Last news in Fakti

22 Август, 2021 16:00 3 861 74

Ковачев отговори на шведски политик: България много пъти е подкрепяла Скопие, но ни наричат „татари“ и „фашисти“

  • андрей ковачев-
  • северна македония-
  • карл билд

В отговора си до Билд българският евродепутат напомня, че повече от 130 000 граждани на РСM са придобили българско гражданство въз основа на произход

Ковачев отговори на шведски политик: България много пъти е подкрепяла Скопие, но ни наричат „татари“ и „фашисти“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България многократно е проявявала добра воля към Република Северна Македония, но въпреки това Скопие използва срещу страната ни реч на омразата, институционализирана в учебниците и медиите, които наричат българите "татари" и "фашисти". С настоящото си поведение РСM не може да започне преговори за присъединяване към ЕС без ясна пътна карта, която трябва да бъде част от взаимно договорената рамка за преговори с ЕС.

Такава позиция изразява българският евродепутат Андрей Ковачев в писмо до шведския политик Карл Билд - съпредседател на Европейския съвет по външни отношения, който обвини България, че изнудва Република Северна Македония по пътя ѝ към ЕС "поради причини, които са далеч в историята". Билд отправи упрека си към нашата страна в статия, посветена на Балканите, публикувана в изданието "Prpject Syndicate".

В отговора си до Билд българският евродепутат напомня, че повече от 130 000 граждани на РСM са придобили българско гражданство въз основа на произход, но тяхното съществуване е напълно пренебрегвано от Скопие. Той призовава шведския политик да се присъедини към усилията за истинско европейско помирение и да отхвърли бруталните престъпления и лъжи срещу България, които са част от комунистическото наследство.

Публикуваме без редакторска намеса писмото на евродепутата Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент:

Уважаеми г-н Билд,

Бях доста изненадан от Вашата статия ("Опасният балкански застой"), която беше публикувана в много български медии. В статията си Вие твърдите, че в момента Северна Македония е "изнудвана от България, поради причини, които датират далеч назад в историята на региона (но нямат никакво отношение към съвремието)". Бих искал да използвам тази възможност, за да представя на Вашето внимание някои факти от новата история на отношенията между двете страни - след независимостта на сегашната РСМ от комунистическа Югославия. Управляващите елити в Скопие след 1944 г. - преди, а и след независимостта на страната, използват реч на омразата и лъжи. Те фалшифицират и манипулират историята вече десетилетия. Омразата им е институционализирана в учебниците и медиите, които наричат българите "татари" и "фашисти". Докато повече от 130 000 граждани на РСM са придобили българско гражданство въз основа на произход, тяхното съществуването е напълно пренебрегвано от Скопие. В страна с население около два милиона, половината, от които албанци, роми, власи и други, тази цифра е значителна. В миналото тези хора са били преследвани, в днешно време са подложени на словесно насилие и дискриминация, и се страхуват открито да се обявят за българи. Тази дискриминация и насилие са извършвани не само от обикновените граждани на РСM, но и официални длъжностни лица. Неотдавнашен случай беше този с г-н Зоран Иванов - тогавашен председател на Съвета на директорите на Македонската информационна агенция (MIA), който беше уволнен след вулгарен коментар за тогавашния министър на външните работи на България Екатерина Захариева. Преди това тазгодишният участник от РСM в Евровизия Васил Гарванлиев беше обект на смъртни заплахи и реч на омразата, след като спомена в телевизионно интервю, че има двойно гражданство - и българско, по произход.

Тази омраза, започната от комунистите, със сигурност не е част от основните европейски ценности. В тази връзка очаквам, че ще се присъедините в усилията за истинско европейско помирение и ще отхвърлите бруталните престъпления и лъжи, част от комунистическото наследство. Може би се питате защо толкова малко се е чуло за този въпрос в международен план. България - за разлика от Гърция, никога не е искала да изнася проблема на международната сцена, тъй като винаги сме вярвали, че ще успеем да преодолеем болезненото наследство от комунизма с братски усилия. За съжаление, досега положените усилията бяха едностранни и съотетно, безплодни. Може би се чудите защо толкова малко се чува за този проблем в международен план. България, в ярък контраст с Гърция, никога не е искала да изнася проблема на международната сцена, тъй като винаги сме вярвали, че ще успеем - по братски начин, да преодолеем болезненото наследство на комунизма. За съжаление досега това не беше така.

