Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 10:00 7 675 37

Шивачките от Аушвиц

  • аушвиц-
  • германия-
  • полша-
  • концлагер-
  • шивачки-
  • евреи-
  • холокост-
  • нацисти-
  • съпротива-
  • адолф хитлер

Те шиели тоалети за високопоставени нацисти и използвали контактите си с външния свят, за да помагат на съпротивата

Шивачките от Аушвиц - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Люси Адлингтън проучвала архивите, за да научи повече за живота на жените през Втората световна война. Така случайно разкрила, че в концентрационния лагер Аушвиц е имало и шивашки цех. Оттам нататък започнала целенасочено да търси още информация по темата и попаднала на много впечатляващи истории. Всички те са намерили място в книгата "Шивачките от Аушвиц. Истинската история на жените, които е трябвало да шият, за да оцелеят".

"Горната стая за шиене"

Хедвиг Хьос, съпругата на коменданта на концентрационния лагер Аушвиц, поддържала в него шивачница в продължение на няколко години. В "горната стая за шиене", както я наричали, концлагеристките изработвали елегантни тоалети за високопоставени нацисти. За историчката Люси Адлингтън това е "отвратителна аномалия" на фона на жестокостите, причинени от нацистите на 1,3 милиона затворници от концлагера. "Какъв ужасен контраст: докато самият ти носиш мръсни дрипи, жените на офицерите от СС идват при теб и ти казват: "Уший ми нова рокля", възмущава се тя.

В началото на своите проучвания Адлингтън разполагала само със списък с лични имена: Ирене, Рени, Браха, Хуня или Мими. Било почти невъзможно да открие фамилиите на тези жени, тъй като много от тях били познати само с прякорите си или променили имената си, след като се омъжили. През 2017-а година Люси Адлингтън издава романа "Червената нишка на надеждата", в който описва съдбата на четири млади жени - Роза, Ела, Марта и Карла, които трябвало да шият дрехи в Аушвиц, за да оцелеят. "След като книгата излезе, започнаха да ми се обаждат хора, разпознали в моите героини своята леля, майка или баба." Това вдъхва на авторката увереността, че историята на тези жени не е напълно погребана и я окуражава да продължи проучванията си. Установява контакт със семействата на тези жени и през 2019-а година в Сан Франциско се среща с 98-годишната Браха Кохут, оцеляла от Аушвиц.

Контакти със съпротивата

За много от концлагеристките работата в шивачницата била възможност да избегнат смъртта. Главната шивачка - Марта Фукс - се била постарала да превърне "горната стая" в сигурно убежище за колкото може повече затворнички. "Там те се обличали в чисти дрехи, можели са да перат. И най-вече - били доволни, че имат значима работа", разказва историчката. Жените от шивачницата се занимавали не само с изработката на облекло - много от тях използвали привилегированото си положение и контактите си с външния свят, за да подкрепят съпротивата. "Събирали са медикаменти, които раздавали на нуждаещите се. И изобщо са крали всичко, което могат - по морални причини", обяснява Люси Адлингтън. "Имали са достъп до вестници и тайно са слушали радио. Така са успявали да се сдобият с информация, която предавали на другите. Например за това, че съюзниците са дебаркирали във Франция и т.н." Главната шивачка Марта пък подготвяла бягството си, за да може да разкаже на света за зверствата на нацистите, добавя Адлингтън.

Нацисти от Берлин поръчвали в Аушвиц

Адлингтън се среща и разговаря с Браха Кохут и с хора от семействата на други бивши шивачки от Аушвиц. Но така и не успява да се добере до мостри от облеклата, шити в лагера. "По моя информация такива дрехи вече няма. Имало е специална книга, в която са вписвани поръчките на високопоставени нацисти от Берлин. Но тези записки не са оцелели", споделя с огромно съжаление Люси Адлингтън пред ДВ. Оцелялата след Аушвиц Хуня Фолкман впоследствие ушила за внучката си копринен костюм. "Тя ми го изпрати и сега разполагам поне с нещо, което е дело на една от тези шивачки. Всеки път, когато го видя, започвам да плача. Като си помисли само човек какъв робски труд е трябвало да полага Хуня, за да избегне смъртта", казва Адлингтън. И добавя: "Но този костюм е ушит с любов".

