Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 16:00 18 289 94

"Или България ще загине": защо толкова българи харесват Костадинов и "Възраждане"

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • герб-
  • продължаваме промяната

Ако партиите на промяната за трети път тази година не родят нищо смислено, акциите на този политически проект, както и на други подобни на него, може рязко да тръгнат нагоре

"Или България ще загине": защо толкова българи харесват Костадинов и "Възраждане" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Против НАТО и ЕС, против Ковид мерките: с тези искания националистите от "Възраждане" влязоха в парламента. Защо толкова българи ги харесват - дори и в чужбина?

Влизането на "Възраждане" в 47-то Народно събрание (НС), както и фактът, че лидерът ѝ Костадин Костадинов стана четвърти в кандидат-президентската надпревара, са знак за опасни процеси в недрата на партийната система. Въпреки острите конфликти, в които влязоха формациите в 45-ото и особено 46-ото НС, нито една от тях не е срещу членството на България в НАТО и ЕС. При "Възраждане" е точно обратното - партията настоява за излизане от Пакта, както и за предоговаряне на параметрите на членството на страната в ЕС; а ако последното не се увенчае с успех, според г-н Костадинов е нужен референдум за напускане. Не е изненада, че "Възраждане" е и срещу влизането на страната в еврозоната. "Или ще отхвърлим американския васалитет, или България ще загине", казва той.

Дори в "квартала на богатите" харесват "Възраждане"?

Първата причина за успеха на формацията е в неспособността на предишните два парламента да сформират редовно правителство. Векторите на промяната, за която настояха избирателите на 14 ноември, са твърде различни. Единият път, представен от новата "Продължаваме промяната" (ПП), е проевропейски - той е за изпълнението на ангажиментите към НАТО, за реформи на базата на достиженията на "западната цивилизация" (по-стриктно прилагане на принципи като върховенството на правото и разделението на властите, в името на изкореняването ендемичната корупция, на повишаването на благосъстоянието на обществото като цяло). Другият път, въплъщаван от "Възраждане", е евразийска магистрала - той е израз на зле прикрити симпатии към Русия на Владимир Путин и нейната ценностна система, предрешени като "български патриотизъм".

На този фон е куриоз, че "Възраждане" отново, както на изборите по-рано тази година, се представи сравнително добре в чужбина и получава 6.2% процента от вота там, което е повече от този за БСП. За "Възраждане", например, са отишли около 14% от гласовете в "квартала на богатите" - "Ориндж каунти", Калифорния, САЩ, както и 13% от гласовете на българите в Австралия.

Едно от възможните обяснения е, че този "патриотичен вот" в чужбина е реакция на части от българската диаспора на анти-имигрантски настроения; възможно е и съвсем друго - в САЩ, например, да има припокриване с антиваксърската, консервативна реторика на Тръмп. Нужни са още данни, за да се изведат причинно-следствени връзки (трябва да знаем, напр. каква е степента на интеграция на подкрепилите "Възраждане" в чужбина, какъв е доходът им там и т.н.).

Авторитарните нагласи работят за партии като "Възраждане"

През 2021 повече българи вярват в предимствата на демокрацията (в сравнение с 2018) и смятат, че тя е най-добрата форма на управление (56% днес срещу 45% преди три години, данни на "Алфа Рисърч"). И все пак: през 2021 година 28% от хората в България не са убедени в превъзходството ѝ.

Изследване от 2020 на PEW Research Center, проведено в 19 държави, от които 16 членки на НАТО, показва, че българите предпочитат връзките с Русия пред тези със САЩ; българите са и "шампиони по харесването на Путин" - цели 62% имат доверие в руския президент. Потенциалът на т.нар. "националистическа ниша" в България е приблизително 15% от избирателите. Разочарованието от ИТН, които обраха вота в този сегмент за сметка на формации като ВМРО, сега намира отдушник в лицето "Възраждане".

65% от далите гласа си за "Възраждане" са на възраст между 31 и 60 години, а всеки пети е под 30 години. 46% са висшисти, а 48% са със средно образование ("Галъп"). Около половината от избирателите на партията са новопривлечени - около 16% от онези, които на 14 ноември са гласували за "Възраждане", на изборите през юли са подкрепили ИТН.