Република Северна Македония не спазва Критериите от Копенхаген по отношение на зачитането на правата на своите граждани. Това е отбелязано и в годишните доклади на Европейския парламент относно РСM. Многобройните грозни случаи на реч на омраза, насилие и дискриминация срещу хора, които открито изразяват своята българска идентичност и/или произход, са залегнали в годишните доклади на ЕП за Република Северна Македония. За допълнителна справка можете да намерите в докладите тук: 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2019-2020.

Също така ЕП подчертава значението на историческото помирение за преодоляване на дълбоките разделения на тоталитарното минало, които съществуват и до днес. Единствената причина Европейският парламент временно да прекрати приемането на текстове за дискриминацията на хора с български произход или самосъзнание през 2017 г. и 2018 г. беше подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Подобно на България, ЕП се надяваше, че след подписването на Договора ще има реално подобряване на отношенията между София и Скопие. С настоящото си поведение РСM не може да започне преговори за присъединяване към ЕС без ясна пътна карта, която трябва да бъде част от взаимно договорената рамка за преговори с ЕС. Това е неприемливо за Скопие за момента. България очакваше, че Договорът ще бъде стъпка в правилната посока към преодоляване на разделенията, наследени от комунистическата диктатура, но стана ясно, че постюгославският елит няма смелост да извърши необходимите промени. Напротив, управляващата класа в Скопие използва всички усилия след подписването на Договора за добросъседски отношения да представи позицията на България като нелепо искане, свързано единствено с историята. Тъжно е, че има западноевропейски учени и политици, повлияни от тази спонсорирана от държавата пропаганда. Сега отношенията между двете страни са дори по-лоши, отколкото преди подписването на Договора - има все повече случаи на престъпления, предизвикани от омраза. Ситуацията е непоносима за всеки, който открито се самоопределя за българин в Северна Македония.

Доверието между двете страни е загубено и трябва да се възстанови отново. През последните 30 години България многократно прояви добра воля. София е първата, която призна Скопие след нейната независимост под името Република Македония. Веднага дадохме на младата република военна техника, за да се защити от потенциална заплаха от тогавашна Югославия, доминирана от Сърбия на Милошевич. Подкрепихме Скопие с доставки на храна и гориво по време на Югоембаргото. След неговия край защитавахме суверенитета и териториалната цялост на тогавашната Република Македония по време на събитията от 2001 г. България бе една от първите, които ратифицираха протокола за присъединяване на РСМ към НАТО, за да предпази страната от влияния на трети страни.

Исторически погледнато, фактът, че географската област Македония остава в рамките на Османската империя след Берлинския договор, е огромна драма за поколенията българи, които по онова време представляват най-голямата етническа общност в географския регион Македония. България винаги е подкрепяла с всичките си сили и средства, дори с риск за собственото си съществуване, борбата на македонските българи за автономия, освобождение и независимост в съответствие със случващото се на световната сцена. Няма съмнение, че и България, и аз уважаваме съвременните реалности, които са последствие от драматичните събития от миналия век. Това не е партийна политика, а национална позиция на Република България. Тя не се основава на национализма, а на европейските ценности за справедливостта и зачитането на достойнството и правата на всички граждани, независимо от тяхното самоопределение.

Само заедно, ръка за ръка, като част от голямото демократично европейско семейство можем да преодолеем страданията и разделенията от миналото. Това е причината мотото на Европейския съюз да е "Обединени в многообразието". Бих очаквал, Вие, като опитен и дългогодишен политик да призовете политическите сили и академични среди в РСМ да намерят сили да преодолеят десетилетното разделение и дискриминация спрямо българите и България. От страната кандидат зависи кога и колко бързо ще стане част от ЕС - нещо, което и аз, и България желаем и за което работим от десетилетия. Надявам се, че ще имате малко повече търпение и желание да получите информация от различни източници за проблемите на Балканите.

Позволявам си да публикувам този текст в отговор на Вашето публично изказано мнение. Оставам на разположение за разговор, ако желаете да обсъдите тези въпроси по-задълбочено.

