Last news in Fakti

23 Януари, 2022 18:12 5 281 44

Въглеродчиците са сред основните виновници за инфлацията

  • петър кичашки-
  • зелена енергия-
  • въглерод-
  • възобновяеми източници-
  • -
  • околна среда-
  • горива

Ако трябва да сме обективни, трябва да спрем да ги наличаме зелени. Те не са зелени, защото не ги е грижа за околната среда

Въглеродчиците са сред основните виновници за инфлацията - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стар политически лаф гласи, че „еколозите“ в политиката са като дини – отвън зелени, а отвътре червени. Има нещо, да ви кажа. Зелените партии по цял свят са основно крайнолеви. Само у нас нещо си лепят етикет „десни“, ама то аз ако си сложа етикет „лекоатлет“, това няма да ме прати на олимпиадата. Та, етикетирането е лесна работа, изпълването на етикета със съдържание обаче е друга работа. Затова предлагам да третираме зелените като модерни комунисти, каквито са и идеологически, и практически.

Ако трябва да сме обективни, трябва да спрем да ги наличаме зелени. Те не са зелени, защото не ги е грижа за околната среда. Основната им задача е климатът и климатичната истерия. Зелените политики са се свели до ограничаване на въглеродния отпечатък. Другото е за цвят. Така че вместо да ги наричаме „зелени“, мисля е време да започнем да им казваме „въглеродчици“. По-точно е и съвсем ясно описва основният смисъл на политическото им съществуване.

Та, въглеродчиците носят съдържателна вина за сметките ни за ток и парно. Също така и за покачващите се цени на горивата, а оттам и на всички стоки. Не са само въглеродчиците виновни за инфлацията и скока на енергоносителите, разбира се. Сред тях се нареждат централните банки, които продължават с нулевите нива на лихвите, както и като цяло политическите елити по света, които прегряха икономиките с цел да прикрият собствената си некомпетентна реакция по отношение на пандемията. Но редом с управляващи и банкери, не по-малка е вината на въглеродчиците.

Въглеродните партии, движения и техните полезни идиоти в социалните мрежи оказват невиждан натиск върху обществата. Той е основно в две направления – намаляване на конвенционалното производство на ток и ограничаване на използването на фосилни горива. Първата и основна битка е срещу АЕЦ и ТЕЦ, двата най-евтини и надеждни източника на електроенергия. Не може да има друг ток освен от ВЕИ, това гласи член първи от въглеродната конституция. Нищо, че АЕЦ и ТЕЦ генерират 70% от електроенергийния микс на България. Нищо, че голяма част от световната енергетика продължава да разчита на атомна електроенергия и въглищни централи, за да функционира. Въглеродчиците не се интересуват от това. За тях не може АЕЦ и ТЕЦ, защото ако ползваш евтина и надеждна електроенергия, значи няма смисъл да инвестираш във ВЕИ. Пък ВЕИ-собствениците са основните донори на въглеродните партии. Не казвам, че има конфликт на интереси, ама май го казвам всъщност.

Втората битка е срещу фосилните горива. Не може бензин и дизел вече. Не, не и пак не. Двигателят с вътрешно горене – враг номер едно на въглеродната фейсбук общност! Природният газ пък е враг по афилиация – не толкова заради въглеродния си отпечатък, колкото защото защо не. Двигателят с вътрешно горене трябва да умре, за да живеят електричките. Те пък трябва да се зареждат само от ток произведен от ВЕИ. И „тогава, тогава, предвиждам такъв живот, че само си викам „Дано“, както би казала Богдана Карадочева.

