Last news in Fakti

8 Септември, 2021 15:01 5 145 32

Надцакване с пенсии

  • антон гицов-
  • пенсии-
  • надцакване-
  • партии-
  • парламент-
  • бойко борисов

Бившият премиер Бойко Борисов насади парламентарно представените партии на пачи яйца

Надцакване с пенсии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият премиер Бойко Борисов насади парламентарно представените партии на пачи яйца. Обикаляше предизборно с джипката селата, спираше пред група селяни и ги питаше:„А получихте ли петдесетте лева?”. Отначало каза, че ще ги плаща до изборите, но като се усети, че може да падне от власт, обеща да продължи да ги плаща и след изборите. На всички пенсионери, мизерстващите и тези със солидните пенсии.

И сега предстоят избори и изведнъж въпросът за пенсиите се превърна в горещ картоф, който пари силно дланите на депутатите в парламента. Даването на петдесет лева си е чисто популистки и предизборен ход, но как да го отмениш, като заявиш, че това е сериозен проблем, който следва да се реши чрез цялостен ремонт на пенсионната система, което отнема време, а и най- важното осигуряване с ресурси? Отменяш го, и близо един милион пенсионери, ако не всички, но бедните, а те са значителен дял, си казват- тези пак нещо ни мотаят, я да си гласуваме за Бойко за сигурно, той ще продължи да ни дава по петдесет лева, а може и повече.

И дебатите в парламента показаха, че никоя партия не иска да остане назад и да бъде надцакана от Бойко и неговата партия. Започна наддаване, като при игра на покер, ти слагаш на масата толкова, но аз пък слагам повече. Няма вече петдесет лева, мизата вече е сто, че и повече. Край и на мизерната минимална пенсия от 300 лева, тя скача на 370 лева. Особено загрижена за своята и на партията и незавидна перспектива нов изборен провал лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще подкрепят всякакво предложение за увеличение на парите на възрастните хора. ДПС предложи добавката да е 120 лева, ГЕРБ охотно се съгласи и Нинова също се присъедини. Скокът на размера на „Бойковата” добавка от 50 на 120 лева беше оправдан с „пандемията”, странно обяснение, защото относително пенсионерите са най-малко засегнати от коронавирусната пандемия, техните доходи си останаха същите и постоянни, докато сериозно засегнати бяха и продължават да са стотици хиляди заети в туристическия бизнес, в заведенията за обществено хранене, и ред други.

На дебатите на 7 септември присъстваше служебният министър Асен Василев, който ужасен наблюдаваше надцакването, защото се предлагаше раздаване на пари, непредвидени в бюджета. „Ако НС реши да си измисли приходи, които не съществуват- каза той- и да тръгне да ги раздава, трябва да си поеме отговорността. Трябва да е абсолютно ясно тези приходи дали ги има и дали ги няма. Ако тези приходи ги няма - това е равносилно на взривяване на бюджета”.

Кой ти го слуша обаче. Гласуваш срещу неразумното, финансово необосновано и неосигурено раздаване на надбавки и увеличение на минималната пенсия и току виж утре се провалиш на изборите.

А служебният министър Асен Василев също да внимава. С тези му приказки срещу популистките надцаквания с пенсии, току виж не се отворил парашута на неговия и на икономическия министър Кирил Петков замисъл да дойдат на власт чрез своя партия.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До Последния Софиянец

    14 2 Отговор
    А ти взе ли петдесетака,м?

    Коментиран от #5

  • 2 Статията е...

    23 7 Отговор
    ...едно голямо журналистическо - ,,ала-бала"...!Особено финала и...!

    Коментиран от #13

  • 3 УжАсен

    20 5 Отговор
    Пътят към ада е постлан с добри намерения. Дори и ние не сме наясно какво точно е прието в НС, посочи Иван Нейков. Той се пита кой ще вдигне ръка и ще обясни откъде да се вземат тези "актуализирани" разходи в приходната част на бюджета. По думите му в момента се насъсква една група от обществото срещу друга, а не бива да се прави така - ще се дадат пари на пенсионерите, но няма да има пари за компенсация на бизнеса.
  • 4 Грульо

    25 9 Отговор
    Тиквата да вади предизборните шкафчета и да раздава на пенсионерите. :D

    Коментиран от #8

  • 5 Последния Софиянец

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "До Последния Софиянец":

    Аз съм на 40 години бе!
  • 6 ГЕРБ+БСП+ДПС фалират България

    19 11 Отговор
    На този парламент не му пука за хората. Случилото се вчера е замаскирано под формата на загриженост за пенсионерите. Това сподели председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в ефира на bTV по повод гласуваното предложение от ГЕРБ, БСП и ДПС всички пенсионери да получават към пенсиите си по 120 лева до края на годината.