НЕ на Ковид мерките? Музика в ушите на мнозина

Още една възможна причина за резултата на "Възраждане" е в критичната риторика към здравните мерки, предприети за справянето с Ковид кризата. От формацията са за незабавно премахване на зеления сертификат и всички ограничения. Посланията на "Възраждане" са музика за ушите на мнозина в най-слабо ваксинираната държава в ЕС, в която 52% смятат, че вирусите са правителствена разработка за контролиране на свободата им, а всеки трети не се интересува от научни новини ("Евробарометър"). За успеха на Костадинов роля изигра и дефицита на отговорно политическо лидерство - противоречивата политика на кабинета "Борисов" 3 , както и на служебните правителства спрямо пандемията.

Ако и този път партиите на промяната не успеят...

Не на последно място, кампанията на "Възраждане", в която имаше ясно формулирани послания, които г-н Костадинов защити в телевизионните студиа на големите медии, явно е достигнала до много хора и е допринесла за относителния успех на формацията.

Най-вероятно "Възраждане" ще бъдат в изолация в 47-то НС. Но ако партиите на промяната за трети път тази година не родят нищо смислено, акциите на този политически проект, както и на други подобни на него, могат не само да продължат да се покачват, а рязко да тръгнат нагоре.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    249 29 Отговор
    Коцето март месец ще има огромно мнозинство след като Кирето е флаирал икономиката, боцнал ни е по няколко бустера и признал Македония до Велинград.

    Коментиран от #23, #70

  • 2 дойче пу

    248 15 Отговор
    "Авторитарни нагласи" - по-авторитарни нагласи от задължителната ваксинация и ограничаване на правата на неваксинираните НЯМА!
  • 3 Сиганин

    31 178 Отговор
    Този е от нашите хора. Вижте баща му , първият му братчед. Чисти сигани.
  • 4 ke da

    44 279 Отговор
    НИКОЙ НЕ ХАРЕСВА КОСТА КОПЕЙКИН, САМО РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ И ИЗОСТАНАЛИТЕ РУСОФИЛИ!
  • 5 лили

    43 235 Отговор
    Едил луд излезе от парламента ,но друг го замести!!!!Жалко за овце=те гласували за него !!!

    Коментиран от #45, #80, #91

  • 6 Гумен Гадев

    219 19 Отговор
    Айде, поредния пасквил от соросоидните медии, страх тресе кочината, квиииик
  • 7 КОТарАК

    171 4 Отговор
    тия няма ли да анализират що харесваха нац,социалистите навремето? те , евроидиотите ще анализират нас!!! ние когато сме имали държава са живели в блатата в колиби ,а турците в пещерите около Сър Даря. смятам че ще дочакам да видя катастрофата им
  • 8 Последния Софиянец

    141 15 Отговор
    Трябва да дадем шанс на младите учени хора да работят за България вместо да чистят тоалетни в Германия.И да спрат да ни занимават вече с този Ковид.Има вече лекарства и ваксини.
  • 9 ПЕНКО

    155 10 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ЗАРАДИ ДИКТАТУРАТА НА САЩ- ДЕ ГОЛ Е ИЗВАДИЛ ФРАНЦИЯ ОТ НАТЮ !!!??? ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ УЧАСТВАТ ФРЕНСКИ;НЕМСКИ ;ИСПАНСКИ И НИДЕРЛАНДСКИ ВОЕННИ , А САМО АМЕРИКАНЦИ /ТУК-ТАМ РУМЪНЯСКИ И ШЛЯХТИ / !?!?!?!?
  • 10 SH BG

    209 29 Отговор
    България ще загине точно ако и Възраждане не успее да я спаси...!!!

    Възраждане е надеждата за България...!!!

    Дааа...!!!
  • 11 Начо

    32 159 Отговор
    Защото не го знаят какъв б.к.ук е копейкин
  • 12 no name no face no number

    161 22 Отговор
    Само Еъзраждане, аз им дадох шанс да покажат, че са достойни и носители на промяна, единствените носители на промяна, другите предлагат същото като до сега нищо ново. Ще ги следя, ако държат на думите си ще ги пидкрепям и в бъдеще.
  • 13 Сесесере

    29 169 Отговор
    България, руската дупка на Европа, пълна с откачени русофили!

    Коментиран от #85, #87

  • 14 ПУТИН

    25 141 Отговор
    РУБЛИ МНОГО РУБЛИ И КОПЕЙКИ
  • 15 Българин

    205 14 Отговор
    Щом Дойче Зеле напада Възраждане и хвали Кирчо, ясна е работата
  • 16 ????