Прочее, отварям една скоба. Имам дълга биография в сферата на рециклирането. От управление на компании, през ръководство на съсловни организаци, до редица международни контакти. Като човек, който разбира от тази материя, искам да кажа ясно – само човек, който не е влизал във фабрика за рециклиране на батерии, може да си мисли, че електромобилът е нещо екологично. Отделно е хубаво да се запознае човек с методите, по които функционират оловните и литиевите мини. Това са най-мръсните, най-енергоемките, най-тежките производства. Рециклирането на батерии е тежка задача, която изисква много енергия, сложни химико-физични процеси и създава значителен риск за околната среда. Но е доста по-добре да го рециклираш, отколкото да го добиваш от недрата на земята, защото там е още по-гадна работата. Ама това въглеродчиците не ги интересува. Защото за тях не е важно реките, почвите и въздуха да са чисти. За тях е важно да се намали въглеродния отпечатък, дори и това да е само пропагандно клише. Пак казвам, трябва да спрем да ги наричаме „екологични партии“ и да ги обозначим с коректното им название – „въглеродни партии“. Затварям скобата.

Понеже от години се прилага натиск върху АЕЦ и ТЕЦ, а и понеже същият този натиск се прилага и срещу петрола и газа, днес ставаме свидетели на проста закономерност. Кой да повярва, че ако в продължение на години работиш за това най-евтините източници на енергия да станат по-труднодостъпни, то те вярно ще вземат да станат по-трудно достъпни? Въглеродчиците са в шок и ужас от факта, че веднъж стана на тяхната. Случи се точно това, което искаха – увеличава се делът на ВЕИ в микса, има „свободен“ пазар на електроенергия, увеличават се акцизи и регулации срещу петрола, пречи се на изграждането на газопреносни мрежи и прочие. И резултатите са на лице – невиждан ръст в цените на тока, горивата и газа. Мистерията е разгадана. Това е все едно с години да режеш клона, на който седиш и после с изненада да се намериш по очи на земята.

Пак казвам, не само въглеродчиците виновни. Но те носят своята сериозна отговорност. И понеже вече са официално на власт и у нас, и къде ли не в Европа, време е да започнем да ги третираме не като невинни граждански активисти и еколози, каквито от години не са, а като жадни за власт политически апаратчици, каквито от години са. Апаратчици, впрочем, които са готови да преобърнат земята, за да изградят своята „световна политическа революция“. Въглеродният интернационал е изграден, функциониращ и проспериращ. Лев Давидович би им завидял.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    48 0 Отговор
    Мда, лекета.
  • 3 Уточнение

    12 26 Отговор
    "Дано" е на Миряна Башева. Ама тоя откъде да знае?
  • 4 АМИ УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ ДА ПЛАЩАТ

    58 4 Отговор
    АБЕ КВО СТАНА С ГРЕТА ТУНБЕРГ ЩО НЕ СЕ ЧУВА ДА НЕ СЕ Е СПОМИНАЛА / ЗА ЗЕЛЕНИТЕ ГЛАСУВАТ ЗОМБИРАНИТЕ И ОСОБЕННО УМНИТЕ КАТО МАРТИН ДИМИТРОВ НАПРИМЕР ИЛИ РАДАН КЪНЕВ /
  • 5 АСПИРИН

    48 5 Отговор

    До коментар #1 от "АБСОЛЮТНА лъжа!":

    ВЕРНО ЛИ НАЛИ АМЕРИКА ЩЕШЕ ДА ДАВА ГАЗ НА ЕВРОПА И ОСОБЕНО НА ПОЛША / СТАТИИКИ ОТ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ НАЛИ ПОДАРИХМЕ 3 МИЛИАРДА НА ПУТИН С БАЛКАНСКИ ПОТОК / ДО ВЧЕРА ЛАЕХТЕ/ НАЛИ БЕЛЕНЕ НЕ НИ ТРЯБВАШЕ / МАРТИН ДИМИТРОВ / АЛООООО АСПИРИН
  • 6 Кики

    36 4 Отговор
    Не бе извънземните са виновни за инфлацията, не е FED дето печатат долари

    Коментиран от #34

  • 7 Царя е гол.

    60 0 Отговор
    И някой се осмели да го каже. Предвиждам неистов вой на засегнатите войнстващи зеленушки.
  • 8 G0660

    38 2 Отговор
    Новия въглероден министър от партията на алтернативнатасекксуалнаориентация се вози на Audi A8L 4.2TDI

    Коментиран от #21

  • 9 Тихомир

    14 37 Отговор
    По-тъп постулат не бях чел. Нарастването на количеството пари води до спада на тяхната покупателна способност. Изпечатайте още тапети, пък се оправдавайте с липсата на морски бриз.

