правителство и армия с всестранната помощ на САЩ и други западни държави не могат да вземат нещата в свои ръце, то те няма да могат никога. Те явно са разчитали, че САЩ ще стоят там винаги и ще им вършат работата.

    Коментиран от #55

  • 54 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Именно! Метеорит„ който бил почитан от местно арабско племе„ Мохамед видял потенциала му и днес е свещен за всички мюсюлмани. А има и предислямска история„ която„ разбира се„ не може да се сравнява с днешното му значение.

    Коментиран от #56

  • 55 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Сър Пичук":

    Предишният президент на Афганистан„ не Ашраф Гани„ а този преди него„ настояваше САЩ да се изтеглят. Няма как някой да спечели срещу талибаните„ защото те са пущуни„ т.е. целият народ вижда в талибаните себе си. Единственият начин да се изгонят талибаните е там да не живеят пущуни„ но това означава етническо прочистване. Иначе таджики и узбеки заедно са 60% от населението„ но сами виждате„ че не смеят и не могат да шавнат„ изолирани в северните части на страната.

    Коментиран от #57

  • 56 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Йо Несбьо":

    Обаче, този камък-метеорит НЕ Е СВЕЩЕН, в смисъла на на думата,не вменявайте изкуствено неща и да гинпришивате към Исляма!
  • 57 Сър Пичук

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Йо Несбьо":

    Благодаря за детайлната информация! Сигурно е така - не съм се задълбочавал в проблемите на Афганистан. Мислех си, че с комбинация от сила и дипломация все пак са могли да постигнат някакъв напредък. С този ход сега предават проблемите на Афганистан на съседите им и явно историята там ще има продължение..
  • 58 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    ТОВА СА НАШИТЕ МЪЖЕ- ТАЛИБАНИ , СЛЕД 1998.
    ОСТАВИХА СЕ ДРУГ ЗАВОЕВАТЕЛ ДА СЕ НАСТАНИ , ДРУГ ДА ЗАВЛАДЕЕ ТЕРИТОРИЯТА НИ .
    АФГАНИСТАН СЕ ОСВОБОДИ .
    КАКВА Е РАВНОСМЕТКАТА .
    АФГАНИСТАНЦИТЕ ЩЕ СЛОЖАТ РЕД В ДЪРЖАВАТА СИ И МЛАДИТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ .
    НИЕ ИЗЧЕЗНАХМЕ .ЗНАЧИ ПО - ТАЛИБАНИ ОТ НАШТЕ МЪЖЕ НЯМА . /ВЕЧНИТЕ СТУДЕНТИ/!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Талибанин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Стига да можеш да презареждаш толкова бързо!:) Или, пък да разполагаш с достатъчно муниции!:) Иначе има и по-скорострелни оръжия! Стига да има кои да стрелят с тях!:)