Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 16:00 4 901 24

Фейк подкрепа, фейк новини

  • румен радев-
  • избори-
  • президент-
  • демократична българия-
  • лозан панов-
  • бсп-
  • дпс-
  • герб

Най-големият резерв на Радев все още си остават хората, които не гласуват, както и тези, които не са ангажирани в партийни структури

Фейк подкрепа, фейк новини - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако допреди две седмици се очертаваше да няма особена кампания за президент, то след обявяване на основните претенденти, се очертава гореща политическа есен. Румен Радев запазва своята преднина като най-одобрявана фигура. От друга страна обаче биографиите на Анастас Герджиков и Лозан Панов дават заявка за силни кампании, а изказванията им - за един по-различен прочит за ролята на президентската институция (доколкото е възможно, предвид ясно разписаните от Конституцията функции). Ако на терена на личния имидж Радев е определено водещ, то съвсем не така стои въпросът с политическата подкрепа, която имат отделните кандидати.

Герджиков може да разчита на машината ГЕРБ - армия от над 120 кмета на общини, от тях 17 са на областни градове, безупречна организация, а и на немалка част от администрацията. След два безплодни парламента, в които партиите, обявили се открито срещу ГЕРБ, не могат да съставят правителство, наливат допълнително сили, вдъхва увереност и сплотява не само твърдото ядро на партията. Лозан Панов може да се опре на десните, за които автентичността е от първостепенно значение. Този електорат не слуша лидерите си, достатъчно е обаче да му дадеш антикомнунистически послания и, за да има все пак нещо актуално – съдебна реформа. С критиките си към Радев, като например, че е фалшив герой или е преживял катарзис, ще се търси подкрепата на тези десни избиратели, които в социологическите проучвания дават заявка, че харесват или подкрепят Радев. На тези, които биха гласували за Радев-Йотова и за ДБ. При евентуален втори тур нищо чудно отново да имаме ситуация на поведения на ДБ, както на последните избори в София за кмет - уж са срещу ГЕРБ, но до реален призив и подкрепа на кандидата срещу ГЕРБ така и не се стига.

ДПС ще търси мотивация на своя електорат със собствен кандидат на първи тур, а ако има втори, то почти сигурно е, че ще предпочете лагера на ГЕРБ. Реториката на ДПС по отношение на Радев евентуално ще бъде продължена и от техния кандидат.

Не така подредено изглежда ситуацията вляво. Въпреки няколкото официални решения на органите на БСП за подкрепа на кандидат-президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, ръководството на партията се държи сякаш не ги е чела. Примери съвсем не липсват. Няма телевизионно участие на депутат от БСП, който под една или друга форма да не критикува служебното правителство. В това отношения вляво се раздават наравно с представителите на ГЕРБ. Не че служебното правителство е свещена крава, но в състава му все пак има видни социалисти, а и работи с материал на клиента - назначенията на ГЕРБ от последните над 10 години.

След кратка пауза от ляво намериха нов повод за атака към президентството, този път директно. В медийното пространство се появи информация, според която областният управител гони социалистите от централата им. Любопитна подробност е, че новината бе потвърдена от Позитано 20, а в същия ден опровергана от областната управа. Близки медии до червените обаче продължиха да настояват, че социалистите са подложени на гонения и даже поискаха оставката на областния управител, като посочиха и още една причина - отстранен зам.-областен управител, член на БСП.

Казусът се оказа абсолютен фейк – нито областният управител гони БСП, нито правителството на Радев има отношение. Усетили абсолютния гаф, на медийния терен отляво се опитаха да го замажат с няколко говорителя, които обясниха, че подкрепата за Радев от социалистите е консолидирана. В същия ден обаче в червената телевизия, водещ призова да се гласува за БСП и да не се гласува за Радев. С медийното си поведение представителите на БСП и близки до тях анализатори, вместо да разсейват съмненията, те биват засилвани.

Заявилите подкрепа за Радев формации като ИТН, ИБГНИ и ПП на предстоящите избори ще наблегнат много повече на кампанията си за парламент, отколкото на президент. В някаква степен ще паразитират на рейтинга на Радев и по-скоро те ще ползват одобрението към него, отколкото той тяхното. Тези формации нямат и силни организационни структури по места, особено ПП.

