Last news in Fakti

23 Август, 2021 10:00 3 526 43

Пет причини защо не могат да излъчат правителство

  • правителство-
  • партии на протеста-
  • герб-
  • итн

Вече втори български парламент не успява да излъчи правителство. Защо "партиите на промяната" не могат да се справят със задачата? Георги Лозанов посочва пет от причините за това

Пет причини защо не могат да излъчат правителство - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията от последната година по един тъжен начин напомня на тази от последните трийсет. След падането на комунизма изглеждаше, че движещата политическа сила в страната ще е антикомунистическата десница, която ще построи демокрация от западен тип. Не само че не стана така, ами десницата, обратно на всякаква историческа логика, постепенно се маргинализира и за известен период дори изчезна от НС.

След падането на ГЕРБ изглеждаше, че „партиите на протеста“, изразители на площадното недоволство от 2020-та, ще вземат властта и ще извършат необходимата историческа промяна, за да може най-после демокрацията от западен тип да се състои и у нас. Това не само, че не се случва, ами те помежду си сякаш влязоха в по-остри противоречия, отколкото с останалите партии и се появиха подозрения за зависимости от тези, срещу които протестират. В 46-то НС естествено възникналата „коалиция на промяната“ беше взривена. Какви са политическите грешки, причините, довели до такъв обрат?

Партийно сатирично шоу

Какво сочи сегашната ситуация в България? Докато се боричкат помежду си, "партиите на протеста" дадоха глътка въздух на Борисов. Дали няма да успее да обърне мача в своя полза? Или се задава низ от служебни кабинети?

Първата „бомба със закъснител“, както съм писал неведнъж, беше заложена още по време на протестите, когато всички без ГЕРБ трябваше да се обединят срещу ГЕРБ, а за онова, което ще последва, трябваше геройски да се мълчи. Избирателят беше убеден да гледа на бъдещето с едно око, а другото да си затвори доброволно. Но щом е достатъчно само да разобличиш общия „враг“, няма изненада, че напред в българската политика излезе едно партийно пакетирано сатирично шоу. Политиците се оценяват според това колко силно могат да викат от цялата си душа „Долу!“ и „Вън!“, а не според идеите си за промяна и личния си потенциал да я реализират. Ако на политическия пазар бяха изнесени заедно с плодовете на гнева и плодовете на разума, вотът за партиите на протеста, освен че щеше да се преструктурира, щеше и да се разшири към негласувалите избиратели, които не са за Борисов, Гешев, Пеевски и пр., но не искат да се чувстват виновни, че не са протестирали срещу тях.

Политическата комуникация е сведена до разправия

Втората причина е, че „старите муцуни“ и този път не допуснаха нови лица в политиката. Много бързо се забрави, че протестът започна като поколенчески – от младите, които искаха достоен, именно според стандартите на западната демокрация, живот за родителите си. Никой от тях не беше привлечен от партиите на протеста и въведен в „публично обръщение“, за да се чуе разказът на следващото поколение за съдбата на нацията. Това е точно обратното на „дикторски текст“ със списъци на непознати кандидати за постове в очакване да ги приемеш на доверие и по принуда. И няма нищо общо с трансфера на познати персони от екрана в парламента, където да продължат да правят същото.

Манолова, Дончева, ген. Атанасов, Слави, сценаристите му… клаустрофобията на все същите играчи от само себе си ги прави свадливи и превръща политическата комуникация в разправия помежду им, вместо в диалог с обществото. Вярно, ИТН вкараха малко свеж въздух с Мика Зайкова и Ева Митева, но те изглеждат все по-разочаровани от мястото, на което са попаднали.

