Last news in Fakti

2 Септември, 2021 19:00 22 495 70

Повратна точка: нещо се случва в България

  • политика-
  • повратна точка-
  • българия-
  • георги лозанов-
  • промяна-
  • спасител

На България не ѝ трябва нов спасител, а нова политика

Повратна точка: нещо се случва в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Георги Лозанов:

Всички в България лесно говорят за промяна, но им е трудно да кажат в какво, извън кадровите рокади, ще се състои тя - и кой, извън издигането на лозунги, е в състояние да я извърши. Отговорът на тези въпроси напоследък започна да се изяснява - промяната ще се състои в край на лидерската политика. И няма нужда някой специално да я извършва - ще се случи от само себе си.

В България тихомълком се случва промяна

През десетилетията на прехода в България - от Луканов та до Борисов, политиката ни се свеждаше до излъчване на лидер, който зад институционалния декор на републиката да поеме цялата власт, като обикновено я упражнява от „Дондуков“ 1. Заради персонална пасивност или коалиционни противоречия имаше известни антракти в така наложилия се управленчески модел, но именно антракти, а не алтернативи.

Потребността от лидер се подхранваше от устойчивото усещане на нацията, че е политически и геополитически нещастна и трябва да се намери някой, който да я спаси. Очакването за подобна свръхсила, съсредоточена в един човек, попада в различни митологични архетипи, но културно най-близък сякаш е южнославянският на юначеството. Като характерното за политическия юнак е, че силата му се отъждествява с властта му и затова никой с нищо не бива да я ограничава. Поне в началото. Накрая върху него неизбежно се стоварва народното разочарование, най-малкото защото мястото на юнаците не е в политиката, а в митологията.

Митологичните очаквания на народа се изразяваха чрез банален политически вот - лидерът на партията, спечелила най-много гласове, получаваше „мандат“ за лидер на нацията и трябваше спешно да се заеме със спасяването ѝ. Като най-напред, разбира се, трябваше да я спаси от предишния народен избраник. По тази логика, а и след като си бе изградил образцова „юначеска" биография на борец за народни правдини, Слави Трифонов изглеждаше убеден, че е дошъл неговият ред. Без колебания заяви претенциите си за цялата власт, като предполагаше, че, както досега, никой с нищо няма да му пречи. Но знаем, че не стана така. Не само кабинетът му не беше подкрепен, но и ИТН от политическо чудо се превърна в политическо недоразумение. Във втория парламентарен мандат на партията си Слави Трифонов успя да предизвиква народното разочарование още преди да е получил властта - и то не защото се е явил друг кандидат за спасител на нацията, който да го измести. Нещо се е случило: механизмът на лидерската политика е престанал да работи. Твърде вероятно е следващите избори да се окажат онази повратна точка, в която нацията ще си даде сметка, че не ѝ трябва нов спасител, а нова политика.

Много са предимствата от това съдбата на нацията да не се залага на една-единствена карта и да не зависи от една-единствена персонална воля. Публичните отношения по-трудно ще деградират до частни, тъй като няма да е достатъчно да се разбереш с лидера „по човешки“. Нивото на корупцията ще спадне, защото тя се крепи именно върху подмяната на публичните отношения с частни, а оттук ще отслабне и влиянието на „дълбоката“ върху публичната държава. Така ще се разкъса омагьосаният кръг, в който властта разпределя порциите, а онези, които са ги получили, разпределят властта. Това рязко ще повиши демократичното ѝ качество, тъй като ще се трансформира от власт на персоните във власт на процедурите. Републиката ще престане да бъде премиерска и ще си върне конституционния модел на парламентарна република. И така нататък.