Искрено Ваш,

Андрей Ковачев

Заместник-председател на Групата на ЕНП

Ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ти

    7 27 Отговор
    искаш да те наричат "комунист" ! Че и коса си си посадил.....

    Коментиран от #3

  • 2 069

    41 4 Отговор
    Абе я... Като така ще ни третират, булекзит и толкова! Знайш ли какви писъмца ще седна да му пиша и да му се обяснявам на тоя никаквец там, дето е на другия край на Европа и хал хабер си няма от проблема ни тук. На гърците репчил ли се е? Ние сметка иска ли ли сме му защо допускат джендърия и щведска тройка? Да си взимат там тези измекяри РСМ, а ние ще се оправяме сто пъти по-добре свободни.

    Коментиран от #15

  • 3 кУвачев

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "А ти":

    Него го наричат п***л.
  • 4 смерш

    33 4 Отговор
    Повечето от с.македонците придобили Българско гражданство са направили това само от комерсиалния интерес да придобият права за пътуване без особени проблеми в ЕС!
    Общо взето вероятноста в тази територия тона и отношението към съседа им от изток да се променят в близко бъдеще не е много голяма!

    Коментиран от #37

  • 5 оня с коня

    11 21 Отговор
    Билд няма да го разбере тоя Ковачев,защото не обяснява Правилно,т.е обяснява като Умен на Прост.А бат Бойко ИЗРИШНО КАЗА че трябва да се обяснява като Прост на Прост,иначе няма Оправия!А ЕТО КАК Аз бих обяснил на Билда как стоят нещата с Македония ио ИМАТ ЛИ ШАНС да влязат в ЕС:Вярно е както казва Ковачев че ни наричат Татари и фашисти,затова и - Балтията от наша страна.Ако обаче НЕ НИ наричаха така,тогава става още по-лошо- Не ни наричат ГЛАСНО,но СИ ГО МИСЛЯТ!Затова и ПАК Балтията.Така и не може Билд да вдене че ако Макетата влязат в ЕС ЩЕ СПРАТ да купуват Бълг. паспорти поради което ще претърпим Финансови загуби,ще се Надуят като Пуяци от което пък ще претърпим МОРАЛНИ загуби и ДУШЕВНИ Травми,...затова е и Прост Билд и следва да му се обяснява Простичко...а не като Ковачев.

    Коментиран от #7, #16, #24

  • 6 Перо

    14 2 Отговор
    Отговора на Ковачев не е пълен,защото чужденците не познават генезиса на проблема със силовата асимилация на местното население и налагането на друг език за матерен с партиен акт от 1945 г. Не се споменава нищо за унищожените животи на стотици хиляди българи от репресивния апарат,забраната на всичко българско,в продължение на десетилетия,изтриването и забраната на всички български надписи по паметни плочи,църкви,манастири,музеи,книги и т.н.,разрушаването на паметници,даже и от нещастни случаи,не само с културно-историческо значение. Пълната фалшификация на историята от преди 1945 г. По всички линии,трябваше да постъпим,като гърците! Най-добре беше, отговора на ционисткото издание да беше направен от проф.Топалов,който е член на комисията,която никъде не се споменава в отговора,не работеща,по вина на правителството на РСМ,контролиращо македонската страна на тази комисия.
  • 7 смерш

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Браво,това обяснение направо ми хареса!

    Коментиран от #33

  • 8 Доротея

    7 17 Отговор
    Кой ще чете тези разточителни статии бе, Ковачев! За българин е трудно да се ориентира какво си преписал, какво да говорим за някой швед, който хич не го вълнува Даме Груйчев и Постол войвода! Ти колко скандинавски саги знаеш наизуст, за викингите северните ширини?

    Коментиран от #74

  • 9 Малоумник

    6 21 Отговор
    "Тази омраза, започната от комунистите, със сигурност не е част от основните европейски ценности."
    Тъпото си е тъпо, независимо какво работи! Нито дума за нашето участие в окупацията на Македония, като съюзник на нацистка Германия!? Тоя глупендер не "помагаше' ли на превозвачите?