    Коментиран от #41

  • 10 Водородчик

    10 19 Отговор
    Някакъв дето пак не знае какво работи
    Аве онзи ти разбра ли колко трилиарда са напечатаха по света за 2 години или не можа
    Ако обема на парите се е увеличил с 20 30 процента какво се случва с инфлацията

    Коментиран от #13

  • 11 Енергетик

    49 0 Отговор
    Добре де ама тези еко-терористи слагат и АЕЦ в кюпа с "мръсните" енергии според тях. Е от АЕЦ няма никакви въглеродни емисии а радиоактивните "отпадъци" са гориво за новите атомни централи на бързи неутрони. Руснаците даже вече направиха такъв със затворен цикъл в който няма радиоактивни отпадъци и вече работи и дава ток. По оценки даже и със нарастването на потреблението на електроенергия сега наличния обеднен уран ще стигне за още 4500 години работа в такива реактори.

    Но явно лобито на тези със ВЕИ-тата е много голямо и си финансират еко-терористи. Но такива ще има докато изкупуват енергията от ВЕИ-та на преференциални цени - ако няма преференциални цени и еко-терористите ще изчезнат сами.

    Коментиран от #44

  • 12 Госあ

    30 6 Отговор
    бла бла бла така е, зелените партии са леви, но когато станат десни се получава тая ситуация със спекулата. Иначе, у нас, левите построиха АЕЦ и ТЕЦове, а десните ги закриват. Нали така ?
  • 13 Hoho Boho

    31 4 Отговор

    До коментар #10 от "Водородчик":

    А знаеш ли защо ги печатат тези милиарди?
    Защото покарай ковид истерията затвориха хората по домовете, затворих бизнесите
    и почнаха да раздават пари на калпак за да не работиш, да подпомагат неработещите бизнеси.
    Но това са пари без покритие, зад тях не стои вложен труд.
    Затова работят печатниците за пари и съответно расте инфлацията.
    На този свят нищо даром няма...
  • 14 Behemoth

    8 19 Отговор
    Глупости на търкалета......пандемията и милиардите хартийки изляти на поразия направиха инфлацията....а относно зелените политики просто махалото се залюля в другата крайност след чудовищното неглижиране на тия проблеми през дваайсти век...
  • 15 Много умен мъж

    3 29 Отговор
    Основна причина за инфлацията е ковида..така става когато правителствата трябва да издържат и населението и бизнеса при неработеща икономика..говорим за отрасли авиация..туризъм..транспорт..забавления..и тн
    огромни маси от хора общо взето във икономики със висок стандарт..повишаването на цените на енергоносителите е резултат от това че производителите искат да наваксат разликата..отделен е въпроса че един човек на изток е решил да се прави на корав и спря доставките..какво общо имат тука зелените може да ми обясни туй момче..ама сигурно не може..въпроса за аец е право на избор..обаче при природния газ и петрола се отделя CO така че е безмислено да спорим кой е прав и кое е по доброто там
  • 16 Последния софиянец

    7 30 Отговор
    А ТЕЦ-те се грижат за околната среда ли? Ако вярваш в това виж к-с ,,Марица Изток " колко села, язовири и стотици хиляди декари обработваема земя е унищожила! А колко са умрелите от така наречените професионални заболявания няма да говорим! С продукцията произведена от тази земя ще си купиш в пъти повече ток, ама далаверата няма да е същата!
  • 17 не може да бъде

    30 1 Отговор
    Само с едно нещо не съм съгласен с автора на статията-да третираме зелените като "модерни комунисти".Моето мнение е че не е сигурно че са модерни,освен това те не са комунисти ,а по-скоро анархокомунисти...
  • 18 Тошо

