Last news in Fakti

22 Декември, 2021 08:00 4 196 24

Как ехото заглъхва, когато мораториумът удари

  • енергетика-
  • ток-
  • мартин тинчев-
  • възобновяеми източници-
  • атомна енергетика-
  • герб-
  • цени-
  • парно-
  • атомна централа-
  • белене-
  • аец козлодуй-
  • декарбонизация-
  • европа-
  • въглища-
  • визия-
  • стратегия-
  • българия-
  • базови мощности-
  • чиста енергия-
  • икономика-
  • мораториум

Нито една развита икономика не може без стабилна и чиста базова енергия

Как ехото заглъхва, когато мораториумът удари - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Мартин Тинчев, депутат от 44-тото Народно събрание и бивш член на Комисията по енергетика в парламента. Анализът е направен специално за ФАКТИ:

Ситуацията в енергетиката беше тежка, вече става опасна. Не се научихме, че това е една от най-важните сфери, в които няма никакво място за импровизации, сега може би ще го научим по трудния начин. Защо мораториумът може да срине енергийната система и как парламентът се остави да бъде подхлъзнат от ГЕРБ?

С двама бивш министри на енергетиката, ГЕРБ са наясно за последиците. Бившите управляващи организират политическа провокация на цената на големия риск от срив на икономиката и енергийната сигурност. Казвам го като бивш член на парламентарната енергийна комисия и бивш депутат от ГЕРБ. Мораториумът може да фалира частните електропреносни дружества, принудени да купуват на висока цена и да продават на изкуствено задържана ниска стойност. Резултатът няма да е обикновен хаос, а колапс на енергийната система. Намесата на законодателния орган в работата на независимия регулатор може да нанесе втора тежка щета, като застраши плащанията по Плана за устойчивост и развитие. Освен това никой не може да прогнозира какво ще се случи след размразяването на цените на електроенергията. Иронично е това да е пътят на България към декарбонизация - с мораториум към режим на тока.

Още не е късно за разумни краткосрочни мерки, справедлива помощ за домакинствата и бизнеса. Например, с подкрепа от бюджетния излишък. Или със свръхпечалбите на дружествата в Българския енергиен холдинг. Или чрез законодателни промени с визия за целия процес и взаимната свързаност между участниците. В дългосрочен план тази потенциална криза налага, изисква, задължава да бъде създадена енергийна стратегия до 2060 г., за да разберат всички какво правим, колко струва, каква е цената на липсата на визия за енергетиката.

Безспорно декарбонизацията е ключов процес. Каквото и да ви говорят предимно леви политици и синдикалисти, светът е свързано място и това е една от темите, по които няма мърдане. С какво ще заменим нискокалорийните въглища, които осигуряват 42% от електроенергията на страната, но замърсяват силно околната среда, увеличават тежките и хроничните заболявания и влошават качеството на живот? От възобновяемите източници получаваме общо не повече от 8-10% от произвежданата електроенергия. Разполагаме с ограничен ресурс - недостатъчно слънце и вятър годишно. За да развиваме ВЕИ трябват инвестиции в мрежата на 110 KV и на 400 KV. Отделно от тях са необходими и големи инвестиции в електроразпределителната мрежа.

Едно от задълженията ни по Зелената сделка е да заменим 30% от природния газ с водород до 2050 г. Това налага изграждане на инсталации с голяма мощност за производство на водород. Да, световният възход на електромобилите е факт, но отсега е ясно, че електричеството ще се бори за място в транспорта на бъдещето с водорода. Логично е разработването на проекти за водородни газопроводи и газопроводи за метан да е част от процеса на декарбонизация. Заедно с диверсификацията на газовите доставки, каквото и да означава вече това на политическия език на даденостите, дефицитите и предпоследните решения.

Брюксел може да признае като зелени източници на енергия природния газ и ядрената енергетика, но може и да не го направи. Всяка държава от съюза обаче следва националния си интерес и намира собствен път за енергийната си сигурност. Това трябва да направим и ние, като потърсим правилен баланс между различните енергийни източници и даденостите. Първо, да спрем да мислим за различните индустрии като съперници. Фаворизирането и защитаването на един източник е скъпа грешка. С интелигентни мрежи, енергийна ефективност и опции за съхранение на електроенергия, възобновяемите и ядрените източници могат да работят заедно, за да създадат мрежа с минимално или нулево производство на въглероден двуокис.

