Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 13:00 4 641 62

Страхил Делийски: Избирателите на ГЕРБ нямат време да припознаят проф. Герджиков

  • страхил делийски-
  • избори-
  • президент-
  • герб-
  • професор анастас герджиков

Политическата система търси начини да се възпроизведе още за малко, смята политологът

Страхил Делийски: Избирателите на ГЕРБ нямат време да припознаят проф. Герджиков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предстоящите избори ще са избори в контекста на една умираща политическа система, която търси да се възпроизведе за още малко. Това ще бъдат избори, които няма да решат нищо. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

Генерал срещу професор.

„Звучи много кинематографично генералът срещу професора. За съжаление нашият политически процес е далеч от стандартите на добрата драматургия, а от там и на доброто кино“. Така Делийски коментира задаващия се сблъсък между борещия се за преизбиране Румен Радев и неговия опонент ректора на СУ проф. Атанас Герджиков.

Според политолога основният проблем е, че избирателите на ГЕРБ нямат достатъчно време, за да припознаят проф. Герджиков като свой кандидат. „Той не е популярен извън академичната общност, а тя е в изключително тесни граници. Освен, че не е достатъчно познат, проф. Герджиков е извън ГЕРБ. Това също ще създаде проблем на избирателите на ГЕРБ. Това е човек, който не е наш, в този режим мислят партийните избиратели“, заяви Страхил Делийски.

Целта на издигането на кандидатурата на проф. Герджиков е ГЕРБ да се отвори към периферията.

„Не съм сигурен дали ще успее да отвори тази периферия, защото той и Борисов са прекалено различни. Онези избиратели, които са склонни да гласуват за кандидат като проф. Герджиков, ще се сблъскат с необходимостта да го съвместят с подкрепата си за Борисов. Те са изключително различни типажи. Не съм сигурен, че ще се получи тази странна смесица между Борисов и ректора на университета добре в главите на избирателите“, отбеляза анализаторът.

Според него, ако има нещо сигурно, то е, че има около 1 милион гласа, които са готови да гласуват срещу Радев.

„Въпросът е за кого ще гласуват. Това са избори 2 в 1, едновременно парламентарни и президентски, и много неща могат да станат. Но с темпото, с което се развива българският политически процес, с драматургичните сюжети, които се опитват политиците някак си да ни представят, електоралната страст не е на особено високо ниво. С други думи очаква ни изненада, ако много хора излязат да гласуват. Но ако не излязат да гласуват, изненада трудно може да се получи“, заяви Делийски.

Той даде пример с Германия, където е имало изненада, защото до урните са отишли 75-76% от избирателите.

„Трябва да си зададем въпроса защо в Германия избирателите гласуват масово, а в България точно обратното – около 70% не гласуват. Изненадата за мен ще бъде, ако излязат много хора да гласуват, но това не зависи от нас гласоподавателите, а от политиците, които трябва да ни накарат да излезем да гласуваме. От тези партии, които вече изкараха два изборни цикъла, не можем да изкараме нещо по-различно“, добави политологът.

Промяната не продължава със спиране на течове

Според него е интересно как ще се държат новите любимци около двамата бивши служебни министри Асен Василев и Кирил Петков – „Продължаваме промяната” от една страна и как ще се държи проф. Герджиков от друга страна.

„Основната заявка на „Продължаваме промяната” е ще променяме начина, по който се прави политиката. В политиката ние нищо няма да променим, а начина, по който се прави. Няма да променяме данъци, няма да променяме преразпределяне, няма да променяме нищо, само ще спрем течовете. В този смисъл това не е голямата промяна, от която има нужда част от българското общество“, категоричен е Делийски.

Той прогнозира, че на тези избори няма да видим големия политически сблъсък за посоката на развитие на България, защото това е същността на политическия разговор, а не разговорите за начина на управление.

„Това няма да са избори на политическия сблъсък, това ще са избори в контекста на една умираща политическа система, която търси начини да се възпроизведе още за малко и това са избори, които няма да решат нищо. Но за сметка на това ще ни държат под напрежение или поне едни 30% от избирателите“, заключи Страхил Делийски.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гербер

    25 58 Отговор
    Напротив,РР ни е безумно омразен,така че веднага припознахме АГ
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 20 Отговор
    герб е партия на мутрите а ГЕРДЖИКОВ Е послушко вицето е помакиня

    Коментиран от #7, #15, #26, #33, #60

  • 3 Зaщо

    48 11 Отговор
    дa го припознaвaт. Те прaвят кaквото им cе кaже. Твърдия електорaт не миcли, той изълнявa.

