Last news in Fakti

8 Януари, 2022 16:00 6 163 37

Какво прави държавата, за да подпише договор за евтин газ?

  • природен газ-
  • дългосрочни договори-
  • булгаргаз

Коментар на Юрий Борисов от фейсбук:

Какво прави държавата, за да подпише договор за евтин газ? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази вечер по новините пак ни информират как газът е поскъпнал и как изнемогват бизнес и домакинства. На един бизнесмен сметката му за газ скочила 5 пъти, на една баба газът поскъпнал 2 пъти и пак стояла на студено.

Не е лошо да ни информират обаче, че България купува 70% от газа на борсата и само 30% по дългосрочни договори. По тези дългосрочни договори например Австрия и Германия, да не говорим за Сърбия и Беларус, газът струва между 230 и 300 щ.д. за 1000 куб. м., а на борсата го купуват за 1500 – 2000 щ.д..

Трябва също да ни информират, че подписаният 10 годишен договор на „Булгаргаз“ с „Газпром“ изтича през м. юни тази година (2022 г.) и че този договор предстои да бъде преподписан. Никой обаче не забелязва решимост и дипломатичност, да не говорим за суматоха, новият договор да стане по-изгоден. Ето една чудесна тема за централните медии: „Какво прави държавата, за да подпише договор за евтин газ?“

Никой няма да ни се кара, след като Германия е в числото на страните с евтин газ.

И не бива да си въобразяваме, че Германия толкова бърза да пусне „Северен поток – 2“. Влиятелни немски среди дори им е изгодно да мотаят новия газопровод, защото продават на Полша и Украйна например газ под 300 щ.д. на цена от над 1500 щ.д.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    50 9 Отговор
    Голяма каша забърках ,но не ми пука!

    Коментиран от #2

  • 2 Лост

    41 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    И какъв Хъб щях да направя. Да снабдявам половин Европа.
  • 3 Верно с оригинала

    46 2 Отговор
    Интересът клати феса,затова 70% от газа е на спотови цени,алчният Ганьо обича да печели от измъчените си "братя".Бай Ганьо е същинският,натурален българин,а не Ботев и Левски...
  • 4 $%^

    17 40 Отговор
    Юри Комунето-Доносник и нещатен сътрудник на ДС,да ни светне защо договорите за газа са неизгодни,кой ги подписва,преподписва и т.н.При положение,че го тресе деменцията,ще му припомня,че от времето на синият комунист с черната кожа-Командира,който чрез протежето си Бакърджиев подписа неизгодните за България договори с Газпром,през Р.Овч,който през 2006 ги преподписа отново в ущърб на България,та до Боко Тиквата-всичките обслужват интересите на Газпром.Радев е поредната неприкрита руска пионка,която като Матросов на абразурата,ще защитава интересите на Кремъл,за сметка на българският народ.Естествено,срещу съответната комисионна.

    Коментиран от #10, #12

  • 5 1234

    45 7 Отговор
    Докато има мартин-димитровци, илиан-василевци и разни-хиновци, договор с Газпром няма да има. Да купуват по 1000$, азерския на спотовия пазар не е по-евтин.
  • 6 Коки

    18 17 Отговор
    Какъв договор да подписваме?
    Ние имаме подписан дългосрочен договор, който не е изтекъл.
    В Чирен има газ, цените в договора са дългосрочни, т.е. приемливи.
    Имаме редовни доставки на газ, има и доставки на газ за Сърбия през България.
    Не се виждат никакви проблеми.
    Както и за тока - произвеждаме евтин ток, изнасяме евтин ток за целия Балкански полуостров.
    Къде е тук проблема.

    Коментиран от #8

  • 7 Сандо

    34 1 Отговор
    Неу държавата,а управляващите държавата.А те са много внимателни да не би да разсърдят Началниците,защото Началниците както раздават благинки,така и здраво шамаросват.Иначе отдавна да бяха пуснали Южен поток и сключили дългосрочен договор с Русия,както някои по-оправни и отговорни държавници.
  • 8 Сандо

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Коки":

    Коки,ти в коя България живееш?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 смерш

    42 3 Отговор

    До коментар #4 от "$%^":

    НО-Ако не бяхме съсипали договорите от т.нар."голям шлем"на Президента Първанов,които ни поставяха в изключително привилегировано положение в енергийната карта на Европа и не бяхме се подиграли на практика с руснаците подчинявайки се на англосаксонския диктат,ДНЕС нещата щяха да бъдат коренно различни!
  • 11 Сатана