Националните лидери са за музея

Разпадналата се лидерска политика ще бъде заместена от политици-експерти, които екипно се допълват в границите на отделните партии. Това въобще не значи, че на мястото на политиците ще дойдат експерти, а че политиците ще имат експертни знания, които ще използват в обществен интерес. И селекцията им ще върви не по линията "харесва ми - не ми харесва", а по линията "знае - не знае". Ситуацията превърна в емблема на този нов типаж Кирил Петков, който дори с иронично лепнатия му прякор Киро-Харварда създава впечатлението, че внася световна наука в местната политика. В посоката на очертаната промяна трябва да се приема и предложението (повече символично, отколкото осъществимо) Ива Митева да стане министър-председател. Със своята експертна дистанцираност и женска притеснителност тя е точно обратното на лидерския образ, наложил се през прехода - мъж (за предпочитане мачист), егоцентрик, силна ръка, ловък играч, партиен патриот.

Впрочем, не става дума само за изгряващи звезди. Христо Иванов отдавна лансира политически идеи и предприема действия за реализацията им в зоната на своята юридическа компетентност без демонстрации на лидерско его. Николай Младенов също е пример за интелектуален подход в правенето на политика - за съжаление не на нашата, а на международна сцена. И други политици-експерти като тях са на ред, а не поредният национален лидер, този път слязъл от екрана. Разбира се, давам си сметка, че описаната промяна може и да е просто политически мираж - следствие на умората от един непрестанно възпроизвеждащ се тромав и деспотичен модел на управление, който ни държи на опашката на ЕС.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    145 32 Отговор
    На България и трябва един Пол Пот. Той знае какво да прави. А, също така да се забранят партиите. Няма как 5 милиона население, половината от които абсолютни идиоти да имат 200-300 партии.

    Коментиран от #37, #56, #68

  • 2 България е зле

    100 30 Отговор
    Тулупа е виновен.
  • 3 честен ционист

    83 11 Отговор
    Нещото се случи вчера по обяд. От Козяк представиха на туземците новите стари министри на Шайката. Беше доста нагло баш по обяд, да му приседне на човек.
  • 4 2020

    70 26 Отговор
    Слаба статия. Реклама на Шугър Фейс и истеричната Митева. Не стават. Трябва твърда ръка и да се изметат помярите...
  • 5 Христо

    60 12 Отговор
    е лалугер. Къде ще излезе житният клас. Хитрата Христо....но прецака всичко. Няма да гласувам за него.
  • 6 Сатъра на Хана

    43 13 Отговор
    Само огъня на Кладата и Сатъра на Хан Крум, може да очисти нивата от бурените на Мутро-Аговския Феодализъм..... Аз -Сатъра да мина , пък след това си играйте на Демокрация - не ща постове , даже мисля да се замонаша като Свети Цар Борис Покръстител и да се моля за душите орязани от мен :)
  • 7 Нормално

    38 29 Отговор
    Разбира се ИТН трябва да бъде споменато, сякаш е властвала 30г. и е нанесла Големи беди и хората са разочаровани от тях. Големи статии, няма що.
  • 8 Господ е българин

    9 14 Отговор
    И се спазват 10те божи заповеди и 10те блаженства

    Коментиран от #27

  • 9 Иван

    47 8 Отговор
    Само не знам като от всички партии се напъват за нови избори какво ще се промени.Така ще се влачим през 3 месеца
  • 10 АЛО БЕ

    48 25 Отговор
    ИТН НЕ ЗНАЯТ И НЕ МОГАТ, А ПЪК ВИЕ МНОГО МОЖЕТЕ? БРЕЙ КАКВО САМОЧУВСТВИЕ НА ДъБилите ? СИГУРНО МИНИСТРИ ЩЯХА ДА СА ВИ МАЯ, ТАНЯ, РИСТЬО, ШИШИ, КАПУН И БИБИЯН?

    Коментиран от #16

  • 11 LOSHIA

    53 7 Отговор
    Каква юридическа компетентност в Ристьо?Той прави каквото му кажат.
  • 12 Лидер

    32 7 Отговор
    Политик-експерт се нарича марионетно назначена, недолюбвана от никого пионка на външни сили. Без лидер овцете ходят само в кланицата.
  • 13 На България

    48 24 Отговор
    И трябва излизане от ЕС откриване на всички закрити заводи.работни места за всички.Фул вътрешна продукция.Излизане от НАТО и връщане на казармата.

