Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 21:00 6 023 47

Радев срещу Герджиков: защо вторият тур ще е по-труден

  • анастас герджиков-
  • президент-
  • румен радев-
  • балотаж-
  • президентски избори-
  • лозан панов-
  • мустафа карадайъ

На втория тур може да се очаква дори и по-ниска избирателна активност

Радев срещу Герджиков: защо вторият тур ще е по-труден - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За ниската избирателна активност на изборите в неделя вероятните обяснения са поне две. Едното е умората от изборите, трети за година, съпътствана с желание за наказване на партиите заради неспособността им да съставят правителство. Другата е истеричната кампания на ГЕРБ срещу машинното гласуване в последните седмици, която е уплашила едни и отблъснала други от вота.

Предимствата на Румен Радев

Ако бяха гласували над половината избиратели, безапелационният победител на президентския вот Румен Радев щеше да спечели още на първи тур. Но и така абсолютният му брой гласове - около 1 350 000, са значително повече от тези, с които спечели първия тур на предишните избори през 2016 година - 974 000. Предпоставка за това бе фактът, че той бе подкрепен от всички онези партии, които са срещу статуквото, с изключение на "Демократична България". Той разполагаше и с уюта да води "държавническа" кампания като действащ президент и да избягва рисковете на директната конфронтация с опонентите си, поради което и се скри от президентски дебат. Опонентът му Анастас Герджиков пък проведе кампания, в която умереният тон често се сливаше с отказ от заемане на категорична позиция.

Румен Радев бе и основната мишена за атака на ГЕРБ не само за президентския, но и за парламентарния вот. ГЕРБ не атакуваха толкова основния си конкурент ПП, нито останалите анти-ГЕРБ формации, колкото самия президент. Защото по този начин се позиционираха като опозиция срещу актуалната власт на служебните му кабинети. В яростната си анти-Радев реторика в нощта след вота Борисов дори се зарадва, че "останахме живи" след "репресиите" на Бойкорашковото МВР.

Провалът на Лозан Панов

Голямата изненада на президентския вот обаче дойде не в челото, а в дъното на класацията. Най-голям провал отбеляза Лозан Панов, който със своите 3,5% остана дори след русофила-патриот Костадин Костадинов. От самото начало Панов бе като осиновено от "Демократична България" дете. Отвън изглеждаше, че кандидатурата му е в десетката на профила на ДБ, доминиран от съдебната реформа. Отвътре обаче тя беше резултат на тежък компромис между нежеланието на основната част от ръководствата на коалицията за издигане на собствен кандидат (заради потенциалната конфронтация с партиите на промяната, застанали зад Радев и опасността от подкрепа за собствения кандидат от ГЕРБ) и самочувствието на част от електората, за когото бе "абсурд ние да нямаме кандидат". Капсулиран в тесния си кръг от съпруга, пиарка и част от инициативния комитет, изживяващ се като негова партия, Панов проведе самостоятелна, скромна, но остра анти-Радев и незабелязваща ГЕРБ кампания, в която подкрепата на ДБ за него остана само декларативна. На финала на кампанията той се обяви за най-големия демократ и словесно разгроми в два последователни поста подкрепящите го "демократи". В резултат подкрепата от 2/3 от избирателите на ДБ за него се сви до 1/3 на финала. Поведението на Панов бе не с нулев (при който и той, и ДБ загубиха електорат), а с двойно нулев резултат - критиките към недоподкрепящите го щяха да имат някаква тежест, ако бяха изказани след изборите и щяха да оправдаят поне донякъде предизвестено ниските му, но не чак санитарно мизерни резултати, каквито се оказаха на финала.

Предизвикателствата при втория тур

На втория тур може да се очаква дори и по-ниска избирателна активност, като това най-вероятно ще е в ущърб на Радев. Въпреки широката партийна подкрепа зад него, тя не е докрай мобилизирана. Още в нощта на вота Радев се опита да я мобилизира, като постави "императивна задача след изборите за съставяне на правителство - реформаторско, антикорупционно и социално". Инерцията на двойната преднина, с която води пред проф. Герджиков, може да му изиграе лоша шега - много от избирателите му може да не отидат до урните. И обратно - хъсът за реванш след загубата на парламентарния вот ще мобилизира избирателите на ГЕРБ. Които могат да разчитат и на гласовете на ДПС, както и на част от тези на ДБ и на Лозан Панов.

