Last news in Fakti

19 Ноември, 2021 20:30 5 781 62

Напрежение между Турция и България: хронологията на един скандал

  • дпс-
  • българия-
  • турция-
  • ахмед доган-
  • румен радев

От престъпното използване на етническата карта днес печели ДПС, печелят българските и турските националисти, може би ще спечели и Румен Радев

Напрежение между Турция и България: хронологията на един скандал - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДПС успя да мобилизира до крайност изселническия вот - с помощта на Турция. На този фон между София и Анкара избухна скандал, който може да се разрасне. От престъпното използване на етническата карта губим всички.

От четвъртък, 18 ноември, България и Турция са в състояние на дипломатически скандал, който има потенциал да се разрасне.

Какво се случи дотук?

Късно снощи, малко след 22 часа, Министерството на външните работи на Анкара е извикало на спешна среща посланика на България Ангел Чолаков. Според турската телевизия TRT, поводът са твърденията за намеса на Турция в българските избори за президент и парламент и протестите в София.

Няколко часа по-рано пред турското посолство в София се стигна до протест. Участниците в него замеряха сградата с домати. Звучаха патриотични песни, имаше и призиви да се гласува за Румен Радев на втория тур на президентските избори. Все още не е ясно кой организира протеста, тъй като уведомлението в общината е подадено от името на Фейсбук група.

Преди това България официално призова Турция да се въздържа от предизборна агитация. Това е станало на среща между постоянния секретар на българското външно министерство Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок, съобщиха от МВнР.

По-рано същия ден служебният вътрешен министър Бойко Рашков обвини Турция в намеса във вътрешните работи. Той цитира изказвания в турски медии на официални лица от Федерацията на балканските изселници, както и на кмета на община Кестел, Бурса, за подкрепа за ДПС на изборите в България. Рашков даде за пример и публикации в турската преса, в които се казва, че в България за първи път турчин е кандидат за президент и заключения като "желаем турчин да бъде президент на България" и т.н.

Кой спечели

От изборните резултати може да се направи извода, че ДПС успя да мобилизира до крайност изселническия вот и то с помощта на Турция и медиите. За Мустафа Карадайъ, кандидата за президент на ДПС, който е и лидер на движението, са гласували общо 309 681 души. Важно е да се отбележи, че 87 083 от тях са дошли от чужбина, според официалните резултати на ЦИК.

Страничен, но всъщност реален ефект от мобилизацията в Турция са резултатите за парламент. На 14 ноември ДПС получи 341 000 гласа, след като на изборите през юли за движението бяха гласували 292 514 души. Гласовете от чужбина за ДПС на последните парламентарни избори са 87 743, а през юли са били 29 609. През април са били още по-малко - 23 004. Така влиянието на вечния балансьор и "гарант за етническия мир" ДПС се увеличава от 29 места в предишния парламент до 34 в следващия.

От плакатите на протеста пред турската мисия изглежда, че действията в Турция ще мобилизират гласове за Радев. Опасенията на протестиращите вероятно са тези: очаква се ниска избирателна активност, освен това има белези, че електоратът на ДПС в Турция ще гласува за опонента на Радев - професор Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ. Дали това е така ще се разбере след балотажа в неделя.

Травмата и манипулацията

От репортажи и от изказването на Рашков се разбра, че изселниците са манипулирани с класическата за ДПС лъжа, че имената им отново ще бъдат сменени. Това е натиск и активиране на травмата от т.нар. "възродителен процес". Навремето кампанията на БКП започва с натиск за смяна на турските имена с български, ограничения в използването на родния език, обичаи и религия, и завършва през лятото на 1989 с изселването на около 360 000 български граждани в Турция. Именно те и техните потомци гласуват за ДПС, защото се предполага, че партията на почетния председател Ахмед Доган пази техните интереси.