    29 8 Отговор
    ЗЕЛЕНИТЕ СА СПОНСОРИРАНИ И СА ИДЕЯ НА ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА /ЕВРЕИТЕ/ КОИТО ДЪРЖАТ ЕЛЕКТРО,ВОДО И ГАЗОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО В ПОЧТИ ЦЯЛ СВЯТ. ИДЕ РЕЧ ЗА ТРИЛИОНИ ПЕЧАЛБИ ГОДИШНО.
    НЯКОЙ ДА НЕ СИ МИСЛИ ,ЧЕ НАИСТИНА ТЕЗИ САТАНИСТИ ГИ Е ЕНЯ ЗА ПРИРОДАТА.
  • 19 Ям зелени жаби

    22 0 Отговор
    Зелените да плащат за зелено, а нормалните да си гледат децата и семействата на нормални цени!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зелен

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "G0660":

    Че това си е екологичен автомобил!:)
  • 22 Баце

    14 5 Отговор
    А пък аз мисля, че основно е печатницата за зелена тоалетна хартия.
  • 23 Класика

    23 1 Отговор
    Браво!!!! Това го казвам от 3 години!!!! Даже скоро ми триха коментара тук като написах,че това е зелена секта!, и тези които измислиха ковид и сектата която ползва болно дете като Грета за параван ,всъщност са една и съща мафия подкрепяща бялата мафия и всички са за закриване на средния бизнес за сметка на крипто- конгломератите!!! И ни пробутват скапващите озона ел.чайници!!! Казах,че бай Ставри ги чака за буферни дози и тук ме изтриха!?!? Значи и в факти има зелен сектант който иска да се свърши с колите и травеститите да се возят споделено с зелен ел.замърсител! Браво на автора! Дано свестни адвокати и прокурори тръгнат на война за свобода! Както хората на Тръмп сега блокираха изтривалката Байдън! Браво,дружно на абордаж!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 21 Отговор
    АЕЦ не е най-евтини и надежден източника на електроенергия. Доказват го авариите с АЕЦ Чернобил, Фукушима... атомните гробища в Русия, Казахстан, САЩ, Атлантическия океан, Северния океан(съветски/руски) ... АЕЦ, не е евтина, защото не е решен проблема с ОБЕЗВРЕЖДАНЕТО на радиоактивните отпадъци. Радиоактивните отпадъци ще станат 2 пъти по-малко рядиоактивни след 10 000 години. Но ще продължават да са много радиоактивни. На Земята са и трябвали милиони години за да намалее радиоактивноста на урановите руди от 100% на под 1% днес.

    Коментиран от #28, #30

  • 26 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "АБСОЛЮТНА лъжа!":

    "българското население да намалее повече"

    Само питам: Какъв трябва да е оптималният брой на населението в България? Какъв е оптималният брой на човешко населени за дадена територия, като се вземе предвид климата, надморската височина, флората, фауната, природните ресурси(нефт, газ ...) ...? Защо "учените" професии по света нямат отговор на тези въпроси?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 плевен

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Пич, радиоактивните отпадъци не са пехотни мини, та да ги обезвреждаш. За период на полуразпад, още ти е рано да учиш. А големите ти букви са проява на лош вкус.
    Та да се върнем на темата. Русия в момента с удоволствие събира всички радиоактивни отпадъци /които може да докопа/ на едно място. В момента те, и отпадъците от производството на ядрените съветски оръжия са стотици хиляди тонове. А причината е че разработват технология за тяхното повторно обогатяване. Останалото ти е ясно....
  • 29 йхнкхйких

    15 0 Отговор
    Зелените талибани трябва да бъдат избити по стадионите в цял свят ! Лично аз искам да съм един от палачите !
  • 30 Hoho Boho

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Пич, чувал ли си колко самолетни катастрофи стават по света?
    А знаеш ли кой е най-безопасния транспорт?
    САМОЛЕТНИЯТ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ами ...

    2 0 Отговор
    Абсолютно вярно.
  • 33 Ами ...

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "АБСОЛЮТНА лъжа!":

    Дрън дрън. Квотите за въглеродни емисии утежнява цената. Разни "зелени добавки", "кафяви добавки", цена на "емисиите". За щастие тази истерия е само в ЕС.
  • 34 Ами ...