Вторият тур за Радев ще е по-труден от първия. Ако срещу него бе Костадин Костадинов, той можеше да разчита и на отчетлива подкрепа от "гласували с отвращение", каквато получи Георги Първанов при балотажа си с Волен Сидеров през 2006 година. Победа на Радев на втория тур ще улесни съставянето на правителство под ръководството на бившите му служебни министри и ще му осигури допълнителна легитимност. Победа на Герджиков пък ще върне ГЕРБ на пистата на едно безкрайно състезание за първото място, а евентуалният редовен кабинет ще бъде под двойната преса на парламентарна и президентска опозиция.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смерш

    42 9 Отговор
    Основния проблем за ниската избирателна активност е нескопосния избирателен закон ,създаден пет за четири от странните субекти ала манолова,Хаджигенов,Тошкойорданов и тем подобни на принципа "я не сакам на мене да ми е добре ,а на Вуте да му е зле",с който отвориха кутията на Пандора за безкрайни възможности Турция да влияе пряко върху процесите в територията!

    Коментиран от #28, #34

  • 2 заради

    17 6 Отговор
    Фашистките тъпии въобще ще има втори тур.
  • 3 КОТарАК

    44 6 Отговор
    върха на наглостта беше , когато а м уджите си представиха свой кандидат за президент.ШИШИ май не им стигна.
  • 4 розово

    45 15 Отговор
    Важно е да имаме президент който да не е подчинен на ДПС и ГЕРБ.От това зависи може бъдещето на България.

    Коментиран от #25

  • 5 Майна

    18 38 Отговор
    Аз не припознавам в никой от двамата ПРЕЗИДЕНТЪТ НА МОЯТА РОДИНА!
  • 6 Последния Софиянец

    3 12 Отговор
    С тия избори две в едно много хора не можаха да гласуват за парламент и се сърдеха на мен.Ама не мога да ги пусна да гласуват втори път.Сега ще е лесно в неделя.

    Коментиран от #23

  • 7 Спасение сега

    25 42 Отговор
    Това са поредните внушения, всички ние загиваме, всички ние сме смачкани, всички ние гладуваме и то защо? Радев е комплексар, обсебен от манията за власт. Елементарно същество. Той разби Бсп в името на втори мандат. Да се събудим, защо да идва радева зима, защо? Да го изгоним сега!
  • 8 Иван Грозни

    26 9 Отговор
    Ако сега промяната продължава и искаме да бъде доведена до край знаете за каго да гласуваме.

    Коментиран от #36

  • 9 БРАВО

    48 18 Отговор
    В НEДEЛЯ 21.11.20221 ГOД. E ВТOРИ ТУР ЗA ИЗБOР НA ПРEЗИДEНТ!



    ФАКТ Е, ЧЕ ГЕРДЖИКОВ Е БИЛ ЗАМ. МИН. НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПРИ НДСВ ОТ "НОВОТО ВРЕМЕ", КРИЛОТO НА ДПС .ТOВA ДОКАЗВА , ЧE ТOЙ E CКРИТOТO ПOCТAВEНO ЛИЦE НA ДПC C ЯВНA ПOДКРEПA OТ ГEРБ.



    ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ НИ СЕ СМЕЕ, АКО В НЕДЕЛЯ 21.11.2021 Г. НАРОДА ГЛАСУВА ЗА НЕГО!

    ЗАЩО НИКОЙ НЕ ИЗЛЕЗЕ ДА ОБЯСНИ НA НAРOДA И ДА КАЖЕ КОЙ Е ГЕРДЖИКОВ?

    НИНOВA ЗAЩO МЪЛЧИ?

    ИСТОРИЯТА НЯМА ДА ПРОСТИ НА БЪЛГАРИНА ТОВА ПАДЕНИЕ, AКO ГЛACУВA ЗA НEГO - 500 ГОД. ПОД ТУРСКО РО...БСТ..ВО И ГЛАСУВАШ ЗА ТЕХЕН КАНДИДАТ!

