Last news in Fakti

17 Януари, 2022 21:00 3 638 113

Българите са вече само 6,5 милиона: какво трябва да се промени

  • преброяване на населението-
  • българия-
  • раждаемост-
  • демографска криза-
  • население-
  • българи-
  • български граждани

Тази на пръв поглед суха статистика ще наложи много промени в страната

Българите са вече само 6,5 милиона: какво трябва да се промени - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Населението на България се е свило до 6,5 милиона души, показват предварителните данни от националното преброяване. Това е реалността и едва ли ще се промени, следователно - държавата ще трябва да се пригоди да работи и предоставя услуги на население, което е с 844 000 по-малко спрямо преброяването преди десет години. "Приносът" на емиграцията в този спад е 47%, останалото се дължи на смъртността.

Да се говори пак за нова демографска стратегия е като жалба по изгубена младост. Предишната (2006-2020), както и годишните отчети за изпълнението ѝ, подготвени от Министерството на труда и социалната политика, могат да се открият на Портала за обществени консултации. Те представляват микс от статистически данни и разказ за свършеното от няколко министерства по различни програми. Из хилядите страници, пълни с графики, таблици и отчети, тенденцията е неизменна - миграция, висока смъртност, ниска раждаемост. През всичките години, в които правителствата на тройната коалиция, а после и на ГЕРБ са отчитали делата си в изпълнение на стратегията, българите са напускали страната, за да потърсят бъдеще за себе си. Броят на живеещите зад граница е стигнал 1,5 милиона, като близо 950 000 живеят в държави от ЕС, а най-много са в Германия - 342 000 души.

Нов ред за избори, ново деление

Политиците не могат да си позволят дълго да игнорират данните от преброяването, макар че в края на годината националната статистика обеща окончателните - с корекции от 1% до 2%. Догодина предстоят местни избори, а през 2024 - европейски. Избирателните списъци най-сетне трябва да бъдат изтръскани от "мъртвите души". За последния вот избирателите с право на глас бяха малко над 6,7 милиона - повече от преброеното население. А и след като българските граждани са по-малко, разходите за организиране на избори също ще се съкратят. Новите статистически данни за населението могат да променят и районирането на България - за едни обезлюдени райони мандатите ще намалеят, а за други като София, която е привлякла значителен дял хора, ще се увеличат. На последните парламентарни избори през ноември м.г. за столицата, разделена на три многомандатни района, мандатите са общо 42. При ново райониране дали няма да стигнат 60, което е една четвърт от народните представители?

Преброяването диктува промени на законодателите и изборната администрация, но то поставя на дневен ред и необходимостта от ново административно-териториално деление. Местните избори ще се състоят през есента на 2023 година, а дотогава има достатъчно време за анализ и широка дискусия за необходимостта от 265 общини с над 3000 кметства и съответна администрация. Административната реформа, обещана от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, би могла да започне и оттук. Макар че едва ли новите управляващи ще се осмелят предвид политическата съпротива, която би срещнала една такава смислена инициатива. Влиянието на партиите се измерва, освен чрез парламентарно представителство, и чрез броя на кметовете и общинските съветници.

Различно еврофинансиране? И нова такса смет?

Актуалните статистическите данни се използват при определяне на бюджети и оперативни програми. Преди шест години тогавашната регионална министърка Лиляна Павлова съобщи, че България трябва да представи ново териториално разпределение - в съответствие с европейските изисквания, след програмния период 2014-2020 година, т.е. от следващия, който започва от 2021 година. Европейските критерии са за минимум 150 000 души население на област, за да получи целево финансиране. Окончателните данни от преброяването ще покажат дали и половината от 28-те области в България отговарят на това изискване.

С резултатите от преброяването е обвързан и новият начин за определяне на такса смет, който да следва принципа "замърсителят плаща". Той беше заложен в Закона за местните данъци и такси още в края на 2017 година, но така и не е влязъл в действие. В началото на миналата година Националното сдружение на общините в България поиска ново отлагане, като се мотивира с резултатите от преброяването на населението и жилищния фонд. Предвид съобщението на НСИ, че окончателните данни ще са готови в края на 2022, новата методика за определяне на такса смет според реалното количество боклук може да влезе в сила най-рано от 2024 година.