Като повод за плашенето с нов "възродителен процес" е послужил въпросът, зададен на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност през август т.г. от Румен Радев към Карадайъ: "Вие ще ми кажете ли коя е вашата Родина майка?". Радев нападна с този въпрос Карадайъ, който преди това се опита да раздуха скандала с министър Кирил Петков и заявлението му за отказ от канадско гражданство. Радев и Карадайъ имаха сблъсък и малко по-рано - заради изказване на лидера на ДПС в Турция през юни тази година. Според Анадолската агенция, Карадайъ е заявил пред председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп, че "Турция е нашата родина". "Останахме там (България - бел. ред.) след Османската империя и нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи", заявява Карадайъ пред Шентоп.

Омагьосаният кръг

Тук може да се спори дали това изказване на Карадайъ е в услуга на манията на президента на Турция Реджеп Ердоган за нова Османска империя, или не. Факт е, че всеки натиск, всяко патриотарско изказване срещу българските мюсюлмани, всяка игра на етническата карта събужда травмата и страха у българските мюсюлмани. И това не е от вчера.

Обратното - надигането на властта и арогантността на ДПС и/или бълнуванията за нова Османска империя подсилват гласовете на националистите. Така се получава омагьосан кръг, в който отстраняването на ДПС от обръчите и порциите, както и ограничаването на токсичния национализъм са невъзможни.

От престъпното използване на етническата карта днес печели ДПС, печелят българските и турските националисти, може би ще спечели и Румен Радев.

В дългосрочен план губим всички. Губят България и българските граждани, губят и българските граждани в Турция, които остават заложници. Губят и двустранните отношения.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майкопродажници

    89 10 Отговор
    ДПС са противоконституционна партия, а ГЕРБ и отрочетата са стотинкаджии веропродажници, такива продажници са предали Левски и Ботев.

    Коментиран от #18

  • 2 Севда

    40 4 Отговор
    За резултатите в Турция вина имат т.нар. "партии на протеста"

    Коментиран от #16, #17

  • 3 ИТН промениха ЗАКОНА !!!

    50 7 Отговор
    НАЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА "има такъв народ" БЯХА ОСНОВНИТЕ ИНИЦИАТОРИ И РАДЕТЕЛИ ЗА ПРОМЯНАТА НА ЗАКОНА ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА ЗА СТРАНИТЕ ИЗВЪН ЕС, А ИМЕННО ДА ОТПАДНЕ ОГРАНИЧЕНИЕТО ЗА БРОЯТ НА ИЗБОРНИТЕ СЕКЦИИ !!!

    Коментиран от #7

  • 4 КОЙ

    52 8 Отговор
    Южната граница трябва да се зазида завинаги.

    Коментиран от #20

  • 5 Коко Н

    44 4 Отговор
    ДПС успя да мобилизира до крайност изселническия вот - с помощта на Турция
    С помощта на БостанБаши и в общ интерес на двете партии.
  • 6 Европа

    49 8 Отговор
    ЗАБРАНА на етническата партия дпс и фашизираната й съучастничка герп!
  • 7 БСП на Бунището

    39 16 Отговор

    До коментар #3 от "ИТН промениха ЗАКОНА !!!":

    Слави и Тошко африкански,Мая Манолова и Христо Иванов са хората....Обаче Българските Комунисти не осъзнават,че дърпат котката за Опашкат...Турция е съсредоточила 30% от въоръжението на НАТО с един милион армия.....Къде сте тръгнали бе,червени цървули....С армия 20 хиляди,три танка и два самолета пратени за ремонт....
  • 8 Симеон

    17 26 Отговор
    Радев и Рашков са уплашиха за кокала и затварят граници че те и там ще гласуват и по целия свят ги има по важно е тук дали ще излезем да гласуваме
  • 9 Добре де

    31 25 Отговор
    Нали е кампания, защо да не ги мобилизира? Това противозаконно ли е? Ако е противозаконно, значи и останалите партии нарушават закона като мобилизират изселилите се българи в Англия, които българи и там са с двойно гражданство.
    И за да не ме нападате, ще кажа, че съм етнически българин!

    Коментиран от #62

  • 10 ще ни вкарат

    21 12 Отговор
    в беля тия наще алчни политици, прекалено малки сме да се пъчем.

