Last news in Fakti

17 Декември, 2021 11:08 2 822 35

Необходима е съвременна политическа дефиниция на понятието „национализъм“. Един разговор с доц. Георги Цветков

  • доц. георги цветков-
  • съвременен национализъм-
  • национализъм

"Абсурдно е идеи, които очевидно носят вреда на националното развитие, да бъдат представяни като „национализъм“, каза политологът

Необходима е съвременна политическа дефиниция на понятието „национализъм“. Един разговор с доц. Георги Цветков - 1
Доц. Георги Цветков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Понятието „национализъм“ в Европа е обременено с много негативи заради партийните и индивидуални субекти, които твърдят, че са негови легитимни представители. Всъщност те не са никакви националисти и родолюбци, обичащи родината си, а демагози, които се възползват от обоснованите и необоснованите страхове на хората, за да се доберат до позиция в една или друга държавна институция. В този смисъл, определящите се за националистически и патриотични партии в България през последните 20 години, не правят изключение и са именно такива. А този факт изключително много пречи на това съвременната форма на национализъм да вземе връх и в България, и в останалата част от Европа.

За да открием дебата и за да дефинираме що е то съвременен национализъм, от ФАКТИ проведохме разговор с политолога доц. Георги Цветков.

„На първо място - национализмът не е самостоятелна политическа идеология. Претенциите на определящите се за националисти да са отвъд лявото и дясното идват главно от първата половина на XX в. и сега се преповтарят. Те казват: "Ние не сме нито леви, нито десни. Ние сме за България". Това е декларация, която е тотално лишена от смисъл. Не може да преценяваме ефекта от една политическа дейност по декларираните красиви намерения. В политиката се оценява по резултатите, които могат да бъдат постигнати. Хора, които претендират, че са националисти, че обичат България, че тя за тях е над всичко, в крайна сметка предлагат решения, които са абсурдни и обричат страната ни да бъде един третокласен участник в европейските процеси. Идеи, които биха обрекли нашата икономика, които биха ни извадили от възможностите за сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз, не могат да бъдат полезни по никакъв начин за нацията и е абсурдно е идеи, които очевидно носят вреда на националното развитие, да бъдат представяни като „национализъм“, поясни в началото на разговора ни доц. Цветков.

Що е то съвременен национализъм - антипод на доминиращия за момента ретрограден такъв

„Ако започнем с поставянето му в оста ляво-дясно, той категорично е участник в дясното политическо пространство. Опитите той да бъде поставен в лявото пространство са съвременна версия на националсоциализма - леви мерки, съчетани с държавна намеса под претекста за защита на националния интерес.

В контекста на съвременния национализъм много важно е разбирането за съвременната роля на държавата. Докъде стига държавата, кои граници не трябва да прекрачва тя и кои са нейните основни функции, които не могат да бъдат предавани на друго място. Без съмнение в обозримо бъдеще държавите нямат алтернатива. Основен политически субект на международното поле ще си останат именно те и основната роля на държавата трябва да е насочена към сигурност, в която влизат и външната политика, и отбраната, и енергийната сигурност.

Държава, която се стреми да формира вътрешната среда и да разпределя, определено излиза извън съвременното разбиране за национализъм.

Всяко съвременно разбиране за бъдещето на нашата страна минава през Европейския съюз. Въпросът е как в рамките на този съюз нашата страна наистина да може да бъде активен участник във формирането на европейските политики, а не просто един пасивен наблюдател. Защото ние, неучаствайки в процесите, когато се вземат решения без да се отчитат нашите интереси, имаме два варианта: или ги приемаме и не отчитаме нашите интереси, или пък тръгваме към отхвърляне на решениятa. И в двата случая губим. Поради това в България трябва да се създаде тази политическа култура, която да казва, че ние сме национална държава, тази национална държава има отговорност към своите граждани, особено в отношенията с други държави и най-добрият начин тази функция да бъде изпълнена е чрез активно участие във формирането на европейските политики. При нас, за съжаление, виждаме, че разбирането за национален интерес в повечето случаи минава през това да се противопоставяме, и то на думи, на редица решения, които са договорени и взети на европейско равнище“, заяви доц. Георги Цветков.

„Съвременният национализъм трябва да е реална част от поведението на политически субекти“, обобщи политологът.

„Разбирането за национализъм като отрицание срещу някого е изцяло непродуктивно, категоричен беше той, а след това допълни с исторически пример: „Парадоксът е, че ние стъпваме на много добра основа, но не я използваме. Съвременната българска държава е създадена на базата на нашия опит за национална революция и голяма част от идеите тогава са заложени в Търновската конституция, а именно, че нашата нация е гражданска и всеки, който е роден в България, който спазва законите, е пълноправен гражданин на нашата страна. Българското революционно движение, което е тръгнало да се изправя срещу Османската империя, не е базирано на етническа омраза и етническо изключване. Същото важи за българската държава след 1879. Имаме пълно основание да смятаме и твърдим, че в моментите, в които България е била наистина свободна да определя своята политика, ние не сме тръгвали в крайности, свързани с етническо или религиозно преследване. Изключенията са по времето на Втората световна война и по времето на комунистическия режим, когато българската държава определено не е била свободна във воденето на политика“.