Автор: Манаси Гопалакришнан


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sieg

    35 17 Отговор
    Добре си живяха евреите там!

    Коментиран от #2

  • 2 Механик

    38 12 Отговор

    До коментар #1 от "Sieg":

    Ако по някакъв начин, заспалото Човечество се опомни какво му гласят евреите сега, то Аушвиц пак ще заработи. И по-точно "СПА"-отделенията на тия "курортни центри".

    Коментиран от #8

  • 3 Брадвата

    38 7 Отговор
    Ей айде стига вече с тия бе! Докога ще ги предъвкваме?! Три хилядолетия по-късно още ли ще правят филми по темата? Да, антисемити ще станем от толкова досаждане
  • 4 Дойче Зеле

    37 11 Отговор
    Скоро, ще четете и за шивачките от концетрационния лагер "Grünes Zertifikat" (Зелен сертификат)
  • 5 Juden

    36 8 Отговор
    Аушвиц заема цялата планета вече.
  • 6 Сертификатът ви прави свободни

    39 7 Отговор
    Същите които създадоха нацизма стоят зад ковид аферата.
  • 7 Скалата

    18 8 Отговор
    А как ли са живяли пи Сталин?

    Коментиран от #18

  • 8 Sieg

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Лошото е, че във всяка една война умират невинни, а не заслужили смърт хора. В това число и ВСВ. Света се управлява от много болни мозъци в момента! Та въпросът е кои победиха във ВСВ? Лошите или добрите? Тук не визирам Русия, а САЩ. Защото те се опитват да диктуват нещата. А това, че Русия спря Хитлер е факт, но САЩ това чакаха.

    Коментиран от #14

  • 9 MAN

    36 8 Отговор
    АМАН ОТ СЪЛЗЛИВИ СЪЧИНЕНИЯ ЗА ЧИФУТСКИТЕ "СТРАДАНИЯ". ЗАТОВА ЛИ СЕГА ОТМЪЩАВАТ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ?!
  • 10 човек от народа

    42 1 Отговор
    добре е да се направи паралел и с шивачките у нас - през 21-ви век !
  • 11 Манси ханти

    22 1 Отговор
    Човекомразците са във война с човешкият род.
  • 12 1100

    26 6 Отговор
    По престъпна, лукава, неискрена, лъжлива нация от евреи няма. С големите си лъжи,наистина ще ни превърнат в антисемити.Ама ,имало холокост/унищожение, изгаряне/,ама били затрите 6 милиона/фамозна лъжа ,има документи за техните неистини/,ама никой не ги искал, ама нямали родина и земя,където да живеят.Кой е виновен?Самите,евреи.Безбожен народ, разпнал на Кръста ,собствения си Бог Йисус Христос,който не признават за Месия.Защо?Защото не е Бог на парите, единственото,което има значение за евреите.Цар Борис III спаси 53000 евреи,а за благодарност шумкарите и евреите-комунисти, извадиха тялото му от Гроба ,в Рилски Манастир и го порогаха.Някой българин,да е видял евреин да копае, да обработва земята с рало,трактор ,комбайн,да работи в рудниците, да работи в заводи и фабрики-аз не съм. Евреинът винаги се занимава с лихварство, търговия със злато, производство на оръжие/други работят/,Федералния Резерв в сащ се ръководи от създаването от еврейската фамилия Рокфелер.Кой уби пред очите на внука му Генерал Илия Луков-еврейката ,комунистка Виолета Якова.Кой предаде последното Царство на българите -Търновското,на турците-ЕВРЕИН за шепа жълтици.Но турците знаят ,че предател веднъж ,предател оставаш завинаги и го убиват.Тогава за какви шивачки става дума.Има книга,на Юрген Граф-"Истината засъдбата на евреите през ВСВ,превод Аспарух Етцел,изд. Жар птица,2003 г. София.Но има друга мнго важна книга с автор Кирил Войнов,изд. Аратеб,2006 г. София-"Геноцидът и Холокостът над