    Коментиран от #14, #15, #53, #54

  • 14 Путишественник

    21 31 Отговор

    До коментар #13 от "На България":

    Ну бери 100рубли ,казачок самогонов
  • 15 комунягагадна

    17 42 Отговор

    До коментар #13 от "На България":

    Сигурно си подминал възраст, та затова искаш казармата. Айде у раша, там е комунизъма.
  • 16 Антитрол

    29 15 Отговор

    До коментар #10 от "АЛО БЕ":

    Е сега мантрата е да се хвали Христо (нищо че каза че ще прави коалиция с ГЕРБ) първо защото е соросоид и второ само така герберите могат да се докопат до властта отново. Та дружно соросоидни и герберски тролчета се покъсват да плюят по ИТН и да хвалят ДБ. Та явно доста пари са налели.
  • 17 !!!?

    18 29 Отговор
    А генералите с юмруците - в казармата !!!?
  • 18 Боза

    27 5 Отговор
    Не си заслужаваше четенето! Нищо общо с реалността в България!
  • 19 ПЕНЦИОНЕР

    9 40 Отговор
    ... АКО ДАДЕТЕ ШАНС НА БОЙКО... ЩЕ ИМА ОЩЕ МН ДОБРЕ ЖИВЕЕШТИ БЪЛГАРЕ...!!!!... ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА СЛЕДСТВИЕ... 1200-2000 ЛЕВА СРЕДНА ЗАПЛАТА ОСИГУРЕНА ОТ ГЕРБ... МОЯТА ПЕНЦИЯ ШТЕШЕ ДА СТАНЕ ДО ЕСЕНТА 2000 ИЛЯДИ 2200 И ДВЕСТА НА МЕСЕЦ... ФИГУРИ!!!!

    Коментиран от #46

  • 20 Шопо

    28 5 Отговор
    В България има пенсионери,дечица чиито родители изкарват прехраната в чужбина,малко бройки работливи турци и една хъхреща тълпа,която ще изяде България....
  • 21 Страна,населена от тикви и чалгари...

    31 7 Отговор
    Е ОБРЕЧЕНА на вечна тъпота и простота !!!
    Спасение е в тяхното изтребление и унищожение!!!

    Коментиран от #28

  • 22 Димов

    16 8 Отговор
    Гласуването за лидер вкарва цял отбор вълци в кошарата. Партийният модел е остарял и неефективен. Трябва да се премахне.
  • 23 Срам ме е, че живея в среда ...

    32 9 Отговор
    Обитавана от тъпи герберуги и прости чалгари !
    Ужас! Само като им видя чутурите и кратуните !
  • 24 Разхождам се по Витошка и...

    27 7 Отговор
    Насреща ми Десислава Атанасова ! Ужас !
    Не можах да се скрия навреме !
    Сега тръпки ме побиват ! Добре е, че има маски !
  • 25 ОШипка радефф

    13 10 Отговор
    самия мажоритаре глу- пак , се отказа от идеята !
  • 26 иво

    6 9 Отговор
    до 23. ТОГАВА ИЗ4ЕЗНИ , ТЪП - АК !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИНТЕРЕСНО

    13 4 Отговор
    НА ДЕСА ДУЛУФСКА КАКВО Я Е ПОБИЛО КАТО ТЕ Е ВИДЯЛА,А🤐
  • 30 Свети Архангел Михаил

    14 4 Отговор
    Дебил до дебил
  • 31 ПОМПЕЙ

    13 7 Отговор
    От гроб това остана !...
    И хаос...настана...незарасваща рана !
    Чудя се,кой път да хвана !?
  • 32 Продай България

    17 4 Отговор
    Платена статия от Прокопа и Серос. Панов е член на продай България
  • 33 Анонимен

