Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 16:00 3 354 37

ПП, ДБ, ИТН, БСП: каква ще е цената на консенсуса?

  • продължаваме промяната-
  • има такъв народ-
  • кирил петков-
  • герб

Крехкото здравословно състояние на четирите партии в бъдещата коалиция може да е залог както за нейната нестабилност и краткосрочност, така и да се окаже факторът, който ще поддържа възможно най-дълго живота ѝ

ПП, ДБ, ИТН, БСП: каква ще е цената на консенсуса? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коалиционните преговори започват. Те са обречени на успех: ПП, ДБ, ИТН и БСП ще седнат на масата с ясни цели и никой не може да се прави на велик и да напусне, защото ще се превърне във виновник за евентуален провал.

Експертни, открити, интензивни - такива преговори за съставяне на правителство организират победителите на парламентарните избори "Продължаваме промяната" (ПП). От вторник до петък експерти от ПП, БСП, ИТН и ДБ ще дискутират по 18 управленски сектора. Всяка от дискусиите ще води един от двамата съпредседатели на ПП - Кирил Петков и Асен Василев, които накрая ще обявят резултата. Методологията на получаването му е мениджърска - всяка партия очертава проблемите в сектора, визията си за него и политиките, които предлага; а мандатоносителите отсяват спорното от безспорното и създават база за управленска програма.

Този работен конструктивизъм пред камерите няма да е нито голямо шоу, нито голям резил. Ако искат да блеснат пред публиката, представителите на партиите трябва да покажат професионална компетентност и способност за аргументация, а не лозунги и клишета като от парламентарната трибуна. Също и елементарно възпитание и уважение към другите. Корнелия Нинова например вече наруши добрия тон, като ултимативно заяви преди всички - никакво отстъпление пред Македония и пред джендър идеологията.

Никой не може да се прави на велик и да напусне

От тези 4-дневни дискусии едва ли може да се очаква директно управленска програма. Но те могат да дадат ориентир върху какво може да стъпи една разностранна коалиция от леви, десни и центристки формации. Преговорите не могат да се точат с месеци като в Германия, за да се изработи коалиционно споразумение от няколкостотин страници - не само защото не разполагаме с такова време, но и защото партиите ни нямат такъв капацитет. Въпреки това консултациите са обречени на успех, защото четирите формации ще седнат заедно на една маса с ясен дневен ред и цели. И никой не може да се прави на най-велик и да напусне, рискувайки да се превърне във виновника за евентуален провал на кабинета.

За България ще е успех, ако бъде постигнат консенсус за политики поне с хоризонт 1-2 години. Въпросът е какво ще е нивото на консенсуса - дали ще бъдат заложени сериозни реформи, или заради разногласия и страх от непопулярни мерки ще се стъпи върху минимално съгласие, само и само да има правителство. А прекалено тънкото съгласие ограничава предварително мандата на новия кабинет.

Не е ясно и дали видимата част от преговорите е само върхът на айсберга на новата коалиционна конструкция. Разпределянето на министерствата и парламентарните комисии едва ли ще е публично. И знаците трудно ще се разчитат, защото не само ангажираността с определени политики, но и отказът от сериозни реформи в даден сектор може да бъде възнаграден с властови позиции.

Какъв ще е принципът на подялбата?

Интересно е да се види и какъв ще е принципът на подялба на властта. Дали първо според парламентарната тежест на всяка партия - най-много кресла за ПП, най-малко - за ДБ. Дали ще има механизми на уравновесяване - ако министърът е от една партия, шеф на ресорната парламентарна комисия да е от друга, зам.-министрите също да са от различни политически сили. Ще се заложи ли и на профилиране "по интереси и по заслуги" - например БСП да отговаря за социалната политика, ДБ - за правосъдието? Най-сетне, ще има ли коалиционен съвет, който да движи дневния ред на управлението и да тушира конфликтите между властовите партньори, но и да се превърне в омразното шарено политбюро?