Стига да има политическа воля, статистическите данни от преброяването могат да послужат както за изготвяне на здравна карта, така и за Национална карта на висшето образование. Кому са необходими нови болнични легла или нови ВУЗ-ове/филиали, след като хората са по-малко, а броят на студентите намалява от година на година и капацитетът не се запълва? Да, една суха на пръв поглед статистика може да предизвика значими промени, преустройвайки държавата така, че да отговаря на реалните нужди на гражданите си. Утопия е да се разчита на обрат: темповете на миграцията и на измирането трудно могат да се забавят. Засега никой не го обещава.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    66 3 Отговор
    Лъжа! Пет милиона и половина....,сметнете от тях колко са жителите на МУЗИКАЛНИТЕ КВАРТАЛИ , и си направете изводи...

    Коментиран от #42, #96

  • 2 Фк Химнасия хухуй Аржентина

    57 7 Отговор
    Какво трябва да се направи,всички да излезем на протест срещу световната сатаниска организация,Не на васините не на сертификатите.

    Коментиран от #111

  • 3 Трябва да се промени

    6 30 Отговор
    Манталитета и да се интегрираме към този на Европейците, ама тези истинските европейци!

    Коментиран от #93

  • 4 САНДОКАН

    31 5 Отговор
    Жалко, но истина. Закривай.
  • 5 ЕВРО НЮЗ

    50 9 Отговор
    Каквото да се направи..???? ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР. ОТ. БЪЛГАРИЯ...... ВЪН ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ И. ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА..
  • 6 Последния Софиянец

    49 4 Отговор
    1 млн роми.2 млн пенсионери.3,5 млн българи.

    Коментиран от #13

  • 7 Дойчовци

    38 2 Отговор
    за 100 години колко пъти ни връщате назад ? За последен път с проекта ду. пи. съ. - гроб.
  • 8 латвия

    16 44 Отговор
    Латвия е под 2 милиона и са си добре. Литва, Естония, Лихтенщайн, Монако, Сан Марино. Най богатите са малките по население държави. Не им трябват излишни ..........

    Коментиран от #10, #18, #47, #112

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 .....

    42 1 Отговор

    До коментар #8 от "латвия":

    Проблема в България е, че циганите не се вписват в една дългосрочна стратегия за устойчиво развитие на страна от 21-ви век,
  • 11 фразата

    25 1 Отговор
    работа, работа, работа- трябва да се замени с и.ане, и.ане, и.ане- за да се оправи прираста на населението...
  • 12 Хан Крум

    46 2 Отговор
    Братята роми се множат ,брат със сестра,леля с племенник, сестра на 12години с брат на 14 години от майка на 20 години .Всичко е дефектно ,после Държавата ги храни и обгрижва ,не плащат ток за вода и дума да не става.Привет Европа.След 25 години само лилави ще има млади ,но безграмотни ,но нагли.

    Коментиран от #21

  • 13 Osman

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Турците не ги ли броиш

    Коментиран от #15

  • 14 Преброител

    18 0 Отговор
    Дадох ви точна разбивка на състава на населението, но факти го изтриха.
  • 15 В България турци няма

    33 7 Отговор

    До коментар #13 от "Osman":

    Това са роми изоставени тук от империята като бракуван материал който няма никаква перспектива за развитие!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 От тези

    22 2 Отговор
    Шест и половина милиона 1 милион са навън да извадим 2 милиона пенсионери да извадим и младите в нетрудоспособна възраст до 18 години да извадим и безработните. Не мога да го сметна колко остават тези които вършат нещо ама нещо като стока А не услуги
    Предполагам че ще се получи едно голямо нищо
  • 20 Чудно

    40 1 Отговор
    Кво стана с промяната? Нещо съкращения на админитрацията? Нещо съкращения на разходите и бонусите?
  • 21 Ханчо

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хан Крум":

    Във фактурата такса пренос означава такса ром
  • 22 Оспорвам това преброяване...

    22 4 Отговор
    Българите са по 100 на кв.метър, речта им се чува от 200 метра, колите са по 3, храчките и сополите по тротоарите хиляди, псетата без каишки милиони...усещането е, че сме 1 милиард !
  • 23 ДА ВИ Е ЧЕСТИТ

    28 9 Отговор
    АКО БЕШЕ СЕ ЗАДЪРЖАЛ ТИКВЕНИКА ОЩЕ ТРИ ГОДИНКИ ,.....ЩЕХМЕ ДА .....ИЗЧЕЗНЕМ /през терминала/ ...........!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 123

    24 18 Отговор
    В България всички проблеми се дължът на комунистическата феодално орлигархична крепостна състема на управление.Една страна с толкова сложна и непрозрачна ограничителна и наказателна бюрокрация и документация с можество и различни режими на разрешение с органичение и наказание.Написани с цел корупция.Не ефективна социална политика, и инономическа разрушителна политика на микро ниво.няма как да има прогрес и благосъстояние.Няма политика поощравяща раждаемоста, и зашита на жените и децата. няма пари за тях, няма работа, няма храна, няма сигурност, колкот и да иска една жена в такива условия ще избягва да има деца.

