Last news in Fakti

12 Септември, 2021 13:00 4 278 33

Властта е в хора, които не знаят какво да правят с нея

  • има такъв народ-
  • итн-
  • власт-
  • политика-
  • демократична българия-
  • бсп-
  • герб-
  • иван стамболов-
  • сула

Мнозина идеалисти бяха грозно измамени. Сега някои се вайкат, а други все още не желаят да признаят измамата пред себе си от гордост.

Властта е в хора, които не знаят какво да правят с нея - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестните партии не сбъднаха надеждите на протестиращите, мнозина идеалисти бяха грозно измамени. Хитрите лидери на протеста сега са депутати или министри, воюват помежду си и нямат никакъв спомен от идеалите на площада. Това заяви в интервю за БГНЕС анализаторът и публицист Иван Стамболов-Сула.

БГНЕС: Г-н Стамболов, за втори път в най-новата ни история имаме толкова малко просъществувал парламент. Как ви изглеждаше работата на 46 Народно събрание?

Иван Стамболов-Сула: Шумни и хаотични движения без полезен резултат. Депутатите сякаш се бяха оплели в тънки и невидими за нас сметки, които обаче нямат нищо общо с официалния дневен ред на обществото. Дори онези депутати и групи, които знаеха за какво става дума и имаха желание да водят някакъв нормален парламентарен живот, бяха изправени пред невъзможност да го сторят заради общата лудост. Всички ние, страничните наблюдатели, имаме чувството, че до властта се добраха хора, които силно я желаят, но не знаят какво да правят с нея. И нямам предвид толкова видимите през очите на медиите личности, колкото онези, които стоят в сенките зад тях. Макар че и видимите си ги бива.

БГНЕС: Може ли да говорим, че през последните 6 месеца политическият процес у нас преминава през едно своеобразно чистилище?

Иван Стамболов-Сула: Идеята за чистилището е католическо нововъведение, което ние не споделяме поради догматичната му несъстоятелност. Но дори и да приемем този възглед, пак не можем да кажем, че политическият процес преминава през чистилище. Чистилището е място, където грешниците при вида на бъдещите вечни мъки осъзнават греховете си, изпитват изгаряща вина, която ги очиства и ги прави годни за Царството Божие. Не виждам у нас някой да осъзнава някакъв грях или да се чувства виновен за нещо. Не виждам някой да се стреми да бъде годен за Царството Божие. Напротив, все по-често виждам бесове.

БГНЕС: Докъде ще ни доведе агресията и вулгарността на политиците, на която сме свидетели?

Иван Стамболов-Сула: Те не са само у политиците, никой не е застрахован. Политиците не са се взели от нищото, те са представители. Такива страсти като агресията (омразата) и вулгарността (безсрамието) водят човека до същностен разпад. Помътняват до пълно заличаване образа на всякакво добро в неговата природа. Все още приемаме агресията и вулгарността за нещо лошо. Ако продължаваме обаче, ще започнем да ги приемаме за нещо нормално, а след това – дори и за нещо добро. И това ще е краят. Ето дотам ще ни доведат.

БГНЕС: Протестните партии не опропастиха ли надеждите и исканията на протестиращите?

Иван Стамболов-Сула: Със сигурност не ги сбъднаха. Мнозина идеалисти бяха грозно измамени. Сега някои се вайкат, а други все още не желаят да признаят измамата пред себе си от гордост. Никой не им е виновен. Предупреждавахме ги от самото начало. Нека сега, ако не ги е срам, да се върнат година назад и да си спомнят какво сме им говорили тогава, когато наивните граждани замеряха с яйца сградите на собствените си институции, а хитри лидери ги предвождаха с ковчези, бесилки и пернишки винкели. Сега тези хитри лидери са депутати, даже министри, цепят се, воюват помежду си и нямат никакъв спомен от идеалите на площада. Срамота! Но както казах, дори и да не можехте сами да повярвате какво ще излезе накрая, бяхте предупредени.

БГНЕС: Идва ли краят на системата, която бе създадена по време на тройната коалиция в сферите на бизнеса, политиката, правосъдието и медиите?