    Коментиран от #47

  • 4 1234

    14 30 Отговор
    По-важно е, че Радев ни е пределно ясен и опознат
  • 5 Луна

    60 14 Отговор
    Никому неизвестния , охлювът на задкулисието Анастас , щял да ме обединява с чекмеджето и шиши , НЕ мерси :)
  • 6 C'т'о'й"ко

    47 19 Отговор
    Вижте му инициативния комитет -
    Посочената на първо място Ади Конедарева е туркиня и истинското и име е АДИЛЕ МУТИШЕВА КОНЕДАРЕВА. Проверете в Интернет. Никой българин не би кръстил детето си Ади. Това е съкратено от Адиле. Харалан Александров постоянно повтаря с лига на устата, че турско робство е нямало. Боян Биолчев е същата одиозна фигура. Валя Балканска е помакиня, приела християнството, но кръвта вода не става. Самият Герджиков също е помак. Турчилята по този начин ще вземат властта в България. Ситуацията е много опасна. Да станем всички като един и да гласуваме за Радев. Това е българският президент. Герджиков ще защитава чужди интереси.

    Коментиран от #55

  • 7 1234

    13 37 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Или по друг начин казано Герджиков е решил да даде нещо на родината си, а вицето няма никакво значение дали е помакиня или туркиня, щом работят за БГ

    Коментиран от #59

  • 8 гадно

    26 6 Отговор
    Доста ненужни приказки твърдия електорат не мисли той гласува докато мислещите често ходят за гъби.
  • 9 Отпознах

    36 6 Отговор
    Откакто разбрах,че несе е направил труда да създаде семейство,а меминка му бълше нослето,пепе и му готви...... и Герджика го ....отпознах.
  • 10 защо

    19 42 Отговор
    Еххх ,защо така професора уплаши глашатаите на зеленочорапестия ,а?! Сега всички Радеви клепоушковци в един глас ще ни обясняват ,как професора нямал шанс - ми ,като няма ,вие що ревете бе?!
  • 11 ТаУмВзе

    33 10 Отговор
    Избирателите на герберастията са в тежка зависимост. Магаре да им назначи долната мутра за президент, ще гласуват за него. Иначе проферорчето ще опере пешкира и е приключил.
  • 12 бистър ум

    31 8 Отговор
    избирателите на гроб припознават само корупцията и жалкото си съществуване,което унищожава България!
  • 13 Българка

    30 12 Отговор
    Ако ГЕРБ бяха подкрепили Домусчиев, Вълка, Пеевски, Спасов или някой шеф на обръчите фирми от усвоители, т.е. накратко казано някой откровено и видимо корумпиран, рекетьор или лъжец избирателите на ГЕРБ щяха да го припознаят. За всички е ясно, че ГЕРБ са проект на Германия за корупция, рекет и зависимости. ГЕРБ не са партия, те са корпоративна организация за лично облагодетелстване и власт
    А скандидатирането си от мутренско ОПГ Герджиков позори СУ и академичната общност. Явно и той е зависим, алчен кариерист, без морални ценности

    Коментиран от #18

  • 14 Румен Радев

    31 13 Отговор
    бойко аз ти приключих политическата катриера , аз приключих и какриерата на това недоразумение мислещо се запровфсор ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИСТИНАТА

    29 11 Отговор
    Цецка имаше на 1-ви тур 830 хиляди гласа а на втория 1 милион и 200 хиляди. А сега дори целия електорат на ГЕРБ да гласува за меката китка и транccексyaл са 600 хиляди гласа. ДПС ще си имат кандидат, джендърляците от ДБ също , разни каракачани, сайдери, винкели също. Та излиза че трансса остава с 600 хиляди и резила ще е по огромен от цецковия ....
  • 17 Когато сложиш в миксера на ГЕРБ....

    26 14 Отговор
    Простак мутра мошеник и добавиш мирис на ректор ,какво да очакваш освен мирис на вкиснати стари гащи,оцапани от немити задници?

    Коментиран от #36

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 оня с коня

    12 15 Отговор
    Това което му убягва на Делийски е,че на Избирателите на ГЕРБ им е предостатъчно че припознават Борисов.А щом ББ е казал че Герджиков е верния Човек,значи Той ще е!И понеже задължително ще има Балотаж на който най-вероятно ще се изправят Радев и Герджиков,да каже Делийски:Ще гласува ли Електората на ДПС например "Като един" и под строй също като ГЕРБ за Професора, без да имат нужда ИЗОБЩО да го припознават?
  • 20 Весела

    12 21 Отговор
    Науката е вечна генералите не!