„Важен е въпросът защо вследствие на протести се появяват леви политически движения, които съчетават националното със социалното. Това става по простата причина, че големите партии в България, доколкото у нас имаме исторически големи десни партии, се отказаха и изоставиха доброволно това политическо говорене. Причината за това може би е във Възродителния процес и събитията в бивша Югославия, които обременяват национализма с лоши асоциации. Все пак обаче няма основателна причина една сериозна партия, която се заявява в дясното политическото пространство, да изоставя този сегмент. Когато тя го изостави, там започват да се наместват антисистемни партии, които със своите действия предлагат да се разруши нещо, което не им харесва, но без да предлагат алтернатива на него“, посочи доц. Цветков една от причините полето на национализма у нас да е напълно окупирано от ретроградни популистки формации, а не от такива, които са национално отговорни.

„Това се забелязва и в западните държави. Много от мейнстрийм партиите сметнаха, че да се говори за националното е някак неудобно и отвориха нишата за такъв тип антисистемни партии“, добави той.

„Откъде-накъде започнахме да асоциираме национализма със сексуалните предпочитания, полови права или дори с въпроса за бежанците? Това не са въпроси, които би трябвало да са основни от гледна точка на реализацията на една национална политика, но партиите, които са базирани на противопоставянето и общественото напрежение, започнаха да ги усвояват“, отбеляза политологът.

Накрая маркирахме и темата за национално самочувствие. Факт е, че през последните 30 години ние, българите нямаме почти никакви поводи да се гордеем със себе си като нация. На въпроса на какво да се опре една нация, която няма с какво да се гордее в момента, доц. Георги Цветков отговори така:

„На необходимостта да бъде успешен“.

„Хората трябва да осъзнаят, че имат отговорност към държавата и нацията. Ние като индивиди и общество трябва да работим заедно в името на просперитета на всички. Смисълът е в това, а не в това да се гордеем с индивидуални или измислени постижения. Важно е да осъзнаем, че сме заедно в играта и можем да спечелим само като отбор.

Добре е да се дефинира съвременното разбиране за българска държава и българска нация. Тези въпроси обикновено ни се струват твърде абстрактни, все няма време за тях, а те до голяма степен определят нашето развитие. Ако все вървим от криза в криза, ние никога няма да помислим малко по-дългосрочно. Например, нали сме наясно, че проблемът с липсата на газови алтернативи е заради решения, които не са взети преди години, защото към онзи момент вероятно сме били много заети с нещо друго много важно и е било „твърде рано“ да се мисли за бъдещето. Хората вероятно биха казали, какви са тези глупости, сега въпросът е цената на тока. Работата е там, че цената на тока зависи от тези „глупости“. Да, взе се някакво временно решение, но намирането на дългосрочно решение зависи от тези „глупости“, заключи доц. Георги Цветков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Голям Слон

    21 1 Отговор
    Хаха, единият професор, а другият доцент. Успели младежи, спор няма. Този, докато стане колко мен (46) вече ще е бъде член-кореспондент. А даже заради него и друга титла могат да измислят. Принципно защо не?! :-)
  • 4 Голям Слон

    19 1 Отговор
    :-))))))))) Извинете, не се стърпях. Погледнах какво пише за него. 85-а роден. 2008-а станал преподавател в академията... На 23?
  • 5 хаджи Генчо

    10 1 Отговор
    Много досаднатия ... който иска да я чете до края.....
  • 6 Ротшилд

    15 2 Отговор
    Забранете национализма и анти-глобализма! Не е европейско.
  • 7 ТаУмВзе

    14 1 Отговор
    Какъв национализъм, когато в останките от България няма Формулирана Национална Идея, която да се Отстоява от Всички. Пак си правим соросоиден вятър.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 5577

    6 6 Отговор
    Браво на ФАКТИ. В статията става въпрос за политика и политически принципи. Само дето днес партиите са лишени от политически принципи. Всичко е задкулисие и борчески единоборства. Вижте само колко статии има -Аз не исках ма гласувах защото трябваше. За каква политика какви 5лв. става въпрос. Дано махнат скоро Гешев че да се върнат засегнатите мутри, че става все по зле за обикновенния човек. Да се върне откритата политика. Да се легитимира в Европа и да се върнат еврофондовете.
  • 11 CaizerSoze

    13 2 Отговор
    Имам чувството че съм много прост, глупав и изостанал. Много се подтискам че само аз май не съм доцент, професор в тази държава. Какво да направя?
  • 12 И ти

    7 2 Отговор
    си партиот, ама на друга държава.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Здравко Думанов

    1 10 Отговор
    БРАВО! Отдавна казвам, че точно от това имаме нужда, а не руски национализъм от Атака и Възраждане, че и МВРО.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "И ти":