    Коментиран от #15

  • 10 Активист на БКП

    39 17 Отговор
    Ген . Радев ще размаже Кърджалийската мома 🇹🇷
  • 11 ХА ХА ХА

    22 41 Отговор
    АБЕ РАДИВ , Я ДА ВИДИМ КАКЪВ ИНТИЛИГИНТ , УЧЕН , МОЖЕЩ , ЗНАЕЩ СИ ???? ХАЙДЕ НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ТОЛКОВА МНОГО ОТ ЗНАНИЯТА СИ .....ИЗЛЕЗ НА ДЕСПУТ СЪС ПРОФЕСОРА !!! ЗАЩО БЯГАШ КАТО ПАЛЯК И ТОЛКОВА ТЕ Е СТРАХ ??? ХАЙДЕ ЛЕТЕЦО , АКО БЕШЕ ВЪВ НЕБЕТО И ЗАЩИТАВАШ БЪЛГАРИЯ .....ТАКА ЛИ ЩЕ ПОДВИЕШ ОПАШКА И ДА
    ИЗБЯГАШ ?????

    Коментиран от #17

  • 12 Бойкоооооо

    34 14 Отговор
    Страхливецо, защо не излезе срещу Радев? Втория тур пак ще го гласуваме. Резултат 67:33.
    ГЕРБ умре. Бойко в затвора

    Коментиран от #20

  • 13 Герберасти

    11 15 Отговор
    Честито на г-н Радев-българския президент! Ето, че Бойко и козяк се събраха на втория тур - видно. Падат опорките че дпс е зад ИТН. Как ли ще се чувства гроб електората при подкрепата от Ердо?!
  • 14 Миризлив пор

    7 20 Отговор
    Като гледам до сега как се развиват предизборните кампании очаквам бивша студентка на Герджиков да излезе пред медиите с излиянието "той ме обезчести за тройка", по друга телевизия да има надцакване "то тази беше късметлийка, мен ме обезчести отзад в тройка" и накрая трета да обяви "той за тройка направи дете на колежка и и купи къща на село да я скрие". След изборите, да се окаже че никоя не помни да е говорила нещо подобно ама и отговорност да не им бъде потърсена.

    Коментиран от #35

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 езика на любовта

    10 27 Отговор
    Пълна мобилизация срещу американският прислужник! Гейовете на костов, дебилите на трифоноФ, олигофрените на маяберберян, Тъпаците от БСП, всички употребени като презервативи върху премиерско шкафче- ОТМЪСТЕТЕ на зеления чорап!!!! Знам, че сте безчестни мерзавци и негодници, отмъстете и на Мустафата, която се подигра с вас!
  • 17 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    11 25 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    Треска го тресе ....няма 15000 лв. , няма имунитет , няма го Дондуков , Бай Ставри го чака ......ужас....!!!

    Коментиран от #29, #38

  • 18 ФАКТ

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "НЕ ЛЪЖИ":

    КОГОТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!
    АЗ НЕ ЛЪЖА, НО ВИЕ ЯВНО - ДА!
  • 19 ИВАНЧО

    29 7 Отговор
    Гербджиков ще стане президент ,когато на дедо мек-ият се вдигне !!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Тия фатмашки тролове , сами си слагат

    7 16 Отговор

    До коментар #12 от "Бойкоооооо":

    Плюсове ....знаете ли кой прави това ??????
  • 21 ИВАНЧО ИДИ И БАРНИ НА ДЕДО СИ У@Я

    2 10 Отговор

    До коментар #19 от "ИВАНЧО":

    ДА ВИДИШ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ !!!!!!! И ВИРКАЙ КРАКАТА !!!!
  • 22 ХА ХА ХА

    5 17 Отговор
    НЕ БЕ ....ПО ТРУДЕН ЩЕ Е ВТОРИЯ ВОТ , НЕ ОТ НИСКАТА АКТИВНОСТ !!! А ОТ ТИЯ МАШИНАРИИ ЗА РЕМОНТА БЕ , МОЖЕ НЯКОЙ ДА ГИ ДАДЕ ЗА СКРАП !!! И ТОГАВА ФАТМАКА ЩЕ ГО ДУ@ И ЩЕ ХОДИ ВЪВ ХАСКОВО !!!!
  • 23 Ти най добре иди си плати тока

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Мошенник борещ се за мушенгии !
  • 24 оня с коня

    7 21 Отговор
    АРМИЯТА СЪВЕТНИЦИ на Царска заплата в Президентството простичко са обяснили на радев че при Ниска Избир. Активност той ГОРИ.А това ЛОГИЧНО е така,защото срещу него ще гласуват ТВЪРДИТЕ ЕЛЕКТОРАТИ на ГЕРБ и ДПС подкрепяйки Герджиков,а ако ДБ,половината БСП ,ВМРО,НФСБ,Воля,Възраждане и др. пожелаят да се включат - добре са дошли.На своя страна Радев има САМО ПП,Наркоманите от ИТН/само тия,които са успели да излязат от Транс/ и Файтона Електорат на Мая.
  • 25 Българин

    1 17 Отговор

    До коментар #4 от "розово":

    Точно така. Ако обаче президента е подчинен на БСП, ДС и Русия, става, нали?