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 13 1100продължение

    19 2 Отговор
    Но има друга мнго важна книга с автор Кирил Войнов,изд. Аратеб,2006 г. София-"Геноцидът и Холокостът над българте извършен от:юдеи, турци, гърци, руснаци, сърби, комунисти, масони, богоборци глобалисти, ционисти.Това е истината.Нямаме нужда от еврейски измислици.
  • 14 Механик

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Sieg":

    Да, СССР разгроми райха. Тук спор няма, както и да се опитват да подменят историята.
    Но нещата са много по-дълбоки. Войната е само върх на айсберга.
    Едни и същи сили, както тогава, така и сега се опитват да придобият целия свят. ТЕ платиха предната война, ТЕ плащат и сегашната. Тия сили са наднационални. ТЕ живеят предимно в САЩ и Израел, но ТЕ нямат националност. Имат много пари обаче. Просто разбраха, че точно война няма да им помогне. Взеха си бележка и сега го правят по друг начин . МНого по-нагъл и коварен начин. Ползват човешките страхове, инстинкта за самосъхранение и стадния инстинкт на хората.
    А хората са прости, ама много. И се подвеждат и поддават.
    Тоя път ТИЯ май ще успеят. Поне аз не виждам как ще ги победим.
    Но едно трябва да е сигурно в случай на победа. Да бъдат ЗАЛИЧЕНИ тия кланове и повече никога да не се допуска, който и да било да може да съсредоточава такива колосални средства и ресурси.

    Коментиран от #23

  • 15 Jacques Yves Moineau

    9 8 Отговор
    Това ли ви е проблема бе DW? Че шиели рокли за нацистките. А че са правили лампиони от човешка кожа проблем няма..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Га4е

    12 4 Отговор
    Евреите,трябва да са наказани,не на думи ,а истински.Толкова престъпления са извършели.Книгите ,цитирани от №12 са изчерпани.Може да се открият в антикварните книжарници,ако ги има още.Всичко за евреите се знае,особено за лъжите за холокост,а.Трябва винаги да бъдат разобличавани,за всички престъпления извършени от тях, и особено такива върху българите.Българи,руснаци,сърби гърци никога не са вярвали на евреите.Това се насажда от тъпите сащ,управлявани от Израел/евреи/.Там една престъпна нация/сащ ,се управлява от други престъпници.А, предателя Б. Борисов ни продаде именно на тези безумци-сащ и техните господари, евреи.Колкото до холокост ,това е измислица на евреите.Никога не е имало холокост.Просто Хитлер, ги познаваше в дълбочина и беше решил да ги ликвидира.Кой не му разреши?Кой го насочи ,към Русия,да я нападне на 22 юни 1941 г.-това бяха противна Англия ,а на дъното бяха евреите.Сталин,беше добре осведомен и при идването на власт, ликвидира ,физически всички евреи от кохортата на сифилистика Ленин.Но Русия, запази мавзолея на Ленин,за да знае младото поколение,кой едва не затри Русия.Евреите имат страх ,репект и уважение от Русия и Вл. Вл. Путин.Всичко за тях Вл. Вл. Путин знае-и причината за ВСВ, и подлостта на евреи и противни англичани.Но ние,къде сме?С кого предателя Б. Борисов ни съеши и превърна в колония със сащ?Затова сме без суверенитет ,гордост, просперитет.
  • 18 даа

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Скалата":