    190 19 Отговор
    Защото до гуша ни дойде от еврогейски и краварски подлоги и от анти руска пропаганда!
  • 17 Без име

    26 162 Отговор
    Поради ниската избирателна активност тоя влезе в парламента.
    Много,ама много простттт народ живее в нашата мила родина.

    Коментиран от #59

  • 18 Диван медия

    111 3 Отговор
    Всяка една медия трябва да е балансирана, безпристрастна, за да се нарече медия. Подобни пасквили като това по-горе не са от полза за никого. Ако се питате защо сме разединени, ето тук е ключът.
  • 19 Грульо

    164 13 Отговор
    Харесват го защото иска да прави това, което иска народа. :D И за разлика от досегашните популисти, дето ги гледаме 31 години, Възраждане вдъхва най-много доверие с решителснотта си да не правят компромиси с интересите на народа. На народа му омръзна от марионетки, дето мислят как да угодят на себе си и чуждите си господари. А в днешно време всичко фалшиво много лесно си проличава, подлогите нямат печеливш ход освен да избягат навреме с шкафове или там каквото имат.
  • 20 Анонимен

    126 10 Отговор
    И на мен само тези ми харесаха.
  • 21 Затова

    16 68 Отговор
    Не сме народ а мърша
  • 22 Ицо

    146 7 Отговор
    Щом всички медии са срещу тях работата е ясна.
  • 23 Посетител

    81 2 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Да, но белята ще е станала: и Македония и боцкането и останалото... Ще бъде малко пирова победа. Иначе няма да е лошо.

    Коментиран от #34

  • 24 РЕАЛНО

    19 115 Отговор
    копейката е един обикновен шарлатанин и използвач, говори врели некипели и атакистите, антиваксъри, му се вързват, толкоз им е акъла, скоро ще се видят прелъстени и изоставени ..............!
  • 25 Тошко

    16 61 Отговор
    Болни хора много за Карлуково
  • 26 Gen Gurko

    108 6 Отговор
    Щом процесите в страната са опасни за вмирисаното зеле, значи изборът ни е бил правилен, макар че лично аз очаквах повече подкрепа. Но това е само началото.
  • 27 no name no face no number

    50 7 Отговор
    Да за съжаление прав си щом избрахте ПП значи има много такива да
  • 28 Коко

    21 103 Отговор
    Това е една популистка партия и нищо друго . Въздух под налягане с руски субсидий.Но една малка част от българите все още обичат да вярват на популисти и откровени лъжци. Като се почне от лека му пръст Жорш Ганчев, другаря Сидеров..но на всички след време съдбата е една и съща.На боклука на историята.Е поне сме много умни ,първо те хубавичко ще се облажат с депутатски превилегийки и заплати, но това е домокрацията. К.Костадинов, първо е бивш член на ВМРО, второ господарите му гледат на изток и трето попитайте гражданите на гр. Добрич какво мислят за бившия директор на Историческия музей в градът. Иначе кервана си върви и бладарение на някой български гласоподаватели на него се качват всякакви клоуни.

    Коментиран от #54, #88

  • 29 Аман

    70 3 Отговор
    от страхливци. Кой е този "автор", чието мнение можело да не отразява мнението на редакцията и на зелето? Че то всеки знае какво им е мнението и кой е най-вероятния заподозрян за автор.
  • 30 Айде

    106 13 Отговор
    И зелето се включи в острелването. Значи правилно съм гласувал за Възраждане. Следващия път колкото и да фалшифицирате избора на българите, Възраждане ще има мнозинство в Народното събрание! Запомнете го добре!
  • 31 Перо

    81 6 Отговор
    От Възраждане не са против каквото и да е членство,а са против политиката на опростени възможности за референдуми,допитване,дебати и други инициативи за пряко управление на важни за обществото и бъдещето въпроси!
  • 32 безпартиен

    13 63 Отговор
    Голям успех-4% от 40 % гласували!!!!!!!??????
  • 33 ivo

    97 14 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ И АТАКА БЯХА ЕДИНСТВЕНИТЕ СРЕЩУ НАТО, ЕС, САЩ, КОВИД ФАШИЗМА И ЦЯЛОТО КОЛОНИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ИЗБОРИТЕ НА 14.11.21Г.!!! ДА ГИ ПОДКРЕПИМ МАСОВО НА СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ, ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ!!!!