    ,,Бюджетът е ясен, в него просто няма пари за това. По този начин се залагат много повече разходи, което означава, че от някъде другаде ще трябва да се орежат разходи, за да се дадат тези 120 лева на пенсионерите, коментира Йорданов и допълни, че другият вариант е тегленето на заем, който ще изплащат следващите поколения.

    Коментиран от #11, #16, #26

  • 7 А малките

    26 3 Отговор
    Тиквички защо си вдигнаха заплатите а?
  • 8 Груйо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    Да бе...,да...чакай...!От умрял-писмо да си видял...?!
  • 9 КО РЕЧИ КО

    23 4 Отговор
    СЪБЪЖЪ ЩО НЕ ИДЕШ В НЯКОЙ ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ ВЪВ ВИДИНСКО ИЛИ ВРАЧАНСКО И ГО КАЖЕШ НА МЕСТНИТЕ „ДИПЛОМАТИ”,ЧЕ НЕ СА ЗАСЕГНАТИ ОТ КРИЗАТА И,ЧЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ДОБАВКИ😤
  • 10 смерш

    13 1 Отговор
    Зависта и отмъстителноста са най видните качества преобладаващи в остатъчното население на тази територия!
    Еманация на това са трагикомедиите клонящи към цялостна трагедия в краткотрайните последни два парламента!
  • 11 Драги Тошко

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ+БСП+ДПС фалират България":

    От много места могат да се отрежат пари за да има за пенсионерите
  • 12 Вълканов

    17 4 Отговор
    Не Борисов, а ДПС-то , подпомогнато от ГЕРБ, шашардисаха недораслите депутатчета от другите партии. В тази ситуация, всички партии са виновни, защото не следяха предложенията и като смахнатии гласуваха "за". Една добре изиграна партия шах от страна на ДПС и Герб. Резултатаът е "много баби, хилаво дете". Пенсионерите са брутално измамени.
    Актуализация на пенсии "де факто" не се случи.
    Затова отдавна рева, цялата тази депутатска сбирщина да бъде анулирана с военен преврат. Радев, ако не иска, време е други военни да го направят. Иначе България ще я забатачи с тези законотворци.,
  • 13 Да не е писана от оная кикимора

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Статията е...":

    От Кърджали, бе? Как и беше името на тая псевдо журналистка дето обслужва ПКП - то от Кърджали?
  • 14 ХА ХА ХА

    9 0 Отговор
    БАЙ АСАНЕ , БАЙ АСАНЕ ......МАЙ ТИ НАМАЗАХА СКИТЕ !!!! ОСТАВА САМО ДА СЕ ПУСНЕШ ПО ПИСТАТА !!!! ХА ХА ХА !!!!

    Коментиран от #18

  • 15 5577

    13 1 Отговор
    Този парламент една минута не трябва да съществува. Всички са опозиция правят гласувания без никой да поема някаква отговорност. Такова чудо в света няма.

    Коментиран от #19

  • 16 ПЕНСИОНЕР

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ+БСП+ДПС фалират България":

    АЗ ПРЕДЛАГАМ , ДЕПУТАТИТЕ ДА СИ ГЛАСУВАТ И ВДИГНАТ ПАК ЗАПЛАТИТЕ !!!! ТОГАВА ДА ВИДИМ ТОШО ЩЕ РЕВЕ ЛИ , ЧЕ НЯМА ПАРИ В БЮДЖЕТА ????????????????
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор
    ВДИГАЙТЕ ДАНЪЦИТЕ , МОЖЕ ОЩЕ ДА СЕ ВДИГНАТ, КАКТО В АНГЛИЯ

    ВДИГНЕТЕ И ДДС-ТО НА РЕСТОРАНТЬОРИТЕ
  • 18 Хехехе

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "ХА ХА ХА":

    Не се кефи,щото заради тия непредвидени и популистки пенЦионерски пари,може да не останат пари в хазната за самия теб...!!!

    Коментиран от #20

  • 19 Еееееех това го кажи на ФИГУРАНТА !!!

    10 7 Отговор

    До коментар #15 от "5577":

    Той до вчера обикаля по села и паланки и съединява хората !!!!