Политическата надменност на ИТН

Трето – безпочвената гордост, че в 46-то НС ИТН са изпреварили ГЕРБ с двама депутати, която им даде самочувствието да налагат „по волята на избирателя“ своята воля. Пак нямаше да е добър тон, но поведението им можеше да бъде оправдано, ако имаха мнозинство. В случая обаче волята на избирателя очевидно е друга – властта да се разпределя по допирателната между приоритетите на партиите на протеста и солидарно да се изпълнява от всяка според възможностите ѝ. Но така и никой не посмя убедено да възрази срещу мантрата „ИТН – първа политическа сила“, което доведе до следващия абсурд: на претенциите за министерски кресла, извън прочетените от Слави, да се гледа като на срамна алчност, сякаш властта е политическа награда, а не инструмент за политическа работа. Къде-къде по честно към избирателя щеше да бъде, например, ако на ДБ, за които съдебната реформа отдавна е ключов въпрос, беше поверено Министерството на правосъдието, вместо неловките кадрови импровизации по темата на ИТН. Дори Мая Манолова щеше да е по-подходящо предложение за министър на труда и социалната политика от извадената от цилиндъра на Слави китаистка Теодора Пенева –ако не за друго, то поне като жест към площадната активност през 2020-а, вкарала през 2021-а ИТН в парламента.

Разграничението ляво-дясно

Четвърто – обикалянето на пръсти около идентификационното разграничение ляво-дясно, за да не би някой от шарената анти-ГЕРБ трупа да се засегне и отпадне. Но така, освен че ДБ – като наследник на антикомунистическата десница – губеше историческия си потенциал, а промяната в развитието на страната към демокрация от западен тип се осуетяваше неволно или съзнателно. Само Христо Иванов се опита да върне разделителната линия ляво-дясно в български условия като от трибуната на 45-то НС заговори за лустрация, но темата увисна в празното. Дайте ни на нас да си разчистим сметките с днешна дата, пък за миналото и за бъдещето други да му мислят.

Много президент

Пето – Президентът Слънце. Опростяването на политическото уравнение само до анти-ГЕРБ солидарност доведе до пренебрегването на разделението между властите – и по-специално между парламентарната и президентската. Президентът още от площада започна да влияе върху парламентарния вот и в продължение 45-то НС, а най-вероятно и 46-то му поднасят собствените си правомощия на тепсия и го карат да преяжда с власт. Ако и 47-то НС възпроизведе ситуацията от предишните две, Президентът ще има всички основания да каже като Луи XIV „Държавата това съм аз“.

За да не стане така и парламентарната република у нас най-после да си върне славата, в следващата предизборна кампания за парламент партиите, които наистина са за промяна, трябва да престанат да разчитат само на наказателен вот и да привлекат гласове именно за промяна. Но не като повтарят думата до втръсване, а като разкажат на избирателите си (по възможност увлекателно) в какво ще се състои тя и кой и как ще съумее да я извърши. Защото електоратът, който не гласува за ГЕРБ, може да иска възмездие за политиците и антуража им, но много повече иска друг живот за себе си.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    21 4 Отговор
    На снимката: Крачун и Малчо - олицетворението на некадърността !!!?
  • 2 XYZ

    22 21 Отговор
    И на този Президента му е виновен - поднася го накрая като десерт!
    Президентът се превърна в единствения политик-защитник на правата на народа, докато всички останали, начело с Премиера мислеха само как да го оскубят още и още!
    Този господин къде беше преди и по време на протестите - как къде - беше минал в нелегалност! Продажници!

    Коментиран от #5

  • 3 ГЕРБ

    22 12 Отговор
    Вървете си некъдърни метежниците. ВИЕ СТЕ НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ.Дано това ви е последният парламент.
  • 4 Стрелцов®

    27 2 Отговор
    Што е то политик?!!!-----"ЧОВЕК, КОЙТО СЕ БОРИ ЗА КОКАЛА В ИМЕТО НА НАРОДА"
    С такива политици в България, трудно ще се състави правителство.
  • 5 ГЕРБ

    15 20 Отговор

    До коментар #2 от "XYZ":

    Радев е за затвора.
  • 6 КРОКОДИЛА

    25 2 Отговор
    ТОШЕТО ДА СИ ХОДИ - ВЕДНАГА ..............НА СЕЛО ............
  • 7 Българка