    Коментиран от #14

  • 10 Перо

    19 0 Отговор
    Никакъв опит за външен натиск,няма да огрее дървените северно-македонски глави! ЕС,през крив макарон!
  • 11 Доротея

    5 18 Отговор
    А защо ви наричат ,,фашисти" и ,,татари" Нещо май сте ги репресирали! Аз като се опитах да вляза в исторически спор с тях, че като наскачаха какви терори им наложила българската армия през 1916 г. и 1941 - 1944 г. - ужаст! Май не ви мразят заради комунистите, а деянията на тези преди тях.

    Коментиран от #18, #19, #22, #38

  • 12 спомен

    3 12 Отговор
    кой прати евреите от маке у лагерите? с кого се би българскато армия в $ фаза на ВСВ в югославия? май с партизаните ??
  • 13 Ами да

    14 0 Отговор
    Много точно казано, дори твърде меко !
  • 14 Перо

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Малоумник":

    Малоумникът си ти с твойте ционистки уйдурми! Сто пъти им се обясни,че Македония и Гърция са били окупирани от Вермахта и са били под пълна,немска юрисдикция! БГ е имала предоставена, само гражданска администрация в бившите земи и военни сили с охранителен характер. Има решение на БГ НС по този въпрос с изчерпателно обяснение! Чети и се ограмотявай!

    Коментиран от #20, #34, #35

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 До смерш 4

    21 0 Отговор
    А преброяванията от края на 19-ти и началото на 20-ти век, извършени от турците, и налични дори в Британската енциклопедия, в които 2/3 от населението в Македония е българско (около 1 200 000 души), и не се споменава за никакъв македонски народ или етнос, ..и те ли са с комерсиални цели направени ?! Кажи да чуем, че много ни е интересно !
  • 18 Перо

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Доротея":

    До края на 1919 г. Македония си е била към българската държава,но окупирана незаконно от Сърбия,от 1913 г.територия. Какъв терор на БГ армия,какви 5 лв.?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Скопие

    0 10 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Не трескај глупости!

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "Доротея":

    Българската армия е посрещана в Македония с цветя,хляб и сол,а българския цар Борис 3-ти е наричан цар-освободител. Първо прочети не северно-македонската,а българската или чужда историческа литература и после коментирай! Преди 1945 г. в РСМ не е имало нито един човек с измисления етнос македонец,на никога,несъществувалата държава Македония!

    Коментиран от #30

  • 23 Доротея

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Скопие":

    Урр-ааааа! Зарадва ма с автентичен български език! ,,Колко си плиток" -хахахаха! Дядо Трайо, вечна му памет, бежанец от Егея, сега спомних да казва тези думи, кога бях дете! Истински българин от Македония беше. Бабичката му мърмореше и той я пъдеше - Махай се, Маро, ке те тепам!

    Коментиран от #27

  • 24 Ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Коня нещо говори,но коняра е от толупите.
  • 25 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Скопие":

    Е-ан си у глави!
  • 26 Перо

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Скопие":

    П-чку ти матер,северно-македонска!

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пеко Таков

    18 0 Отговор
    Никакви отстъпки за Балканските цигани.Сега имаме възможност да ги мачкаме и да ги поставиме на колене.ЕС нищо не може да направи.И ЕС и Северна Македония ще разберат,че не могат да разиграват България.

    Коментиран от #62

  • 29 Скопие

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    Ти честитам на генетиката и домашното воспитание. Јаболко си е јаболко, слива си е слива, кретен си е кретен. Дали е така другар Перо?
  • 30 Доротея

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    ,,Посрещнаха ни като освободители, а сега ни мразят!" - Богдан Филов, 1943 г.

    Коментиран от #47

  • 31 Бай Ганьо

    0 2 Отговор
    Оооохххх хааааа оххххх ихххххх.Ще ми се спука мехура от Бюлдове
  • 32 Напомнително :

    13 0 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!
  • 33 Само питам

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "смерш":

    Ти оня с магарето ли си?
  • 34 Малоумник

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    оправи си правописа! После давай акъл!

    Коментиран от #40, #48

  • 35 069

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Хайде само да не обиждаш и да не казваш на хората какво да мислят и какво да не мислят. В противен случай се демонстрираш като наистина пернат индивид. Очевидно имаш нужда от ограмотяване по много "уйдурми".