Здравината на управлението ще зависи и от здравословното състояние на самите партии. Лидерите на "Демократична България" са в оставка, предстои избор на нови ръководства в началото на следващата година. Видимо недоброто здравословно състояние на лидера на ИТН Слави Трифонов само по себе си е политически въпрос, понеже партията е изцяло функция на неговата воля. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също е в оставка и разнородната опозиция в Столетницата настървено търси реванш в началото на следващата година. Дори не е ясно дали победителката ПП пращи от здраве, доколкото тази партия бе съставена буквално през депутатските листи и още не се знае осигурила ли си е стабилни лоялности и предпазила ли се е от инфилтрации.

Крехкото здравословно състояние на четирите партии в бъдещата коалиция може да е залог както за нейната нестабилност и краткосрочност, така и да се окаже факторът, който ще поддържа възможно най-дълго живота ѝ. Тъкмо коалиционното правителство може да се окаже спасителният пояс срещу вътрешнопартиен разпад. В политиката трудно може всички да са печеливши, дори когато са в една коалиция - по-вероятно е да печели, поне в началото, само водачът на коалицията. Единствената партийна игра с резултат различен от нула е, когато никоя партия не губи. Така болнавите партии могат да се окажат скачени съдове в една коалиция, в която никоя не е заинтересована някоя друга да потъне. Не и толкова скоро.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 13 Отговор
    Важна в главната цел.Другото са дребни неща.И на Протеста сме много различни хора с различни разбирания ,но в името на общата цел се разбираме.
  • 2 ТаУмВзе

    9 6 Отговор
    Нови уж изборчета на пролет, каква да е цената.
  • 3 XYZ

    16 1 Отговор
    Аз предпочитам врачките извън страната да си гледат техните проблеми, особено тези от родината на Меркел!
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    23 3 Отговор
    Ей как звучи само , КОНСЕНСУС, иврупейски някак си , а народът си му вика ПАЗАРЛЪК ‼️ Те така и КРЪГЛА МАСА му викат , а народът го знае - СОФРА‼️
  • 5 Един човек

    3 3 Отговор
    Моето място е в задкулисието ! Може ли да управлявам България ?
  • 6 честен ционист

    11 9 Отговор
    То е ясно каква - зелен сертификат 7 месеца без бустер, забрана на неваксинирани да посещават ресторанти, кина, театри от закрит и открит тип. Тестове за деца над 6г възраст. Сертификати за работно място, и хранителни магазини. Сертификат за деца над 12г, Общо взето това за сега.
  • 7 ДУЛАП С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ

    11 13 Отговор
    МАЙ МАЙ МЕСЕЦМАЙ БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ👍
  • 8 Дойде рай

    2 5 Отговор
    Моето място е в задкулисието ! Може ли да управлявам България ?
    Няма да създавам проблеми на никого !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бончук

    20 4 Отговор
    Всички играят едно и си раздават баницата.32г една църква не бе построена а какво да говорим за фабрики,заводи,предприятия.

    Коментиран от #24

  • 11 Пич

    24 6 Отговор
    Цената е ясна... От новият грабеж да има за всеки... По предварителна договорка...
  • 12 Точно 6 месеца

    16 7 Отговор
    Ако изобщо съставят правителство . Тук са орел,рак и щука, но присъствието на лисицата е най страшното !
  • 13 Асен Фалита

    16 8 Отговор
    Кире, колкото и да си боядисваш косата оплешивяването не можеш да го спреш. Така ще стане и с лъжите ти хората скоро ще видят голата истина.
  • 14 Българка

    6 9 Отговор
    Има много допирни точки и ясни цели- спиране кранчетата за финансиране на мафията, но и паралелно конкретни реформи за излизане от кризите и наказателна отговорност за виновниците за разрухата.

    Коментиран от #18, #23

  • 15 Edee..

