Last news in Fakti

13 Септември, 2021 21:00 9 671 61

Чатът на Гешев с пиарката на Борисов: тази простичка наглед случка разкрива много

  • иван гешев-
  • севделина арнаудова-
  • прокурор-
  • пр-
  • pr-
  • бойко борисов-
  • чат-
  • телефон-
  • пиарка

В нормалния свят след такива чатове главният прокурор вече нямаше да е главен прокурор

Чатът на Гешев с пиарката на Борисов: тази простичка наглед случка разкрива много - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Емилия Милчева:

Главен прокурор си чати с пиарка на партиен лидер, докато комисия в парламента обсъжда да отнеме гавазите му, а депутат нарушава личното пространство, снимайки екрана на телефона му. Българският политически живот не просто ражда вицове, а е меме сам по себе си.

Не е хигиенично да се рови в чужда кореспонденция, каза по този повод Томислав Дончев от ГЕРБ. Така е, обикновено го правят шпионите, ревнивците и хакерите. Но и политическите противници - при всеки сгоден случай. А нехигиеничната намеса разкри нехигиенични връзки. Главният прокурор Иван Гешев и пиарката на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си хихикат на заседание, на което депутати обсъждат Бюрото за защита на свидетели да излезе от прокуратурата и да премине към правосъдното министерство. Фамилиарниченето показва, че са си близки не само защото имат “десетки събития заедно”, както обясни пиарката на Борисов Севделина Арнаудова: “Аз не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги - контрабандните цигари, един куп акции... В реално време се излъчваше всичко, нито е закрита комисия, тя беше предавана навсякъде. Обсъждахме това, което виждате - кой се изказва”.

Така е - вижда се: обсъждане с емотикончета и недомлъвки, което значи, че комуникиращите се разбират от половин дума. Свикнали са си.

Къде е скандалът

Тази простичка наглед случка разкрива много. Първо, уронва престижа на институцията “прокуратура”. Проява на ниска култура е “цъкане” на телефона по време на участие в парламентарна комисия за обсъждане на законопроект. При това този проект засяга пряко прокуратурата и нейния ръководител, тъй като ѝ отнема служба със сериозни правомощия - полицейски и охранителни.

В крайна сметка правната комисия одобри за второ четене промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с което върна Бюрото за защита отново в Министерството на правосъдието, където то беше до 2014 година. Освен това бяха орязани разширените му през 2018 правомощия “да охранява и обезпечава функции по разследването” - сиреч, да действа като бухалка на прокуратурата. При Гешев те бяха пуснати в употреба. Служители на Бюрото охраняват и самия него, след като миналата година бе решено то да пази живота и здравето на застрашени магистрати.

Сега остава 46-ият парламент да гласува промяната на второ четене. Най-вероятно президентът Румен Радев ще изчака с указа за разпускането му, за да даде шанс промените да бъдат приети. Преди половин година той сезира Конституционния съд за Бюрото за защита на свидетели, тъй като смята, че се надхвърлят установените в основния закон правомощия на прокуратурата и на главния прокурор. (Служители на Бюрото участваха в нахлуването на “Дондуков” 2 миналото лято.)

Второ, семплият чат за сетен път потвърждава онова, за което ще се търси политическа воля - че са необходими контрол и демократична отчетност за главния прокурор. Необходими са и правила, които да гарантират, че няма да си го избира лидерът на управляващата партия - и задкулисието, с което е свързан.

Арнаудова се опита да замаже положението, обяснявайки, че чати по работа и с лидери като Христо Иванов и Мая Манолова, както и със съпругата на президента Десислава Радева. Главният прокурор обаче е институция и това е съществената разлика. Макар че Арнаудова не е обикновен пиар - тя е доверено лице на Бойко Борисов, а съпругът ѝ от години е в борда на “Булгартрансгаз”, където бе преизбран преди слизането на ГЕРБ от власт.

В българския свят

В нормалния свят, както обичаме да казваме в България, след такива чатове главният прокурор вече нямаше да е главен прокурор. В светове като българския тази опция се споменава само в социалните мрежи - макар че никой не вярва в осъществяването ѝ. Прокуратурата по традиция игнорира чатове, чиито следи водят към “свои”. Така миналата година реши, че няма да проверява чат на обвинения в куп престъпления и избягал в Дубай хазартен бос Васил Божков с Vladi Goranov. Според Божков тези разговори доказват уговорки, които е правил за бизнеса си с бившия министър на финансите Владислав Горанов. Както стана ясно, по времето на Горанов и Борисов контролът върху хазартния бизнес е бил занижен и държавата някак е пропуснала да си събере към 700 милиона лева дължими такси от Васил Божков.