    Коментиран от #53

  • 36 Кочо

    2 5 Отговор
    Щом са наши, да влизат в Европа! После пак ке се дърлиме по форомите.
  • 37 Пламен

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "смерш":

    Дори и от комерсиална гледна точка да се придобили паспорти ,фактът си остава . Бабите и дедите им са били българи !!!! Възоснова на това получават българско гражданство .

    Коментиран от #68

  • 38 Само питам

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Доротея":

    Доротея,ти туркиня ли си? Защото явно не се смяташ за българка.Чий го дириш в сайта ни тогава?
  • 39 ФАКТИ :

    11 0 Отговор
    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са българи но тъй като са били превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите са значително по-малко !?

    Коментиран от #50

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Болен македонист

    8 0 Отговор
    Гърча се като грч торен червей.Прост и безгъбначен
  • 42 ФАКТ :

    9 0 Отговор
    99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !) ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС !
    И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците, циганите и сърбоманите, дори и защото не са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват,
    че сме такива будали(глупаци)..
  • 43 петьо

    5 1 Отговор
    долу итн и дпс и гроп
  • 44 Ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Скопие":

    Как не го разбираш тоя с коня?И той е роднина с Буцефал.

    Коментиран от #46

  • 45 петър

    4 1 Отговор
    долу гепи и итн
  • 46 Скопие

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Ха ха":

    Јас искрено се извинувам, проштевај. Тешко ми иде конверзација/коресподенција со коњи и нивни роднини. Уште еднаш, понизно, се извинувам.
  • 47 Перо

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Доротея":

    Мразят ни от 1945 г.,след асимилацията и налагането на измислената нация,история и език, от репресивната машина на СФРЮ. От тогава всички поколения се зомбират на анти-българска основа! Прегледай където искаш,в коя карта,преди 1945 г.съществува македонска държава. До 1993 г.е съществувало някакво административно формирование,в рамките на СФРЮ,което не е било самостоятелна държава! Никога до тогава не е имало етнос македонци и държава Македония!

    Коментиран от #49

  • 48 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Малоумник":

    Ти пишеш неграмотно!
  • 49 Скопие

    2 8 Отговор

    До коментар #47 от "Перо":

    Имало другар Перо, имало - само погледни во картите пред кнежевството. Извини, и пред второ бугарско царство. Извини, и пред првото бугарско царство. Само погледни. Претпоставувам дека си елементарно писмен, така? Погледни другар Перо, погледни.

    Коментиран от #51, #52

  • 50 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "ФАКТИ :":

    Прав си!
  • 51 Перо

    12 0 Отговор

    До коментар #49 от "Скопие":

    В картите пише и Тракия,и Далмация, и Моравия,но не знам да са държави. Като македонист,четеш историята,като дявола евангиелето!
  • 52 Пеко Таков

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "Скопие":

    В кои карти бе,охлюв?В тези измислените,съчинени от сръбските комунисти.А с древните македонци имате толкова общо,колкото и с китайците.

    Коментиран от #54

  • 53 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "069":

    Като трол, ти пръв ползваш обидни думи към опонента,основаващи се на неверни факти!
  • 54 Скопие

    0 8 Отговор

    До коментар #52 от "Пеко Таков":

    Кои се картите, дали се измислени или не - тие се. Важно јас и ти разговараме и се разбираме на чист и получист македонски јазик.

    Коментиран от #59

  • 55 Анте Павелич

    5 8 Отговор
    След като във всяко село и град на България има паметници на шумкари-трористи "борили" се срещу монархо-фашизма, следователно в Македония са прави. А и още помня за "прабългарски" ханове, конски опашки, бог Тангра и т.н простотии, писани в Москва, според които сме от хунско-татарски произход. А Димитровград, носещ името на националният предател и съвеЦки гражданин Гошо Мастиката?! Ай сикт....р!!!