    далеч по-зле.
  • 19 Роза

    6 5 Отговор
    Шивашкият труд винаги е бил най-неблагодарен и най-незаплатен.И сега е така.Но тези жени са имали поне надеждата,че по този начин ще оцелеят.В хитлеристките,пък и в сталинските концлагери е било така-ако имаш късмет,оцеляваш.Такива са били времената тогава,затова тези неща ги е имало.От нас и от бъдещите поколения зависи никога да не допуснем пак да ги има!
  • 20 Тоя Герджиков пък е шивачката

    7 5 Отговор
    на националният вожд Боко,ама много е зле с кройката,да не го пратят в "камерата" ме е страх идущия месец..
  • 21 не точно така

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "1100":

    Христо Луков е убит от терористичните групи на партията,както Атанас Пантев и депутата Сотир Янев,пак от тях и съответно от Бораджиев-Якова и Величко Георгиев и оная там откачената,как беше,ама не еврейка де!С други думи-пак комунисти,а?
  • 22 Търновец

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "1100":

    Всъщност никога не е имало еврейска нация - според някои съвременни изследователи - еврейската нация е била заговор от 19 век, състоял се най-вече в Германия - да представлява юдеитe като нация - това беше лъжа. Също така е много съмнително, че юдеитe някога са били в Египет - "Exodus" на юдеи от Египет изглежда е лъжа -както някои съвременни археолози заявяват. Нещо повече – самата Хебру Библия (някои я наричат “Стария Завет”) – e писана от разни хора и има пасажи с противоречиво съдържание.

    Коментиран от #26

  • 23 Sieg

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Прав си и то адски много. Трябва между тях да излезе някой с различно от тяхното мислене, да се "бъгнат" отвътре.
  • 24 Моше

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "1100":

    Ти приятелю си голям теоритик - фа шист. Откровена омраза и безпочвени обвинения към цял един народ. За разлика от теб, аз съм бил в Аушвиц, видял съм купищата обувки. Само ще те светна, че там (в Аушвиц) са избити освен евреи и над 500 000 славяни , предимно руснаци и украинци, а също и доста цигани. С тези си писания поругаваш паметта на много хора и половината от тях не са истински евреи.

    Коментиран от #25, #33, #34

  • 25 Hess

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Моше":

    А ти присъствал ли си на обгазяванията и "масовите" екзекуции или повтаряш това което са ти набивали в главата от най ранна детска възраст..-или както е казал Цезар "Историята винаги се пише от победителите..."По темата мога да пиша със седмици-разполагам със снимки,записи от разговори и от надзиратели и от лагеристи,както и документи,занимавах се с това години наред-исках да намеря истината за себе си!Или пък легендата за еврейския сапун,че кой човек би се мил с нещо подобно ,ти би ли?!?

    Коментиран от #27

  • 26 БСП в канала

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "Търновец":

    То и християнската библия е писана от доста хора. Известни са над 1000 евангелия, но на първия църковен събор през 4 век са приети само 4 и знаеш ли защо, защото са одобрени от римския владетел Константин, който става християнин на смъртния си одър. Сещаш ли се, колко са достоверни? Библията е дописвана и обновявана още над 100 пъти, според нуждите на папи и крале. Историческите и археологически факти, подкрепящи написаното в еврейските свещени книги е в пъти повече от тези за християнството, но това не ти пречи да си вярващ. Всъщност се съмнявам, че си вярващ, защото в Библията пише " обичай ближния си" , от писанията по-горе лъха на безпочвена омраза.

