Last news in Fakti

8 Септември, 2021 16:00 4 524 25

България: даже и клоуните вече се възмутиха

  • българия-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • румен радев

През 2021 политическите анализатори, които в продължение на години жегваха и осмиваха Борисов, ГЕРБ и техните недъзи, позабравиха за „бившия режим” и – напълно заслужено и основателно – взеха шоумените на мерниците си

България: даже и клоуните вече се възмутиха - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един популярен и обичан от мнозина комедиен актьор си тръгва от България. И комиците ли вече започват да се възмущават от случващото се в тази България, пита Петър Чолаков по повод решението на Васил Василев-Зуека.

За България политическата 2021 е годината, в която комиците заговориха сериозно, запретнаха ръкави и се преквалифицираха. Слави Трифонов и неговите колеги отдавна потопиха пръстите си в дълбоките води на политиката, но през 2021 станаха депутати, започнаха да редят правителства, министри и министър-председатели.

Бившият колега на Слави, популярният комедиен актьор Васил Василев–Зуека, преди няколко месеца емигрира, за да отиде в държава, където, по думите му, законите се спазват и ще се издържа, рисувайки картини. Другата, новата България, за разлика от „старата”, не само не се стопява, а нараства, просперира. Във времето на „глобалното село”, трудовата миграция не е новина. Ала решението на Зуека предизвика сериозен отзвук в обществото, защото става дума за човек, успял в професията си, който си тръгва, смятайки, че за 31 години нищо у нас „не се е променило” към добро.

"Когато вече и клоуните се възмутиха"

Защо ли се наложи хора, чието поприще е било това да развеселяват, да сложат „други шапки” и рязко да сменят тона? Дали защото у нас безпътицата задушава, а „циркът е пълен”? Дали защото неудовлетворението от задръстената политическа система е толкова болезнено, че дори „клоуните” се възмутиха и заговориха за нужда от ред? А получава ли им се?

Харесвам Зуека още от филми като „Граница” и „Асистентът”. Не разбирам почти нищо от картини, но за мен неговите са чудесни. Явно и за мнозина други е така, след като 260 от тези 310, които е нарисувал само за година, са продадени – много от тях в чужбина. Безпощадно точен е и в критиките си към Слави: само докато „съставят два кабинета, допуснаха 60 грешки накуп”; политиката „не е шоупрограма” – трябва да си дипломатичен. Уважавам и това, че не бърза да идеализира популярни фигури като служебния министър Кирил Петков.

Не съм съгласен обаче, че за България изминалите 30 години са полет към бездната. Страната все пак стана член на ЕС, в който са едни от най-развитите държави в света; неслучайно нито една партия в 46-ото НС не е срещу ЕС. Да, оставаме си най-бедни в ЕС, пропастта между най-бедните и най-богатите е най-дълбоката в съюза, шири се корупция и пр., но като цяло живеем малко по-добре.

Проява на малодушие?

Преди 20 години у нас имаше свирепи политически врагове (тогава имаха смисъл думите на проф. П.-Е. Митев, че сме „се разделили на племена”); днес – колкото и да са шумни скандалите и да е фрагментирана политическа сцена – има опоненти. А протестите през 2020 показаха, че стандартите ни за политиците са нараснали; впрочем Зуекът сам потвърждава това с решението си да си тръгне. Не, решението му съвсем не е проява на малодушие; но за мнозина други има смисъл, а може би не им остава и друго освен да се опитат да направят задния двор на Европа по-привлекателно място за живеене.

Тенденцията, която откроиха изборите на 4.04. и 11.07. беше повече от благоприятна за ИТН: на пролетното състезание дебютантите бяха втори, а на „втория тур”– първи. След това нещата за ИТН тръгнаха надолу: избързаха за обявят кабинет, сащисвайки политици и експерти, като някои видяха в предложението ултиматум; предложиха за министър-председател човек, който трудно може да бъде наречен „лице на промяната”; фигури във втория им кабинет пък бяха замесени в срамни скандали, които поставиха под съмнение не само кадровия подбор в ИТН, а и мотивите за участие в политическия живот.