    Коментиран от #12

  • 11 Последния Софиянец

    12 17 Отговор
    Това беше провокация на Ердоган .Видя че само шепа хора му излязохме насреща и скоро ще дойде.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 маркуча

    35 13 Отговор
    Целият този огън гори благодарение на пожарникарят Борисов,който налива бензин само и само за да се спаси от следствие и съд,които наближават!

    Коментиран от #19

  • 14 Гандалф

    15 3 Отговор
    Щом няма война няма проблеми.Това сега е алъш вериш.

    Коментиран от #23

  • 15 ComfortablyNumb

    25 17 Отговор
    Май идва времето Ганчо да разбере защо Борисов се държеше приятелски с Турция ... Да да знам колко е лош, но ще стане ясно че и без много книги имаше истински усет за политика ...
  • 16 ComfortablyNumb

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Севда":

    Фатки защо публикувате снимки който са чиста пропаганда или точно затова ги одобрявате мигновено!? А инак опита сочи съвсем безобидни снимки или видео нямат шанс пред строгия ви подбор!? Разбирам разбирам свободата на словото.
  • 17 гост

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Севда":

    Чалгаря е виновен!
  • 18 Не бе прос

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Майкопродажници":

    Продадоха България Славчо , Ристе и Мая... И простите , които не разбирате какво става.
  • 19 реплика

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "маркуча":

    Звучиш нелепо!

    Коментиран от #37

  • 20 Правилно Но

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "КОЙ":

    преди това трябва да ни върнат Одринска Тракия

    Коментиран от #25, #35

  • 21 Вергина

    24 8 Отговор
    Аман от вечно обидени. Казват им да не се месят, те виждат нов възродителен процес. Ти му обясняваш с конкретни факти или задаваш логичен въпрос, то търси под вола теле!!!
  • 22 трът

    19 3 Отговор
    След толкова голяма любов между нашите два народа и понеже от 30 години не смеем да възразим за нищо, вероятно е нормално някои съседи да са подразнени от един логичен въпрос и обявяване на неприятни за тях факти. Което не променя фактите, разбира се.
  • 23 лягам да спя

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гандалф":

    Колко успокоително!
  • 24 А питам

    28 1 Отговор
    Абе защо България няма възможност да мобилизира до крайност българския вот в турция за някоя българска партия там??!
  • 25 брей брей

    16 4 Отговор

    До коментар #20 от "Правилно Но":

    Тук повечето сте запасали чифте пищови!
    На гол тумбак естествено!
  • 26 123321

    10 7 Отговор
    Стига да не започне война е ок. Трябва да подсилим въоръжението и армията си, защото е сигурно, че в близко бъдеще ще има някой близък конфликт и ние трябва да се подготвени и да можем да се защитим.

    Коментиран от #30

  • 27 Мехмет

    23 18 Отговор
    Тъпи,нагли и глупави,ей това сте вий.Как нито един пишман политик не се запита защо не гласуват няколко милиона българи,а говорят само за вота в Турция.Ако го бяха направилии бяха дали път на младите и образовани турци ,сега нямаше да има ДПС. Но така е по-лесно,вместо да мислят за политики,те си играят на националисти.Нищо,след двайсетина години не турците,а циганите ще ви разкажат играта.

    Коментиран от #34

  • 28 info

    8 2 Отговор
    Анкета на Avrasya през ноември: Кой според вас има най-голям дял от текущото финансово състояние? Тайип Ердоган: 77,1%. Смятате ли, че Ердоган управлява икономиката добре или зле? Зле: 74,6% (62% миналия месец). Смятате ли, че Централната банка може да взема решения независимо от президента Ердоган? Не: 75,9%. Кой може да управлява икономиката по-добре от Ердоган? Али Бабаджан 65,1%. Смятате ли, че трябва да се проведат предсрочни избори? Да: 64,3%. Бихте ли гласували за Ердоган, ако той отново е кандидат за президент? Не: 52,1%. Ако президентските избори се проведат тази неделя, ще спечели ли Тайип Ердоган? Не: 51,3%. В случай на предсрочни избори за коя от партиите бихте гласували?
    CHP: 25,6
    AKP: 24.2
    IYI Party: 10.1
    HDP: 8.8
    MHP: 6.2
    DEVA: 5,9
    GELECEK: 2.6
  • 29 мнение