По принцип няма предварително решени избори, ако не се свърши работата преди, по време на кампанията и в деня на вота. Големият въпрос е ще работят ли на терен реално лицата и формациите афиширали подкрепа за Румен Радев, каква ще е тяхната ангажираност или ще са пасивни наблюдатели. Най-големият резерв все още си остават хората, които не гласуват, както и тези, които не са ангажирани в партийни структури. Тяхното доверие изглежда непоклатимо спрямо Радев, а с правилните послания няма да е трудно отново да дадат подкрепата си за него. Неговата сила е в обещано-свършено, докато всички останали кандидати са в ситуация да търсят доверие на кредит.

Анализ на Бояна БОЗАДЖИЕВА


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калугин

    31 51 Отговор
    Един от най-тиражираните фейкове е, че проф. Герджиков бил стар ерген. А той е женен и има син. Зелените чорапчета да внимават с информациите.

    Коментиран от #2

  • 2 Дончева

    37 17 Отговор

    До коментар #1 от "Калугин":

    То не пречи, може и три деца да имаш и пак да си "ляв". Ето, виж Хаджигенов.
  • 3 3.14К

    21 6 Отговор
    АНАЛиза на Бозаджиев си е чист пасквил срещу БСП. Има изпълнителен лист за несъществуващ наем, който е издаден от областната управа. Ако това касаеше Анастас, вече щеше да има лично опровержение, а тия от БСП си траят за поредицата от внушения, които се тиражиране срещу тях. Е, тяхна си работа, само констатирам.
  • 4 Риналдю

    22 16 Отговор
    И тези "избори" ще са пълен цирк.Ако се надявате на някакво решение на проблемите,ще останете излъгани,както винаги.Изборите не са за вашето благополучие,а за тяхното.Радев е въздух под налягане,както се видя и неговите "служебни министри".Освен някакви голи обещания за "светло бъдеще",нищо съществено не направиха.За сметка на това,настоящето ще е мрачно.

    Коментиран от #5, #7, #10

  • 5 КОМПРЕСИЯ

    13 11 Отговор

    До коментар #4 от "Риналдю":

    ТОЧНО ТАКА.....ПОД НАЛЯГАНЕ КАТО ОНИЯ БАРЖИ ДЕТО ЩЕ ИЗВОЗВАТ ТОРТА НА МЮМЮНСКАТА ГЕМИЯ😫
  • 6 Реалист

    22 15 Отговор
    Много глупости пишете тук еееей! Червен сайт... Нито Лозан ще разчита на десни, щото Де Бъто са най-лявата партия, нито Фатмака ще разчита не негласуващите...нито Лозан е в играта и има някакви шенсове, а бе вие на чия държава служите?! Чии интереси обслужвате, на мафията и червената олигархия ли??? Засрамете се Прокопиева медия жалка...ще умрете гладни след изборите, отсега да си знаете!
  • 7 Незнаещ

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Риналдю":

    Не разбрах от коментара ти за служебното правителство:нищо не са направили,или не ти харесва това, което направиха?
  • 8 Глупости

    11 6 Отговор
    Статията е писана преди двете участия на лизан панов по медиитте, с които стабилно започна да се самозакопава, а за гербджиков е ясно че ще гласуват само ОПГ ГЕРБ-ДПС. Колкото до БСП и Радев, и Нинова и други от БСМ многократно казаха че няма значение дали правителството е служебно или не, щом има за какво, ще го критикуват. И имаше за какво. А "близките медии" до БСП включват ли и Факти, които също изреваха, че ги гонели от Позитано?!
  • 9 Бамбука

    16 13 Отговор
    До изборите ще се наслушаме на всякакви простотии от бившите управляващи. Някъде ще остане в пустинята, какво иска, желае и заслужава българския народ. Явно политическата партия, което управлява 12 години е глухоняма. Говорят им от ЕС/ЕК корупция, а те се питат, къде я има. Скъпи магистрали - ама нали строим. Кораб заседнал и обезкостената администрация ( 12 години са много време ) без спасителни стратегии и технически средства спи зимен сън през началото на октомври. По форумите "бодри комсомолци от Герб" атакуват с плам "зелен чорап", а утре какво бъдеще си мечтаят ? Раздута администрация, стринки и калинки във властта, а кой ще изкарва кинтите за бюджета? Томито, Биков, Десито или баш боса ?
  • 10 124

    18 17 Отговор

    До коментар #4 от "Риналдю":

    След изборите Борисов отива на съд! За престъпленията си.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АДЕ БЕ

    21 22 Отговор

    До коментар #10 от "124":