    Не е на държава патриот... на град... Давос се казва... ;)
  • 18 Ванев

    9 1 Отговор
    С такива статии само ще увеличите броят на "националистите"! Безмислена пропаганда е това.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Съдията Дред

    3 1 Отговор
    Понятия като национализъм и патриотизъм нямат нищо общо. Просто някакви учени със специално предназначение вадят от десет кладенеца вода , за да докажат, че трябва да клекнем пред македонската наглост.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БорисОFF

    6 0 Отговор
    Г-не доцент, казваш: "леви мерки, съчетани с държавна намеса под претекста за защита на националния интерес" било съвременна версия на националсоциализма.
    Доообре, само дето това е точна и пълна характеристика на политиката на Байдън в САЩ.
    Леви мерки: по миграцията, по опростяването на студентските заеми, по социалното осигуряване на милиони хора без осигуровки, по безумното нарастване на държавния дълг за раздаване наляво и надясно на помощи...
    Държавна намеса - в бизнеса, налагане на санкции, въвеждане на държавни регулации във всички сфери, предприемане на силови (вкл. военни) действия "в защита на националните интереси"...
  • 24 F.F

    5 1 Отговор
    Дрън дрън, стил дойче веле!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Найден Шейтанов-

    1 3 Отговор
    И тъй, в психологията на българското отрицание имат надмощие следните елементи: апатия към висшето, като добро и хубаво, като държава и народ¬ност, фанатична страст към парично-материалното и към властта като средство за самозадоволяване и забогатяване, животински егоизъм в отношенията към другите, простотия и заинтересованост на бюрократи, безогледна опозиция, партикуларизъм на политикани, егоцентризъм на интелигенти, омраза и завист едва ли не на всички против всички и пр.
    Книжка 2 на „Философски преглед" през 1933 г.

    Почти всички изказали се подчертават колко е прав Найден Шейтанов, и то в далечната 1933г.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 АМОН

    6 0 Отговор
    ВСЯКА ЕДНА НАЦИЯ ИМА СВОИ ДУХОВНИ ВОДАЧИ.
    Може ли да бъде духовен ВОДАЧ на българската нация лице, което се кланя на боговете на чужди народи, приемайки тези народи за богоизбрани, а своя за жертвено агне.

    За мен това е недопустимо.
    Знаем ли ние българите кои са нашите богове, на които трябва да служим и да се кланяме?!!
    Разбира се, че НЕ !!
    Народ , който се кланя и служи на ЧУЖДИ БОГОВЕ, не може да бъде свободен.
    Той е роб на тези народи на чиито Богове се кланя, кръщава децата си и почита.

    Коментиран от #35

  • 30 gghf

    1 0 Отговор
    в България няма национализъм,а колко щеше да е добре.В Дания от малки дечица се възпитават в национализъм,започват със стотици знаменца около децата и учат само и единствено неща за Дания и никой друг не ги интересува.Образованието им е съсредоточено само върху факти за Дания.И обожават страната си,така ги учат в училище,А в България всеки плюе по държавата и никой не учи децата ни на български народни танци,обичаи,история!България трябва да се промени,иначе няма бъдеще без национализъм.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чавдар Балинов

    0 1 Отговор
    Българскията национализъм в съвременният си вариант, представен от т.н. "националистически" партии, е в тясна зависимост от отношението към Русия и, в противовес, със Запада. Колкото един българин е повече русофил и загърбва Запада, толкова той е повече патриот. Така стоят нещата, за съжаление. И авторът потвърждава това - той никъде не споменава този факт. Не вярвам да му е убягнал!...
  • 33 НЕ минава

    1 0 Отговор
    Статията е пълен тюрлюгювеч и се насилих да я прочета до край. Националосвободителните движения от Френската революция,през Азия,Африка та до нашето ноционалосвободително движение винаги са извършвани от хора и партии с леви възгледи. Обаче днес лявото е отишло в своята крайност,превърнало се е в соросоид-левичарство,троцкизъм и глобалазъм. Затово днес патриотизмът и национализмът изглеждат десни,а те просто са си на мястото и държат за това за което са държали преди 150-200 години.Точно на 180 градуса и протовно на доцентчето,всяко съвременно разбиране за бъдещето на нашата страна,като национална държава НЕ минава през Европейския съюз.
  • 34 Конник

    0 1 Отговор
    Липсва ни здравословен национализъм, не шовинизъм или претенции за Велика България. Таза химера я убиха руснаците след 1879 г. Тъй наречения Цар Освободител не разреши да има единна България защото още преди войната се беше договорил с кралете-братовчеди от западна Европа да няма голяма-единна България.
    “Един от сериозните за Русия (а оттам – и за България) проблеми в Санстефанския договор е в предварителното съгласие на Русия, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава.”
    И тка не ни трябва нито Русия, нито НАТО!
  • 35 vinety$

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "АМОН":

    Господ е един Исус Христос, Божият син и наш спасител. Другото е дрън-дрън.