    Коментиран от #52, #101

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 За сведение

    21 4 Отговор

    До коментар #27 от "веси":

    През 1870 година България и Англия са имали еднакъв брой население
  • 29 Архитект

    16 8 Отговор
    Важно за една държава е качеството на хората, а не количеството. Хлебарките като количество са много , но не стават за нищо.
  • 30 гост

    27 3 Отговор
    Като изключим държавните паразити,децата до 18г,пенсионерите,паразитните професии като брокери,адвокати,нотариуси,заложни къщи и казина,охранителните фирми,безработните и ц.иганите се оказва, че малкото работещи и произвеждащи реален продукт издържат огромната маса от безделници и паразити.
  • 31 владимир

    17 11 Отговор
    Населението намалява, защото българите не са достойни да имат собствена държава. За това сред широките народни маси се смята за най-голямо достижение, ако, някой успее да избега в чужбина. Никой не очаква, че българите могат да създадат нормална държава, която ще прави за тях това, което могат да им предоставят в чужбина. След 20-25 години населението ще спадне до три милиона и няма да може да осъществява дори проформа основните дейности по подържане на обществените нужди - образование, здравеопазване, правоив ред и държавата реално ще престане да съществува. Отделни части ще разпределят към съседни държави, като най голям дял ще попадне в Турция, защото сме най-близки като манталитет и начин на живот, а другите ще се разпределят между Гърция, Сърбия, евентуално Русия може да вземе черноморието( ама Турция няма да го допусне.)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Енчо

    29 0 Отговор
    Преди време посто се изпуснаха, че сме 5,7 милиона!!! Посое започнахв поправките, натъкмяването..щели да допълват липсващите с данни от ЕСГРАОН.. Това обезсмисля преброяването! Това сме - 5,7 милиона. Още само -1 милион и сме изпълнили плана Ран-Ът за България. .
  • 34 Ганчо

    18 0 Отговор
    6,5 млн. по списък, реално 4,5 млн. ...
  • 35 Дърт пее..раст.

    13 3 Отговор
    Трябва да се забременяват момиченцата и каките и лелките..Всички.По три пъти.
  • 36 ганю

    18 1 Отговор
    Карайте все така и след 30 г няма да има България
    ами Циганория много сте мъдри
  • 37 Като изгонят колонизаторите...

    19 1 Отговор
    С техните молове и магазини..да спрат да ТРОВЯТ хората с лекарства..фалшиви храни с химикали и хормони..популацията ще почне да расте 😇
  • 38 Саша

    17 1 Отговор
    Въобще не сме преброени правилно, аз и моето семейство не сме броени.
  • 39 Дърт пее..раст.

    10 1 Отговор
    И. Все пак ,трябваше някакъв план..Не може само пазара да командва..Никъде ,се не ходи ,без добър план.Процесът е необратим.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Според новите методи на статистика

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    население 6.5 млн.. ОТ българи или СЪС българите ?
  • 43 Сесесере

    8 4 Отговор
    При тия цени страх напрежение безпаричие народа напуска тук сме н повече от 4,5 млн всичко е наванка в Англия дават на час от 20 до 40 лв НА ЧАС
  • 44 проф. Пичев

    5 6 Отговор
    Нема страшно ако българите са малко, важно е да са читави. Много пап.лач не трябва на никого. Даже в африка вече не се плодят като луди щото знаят че ще има глад.
  • 45 Гост

    12 1 Отговор
    Какво трябва да се промени ли? На първо място да не ни довършат с т.нар. ваксини! Щото нито са ваксини, нито вирусът е изолиран. Само приказки от 1001 нощ.
  • 46 ГЕПИ

    13 0 Отговор
    Видими резултати! За 10 години, населението се е стопило с повече от 844 000 човека!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Математик абитуриент

    9 2 Отговор
    В момента (17.01.2022 г.) населението на България е точно 6 873 615 души. Но то се "топи" всеки ден средно с 125 души. Следователно през 2032 година ще намалее с 10Х365Х125=456 250 души и ще бъде около 6 417 365 души.
    Кога ще "изчеснат" българите? След 140 години, някъде в 2162 година българите ще изчезнат. Въпросът е дали и северните македонци ще изчезнат? Според мен и те ще изчезнат и ще бъдат асимилирани от албанците.

