Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 19:00 9 834 41

Как един български агент ликвидира Джеймс Бонд

  • джеймс бонд-
  • шпиони-
  • агент-
  • шпионаж-
  • андрей гуляшки-
  • агент 007-
  • студена война-
  • дс

Българският агент на ДС Авакум Захов е единственият, успявал някога да убие Бонд. Е, не съвсем. Кр. Неринг разказва историята за романите на Андрей Гуляшки по повод премиерата на новия филм за Джеймс Бонд в Лондон.

Как един български агент ликвидира Джеймс Бонд - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1967 Джеймс Бонд загива мъчително сред ледовете на Антарктика. Тогава той пада покосен в мъжка битка срещу агента от контрашпионажа на българската Държавна сигурност (ДС) Авакум Захов. „Сега или никога. Когато 007 отдръпна крака си и загуби равновесие, Авакум се стрелна напред като светкавица […] и сграбчи крака на англичанина. Дръпна го силно, а после го пусна. От силата на собствения си ритник агент 007 изхвърча във въздуха. Нададе пронизителен вик, чиято сила отслабваше едновременно с отдалечаването му, падайки все по-надолу в безкрайна ледена пропаст.“ Така завършва романът на Андрей Гуляшки “Срещу 007“.

Смъртта на Джеймс Бонд винаги е привличала по-голямо внимание от тази на който и да било обикновен човек. Повече от 3 години се забави премиерата на 25-тия филм от поредицата за Бонд. Не само пандемията от коронавирус беше причината за това: през 2018 г. продуцентската фирма на бърза ръка смени режисьора Дани Бойл и неговите автори, заменяйки го с Кари Фукунага. Според някои слухове, авторите наистина са смятали да оставят Джеймс Бонд накрая да умре. А лайтмотивът за смъртта на 007 се повтаря в трейлъра, както и, разбира се, в заглавието на филма: “Смъртта може да почака“.

Парлива политическа тема

По времето на Студената война смъртта на Джеймс Бонд винаги е била много чувствителна политическа тема: през 1963 г. вторият филм от поредицата „От Русия с любов“ беше възприет доста хладно отвъд Желязната завеса. В нито един друг филм за Бонд Изтокът и Западът не са били толкова директно изправени един срещу друг: от една страна британската служба МИ6 и нейният турски съюзник от НАТО, а от друга - съветската КГБ и нейният помощник – българската Държавна сигурност (ДС).

Комунистическите партии и техните тайни служби в Москва и София бяха побеснели от яд: чак до 1974 г. филмите и книгите за Джеймс Бонд бяха забранени в Съветския съюз. Освен това Москва беше обявила Джеймс Бонд, т.е. един фиктивен герой, за персона нон грата. Но и това очевидно не е било достатъчно: имало е нужда от появата на един социалистически противовес на Бонд.

Окуражен от това през есента на 1965 г. българският писател Андрей Гуляшки обявява пред съветската „Литературная газета“ своя следващ роман така: шпионски роман, в който българският таен агент Авакум Захов се изправя срещу Джеймс Бонд. В него, според британския вестник „Дейли Телеграф“, на Бонд е отредена ролята на злодея. Или както пише тогава самият Гуляшки, романът трябва да покаже злото в Джеймс Бонд и да се превърне в „пътепоказател за социалистическите идеи, както и да помогне за възпитанието на младежта“.

За първи път Авакум Захов се появява в българската литература в края на 1950-те години. Той е дипломиран археолог, хуманист, поставил се в услуга на партията и на социализма. Със своите енциклопедични знания и дарба за комбинации той напомня повече на един социалистически Шерлок Холмс, отколкото на таен агент. В романа на Гуляшки Захов трябва да попречи на Бонд да отвлече съветския учен и изобретател на супер лазерен уред Константин Трофимов от една научна конференция на българското Черноморие.

Духовният баща на Авакум Захов, писателят Андрей Гуляшки, е истинска звезда на социалистическия реализъм. Той е дългогодишен секретар на Съюза на писателите, а по-късно и директор на Народния театър в София и депутат в Народното събрание. За своите романи, които навсякъде в Източния блок стават бестселъри, той е получавал от комунистическия режим в България по 30 хиляди лева на година, както с възмущение докладва на ДС един финансов служител.

Културна битка и партийни интриги

През 1966 година в България излиза книгата „Авакум Захов срещу 007“. В първото издание на романа съдбата на Джеймс Бонд обаче остава неясна: победен от Авакум Захов той остава в Антарктика. По това време Гуляшки преговаря в Англия за превода на книгата си, както и за заснемането на филм по нея. Чак в тази нова версия от 1967 г. на издателство Scripts агент 007 накрая е убит от Захов. Специално за западната публика историята на Гуляшки завършва още по-драматично.