    10 3 Отговор
    Ако можехме да мобилизираме патриотизма си по навреме и единно, нещата в България щяха да са съвсем различни!
  • 30 пожелателно

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "123321":

    1.Трябва да...
    2.Трябва да ...
    3.Трябва да...
    И т.н.
    Във всички сфери трябва да...
    Ама никой нищо не прави!

    Коментиран от #32

  • 31 Христо

    6 15 Отговор
    Това напрежение се казва мистър ДАМАДЖАНА
  • 32 123321

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "пожелателно":

    Ами надявам се сега да започнат най - сетне, че досега почти нищо не се свърши за сигурността и прогреса на България.
  • 33 мнение

    22 4 Отговор
    Когато нещо се обърка, българинът инстинктивно първо пита - кой ми
    .ра в гащите?!
    А неговата вина къде е - не си дава сметка!
    Що не гласувахте бе!
    Гласувайте на 75-80 % и тогава търсете вина другаде!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 реалист

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Правилно Но":

    Надай се!
    Изобщо давате ли си сметка за реалностите?
    Турция е държава от друга категория!
    Ние сме се смалили във всяко едно отношение!
  • 36 Турско лцемерие

    23 2 Отговор

    До коментар #34 от "Отвори очи":

    Официалната политика на Турция е да третира циганите като турци. всъщност Турция изисква от Гърция циганите да научат турски и да ги наричат ​​турско национално малцинство. за официална Турция турците и циганите са братя. Турция със сигурност крие това от останалите турци......
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 1453

    9 9 Отговор
    Българите каквото и да направят против турците все става автогол.

    Коментиран от #41

  • 39 Соцагент007

    15 2 Отговор
    За това да има повече секции в Турция,пряко отговорни са от ИТН.Славуца и Ко. в случая потвърдиха и затвърдиха убеждението на хората,че са патерица на ДПС,създадена от Доган.Изтрезняването за оглупелият им електорат,очаквано доведе и до негативният резултат на тези избори.Мръсните номерца на Турция,които тя върти от години по отношение на изборите в България,сега получиха достоен ченгесарски отговор,напълно в стила на "старата школа".Домати по Турскто посолство е класика,като яйца по Американското от времето на Соца.С ченге като Бойко Рашков за вътрешен министър,нали се сещате кой е организирал "анонимната" Фейсбук група.
  • 40 ФАКТ

    14 4 Отговор
    ГЕРДЖИКОВ, НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА ЛИ СЕ ПРАВИ?



    ЗА ТОЛКОВА ЛИ ГЛУПАВ НАМИРА БЪЛГАРИНА, ЧЕ ТАКА НАГЛО ЛЪЖЕ?



    ТOЙ E СЪУЧАСТНИК НА БОРСОВ В ЗАГОВОРА ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА, ЗАЩОТО КАСАЕ НEГOВИЯ ИЗБОР.



    ХОДЕНЕТО НА БОРИСОВ ДО ТУРЦИЯ, ЗА ДА МОЛИ ЕРДОГАН, ЗА НАМЕСВАНЕ В НАШИЯ ИЗБОРЕН ПРОЦЕС С ЦЕЛ СПЕЧЕЛВАНЕ НА СЪЩИЯ Е С НEГOВO ЗНАНИЕ! ТOВA E ЧИCТ OПИТ ЗA ПРE..ВРAТ!