    Коментиран от #56

  • 21 Но пък добре познаваме

    11 28 Отговор
    Некадърният Радев, за не искаме да е той

    Коментиран от #38, #58

  • 22 българка

    29 6 Отговор
    Октоподът има торбичка с мастило, което изпуска при опасност!
    Аналогията, която следва - ГЕРБ (ОКТОПОДЪТ) ни пробутва професорът (ТОРБИЧКА С МАСТИЛО) и очаква балъците да се хванат на номера!
    И О ЧУДО, ТЕ СЕ ХВАНАХА - И ТОВА СА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ!
    НИЕ СЕ "ГОРДЕЕМ" С ТЯХ! По-важно е ТЕ дали се гордеят със себе си!

    Коментиран от #35

  • 23 Да,бе

    13 4 Отговор
    Те тулупа не могат да припознаят,че интелектуално им идва в повече,та камо ли някой образован ще припознаят.
  • 24 Анонимен

    4 2 Отговор
    Културни войни
  • 25 Анонимен

    1 3 Отговор
    За Криско заставаме. Мир на душата му. Гордейте се с Криско.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Боко

    18 3 Отговор
    какво да припознават? Този път им предлагам м.гаре, но учено м.гаре и с титла, какво още да мислят, аз съм мислил.

    Коментиран от #34

  • 28 Анонимен

    3 13 Отговор
    Петково, Райково са българи, а и да не са. Много сте лоши българите тукашните. Настройвате хората. Дпс са прави за мнохо неща. Защо не искате да слушате противоположно мнение. Кви са турците. Фобри и трудолюбиви. Няма как да разберете, докато не живеете на запад. Там явно думите жиган и черен не одобряват. И забрана. И разбираме ги. Прави са. Националисти сте българите живеещи в България. Извинете ме. Мое мнение, но не е нужно да се противопоставяме. Всички сме хора на тоя свят, без значение цвят, вероизповедания, пол, религия. Българи сме всички.
  • 29 БЪЛГАРИЯ я ИМА

    17 4 Отговор
    Заради славната българска армия… С уважение към всички български учени … Весела не влизай в материя която не познаваш, още повече очевидно не уважаваш. Списъка е дълъг. Ще ти спомена само няколко български генерали - Владимир Стойчев, Владимир Вазов, Георги Вазов… И не само генералите ни са вечни, а всички български войни, заради които я има и е вечна България!

    Коментиран от #42

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не се тревожи!

    6 1 Отговор
    Господине Д., ти явно бавно мислиш и много време ти трябва за всичко. Аз мисля бързо и вярвам на очите и ушите си.
  • 32 Тиква

    15 6 Отговор
    Разумен човек няма какво да припознава,мафията си издига кандидат.
    Тия дето гласуват за нега са свързани с мафията. Това не са способни хора да мислят дали спуснатият е добър или лош.
  • 33 Подкрепа за Борисов

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ ДА ПИШЕШ ТАКИВА ЛЪЖИ БЕ МУТРИ В БГ КОЛКОТО ЩЕШ НО ЗАЩО ГИ ТЪРСИШ САМО В ГЕРБ ИЛИ ТАКА ТИ ИЗНАСЯ ЛЪЖЕШ ЧОВЕЧЕ МНОГО
  • 34 Подкрепа за БорисоВ

    5 11 Отговор

    До коментар #27 от "Боко":

    ТИ ДЕТО ПИШЕШ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ЗА УВАЖАН ДОКАЗАН ЧОВЕК ПРОФЕСОР С КАРИЕРА КАКЪВ СИ НЕ СТРУВАШ ПЕТ ПАРИ КОЛКО НИСКОИНТЕЛИГЕНТЕН СИ ЯВНО СИ ПОД НУЛАТА ТАКИВА КАТО ТЕБ ЗАКОПАВАТ БЪЛГАРИЯ НЕГОДНИ ПРОСТИ НЕВЕЖИ
  • 35 Подкрепа за Борисов

    5 15 Отговор

    До коментар #22 от "българка":

    ПО ГОЛЕМИ БАЛЪЦИ ОТ РАДЕВИСТИТЕ ИМА ЛИ И ОТ КИРКАТА И АСЕНЧА НОВИТЕ ОПРОВАЧИ ДЕТО ЩЕ ОПРАВЯТ БГ СЪЩО КАТО ЮПИТАТА НА ЦАРЯ
  • 36 Подкрепа за Борисовото

    8 14 Отговор

    До коментар #17 от "Когато сложиш в миксера на ГЕРБ....":