Иван Стамболов-Сула: Не знам за коя система говорите. Ако имате предвид фасадната демокрация от клиентелистки тип, тя не беше създадена тогава, а за съжаление доста по-рано. Тройната коалиция просто показа по безочлив начин за какво всъщност иде реч – системата 3:5:8, разпределението на контрола върху обществения ресурс с цел злоупотреба с него. Такова разпределение след това е имало и при всяко друго коалиционно управление. Въведоха даже т.нар. „вертикален принцип“, гарантиращ ненамесата на коалиционните партньори един на друг в тъмните дела. Грозна картинка. Не, краят на тази система не се задава. Но пък това е системата в целия демократичен свят. Ако се прилага с мярка и вкус, ще оцелеем.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монца

    38 11 Отговор
    Властта беше в Слави, но той искаше да си седи опозиция и да си прави шоу от скамейката.
  • 2 Е те

    36 5 Отговор
    до сега зер знаеха ?! Да грабят милиарди с пълни шепи !
  • 3 Последния Софиянец

    13 34 Отговор
    Ще направим с Кирчо истинска партия на протеста и ще управляваме само с експерти като в служебния кабинет.

    Коментиран от #6

  • 4 БСП= ГЕРБ=ДПС

    31 15 Отговор
    Властта като беше при ГЕРБ, ДПС и БСП,те наистина знаеха какво да правят с нея! Крадяха non stop!!!
  • 5 Факти бре

    26 13 Отговор
    Що не пишете за Хажигенов?? Взема на хората по 12,000лв за дело а дела не се водят!!!!!!!! Всички новини гърмят и чата дори побликуван.

    Коментиран от #7

  • 6 Ходи си пий

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Хапчета човек!!!! За кой се мислиш??? Един трол си нищо повече!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 Последния Софиянец

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Факти бре":

    Това го знаем на протеста отдавна.Много хора излъга

    Коментиран от #13

  • 8 Behemoth

    30 8 Отговор
    Власта се търкаля по улицата и няма кой да я вземе....само Баце е готов ама го е страх от народната любов...
  • 9 Бай Яни

    17 10 Отговор
    Излъгани най вече останаха гладните бивши партийни номенклатурчици, забегналия мафиоти и тъпите селяндури.
  • 10 Казуар

    36 5 Отговор
    Едно е да блееш 20 години от телевизионното студио, друго е да управляваш държава.

    Коментиран от #18

  • 11 младенов

    29 3 Отговор
    да се проведе референдум за забрана на чалгата в БГ
  • 12 На левфски святата република

    15 4 Отговор
    Баш много добре знаят ко да правят от управленската глутница
  • 13 Измамници

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Много, много в новите партийки май а.?
  • 14 Фффффф

    14 5 Отговор
    Знаят те, знаят да пълнят чекмеджета и банкови сметки
  • 15 Борислав

    16 6 Отговор
    Власта не е във хората а все още е в партиите на статукството. Протесните партии ръководени от бивши министри, депутати и адвокати по скоро са реваншисти или скрита подмяна.
  • 16 САЩ

    19 2 Отговор
    Тя тая власт вече 32 години е в ръцете на хора които знаят как да я употребят за собствения си келепир. Клоуни продали душата си на задокеанския дявол. 32 години антибългарска политика. Във всички световни и европейски негативни класации сме първенци.
  • 17 безпартиен

    16 4 Отговор
    Досега властта беше все в такива,които пълнеха шкафчета с пачки,приватизираха за стотинки имущество за милиарди,придобиха от заплати в държавен сектор по няколко жилища,изучиха деца и внуци в платени престижни западни университети и продължават да дават "съвети" как да живее останалата част от народа ни!Преди много години "ВЕЛИКИЯТ КОРМЧИЯ" БЕШЕ КАЗАЛ,ЧЕ ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА"!!У нас оръжие еизползвано на 9.9.1944 и до сега писалката се предава от родители на деца и внуци!Разровите ли се в миналото на който и да се сетите от политиците ни ще откриете или роднини с БКП ръководно минало,АБПФК или ДС служители и агенти!И чакайте някой от тях да помисли за хората!
  • 18 изрод от ГЕРБ