    28 3 Отговор
    Кажете още,че Овъргаз на Сашо Дончев беше купен от Американци.
  • 12 ХАХАХА

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "$%^":

    Целият ЕС обслужва Газпром. Купува 200 млр кубика годишно. Но ако не купува ще замръзне и хим му промишленост ще фалира. Друг избор няма.
  • 13 Българка

    5 10 Отговор
    Хубаво е при подписване на следващия договор с Газпром да искаме не толкова дългосрочен договор и да се балансира между себестойността на газа и пазарната му цена. В момента ние получаваме 70% руска газ на пазарна цена и само 30% по себестойност.
  • 14 Нов Световен Ред New World Order

    36 0 Отговор
    Ковид пландемията, зелената сделка и борсата за ток и газ на моментни договори, както и локдауните и здравния сертификат работят в една организирана посока. И тя е яко обедняване, кредити и задлъжняване. Окончателно съсипване на производството и заробване на населението в електронен концлагер без собсвеност. Това е войната на финансовият елит срещу хората. На тях не им трябва и работна ръка, ще се разболявате и ваксинирате колкото трябва.
  • 15 хихи

    8 5 Отговор
    ПП ППодмяната
  • 16 На никой не му дреме

    10 9 Отговор
    Нито на правителството , нито на Радев . Гледат си само службичката

    Коментиран от #20

  • 17 Бамбука

    10 4 Отговор
    Дългосрочни Договори не се сключват когато цената е в своя пик. Какво стана с "дългосрочния" Договор за транзитиране на газ по българската територия до 2030 г. ? Къде е пътната карта на Турски поток и какви транзинти такси има да получава България на годишна база ? С кого да сключиш дългосрочен Договор и каква е гаранцията той да го спазва ? Да сравняваш потреблението на Германия с тази на България е .....нямам думи. Всяка страна само защитава своите приоритети. Какво стана с азерския газ ? Има ли връзка между "евтината цена" на газа с бъдещи политически ангажименти ?
  • 18 ха ха

    24 1 Отговор
    Абсолютно. Ройтерс наскоро писа, че газът тече на изток в европейската част на ямалския газопровод, т.е. германците продават на изток. Сега е моментът да се постави въпросът не само за дългосрочните договори, а по-сериозният въпрос. Защо и кой набутва Европа в търговия на борсов принцип, когато не е готова? Не може да си играеш на борса, когато имаш един доставчик доминиращ пазара. Не можеш дори да имаш група доставчици! Щото, ако доставчик с 20% дял от търговията на борсата гръмне цената ще стане непоносима. Същото важи и за електричеството, което в голяма степен зависи от горивата. Чиновниците в Брюксел контролирани от Давос са ясни с истериите около зеления хайвер, ама у нас защо не се намира никой да отстоява нашия интерес? Как може Китай да си издейства употреба на въглища до 2060, а бедна България да не може? Преди години обяснявах за перки и панелки, че бедният българин субсидира техническия прогрес. Вижте си разбивката на сметките - и сега продължава, когато вече токът е скъп... По медиите щурчета... Чакайте да видите как се копат перки след десетина години, щото нямат рециклиране... И как се зарязват панелки по полетата на страната в дистопичен пейзаж... Корумпирани политици и контролирани медии - слаба държава! ;)
  • 19 Казуар

    3 21 Отговор
    Този е дружка на руския шпионин Николай Малинов.
  • 20 Хахаха..

    1 12 Отговор

    До коментар #16 от "На никой не му дреме":

    Само на твоята Тиква и дреме,щото напоследък само умрели хлебарки в Чекмеджето..
  • 21 Феодал

    2 22 Отговор
    Късно е за проруска пропаганда.Дългосрочните договори Газпром да ги сключва с ескимосите.
  • 22 баста

    2 21 Отговор
    Това, че газът отива на 2000 е добре.Още по добре ще е ако стигне 4000 и веднъж завинаги да се отървем от надеждния партньор Газпром.

