Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 19:00 6 043 24

Има нещо гнило във Фейсбук

  • facebook-
  • фейсбук-
  • социални мрежи-
  • инстаграм-
  • срив-
  • интернет-
  • франсис хоугън-
  • реч на омразата

Фейсбук толерира недопустими публикации на звезди, а Инстаграм нанася тежки щети върху психическото здраве на подрастващите. Това е само част от грозното лице на концерна Фейсбук, разкрито от Франсис Хоугън.

Има нещо гнило във Фейсбук - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има нещо гнило във Фейсбук. Поредица от статии в "Уол Стрийт Джърнъл" разкри доста нелицеприятни страни от работата на концерна. Така например строгите правила за публикуване в социалната мрежа очевидно не важат за т.нар "ВИП-профили" - като този на бразилския футболист Неймар. Преди време той публикува във Фейсбук снимки на разголена жена, която го беше обвинила в изнасилване. Модераторите първоначално нямаха право да ги изтрият - сториха го едва след нареждане "отгоре". Но междувременно 56 милиона потребители вече бяха видели снимките. А във Фейсбук "ВИП-профилите" като на Неймар са вече близо 6 милиона.

Депресирани деца заради Инстаграм

Най-голямо възмущение предизвика обаче информацията, съдържаща се в статия за щетите, които платформата Инстаграм* нанася върху психическото здраве на подрастващите. В едно свое вътрешно проучване ръководството на Фейсбук стига до заключението, че Инстаграм създава у тийнейджърите, най-вече у момичетата, задълбочаващо се недоволство от собственото тяло. А то пък предизвиква депресии и смущения в храненето. Ръководството на Фейсбук обаче умишлено е премълчало тези изводи. В случая концернът постъпи така, както винаги действа при подобни обвинения: опита се да заглади нещата, като в същото време оповести плановете си за нова версия на Инстаграм, предназначена само за деца между 10 и 12 години.

От няколко дни вече е ясно на кого дължим всички тези разкрития: на Франсис Хоугън, която е работила за Фейсбук между 2019 и 2021 година като продуктов мениджър. Пред един тв-канал в САЩ Хоугън отправи тежки обвинения срещу бившия си работодател. Централното ѝ съобщение гласи: Фейсбук е разпънат между своите интереси и тези на обществото. Но в този конфликт, според Хоугън, концернът всеки пъти взимал едно и също решение: да се погрижи за собствените си интереси. 37-годишната бивша служителка представи и документи, доказващи обвиненията ѝ. А изводът звучи страшно: "Тази версия на Фейсбук раздира нашето общество и предизвиква насилие по света".

За това се иска смелост

Във вторник, 5 октомври, Хоугън ще даде показания пред Конгреса на САЩ. Тя вече официално поиска статут на защитен свидетел, за да може да се предпази от адвокатите на бившия си работодател. Хоугън проявява истинска храброст. Доказват го паралелите с други известни изобличители. С Едуард Сноудън, например, който оповести тревожни факти за мащабите на глобалното подслушване и проследяване, практикувани от тайните служби, и така даде тласък на истинска афера около американската Агенция за национална сигурност NSA. Както е известно, Сноудън вече от години живее в изгнание в Русия, а едно семейство, което през 2013 година го укриваше от американските власти, преди няколко дни получи политическо убежище в Канада.

Пак преди няколко дни се разбра, че администрацията на бившия президент Доналд Тръмп е обмисляла дали да не поръча убийството на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Асандж вече над две години лежи в британски арест, а над главата му е надвиснала заплахата да бъде екстрадиран в САЩ. Не само историите на тези хора показват, че изобличителите изобщо не са някакви самовлюбени предатели. Защото без хора като тях нямаше да се стигне и до огромните разкрития на международните разследващи журналисти, които в момента публикуват така наречените "Досиета Пандора". Така че, ако обвиненията на Хоугън са подкрепени с благонадеждни факти - а по всичко личи, че е така - тогава тя на всяка цена трябва да бъде защитена. Включително и заради най-изконните интереси на всички нас.

*Инстаграм е част от концерна Фейсбук

Автор: Мартин Муно


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    96 0 Отговор
    Фейсбук е най големият експеримент за шпиониране и контрол на масите.Няма нужда да ви инсталират чипове вие си ги носите в джоба.Могат да ви проследят но по важното е могат да ти направят профил на мисли и желания.Следователно могат да насочат към теб точните послания и да те накарат сам да се насочиш там на където те искат.Гениално и страшно.