    21 2 Отговор
    Разбираемо е, че меката китка Лозанов се опитва да ни пробутва такива като него. За щастие по-голямата част от българския народ се възхищава от истински мъже и пропагандата на Дойче веле няма да мине.
  • 34 Филип Боев

    24 1 Отговор
    Какво се променя?
    -всяко лято се прилага режим на водата във все повече населени места.
    -Всяка зима се късат електропроводи и населени места остават откъснати от света, без електричество, вода и пътища.
    -Всеки ден у нас ТИР катастрофира и затваря временно път или магистрала.
    Все така постоянно намаля населението, първи сме по ниски доходи, продължителност на живот ит.н..
    Само болните фантазии могат да твърдят, че нещо се променя към по добро!
  • 35 бай Даньо

    15 3 Отговор
    Лозанов, мираж е. Спри да мечтаеш за целта може да прочетеш коментарите тук единия иска Пол пот, другия иска хан Крум , Пиночет къде остана другаре!? Много надценяваш Ганчо, съдбата му е да настъпва всяка мотика по пътя докато не се обърка някой ден международното положение и я загуби тая държава ....
  • 36 ретроспекция

    24 2 Отговор
    българите трябва да изстискат цирея на 30г преход докрай!уж щеше да има лустрация,ама не съвсем,ченгета на висши постове от дс ни навъдиха мутри, ,рекетьори,застрахователи,пирамиди и какво ли не!народа се уплаши и сви,а същите тия изброени по-горе станаха капиталисти!сега гледаме техните продукти и в парламента!e,как да върви напред България?
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 11 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 38 Биби Долапчиев

    10 6 Отговор
    Амереканцки модел викаш баце? Ма колко масоне има там из двете им партии знайш ли? Хм то май сички са масоне, и нема лошо ма тогава за кво им е парламамент? У храма край истуканите на Хирама и Бафометя може и се решават световните проблеми лесно и без дебати даже! Внетен сме верваме?
  • 39 аз съм Веска

    13 1 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ДА КАЖАТ КАКВО Е ЗА ПРОМЯНА ...
    КАК ДА КАЖАТ ... КЪЩАТА Е СТАРА , НАПУКАНА .... ПОКРИВА
    ТЕЧЕ ...В ОСНОВИТЕ , КЪДЕТО Е НАЦИОНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ СА СЕ ПРОМЪКНАЛИ ЗЛОВРЕДНИ ТЕЧЕНИЯ ...
    КАК ДА ГО КАЖАТ ...
    НО...ВИЕ СИ ГО ЗНАЙТЕ ... ПРИ ТАКИВА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ , ПИТАЙТЕ СТРОИТЕЛИТЕ КАК СЕ УКРЕПВА ТАКАВА СГРАДА . ВЪОБЩЕ УКРЕПВА ЛИ СЕ , ИЛИ СЕ СТРОИ НОВА .
    МОЖЕ ПЪК НЯКОЙ ДА ИСКА , САМО ДА СЕ СЪБОРИ .
    ОТ НАС ЗАВИСИ .
  • 40 сороснерес

    16 7 Отговор
    ДВ ..все едно говори сорос..той е основния спонсор ..затова добрите са хр.иванов и н.младенов , прочетете ли биографиите на двама и ще видите връзка между нпо и катастрофирала България. Румен Воденичаров - първият програмен директор на „Отворено общество“ в България.„Соросоидите могат да работят за всяка кауза, не и за българската" Това са 35 фондации в 35 страни с около 1800 служители от рода на Евгений Дайнов, Красен Станчев, Деян Кюранов и др. Защото от "Отворено общество" се нароиха най-различни институти. То не бяха Институт по етнически взаимодействия, по либерална икономика, по пазарна икономика... Десетината институти на яслата на Сорос живяха много добре тези години и според мен те вече не са българи. Могат да работят за всяка друга кауза, но не и за българската..
  • 41 Ал Тъпоне

    9 2 Отговор
    За политика обаче трябват пари, а в България пари има само за политическата класа!
  • 42 ДОКО

    11 6 Отговор
    СТАЛИН Е КАЗАЛ СЛЕДНОТО - КАДРИТЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА..ТОЕСТ НА БЪЛГАРИЯ И ТРЕБВАТ ТОЧНИ ХОРА РЕШИТЕЛНИ И С ВЪОБРАЖЕНИЕ И СЪОТВЕТНАТА ПОДГОТОВКА..

