Last news in Fakti

19 Ноември, 2021 15:01 3 679 61

Дебатът между Радев и Герджиков: какъв президент ѝ трябва на България

  • румен радев-
  • дебат-
  • президент-
  • анастас герджиков-
  • българия-
  • балотаж

Радев говори кратко и с нежелание за позицията си за Крим

Дебатът между Радев и Герджиков: какъв президент ѝ трябва на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква е ролята на държавния глава в политическата система на страната - дали той трябва да е обединител на нацията? До този въпрос се сведе основният вододел в президентския дебат между Румен Радев и Анастас Герджиков.

Традиционното масово схващане е, че след като конституцията казва, че президентът "олицетворява единството на нацията", то той е длъжен да бъде неин обединител. Нищо подобно - този текст не е предписание, а описание. Нацията сама по себе си е налице, а президентът просто е нейното лице, нейната персонификация. Нацията е обединена или разединена и президентът я олицетворява такава, каквато е - обединена или разединена. Нито пък тя ще е единна по въпроса кое е най-адекватното ѝ лице.

Какъв трябва да бъде президентът?

От това олицетворение обаче проф. Герджиков, подобно на всички в тази папагалска традиция, изведе задължението президентът да е обединител на нацията. Което предполага държавният глава да е политически неутрален - теза, която Румен Радев отхвърли. Но изборът на президента е политически, той е част от политическия процес, който пък е партизиран. А политиката означава първо разделяне и борба между различни гледища. Надделяването може да включва обединение, но то е процес и никога не означава 100% обединение - иначе стигаме до "една нация - един фюрер".

Тезата за аполитичния обединител на нацията означава дистанциране от всички основни политически битки и, доведена докрай, води до обезличаване на държавния глава. Наистина, в предизборната си кампания по редица теми Герджиков избягваше да заеме ясни позиции, а в тв дебата практически занули позицията си за съдебната реформа, която нито било задължително да минава през промяна в конституцията, нито през смяна на главния прокурор. Но доколкото кандидат-президентът е участник в политическо състезание, той не може да е ничий, дори искрено да вярва, че е такъв. Най-малкото е зависим от тези, които го подкрепят или поне им дължи лоялност. Затова Герджиков не можеше да се опази от упреците на Радев, че няма нощни шкафчета - петното върху лидера на политическата формация зад него се стеле и върху него. Нито можеше да отговори защо бившият вътрешен министър, отговорен за побоя над неговите студенти миналото лято, се движи с него из страната като част от кампанията му. А за да уязви действащия държавен глава, Герджиков неизбежно стигна до оправдание или възхвала на политики от управлението на Борисов, използвайки абсурдни упреци, че служебният кабинет на Радев е трябвало да предприеме мерки срещу повишаването цените на енергията още през август, когато всъщност пазарът беше спокоен.

Така идеята на Герджиков за президента като обединител на нацията се саморазобличи до абсурдното положение да претендира, че той не е част от предишното статукво, но същевременно да го защитава: "Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са допуснали грешки, но са направили и добри неща, вие допускате само грешки". Контрата на Радев бе безпощадна: "Вие приехте да бъдете лицето на тези, които разграбиха България (...) Вие сте част от коалицията "Магнитски".".

Ако обединението на нацията не е изпразнен от всякакво съдържание лозунг, а политическа задача, то тогава националното политическо усилие с най-общ знаменател е осигуряването на законност, справедливост и просперитет за всички. Тъкмо като такъв обединител се заяви Радев. И даде ясно да се разбере, че това означава битка срещу, а не обединение с онези, които са превзели за себе си държавата. И съжали, че не е допринесъл режимът на Борисов да бъде свален по-рано. Ето тук Радев действително търпи упреците на Герджиков, че никога не признава грешките си. Но явно пилотските разбори на грешките са ирелевантни за ниво първи човек в държавата.

Радев се превърна в лидер на политическа борба едва в последните две години от мандата си. В първата половина от президентстването си той само се бранеше от ударите на Борисов, служейки му за боксова круша. Но това е нормален път на израстването на един политик и държавник, което вече е стигнало дотам, че 4 партии от левия до десния спектър го подкрепят за втори мандат. На подобно развитие и израстване в движение вероятно би бил способен и Герджиков.

Радев и темата "Русия"

Непризнаването на грешки или отказ от смяна или преформулиране на позиция обаче говори и за проблеми в развитието на политическото мислене на действащия президент. Радев говори кратко и с нежелание за позицията си за Крим и не я променя, за да не излезе, че се обръща на 180 градуса - нещо недопустимо за честта на един военен. Ядосаната реплика "Крим е руски, какъв да е!" може и да означава на езика на реалполитик, че фактическото положение е такова и няма какво да направим. Но то трябва да се изговори и на същия език да звучи например така: заради Крим дори САЩ не воюват, а Германия си строи Северен поток-2 - нищо че и двете го смятат за украински. Вместо това обаче Радев задълбава още повече и когато става дума за погазването на човешките права в Русия, отговаря също "изолационистки": "Преди да хукнем да спасяваме демокрацията в другите страни, нека видим каква е тя у нас - на командно дишане". Впрочем, Радев нито веднъж досега не взе отношение по репресиите срещу Алексей Навални. Но ако претендира да е голям държавник демократ и не от русофилия, а от прагматизъм е благосклонен към Кремъл, то би следвало да може да удържа едновременно две позиции. Една на справедливостта, чиито червени линии изискват поне признание: Русия анексира Крим, Навални е лидер на антипутинската опозиция и затова е в затвора. Другата позиция е на честността, колкото и нелицеприятна да е тя: България няма да се конфронтира открито с Русия, нито да търпи икономически загуби заради завладения Крим и затворения Навални.

Ако не може да удържа тези две измерения, политиката на Радев към Русия не би се различавала от тази на Борисов по резултат, който на думи не признава Крим за руски и защитава Навални, но строи "Балкански поток", купува ядрен реактор и не ще НАТО в Черно море.

Автор: Веселин Стойнев


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    64 13 Отговор
    Герджика мънкаше като слаб студент пред професор Радев и като чуеше отговора викаше:Да бе и аз го знаех ама се смущавам.ха ха ха ха

    Коментиран от #7, #27

  • 2 честен ционист

    37 2 Отговор
    Дилемата е голяма, дали тоя де козирува по-добре, или оня де се дупи по-сгодно.
  • 3 Хихи

    11 35 Отговор
    Всеки който обединява народа и мисли добро за хората. Но фигуранта не става.
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    38 1 Отговор
    Може да представляваш вълци и агнета , но няма как да ги обединиш ‼️
  • 5 Майна

    36 3 Отговор
    Истински патриот и родолюбец, не като тия марионетки!
  • 6 Достойният е :

    14 54 Отговор
    Герджиков

    Коментиран от #13

  • 7 😂😂😂😂

    8 44 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Стига с вицове, това го разказваи на децата си. Толкова злоба имаше в фатматка че срам за президент. Нещо за фейк новини за Турция, нещо за Унгария???
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    29 4 Отговор
    Относно Крим , добре е пишещите за анексия, ДА СИ ИЗЯСНЯТ КАКВО ЗНАЧИ АНЕКСИЯ ‼️
  • 9 Избирател

    43 8 Отговор
    Как какъв президент излишен въпрос- Радев е без конкуренция!

    Коментиран от #17

  • 10 Бамбука

    33 2 Отговор
    Стига с този Крим. Имаме си български приоритети. Всъщност какво каза за Крим провокатора кандидат за президент ? Някой чу ли го ? Каза ли нещо ? Каза ли нещо за корупцията , за АМ" Хемус", за милионите изнесени само преди десетина дни ? Някой чу ли коментар от това ...... ? Да не обиждаме животните, защото те са много по-достойни от него !

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БАЙ Х@Й‼

    26 3 Отговор

    До коментар #6 от "Достойният е :":

    Толкова достоен, че се отрече от партията която го издигна, от тези които го разхождаха и сякаш пак не чу , че същите са били неговите студенти ‼️ А може би като го изберете ще се отрече от избирателите си ‼️

    Коментиран от #21, #22

  • 14 истина е

    32 6 Отговор
    Президента трябва да е старият ,а не пастирка като по предният !
  • 15 Да бе

    3 20 Отговор

    До коментар #10 от "Бамбука":

    Ами нали хората на Радев управляват сега, не можеш се сетиш кой ги открадна тия милиони

    Коментиран от #41

  • 16 Българка

    31 4 Отговор
    Aкo oбeдинeниeтo нa нaциятa нe e изпрaзнeн oт вcякaквo cъдържaниe лoзунг, a пoлитичecкa зaдaчa, тo тoгaвa нaциoнaлнoтo пoлитичecкo уcилиe c нaй-oбщ знaмeнaтeл e ocигурявaнeтo нa зaкoннocт, cпрaвeдливocт и прocпeритeт зa вcички. Тъкмo кaтo тaкъв oбeдинитeл ce зaяви Рaдeв. И дaдe яcнo дa ce рaзбeрe, чe тoвa oзнaчaвa биткa cрeщу, a нe oбeдинeниe c oнeзи, кoитo ca прeвзeли зa ceбe cи държaвaтa. И cъжaли, чe нe e дoпринecъл рeжимът нa Бoриcoв дa бъдe cвaлeн пo-рaнo."
    Кратко, точно и ясно за достоен президент! Безгръбначния че.вей, лицето на чекмеджето, подкрепен от фереджето е срам за академичната общност! Надявам се да не е ректор на СУ циничният , алчен за слава и власт ,вулгарен чалгописец!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    5 16 Отговор
    Един народ, един Фюрер - и това е Радьев, нали така, товарищи!