    Коментиран от #58, #66

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Смешници

    13 0 Отговор
    Отговора е много прост:народа най после да се събуди и да измете абсолютно всички продажни политици,.а те са всички след 1989 и в затвора.Нови млади и необвързани нито със запада нито с Русия и водене на политика която като на малка държава е напасване към големите,нещо сродно от типа на политиката която води Унгария,държавата с едни от най големите заплати от бившите източни държави.Всичко друг води към това в което сме сега.
  • 54 🅿️🅿️🅿️🅿️🅿️🅿️

    1 0 Отговор
    👎👎👎👎👎👎😊😊😊😊😊😊👎👎👎👎👎👎 !
  • 55 🅿️🅿️🅿️🅿️🅿️🅿️🅿️

    1 0 Отговор
    😊😊😊😊😊😊😊 !
  • 56 Комон сенс

    12 3 Отговор
    Три неща трябва да се променят:
    1. Средата вътре в страната. Бандичките, които се хранят от канибализъм трябва да бъдат ударени, Такива бандички е имало и преди в историята на България, но комай никога преди те не са превземали администрацията. Страшно е!

    2. Трябва да спре чуждия рекет. Омръзна ни да слушаме внушения как за да сме добре с партньорите си, трябва да унишожим поредния си национален ресурс или интерес.

    3. Трябва да върнем част от емиграцията.

    За 10 години България отново ще е 8 нлн, богата и просперираща.

    Коментиран от #72

  • 57 МАРА

    16 2 Отговор
    ДЕПУТАТИТЕ ДА СТАНАТ ОТ 240 НА 120 ГЛАДНИ И ПРОДАЖНИ ДЕПУТАТИ С ОШЕ ПО 5 СЪВЕТНИЦИ,ХОРА НЯМА 6 МИЛИОНА ,А ДЕПУТАТИ БОЛ
  • 58 много си далече от математик

    2 5 Отговор

    До коментар #51 от "Математик абитуриент":

    С тези прости бакалски сметки.
    Кой ти е казал, че тренда ще е само надолу първо? И второ кой ти каза, че това е ариметична прогресия?
    Геометрична е. Ако продължи тенденцията българите няма да изчезнат и след 1000 години, смао ще са доста по-малко. Но аз очаквам тенденцията да бъде променена и то още в живота на това поколение.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    стандарта на ЖИВОТ
  • 62 ЕКСПЕРТ

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "БАЩАТА НА БАТ РАМБО":

    ЕЕ така е защото е слаб по И Н Ф О Р М А Т И К А
  • 63 55в

    5 0 Отговор
    Викам първо да се променят избирателните списъци, където още сме 8 милиона.
  • 64 инфо

    7 0 Отговор
    Реалния брой ма българите е 5.8- 6.2 ,млн.

    Относно смъртта и заболели на ваксинирани-неваксинирание е обратно съотношение от това което се съобщава. Това са данни от работещи в болниците в БГ и независсими източици от чужбина, включително и от българи там на базата на познати и колеги пак там..
  • 65 Ами ...

    11 1 Отговор
    За разлика от Италия например, тенденцията в България, може да се промени много лесно. Нужни са две неща:
    1. Държавата да престане да граби гражданите, изсмуквайки 75% от доходите им. Така ще се повиши раждаемостта.
    2. Да се ликвидира бялата мафия. Така ще се намали смъртността.
  • 66 фани

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Математик абитуриент":

    Официално сме 6.5 към посочената от тебе дата. Реалната цифра е 5.5 - 6.2 млн. Виж пост 64
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Населението в страната или българите изобщо, това са различни неща?.
  • 69 123

    8 5 Отговор

    До коментар #49 от "Ама как не":

    Берлинския Конгрес е организиран от Гермния за да проедотврати нова война в Европа този път срешу Русия.Русия сключва споразумения са Австро-Унгария и Англия, преди войната с Османската империя.Споразумението е Княжество България от север на стара планина до Дунав, това е което касае България, другото е кой какво ще си вземе от Османците след загубата им. Русия в един момент подписва Сан Стефански Мирен договор под дулата на Английската флота,която ги спира от влизане в Константинопол и превземане на проливите ,вековен Руски стремеж и цел.Сан Стефанския мирен договор е напълно противоположен на подписаните договори от преди войната,за Голяма България. Заради същия този догово и искането на Македонските и Беломорски земи България губи 4 войни ,като според комунистите всеки един път това е национална катастрофа сътворена от Българския цар.И сега си има такива които жадуват да заграбят Македония в България,много интерсно какво ще направят ако стане,защото македонците са същите или по големи бандити от Българите.