    Коментиран от #31

  • 27 Моше

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "Hess":

    Твоите автори, снимки и записки , срещу моите. Моите са на всички стени във всички конц-лагери. Как ти се струва, гигантска конспирация , стотици хиляди аранжирани снимки, аранжирани разкази, изобщо цялостно аранжирана обстолановка и никой не се е намерил да каже, че е измама. Откровени врагове ( Изток - Запад) , а точно по този въпрос се договарят и пишат едно и също ??????? Само ти и още няколко нео фа шис та, знаете истината и сте разкрили световната конспирация. Кандидатствай за Нобелова награда за история.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мнение

    6 2 Отговор
    Еврейска нация няма.Холокост също няма.Всички евреи,които сега управляват сащ, са обединени в престъпни корпорации-оръжейна, икономичиска, властова/управляват един престъпен народ и това не учудва никой, защото престъпник при престъпника отива/,злато,съпоценни камъни ,платина,Федералния Резерв от евреите Рокфелер, Бил Гейтс известен с инжектиране на негърки в Африка със серуми предизвикващи безплодие.Сега Бил Гейтс ще спечели 100 МИЛИАРДА Долара,от вредните ваксини,които евреите сатанински препоръчват на заблудените народи да се ваксинират/Гледайте предаването на Минчо Христов ,по "Евроком",за ваксините и вредата от тях.Проф.Бхакди и Райс миналата година издадоха книга -корона,фалшива тревога ,данни, изследвания ,факти.Някой прочете ли,книгата-тя е научна,но разбираема за всички.И, сега на темата евреи/шивачки/-нищо хубаво от тази разпиляна група от индивиди, по волята на Бога.Те ,евреите разпнаха Йисус Христос,те,евреите не го признават за Месия.Кое не е истина?Аушвиц-нека някой да напише нещо против книгата на Юрген Граф-"Истината за съдбата на евреите през ВСВ.-не може.Истината е ,че няма холокост , че няма убити 6 милиона евреи.По начина ,на лъжи и измами, евреите ,сами настройват всички срещу тях,и те ,евреите ни превръщат в антисемити.Защо ,евреите сте в сащ? Отговор :защото индивиди съставени от бивши и настоящи престъпници,се управляват лесно.Цар Борис III спаси 53000 евреи,а нито един евреин не каза Благодаря!Напротив заедно с измислените партизан
  • 30 мнение

    9 3 Отговор
    Цар Борис III спаси 53000 евреи,а нито един евреин не каза Благодаря!Напротив заедно с измислените партизани, евреите-комунисти го извадихте от гроба Му в Рилски Манастир и порогахте тялото Му.Но наказанието е свише и то от Бог Йисус Христос,който вие, евреите не признавате и убихте на Кръста.Много големи нещастия причинихте в света.Има един филм "ЛЕД"-идеално показва ,на какво са способни евреите.Колкото до обкръжението на сифилистика Ленин от евреи,Сталин ги ликвидира.Беше прав.Вие, евреите се страхувате от Русия-тя е наясно с вашите машинации.Червената Армия освободи от лагери евреи,румънци, цигани, поляци, българи.Нямаше горене на евреи в пещи.Не се открива кости на човеци.Но ,евреите в България участваха в разстела на Регентите, принц Кирил, Проф.Станишев,За това престъпление мълчите.Накрая, подкрепям казаното и написаното от №№12,13 защото е истина.А, и още прочетете книгата на Кирил Войнов-ГЕНОЦИДЪТ и ХОЛОКОСТЪТ над БЪЛГАРИТЕ извършени от :юдеи, турци, гърци, руснаци, сърби, комунисти масони, богоборци, глобалисти ,ционисти,изд.АРАТЕБ, 2006 г.София.След тази книга,не вярвам,някой да е на страната на евреите.Засрамиее се!
  • 31 Търновец

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "БСП в канала":