    Коментиран от #44

  • 43 любител

    21 4 Отговор
    стига с тези простотии трябвало лидер нагледахме се на лидери царя боко тиквата дойдоха и окрадоха държавата.трябва правителство от истински честни бъгари експерти всеки в областа си а не партийни келемета гласуващи това което им нареди лидера а да гласуват с главата и сърцето си за доброто на родината Б-я а не за чужди интереси и държави.
  • 44 любител

    16 1 Отговор

    До коментар #42 от "ДОКО":

    абсолютно си прав трябват специалисти а не партийни келемета.
  • 45 Варненец

    9 16 Отговор
    На Българско трябва само едно: да излезем от грабителските НАТО и ЕС и да влезем като независима държава във високотехнологичния Евразийски заедно с Китай и Русия. Западните банки и корпорации ни грабят с помощта на ДБ и ГЕРБ. Те затова Козяк им заповядва да се прегърнат!

    Коментиран от #61

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Студопор

    8 7 Отговор
    Лозанов, аз веднага мога да ти кажа какво трябва да стане. Никакъв лидерски модел и тинтири-минтири! Всички трябва да се вдигнат и да изметат де-що политическа хан е останала! И не говоря за затвор. Малко им е! А като ги унищожим всичките, да започнем от 0 като Исландия! Да изберем обикновени, но честно хорица и да си пренапише Конституцията, защото сегашната става само за тоалетна хартия!! Ето това трябва да стане, за да се оправи България докато все още я има. Никакви демократични избори и мирни протести няма да помогнат вече...!
  • 48 Ставрофорен

    12 7 Отговор
    Най-важното , което се случи е , че ББ и ШАЙКАТА му вече не са на власт ! Има ги , но никой не ги ще. Защото заразата на вируса с БОЙКОВЩИНАТА е пагубен и не се лекува лесно.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 безпартиен

    9 7 Отговор
    И никой дори не си помисля,че у нас няма "матрял"!Имаме около 2.5 млн.пенсионери,около 750 хил.чакажи заплата от бюджета/държавен или общински/ около 650 хил.малолетни и непълнолетни,около 1.2 млн. ц.игани без образование,професионална подготовка и без трудови навици!А сега сметнете колко останаха да работят,да произвеждат и с труда си,данъците и осигуровките си да издържат всички изброени по-горе?Никой не желае да каже ясно и откровено,че решението е свързано с образоването на един цял етнос и вкарването му в пазара на труда,съкращаване на всички "работещи" пенсионери от бюджетни министерства,области,общини,държавни и общински фирми!
  • 51 ВЕДНАГА

    10 2 Отговор
    ТАКА Е НЕ НИ ТРЯБВАТ БОКЛУЦИ И МОШЕНИЦИ А НОВА ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА УПРАВЛЕНИЕТО , А КРАДЦИТЕ ОТ ПРЕХОДА ДА МИНАТ ПРЕЗ ВОЕННОПОЛЕВИ СЪД !
  • 52 сега

    5 9 Отговор
    само талибаните ще ни оправят нас, особено фльорци и кифли, чалгаджийките, педерюгите и други подобни пасмина...