    13 11 Отговор
    ИТН, ДБ, ИСБГНИ и БСП да се вземат в ръце, да загърбят его, сръдни и идеологически стерилитрт и предразсъдъци, да сядат на масата за преговори, да подпишат политичиеско/коалиционно споразумение за май-неотложните и спешно шреоритети и срокове за изпълнение. Крайно време е партиите да работят за началника, който ги изпрати в НС- народа! И избирателя каза на партиите от протеста и тези, които се обявиха за такива, че НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА САМОСТОЯТЕЛНО! Това става при 121 най-малко депутати
  • 8 версаче

    15 10 Отговор
    Славчо, Доганчо и Борката съюз на гърба на народа! Жедни за власт и кражби....време е за затвора на чалгарчето, цигането и магнолията-тиква!
  • 9 Ю.кортес

    12 4 Отговор
    Защото са клоуни
  • 10 Командир

    15 4 Отговор
    Какво правителство тези хора една секретарка заедно не могат да излъчат, да се махат всичкити. На следващите избори нулева избирателна активност да им дойде акъла в главата, кой командва!!!!
  • 11 хаха

    13 10 Отговор
    Радев много олекна за последните 5 години.
  • 12 Пунта Канна

    13 8 Отговор
    Лесно е да излезеш с вдигнат юмрук и да разединиш нацията. Трудно е да управляваш добре и да носиш отговорност.
  • 13 ччччч

    16 1 Отговор
    НЕ МОГАТ ДА РАЗДЕЛЯТ БАНИЦАТА!
  • 14 На море

    14 6 Отговор
    "Партии на протеста" няма! Имаше разнородна група от недоволни протестиращи. А исканията им бяха повече на брой от самите тях. Имаше една "мъжка" тройка, която се самообяви за някво си трио и един безхаберник с меко юмруче, който озлоби всеки срещу всеки и нарущи поне десет пъти закона
  • 15 удри

    14 8 Отговор
    Румбесто Радевара получи това, за което призоваваше дълго време. Сега е време да понесе отговорност.
  • 16 Иво 🇧🇬

    13 13 Отговор
    Това не бяха протести а пародия. Беше извършен преврат от Радев с помощта на чужда държава. Никой не е искал смяна на "системата" Изборите показаха че ГЕРБ остава първа политическа сила. Всеки следващ избор ще бъде същия. Не помогнаха лъжите и терора на Рашков и компания.
  • 17 Логично

    7 11 Отговор
    Когато народното събрание не работи добре, се налага президентът да го "насърчава" често и публично. Така той изразява волята на българските граждани, като и трябва да бъде.
  • 18 100 истина

    7 7 Отговор
    Прeзидeнтът Cлънцe. Oпрocтявaнeтo нa пoлитичecкoтo урaвнeниe caмo дo aнти-ГEРБ coлидaрнocт дoвeдe дo прeнeбрeгвaнeтo нa рaздeлeниeтo мeжду влacтитe – и пo-cпeциaлнo мeжду пaрлaмeнтaрнaтa и прeзидeнтcкaтa. Прeзидeнтът oщe oт плoщaдa зaпoчнa дa влияe върху пaрлaмeнтaрния вoт и в прoдължeниe 45-тo НC, a нaй-вeрoятнo и 46-тo му пoднacят coбcтвeнитe cи прaвoмoщия нa тeпcия и гo кaрaт дa прeяждa c влacт. Aкo и 47-тo НC възпрoизвeдe cитуaциятa oт прeдишнитe двe, Прeзидeнтът щe имa вcички ocнoвaния дa кaжe кaтo Луи XIV „Държaвaтa тoвa cъм aз“
  • 19 НОВИТЕ...ПЪЛНИ НЕЩАСТНИЦИ