    КOЛКO ПAРИ ПЛAТИХA OТ ГЪРБA НA БЪЛГAРИНA ЗA ТOВA ПРE..CТЪП..ЛE..НИE НA EРДOГAН? ВCEКИ OТ НAC ЗНAE ПРИКAЗКAТA, ЧE БEЗ ПAРИ И МAМA НA ТAТE НE ДAВA И ТУК ВAЖИ C ПЪЛНA CИЛA!
  • 41 Лошият вълк

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "1453":

    тоест не искаш ли Турция плавно да напусне България и да спре да се намесва? тогава защо ревеш, че европейци и американци се смесват вътре в Турция. ps Кавала ще бъде освободен от затвора в следващите дни, старецът отново клекна. после е ред на Демирташ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 спрете

    6 7 Отговор
    Николай Марков е човек от службите, завършил е военно училище и служи на България, той каза, че е вредно за България да си разваляме отношенията с Турция и трябва да спрем този проблем, оставете турците на мира!
  • 44 Ъхъъ

    9 3 Отговор
    Време е на Ердоган да му се скръцне със зъби. Няма място в България за неговите политики на потурчване и промиване ня мозъци. Имаше 30г огромен проблем че дадени населени места се държаха бедни и им промиваха мозъка. Всичко това беше с участието на кликата политици включително и ДПС които пълниха своите джобове. Това е предтъплението тук и е време да си ходят старите политически боклуци включително и ДПС …
  • 45 Деда ви Кольо

    5 3 Отговор
    напрежение няма,има добре подготвена схема от дпс,турците са хитри не глупави,имат замисъл за нещо,и то не е свързано с изборите
  • 46 Стрелцов®

    3 0 Отговор
    Интересно, че Дойче веле не знае, кои създадоха проблема с гласуването в чужбина?!!!.....партийте на протеста?!!!...ама моля Ви се, те са наши хора, как ще ги обвиняваме тях...чичко Сорос ще ни спре паричките.
  • 47 Напрежение

    6 1 Отговор
    няма да има, само когато се премахне двойното гражданство! Няма дървено желязо, не може да има хем българин, хем турчин!? Или си едното, или другото. В САЩ няма американец, ама бил африканец или китаец - всички са американци. А тук е такава каша, живее в България, ама пъпа му е в Турция хвърлен. Като толкова милеят за Турция, да си живеят там, но да не се месят в живота в България.
  • 48 Има ли държава,

    3 2 Отговор
    която да е в добри взаимоотношения с Турция??? Дори "приятелството" с Русия е лицемерие.
  • 49 Панов

    3 1 Отговор
    Изглежда,някои са забравили,че фатмака беше избран с гласовете на дпс.Тогава,бяха доволни
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ФАКТ

    4 0 Отговор
    PS:

    ОТГОВОРА НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА КРИМ - МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО НЕ ГО ПРИЗНАВА, НО КРИМ Е РУСКИ, КАКЪВ ДА Е. И ТОВА Е ФАКТ! НЕ БЕЗ УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИ И ГЛА..ША...ТАЯ БОРИСОВ, КОЙТО ТРЪГНА ИЗ ЕВРОПА ДА РАЗГЛАСЯВА КАКЪВ Е БИЛ ОТГОВОРА НА РАДЕВ ЗА КРИМ, А ТОВА КОЕТО ТОЙ КАЗА Е ФАКТ, А ПРЕД ФАКТИТЕ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ.
    ПИТАМ, КОЛКО ПАРИ ПЛАТИХА ОТ НАШ ГРЪБ НА ЧУЖДАТА СТРАНА, ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е СТАНАЛО БЕЗ ДА СЕ ПЛАТИ, А ТО НЕ Е БИЛО МАЛКО И КАКВО ОЩЕ СА ОБЕЩАЛИ? ПИТАМ!
  • 52 Ю.Кортес

    2 3 Отговор
    Отвориха безброй секции в чужбина,сега врещят...,що не врещяхте,когато ДПС наля 260000 гласа за радев
  • 53 Даката

    2 2 Отговор
    Статията е фашистка и обслужва национафашистите на Радев.
    Разчитат на първосигнални комунист фашисти
  • 54 Голям държавник