    Коментиран от #21

  • 20 ХА ХА ХА

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хехехе":

    ТИ ЗА МЕНЕ НЕ МИСЛИ , АЗ ИМАМ ДОСТАТЪЧНО , А СЕ ПОГРИЖИ ЗА СЕБЕ СИ И НЕ СВАЛЯЙ ОЧИ ОТ ТОЯ ПРОСЛОВУТ БЮДЖЕТ !
  • 21 5577

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "Еееееех това го кажи на ФИГУРАНТА !!!":

    Като се върне от Виена, може би е направила обединението Татянчето. Хвърчилото може би това чака. То друга логика няма.
  • 22 Пипи Чорапчето

    12 4 Отговор
    То като ще се надцакват с популизъм депутатите, предлагам да почнат по друг начин, примерно:
    - от БСП - нашата парламентарна група си орязва заплатите до минималната пенсия, че да има за пенсионерите;
    - от ГЕРБ- нашата пък си орязва заплатите до средната за страната, че да има за пенсионерите;
    - от ДПС - трябва най-много да режат, щото те най-много се изхвърлиха - при тях ще звучи така: нашата пък си ги орязва до социалната, че да има за...;))
  • 23 Тия ФАТМАЦИ одзъцкаха всичко !!!

    8 11 Отговор
    Оставка на незаконното, НЕКАДЪРНО , фатмашко правителство ! Оставка на ФАТМАКОВ , той е главния виновник за задаващата се ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ !!!!!

    Коментиран от #32

  • 24 Was

    7 11 Отговор
    Радев е време да бъде отсранен от власта! Много е некадърен горкия .
  • 25 Хари

    1 5 Отговор
    И 5 бона пенсия да дават за ГЕРБ ,БСП и ДЪПЪСЪТО никога
  • 26 Нещо не разбрах?

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ+БСП+ДПС фалират България":

    С 1200 лева ли ще бъдат подпомогнати пенсионерите, че да има нужда от мини кредит? Има много пари в страната, но не се разпределят както трябва!
  • 27 Сатана

    1 1 Отговор
    Къде е тръгнАл Кики 5ков като няма пари за пенсии.Баце,Туй—онуй,но дава по 50тарка.

    Коментиран от #31

  • 28 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Няма надцакване, недейте заблуждава нашите майки и бащи! Те не заслужават туй отношение! Циркът в НС бе напълно излишен. Партиите без изключение, на този етап не желаят да актуализират пенсиите на пенсионерите. Единствено приеха увеличение на майчинските на 650 лева и това е. Другото е приказки.
  • 29 Абе,мамул

    2 0 Отговор
    Какъв дипломат си ти бе,м,кере наг,,ло. ? Пенсионерите не били" засегнатите" от кризата,но виж хотелиерите и кръчмарите страдали!? Как не се случи да те видя и срещна някъде на живо.Да ти обясня по нашенски,така - спокойно и вежливо, колко сме " незасегнати".Сега дават- добре! Другите след тях- да преизчисляват! Завиждаш ли бе,му,х лясал мамул? Като си толкова разбирач,защо не говориш за повишаване на данъците при онези" пострадалите" който милиона не броят за пари.Ето от там може да се пълни фиска.Както е в Европа,и извън нея.
  • 30 Велин

    1 0 Отговор
    Кой от коментиращите тук може "да се похвали", че се справя с 300 или 350лв. на месец!?!? Поставете се на мястото на стотиците хиляди пенсионери с такива доходи и тогава говорете за предизборни трикове. Ясно ли ви е, че сигурно 90% от пенсионерите искат по 4 пъти в годината да има предсрочни избори за да се сещат политиците за дереджето им!? И от ДБ да не се правят на "ощипани моми" относно преизчисляването на пенсиите и да си приписват заслуги за това. Колкото и да не харесвам Нинова само тя от 2016-17 г. предлага преизчисляването на пенсиите на база среден осигурителен доход към по-късни години. И къде беше г-н Димитров през тези 4-5 години та не я подкрепя нито веднъж!?!? И сега, хоп той е в основата на предложенията!?!? Не беше отдавна и помним!!!
  • 31 Велин

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана":

    А когато четири години не пипна и с 1 стотинка пенсиите що мълчеше, а разбирачо!?!?
  • 32 Велин

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тия ФАТМАЦИ одзъцкаха всичко !!!":

    Абе щом Радев е фатмак Баце къв е!?!?