    13 3 Отговор
    Та не разбрах ,Нинова с какво е нарошила добрия тон!!!? Че казва какво мислят 80% от българите ли?.
  • 16 Пипи Чорапчето

    8 3 Отговор
    "Крехкото здравословно състояние на четирите партии в бъдещата коалиция..."
    Въх! Резко се притесних;) - ми набийте им по 3 бързи дози от ваксините - коктейл им направете даже;) - че да им закрепите "крехкото здраве"! Те ще се подложат с радост - особено тези, които са апологетите на масовата ваксинация!
  • 17 Чук и Гек

    8 0 Отговор
    Ако не можете да се разберете идейно /а не можете, по противоестествени наклонности/, вървете по утъпканата от Тройната и Греб пътечка - туй на мен, туй на тати, туй на наште депутати! И ето ти пълен мандат! Вижте патреотете - паднаха под 1 %, г-жа Луна Йорданова ги претрепа, но изкараха ли пълен мандат - изкараха?! Когато Бойко бе кандисал да даде оставка преди година, те го хванаха за шлифера и го озаптиха, че му подписаха договор да му го крепят мандата 4 години.
  • 18 АЗ ПОДМЯНАТА

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    ЗА КОЯ МАФИЯ ПИШЕШ ЗА СЕГАШНИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ ЛИ ЗНАЕШ ЛИ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА МАФИЯ И ЛИ ТАКА СИ ЛЪЖЕШ ПО НАРЕЖДАНЕ
  • 19 АЗ ПОДМЯНАТА

    9 1 Отговор
    МУТРИТЕ ОТ БКП СТАРИТЕ ОЩЕ ОТ 80 ГОД ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ НЯКОЛКО ПЪТИ +ДАЙБЪЛГАРИЯ С ОКОЛО 6%ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ С АТАНАСОВ ИЦЕТО ОТ БКП +ЧАЛГАРИТЕ ВИДНИ ШЕПА ПРОСТАЦИ +КоКОРЧО КИРКАТА ИЗРАЕЛЕЦЪТ СПЕЦЪТ ВСЕ ОТБОР НАРУШИТЕЛИ НА ЗАКОНИТЕ =ОГРОМНА ПОДМЯНА БЪЛГАРИ ИЗОБЩОЗНАЕТЕ ЛИКАКВО ТЕЗИ ФАЛШИВИ ОПРАВАЧИ ЩЕ ПРАВЯТ

    Коментиран от #20

  • 20 Чук и Гек

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "АЗ ПОДМЯНАТА":

    ДБ - 6%, но най качествени! Г-н Рашков ще ви се види като майка Тереза в сравнение с генерал Атанасов!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стършел

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Така е, но дали новите управляващи ще искат да живеят само на заплата?! И като заявяват, че ще се борят с корупцията, дали тези, с които преговарят(някои от тях преяли и презабогатяли) ще се съгласят лесно?! В детайлите е разковничето.
  • 24 Пеев

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бончук":

    Здравей, има една нова в Габрово построена...общината подари земята под нея.
  • 25 БСП на Бунището

    8 1 Отговор
    Абе,канадска ливадо,Народа след 2009 та не допусна БСП и ДПС да Управляват България а ти КОЙ си че ще го направиш бе...Нали ще те Изметем обратно в Канада да правиш сокчета...Трите Всенародни Въстания ще ти се видят ръченица пред Народния гняв,който ти не познаваш.....Червени престъпници и агенти на ДС завладяха Държавата - Народе!!!!
  • 26 2121