    Коментиран от #74, #104

  • 70 Aлфа Bълкът

    14 1 Отговор
    Трябва българките да раждат още на 16-17г и до 32-33г ще има поне 3 деца. Нашите жени са красиви, секси между 16г-23г, после вече трудно могат да излъжат някой мъж!
  • 71 Не сме ли

    7 0 Отговор
    само 5.6 милиона, или продължаваме промяната, пардон с лъжите…
  • 72 Мечтай си

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Комон сенс":

    безплатно е…
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Хора

    3 2 Отговор
    Правете деца

    Коментиран от #94

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Ами ...

    5 1 Отговор

    До коментар #83 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Какво пишат британските учени за историята на ючБългария, можеш да прочетеш в пост 81. Впрочем, боговете можете ли да четете?
  • 88 Ами ...

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Къде точно са го написали? 😀
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Разликата

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трябва да се промени":

    Нали точно от тях копирахме модела да няма деца , да има течнайсет пола , и да се разчита на миграция . Само , че разликата с тях е , че при нас никой не се засилва да се засели поради ниското заплащане . Тоест нисък стандарт , ниско ниво на миграция. Тяхната политика е да взимат готово отгледани и обучени хора , за да не плащат за деца.
  • 94 същината

    6 2 Отговор

    До коментар #80 от "Хора":

    Искахте пазарна икономика - плащайте сега за деца , че отглеждането им стана много скъпо. 2740 лева трябват на тричленно семейство според КНСБ за да покрива своя житейски минимум , и да не проси.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Зевс

    1 0 Отговор
    За да има промяна първо трябва да се направи потрошен анализ , след това арести на длъжностни лица и политици допринесли за демогравския срив. А причини има вярвайте. Това се отнася за заплаха за националната сигурност и за това има виновни хора на високи позиции във времето назад.
  • 100 грес

    4 0 Отговор
    6.5 сме с тези който са се преброели по-интернет. А иначе реално в държавата България живеят не повече от 4.5- 5 милиона народ. От този останал народ като махнеш пенсионери 2 милиона, деца 1 милион и държавна администрация 1 милион се оказва, че 1 милион работещи и произвеждащи носят на гърбовете си 4 милиона товар. А към това като се сложи и пенсионната възраст..... За социално слабите да не споменавам!? Какво става?
  • 101 Фен

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Казано точно и на място. Браво!
  • 102 Обикновен човек

    1 0 Отговор
    Икономиката.
  • 103 шт штш

    2 0 Отговор
    като заначало да можем с доходите си да купуваме толкова бензин като европейците
  • 104 Ама как не

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "123":

    Пак не разбрах, османлиите българили са, берлинския конгрес и ньойския договор българи ли са го правили и налагали???
  • 105 гост

    0 1 Отговор
    трябва да вдигнат цената на презервативи и контрацептиви 20 пъти, да направят училища и ясли безплатни и да превеждат по 200лв на дете в семейството. а, да и всичко това да е за образовани хора с минимум средно образование, тогава ще се нагласят нещата по естествен начин. :) .... и с много кеф...
  • 106 За протокола

    2 1 Отговор
    Добрата новина е, че дебилите в България са намалели. 80% от 6.5 милиона е по-малко от 80% от 7.5 милиона...

    Коментиран от #113

  • 107 pbdan

    3 2 Отговор
    Преди 1989г. нямаше миграция, границите ги пазеха с "кльон" и АК-47 и затова нараствахме. Трябваше да си вадиш "открит лист" ако решиш да гостуваш на някой живущ на по-малко от 30км до границата. Сега поне 2,5млн. българи са зад граница и като ги съберем с 6,5млн у нас пак стават 9млн. Ако си оправим държавата, надявам се поне половината да се върнат, най-вече от по-бедните държави в ЕС - Испания, Португалия, Гърция, където голяма част работят като слуги. Разликата в заплащането не е вече 10-30 пъти, а 3-4 пъти или 2-3 пъти по покупателна способност. Парите не правят раждаемост. Най-бързо нарастващи държави са Индия, Бангладеш, Пакистан и африканските държави. Най-нисък и дори отрицателен прираст имат Италия, Франция, Германия (местните жители), Япония.
  • 108 pbdan