    ЛЕЛЕ КАКВИ НЕВЕЖИ КАКВИ ПРОСТИ КАКВИ ГЛУПАВИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ РАДЕВИСТИ ИЗЛАГАТЕ СЕ
  • 37 Светльо

    13 3 Отговор
    Кой казва, че герберите трябва да припознават подкрепен от ББ кандидат за президент, щом ББ е казал за какво да мислят. То и професора не мисли, че ще го подкрепи всеки който подкрепя Борисов. Радев обаче застана на страната на смелите хора които отидоха на площада и искат промяна която не може да дойде изведнъж. Като начало да се спрат пробойните от които изтича, после ще продължим.
  • 38 ежко

    1 13 Отговор

    До коментар #21 от "Но пък добре познаваме":

    Ако е некадърен, нямаше да ви треперят гащите от него:)
  • 39 И. Иванов

    11 3 Отговор
    "Звучи много кинематографично генералът срещу професора". Ами да, така звучи-кинематографично.
    В действителност е Президентът срещу професора. И по-точно - Президентът на България срещу професора на ГЕРБ. Така звучи някак си по-реално.

    Коментиран от #41

  • 40 Сатъра на Хана

    3 8 Отговор
    Какво друго са очакваш от червена подлога, мнението му е опорка
  • 41 В. Василев

    3 11 Отговор

    До коментар #39 от "И. Иванов":

    Бившия срещу бъдещия президен на България е по достоверно
  • 42 Националист

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "БЪЛГАРИЯ я ИМА":

    България се е запазила и я има заради църквата която вие забранихте

    Коментиран от #46

  • 43 падение

    15 1 Отговор
    за Борисов. Авторът на "Аз съм прост и вие сте прости,..." подкрепя някакъв учен, професор за кандидат за президент. Това вярно ли е? Свършиха ли магаретата?
  • 44 Абе,

    13 2 Отговор
    Такова падение за нашите "интелектуалци",Ст.Цанев,М. Славова, Т. Спасов и т.н. - да застанат зад еднокнижника ?!
  • 45 Подкрепа за Борисовото

    7 1 Отговор
    Да му помогнем да получи десетилетни присъди и да му пожелаем крепко здраве и да си изгние в затвора!

    Коментиран от #51

  • 46 Така е

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "Националист":

    Напълно съм съгласен с теб, че именно българската църква е направила възможно възраждането, не само тя, но тя е пэрвопричината. Но съм разочарован от нея в днешни дни. Църквата е богата, трябваше да потдържа всички църкви по селата, да има попове да виждат хората че ива вяра, че трябва да се пази постигнатото. Въобще, църквата трябваше да дава пример, а тя не го прави!
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Зaщо":

    Ох, като видях кой е авторът на "мъдрите мисли" и се успокоих...
  • 48 007

    3 6 Отговор
    Технически светът е готов да заживее без политически партии, а и динамиката на развитие вече го изисква. У нас лош късмет е, че тази тема беше подета от грешна личност; това не е интертеймънт а един вид социална революция. Все повече ще е от значение управлението на селищните единици отколкото цялата държава заради бързата възвръщаемост и лесен контрол. Та, нека започнем и да разпознаем професора за да има полужителна промяна. ЧРЕЗ него надявам се да се създаде управление от полужитените политики и личности. ЗЛОБАРИ,ВЪН!
  • 49 12345567

    8 2 Отговор
    Защо във Финландия няма корупция?
    Защото:
    1. Финландците нямат афинитет към разкоша. Разкошът е средновековно развлечение за дегенерати. Само един дегенерат би ползвал златна тоалетна чиния за естествените си нужди.
    2. Финландците знаят, че когато обогатяваш собственото си семейство за сметка на други представители на своя народ, проявяваш омраза по отношение на цялата си нация. Така постъпват само дегенератите.
    3. Финландците са наясно, че разграбването на бюджета (т.е. народните пари) е проява на ненавист към собствените деца и внуци, тъй като именно те ще използват тези пътища и ще учат в тези училища. Само един дегенерат мрази децата и внуците си.
    4. Финландците са сигурни, че един крадец е винаги и страхливец. Живее във вечен страх да не бъде разобличен и подложен на справедливо възмездие. Такъв човек няма как да бъде свободен и няма как да се впише в обществото.
    5. Финландците са сигурни, че да „уреждаш” децата си означава силно да им навредиш. Ако човек не може да постигне всичко сам или поне законно да си проправи пътя, чрез образованието си и собствените си успехи – той няма да има здрава основа под краката си. Само глупавият човек полага нездрави и проблемни основи за децата си.
  • 50 иво