В края на 1966 и първата половина на 1967 година е имало две срещи на Гуляшки с тогавашния министър на вътрешните работи. целта е била да се координират усилията за представянето на ДС в художествената литература, става ясно от архивни документи на Комисията по досиетата. Там се казва още, че всички са останали много доволни от това.

За да преговаря за филмирането на романа си Гуляшки заминава на 22 януари 1966 г. за Лондон. Тогава противопоставянето по време на Студената война достига нова връхна точка: Изтокът срещу Запада, Бонд срещу Захов, Андрей Гуляшки срещу Иън Флеминг. Но се случва друго: въпреки драматичния си край романът на Гуляшки се оказва твърде скучен за английската публика. Но също и в България Гуляшки е остро критикуван.

Романът е паднал до „най-ниското морално ниво“ на Запада, пише тогава Богомил Райнов, заместник-председател на Съюза на българските писатели и по-късен член на ЦК на БКП. През 1970-те години източногерманската ДС отхвърля със същата аргументация идеята за филмирането на книгата на Гуляшки, която година по-рано - през 1969 г. е издадена в ГДР. Професор Пламен Дойнов, експерт по българска литература в Нов български университет в София, изключва критиката на Райнов да не е била съгласувана с партията или с ДС. Но кой би имал интерес да атакува Гуляшки?

Връзки с ДС

Андрей Гуляшки отдавна е поддържал отношения с Държавна сигурност. Архвите на тайната служба съхраняват документ, според който шефът на ДС Ангел Солаков лично е изпратил на държавни разноски Гуляшки, придружаван от шефа на Шести отдел Костадин Кюлюмов. Самият Кюлюмов също е писател – автор е на книги и сценарии за филми. Не е изключено дори той да е дал идеята на Гуляшки за пряк дуел между Захов и Бонд. Възможно е и това, именно той да стои зад проваленото филмиране на книгата на Гуляшки.

Но защо ДС и Партията все пак не са искали да бъде заснет филм по книгата на Гуляшки за дуела между Захов и омразния Джеймс Бонд? И до днес този въпрос си остава без отговор. Може би от страх да загубят контрола върху сюжета и автора, когато филмът стане хит на Запад? А може би Гуляшки е станал жертва на чисто писателска интрига, тъй като неговият критик Богомил Райнов също е писал шпионски романи? Каквато и да е причината, в крайна сметка романът на Гуляшки никога не бива филмиран. Нито дори през 1980-те години, когато Българската телевизия заснема цялата поредица от Авакум Захов. Така за единствения убиец на Джеймс Бонд настъпва време за умиране. През 1976 г. Гуляшки „погребва“ своя литературен герой с „Последното приключение на Авакум Захов“.

През 1967 г. Лондон изпраща ново послание: няколко месеца след излизането на „Авакум Захов срещу 007“ и прекратяването на преговорите за филмирането на книгата в кината тръгва петият филм от поредицата за Джеймс Бонд „Човек живее само два пъти“. Още в началото на лентата Бонд е застрелян в Хонконг, но след като бива погребан в морето, той възкръсва. Това е кинематографично намигване към Москва и София, а посланието звучи така: докато Авакум Захов има своето последно приключение, Джеймс Бонд просто няма време за умиране!

Автор: Кристофер Неринг


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Надя

    61 9 Отговор
    То Българските агенти ликвидираха цяла държава. Един агент ли ще им се опълчи?
  • 2 Джеймс Бонд е гола вода

    64 3 Отговор
    Йън Флеминг,английски драскач го е съчинил през петдесетте на 20 век.Чел съм го,тоя лонгур пише много презрително за нас,българоците.Ее,нека па сега да ме фанат за шофьорския,тия обратни волани...
  • 3 дулоба

    40 1 Отговор
    Едно от доказателствата че българите не са за подценяване. Само българите го отричат. Какво да се прави.

    Коментиран от #5

  • 4 Серджо

    38 3 Отговор
    България има много добри писатели във всяка област които сегашното поколение не познава.
    Андрей Гуляшки , Богомил Райнов , Петър Бобев , Любен Христофоров ,
    Вера Мутафчиева ..........