Опонентите на ИТН, най-яростните, от които се оказаха не ГЕРБ, а представители на протестните формации, видяха в Слави прероден Борисов, сложиха му медицински диагнози, обвиниха го в авторитарност и нарцисизъм, заподозряха, че Дългият всъщност е „дългата ръка на Доган”…

Един парадокс

Тезата, че ИТН е „проект на задкулисието”, не е подкрепена с доказателства, ала и с невъоръжено око се вижда следният парадокс: хора, които са врели и кипели в „телевизионните дела”, които са направили кариера от умението да говорят пред камерите и прожекторите, са абсолютно неподготвени, а на моменти и неадекватни да комуникират медийно, когато става дума за политика. И се случва следното: когато искат да отправят „сериозни” политически послания ИТН понякога разсмиват, а когато искат да оригиналничат политически, будят недоумение и насмешка.

През 2021 политическите анализатори, които в продължение на години жегваха и осмиваха Борисов, ГЕРБ и техните недъзи, позабравиха за „бившия режим” и – напълно заслужено и основателно – взеха шоумените на мерниците си.

Електоралните нагласи, които показват отлив на избиратели от ИТН и връщането на ГЕРБ начело в политическата надпревара, са категоричен симптом, че Слави и колегите му не са на прав път.

А ГЕРБ може би ще се наслаждават на „златна есен”. Най-малкото Борисов стана политически рентиер – не е нужно дори да помръдва и пръст, да циркулира с джипката, да напада опонентите си, за да отбелязва точки. Противниците му, които се счепкаха помежду си, сами вършат неговата работа, дори когато си почива.

Ще се "върнат ли в мача"?

„Връщането в мача” за ИТН няма да стане по пътя на скандалите, като този между Василев и Дончева, нито през опитите да откриват колелото и топлата вода. Държейки се агресивно, нападателно, а понякога и цинично, Слави и Тошко сами подхранват паралелите със стила на Борисов. Дали обаче старите кучета могат да научат нови номера, дали тези, които вярват, че „добрите момчета ходят в рая, а лошите – навсякъде", могат да заговорят по-обрано, да действат отговорно, като възрастни хора? Слави много пъти е преоткривал себе си на комедийната сцена, но сега е изправен пред най-голямото професионално предизвикателство в живота си.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 26 Отговор
    Ще направим една истинска партия на протеста с Кирчо и ще имаме 150 депутати.

    Коментиран от #14, #25

  • 2 Майна

    29 9 Отговор
    ИТН вече не им трябват, сега КИРЧО и Асенчо се ИЗБУТВАТ НАПРЕД ОТ ГЛОБАЛИСТИТЕ...
  • 3 Сега

    12 2 Отговор
    и тоя Убавец ли ще досажда разкрачен ?!
  • 4 Нямам срам

    31 2 Отговор
    Зуека просто стана на години и избяга видя че не мож повече да мажи очите на хората и обърна гръб .. а това че България няма закони от 30 години а не от една две години ...

    Коментиран от #20

  • 5 Тъпо Веле

    33 2 Отговор
    Имам чувството, че тия от Дойчотовеле се надпреварват кой да грабне
    “Златен скункс” - за писане най-голямата тъпня
  • 6 Отидоха

    23 2 Отговор
    с цоцолана на готово в уредена държава , да си набляга парцалите ! Половин век на Луната ли е бил ?
  • 7 Мда

    10 0 Отговор
    Дали ще изтрезнеят или ще се прикрият? Ще ли се усетят, че имат нужда от промяна в лицата изпъкващи на преден план? На сценаристите по им подхожда да си останат в сянка, но жаждата за театрална изява надделява.
  • 8 хмм

    15 0 Отговор
    Говори за закони и спазването им, а като кара пил, убие човек и не го осъдят, всичко е точно, а?
  • 9 Българка