    Коментиран от #66, #67, #71

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пеко Таков

    10 0 Отговор

    До коментар #54 от "Скопие":

    Добре,че ме подсети.Кой пръв ви призна измислената държава и измислената "нация"?А езика дали е чист или получист "македонски"-питай гърците.
  • 60 София

    1 3 Отговор
    Е така ще влезат скоро че никой няма и да не пита!!!
  • 61 Риналдю

    7 0 Отговор
    Македонска информативна агенциjа jавува дека Македонскиот космонаут Санде Мисиркоски бил лансиран од вселенското пристаниште во Скопиjе со фитил во одзоди во правец на Месечината,но слетал на нивите каj Тетово.

    Коментиран от #73

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Античното Маке

    12 0 Отговор
    Тук някои пак без да мислят, търсят под вола теле.
    Специално,днес за С.Македония, няма никакво значение дали България е била фафистка и нацистка държава.
    Ако сме били фашисти, то и из македонско тогава са били фашисти.

    Защото ,ако погледнем кадрите и снимките от посрещането на Цар Борис III в Скопие( посрещане,песни, хора, цветя, веселие) излиза, че с охота са се радвали на фашистите.
    Що ли днес, тия кадри не ги пускат на сърбоманите из македонско??
  • 64 Античното Маке

    14 0 Отговор
    Не разбирам как може да сме окупирали нещо, което към онзи момент (1941) просто не е съществувало. Не е имало никаква Македония - нито като суверенна държава, нито дори като административна единица. Имало е само “Южна Сърбия“, населена с “чисти сърби“, която е била част от Кралство Югославия, известно още като “Велика Сърбия плюс“ или “Сърбославия“. В тази прекрасна държава нито българи, нито македонци просто не са съществували. От гледна точка на официалните власти естествено. Ние през 1941 сме получили възможност да окупираме част от тази антибългарска и АНТИМАКЕДОНСКА авторитарна мини-империя, която 20 години е държала под своя окупация и е прилагала най-брутални геноцидни и “фашистки“ (като сме почнали да злоупотребяваме с тази дума) практики по отношение на хората в “Южна Сърбия“ и Поморавието, които не са се чувствали сърби. Докато в РСМ този период (1918-1941) не престанат да го смятат за нещо друго освен СРЪБСКА ОКУПАЦИЯ, от която идването на нашата армия ги е освободило... аз не виждам за какво изобщо можем да говорим с тях.
  • 65 Татарка

    4 2 Отговор
    Че защо се обиждате, като ни наричат "татари"? Нима не знаете, че прабългарите са дошли от Волга и днешните техни потомци са татарите от Руската федерация? Напишете в ю туб "мы не татары мы булгары" и ще видите, как главният муфтия на Република Татарстан казва горното, което в препод на български означава "ние не сме татари, ние сме българи".
  • 66 Любен Стойков

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Анте Павелич":

    Точно в това е проблема! България не се е очистила от руско-коминтерновското си наследство. Не е изчистила учебниците си от комунистически и руски щампи, а се речи на македонските югокомунисти.
  • 67 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "Анте Павелич":

    Никога в българската история не е писало,че сме били татари,а пра-българи!
  • 68 МангизМиДай

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пламен":

    Да бе, "въз основа на българската принадлежност на дедите и бабите им" били придобили БГ-паспорт?! Също като шиптарите, руснаците, украинците, арабите, талибаните, ...... с "българския произход", потвърден от платеното удостверение от ДС-МВРо-подразделението "Българска Комерсиална Канцелария - Скопие" на УДБАшите Лазо Младенович и Мики Ризин, нали?! "Мангиз Ми Дай и повече не ме мъчи" е химна на БККС, нали?!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Античното Маке

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Анте Павелич":

    Татарите са конкретно монголско племе от 13-ти век, а не наречие за степен народ. Превърнало се е в последствие в такъв термин, който и сега присъства в антибългарската пропаганда на Сърбия и сърбоманите в македонско.
    На мястото на Волжките българи(като територия и народ) през 1920г. Ленин с декрет създава ,,татарска'' нация- Татарска АССР
  • 72 Антично Маке

    0 0 Отговор
    Андрюша Ковач контеса Месечкова да беше илюстрилала на шведа как "въз основа на $+€-българския си произход" се получава БГ-паспорт: h t t p s : / / is.gd/VkpOpb !!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Добринка

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Доротея":

    Много грешиш, писмото е за местна консумация, ама то с един акъл ....за какво по-напред.