Last news in Fakti

17 Декември, 2021 17:22 4 194 64

Кирил Чуканов пред ФАКТИ: Без лустрация промяната може да бъде единствено подмяна

  • кирил чуканов-
  • лустрация-
  • демократична общност-
  • демократична българия

"Хроничната корупция и дефицитите в правовата държава имат много ясен генезис и той е от престъпния комунистически режим", каза историкът и граждански активист

Кирил Чуканов пред ФАКТИ: Без лустрация промяната може да бъде единствено подмяна - 1
Кирил Чуканов, кадър: Евроком
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от основните причини България да тъпче на едно място в рамките на три десетилетия и промяната у нас така и да не настъпва категорично е заради липсата на политическа лустрация. Тя е също толкова важна и наложителна, колкото и широкоафишираната съдебна реформа.

Азбучна истина е, че продължаващото покваряващо влияние на кадри на комунистическата Държавна сигурност ни държи далеч от европейската нормалност и е в основата на почти всичко лошо, което се е случвало и се случва и днес на страната ни.

Самопровъзгласилите се за носители и даже продължители на промяната не само, че не работят по закон за лустрацията, но и нито веднъж не са споменавали тази дума откакто съществуват като политически субект. Те, "Продължаваме промяната" дори допуснаха на преговорната маса срещу тях да седнат обявени за агенти на комунистическата Държавна сигурност и крайно компрометирани в Прехода личности.

От страна на най-малкия коалиционен партньор в управлението - "Демократична България", следизборно също има пълно мълчание по темата, въпреки че лустрацията е част от тяхната управленска програма и в миналите парламенти присъства във вербалните заявки на един от лидерите на ДБ - Христо Иванов.

За да поговорим за "промяната" без лустрация и сривът на "Демократична България" малко повече от година след акцията на "Росенец", от ФАКТИ разговаряхме с Кирил Чуканов, историк и граждански активист, участвал в антиправителствените протести през 2013 година и тези през 2020 година, както и в множество други по-малки като отзвук протести.

Започнахме разговора с логичния въпрос дали без лустрация може да говорим за каквато и да е промяна.

"И през 1990, и през 1998, въобще през всички тези години такава промяна - без воля за лустрационно законодателство, може да бъде единствено подмяна. Това е така, защото в крайна сметка всички тези сериозни обществени заболявания, които трябва да се излекуват и които сега "силите на промяната" твърдят, че ще излекуват - като хроничната корупция, дефицитите в правовата държава, те имат много ясен генезис и той е от престъпния комунистически режим и несправянето с неговото наследство през всички тези години", категоричен бе Кирил Чуканов по отношение на първата тема от разговора ни.

По време на перманентния няколкомесечен протест срещу главния прокурор Иван Гешев и правителството на Бойко Борисов през лятото и есента на 2020 година гражданско сдружение БОЕЦ и платформата Граждански мегдан, сформирала се именно по време на протеста, настояваха политическата лустрация да бъде приоритет на евентуално бъдещо управление.

Над година по-късно, когато вече имаме редовно правителство, лустрацията е изтикана в ъгъла, като дори от "Демократична България" не обелват дума за нея, а именно те, както и по-рано стана дума, декларираха нееднократно, че ще работят за нея. На въпроса дали от ДБ използват темата за лустрацията само като предизборен трик, за да привлекат избиратели от антикомунистическата общност, Кирил Чуканов отговори така:

"Може и така да се разглежда, но такова обяснение е може би твърде просто. Доста от протестиращите, най-вече от тези, които окупирахме Орлов мост и които бяхме активни през всички дни на протеста през 2020 година, смятахме темата за лустрацията за ключова и мисля, че допринесохме тогава тя да се наложи в в някаква степен в дневния ред.

В "Демократична България" има хора, които са убедени, че лустрация е необходима. Дори назад във времето имаше организирана от тях работна група, която се занимаваше с темата. Така че въпросът не бива да се разглежда само на една плоскост. Факт е обаче, че сега, особено по време на коалиционните преговори на вече сформиралото се редовно правителство, освен ако не съм пропуснал нещо или тази тема е била обсъдена не на лайв стриймовете, а офлайн, тя изобщо не беше обсъдена. Нямам информация "Демократична България" да са махнали лустрацията от програмата си, но фактът, че тя не бе обсъдена е доста притеснителен. Най-малкото можеше да се даде едно обяснение защо се е стигнало дотук. Очевидните възможни причини за това са две. Останалите партии, които участват в управленската коалиция или директно са против лустрацията, какъвто със сигурност е случаят с БСП, или може би я смятат за маргинална тема. Поради това като една форма на нов исторически компромис е била направена тази голяма жертва лустрацията реално да бъде изхвърлена от дневния ред, за да може да се сформира редовно правителство. Но дори и това на мен не ми е известно да е обяснено, нещо, което не е коректно и етично към избирателите".