    Коментиран от #19

  • 2 Q анон

    50 2 Отговор
    както каза един умен човек,евреин ли ти е шеф,тръгни по веригата и ще стигнеш до кабала,надявам се знаете какво е това!

    Коментиран от #6

  • 3 Без коментар

    53 0 Отговор
    от 5 години нямам профил във фб....

    Коментиран от #12, #15

  • 4 Тъно

    44 0 Отговор
    Ами закривайте всички подобни и ще се живее по добре. Много хора се умопомрачиха покрай това, а има и такива, които успяват и без да ровят нон стоп в телефоните ката зомбита.
  • 5 Хаха

    0 6 Отговор
    шес хиляди марки ауди а 6
  • 6 Не аз

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Q анон":

    Не знам.

    Коментиран от #8

  • 7 АМИ НАЛИ ЦРУ ГО СЪЗДАДОХА

    44 2 Отговор
    С ЦЕЛ ТОТАЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НА ЦЕННОСТИ, МОРАЛ, ИНТЕЛЕКТ И ВСИЧКО НОРМАЛНО И ЧОВЕШКО! ЦЕЛТА Е ДА СЪЗДАДАТ АМОРФНА МАСА, С ЧИСТО КОНСУМАТОРСКИ НУЖДИ, ЦЕННОСТИ И ИДЕАЛИ. ЖЕНИТЕ ТРЯБВА ДА СА АКТРИСИ 18+, А МЪЖЕТЕ МАШИНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, КОЯТО НЯКОЛКО ФАМИЛИИ НАЛАГАТ ВЕЧЕ 3 ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПО СВЕТА И У НАС. РАДВАЙТЕ Й СЕ И ИСКАЙТЕ ОЩЕ! САМО ЧЕ ВРЪЩАНЕ НЯМА!
  • 8 например

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не аз":

    напиши / the bulgarian times кабала/ и прятно гледане
  • 9 666

    34 0 Отговор
    а добро утро ,ония ден коментирах ...това инстаграм си е еротична портнографска мрежа ... бях изтрит .Фейсбук що годе има някакъв контрол ама не съвсем ....дечица си правят профили а педофили и други изроди не спят ,другипък си пращат увисналите органи и са хвалят колко са даровити да умре човек от смех .Социалните мрежи са много опасни за психиката на неукрепнал човек и не само за децата има факири на думи ,омагюсват хората ....припомням случая с банковата служителка дет са е вързала на шмекера от Монтана мисля беше .
  • 10 Кука

    30 0 Отговор
    преди 3 години го изтрих и вече не се товаря с глупости и безмислици
  • 11 съветофила

    15 2 Отговор
    Ползвам само ВКонтакте
  • 12 qwerty

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Без коментар":

    аз имам, но от 2 не съм влизал=същата работа
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 социалки на парцалки

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Без коментар":

    Това звучи, като сбирка на анонимните алкохолици ;)) Но браво, това е правилнито решение, БЕЗ Фейсбук !
  • 16 ъъъъ

    13 0 Отговор
    Преди 13 години постнах нещо във фейса после пробвах да намеря нещо смислено ама беше под купчина духовна плява и се отказах.
  • 17 плюс минус

    17 0 Отговор
    Нямам и не искам да имам Фейсбук.
  • 18 бай Даньо

    10 2 Отговор
    Алгоритмите на фейса работят така че да усилват емоциите ( негативните предимно, които са по продуктивни за постигане на бизнес целите... ) и следователно да предизвикват разделение (tribalism) което от бизнес гледна точка работи за повече интернет трафик , реклами и рекламодатели като по тоя път се върви в пълно незачитане на истината и морала ... Някой да вижда някакви паралели с българската действителност !?
  • 19 Тефтерът

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Фейсбук са като оловни войничета пред гугльовците, дребни гъсенички, вредни, но дребни.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 По така

    8 2 Отговор
    Дреме ми на стрелата кво слушат- следят- гледат и пишат , АЗ съм свободно мислещ човек , за останалото си има копче за изключване...
  • 22 Weyland

    12 1 Отговор
    Разбира се че има нещо гнило - ФБ е фашистка организация, чиято цел е да следи и докладва хората, да насърчава “правилните” мнения и да подтиска онези които не мислят както “трябва”. Това е терористична фашистка организация която няма място в нормално общество.
  • 23 Лечо

    6 0 Отговор
    Ами микро меките?!
  • 24 Да така е

    4 0 Отговор
    Американците си имат фейсбук за шпионаж, а руснаците- Телеграм.