    15 1 Отговор
    "Дaли зaщoтo у нac бeзпътицaтa зaдушaвa, a „циркът e пълeн”? Дaли зaщoтo нeудoвлeтвoрeниeтo oт зaдръcтeнaтa пoлитичecкa cиcтeмa e тoлкoвa бoлeзнeнo, чe дoри „клoунитe” ce възмутихa и зaгoвoрихa зa нуждa oт рeд?"
    Тъжно е...
    Надявам се на изборите хората да съдят ИТН, а и вярвам, че има божие възмездие! Не зная Слави- самодостатъчния си в какво вярва и кой му вярва, но за мен той е само сянка на задкулисие, зловещ призрак
  • 10 пешо

    8 0 Отговор
    актьорът - друм.
    зелето - да не рИве на чужд гроб.
  • 11 Мухахаха

    8 7 Отговор
    Няма по смешна от новата опорна точка на козяците - видите ли Кирил Петков и Асен Василев били избутвани от глобалистите. Е, на това му се вика крадецът вика дръжте крадеца. Троловете на глобалистите и Сорос се възмущават, че Петков и Василев видите ли били избутвани от собствените господари на троловете. Толкова сте отчаяни и толкова се страхувате, че проект Петков и Василев ще ви отвее безвъзвратно на бунището на историята, че направо сте жалки в безсилието си!

    Коментиран от #13

  • 12 SH BG

    13 0 Отговор
    А в Германия вече и клоуните плачат бе ДойчеЗеле... :::)))

    Плачат за провала на последния си вожд от ЩАЗИ, разсипала и опропастила тази велика и уредена държава...!!!

    Дааа...!!!
  • 13 dfu

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мухахаха":

    По делата много лесно се разбира кой чии интереси обслужва. За изминалите месеци въпросът е дали Херо Мустафа отиде да ги инспектира като подчинени, или за да им покаже кой кара влака. Иска ми се да вярвам, че е второто, но за 30 години преход не ми остана вяра.
  • 14 Абе ти

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    с кого още не си направил партия, дотук всички си ги лансирал или най-малко си ги хранил със сандвичи, шкембе чорба и кебапчета.
    Хората искат да разкрият "задкулисието", явно ти си шефа на задкулисието. Хахаха...
  • 15 Зуек

    0 1 Отговор
    на кого ни остави? Върни се, само ти ще ни спасиш, само на тебе вярваме!
  • 16 3ФоНов

    0 0 Отговор
    Тоз път гласуваме за ПИЖО и ПЕНДА смешници.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Макробиолог

    4 0 Отговор
    Каквото има да се каже за ИТН,го каза Калин Тодоров.Храненика на мутрите и дълбокото задкулисие, щял да опраи държавата,майкоо...за тоя имат данни всички фбрта по сички земни кълбета ,колкото и за борисоф...парите им са по офшорките,отворен ресурс за наши и най вече чужди спец служби...тоест резултата ще е поредно управление наведено навън,а в рамките на бантустата вие си знаете ....
  • 19 НОЕМВРИ 2021година БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор
    .....СЕДИ СЛАВЕЙ ТРИФОНОВ НА ТРИКРАКО СТОЛЧЕ В ПОДЛЕЗА НА МИН.СЪВЕТ И ПРЕЗИДЕНСТВОТО И ПРОДАВА ПОЛИТПРОЕКТ „ПИЖО И ПЕНДО” ЗА 1ЛЕВ😔
  • 20 недоволен

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нямам срам":

    Стига с тия оправдания - нямало закони!
    Няма кой да спазва законите!

    Коментиран от #21

  • 21 Нямам Срам

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "недоволен":

    Да няма кой да ги прилага следователно няма закони ... По скоро Законите са с двоен аршин за едни има за едни няма
  • 22 Един Зуек напуснал България, и какво от

    4 4 Отговор
    DW!! Какво значение има, къде се намира един Зуек?? Избора сие негов!! Нищо извънредно не сее случило!! Така е решил, така е направил!! Каква политика се опитвате да правите от този факт?? Маниполатори сте!!

    Коментиран от #24

  • 23 1-ви от Софето

    1 1 Отговор
    Зуека колко простотии направи за тия години които работи със Славуца просто не е истина,ама кой да помни.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Морон, ха си седни на задника!