Във втората част на диалога с гражданския активист Кирил Чуканов обсъдихме огромния отлив от най-големия досега политически изразител на демократичната общност - политическото обединение "Демократична България", което не успя да материализира много успешната акция на "Росенец" от протестното лято на 2020 година.

"Далеч съм от всякакви конспиративни теории за договорки под масата. След акцията на "Росенец" изглеждаше, че се е стигнало до момент, в който нещата наистина може да се тласнат към нещо коренно различно. Вероятно тази настройка е била следствие на прекален ентусиазъм, но в крайна сметка хората имат право от време на време да проявят наивност.

На първо място, като че ли акостирането на "Росенец" бе много успешна пиар акция, свързана с това, че до онзи момент електорално "Демократична България" не стояха особено добре и не беше сигурно дали изобщо ще могат да прехвърлят прага за влизане в парламента, независимо кога ще бъдат изборите. Тази пиар акция успя страшно много да вдигне резултата им.

След това тази силна акция не беше подкрепена от целенасочени действия по време на протестите за ясно заявяване на лидерство на този протест и директен стремеж към властта - тоест "Демократична България" да бъде двигател на мечтаната промяна. Имаше изказвания в тази посока, но те не бяха подкрепени от действия. Факт е също, че много безотговорно в частта с политическото лидерство беше отстъпено доста място на прочутото "Отровно трио" и на всякакви други групички, вероятно свързани с президента Радев, които не бих казал, че споделят задължително ценностите на демократичната общност.

Последваха приказките през есента и зимата (б.р. на миналата година) с кого трябва да се направи коалиция и как, макар и различни, всички в протеста са едно в името на голямата промяна. Това не говореше за някакъв ясен план след акцията на "Росенец", че ДБ действително е двигателят на промяната и че обединението е готово като политическа сила чрез протести да свали криминалното статукво.

Разбира се, говорейки за електоралния спад, това нямаше да стане по толкова брутален начин без появата на "Продължаваме промяната". Не може да се говори чак за равнозначност между "Демократична България" и цялата демократична общност, но няма спор, че това обединение е нейният най-ясен политически изразител. На последните избори обаче голяма част от периферията извън твърдите партийни ядра премина към "Продължаваме промяната" и сега закономерно, предвид и гореописаните прояви на слабост, ДБ е най-малката политическа сила в настоящата управленска коалиция, а респективно на това е и с най-малка тежест в нея.

Всъщност, единствената причина, поради която "Демократична България" все още е факт като политическо обединение, е участието в управлението. Без него смятам, че "зелените" може би отдавна щяха под някаква форма да са преминали към проекта на Кирил Петков и Асен Василев".

А на въпроса дали в с случая на "Демократична България" има страх от поемане на отговорност в смисъла на стремеж към властта, събеседникът ни заяви:

"Може би наистина има страх от отговорност, защото политическото лидерство в крайна сметка не е само цветя и рози, а може да има и доста неприятни последствия предвид това какво представлява криминалното статукво тук.

Факт е, че демократичната общност има много сериозен проблем със своето политическо лидерство, но това не означава, че няма способни, доблестни и почтени хора в тези партии. Просто като че ли те не могат да се самоорганизират за нов подход".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    55 7 Отговор
    За каква ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ говориш? Демокрацията ЛЪСНА ТОТАЛНО С ФАЛШИВОСТТА СИ за всички мислещи...ОТ ПАРТИЯ КАТО ДБ ,нищо хубаво не може да излезе..ЗАКРИВАЙТЕ СЕ

    Коментиран от #19, #57

  • 3 сила

    50 13 Отговор
    КОЙТО Е БИЛ ЧЛЕН НА ГЕРБ ДА НЯМА ПРАВО ДА ЗАЕМА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ И ОБЩЕСТВЕН ПОСТ ДОЖИВОТ.....НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ,НИКОГА ВЕЧЕ ОВЛАСТЕНА ПРОСТАЩИНА

    Коментиран от #13, #17

  • 4 пфуй

    30 7 Отговор
    Стига с това герберско клише " подмяна", ще го дъвчете сега години напред едно и също. Не гледате идеи да давате за развитието на страната, ами само негативи и клевети. Някои много ги боли, че не са на власт и нямат допир до обществените пари, а също и от положителната оценка на ЕС, че имаме ново правителство вече и то е от добре образовани, интелигентни и културни хора.