В опит да омаловажи случката с Арнаудова, лидерът на ГЕРБ заяви, че ще купи на пиарката си телефон като неговия и ще ѝ забрани да комуникира с други мъже - само на него да праща “усмивки и сълзички”. Но едва ли ще спази обещанието си - кой иначе ще стриймва във Фейсбук срещите му с народа.

Какво ли са си чатили “по работа” Арнаудова и главният прокурор, когато Васил Божков съобщи, че пиарката е ходила всеки месец в офиса му, намеквайки, че е била разносвач на “такса спокойствие”? Да предположим:

“Пи ар Севи Бойко: Сега Васил Божков...

Гешев: Eмотиконче (смях).

Пи ар Севи Бойко: Ами сега?

Гешев: Емотиконче (усмивка)”.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    69 8 Отговор
    Моя телефон е стар бе и си чатя с Гешо Келешо от телефона на Севдето!

    Коментиран от #41, #59

  • 2 Помак

    95 11 Отговор
    ... Много нагла съселянка имам

    Коментиран от #42

  • 3 карамфила

    88 11 Отговор
    Охаааааа,голяма и дебела кифла е станала пиарката,и си очернила косата, за късмет на дебелия диктатор.
  • 4 Майна

    114 9 Отговор
    Тая помакиня стана едва ли не фактор в ,,политиката,,. ДА ВИ ИМАМ УПРАВЛЕНИЕТО , ЖАЛКО

    Коментиран от #43

  • 5 Последния Софиянец

    75 11 Отговор
    Севдето слага рога на Тиквата,ама той ще и вземе телефона.ха ха ха ха ха

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пипи

    51 5 Отговор
    Разкирав "независимостта" на властите по Конституция!!!
  • 8 Пак да повторя

    60 9 Отговор
    Истната..... Помаците Е... Ха маката на България... Хора безбожници, без ценности, злобни, нагли, търкащи се и подмазващи на всяка власт, коварни... пазете се българи!!!
  • 9 БКП=герп+сдс

    40 6 Отговор
    +дпс.

    Така е в държавата на мафията.

    Коментиран от #32

  • 10 Леонардо

    60 5 Отговор
    Какви ,,честни "очи и каква,, искрена" усмивка.
    Бих я нарисувал като Мона ,,Лиза" Джокондата с планина от евро и кюлчета в,, задния и план"
  • 11 Бойко шкафа

    48 7 Отговор
    Тоя,тъпак ГешеФ, постоянно ме дъни..
  • 12 Иванов

    51 9 Отговор
    Този човек ръководи прокуратура.Незнае ли че смартфони,приложения,и подобни могат да го дискредитират.чичо ми в момента ръководи една от силовите служби.Запознал ме е с похватите как следят смартфоните и интернет.Не използвам социални мрежи и приложения,както и смартфон.Една Нокия на 17 години ми върши идеална работа.Дядо ми 12 години ръководеше едно от пристанищата.Никога не си е взимал със себе си мобифона,а в последствие джиесема със себе си.важните срещи правеше не извън кабинета,а извън административната сграда на пристанището.Но преди това е ръководел отдел 3 на ДС.И той знаеше как работят службите.А гешев се пльоснал с тоз телевизор да чати,и да се остави да го снимат.Странен човек.

    Коментиран от #26, #55

  • 13 Туньо Туньов

    48 6 Отговор
    Севдоооооо,къде скрихте парите,севдоооо

    Коментиран от #18

  • 14 Само и вижте

    56 6 Отговор
    Простата мутра на тая селяндурка и ще ви стане ясно в какво е превърната държавата

    Коментиран от #23

  • 15 ХАЛИЛ САЛИМЕХМЕДОВ-МАСТАРА

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    😚....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 зрител

    26 3 Отговор
    "Така е, обикновено го правят шпионите, ревнивците и хакерите."
    така е, питатйте танте. тя знае.
  • 18 Пи Ар Севди Бойкова

    27 2 Отговор

    До коментар #13 от "Туньо Туньов":

    В имението в Бистрица.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хехе

    11 8 Отговор
    А диалога между Маджо и Христо Иванов казва всичко останало...

    Коментиран от #60

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ahil

    7 37 Отговор

    До коментар #14 от "Само и вижте":

    АЗ пък ти казвам ,че държавата е на тоя хал от такива охлюви които снимат незаконно,без да питат и после анонимен донос.Жалкари,послушници.НЕЧОВЕЦИ.