    Коментиран от #24

  • 23 Браво

    1 22 Отговор
    Рекет и изнудване е това да сключваме дългатрайни договори.Особено с международния терорист Газпром.
  • 24 Мамул

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "баста":

    Редно е първо да се отървеш от бръмбарите в главЪта си! И тогаз размишлявай имал ли е Гюро глава или е нямал.
  • 25 James 🇺🇸

    16 5 Отговор
    България да подписва газ с Русия и да излиза от ЕС. Америка имаме много газ но той е в хранилища, не можем да даваме на цял свят
  • 26 Руски вестник

    5 8 Отговор
    Бойко може и да го тричат в момента за това, че турски поток е български, ама ето, че идва време в което трябва май да му благодариме. затова, че ще можем приложим практиките на Газпром спрямо патока просто с една тапа.
  • 27 Хари

    15 0 Отговор
    Европейсйите спеколанти надуват цената на газта!
  • 28 не може да бъде

    15 0 Отговор
    Напоследък се говори ,че руският газ се използва и за медицински цели- в ограничено количество и на подходяща цена лекува от слабоумие ,преди всичко най-ефективно западни политици.Казват също така,че за терапията не е досатъчно само газ ,а и други допълнителни лекарствени средства,прилагани от европейски бизнесемени ,за които газът е суровина в производството -спиране на партийни субсидии, спиране пътувания с частни самолети,плащане на почивки в скъпи курорти,даже спиране на стипендии в
    скъпи университети на децата на някои политици!Медицинските изследвания продължават!
  • 29 Watchdog

    16 0 Отговор
    Загуби ще има достатъчно за всички... Европейските цървули залагат всичко като на казино... Хазартно, безотговорно поведение... Цените ще останат високи а дълговете на и без това банкрутиралите евро правителства ще станат необслужваеми много скоро... После по стара традиция ще се скарат помежду си... Но някой пък направиха пари препродавайки продукт с добра надценка.
  • 30 до някой

    15 0 Отговор
    От пледоариите , които си изложил , не разбрах само как ще подпишем договор за евтин газ . Единият субект щеше да чупи на руснаците ръцете , и после и не го пуснаха да слезе от самолета . Подадоха му готов договор с въпрос - Искате ли газ подписвайте , че няма време и други чакат , или на самолета обратно за България но без газ . този с черната кожа спря проекта Син Поток през България за Турция , и потока отиде директно за Турция . Тоест черният командир игра за Турция . Този турски поток който минава сега през България ни дава някакви шансове за по-нормални цени , стрига пак нещо де не се осерем в последният момент.
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор
    ДЪРЖАВА няма има мафия
    КЕВР БУЛГАР ГАЗ НЕК са мафия кожодери ЧОВЕКО убийци
  • 32 kjl

    15 0 Отговор
    Преди няколко години, руснаците ни поканиха да подпишем дългосрочен договор за доставката на газ. Нашите отказаха, като се самоубеждаваха, че цената на борсата ще им е по-изгодна. Е, сега борсата има други цени. Нека излязат и да кажат: Сгрешихме, вярвахме на европейските си пртньори и не подписахме договора. Сега ще плащаме високата цена. Бяхме недалновидни, бяхме глупави и наивни, бяхме неподготвени за подобни решения. НО няма да го кажат, защото същите тези хора пак са там на високите позиции и пак ще вземат подобни решения.
  • 33 Защо соросоидите се скриха

    20 0 Отговор
    Къде са сега грантаджиите соросоиди Илиян Василев, Мартин Димитров и др. подобни... да обяснят за скъпия газ
  • 34 Джони Вайс

    9 0 Отговор
    То няма държава,има мафия която
    всъщност е държавата
  • 35 Гост

    7 0 Отговор
    Кой набута България с неизгодни договори за енергийни ресурси? Кой? Име и длъжност?
  • 36 Ясно е

    3 2 Отговор
    Сменяйте целият борд на Булгаргаз.Всички са от Герб в това ръководство и ще ви саботират.
  • 37 Запознат

    1 1 Отговор
    Значи....Ние с нашите пари направихме Турски поток......наи така, Елементарно висока цена на газа ....съответно Повишаваме транзита+ доставки на добра цена от Азерите.Сметката е проста .....другото е КРАЖБАЛЪК за наша сметка.ЕС ако са толкова тарикати може и да го напуснем заедно с Полша,Унгария като гледам има и други желаещи и Урсула Фор Дер Каен ще се прави на управленец на Афганистанските орди и Африканците и Афганистанците които приеха по бързо от Цяла источна Европа.