Нито една развита икономика не може без стабилна и чиста базова енергия. Дори да имаме огромни територии за енергийни паркове, а нямаме, слънцето и вятърът в нашите ширини са сезонно неизвестно. Остава ядрената енергия. Следващите десет години ще са преломни за развитието на сектора у нас, а и в света. Новите ядрени мощности са ни необходими. Но мощности, а не малки модулни реактори, които все още съществуват само на хартия. Едва ли първият модулен реактор в света ще бъде изграден и ще заработи през това десетилетие. Друг е въпросът колко бързо и дали достатъчно евтино ще произвеждат енергия, за да имат значение за отделна държава. Може да са необходими 10 такива реактора, за да вършат същата работа като една голяма модерна ядрена електроцентрала.

Имате нужда от палто, но си купувате летни обувки. На нещо такова приличат дискусиите за ядрената енергетика у нас в момента. Не отчитат даденостите и времето. Дискусиите трябва да се основават на факти. Изграждането на нова ядрена мощност е дълъг и сложен процес с много въпроси какво, къде, кой, как и кога. И с интереси, в центъра на които трябва да остане националният. Имаме нужда да развиваме АЕЦ „Белене“ и нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. АЕЦ „Белене“ може да е готова до края на десетилетието с два работещи блока.

Всеки грамотен експерт ще ви каже, че двата реактора за Белене не могат да се инсталират в АЕЦ „Козлодуй“ и още по-невъзможно е реактори на един производител да работят през първия и дори втория горивен цикъл с ядрено гориво на друг производител. От това произлизат серия въпроси - кой ще носи ядреният риск е само първият от тях. АЕЦ „Козлодуй“ трябва незабавно да започне подготовката за изграждане на 7-и и 8-и блок. Процедурата е дълга и минава през разрешение от ЕС за изграждане на нови ядрени мощност; избор на технология; ОВОС; проектиране; избор на стратегически инвеститор или държавата да е собственик; договаряне на финансирането на проекта; строител на новата ядрена мощност; подготовка на площадката; строителство. За „Белене“ по-голяма част от пътя вече е извървян.

Според финансовия модел на АЕЦ „Белене“ 7 млрд. евро са привлечен капитал и 3 млрд. евро са собствен капитал за проекта, струващ 10 млрд. евро. Продължителността на живота на двата ядрени блока е 60 години. За това време те ще произведат 1 млрд./мвтч електроенергия. Себестойността на електроенергията от АЕЦ „Белене“ е 23 евро/мвтч. За да произведе 16 млн./мвтч на година са необходими 350 млн. евро. Продажната цена е 60 евро/мвтч и в тази цена е включено всичко, от строителството до извеждането от експлоатация и съхранението на отработеното гориво, отчисленията за фондове и заплати на служители. Тази цена е доста по-ниска от борсовите нива в момента. Разликата от 23 до 60 евро е необходима за обслужване на привлечения капитал от 7 милиарда евро. Всеки може да изчисли, че 1 млрд./мвтч за 60 години, дори при 100 евро на мвтч., са 100 млрд. евро.

За АЕЦ „Козлодуй“ такива разчети не са правени. Единственото известно е, че двата блока трябва да се строят заедно – иначе цената им ще е няколко милиарда повече. Целта е двата нови блока да се застъпят и да продължат работата на 5-и и 6-и блок. Забавянето на двата ядрени проекта вече го плащаме и ще си го платим прескъпо през цената на тока в следващите минимум седем години.

Що се отнася до удължаване срока на експлоатация на съществуващите мощности в АЕЦ “Козлодуй“, нали не забравяме, че експлоатационният срок на 5-и и 6-и блок вече е удължен с 30 години. Първите 10-годишни лицензи са дадени от Агенцията за ядрено регулиране и са за максималния срок, за който регулаторът може да издаде лиценз на централата. Срокът на експлоатация на блокове 5-и и 6-и след 2047 и 2049 г. може и да бъде удължен, но може и да не бъде, ще кажат специалистите, когато моментът дойде.