    ПЪРВО РАДЕВ ОТИВА В ПРОКУРАТУРАТА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА МУ СА ДОКАЗАНИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕЗИ НА БОРИСОВ
  • 13 молба

    15 9 Отговор
    Мили (ни) журналисти от ФАКТИ ,наясно сме ,че сте на заплата и че трябва да внимавате за да не я загубите ,НО ... ха ,стига сте го превъзнасяли Румен Радев и ха стига сте охулвали всичките му опоненти , МОЛИМ !
  • 14 хи хи хи

    12 10 Отговор
    ГолЕмо шубе от Професора треса Прокопиевите медии ,ама - голЕмо!
  • 15 брат Грим

    14 11 Отговор
    Ндаа, приказката за Зеленото чорапче, май няма да има щастлив край (дори Червената шапчица Корни го отписа).
  • 16 наблюдател

    12 7 Отговор
    Интересен е въпросът ЗАЩО на предишните избори имахме 2 кандидата, а сега всичко изпаднало и ненамърдано в политиката се юрна да се кандидатира?
    Всички възможни бяха мобилизирани, за да се размие вота и Радев да не може да спечели на първия тур. Изобщо да му е трудно. Щом и дпс-то ще изкарват кандидат, работата е много дебела. Но ще видим накрая...

    Коментиран от #23

  • 17 WJB

    7 9 Отговор
    Добрият сценарий за България е широка коалиция под егидата на Радев, които да се контолират едни други а Радев да е медиатор между тях. Това означава те да му отстъпят част от своята власт и авторитет, той им показа, че готов да сподели своите власт и авторитет с тях в името на държавността, но не получава взаимност. Обяснението за това е:
    1. Изначалната липса на авторитет на ръководствата на тези партии и отдаването на част от малкото който имат, би ги обеличило.
    2. Нежелание за носене на отговорност, въпреки деклариране на обратното.
    3. Зависимости от външни фактори.
    Дори при частичен успех при такова управлени ги е страх, че от това би спечелил повече Радев, за това са и опорките на Б.Б. за "Диктаторът Радев", страх че може да стане неуправляем като Путин, Орбан или Ердоган.
    Изпадна ли сме в парадоксална ситуация има огромна опозиция на моделът "Борисов" и страхът, че някой може да капитализира силна обществена подкрепа води до, това че единстеният истиски консенсус на цялата политико-мафиотски класа е намаляване на държавността. Това състояние на българската политическа каса може да се опише като "Синдром на българският казан в ада".
  • 18 питам

    10 4 Отговор
    1. Какво е семейното положение на ГерБжиков? Ако е женен, какво работи съпругата му, има ли деца?
    2. Лозан Панов подкрепя ли позицията на кандидат вицето си МОАСЕ за узаконяване на еднополовите бракове и безусловно подписване на истамбулската конвенция?

    Коментиран от #21

  • 19 ватници

    6 4 Отговор
    меката китка- юмруче се провикна : мутри вън а бсп и дпс искаха делян пеевски за шеф на данс ?
  • 20 комуняги

    9 5 Отговор
    на деса ще и замине мерцедеса...
  • 21 ватници

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "питам":

    чети другарю, чети ... кой е Герджиков и кой Лозан Панов, семейни хора , честни а не като юмручето мека китка с любовница... вие не обичате да четете, вие обичате да ви казват какво да мислите.
  • 22 Матей

    3 3 Отговор
    Леко внушение,сугестиране ,нещо така,май,а?Неориентираните да гласували за радев,а нещо по сладко?Тия хора са обзети от отвращение,и безсилна злоба,недоверието отдавна е минало,осъзнали ,че и тоя ни изтъргува и заложи на американците.Ти си глей майтапа как ще идат да гласуват за Възраждане,което бързо придобива популярност.
  • 23 гриз дръвцето

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "наблюдател":

    Аз си мисля/надявам играта им да се обърне срещу тях, многото кандидати и традиционно силната кандидатура на Радев да привлекат толкова много избиратели, че да мине астивността 50% и да няма втори тур. Но пък има и една опасност - сега срещу Радев няма магаре, хванато за ушите от тиквоча. Хората до голяма степен гласуваха против леля цецка и тиквата и затова пуснаха глас за Радев.
  • 24 ФАЛШИВИ

    4 4 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ БЕЗМИСЛИЦИ ,ФЕЙКОВЕ..РАДЕВ Е ПЪЛНА ДУПКА И Е АУТ ОЩЕ НА ПЪРВИЯ ТУР..