    Коментиран от #6

  • 5 сигурно

    7 14 Отговор
    И лустрцията ще стане !!!

    Коментиран от #39

  • 6 Говориш глупости

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "пфуй":

    Подмяната присъства от поне 15 години в обществения ни живот. Никакво герберско клише не е.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АННА МИЛА

    22 1 Отговор
    господин ЧУКАНОВ ние не сме ПРАВОВА ДЪРЖАВА а корупция власт мафия са 3 в 1 плюс бесзаконието престъпноста която цари в НАШАТА СТРАНА
  • 9 Уф Божкее...

    29 13 Отговор
    ...100 години минаха от тоя пусти комунизъм и някои още вадят скелети от гардероба...
  • 10 Това са глупости

    27 13 Отговор
    за каква лустрация говорят все едно сме 91ва година.Вече е прекалено късно.От друга страна това и тогава не можеше да стане защото "комунистите и дс сътрудници" бяха два вида.Едните наследници на старите партийни функционери,другите наследници на бившите фашисти, пребоядисали се.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай той

    10 14 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Спокойно силен, сега с дрогарете ще гризнете пак дръвчето като през 96/97 година, ама нищо...
  • 14 БорисОFF

    15 5 Отговор
    КОГО ще лустрираме? След като логиката на политическата лустрация на г-на е "покваряващо влияние на кадри на комунистическата Държавна сигурност". Нима организираната престъпност няма покваряващо влияние? Ясно е, че има. Нима корумпираността на висше държавно ниво не е покваряваща? Такава е.
    И после - КОГО ще лустрираме? КОИ са покварените? Кога ще спрем - на деца, внуци, правнуци на "кадрите"? Ще включим ли техните семейни приятели и децата на семейните им приятели?
    И къде отиде презумпцията за невинност? По какво се различава г-на от "кадрите на комунистическата Държавна сигурност" преследвали невинни, деца и внуци на "враговете на народа" и "засегнатите от мероприятията на народната власт"? Май по нищо не се различава! Типично по Ленин: На белия терор ще отговорим с червен терор! Сега г-н казва "На червения терор ще отговорим със син терор!"...

    Коментиран от #29

  • 15 дедя

    7 8 Отговор
    Всички над 45години вън от парламента и ето ти лустрация
  • 16 Даамане

    5 3 Отговор
    Ваксинацията им е по-важна за момента другото може и да почака до изтичане на давност
  • 17 Перо

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Точно там /гербаджиите/ е крайно нужна лустрация,до 9-то коляно! Там са криминално зомбираните подчовеци!

    Коментиран от #18, #44

  • 18 ТОЧНО ТАКА...!

    16 6 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Лустрацията трябва да започне първо от най-Дъртата Комуняга на РБ-Другаря Бойко Методиев Борисов...!!!

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Христо Христов

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    То ако ставаше само с желание...БСП трябваше да се е самозакрила още 1990-та година!
  • 20 Тодор Правешки

    12 7 Отговор

    До коментар #18 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Ха, има хора с къде повече стаж в БКП от Борисов...
    Румен Решетников, Богомил Бонев, Румен Гечев...
    Или тях да не ги лустрираме викаш?

    Коментиран от #36

  • 21 Разбрал

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Борисов не е на власт, нито в парламента, това е лустрация, но сега ако ви питам къде е Гечев, Нинова, Атанасов, Хр.Иванов/ тримата от Костов/, или това не Ви интересува? Нали имаше криминална приватизация?

    Коментиран от #37

  • 22 ДОКАТО БОКО И ГЕШЕФФФ

    6 5 Отговор
    СА НА СВОБОДА КВА ЛУСТРАЦИЯ? КВИ ПЕТ ЛЕВА?! КАТО ГИ ПРИБЕРАТ В ПАНДИЗА, ЩЕ ГОВОРИШ ЗА ТОВА!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "демуеджипито":

    Я ми припомни кой разруши Родината през 1989-та година, другарю? Щото тогава имаше само една партия! Ако са били чужди сили, къде са спали службите и ДС?