    Коментиран от #30

  • 26 DW едно не разбраха,

    24 7 Отговор
    че не виреят на българска почва. Радев ще издуха този пудел Герджиков.
  • 27 АУУУУУ

    8 14 Отговор
    Статия която казва само едно.... СТРАХ.... ако Радев загуби ПП няма да имат този комфорт, и при всяка грешка ще се налага да обясняват, защо Българите продължават да обедняват... 🤡🤡🤡🤡
  • 28 Браво

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "смерш":

    Това е истината Докъто ние спим след някоя година ще имаме турски президент
  • 29 антиГербСедер

    17 4 Отговор

    До коментар #17 от "ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА":

    аа ха ха ха ! Ти си много зле бе ! Да не си са надрусал от мъка по загубата на Герб ? А ххааа , а сега като Радев пак стане президент сигурно ще се самоубиш
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Чипът

    4 17 Отговор
    По-добре турски президент отколкото съветски

    Коментиран от #33

  • 32 ХАН КРУМ

    12 1 Отговор
    посоките са– с радев, или с мафията.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пламен

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "смерш":

    Няма страшно ,сега трябва да се корегира закона. При хора с двойно гражданство да нямат право на глас ,също може и за такива които нямат имоти и не плащат данъци от N на брой години (примерно минимум пет) ,също да нямат право на вот. Има начини ,нещата ще станат
  • 35 Братчет

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    Я па ти? Е това с изнасилването на млада студентка нема как да стане и то поради много ясна причина...
  • 36 Дългия

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Иван Грозни":

    Абсолютно! Направо си го кажи, фатмака вън!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Верно ли

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА":

    Абе аз като гледам, съвсем си е спокоен човека, а треската ги е треснала всички останали, дето квичат срещу него. Сега завалиите се надяват на ниска избирателна активност на балотажа, ама май колкото и да е ниска, пак не им излизат сметките.
  • 39 Професионалист

    5 4 Отговор
    Предпочитам истински мъж да ръководи държавата, а не мома,подлога на турците облечена в мъжки дрехи.Успех г-н Генерал!

    Коментиран от #43

  • 40 P1amen

    1 3 Отговор
    Чудя се как нормални хора ,могат да харесват диктатурата на един политически дебил.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 иво

    1 3 Отговор
    ЩЕ И З Ч А Г Ъ Р Т А М Е радефф ОТ ВЛАСТА !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Сивата чапла

    0 4 Отговор
    Радев се оказа жалък службогонен, и подмолен при това.
    Дадоха му власт и той вкарва държавата ни в проект като Трите морета.
    Радев и мълчанието му със самолетната катастрофа,
    някак си не по мъжки.

    Няма да гласувам за Радев,
    за Герджиков след четвъртък ще преценя.
  • 45 Сурунту

    0 4 Отговор
    Абе привърженицоте на Пиночет /Радев /. Кога стана президент със гласовете на ДПС преди пет години що не скачахте бе. А тогава ДПС беше хубаво, не агитираше. Сега щото не подкрепят Радев, лумпените насъскани от милиционера Рашков ще си съдерат гърлата
  • 46 Гого

    1 1 Отговор
    Радев - 80 процента, шушомигата -20 процента и от университета да го махат, че за нищо не става. С орвръщение или не, това е ! Избираме между кон и кокошка.Всеки сам си решава..
  • 47 Читател

    0 0 Отговор
    Гласувай Народе за Генерал Румен Георгиев Радев, че мнозина учители от Враца, омъжени за родопчани, свекърва помакиня, свекър турчин, изгонена жената и стои на студено на квсртира мръсна, а дъщеря и внуци в САЩ. Много са случаите. Кога човек е здрав е желан, а след това отхвърлен от Бога. Да пази Бог. И ако не спечели, а той трвбва гн Радев да спечели, за да бъдат малкото останали българи да живеят спокойно в Бг. А на тези които плюят по близките ни на запад, по ок замълчете. Мъката си е тяхна. Нямат нужда от вас живеещите в България. Нъдете здрави и Ног да ви пази от зли духове и да ви закриля.