    Коментиран от #75

  • 34 магаре и космос

    1 39 Отговор

    До коментар #23 от "Посетител":

    Няма да е пирова, ние с коегите антифъксинатори се споразумяхме за обща империя, след като приключи фъксинацията. Ще започваме от Азорските острови и Атлантика. Там Йоло Денев ще призовава Тангра, в тунела под Ламанша ще направим писта за Дачии, в Хамбург ще базираме имперския флот; На север ще добиваме сьомга, а на границата с Беларус ще подготвяме армията за наксирането на Русия. проблемите ще бъдат на Юг, африканците също не се фъксинират. Предложението е да обявим Африка за македонска територия и да уцелим два заека с един куршум.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ComfortablyNumb

    4 50 Отговор
    Извода и в Ориндж каунти е пълно се не много умни ганчовци. Само тайно се надявам от моите приятели ( гласували в тая секция в Тъстин заедно с мен...) никой да не е гласувал за Костя ... Ситуацията ми напомня много изборите през 2001 когато "умните" българи в Ориндж каунти, България и на всякъде по света бяха луднали че цара ще ги оправи, тогава с много хора си развалих отношенията като им обяснявах че цара е менте ... не се учи тоя "народ" , а момента е исторически заради Македония ... В 2001 Ганчо изкара късмет че с цара който малко крадеше все пак влезехме в НАТО и ЕС и остави западната посока на държавата след Костов. Днес Кирчо и Кокорчо ще предадат един 1300 годишен български идеал за Македония без да се замислят . Почва се вече на България и трябва за външен министър "македонеца" Виктор Канзуров а изглежда ще получи евреина Даниел Лорер ...
  • 38 Сандо

    49 3 Отговор
    Къде е името на автора?Кой се крие зад материала и чии интереси защитава?И още:Факти рупор ли са на ДВ,или просто печатат материалите им срещу заплащане?
  • 39 По добре

    64 12 Отговор
    Костя Копейкин отколкото джендърите от запада и Киро харвардския продажника
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Човека Коза

    77 6 Отговор
    Чрез Възраждане срещу сороснята lYl Да живее България! 🇧🇬
  • 42 ЛЪЖЕЦ

    7 66 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ БИОГРАФИЯТА НА ДРУГАРЯ КОСТАДИНОВ И МОЖЕ И ДА ОТКРИЕТЕ ВРЪЗКА МЕЖДУ НЕГО БОЙКО СТАНИШЕВ ПИРИНСКИ И ГЕРГОВ !АЗ НЯМА ДА Я ЧЕТА И НЕ СЪМ Я ЧЕЛ , НО НЕ ГО СЛУШАЙТЕ КАК ВИ ЛЪЖЕ !
  • 43 БАЛЪЦИИИИ

    10 55 Отговор
    ПОЗНАВАМ РАЗНИ ХОРА КОИТО МИ СЕ ПОХВАЛИХА ЧЕ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ДБ ИЛИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ .........НА ВЪПРОСА ДАЛИ ГИ ХАРЕСВАТ ИЛИ ДАЛИ ЗНАЯТ КОИ СА ОТГОВОРА НА ВСИЧКИ БЕШЕ ЧЕ ГИ ХАРЕСВАТ ........ КАТО ИМ КАЗАХ КОИ СА МИ КАЗАХА ,,- МИ ТИ ЩО НЕ МИ КАЗА ПО - РАНО ?" ................
  • 44 DW,

    74 7 Отговор
    трудно се справяте с анализите. За да разберете по-лесно, К. Костадинов е нещо като българския Орбан.
  • 45 Стария

    40 4 Отговор

    До коментар #5 от "лили":

    По добре овце от колкото гъзоблизци като тебе
  • 46 ССсс

    82 4 Отговор
    Само да поясня на новородените.Дойче Веле е американска медия още отъ времето на студената война и нищо итинско няма да чуете или прочетете освен лъжлива пропаганда.А защо харесвам Възраждане...защото това което те имат за програма аз като българин го имам в главата си от 30 години.Защото Възраждане е единствената българска партия в този парламент за разлика от останалия пълнеж от лакеи на чужди интереси.Ето една малка Хътватия вчера,се осмели чрез министърпредседателя си да каже че мерките в Австрия са новия фашизъм......Защо не искам да съм в НАТО.Защото не искам най мразената държава в света да ме изнудва да и плащам 3 милиарда за чертежи на самолети.Ами внучката ще ги нарисува по хуибаво и няма да иска на никой пари.НАТО унищожи 4-тата армия в Европа и наряза на скраб годно и в момента актуално оръжие без аналог за над 1 билион долара.Само ракетните ни войски бяха в порядъка на 1 билион долара.Мразя ЕС,защото от 30 икономика в света по данни на ОН през 1989г,сега сме най бедната и жалка държава не само в Европа а и в света.
  • 47 Директно:

    70 9 Отговор
    Ако нещата следващите месеци не потръгнат добре икономически за България и продължат да копират малоумниците от ЕС с безумните мерки заради фалшивата "пандемия", на следващите предсрочни избори Възраждане ще е първа политическа сила! Помнете ми думата!
  • 48 Георги Кашотов

    76 15 Отговор
    Опасни процеси ли, вие добре ли сте, Възраждане е единствената нормална партия в България. А опасни са такива като вас чуждопоклоници които ни докараха до робско състояние.
  • 49 Ами

    14 47 Отговор
    харесват тоя продажник, щото толкова им е акъла! Ко да ги праиш с това интелектуално ниво?
  • 50 Алооо

    13 46 Отговор
    Волен Сидеров 2,повтаря се колелото отначало. За нищо не стават и само подпомагат ДПС да останат на власт.

    Коментиран от #55

  • 51 Marinov

    47 7 Отговор
    Понастоящем България е доведена от Властимащите в КОЛОНИАЛНО ФЕОДАЛНА Западна ПРОВИНЦИЯ и е НОРМАЛНО некой Българи да осъзнават това и да подкрепят партиите които се борят за ВЪЗТАНОВЯВАНЕТО на Нейната НЕЗАВИСИМОСТ и ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ на ЗАВЕЩАНОТО им от ПРЕДЦИИТЕ и Хилядите дали Живота си за Своодата на България и за изграждането и като ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА!!! Затова и те ПОДКРЕПЯТ и ГЛАСУВАТ за Програмата за ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА издигната от тази Партия!
  • 52 Райна Княгиня

    25 5 Отговор
    Ода за Бойко Борисов

    Браво радвам се, че си загубил.
    Най- сетне да не можеш да подкупваш и фалшифицираш. Много се радвам и много съм щастлива.От сърце ти го желая, сега и в затвора да отидеш най-ще е добре.
    Хайде миличък направи го сам, да не разиграваш пак театър.Никой не те слуша и уважава вече, няма за какво.
    Ти си пропаднал тип и трябва да си получиш заслуженото, а не цял свят да ни смее зарад теб.
    Покай се, отиди си, разбери краят ти настана.
    Краят на по- тежко робство от турското.
    В Германия особено просто едва сдържаха усмивките си хората, като излезеше на сцената с Меркел.
    Не, че тя е по- добра от тебе, но просто и липсва воята простащина и дебелащина.
    Хайде скъпи иди си, махни се вече от българската сцена.
    Свърши царството на Мутрите, отиват си завинаги.Който се награбил, награбил се, който убивал, наубивал се,
    наситил се.
    Край ура, мутри вън, в затвора всичките.
    На кладата!
    Сам самичък в затвора да изгниеш, там да те затворят, с дебели, железни вериги да те вържат и синьо небе да не видиш.
    Виждам те в карирана пижама с вериги на ръцете и с тъжни плачещи очи нагоре да гледаш.
    Греховете да изкупиш, що си ги направил: Бедни пенсионери да гладуват, деца от глад да плачат, родители да страдат и да няма с какво да ги нахранят.Зимата от студ да мръзнат.
    Младежи по чужбина да ходят, като роби да се продават и всички да ги тъпчат и се гаврят.
    Дойде разделно време за греховете си да плащаш.
    Знам те Мутро, чух те как едно време те
  • 53 КонТрол

    47 3 Отговор
    Щом зелето пише против някой то той най-вероятно е човек на когото може да се има доверие.
  • 54 Райна Княгиня

    24 6 Отговор

    До коментар #28 от "Коко":

    Коко не му завиждай.
    Той е единственият най- умен сред всичките лицемерни слагачи.
    Ако не го саботират, само той ще ни спаси.
  • 55 5315

    3 29 Отговор

    До коментар #50 от "Алооо":