    3 3 Отговор
    Блестящ аналез на колега за личностите от след Освобожденска България в периода 1878 г-1944 г.Но тогава България е Царство.Не е подлога на най-корумпираната страна в света-сащ.Какво няма в тъпите сащ-няма образование,65% необразованост, изостанала икономика,и селско стопанство, мързеливи негри и бели негодници,колониален и робовладелски манталитет, ежедневни убийства, кражби на хранителни магазини и такива за облекла/крадците обикновено са негри/,25 престъпни секти, и още 20 помалки такива-Най-престъпните секти са адвентисти, мормони, катари, еремити, адамити, камиши, лютерани/ококорената лютеранка, мюсюлманка, кюрдка Херо Мустафа/и на посланик не случихме/.Всички т. нар. американци се дрогират.Предизвикаха в целия свят войни и унищожиха светските държави Ирак, Ливан, Либия, Сирия,Афганистан/от където позорно избягаха/.Няма нито една личност,за тези 32 пагубни години за България.А, сега ще се мъчат двама безродници, да създадат Правителство.Единият е Кирчо-ментата, а другият Асенчо офшорката.Идвамата подлоги на сащ.Е, как тогава,да има Българско Правителство.След турското робство сме Царство-осигуряващо стабилност,просперитет, образование, развито селско стопанство и промишленост/предимно леката такава/,международни прояви,търговия, развита Банкова система и златен лев.След 09.09.1944 г.мрак ,лагери насилие.Тодор Живков,след ,като осъзна,че трябва да използва опита на бивши собственици, земеделци, фабриканти,създаде горе-долу поносим живот на българите.Вя
  • 27 2121продължение

    3 2 Отговор
    След 09.09.1944 г.мрак ,лагери насилие.Тодор Живков,след ,като осъзна,че трябва да използва опита на бивши собственици, земеделци, фабриканти,създаде горе-долу поносим живот на българите.Вярно е, че голяма част от българите си купиха апартамент, кола ,почиваха на море и планина два пъти по 10/14 дни,но след това отработваха почивката.Така беше.На 10.11 1989 г помислихме,че СДС,ще промени нещата-не се получи.Пак БКП/БСП управляваха-вторият ешелон.Сега се появиха двама мошеници ,основаха ПП/нищо не означава/и се опитват под диктовката на тъпите сащ,Урсула ,ЕС да направят Правителсто.То ще бъде подлога на сащ.Няма да просъсществува дълго.На пролет 2022 г.ще има нови избори.Тези двамата ,чужденци и безродници,не трябва да управляват/управлението на НДСВ,беше неподходящо за България,също на джендър,евреина Станишев, на мошеника Иван Костов, на псих Филип Димитров и за капак престъпното Герб и предателя Б. Борисов.К. Петков и А. Василев са Б. Борисов №2.
  • 28 ТАЗИ КОАЛИЦИЯ

    1 2 Отговор
    Е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА САМО ГЕРБ И ДПС МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ОВЦЕТЕ С ПОМОЩ ЕВРО ОТ ЮДЕИТЕ
  • 29 Матей

    0 0 Отговор
    Щом са обречени на успех,значи държавата и народа са мОртос,събрали се вълците,лисиците и чакалите да се грижат за овците.Дълго ще се мотаят,до нова година,после ни подхващат по техните нови инструкции от амбасадата.Никакви ,дори най-минимални положителни реформи не се очакват,всичко което се очаква е с огромен знак минус,ще посегнат на основите и неща ,които дори боко не посмя.
  • 30 Браво

    0 0 Отговор
    "Крехкото здравословно състояние на четирите партии" хахахаха право в целта!!!! Браво!
  • 31 ИТН и ДБ

    0 0 Отговор
    Тайничко, обслужват ДъПъСъ!
  • 32 Суверена

    0 0 Отговор
    Цена няма,има пазарлък двама от моите такива трима онакива
  • 33 Ани

    0 0 Отговор
    Ами за колкото се продадете. ДБ примерно за 30 сребърника са в играта
  • 34 Калин

    1 0 Отговор
    За да има управление, не трябва да участват ДБ, те винаги гледат само собствените си (парични) интереси!
  • 35 Насти

    0 0 Отговор
    Първо тя е коунист и със сигуност играеше за Радев
  • 36 Валери

    0 0 Отговор
    ДБ се готови на всичко, стига да имат изгода.
  • 37 Спас

    0 0 Отговор
    ДБ ще се продадат веднага срещу съответната сума