    3 2 Отговор
    Е Радев. С две изречения ни скара с Турция и Украйна, а Херо
    Замина спешно да се обяснява какви ги дрънка тоя.
    Добре се замислете на кого подарявате власт, заплата и доживотна пенсия и що Ви трябват проблеми създадени очевидно от човек който не става за тази работа

    Коментиран от #58

  • 55 За тези който не знаят или

    2 2 Отговор
    Се правят, че не знаят.ДПС ги създаде ДС на БКП за да контролират българските турци.
    значи оартията на Радев БСП. Винаги са играли с комунистите,
    Избраха Радев преди 5години и се целуваха със Станишев на Орлов мост, като довлякоха маса хора да правят тогава митинг. В Тройна коалиция направо си управляваха министерства.Сега Радев Ви прави на маймуни, което си е обида отвсякъде, но чета как елементарно се връзват хората отново и отново на ДС
  • 56 Минчо

    3 0 Отговор
    Турците и ДПС са опасни за единството в България. Когато Турция праща мигранти - ЕС налива милиарди в икономиката й. А когато Беларус праща - заклеймяване и санкции... България е като Беларус за ЕС - нужна територия и евтина работна ръка.
  • 57 патриот

    2 0 Отговор
    Едни от най големи зулуми за страната извърши ДБ, защото по нейно застъпничество, Народното събрание прие закон за гласуване с машини, отречени от ЕС, за това, че не гарантират честността на вота и за това, че намаляват изборната активност. Освен това, с приноса си за увеличаване на изборните секции в чужбина, ДБ носят основната вина, както за увеличените изборни резултатите от Турция, така и за усложняването на отношенията ни с нея, заради протестите пред турското посолство в София!
    Никак не е трудно обаче, да се досетим, че с увеличаване на изборните секции в чужбина, се създават условия за увеличаване на бройката на машините, които се доставят от "Сиела Норма", която пък преди това, била направила дарение на ДБ. Тая ДБ, председателя на която проглуши света с внушенията си, че Бойко Борисов бил корумпиран и пледирането му за чесност на изборите, било негов кръстоносен поход против машините! В този аспект, предствлява интерест също, факта, че за ПП, най предпочитаният коалиционен партньор се оказа ДБ!
  • 58 Минчо

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Голям държавник":

    Точно така, най-накрая независимост! Достатъчно 12 години лизане и преди това г-жи - ДА. Със слабите никой не се съобразява, а силните са трън в очите на чуждите интереси. Сега са слисани, но скоро ще вият. Ще има доста скандали не само с руски шпиони.
  • 59 Матей

    0 0 Отговор
    Идеята трябва да е на радев,той се ползва ,ако се минимализира вота в Турция и от тук дпс,които действат за боко.Решили са да ги спират на границата,все едно са редови български граждани,само че ония са с високо самочувствие и не приемат НЕ за отговор.Как така ще ги отпъждат като куфарни контрабандисти,ердоган няма да остави това предизвикателство без отговор.
  • 60 Barovec

    2 0 Отговор
    Плaн нa мaфиятa:
    1. Дa cпeчeли куклaтa им Гeрджипкoв.
    2. Cъбoтирaт пaрлaмeнтa.
    3. Гeрджипкoв прaви cлужeбнo прaвитeлcтвo c примиeр Бaцe.
    4. ГEРБ прaви избoри и мaфиятa ce връщa нa влacт.
  • 61 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Това което Борисов направи чрез ЦИК е в Избирателните комисии в Турция да участват и местни което е абсолютно безобразие ! Другото много важно е че ЦИК допусна на всяка машина за гласуване да стои местен и да гласува за всички местни гласоподаватели което освен че е абсурд но и престъпление! Друго престъпление е че допусна да гласуват и тези които незнаят и немогат да пишат на български!! На практика ЦИК както се казва вкараха "вълци да пазят кошарата"! Реално ЦИК се поставиха в услуга на друга държава - Турция! А това си е откровенно предателство!
  • 62 бузю

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Добре де":

    умньо , кажи в кой англиски вестник , английската държава агитира в полза на някий кандидат ???