Дали обаче е разумно да гадаем и да отлагаме, вместо да мислим навреме какво правим и как гарантираме енергийната сигурност - функционирането на обществото, икономиката и държавата? Пандемията парализира световната икономика и познатия ни начин на живот. Един травмиращ урок за необходимостта от дългосрочно планиране на рисковете, вместо пасивно да очакваме неизвестността. Ако хоризонтът на политиците е 4-годишният им мандат във властта, хоризонтът в енергетиката е за десетилетия напред, за да бъдат избегнати опасностите и да се използват възможностите. Всички възможности.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енергетик

    31 10 Отговор
    Някои наши политици в мерака си да се подмажат на господарите си докараха България до това положение като спряха проекта Белене, като спряха Южен поток.

    Соросоидите и евроатлантиците са най-вредното нещо за България - по са вредни от комунистите в миналото. Но от друга страна всички соросоиди и евроатлантици са бивши комунисти и ченгета от ДС - и в двата случая продават интересите на България на текущите си господари.

    Коментиран от #8

  • 2 Активист на БКП

    13 12 Отговор
    ,, Колапсът,, е в Банкя 🎃

    Коментиран от #18, #24

  • 3 напушен

    20 3 Отговор
    Грета каза да садим дървета. Във фотосинтезата е бъдещето.
  • 4 Мариан Христов

    17 8 Отговор
    За съжаление е прав. В Чехия имат двугодишни договори с фиксирани цени, като при мобилните оператори. Като се вдигнаха цените на тока, те не можеха да пренесат увеличението. Т.е. заради фиксираните договори, беше като мораториум. Едно от големите им ЕРП фалира и милиони хора изпитаха истински ужас. Това сега целят и от ГЕРБ, но новите сами са си виновни. Можеха да го предотвратят
  • 5 Мунчо

    10 13 Отговор
    Само домашните фотоволтаици по покривите, ще спасят потребителя.... Нищо, че не винаги има слънца... Енергията може да се съхранява в акумулатори
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 УжАсен

    21 6 Отговор
    След като бившия депутат от Герб признава че те са сринали енергетиката просто коментара е излишен

    Коментиран от #13

  • 8 Пешо от блока

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Енергетик":

    По- вредни от енергетиците в момента няма и всички вият като гладни вълци, защото забогатяха на гърба на обикновените хора. Всеки, който в момента е " загрижен" за енергетиката е лапач и притеснен от реалната възможност да му спрат кранчето.Опитваш да се правиш на интересен като споменаваш сороси и не знам какво още, като си мислеше, че троловете ще те подкрепят.А мислиш ли как се чувстват пенсионерите с този скъп ток,а?
  • 9 ДаЗдраПерМа

    8 0 Отговор
    електроенергията е вид продукт (разбирай салам, мляко и т.н.) но със много малка трайност. В момента в който си го произвел трябва да се консумира веднага на секундата иначе се разваля и не може да го продадеш. Генерацията ще произвежда ел.ток но потребителите не могат да си позволят да го купят и двете страни са губещи. Трябва балансиран компромис за двете страни а не само оправдания от сорта той Брюксел нареди така и т.н.
  • 10 Jacques Yves Moineau

    8 3 Отговор
    Не подценявайте Кирчо.
  • 11 жжжжжж

    9 0 Отговор
    и стойнев и димитров и ганев знаят по въпроса на мораториума . а се скриха .защо? ще си носите кръста. или се махайте.
  • 12 AC/DC

    15 5 Отговор
    Да дострояват Белене и да се свършва с тая мъка

    Коментиран от #15

  • 13 ВЕРНО ЛИ

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "УжАсен":

    ВЕРНО ЛИ А ЩО НЕ ПИТАШ МАРТИН ДИМИТРОВ И РАДАН ПО ТОЯ ВЪПРОС ТИЯ ДВАМАТА СА ЯРОСТНИ ПРОТИВНИЦИ НА АЕЦ И БАЛКАНСКИ ПОТОК /ПОДАРИХМЕ 3 МИЛЯРДА НА ПУТИН И НИЕ НЯМА КВО ДА ПРАВИМ ТОКА ОТ БЕЛЕНЕ/ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МАНИПУЛИРАТ ХОРАТА ПО ТАЯ ТЕМА АМА СЕГА СЕ СКРИХА КАТО МИШКИ Е И ПОВЕЧЕТО ЕКСПЕРТИ НА ПП СА ОТ СЪЩОТО ПЕМБЯНО ЗЕЛЕНО КОТИЛО
  • 14 КВО СТАНА БЕ ПП