    Коментиран от #55

  • 53 Йонко - понко

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "На България":

    Много гръмки лозУнги! Да речем хипотетично че отворим всички заводи какво ще произведем и за къде ще го изнесем при положение че не съществува СССР и СИВ? А суровини? Северна Корея също има заводи но нищо не изнася това е то самодостатъчност граничеща с мизерия. Ще кажеш селското стопанство АПК-ТКЗС а механизация? А валутния борд? На думи е лесно да си комуняга...на думи.
  • 54 Йонко - понко

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "На България":

    Много гръмки лозУнги! Да речем хипотетично че отворим всички заводи какво ще произведем и за къде ще го изнесем при положение че не съществува СССР и СИВ? А суровини? Северна Корея също има заводи но нищо не изнася това е то самодостатъчност граничеща с мизерия. Ще кажеш селското стопанство АПК-ТКЗС а механизация? А валутния борд? На думи е лесно да си комуняга...на думи.
  • 55 qwerty

    9 1 Отговор

    До коментар #52 от "сега":

    Заминавай, ще ти купим билет!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 позор

    0 4 Отговор
    Уууууууууууууууууу, цензура, защитават лъжците. Ууууууууу,
  • 60 112299

    9 2 Отговор

    До коментар #56 от "ИСТИНАТА":

    Ами ИТН с кого ще се коалира, мислил ли си някога?! Ще се коалира с ГЕРБ или ДПС , ако бутнат мангизи.
  • 61 Знанието е сила

    9 2 Отговор

    До коментар #45 от "Варненец":

    Хубаво, варненец, явно ще гласуваш за "Възраждане" и една напълно непотребна партия ще се включи на държавната трапеза. Защото в момента обективни условия за излизане от ЕС няма. Единствената обективност е да използваме невероятните ресурси, които предлага ЕС. Те и преди ги даваха на страната, но Герб ги опоскаха. С тези средства България щеше да бъде рай в момента. Само Путин с руската мафия ни трябва сега, за да ни довърши. Така, че, варненецо, помисли, преди да гласуваш - мафиотската Русия ли ти е мерака?!
  • 62 Матей

    3 1 Отговор
    Веднага се разпознава мъглявия стил на ДВ,все едно го е писал някой андроид.Случва се ,на хората взе да им писва,а не всички са готови за емиграция,тук си опъват каиша и през ум не им минава че може някъде да мръднат.Протестите се случват,движат се от периферията към центъра,раздразнение предизвикват празнословията за държавната помощ 60 на 40,което си е чиста подигравка.За пенсионерите 50 лв на месец,за безработ,ните нищо,глад ,мор ,терор.ГЕРБЕРСОНИТЕ СА СЕ ПРИТАИЛИ,чакат кога ще удари пак техния час,боко-харам-ията да се изтъпани и да продължат с краденето.
  • 63 Не ми харесва, коментар

    1 0 Отговор
    Който не казва нищо ново....!
  • 64 Търпелив

    0 6 Отговор
    Който иска да се оправи България, трябва да спре да гласува!

    Коментиран от #67

  • 65 бивш софиянец

    1 0 Отговор
    егати селото на снимката)))
  • 66 Бивш гербаджия

    4 1 Отговор
    ПОТОП след управлението на ГЕРП . За десетки години напред е ограбена държавата.
  • 67 Иво Христов

    5 1 Отговор

    До коментар #64 от "Търпелив":

    Който иска да се оправи държавата да спре да гласува за ГЕРБ. Гласуват само калинките и подлогите на крадливата фирма.
  • 68 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    По-голям изрод не можа ли да избереш ?
  • 69 КРАДЦИ ЗАТВОР

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.б: ТАКА Е НЕ НИ ТРЯБВАТ БОКЛУЦИ И МОШЕНИЦИ А НОВА ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА УПРАВЛЕНИЕТО , А КРАДЦИТЕ ОТ ПРЕХОДА ДА МИНАТ ПРЕЗ ВОЕННОПОЛЕВИ СЪД И ГАЗОВА КАМЕРА !
  • 70 Дядо Гадняр

    0 0 Отговор
    А на тебе Гошо кой ти бутна за да свалиш "ДЕКОНСТРУКЦИЯ" от ефир?