    11 9 Отговор
    ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ САМО КОНСТАТИРАТ...БАЦО Е НА СВОБОДА, ОСЪДЕНИ НЯМА, МИГРАНТИТЕ НИ НАЛАЗВАТ, КОВИТО СЕ ВРЪЩА, ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ И БЪРЗО СЕ ПЪЛНЯТ НОВИТЕ ШКАФЧЕТА....МУНЧО ОТ ЛОСТА ПЛАЧЕ ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО
  • 20 Проблема

    8 7 Отговор
    2 509 864 бългaри зaявихa нa Рeфeрeндумa oт 2016 г. , чe дeпутaтитe трябвa дa ce избирaт нa мaжoритaрни избoри в двa турa, нo пoлитичecкия eлит и нeгoвитe куклoвoди нe пoзвoлявaт тoвa дa ce cлучи, a в тeхнитe мeдии тeмaтa e тaбу.
  • 21 666

    11 11 Отговор
    Как ще има западна демокрация с хора като Радев Рашков и всички останали които завзеха властта без избори. Само бивши военни ченгета от ДС и правоверни комунисти. Жалко за България. Отново сме на изток към Азия.
  • 22 Елементарно е

    10 4 Отговор
    Рeфeрeндумa oт 2016 г. е основния проблем.
    БСП, ИБГНИ, ДБ са против мажоритарния вот, а ИТН са в парламента само за това.
    Без ГЕРБ и ИТН правителство няма да има.
  • 23 Браво

    7 7 Отговор
    Браво на Георги Лозанов за първи път четем истината и се чудя как така е публикувана!
  • 24 Пройчо

    10 11 Отговор
    Радев преяжда с власт, ето това ще го катурне.
    Вчера беше по всички медии по 5 пъти.
    Култа към една личност води до сталинизъм
  • 25 Георги Лозанов

    3 11 Отговор
    Имa нeщo издeвaтeлcкo към млaдитe в oпитa нa coцнocтaлгицитe дa изкaрaт eдвa ли нe зa нaциoнaлнo прeдaтeлcтвo жeлaниeтo им дa учaт и живeят в чужбинa. И дa coчaт кaтo уcпeх нa coциaлизмa тoвa, чe ги удържaхa тук. Знaeм кaк - c Жeлязнa зaвeca.

    Коментиран от #27

  • 26 244689

    9 6 Отговор
    Положението е,със стари к,у,рви ,нов бърда,к.Да отчетем и купените предварително избори от ГЕРБ с 50 лева добавка към пенсиите.
  • 27 Иво

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Георги Лозанов":

    Прав си,в чужбина учат не само деца на богаташи ,а и такива спечелили си стипендии от олимпиади,борбени и умни,но за съжаление,повечето няма да се върнат тука.
  • 28 Елена

    8 12 Отговор
    Изаходът е само един.
    Нови избори, ГЕРБ печели със смазващо мнозинство и възстановяваме нормалността на държавата и управление.

    Всичко останало е провал
  • 29 Някой да вземе

    9 3 Отговор
    Да обясни ясно и точно на какво се базира, на какви крака стои тази антигерб коалиция, защото ако е само на фалшивите шкафчета е много крехка и ще рухне. То така и аз мога да кажа Гого Лозанов е бос на коза ностра.
  • 30 Емо

    9 5 Отговор
    Редовен кабинет няма и няма и да има. Служебното правителство е провал. Революцията катастрофира!
  • 31 Миро

    6 4 Отговор
    ГЕРБ и ИТН, като партии в опозиция с общо 128 депутати, са се договорили да съставят опозиционно правителство, което да попречи на „цялата гнусна паплач“ „соросоидни платени политици-майкопродавци“ да извършат „насилствено сваляне на властта чрез въоръжено въстание“. Г-н Иван Гешев е гарантирал пълна подкрепа на двете партии в името на демокрацията, законността и справедливостта.
  • 32 Я стига

    11 4 Отговор
    Мая и Ристю какво си въобразяват, че най-многобройната партия ще им осигурят гласове, за да управляват те, защото са много компетентни. Те или са свръх нахални, или напълно луди

    Коментиран от #33

  • 33 даааа

    7 4 Отговор

    До коментар #32 от "Я стига":

    Мая и Ристю се опитват да омаскарят Слави

    Коментиран от #36

  • 34 На море

    6 5 Отговор
    Само не разбирам безхаберника със зелени чорапи защо постоянно разтяга безсмислено целия цирк
  • 35 100perа

    3 1 Отговор
    Timeo Danaos et dona ferentes! Бойте се от данайците, принасящи дарове!