    Коментиран от #24, #51

  • 24 666

    17 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ahil":

    държавните служители не са частни служители ,хубаво е да знаеш преди да пишеш шуротлъци .
  • 25 Ники

    27 6 Отговор
    Каква просташка физиономия, каква жиганория, че и нагла
  • 26 Соросоид

    23 7 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    Всички клъвнахте кукичката - журналя и коментатори. Според мен ГешефТ нарочно цъкаше със "Pi ar Sevi Boiko", знаейки, че някой ще го снима. Целта е да покаже пълен непукизъм и кой все още кара влака в тази опоскана държава. Очевидно за много депутати и техни роднини има събрани папки и последните само джафкат.
    Почти съм сигурен, че и бюрото ще му оставят, защото в сряда няма да се събере кворум. Ще се започнат оправдания - кой отпуска, кой в болничен, кой с ишиас.

    Коментиран от #30

  • 27 Мда

    27 7 Отговор
    Гербаджиите като снимаха телефона на Илчовски, не беше нехигиенично а!?!

    Коментиран от #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пацо

    33 6 Отговор
    Какво сложно има тук? Севда Арнаудова е асистентката на Буци в отвратителния театър, игран с държавни средства по села и паланки, който ни представя сикаджията като велик държавник, за да може мафията да си запази капията. Гешев е избран от задкулисието с одобрението и помощта на Буцан и се държи като негов личен гавазин. По принцип пиарката и главния прокурор не трябва да имат никакъв досег помежду си, но по време на парламентарно заседание за сваляне на охраната на Гешев двамата си чатят скрито от народните представители и от обществото, подигравайки се с държавността.

    Коментиран от #61

  • 30 666

    22 6 Отговор

    До коментар #26 от "Соросоид":

    може и да си прав ама факта ,че иванчо каскета се занимаваше с кокошкарски работи в разни селца и градчета нещо така не ти ли светка лампичката ... това не работа на ГЛАВЕН ПРОКУР
  • 31 ГЕРБ

    7 37 Отговор
    Няма да ви се получи плюенето .Гадни интриганти.Нищо не може да ме разубеди да гласувам за Боросов.Колкото повече плюете толкова по силен става.След два месеца кръв ще пикаете.Мамиц.....ви

    Коментиран от #33, #35

  • 32 Аз.....

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "БКП=герп+сдс":

    😬 Абсолютно ВЯРНО!!!
  • 33 Последния Софиянец

    23 4 Отговор

    До коментар #31 от "ГЕРБ":

    И за Боросов и за Матросов може да гласуваш,все тая.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 666

    14 2 Отговор

    До коментар #31 от "ГЕРБ":

    силен зор ми е ,аз пък не гласувам за гниди ... в партиите е пълно ,а сега отиди и прочети гнидата с кво са храни и ходи да гласуваш като немаш мозък .
  • 36 То е ясно

    27 4 Отговор
    Този чат доказва, че Гешев си има шеф,той се казва Бойко! Но предполагам, че няма изненадани?!?! Даже герберските тролове няма, какво да кажат в случая!
  • 37 И ТЕ ТАКА

    20 2 Отговор
    В РОДНАТА КЛОАКА , ВСИЧКО МИНАВА И ЗАМИНАВА .........!
  • 38 Севда

    22 4 Отговор
    С пазарската чанта носила пачките-от женския пазар.
  • 39 Дааа

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мда":

    Само,че той не се и криеше
  • 40 Минувач

    24 4 Отговор
    И без "простичката наглед случка" много топлата връзка м-у Борисов и Гешев е кристално ясна!! Чуден престъпен тандем! Италианската мафия "ряпа да яде"!
  • 41 Фатмака

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Аз с юмрук излезах на площада Божков ме поздрави и съвети ми дава / щом ми дава пари ще го слушам При рашков сложих негов човек но го осетиха и аз я махнат/ Дали трябва да остана на поста не знам
  • 42 Ахмак

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Помак":

    Не обиждаш президеншата Тя няма вина
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хахаха

    4 6 Отговор
    Към такива "сериозни и важни" законопроекти - такова отношение.
  • 45 Я, па Я

    6 22 Отговор
    А бе, гледах, гледах и никак не мога да съм сигурен, че това не е поредната фейк нюз. И как ще се докаже, че това е телефона на Гешев и че точно той го държи. Явно либерастите от ДБ си мислят, че всички са идиоти. За всеки който притежава логична, аналитична и критична мисъл му е ясно за какво иде реч. За да има компромат снимката трябва да не се нуждае от обясение и разяснение. Налага ли се да се обяснява постоянно какво точно се вижда... Фейк, тотален.
  • 46 Такааа

