Last news in Fakti

24 Септември, 2021 10:00 2 714 14

Мигрантският натиск към Великобритания нараства. Лондон затяга мерките

  • великобритания-
  • ла манш-
  • емигранти-
  • прити пател

Още откакто е назначена за министър на вътрешните работи Прити Пател се държи като хардлайнер, и най-вече по отношение на бежанската политика

Мигрантският натиск към Великобритания нараства. Лондон затяга мерките - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британската вътрешна министърка Прити Пател има спорни идеи как могат да се отблъснат нелегалните мигранти, опитващи се да стигнат на Острова с лодка. Последното предложение е те да бъдат третирани като престъпници.

Едва 50 километра по въздух делят английския бряг от Кале във Франция, а в ясни дни френският бряг може да се види от пристанището във Фолкстоун. Именно поради тази близост само през последните две седмици около 2 хиляди бежанци са щурмували английския бряг от Франция - в повечето случаи без спасителни жилетки. Това е над два пъти повече, отколкото през последните няколко години.

След навлизането на бежанците в британски териториални води, те биват посрещани от английски спасители и прехвърляни на сигурно място. Точно тази практика сега иска да прекъсне британската вътрешна министърка.

Франция вече не е длъжна да приема мигрантите обратно

Още откакто е назначена за министърка на вътрешните работи Прити Пател се държи като хардлайнер, и най-вече по отношение на бежанската политика. Основно кредо на яростната привърженичка на Брекзит беше именно това - да си върнем контрола върху собствените граници.

Иронията се състои в това, че напускането на ЕС от Великобритания направи това значително по-трудна задача за Лондон. Защото след като британците напуснаха ЕС, за тях вече не важи Дъблинското споразумение. Сега Франция, която е сигурна трета страна, вече не е длъжна да приема обратно бежанците и мигрантите, които се опитват да достигнат до Острова. В този смисъл британците могат да разчитат само на добрата воля на французите. Само през юли британското правителство е изплатило на французите за тази "услуга" повече от 50 милиона евро.

Множество неосъществими идеи

Тъй като през това лято броят на лодките с бежанци нарасна значително, в министерството на Пател разработиха редица идеи за това как най-добре могат да бъдат отблъснати мигрантите. Сред тях имаше и такава за пускане в действие на специални машини, които да правят достатъчно силно вълнение в морето, за да не могат лодките с бежанци да стигат до британския бряг. Друга обсъждана идея бе за разкриването на центрове за мигранти в отдалечени части на Южния Атлантик. Всички те обаче бързо трябваше да бъдат изхвърлени в кошчето, тъй като са в нарушение на международните бежански спогодби.

Последната идея е лодките с бежанци да бъдат връщани от британската брегова охрана обратно във френските териториални води. Тя е не само опасна и нехуманна, но и незаконна според международното морско право, казва в тази връзка Бриджет Чапмън от правозащитната организация Kent Refugee Action Network.

"Правителството се поставя в много сложнаситуация. От Брекзит насам то разпалва настроенията срещу бежанците, а същевременно една от последиците от Брекзит е това, че Франция вече не е длъжна автоматично да приема обратно бежанците", посочва тя.

По-строги закони

Сега Пател и екипът ѝ обмислят как да затегнат законодателството. Нов законопроект, който в края на юли мина на обсъждане в Долната камара на парламента, където правителството има мнозинство, третира бежанците, които пристигат по море, като престъпници. Предстои гласуването му в Горната камара.

Един от неговите членове, който със сигурност няма да го подкрепи, е лорд Дабс. Самият той навремето е пристигнал в Англия като бежанец. "Този законопроект е незаконен. В противоречие е с Женевската конвенция за бежанците, а една цивилизована страна не може да се държи по този начин", посочва членът на Горната камара на британския парламент.

Последици за цялото общество

Според лорд Дабс е малко вероятно този закон да влезе в сила. Но същинският проблем, според него, е съвсем друг: "Когато правителства излъчват подобни послания, че бежанците са нежелани, това отравя атмосферата и обществото като цяло. И нанася огромни щети на тази страна".

Защото вътрешната министърка, която разпалва реториката срещу бежанците, без да има работещи решения, накрая може да постигне само едно нещо: да засили гнева и недоволството сред населението срещу най-слабите, уверява лорд Дабс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    21 2 Отговор
    Хем искате работна ръка , хем връщате мигрантите идващи ви на крака ‼️
  • 2 Реалист

    14 1 Отговор
    Аз ако бях на мястото на световното задкулисие, бих ги заринал тия англета с бежанци
  • 3 Работната ръка

    10 0 Отговор
    Идва

    Коментиран от #5

  • 4 Грульо

    15 2 Отговор
    Работници на крака им идват през Ламанша, а те искат да ги спират, а в същото време пискат, че нямат работници. :D
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Работната ръка":

    Ама това не е работна РЪКА 😉😉😉😉 Това са работливи KУРOBE‼️
  • 6 Гкбх

    6 2 Отговор
    Е тая Прити/Пити и тн не е ли също имиграбтски цигойн?
  • 7 30 километра глопаци

    2 1 Отговор
    30 километра не 50
  • 8 Съдията Дред

    11 0 Отговор
    Пресичавето на границата не на определените за това места е навсякъде престъпление

    Коментиран от #14

  • 9 Анонимен

    5 0 Отговор
    Е , ако предишните министри прилагаха същата политика като тази министърка тя щеше да е горда гражданка на Индия/Пакистан/Бангладеш или откъдето и да са се домъкнали родителите и във Великобритания. Пази боже сляпо да прогледне
  • 10 mi6osp

    4 0 Отговор
    Миграцията само ще се засилва.Хората от бившите колонии идват в метрополиите, за да търсят спасение от мизерията и откраднатото от колонизаторите високо качество на живота.
  • 11 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Робовладелецът се оплаква, че идват Роби на крака. Нищо, че са малко ислямисти де! Ще свикне британистан, мулти култи да е. И като радикален Отпор, може да им пратят тия от цветовете на дъгата, да се погушкат.
  • 12 ганди

    2 0 Отговор
    Време е да се върне островната територия на Индия
  • 13 Глей ти

    0 0 Отговор
    Прити Пател. Чистокръвна англичанка от сой.
  • 14 Не си прав

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Съдията Дред":

    Аааа.... не си прав. В жендърските държави Кленовите клесавци,Ингелизия,Дойчландия,Нидърлендия,Швестерция и Норуейвия тово е изконно човешко право на мароканските скакалци.