    Коментиран от #10, #12

  • 5 един от стадото

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "дулоба":

    като гледам Бонд в годините никога не съм гледал на идеологическа основа и тем подобни. А като игра, сценарий, актьори. Имало е и успешни и не толкова успешни ОО7едмаци. Един Роджър Мур на пример е типичен Бонд според мен. Доста са, но има и издънки. Последния нещо бледнее, преиграва, сценария нещо куца. Поизчерпа се агента май, време е да го убиваме..Или, ако стане черен или пакистанец или индиец .. Ми тогава да гледам по добре Кабир Беди като Сандокан с двата ножа

    Коментиран от #7

  • 6 Честито

    20 1 Отговор
    Аз пък се изкефих, че поне един Бонд успя да из.плю.щи Моника Белучи. Макар и на 50 и малко, тя беше най-класната мадама, навъртала се покрай този английски тарикат-агент. А още по-интересно щеше да бъде, ако Бонд беше вирнал краката и на мис Мъни Пени-секретарката на шефа му. Аха-аха и нея да из.плю.щи, ама не му оставаше време.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    23 2 Отговор
    Една от най-тъпите книги,която дори не можах да дочета е "От Русия с любов".Давах я на доста хора да я четат и евентуално някой да си я прибере,но нищо не се получи.Само един приятел успя с помощта на студена бира и македонка,но и той ми я върна.А колкото до Гуляшки - той наистина е много добър писател,какъвто не е Флеминг,колкото и да е прочут на Запад.В това нямя нищо учудващо-какъвто е масовия читател,такъв е и популярния писател.
  • 9 А ЗАЩО МЕЖДУ КРАК С НОВОТО ВРЕМЕ

    3 8 Отговор
    ОО7 ВЕЧЕ Е ГЕЙФРУТ И ВИ ПЛЮЩИ НАРЕД👌
  • 10 хан ювиги

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Серджо":

    при соца всичко беше от класа,сега сме цървули,но има начин да се спасим като народ: като избесим политиците и капиталистите от гадната половина на дс от 1989г насам!
  • 11 БСП на Бунището

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Честито":

    Не виждаш ли,че тази статия няма как да се върже с ГЕРБ и Бойко и коментарите са само 6...Отделно Умните и Красивите не знаят кой е Авакум Захов,нито Андрей Гуляшки,нито че е убил Джеймс Бонд а МИ 6 ,че е новия английски самолет....А Богомил Райнов по този повод пише " В Океана на Живота цацата никога не надхвърля ролята си на Мезе за Акулите..."
  • 12 читател

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Серджо":

    мдам. книжките са хубави. с увлекателни сюжети, написани от майстори. в сравнение с историите на бонд са си направо висока литература. :)
  • 13 АСЕН ИЛИЕВ

    3 9 Отговор
    ОЩЕ СЛЕД 3 МАРТ 53 СВИНЕТЕ СИ СЕ РАЗБРАХА ДА БУТАТ СОЦИАЛИЗМА. ЗАТОВА ТУК СЛЕД 56 СИ ПОЛУЧАВАХА 1/3 ОТ ЗАПЛАТИТЕ У ВАЛУТА БУЛГАРАШКИТЕ, ГОВОРЕЩИ СВИНИ :)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АСЕН ИЛИЕВ

    10 7 Отговор
    КИРТАК КИРЧО И МАЗНИЯ АСЕН - MI-6 :)
  • 17 АСЕН ИЛИЕВ

    4 3 Отговор
    ФИЛМ ЗА ПОДЛО ГА НА СВИ НЕ ТЕ У ЛОНДОН.
  • 18 АСЕН ИЛИЕВ

    11 1 Отговор
    Я НАПРАВЕТЕ ФИЛМ ЗА ЧУТОВНИТЕ ГЕРОИ ОТ КРАУН ЕЙДЖЪНТ БЕ! :) И ТЕ СЕ БОРИХА ГЕРОИЧНО, ЗА КОКАЛА :)
  • 19 АСЕН ИЛИЕВ

    14 2 Отговор
    СЕЩАМ СЕ И ЗА ЕДНИ ДРУГИ ГЕРОИ - ГАД ЗЕЕВИ, ДЕТО ОКРАДОХА БГА БАЛКАН. ЗА ТЕХ НЕМА ЛИ ТАМ НЕЩО ДА НАПРАВИТЕ? ВКЛЮЧЕТЕ И МОСАД, ДА Е ЯСНО КОЙ Е КРАДЕЦА! :)
  • 20 Риналдю

    10 24 Отговор
    Мъчеха се по времето на Соца да промиват мозъците на народа,но народа зяпаше на касети Джеймз Бонд и не му дремеше за партийната пропаганда.Нескопосаните плагиати Гуляшки и Райнов,си подливаха вода както повечето комунета.Тъпите им разказчета и романчета ги четяха само селендури.От друга страна Хайтов и Радичков бяха писатели,но като повечето комунета бяха долни хора.
  • 21 АСЕН ИЛИЕВ