    12 1 Отговор
    И СИГА КВО СТАНА ГЛУПАВИТЕ ОТ ГЕРБ ИЗЛЪГАХА УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ С 200 / АБЕ МАЙ НЕ СА УМНИ А АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТНИ/
  • 15 НЕМА ДА Е БЪДЕ

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "AC/DC":

    КОЙ КИРЧО КОКОРКО РАДЕВ НИНОВА АДЕ БЕ / ЕДИН КОРАБ ГО ДЪРПАХА ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ /
  • 16 Ха ха ха🤣

    7 8 Отговор
    Още една мисирка/калинка, хвърлена от лобито (около лапача Манчев) на амбразурата, да реве и опява колко нужна е АЕЦ Белене... БеляНе!
  • 17 Четох

    3 6 Отговор
    Докато стигнах до "бивш "от ГЕРБ. Ясно е ,защо така яростно нападаш предложението за мораториума.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ

    13 1 Отговор
    РЕЖИМ НА ТОКА 1ЧАС ИМА И 5 НЯМА ЗА ДА НИ ДОЙДЕ АКЪЛА КАКВИ ПРЕДАТЕЛИ ИЗБИРАМЕ ВЕЧЕ 32 ГОДИНИ !
  • 20 Правчанин

    2 2 Отговор
    Мартин Тинчев, това не е ли дРвото с което Вальо Златев се опита да докаже, че от всяко дърво, свирка става!
  • 21 Макробиолог

    10 1 Отговор
    Някой ще каже ли ,защо е тоя скок в цените на тока?Нормално при увеличено търсене,намалено производство,повишаване цената на ресурсите и прочие ,това е логично да се случи.Кое от тях е в момента в сила за БГ?Никое.Цената на ядреното гориво и въглищата не е известно да се е повишила.поне не в пъти.Цената на прир газ се вдига ,но ние ток от газ не произвеждаме.Тогава?...Ами отговора е прост ,но неудобен--кризата е в страни като Германия,която е много зелено енергийна и много атлантически солидарна та не пуска СП2 по заповед от бигбрадъра...и доколкото ние сме в капана на отворен свободен пазар на ток,наште мегавати изтичат през границата.Кирчо,спрете субсидиите за ВЕИ, и амер централи,постройте АЕЦовите мощности,а краткосрочно --целия обем ток от държавната Козлодуй да остава в държавата БГ.
  • 22 Гларус

    7 1 Отговор
    Бесните десни години наред с пяна на уста разправяха как АЕЦ Белене е излишен и ни прави зависими от Русия. После и Тиквата продължи да угажда на френското ядрено лоби и на брюкселските зелени кретени и провали тези проекти.
    Тръгнали да спират бензиновите автомобили, ами за електричките ток откъде и на каква цена? Повишава се търсенето на енергия, а зелените талибани затварят ТЕЦ и АЕЦ мощности, които дават стабилност на енергийните системи и постоянна цена. Сега зимата като не пече слънце и ако ви спре вятъра, годете приказвайте глупости срещу перките, белким направите малко вятър да не изпукате на тъмно от студ.
    Нещо, което не е толкова очевидно - навсякъде се правят огромни дейта центрове. Това са много компютри, отделно охлаждащи и противопожарни системи, камери и охрана. Всичко това в световен мащаб консумира вече 6-7% от цялата електроенергия. И тенденцията е към покачване.
    Тоест ни трябва много електроенергия на предсказуеми цени. Такава дават изпитаните технологии на АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ с достатъчно голям воден запас. Другото е вятър работа...
  • 23 ПРОМЯНАТА СЪЩО ЗАГЛЪХНА И БЕШЕ ПОДМЕНЕНА

    1 0 Отговор
    С ПРЕДАТЕЛСТВО ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ ОТ ПРЕДАТЕЛИ И ЧЕСТНИ КРАДЦИ ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ !НАРОДА ГИ НАРЕЧЕ КИРЧО И КОКОРЧО !
  • 24 Потърпещ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Активист на БКП":

    С този мораториум се удрят нашите фирми на герб Но с този удар по герб изквичаха всички бесепари и депесари Явно корупцията е при тях Рашков мълчи Явно доган го е предопредил да не се месе