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Казуар":

    И съвсем друго е да пишеш глупости по форумите!!
  • 19 Българка

    17 4 Отговор
    ИТН не са протестна партия. Те не са протестирали на площада. Техните сценаристи заработваха за ТВ 7/8 като само отразяваха протеста, за да подведат и излъжат избирателите. ИТН са проект на мафията за подмяна, а не промяна. Доказаха го последователно с действията си в НС. Те не се бореха срещу ГЕРБ-ДПС, а ги обслужваха . Бореха се с гнусни клевети, скандали, набеждаване срещу ДБ и ИСБГНИ

    Коментиран от #22

  • 20 Бронкс

    12 5 Отговор
    ИТН - Интензивно Тъпи Несретници!

    Коментиран от #25

  • 21 ЛЪЖЕШ

    4 12 Отговор
    ИТН имат 65 депутата , нали?
    Властта е в останалите 175!
    Но тях ги е страх да направят правителство!
    Затова леви и десни комунисти се обединиха срещу ИТН!

    Но медии и тролове постоянно лъжат обратното, нали?

    65 ли е повече, или 175?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 XYZ

    5 1 Отговор
    Грозните мутри на предателството!
    Тясна ще им се види България!
  • 24 Риналдю

    10 1 Отговор
    Нищо подобно.В момента ситуацията е патова,затова не може да ги видите в "действие".Зад всяка формация,независимо колко е "протестна",стои олигарх или е пълна с разни комунета.Най-смехотворното твърдение е,че ИТН били "по-различни" от другите.Видяхме колко са различни още с опита им да пробутат Ники Василев за премиер.Ясно е че обслужват ДПС и Доган,а зад гърба им стои Христо Ковачки.Останалите "протестъри" са същите "революционери".Комунета и олигарси.
  • 25 LOSHIA

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бронкс":

    Без паника!ТИ СИ ШАМПИОНА!!Никога няма да те задминат!!!!
  • 26 Бамбука

    8 1 Отговор
    Властта винаги у нас била в хора които знаят какво да правят с нея. Няма беден влязъл и излязъл без пълни джобове. Посочете един властелин без солидна банкова сметка ? ИТН защо влязоха във властта ? Ако имаха сериозни намерения щяха да съставят правителство, да се коарират със сходните по убеждения и да "изчегъртат" предишната корупция. Успяха ли ? Не ! Искаха ли ? Не !
  • 27 Много

    4 0 Отговор
    Точно определение ! Врякаха, дюкаха, да седнат на царския престол, но той се оказа не по мярка за тях, и твърде неудобен за кокалестите им зад ници !
  • 28 Павел пенев

    1 2 Отговор
    Политически елит от весели изроди.
  • 29 Слави Трифонов

    2 5 Отговор
    Властта никога не е била в Славчо - напротив, всички бяха срещу ИТН и всички ние го видяхме ясно. Сега очакваме предателите действащи срещу ИТН да бъдат наказани на изборите.
  • 30 Гръч

    0 4 Отговор
    Много добре знаят,какво да правят и го направиха затриха герб скоро и цялото статукво.Слави не иска власт а да го играе по правилата на джунглата,което за статуквото означава смърт.Затова гласувам за Слави а не защото съм му върл фен а защото съм израснал в джунглата и когато се появи мутра става за ядене
  • 31 СДСеЧума

    2 0 Отговор
    Цели 32години мръсната пяна на обществото язди и стриже стадото робско. Не народ,а мърша.Туй бих казал и ще свърша .
  • 32 ИНЖ

    1 0 Отговор
    Станалото - станало. Не можем да го върнем. Да си мислят хората как да гласуват на следващите избори!?
  • 33 Меркел

    1 0 Отговор
    Стига герберска пропаганда. ГРОБ окраде Бг и затова ще влязат в затвора, мутрата Борисов - пръв.