    1 1 Отговор
    За високата смъртност у нас е "виновна" високата раждаемост в миналото. През 1930г. са родени 180 000 бебета, военната 1940г. 140 000, през 1952 е върхът 182 000, а през 1960г. броя постепенно спада през годините до 140 000 бебета. Тия хора не са могли на времето да емигрират през соца, а сега си отиват по естествени причини.
  • 109 ФАКТ

    4 0 Отговор
    а бе то може да са 6.5 милиона..обаче поне 2 милиона не са в България..а останалите 4 въобще не знаят че са в България..защото те просто не знаят на коя планета са камоли в коя държава са..истината за България е една..тук за да успееш...трябва или да си крадец или дилър на дрога или да се занимаваш с простит..ция..казано с две думи..единствения начин да успееш в България е да имаш подходящите хора на подходящият пост..който да ти е гръб и да те пази до като ти се занимаваш нещо незаконно..това е единствения начин човек в българия да живее добре..другият вариант е да си работиш за 1000 лв..и да живееш буквално за да ядеш...и през целия си живот да се чудиш защо въобще живееш.....а бе...НЕ СЛУЧАЙНО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КОИТО СА РАБОТИЛИ НАВЪН..МАКАР И ТЕЖКА РАБОТА ТИ КАЗВАТ..ЧЕ ИСКАТ ДА ОТИДАТ В "БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ"...САМИ СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКА..КАКВО ИМ Е МНЕНИЕТО ЗА НАШАТА ДЪРЖАВА..повече няма какво да кажа..ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ НИТО СМЕ СРЕД ТЕЗИ БЕЛИ ДЪРЖАВИ НИТО СМЕ СРЕД ТОЗИ БЯЛ НАРОД..И ВСИЧКО Е БЛАГОДАРЕНИЕ ЧЕ НАРОД СМЕ ГОТОВИ И ЗА 300 ЛВ ДА РАБОТИМ..И ПАК ЩЕ СИ ТЪРПИМ...А И НАЙ ТЪПИЯ ЧОВЕК НА ПЛАНЕТАТА ЗНАЕ ЧЕ НАЙ ГОЛЯМОТО ОГРАНИЧЕНИЕ ЗА ЕДИН ЧОВЕК ИДВА ОТ БЕЗПАРИЧИЕТО...ЧУДИТЕ СЕ ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ СЕ СЛАВИМ КАТО КРАДЦИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ..АМИ ТО НЕ Е СЛУЧАЙНО..КОГАТО ЧОВЕК ВИЖДА ЧЕ С ЧЕСТНОСТ ПАРИ В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАРА..ТИ ОСТАВА САМО ДА КРАДЕШ..И МОЖЕ БИ Е ВРЕМЕ ВСИЧКИ ДА ПОЧНЕМ ДА КРАДЕМ НА ПОРАЗИЯ...КОЙ КАКВОТО НАБАРА И ДА СИ ОПРАВИМ ЖИВОТА...ВСИЧК
  • 110 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Не е важно колко сме на брой ! Важното е в Партийното събрание партийните избраници да са около 500 броя. И стриктно да спазват чл.71 от Конституцията !! Сега излиза на мода девиза, че виждате ли , две глави мислели по добре от една. И където на държавно ведомство, агенция или министерство начело има една бройка, да се курдисат по двама.
    Само тогава ще се "оправим" !!
    Може би е правилно, всеки глас от чужбина да се брои за два – защо не и за три ? Тогава ще разцъфтим като "екзерохинската роза" от Приключенията на добрия войник Швейк на Яр.Хашек.
  • 111 12783

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фк Химнасия хухуй Аржентина":

    НАЙ ДОБРОТО НЕЩО ЗА ЗЕМЯТА И ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ТОТАЛНАТА ЗАБРАНА НА ВСЯКАКВИ ВАКСИНИ СЪВСЕМ СЕРИОЗНО СВЕТЪТ Е ПРЕНАСЕЛЕН АКО СЕ ПРЕМАХНАТ ВАКСИНИТЕ МНОГО СКОРО ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР ЩЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА ЗЕМЯТА ЩЕ СЕ ИЗЧИСТИ
  • 112 МЪРЗИ МЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "латвия":

    ДА АМА ТЕ МНОГО РАБОТЯТ АЗ ИСКАМ ДА СИ ПИЯ ПАРЦУЦА
  • 113 НЕ СИ ПРАВ

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "За протокола":

    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОЧНО ДЕБИЛИТЕ И МЪРЗЕЛИТЕ ОСТАНАХА В