    Не само Волен, а и Веселин и Валери - 3 В 1.
  • 56 А вие защо харесвате Меркел

    34 3 Отговор
    Що за нагли манипулативни статии.
  • 57 Един

    43 4 Отговор
    До кога бе уважаеми В ЕС ни вкарахте без референдум В НАТО пак така И това момче като ви се опря и ви казва истините много било лошо Е стига вече Много им стана на дюнмета та в тази държава
  • 58 Кккк

    46 6 Отговор
    Успех на Партия Възраждане.Щом соросоидния парцал Дойче зеле пищи срещу Възраждане то това значи ,че това е Възраждане е правилния избор за българите
  • 59 Войникът

    28 4 Отговор

    До коментар #17 от "Без име":

    Ама ти сериозно ли!?! Вързахме ,та цъфнахме даже с досегашното управление и участието ни в ЕК и НАТО,като досегашните ни политиците не гледат за интереса и просперитет на държава и народ ! На последно място по всичко в ЕК ! Аре моля се скрий някъде с това изказване! Лека вечер и бъдете здрави!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Коко

    4 36 Отговор
    В Лондон са гласували за тая партия на копейкин, но там живеят олигаси руски. И кво ни беше, че 20 г получавахме една и съща заплата от 100 лева за средно специално и 170 лева за еисше образовсние. В лондон получава един миещ кенефите над 4 хиляди паунда и нагоре. Руски тролове, съотношението Костафин Възраждане : ПП ПП в 1 : 1. Процентите са изравнени на коцето и хърватски умни момчета. Простотията не хофи по гората коце, а по хората. Извини ме, но това е лично мое мнение. Помним 1978 Георги Марков бе убит на спирката в Лондон, с отровен чадър. Да живее Кралицата. Там е Демокрацията, във Великобритания, не и в Бг. Бг е бандитска, добре, че дойде Гн Радев. И победа за Румен Радев, а не за разни пиянки, наркомани, по Бтв го каза при гърка, що за стока сте с Волен бутилката. Водката, белото. Мерси

    Коментиран от #92

  • 62 Четец

    3 25 Отговор
    От селяндури акъл и от млади при коцето акъл втора употреба, мерси. Бъдете здрави и не бъдете наивни лондон. Не побъркахте децата на България изгонени от бкпбспбкпдпсбкпгерб. Дочуване. Многи си прост. Простено ти е, не си живял навън, страхотно е. Тук е феодализъм и цингарела. Кой луд да се върне в Бг да ви робува за жълти стотинки. Успокойте се наивници. Не вярвайте на пропаганди. Измийте се и в Неделя гласувайте по съвест за РРадев.
  • 63 Анонимен

    4 20 Отговор
    Като ви мързи всички ще загинете. Стягайте се да се трудите, за да я има българия. Нито турци, помаци са ви виновни. РАДЕВ ПОБЕДА В НЕДЕЛЯ, ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ.
  • 64 1111

    2 14 Отговор
    Борисов ви разглези. Трябвало е много неща да свърши, а не да оставя други да му я свършат, като Гн Рашков. Бюрокрацията е утроена, многобройна. При живково при 9 млн Бг бе много по-малка, или за да се върнете в старото тогавашно минало обратно. Те младите не знаят, но умните и четящи младежи няма как да ви се хванат копейкин ссдр на вас. Имаше хубави неща, но запада си е запад, а мързеливите че не го одобряват запада, ед, САЩ, това си е техен ороблем. Кога заплатите в Бг станат 10.000 лева, виж може обратно, но пак може би не, тук е само за примите хора, които от селото им е рай, а града Ню Йорк.
  • 65 Истината

    8 18 Отговор
    Който не желае феодализъм, робство гласувайте за Генерал Румен Радев.
  • 66 Да. Има предостатъчно хора, които

    7 23 Отговор
    мислят, че партия като Възраждане може да промени нещо и вярвайки на неизпълнимите обещания на Костя Копейкин всъщност единственото, което променят е неговото благосъстояние чрез субсидията. Едно време и Атака на Волен Сидеров се радваше на доста голяма подкрепа. "Патриотизъм", съчетан с антиваксърство явно е печеливша формула в момента и лидерът на Възраждане направи всичко възможно да не пропусне момента. Ако не до друго поне до място в Европарламента може да се докопа след време. Помните Бареков нали?Дори стари пушки като Нешка Робева се подлъгаха по обещанията му. Не мисля, че народът е помъдрял, нито пък че се учи от грешките си.
  • 67 срамуваш се българин