    Според "Първата ми Библия" (My First Bible – Kenneth N. Taylor) от Кенет Тейлър- цитирайки по памет – “Богът на юдеите казал на египетския фараон, че ако не ги пусне от Египет тогава той (Богът на юдеите) ще убие първия син на всяко египетско семейство." и след това същият Бог казал на юдеите да поставят кръвен знак на входните врати на домовете си - за да избягват грешки. И така, как това може да е Обич към хората, на които ни учат Исус Христос и Йоан Кръстител? “Първата ми Библия” се разпространяваше в магазина на БПЦ в Търново. Майките на Исус Христос и Йоан Кръстител са били сестри и арамейки (староарменки), a Християнството е било Човеколюбиво филососко учение – по-късно Юдеизирано. Император Константин на Византия – 4 век AC – проявава Хpистиянско човеколюбие – освобождава робите. Гpаф Лев Н. Толстoй също проявава Хpистиянско човеколюбие – освобождaва своите крепоcтни и подпомага бедните cъс своето огрoмно богатство
  • 32 Спас Николов

    9 0 Отговор
    От най-разпространеното еврейско име - Моше българският народ е създал думата мошеник, възприета и в руския език. Този факт ясно показва отношението ни към евреите от древността до наши дни.
  • 33 Верно си Моше

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Моше":

    И като си бил в Аушвиц, имаш ли достатъчно ум да приложиш поне едно елементарно логическо мислене?
    В края на 1945 посочената бройка на жертвите в Аушвиц е била 8 000 000! От тогава до 1990 през годините е редуцирана 5 пъти, и до 1990 г. на мемориалната плоча(има снимки) в Аушвиц имаше изписана цифра - 4 милиона избити. Последната корекция е през юли 1990 г.- управата на музея заедно с израелския холокост център Йад Вашем редуцираха цифрата на 1,2 млн.!!
    Т.е. с времето цифрите са променяни за да се натъкмят до някакви реални стойности... и въпреки това, по научно математически метод бройката пак не излиза. И тъй като с времето вече става ясна и смешна тази огромна лъжа, се въведе закон за отричане на Холокоста. Край, точка!

    В Уикито цифрата е 1,1млн.
  • 34 Верно си Моше

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Моше":

    Да вземем за достоверни данните от Уики - 1,1млн. и врътнем една проста аритметика.
    Един съвременен крематориум изгаря труп за около 1 час - това е технически факт!
    1 100 000 : 24 = 45 833 дни;
    45 833 : 365 = 125 години. Толкова време приблизително трябва на 1 пещ да изгори тези трупове.
    Крематориуми в Аушвиц са 4 бр.
    125 : 4 = 31 години!?!
    Извинявам се, ама нещо не се връзва - Аушвиц работи около 3 години!
    3 x 365 = 1095 дни
    1095 x 24 = 26 280 изгорени трупа
    (При това в сметката не включвам ПО-НИСКИТЕ енергийни и технически възможности преди 70 год, паузите за почистване, експлоатация и ремонт и пр.фактори! Тогава времето би се вдигнало с още години)
    Абсурдно е!
    В задачката се пита- ако не са били горени, КЪДЕ изчезнаха над 1 милион трупа?

    Коментиран от #37

  • 35 Матей

    2 1 Отговор
    А сега какво ще шият в ковид-концлатерите,червени изображения на короната ли,то бива прос-то-тия..Ковид-циркаджиите да си свиват перките,нямат капка срам,преминаха всякакви граници.Ккаво си мислят ,че като са взели дипломата за ковид и са върхът.Да се молят после да не се извърти нещо работата и по непредвидим начин да пострадат точно тия ,дето все търсят на хляба мекото и на работата лекото.
  • 36 Сибирь

    0 0 Отговор
    Малолетните дебили са уникални! По няколко човека съдят за цели нации! Все едно по нашите боклуци да съдим за всички българи!
    Келеши,вкараните са обикновенни хора ,те тарикатите и мръусниците са се спасили,както винаги! Отделно там не са само евреи, а е имало дори и българи! Примерно великият пилот Неделчо Бончев! И нещастници ,съществува родова памет какво са правели нацистите в СССР ,Гърция и т.н.т. ,както и нашата за Батак ,Копривщиуца.... Да се отричат и да се подиграват жертвите.... колкио низко трябва да си паднал!
  • 37 безпартиен

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Верно си Моше":

    Най-точният коментар!