    Коментиран от #50

  • 25 Лустрация

    5 1 Отговор
    За гепи или бкп, то пак има поме 5 има членували в бкп, стана подмяна май
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 сори сорос

    17 1 Отговор
    За лустрация не съм сигурен, но без закон за НПО-тата със сигурност промяната може да бъде единствено подмяна
  • 28 питам

    11 5 Отговор
    Лустрация няма да има. Комунистическият режим е престъпен, но комунизмът е жив е БГ. Даже Наказателният ви кодекс е наследство от престъпния комунистически режим- терор, репресии и бавна мъчителна смърт на нарочения човек. Всички силови структури работят по методите на престъпния комунистически режим. Само разни политолози, социолози и псевдо реформатори се упражняват по говорене. Та как беше- не ме слушай какво говоря, гледай какво върша?
  • 29 уфф

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "БорисОFF":

    Комунистическата ДС е в сила и днес. Държава с комунистически, сталинистки силови и правораздавателни институции никога няма да бъде демократична. 90% от провинцията живее в условията на комунистическа диктатура по места. Диктатурата има много лица.

    Коментиран от #53, #64

  • 30 КВА ЛУСТРАЦИЯ,БРЕ

    11 5 Отговор
    НАЛИ ЩЕ ТРЕБЕ ДА ЗАКРИЕМ... ЦЕЛОТО КОМУНЯГО-ФАТМАШКО ДС- КОТИЛО,. ИМПЕКСОВАТА ГЕЙ СБИРЩИНА, ХИТЛЕРИ ,ЕСЕМЕСИ,МАЙСТОРИ,ПРОКОПИЕВСКИ ГЕЙ,ЕРИ,БОБОКОВСКИ АЙДУЦИ,ЧЕРЕПИ,МУСТАЦИ, ДС-КЕНЕФИ,КАНАДСКИ ОТРОЧЕТА, СОРОСПИИ, РИСТЕВЦИ И ЦЕЛАТА Г-ЕЙ ДРУЖИНКА.....ДО КРАК

    Коментиран от #34

  • 31 Абв

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Трябва нещо и между ушите. С лустрация трябва да си внасяме дори и администрация. България е малка Държава и като територия и като население осбенно без тъммноЛилавите. Точно си го казал, но който разбрал разбрал. Жалко, че подрастващите отидоха в канала.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да,ама-НЕ...!

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "Тодор Правешки":

    Никой от тях,освен Другаря Бирисоффф, не разтривал ушите на Другаря Тодор Живков ...

    Коментиран от #42

  • 37 ОК...!

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Разбрал":

    Борисов не е на власт...!НО!Беше на власт цели 12 години и яко крадеше,като за световно...!!!

    Коментиран от #46

  • 38 Фактите Говорят!!!

    6 8 Отговор

    До коментар #34 от "А БРЕ...!":

    Б.Борисов НИКОГА не е бил на висока ръководна позиция по времето на Соца за разлика от Комунистическите Фамилии контролиращи икономиката, финансиите и Политическата ВЛАСТ в България

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Само да допълня...!

    9 6 Отговор

    До коментар #38 от "Фактите Говорят!!!":

    Другаря ти Борисов бе дясна ръка на Първия Държавен и Партиен Ръководител на НРБ-Другаря Тодор Живков...!А това е предостатъчен факт,че същият е Дърта Комуняга,подлежаща на Лустрация...!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 АЗ ПОДМЯНАТА

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    ГООЛЕМИ ТРОЛОВЕ ОТ БКП СТЕ ЛУСТРАЦИЯТА Е ЗА ВАС И ТАКИВА КАТО ВАС ОТ 1944 ГОД КОМУНЯГИ БКП СИ Е НА ВЛАСТ
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ПараШут

    3 2 Отговор
    Четеш кой е авторът на поредното пасквилче и не трябва да четеш по-надолу. Някой хора Русия и комунистите ще ги преследват цял живот в празните им кревати и сънищата им.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Това е