    24 1 Отговор
    ЕС дава пари- кой ги усвоява..
    Ядем боклуци внос от всякъде, но не и български..
    Работим в ЕС наравно с емигранти от колонийте..работа, която никой местен не иска и се гордеем с това..
    Унищожихме икономиката на България , да ние НАРОДА позволихме това да стане, като търсихме месия..да ни оправи
    не направихме ЛУСТРАЦИЯ и ДС и техните наследници ни управляват..
    шуробаджанащина в държавната администрация -до 9 КОЛЕНО.. МВР ЗАТВОРИТЕ МИНИСТЕРСТВАТА..
    УВАЖАЕМИ СВОБОДНИ ЖУРНАЛИСТИ ПРОВЕРЕТЕ И ВИЖТЕ
    Работещи ПЕНСИОНЕРИ в държавната администрация в цялата..
    Младите нямат шанс..
  • 68 БОКЛУК

    12 1 Отговор
    СТАВА МИ ЯСНО ЧЕ НЕ ЗНАЕТЕ КОЙ Е ВЪЗРОДИТЕЛЯ ВЪВ ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 69 карата

    1 18 Отговор
    В НС са:
    герп - собственост на КГБ, Лукойл Газпром
    ДПС - собственост на КГБ
    БСП - собственост на КГБ/ ГРУ/ СВР
    ИНТ - собственост на ДПС
    Възраждане - собственост на ГРУ
    ПППП - поне 1/3 са собственост на ДПС
    ДБ - поне 1/3 са собственост на ДПС и има още от КГБ/СВР

    С тия променяйте каквото искате и колкото искате. Познайте какъв ще е резулатата.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Професор

    23 1 Отговор
    Комично -- статията не е подписана от никой, само от Дойче Веле, а накрая завършва със заявление, че тя (статията, де) представяла личното мнение на автора, а не представяла позицията на ... Дойче Веле. "И страшно е, майко, и хубаво..." както беше казал един пролетарски поет. Да не говорим, че пасквилът е пълен с фалшификации -- Тръмп всъщност винаги подпомагаше създаването и тестването на ваксините. Да не говорим, че да се представя медицинският глобал-социалистически фашизъм за "западна демокрация" е абсурдна перверзия. В САЩ, например, НЯМА щат, управляван от републиканците, в който да има задължителни мерки и локдауни -- такива има само в щатите управлявани от демократите-социалисти. Защо така, Дойче Веле, питаме ние и отговор не искаме... "Положението е ясно", каза съдията, "да влезе и да даде показания убитият..."
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 На пук на дойче зеле пропагандата

    23 2 Отговор
    Да живее БЪЛГАРИЯ!САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!ДОЛУ дойче пропагандата!!!
  • 74 иван

    14 3 Отговор
    Кocтaдинoв e eдин вeлик бългaрин a възрaждaнe e пътя и инcтрумeнтa нa бoг ! БoгAрия e oт пocлeднитe aрии нa бoгa , зaтoвa възрaждaнe щe уcпee ! ниe cмe иcкрaтa , aмeрикaнcкитe лaйнaри иcкaт зeмятa ни зaщoтo тя щe oцeлee в кaтaклизмитe кoитo зaпoчнaхa , зaтoвa вaкcинирaт хoрaтa и пръcкaт oтрoви в нeбeтo ... нямa cлучaйни нeщa , призoвaвaм зa бoйкoт в нeдeля , глacувaйтe c "нe пoдкрeпям никoй"
  • 75 Ацо

    2 16 Отговор

    До коментар #33 от "ivo":

    Пандемия от русоробски боклуци не подкрепяме!
  • 76 Шкурката

    2 13 Отговор
    Сидеров 2 да ни дава господ.

    Коментиран от #79

  • 77 Ти да видиш

    1 10 Отговор
    Недавай акъл,че сте останеш без него както твоите избраници.РУСКИ ПЛЯСКИ и цигани- потурчени и Еничери сте само Боклуци и нищо повече.ДА,ТАКА е и ще БЪДЕ!!!
  • 78 Сивата чапла

    6 1 Отговор
    Съжалявам, че Пасков че не влезе в НС.

    Основно заради него гласувах, но не успя.
  • 79 Сивата чапла

    7 1 Отговор

    До коментар #76 от "Шкурката":

    Реално Сидеров го издоиха, нямаше избор.
    Който и да беше на негово място,
    така щеше да постъпи.

