Last news in Fakti

5 Януари, 2022 16:07 1 688 10

Димитър Ганев: Обществената подкрепа за правителството може да бъде стопена много бързо

  • димитър ганев-
  • обществена подкрепа-
  • правителството-
  • стопена-
  • бързо

Позицията ни за РСМ е неудържима в дългосрочен план казва политологът

Димитър Ганев: Обществената подкрепа за правителството може да бъде стопена много бързо - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Най-голямото предизвикателство пред управляващите е социалната криза. ... Когато нещата опрат до джоба на българина, той става особено гневен".

С тази констатация започна анализа си пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд".

Той подчерта, че само за няколко месеца може да бъде стопена обществената подкрепа за новото правителство, ако не бъде овладяна социалната криза в България:

"Опасно за настоящото управление е бързото изчерпване кредита на доверие, с който влязоха във властта, а когато това се случи на третия или четвъртия месец, това би било много тежък сценарий за тях. Когато едно управление стане непопулярно, всеки гледа да се дистанцира от него".

Решението за мораториума на цените на тока, парното и водата е отлагане на проблема, изтъкна политологът и обясни:

"Мораториумът спира цените за абсолютно всички, а овладяването на социалната криза е подпомагане на тези, които наистина имат нужда".

Димитър Ганев припомни, че първото правителство на Бойко Борисов падна през зимата на 2013 година заради високите цени на електроенергията и високото социално напрежение.

Като друго сериозно предизвикателство пред кабинета "Петков" той посочи здравната криза:

"Трябва да се върви към много мощна програма за ваксинация в страната. Огромно е предизвикателството пред властта за ваксинацията. Можем да се превърнем в Covid гето. Има трайно формирани нагласи у Българите срещу ваксините и не може да се постигне обрат. Проблемът е много дълбок. Става дума за базово недоверие на българина към властта - не става дума за Борисов, Радев или Петков".

Политологът коментира и българската позиция по темата за Северна Македония и пътя ѝ към ЕС:

"Аз вярвам, че нашата позиция е неудържима в дългосрочен план. Имаме решение за вето, най-глупавото, което можем да направим, е да махнем ветото. Като сме взели някакво решение, поне да си го отстояваме, защото в последните година и половина нищо не се е променило. Как бихме изглеждали, ако, без да се е променило нищо, ние променяме решението си".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    22 5 Отговор
    Правителството ще падне бързо, ако се опита да НАЛОЖИ т.н. ваксинация
  • 2 Бамбука

    8 6 Отговор
    Поредния провокатор. Какво означава "най-глупавото" е да падне ветото ? Оставете правителството да си върши работата и стига да се чудите как да подливате вода. Дипломацията не е да удряш с тоягата. Поне това би трябвало да си научил господин сексолог !
  • 3 КРА

    21 4 Отговор
    Правителството на Кирил "Лъжеца" Петков в момента твори глупост след глупост (напр. кадровите им назначения са просто покъртителни, некомпенсиране на потребителите на природен газ и т.н. ) и единствено ковид истерията ги спасява от справедливия народен гняв. А относно "ковид гетото" - не ние, а "отличните" по ваксинация, както ги наричате вие ковид лъжците са едно истинско гето.
  • 4 нормално

    14 3 Отговор
    15те процента гласували за тези от 30% общо гласували ще се стопят доста бързо! Но май много си повярваха и не слушат 70%, които не са гласували за тях.
  • 5 ГОРСКИ

    5 7 Отговор
    Ние гледаме гневно на такива като тебе,много ти се иска Буда да те мине с двеста .
  • 6 3.14К

    4 1 Отговор
    Като се абстрахирам от изкривената физиономия на Ганев, не мога да схвана посоката на неговата мисъл....
  • 7 Дилдо

    2 2 Отговор
    Тоя пак са му дали пари
  • 8 лай лай

    1 1 Отговор
    Гробари извън оградата.....
  • 9 stan4o

    0 0 Отговор
    Какво ни се предложи?Второ парче постна Харварска пица, но с по-малък грамаж.
  • 10 Голяма простотия

    1 0 Отговор
    Какво доверие бе, те си вдигат заплатата а за хората чак след март