    9 3 Отговор
    ... картите са свалени на масата - Прокуратура - ББ - ГЕРБ - ДПС - БСП - ДБ - МВНИ - са навързани като свински черва.
  • 47 Чичо от народа

    25 6 Отговор
    Тази гозпожичка с тази ехидна усмивка може да преласти единствено един селянин от Банкя, но и там всичко свършва тюфлека има големи проблеми и никой не може да му помогне.Мафиотската групировка ГЕРБ си заминава това и е края на 12год. царуване идва ред да си плащат за всички злини които причиниха на българските граждани.
  • 48 ЧОБАНИН

    6 20 Отговор
    ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПРИКРИВАЩ ЧУЖДИ АГЕНТИ И РУШВЕТАДЖИИ / А СЕТИХ СЕ НАЗНАЧИЛ ЛЮБОВНИЦАТА СИ НА ДВЕ ЗАПЛАТИ АМА НЯА ЛОШО ГЕШЕВ Е ВИНОВЕН
  • 49 Бамбука

    12 3 Отговор
    Шпион - Мата Хари си цъкала с главния и заедно се посмяли на театрото. Ами ние си избрахме цяла клоунска партия, направихме я първа сила, та сега се чудим кой ни ги докарал ? Ние !
  • 50 морето

    4 14 Отговор
    Хм, това че Кирчо излъга за гражданството не е интересно, това, че Радев не прати 3 месеца кутия в Русия не е интересно, това, че Пламен Узунов взе един плик не е интересно, това, че Хаджигейов завлича хората с пари не е интересно, това, че Мая ходи боса в Народното събрание и бълва само глупости не е интересно. Само Гешев и Борисов са виновни за всичко. Браво на Гешев, те не заслужават негово внимание. Неглижира ги, това което трябва. Браво, господин главен прокурор!
  • 51 КараПутин

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ahil":

    Да си го начукаш Ахилчо..ако не успееш сам, ще ти помогнем...Скот ...
  • 52 какво

    3 3 Отговор
    Че ползват едни и същи чекмеджета?
  • 53 аз съм Веска

    2 2 Отговор
    БИНДИ ...БИБИ ЩЕ СРЕЩНЕ ЖЕНА С ЧЕРВЕНО БИНДИ, И ЩЕ ИМАТ БЪДНИНА ..../ ОТКЪДЕТО И БИНДИ / В ПОЛИТИКАТА ДА РЕЧЕМ .
  • 54 Артилерист

    8 4 Отговор
    ОПГето на бившата сикаджийска мутра стикова взаимодействието по всички въпроси, независимо от времето, мястото и текущите събития. Това е перфектна организация, която ни обяснява защо т. нар. депутати от групата им, са насадени по местата си статисти, чиято единствена задача е да крещят, тропат и удрят, възможно най-невъзпитано, срещу всяко изказване на опонентите. Хора, това харесва ли ви? Нима народа ни е като тези му представители? Без обединение и загърбване на дребните интереси тази проказа ще ни затрие.
  • 55 Нона

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    Смята се за богопомазан.А и без това "кадърните" народни представители няма да довършат започнатото.Нещо важно да са свършили до към днешна дата-НЕ!Само симулират работа и си чешат езиците!
  • 56 Абе тая

    3 1 Отговор
    Гълта ли бе? Питам за един приятел!

    Коментиран от #57

  • 57 Тая па

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Абе тая":

    няма никакъв шанс да й го туря в устичката. Не знам дали гълта. По-добре питай Буци. Ако още го вдига сигурно ще знае.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Министър Петков

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Абе аз съслъжи станах мин председатель / в коя африкански страна го има това / Благодаря на татко Румен и българския народ Итези които пишат/глупости /и ме защитават като «Суворов»
  • 60 Не си прав

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хехе":

    Те си говориха за проспиратета на България Умни хора 90% от българите са с тях До като Васил Божков управлява умниците Борисов ще печели изборите с лекота
  • 61 Читател на Факти бг

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пацо":

    Като четя коментарите и разбирам защо ГЕРБ И БОРИСОВ печелят все изборите Ами Тя опозицията била много проста / и съм Сигурен че за тяхните лидери и съпругите им не са гласували за тях/ не може да хванешхора от кол и въже и държава да управляваш ИСКА СЕ АКЪЛ. / ПОНЕ МАЛКО /хаиде не колкото Борисов