    Бойте се от приказките за демокрация и дясно на един от унищожителите на свободата на словото в България, Гого Лозанов (който от 1997 до 2016 г. подкрепяше всички на власт в СЕМ и предхождащите го институции)!
  • 36 100perа

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "даааа":

    Две стари истини гласят, че никой не може да ти направи тоава, което сам можеш да си направиш и че никога не е късно да се изложиш.

    Мая и Христо се опитват да омаскарят Слави, а той самият и приятелчето му Хаджи Тошко усилено им помагат в това. Ама те само това си и могат още от когато бяха само шоумени.
  • 37 Сър Пичук

    3 0 Отговор
    Причината е, че паважните партии са малцинство.
    БСП са с най-голяма вина за днешното сстояние, чиито основи те положиха още през 90-те години на миналия век и въпреки, че се стремят да се представят за опозиция на ГЕРБ, другите не ги приемат безрезервно.
  • 38 Откъде накъде

    6 1 Отговор
    Папионкаджията пръска мъгла , а не внася яснота. Електоратът на Славчо няма нищо общо като ценности с електората на умнокрисивите жендъри на Дай България. Електорътът на ИТН се състои от бившите бачкатори от Тошово време,както и от техните наследници. Тия хора бяха доброзорно и зорлем напъдени на Запада да оцеляват с черна и не кой знай колко платена работа точно защото в България остонаха без работа и бяха изпосъкратени безжалостно. Умнокрасавците като наследници на реституткити и червената буржоазия въобще нямат този проблем и техните ценности са коренно различни. Някой хитър социален инженер ги тури под общ знаменател като партии на протеста и така се получи тюрлюгювеч.Откъде-накъде изклесавци на реститутките и червената номенклатура трябва да имат нещо общо с хора на които и дупето се препотява от бачкане?

    Коментиран от #39

  • 39 100perа

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Откъде накъде":

    Добър въпрос: Откъде-накъде изклесавци на реститутките и червената номенклатура трябва да имат нещо общо с хора на които и дупето се препотява от бачкане?
    Точно толкова добър, колкото и този: Откъде-накъде мутри и приятелчетата им като Бойко и Слави, създадени от изклесавци на реститутките и червената номенклатура трябва да имат нещо общо с хора на които и дупето се препотява от бачкане?

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Затова

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "100perа":

    За Боко-Тиквоко си 100% прав. Някои от управленците на Славчо видяхме,други все още не. Славчо направи грешка,че се опита да прави правителства с компромиси под натиска на дайбългарци,на МаЯта,на царедворци.... В България след 31 години либераст-глобалистки ценности трудно може да се намерят морално читави хора. Изучени се намират,нооо...морални трудно,много трудно. ИТН и Славчо трябва да рекрутират представители на електората,който гласува за тях,а не да залитат по умнокрасиви юпита каквито навремето ни довлече ЦарОт. Ако ИТН подсказат ,че са либерастна партия,тооо.....електоратът им бързо ще ги напусне и точно затова ИТН трябва решително да се отграничи и разграничи от либерастията и жендърията на Христо Иванов.
  • 42 Кико

    1 1 Отговор
    Както има "Планетата на маймуните", така имаме ние: правителство на маймуните с президент в сянка Черепов!
  • 43 гост

    1 0 Отговор
    Защото в мътни води се лови най-голямата риба. Сега служебното правителство ще си направи това което е планувано и после пак постарому.