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Службите от ДС имат винаги информация от първа ръка , и дългогодишни контакти със службите дори на обявени за враждебни централи . Когато трябва да се промени курса на една държава , точно службите са тези , които първи се заиграват и се обясняват в любов на новите господари. Дефакто една територия се управлява задкулисно от службите , а органите на властта като президентство , народно събрание са само бутафория за пред хората.
  • 51 Дилема

    3 2 Отговор
    Не знам защо , когато нарочиш някой съмнителен бизнесмен , политик , и корупционер за комунист , той ще се хвърли да ти издере очите. Ще се обяви за демократ , и либертарианец по душа и убеждения . Та не знам как това кореспондира с казаното от въпросният Чуканов. Още повече от края на комунизма минаха 33 години , и на практика тези които са управлявали буквално са измрели.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хммм

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "уфф":

    Има един прекрасен американски филм " Имало Едно Време В Америка" как се заражда мафията , от къде тръгва до къде стига. Все едно да търсите лустрация при героите от филма . Мафията се загнездва и се развива в освободените и от държавата пространства , едва ли Сталин има нещо общо. Общото е , че при такива като него мафията чука камъни в Сибир. Казвам го за да не търсите причината там където тя не е.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Зулус

    1 1 Отговор
    Ние от племето Зулуси, ще чакаме още 30 години, докато изпукат всички милиционери, комуняги и номенклатурчици.
  • 57 Един

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Ти защо мислиш, че има демокрация в България?
  • 58 100

    2 2 Отговор
    Вече е много късно за лустрация, но пък по-добре късно, от колкото никога.
  • 59 Трак

    4 3 Отговор
    Смъ-рт за всички ДС комуняги . При наличие на лустрация България преминава от диктатура в правова демократична държава като Швейцария . 99% от казината в Бг се държат от комундяги ДС агенти. 90% от хотелите в Бг ср държат от комунисти ДС агенти . ОПГ в Бг са бивши ДС ченгета .

    Коментиран от #60

  • 60 Само споко

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Трак":

    Трябва освен комунистите да бъдат лустрирани и политическите кабинети на министри и областни ръководители от СДС и ДСБ, които 30 години рушаха без да построят нищо!
  • 61 Виктор браво

    0 3 Отговор
    Този участник в протестите на Орлов мост/2-3 пъти отишъл/пак за старата манджа лустрация.Ами те повечето агенти от години са лустрирани по гробищата.Другите все още живи ,очакват да ги отнесе Ковида.Крадците нямат партийна принадлежност.А покрай темата досиета и лустрация,някои си прекараха животеца на хранилка.Тарикатлък си е-нали?
  • 62 безпартиен

    4 1 Отговор
    Не лустрация трябва,а ДЕКОМУНИЗАЦИЯ!!!Сега градове,села,улици,учебни заведения,площади носят имената на лица излезли с оръжие в нелегалност за сваляне на законно избрана власт-колкото и да са калпави законите!!!Направете го сега и ще видите как властта ще се отнесе с такива!Като за начабо ще бъдат обявени за терористи с всичката тежест на законите за борба с тероризма!И за да е ясно защо декомунизация,нека да се извадят на светло всички привилегии на т.нар.АБПФК,ползвани от децата им а и от внуците им!Ще се окаже че почти всички известни у нас политици,бизнесмени,банкери,журналисти и много други са ползвали привилегия за приемане във ВУЗ дали от АБПФК,БКП или БЗНС!!!!

    Коментиран от #63

  • 63 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "безпартиен":

    Всички тези които си изброил са върли антикомунисти , НАТО-вци ,служители на ЕС, развиват сериозен частен бизнес , и заспиват с книгата на Оруел под възглавницата . Идея си нямат техните богатства имоти , банки заводи , и капитали да станат държавни , както повелява комунизма . Какво правим тогава , ще гоним антикомунисти , а те ще ни обвиняват в диктатура . В България до скоро имаше само един , който се обявяваше открито за комунист , бившият съветник на Тодор Живков , забравих му името , и той почина , без да има никаква стойност в политическият живот на България .
  • 64 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "уфф":

    Единствената диктатура в момента на територията е "диктатура на бедността". Тоест държавата ни не предлага инструменти за спасение на най-ниските слоеве на обществото , и така наречените работещи бедни, така както е в Западна Европа. И за това си има причина наречена - Заден двор , крайна периферия на ЕС. Периферията не може да стане никога център .Просто от периферията се отива към центъра , за това периферията остава със затихващи функции , и накрая се спазарява .