    12 0 Отговор
    МОЖЕ И ЗА КРАДЦИТЕ ОТ ЦРУ - МАРИЦИТЕ ДА НАПРАВИТЕ ЕДНО ГЕРОИЧНО ФИЛМЧЕ :)
  • 22 АСЕН ИЛИЕВ

    11 0 Отговор
    1 ЛИСТ МЕДНА ЛАМАРИНА 1000Х2000Х1ММ Е 700 ЛЕВА. В ЗАДАЧАТА СЕ ПИТА, КОЯ SCHWEIN ОТКРAДНА МДК ПИРДОП И ЦО ЦА?
  • 23 АСЕН ИЛИЕВ

    6 0 Отговор
    ПОКАНЕТО ГО ТОЯ РИДЛИ СКОТ ДА НАПРАВИ ФИЛМИ ЗА ТИЯ ГЕРОИ БЕ! КАКВИ ГЛАДИАТОРИ, КАКВИ 5 ЛЕВА ГО ГОНАТ?!
  • 24 АСЕН ИЛИЕВ

    9 1 Отговор
    И ДА ВКЛЮЧИ ДАНИ КАНАЗИРЕВА! ТАЯ С КАРТОНЧЕТО ОТ ЦРУ :)
  • 25 Гьобелс Дойче

    16 0 Отговор
    Абе, да не би за Дойчето вече да пише и инджев. То бива простотии, бива ама чак толкова не бива..
  • 26 АСЕН ИЛИЕВ

    10 0 Отговор
    Я НАПРАВЕТЕ ЕДИН ФИЛМ И ЗА СКОТА КОСИГИН, КАК ХОДИ НА ХОКЕЙ С ДЪРТИЯ ГАД ТРЮДО БЕЗ ОХРАНАТА И КАКВО СЕ СГОВОРИХА ТАМ :)
  • 27 Биби Кинг

    1 5 Отговор
    Рунгю Фатмашки ишчигърта Бойковина па трагнали за 007 и Заков да ми пилят некви шменти капели!Бегай легай не ме занемавай бе!
  • 28 АСЕН ИЛИЕВ

    6 0 Отговор
    А ДРУГАРЯ БОЧАРОВ У СЕКРЕТНАТА КАСА ИМА ДОКУМЕНТИ ЗА КОСИГИН И ПОДВИЗИТЕ МУ :)
  • 29 ВАКСАТА

    5 1 Отговор
    НАЛИ ТАКА, ДРУГАРЮ БОЧАРОВ? :)
  • 30 ВАКСАТА

    5 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ОТКЪДЕ СА ТИЯ ДОКУМЕНТИ, ЩОМ ОХРАНАТА НЕ Е ПРИСЪСТВАЛА ;)
  • 31 А е

    5 13 Отговор
    Време е да се направи филм и за Бойко Рашков,как от червен следовател репресант става имотен милионер през прехода,как гони чуждите агенти,но не от изток,никой не гони,съюзява се и как в 21 в.в демократична държава разиграва екшъни по свои сценарии в болшевишки облик срещу неудобните гласоподаватели.агент 007 Ганьо Балкански
  • 32 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Само изкецани ,депресирани,измъчени и комплексирани деца,младежи ,могат да гледат филми за Бонд..Това е наказание !.Кой ,как си иска.Джеймс,е Безсмъртен!!.Кой го е убил??.Авакум??
  • 33 Шайба

    7 14 Отговор
    Авакум - Мукава,материалът от който са построени основите на комунизма,срок на годност максимум 50 години.

    Коментиран от #37

  • 34 Баш Бащицата

    10 0 Отговор
    Навремето като четох романите за Авакум Захов бях очарован - много приятно, лесно и увлекателно се четат. Препоръчвам! И щакво излиза англичаните не харесвали Авакум, а ние пък не четем за 007.
  • 35 мици

    5 1 Отговор
    агент 007 е такава помия,че вече мирише
  • 36 читател

    2 1 Отговор
    Самото име на героя е подигравка със читателите,Авакум прочетено обратно е мукава!
  • 37 читател

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Шайба":

    Извинявам се,не ти прочетох за мукавата,неволно беше,не съм плагиат.

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Мут Лабен

    3 0 Отговор
    Глупости на търкалета!
  • 39 007пръц

    3 0 Отговор
    В пернишката версия на FaceApp може да видиш как ще изглеждаш като те пребият.А 007 също ако дое у Перник...
  • 40 Шайба

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "читател":

    Всъщност не е подигравка към читателите,а към комунистическия режим,хуморът е толкова тънък,че комунист не би го схванал никога,което е и типично за хора увличащи се по идеологии.
  • 41 Шайба

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "читател":

    Това с Мукавата не съм го измислил аз,нито пък първи го откривам,знае се отдавна,както и скритият смисъл,така че споко,не си плагиат,ако не вярваш питай някой от по-възрастното поколение,тези по начетените,но останали непромити от комунистическата идеология.