    3 6 Отговор
    ТОА ДА НЕ Е ПИШМАН-СЦЕНАРИШЧЕ КАТО тошко-сестричката !ВСИЧКИ ЩО ГОДЕ ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА КОМПЕТЕНТНОСТА И ЗДРАВИЯ РАЗУМ ! Т.Е. ЗА Г Е Р Д Ж И К О В !!!
  • 51 ОШипка радефф

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "Подкрепа за Борисовото":

    КРЕТЕНЧЕТА МНОООГО !
  • 52 ГЛЕЙ СЕГА

    3 1 Отговор
    СТРАХИЛЧО ГЕРДЖИКОВ ВЕЧЕ ГО Е ПРИПОЗНАЛ СУВЕРЕНА /АДЕ СРАВНИ ИМ НА ДВАМАТА ИНЦИАТИВНИТЕ КОМИТЕТИ И ЩЕ ВИДИШ КОЙ КОГО ПРИПОЗНАВА
  • 53 МУХАХАХА

    1 2 Отговор
    ВЕРНО ЛИ МИ МНОГО СИ ЗАГРИЖЕН БЕ МИСИР А НИДЕЙ ЧАК ТОЛКОЗ
  • 54 поглед

    2 1 Отговор
    щото преди 5 години някой познаваше радев?!
  • 55 NikNay

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "C'т'о'й"ко":

    Смини дилъра или психиятъра ......
  • 56 NikNay

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Весела":

    Може и така да е - всъщност е така , но колко носители на нобелова награда и съответно колко генерали можеш да изброил без да се замисляш ? Ще се очудиш колко генерала ще изредиш ....
  • 57 Бай Христо от Добрич

    0 2 Отговор
    Господин, Делийски, аз незнам каква политология сте учили и къде сте я учили.Явно пак си се объркал.Вие много добре знаете, че Парламентарната демокрация няма алтернатива.Това, за само възпроизвеждането се отнася за социализма.Напъните на старите и провалени кадри на БКП са тези, които чрез наследниците си се стремят да възродят онзи строй, в който всички бяхме равни, но някой бях те ,,по-рани".Не си мисли, че българите имаме къса паммят.
    Ако си мислиш, че ще излъжиш младото поколение жестоко се лъжеш.Те са грамотни и са учили история
    Те могат с завидно умение да отделят зърното от плявата( лъжите, които разпространявате).
    Опитвате се да обясните на хората, защо хората в Германия масово гласуват.Не Ви ли омръзна като пионерче да дикламираше до болка познати упорки от метежите миналото лято.
    Аз ще ти посоча само две причини.
    1. В Германия никога е нямало ,,развит социализъм"
    Провери каква е изборната активност в източните провинции (ГДР) и спри с лъжите.
    2. В Германия хората гласуват с хартиена бюлетина.
    Не защото са прости , защото не искат да ги лъжат.
    В България комунистите нищо ново не научиха , но незабравиха как се кръде и лъже.
  • 58 Не, не става прУфесора...

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Но пък добре познаваме":

    Тоя танас прУфесора ша обединява народа, протестиращият народ с ШИШИ, БАЦИ и ШАЙКАТА им, ти да видиш... НЕ МЕРСИ ПРУФЕСОРЕ, НЕ СТАВА!!!!
  • 59 Владилена88

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    А Герджиков женен ли е, коя ще първата дама. Деца има ли? Или е член на ЛГБТ, на такъв прилича?

    Коментиран от #61

  • 60 Селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Радев е представител на мутри и приватизатори / помним зимата им луканова виденова фиеста /Явно на там ни тласкат
  • 61 Иво Христов върколака

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Владилена88":

    Радев нали е женен за Деса общата,първата Ви дама.Имали нужда да и изреждаме всичките гафове и недостатъци”първа дама “ егати първия мъж в държавата Срам
  • 62 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ МЕЧТАЯТ ЗА ПРОМЯНА . КОГАТО, КАКВАТО И ПРОМЯНА ДА НАСТЪПИ , ВИНАГИ ИМА ДЕЗОРИЕНТАЦИЯ .И Е МНОГО ТРУДНО , ВСЕКИ ДА ПРЕОТКРИЕ МЯСТОТО СИ .
    ПРОМЯНАТА ,КОЯТО НИ ЧАКА Е УНИКАЛНА ПО МАЩАБ , И ФИЛОСОФИЯ .НЕЩО КАТО ВТОРИ РЕНЕСАНС ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО ....