Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 21:00 8 997 43

Как Лукашенко и Путин се надсмиват на Запада

  • беларус-
  • русия-
  • полша-
  • граница-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • ес-
  • европа-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко-
  • минск-
  • санкции

Какво точно е участието на Путин в тази криза?

Как Лукашенко и Путин се надсмиват на Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хиляди хора от седмици са блокирани на беларуско-полската граница. ЕС обвинява президента на Беларус Александър Лукашенко в това, че съзнателно прехвърля мигранти от Близкия изток към границата с Полша. Това е явно неговият отговор на наложените от ЕС санкции за потискането на гражданското общество и на опозицията в Беларус. Политици в Полша и балтийските държави преди това бяха заявили, че руският президент Владимир Путин подкрепя Лукашенко в разигралата се драма по източната граница на ЕС и НАТО. Междувременно към този хор се присъединиха и политически представители от Западна Европа. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, например, заяви, че „с подкрепата на Путин Лукашенко използва човешки съдби, за да дестабилизира Запада“.

Хибридна война срещу ЕС е невъзможна без съгласието на Москва

Павел Хавличек от „Асоциацията за международни отношения“ със седалище в Прага смята, че Лукашенко и сам е разбрал как може да използва мигрантите за личните си политически цели. А директорът на Програмата за партньорство с Източна Европа и Русия към Финландския институт за международни отношения (FIIA) Аркадий Мошес добавя, че тайните служби на Беларус са в състояние да организират прехвърлянето на бежанци и мигранти от Близкия изток до границите на Латвия, Литва и Полша, дори и без да ползват помощ от страна на руските си колеги.

Журналистът и експерт по темата за руските тайни служби Андрей Солдатов също е на мнение, че за тази операция Минск не се нуждае от помощта на Москва. „Тайните служби на Лукашенко имат добри контакти в Турция и Близкия Изток. Но Москва е била предварително информирана“, вярва той. За едно обаче са единодушни експертите: че Минск никога не би предприел хибридна война срещу ЕС и НАТО без изричното съгласие на Москва. „Русия и Беларус имат общо въздушно пространство, обща система за противовъздушна отбрана, а на практика също и обща гранична защита. Москва не би позволила на Беларус да действа без нейното съгласие“, казва Хавличек. А Солдатов допълва, че на хората на Лукашенко дори не им се налага да искат специални информации от Русия, тъй като в рамките на общата им гранична защита двете държави постоянно си обменят такава.

Какво цели Путин, каква е задачата на Лукашенко?

Според Аркадий Мошес, с тази криза Путин се опитва да напомни на Запада, че той се нуждае от Русия по всички въпроси, засягащи тъй нареченото постсъветско пространство. Освен това той иска да покаже на руснаците, а и на приятелите на Русия в Западна Европа, че ЕС е слаб и неспособен да реши проблема с миграцията. „Ако не пусне мигрантите вътре, ЕС е жесток и лицемерен, а и нарушава собствените си хуманитарни принципи. А ако ги пусне – се огъва като слабак“, пояснява Мошес. Павел Хавличек смята, че Лукашенко иска най-вече да накара Запада да преговаря за прекратяване на сегашната криза. Защото дори тези преговори да бъдат неофициални, те биха му осигурили онази легитимност, която сега му отказват както ЕС, така и САЩ. На второ място Лукашенко иска да засили изолацията на Беларус, да спре бягството на сънародниците си в чужбина и да постави обществото под пълен контрол. Според Кир Джайлс, стратегически съветник в лондонския „Кралски институт за международни отношения“, очевидно става дума за „някаква форма на изнудване“.

Аркадий Мошес е за твърд подход от страна на ЕС. „Най-доброто решение е мигрантите да бъдат връщани обратно. Те пристигат в Беларус легално – с визи, поединично или групово, а тъй като Беларус е мирна страна, в която не се води нито война, нито има някакви катастрофи, те могат да кандидатстват там за убежище. Ако обаче тези хора искат непременно да стигнат до Германия или Швеция, те вече не са никакви бежанци“, посочва той. На друго мнение е Павел Хавличек. Според него, ЕС не бива да проявява жестокост, като просто връща от границата мигранти, тласкайки ги обратно в ръцете на Лукашенко. Това противоречи на европейските принципи за хуманно отношение, припомня той. Но и тримата наблюдатели смятат, че санкциите биха могли да бъдат и по-строги. А Хавличек твърди, че те трябва да засягат и руските интереси – например руски компании, които инвестират в беларуски фирми.

Санкции и за руски фирми?

Джайлс пък е за това да бъдат санкционирани отделни лица или компании, до които ЕС може „да се добере“. Резултатна, например, се оказа заплахата на Брюксел да санкционира ирландски фирми, които дават на лизинг самолети на беларуската авиокомпания Belavia. Междувременно беларуският авиопревозвач обяви, че спира да качва пътници от Турция, които са граждани на Йемен, Сирия и Ирак. Джайлс не смята, че ЕС ще дръзне да налага санкции и на руската „Аерофлот“, но дори и самото споменаване на тази заплаха, според него, би било стъпка в правилната посока. „Новото и най-неочаквано развитие в сегашната криза е това, че ЕС има единна позиция и изразява безусловната си солидарност с Полша, Литва и Латвия – независимо от спора с Варшава за съдебната реформа. Това е изненада за всички, които отдавна следят политиката на Брюксел, но също така и за Путин, и за Лукашенко“ добавя Джайлс.

Автор: Константин Егерт


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    96 5 Отговор
    Някой да ми обясни , запада нали им унищожава държавите за да отидат и да им работят. Тогава защо не ги приемат и всичко да приключи

    Коментиран от #28

  • 2 НАТО

    12 78 Отговор
    Да не им изстинат усмивките само.

    Коментиран от #15, #17, #39

  • 3 Владимир

    56 27 Отговор
    32 години без майка РФ🇷🇺 от ден на ден става все по-лошо другари
  • 4 Е.С.

    85 4 Отговор
    Ха-ха-ха! Пак дойче зеле!
  • 5 6969

    109 9 Отговор
    Ами то си е за смях...така наречения Запад, който някога е бил символ на прогрес и велики открития, днес изнася само...джендърщина.

    Коментиран от #42

  • 6 юден веле

    63 6 Отговор
    "Според Аркадий Мошес"

    Този е сложил едно С на фамилията си, за по-благозвучно и за заблуда.

    Коментиран от #33, #40

  • 7 Верно ли

    70 6 Отговор
    Че той Запада си е за осмиване с цялата си човеконенавистна политика на глобалистките пионки, кво толоз?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мггг

    79 10 Отговор
    Русия като затвори трасетата за западни компании през Сибир и ще видиш ти какво е санкция. Поне изчакайте да мине Февруари и да не зависим от газта и въглищата толкова.

    Прави краставици, щастливи кокошки и весели крави, вятърни перки, електрически коли, задължително боцкане, зелен сертификат... СИВ и СССР са вече розови сънища.
  • 10 Дойче зелета,

    80 5 Отговор
    Защо не напишете и как баба Меркелица канеше приматите отвсякъде и ги черпеше със сладки,подаряваше им мечета, зайчета, балони, за да "облагородят" джендър-населението в гейропа и за да ги ползват за евтина неквалифицирана работна ръка... Вместо тях обаче си докараха терористи и престъпници! Към вашите продажни политици насочете пропагандата си,лицемери!
  • 11 Каква забава

    7 49 Отговор
    Те, сатрапите имат много свежо чувство за хумор. Например тов. Сталин много обичал на вечеря с царедворците си в Дачата да обяви, че смята да се оттегли от властта. После се дръпал и гледал реакциите на гзблизците. Те и товарищите Боярщик и Колхозник се заливат от смях със Запада. Абе весела нация , спор няма....
  • 12 Ленин

    10 49 Отговор
    Сега се смеят насила,по късно ще реват с кървави сълзи.
  • 13 Гошо

    47 2 Отговор
    Не само ви се смеят ами са хванали и едни да хвърлят камъни по вас та по чевръсто да подскачате ,за да е още по смешно
  • 14 другарят

    40 3 Отговор
    Какви "експерти", какви дълбокоумни заключения! Направо ужас!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 некой си

    41 5 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ДА МЪЛЧИ ДА НЕ СЕДИ НА СТУДЕНО В ЪГЪЛА
  • 17 Красная Армия

    42 4 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО":

    Дали така ще стане? Пропагандистите на лъжливата соросня ДВ!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Някой

    41 4 Отговор
    Ми, нормално. Остана ли някой, който да не се е изгаврил с ЕС? Част от колекктивният Запад.

    Иначе, поредната вкисната манджа от DW. Много нескопосана пропаганда.
  • 20 Сесесере

    6 31 Отговор
    Русофилнята пак се разквича!
  • 21 СССРБарета

    26 1 Отговор
    Това е нищо повече от една долнопробна от една статийка! МНЕНИЕ което не ни интересува!
  • 22 Анонимен

    26 3 Отговор
    Много се радвам, че някой се надсмива над Запада. Обикновено Западът се надсмива над другите.
  • 23 Целия свят подкрепя Полша

    5 28 Отговор
    Прочетете коментарите в ютуб.Александър Изтрещелко стана за смях

    Коментиран от #30

  • 24 пациент

    14 3 Отговор
    зелева чорбица с привкус на хайли лайкли и олмост съртанли, както обикновено... смята (към половин дузина пъти), вярва и пр.
    и, разбира се, санкции!
    циркаджии, сър.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Изтрещелко

    6 18 Отговор

    До коментар #25 от "Тётя Вова ,":

    Го мразят всички ,дори собствения му народ.Късно е,времето на Сталин отмина.
  • 28 салам алейкуум

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "САНДОКАН":

    Запада иска природните богатства на Русия това е цялата работа ...

    Коментиран от #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 хихихихихи

    19 1 Отговор
    Йес познах, DW! Даже не я прочетох, предположих и погледнах кой е автора!
  • 32 Сигурен съм

    17 1 Отговор
    Че факти са собственост на на дойче веле..пропаганда!така беше и преди 40 години 😇
  • 33 123

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "юден веле":

    Балтийски еврей
  • 34 Възмутен

    21 1 Отговор
    Тези малоумници защо не квичаха когато господарите им се месеха грубо във вътрешните работи след изборите в Беларус и определяха Лукашенко като сатрап и изрод? Еврогейовете се вживяват на световни ментори, но няма да им се получи. Има държави с достойнство и национално отговорни. Не всички са като България - васални и безгръбначни, за съжеление. Нашия път е заедно с Вишеградската четворка, но политиците ни са пълни недоразумения и човешки, освен политически.
  • 35 100

    2 0 Отговор
    Е, как? Тъпо.
  • 36 Един

    3 6 Отговор
    Те не се надсмиват, а се подсмиват, щото завиждат на запада.
  • 37 Tito

    11 0 Отговор
    Евро гейовете от Брюксел във паника
  • 38 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Вината изцяло е на Запада. Те ги поканиха всичките /нещо сега се правят на забравили/! Освен това по нищо не личи че са разбрали какво значи Държавна граница! С цялото си поведение до сега Запада дава сигнали че приема емигранти /уж по хуманитарни причини/, което всички емигранти без изключение мислят за себе си и го използват! Изключително сбъркана политика която акумулира големи проблеми за бъдеще! А трябва да се има предвид че огромната част от емигрантите са мюсулмани които изобщо не се интегрират а се капсулират и радикализират! Малоумието на Запада ще струва много скъпо след време!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 То тяхното "ес" си е "s".

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "юден веле":

    Това е опашчица. То така се и нарича като прилепена частица.
  • 41 И ще получи част от тях!

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "салам алейкуум":

    От което ще заповръща от всички възможни телесни отвори!
  • 42 Учителя

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "6969":

    " Някога Запада бил символ на просперитет " ...фактът ,че никой не остава в Беларус и не тръгва към Русия е достатъчно показателен за просперитета на Запада.Тези бедни и гладни хора дори и за миг не си помислят да останат в Беларус и Русия защото знаят ,че и там е същото ,като в Сирия и Афганистан.....мизерия.
  • 43 Антон Антонов

    0 0 Отговор
    Да си приемат бежанците от съответните държави където налагаха великата си демокрация посредством военни действия. Съсипаха милиони животи и продължават да забъркват още по-голям конфликт.......да не дава Господ да се случи. Европа деградира....нищо добро не ни чака ,това е истината