    Коментиран от #25

  • 19 Guest

    2 17 Отговор
    Истински не като тия двамата , който да обединява и защитава интересите на гражданите , а не да се продава на ЕС,САЩ,ТУРЦИЯ и т.н в свой интерес , на тези избори ще пусна НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОЙ , защото и двамата са ми антипатични

    Коментиран от #40

  • 20 БСП за България и Радев

    23 6 Отговор
    Дебатът бе излишен. Каквото и да бе казал генерал Румен Радев пак в неделя получава 99,99%. Просто разхищение на телевизионно време
  • 21 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й‼":

    ..... бИли, а не билИ ‼️
  • 22 Достойният е :

    7 23 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й‼":

    Той па Радко много убав...........Цените скочиха тройно ама пак Борисов е виновен нали

    Коментиран от #23, #37, #53

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Патриот

    4 15 Отговор
    Алоу, цоциалистите-радевисти, време е всеки от вас да си закупи немедленно книгата "глина " и да я прочете. Разстърсила е Румен Решетников! Пък след това, този роман ще влезе за изучаване и в училищата, поняли 😀

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Стою касапина

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мунчо, бая се нервира по едно време. Почти изпи водата си от яд. А нервното му дишане се чуваше в микрофона. Другия също взе да надига шишето през пет минути. Абе и от двамата не става и чеп за зеле. Откъде ги намират тия?
  • 28 ИСТИНА Е

    17 2 Отговор
    Ако ГЕРБДЖИКА беше президент ,герберистката сган щеше да ни убива още 5 години !!

    Коментиран от #59

  • 29 Христо Христов

    13 3 Отговор
    От днес, всеки правоверен петолъчник да запомни, че Петър Дертлиев е най-добрият президент на България! Тъй рече Радьев!!!
  • 30 Клета майка България

    6 9 Отговор
    Ако президент стане Фатмака.....

    Коментиран от #35

  • 31 КПСС БКП

    14 6 Отговор
    Генерал Радев ще размаже мекотелото Герджиков в неделя !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Като се прави

    12 0 Отговор
    Дебат трябва да включва и въпроси на зрители задавани в ефир от самия човек, а не от водещите!!! Също така докато се задават въпросите претендентите трябва да са с детектор на лъжата! И това да бъде за всички не само кандидати за президент, а и тези за парламента!
  • 34 Патриот

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Купих я":

    На това му се вика скоростно четене, ашколсун! Радьев ще те награди подобаващо-снимка с Велислава Дърева и Костя Копейкин на фона на руското знаме на Красная плосчадь!
  • 35 ШКАФЧЕ С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ

    5 7 Отговор

    До коментар #30 от "Клета майка България":

    АБЕ ЗЕЛЕНИЯ ЩЕ СТАНЕ „ПРЕЗИДЕНТ ”АМА ОТ НАС КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ🤔НА КОЛЕДА ...САМО ЕДИН ПРАЗЕН ЗЕЛЕН....ЧУРАП😉
  • 36 Лъжливия Бабикян

    3 6 Отговор
    Най малко като БОКЛУ..а Радев
  • 37 БАЙ Х@Й‼

    14 0 Отговор

    До коментар #22 от "Достойният е :":

    Откога Президент определя цените в Парламентарна република ❓❓❓‼️‼️‼️‼️ Или още не бяха ти казали какво да пишеш , та се изходи неподготвен ‼️

    Коментиран от #58

  • 38 Христо Христов

    6 5 Отговор
    В името на пабьедата на Радьев - всеки петолъчник немедленно да направи по 50 лицеви !

    Коментиран от #46

  • 39 ДУМИТЕ СА

    9 7 Отговор
    ИЗЛИШНИ! ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ Е! ... И ЩЕ БЪДЕ СЛЕДВАЩАТА ПЕТИЛЕТКА ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ!!!