    Не, не го харесвам.
    Но и знае доста
  • 80 Той още Ботев е казал на

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "лили":

    Такива мурдари като теб:”Свестните у нас считат за луди”!!!
  • 81 БоКо

    6 1 Отговор
    Много сте заблудени, авторчетата, ама карай! Не можете да спрете гората да се разлисти, нали знаете?!
  • 82 Fr fr

    11 2 Отговор
    Това са истинските хора,ВЪЗРАЖДАНЕ Напред и нагоре! Отвориха очите на мнозина.
  • 83 Аз и чичо Ади

    1 10 Отговор
    Толкова сте прости щом гласувате за ГУРБ и Копейкин
  • 84 М - сквич

    11 1 Отговор
    Дойче веле, гледайте си вашите проблеми, защото немската овчарка Гюнтер 6ти се чуди как да си инвестира 500те милиона долара, за да умножи състоянието си. Дайте и съвет. В БГ също имаме немски овчарки и много си ги обичаме, но тук толкоз милиона те не могат да имат, защото не играят на уговорени търгове за държавни поръчки, за да ги украдат. За Швеция е по важно кой ражда детето, а не кой е жена и кой мъж, или коя е майката и кой таткото.В Иран ще се криминализира отглеждането на дом. любимци. Света изтрещя от китайски вирус. На този фон се появи Възраждане, която иска нормално поведение от нашите политици, а не и те да изтрещяват като всички, който се опитват да ни налагат техните политики. Така че, във Възраждане избирателя вижда нормални политики за нормални хора.Не мислете нормалните хора в БГ за луди, имате си достатъчно такива.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Nnnnn

    8 1 Отговор
    Поставя България на първо място. Другите поставят НАТО(САЩ) на първо място,ЕС и накрая България.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Старшията

    8 1 Отговор
    Напълно едтествено е мислещите с главите си/а не с други части от тялото/да предпочитат "Възраждане" - коя политическа формация,партия,проект или друго подобно творение, изкара истинските "кирливи ризи"на управляващите последните 30-на години?!? Казват истините относно безогледното ни разграбване на държавата,загробващото ни членство в лицемерната еврогейска организация,доста логични отговори за натоvskata ни безсмислица , безумието около тъй наречената пландемия, и какво ли не още. Явно, истината е болезнена,нежелана за някои и опасна дори....
  • 90 Бай Гошо

    1 8 Отговор
    Причината за този резултат на Копейкин е една - българска простотия.
  • 91 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "лили":

    Явно си се боцнал и в главата. То може и да поспорим дали преди това не си бил в състояние на деменция.
  • 92 Joro

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Коко":

    Доста си се объркал -4000 паунда получава програмист там. Мияч на кенефи взима минималната,която е към 60 паунда на ден ( 7 на час). Обаче стая под наем за под 500 паунда на месец трудно ще намериш и д останалите трудно си плащаш сметките и се изхранваш. Бил ли си в Лондон някога? Повечето хора там живеят с не повече от 2000 паунда нето на месец. Извън Лондон пък сигурно с 30-40% по-малко пари.
  • 93 Lestar

    1 0 Отговор
    На тва се вика платена реклама, натрапвате един бушмен ,политически слънчоглед, никому неинтересен .Гледайте разследването с Васил Иванов
  • 94 Анонимен

    0 0 Отговор
    Никой, коце, не те е упълномощил да говориш от името на народа. Къде беше, когато вашите хора от Варна напускаха града и се отзоваха на терминал 1,2 преди повече от 10 г, не по тяхно желание. Деца им се родиха. Прекрасни младежи бяха, и днес мъжа иска обрстно, а жената и двете им деца не желаят. Всеки говори. Но днес си взеха някои родителите, други при пандемия останаха без работа навън и се наложи родители да им изпращат 10 хил. за да оцелеят, а те са завършили в бг за инженери, други архитектура в германия и работят за други икономики коце, строят училища, пътища и им са казали в германия, никога няма да ви изпуснем. Минало свършено. Всеки днес от България раздава присъди, да си стоят там. Стоят си. Споко, няма кой да ви вземе работните места на гербспдпс. Но.. При една конкуренция биха ви изместили, нищо че не ги желаете. Но няма, и ако се върнат това ще са вашите деца, на номенклатурата на БКП.