    Коментиран от #43

  • 40 митака

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Guest":

    Аууууууууууу направо се притесних!
  • 41 Да бе да КУ КУ

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе":

    7-месечното служебно правителство назачено от Радев е виновно за 12-годишните милионни грабежи на ГЕРБ начело с ББ.
  • 42 saso

    6 8 Отговор
    и двамата не стават,радев е злобен комплексар,а професора е подлизурко

    Коментиран от #44

  • 43 митака

    10 10 Отговор

    До коментар #39 от "ДУМИТЕ СА":

    ЧЕСТ И СЛАВА НА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ!!!
  • 44 Пък ти си

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "saso":

    ХАХО!
  • 45 адолф

    1 4 Отговор
    ф неделя ще гласувам за байден щот поне е забавен
  • 46 Ми ти бе

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Христо Христов":

    Ристьо кво ще направиш? Кларенетист!

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 жоро уудстока

    3 3 Отговор
    А има ли въобще нужда от президентска институция,харчеща милиони без реално да има правомощия?!
  • 49 Христо Христов

    5 5 Отговор

    До коментар #46 от "Ми ти бе":

    Аз ще си сипя Jack Daniels , пък ти си нарежи "Камчия " и си сипи самогон в чест на Радьев, пък като спечели в неделя, можеш да си купиш френска салата " Оливие " , известна в България като руска...
    Наздаровье!
  • 50 ЗАТВОР ЗА ФАТМИ

    5 5 Отговор
    РЕАЛНОСТИТЕ СА ТАКИВА:
    -КРИМ Е БИЛ И Е РУСКИ;
    -ФAЛШИВ Г€Йрoй-нaтo-БКП Г€Йрaл,
    ИДВA ТВOЯТ ТЪЖ€Н КРAЙ!

    ЗAТВOР ЗA ФAТМAКA -ПР€ДAТ€Л И КЛEТВOПР€$ТЪПНИК!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ПараШут

    6 7 Отговор
    Браво, генерал Радев, размазахте безапелационно голия охлюв Герджиков! Чест и почитания, с вас сме докрай!

    Коментиран от #54, #57

  • 53 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Достойният е :":

    Лижеш,лижеш и още има-яко се е напапкал тулупа!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 не може да бъде

    6 2 Отговор
    За мен лично е лесно обяснимо нежеланието на г-н Радев да говори за положението в Крим и това е чисто дипломатическа причина .Но все пак той реши че ще бъде насилие над съвестта му да не признае ,че Крим е руски с дипломатическата уловка -"в момента".Но аз бих искал да обясня нещата с по-груб език,и ще кажа ,че както от ЕК ,от САЩ и някои услужливи пуделчета положиха големи усилия да нацвъкат терена около кримският въпрос с фекалии, така че който реши поне малко по-отблизо да разгледа проблема,неминуемо ще настъпи някое миризлимо лайн.....Но така или иначе ,ще дойде моментът в който ще трябва да се признае -официално-че Крим е руска територия,и че държавата Украйна е преди всичко един неудачен болшевишки продукт,трансфомиран от колективният Запад в неудачен бандеро-националистичен антируски проект!И тогава някои ще трябва да се извиняват на Радев ,ако им е останала поне малко съвест,разбира се...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Спите ли

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "БАЙ Х@Й‼":

    Откакто е единствен във властта и управлява еднолично.
  • 59 Спите ли

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "ИСТИНА Е":

    Радев беше пРезидент 5г. и ви убиваше. Какво ще се промени? Последната е едноличен господар.
  • 60 Спите ли

    0 1 Отговор
    Някой знае ли защо изобщо трябва да има президент? Да има някой, който да помилва престъпници? Какво друго? Коректив на актовете на другите власти - рузултат 0. Да представлява държавата пред света - че той не решава нищо как да я представлява. Остана да назначава посланници и да награждава. Нямам предвит текущ или бъдещ президент.
  • 61 Лея13

    0 1 Отговор
    Тая "статия" е пълен буламач.Какви са тези едностранчиви дрънканици- през главата за краката!?И преди да говори по йезуитски и да мънка едни и същи популистки лозунги, като стар член на политбюро по време на манифестация,по добре да каже откъде е скочил и по случайност се е намърдал в президентството!Я колко удобно забравя КОЙ точно започна разграбването на тая нещастна държава! Нелюбимата му вече БКП-БСП, която преди пет години го издигна на този пост.Също и любимата му ДС, която услужливо го издига за следващ мандат.Така че по полека с обвиненията или по скоро-не така едностранчиво, както на нас ни е удобно.Тоя Румен е един менте патриот.Тва е положението.