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Какво общо има ФЕД с ЕС и еврото? 😀
  • 35 Ами ...

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "Знайко":

    Само ви обясни защо ВЕИ се нуждаят от политическа подкрепа. При това яка, с принуда над гражданите. Ако бяха по-добри от ТЕЦ и АЕЦ, щяха да се наложат сами. Не могат, значи не са. Следователно ни налагат нещо по-лошо от това, което имаме. С принуда. Аз не съм съгласен.

    Коментиран от #37

  • 36 Ал Тъпоне

    10 1 Отговор
    Разгеле някой да се осмели да напише истината или поне част от нея. Аз отдавна все си спомням какво сме учили за екологията преди повече от 30 години, а пишман еколози се опитват да ме оборят, че съм бил технологично изостанал, а пък туй ВЕИ-тата били съвременни технологии и "ноу хау". Законите на физиката не се влияят от никакви уж "съвременни технологии" , а пък още по-малко от "ноу хау" -то или както искат да ги нарекат нововъведения за крадене и грабеж от население и предприятия. Фотоволтаици, перки и маломощни ВЕЦ-ове (караджейки) първо не са екологични, защото ВЕЦ -овете заприщтват реките и "виждат сметката " на цялата екоистема в околността, като я променят неузнаваемо, фотоволтаиците върху земеделска земя са си чиста проба престъпление, а всичките тези источници зависят от наличието на вътър, слънце и вода, произвеждат изключително скъп ток, а въглеродният отпечатък при производството и създаването им едва ли се компенсира от произведеното електричество по нискоефективните способи, за производство, които те ползват, нанасяйки повече вреда, отколкото полза!
  • 37 Хихата

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ами ...":

    Същата работа и с вакЦините "против Ковид". Ако действаха - сами щчха да се наложат, а сега ги налагат зорлем! И ковидарите ще се озоват в позицията на въглеродчиците, но на бастисаните от ваксата хора никой няма да върне здравето и живота, за съжаление!
  • 38 БРАВОССС

    6 1 Отговор
    СТАТИЯТЯ НЕ ЗАСЯГА НАЙ ВАЖНИЯТ ПРОБЛЕМ / ВЗРИВОПОДОБНОТО НАРАСТАВАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ПОПУЛАЦИЯ ПРИДРУЖЕНО ОТ ПОДОБНО НАРАСТВАНЕ НА ЕФТИНИ НО НЕТРАЙНИ И НЕКАЧЕСТВЕНИ СТОКИ ОТ ПАРЦАЛКИ ТЕЛЕФОНЧЕТА АВТОМОБИЛИ ГОДНИ ПО 8 ГОДИНИ ПЛАСТМАСОВИ ЕЛЕКТОУРЕДИ ЗА ПО 5 ГОДИНИ НАЙЛОН ДЕТО НЕ СЕ РЕЦИКЛИРА / АЛУМИНИЯ СЕ РДЦИКЛИРА 99 % СТЪКЛОТО 100 % ЛЕНА И КОНОПА СА БИОРАЗГРАДИМИ ЗА ГОДИНА / А КВО ШИ ПРАЙМ С МИЛИОНИТЕ ДЕКАРИ СТИРОПОР НАЛЕПЕНИ ПО СТЕНИТЕ СЛЕД 30 ГОДИНИ /ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА Е НАРАСНАЛА ЗА 50 ГОДИНИ В ПЪТИ А РАБОТНОТО ВРЕМЕ Е НАМАЛЯЛО С 15 % / КЪДЕ СА ПАРИТЕ / ПРАВИМ ОРЪЖИЯ КОИТО СЛЕД 20 ГОДИНИ ИЗХВЪРЛЯМЕ БЕЗ ДОРИ ДА СМЕ ГИ УПОТРЕБИЛИ /ДА НЕ ДАВА ГОСПОД / А ТАРИКАТА МЪСК И МИСИРИТЕ КОЙТО МУ СЕ КЕФЯТ ШЕ НИ ВОДЯТ НА МАРС ЩО ЗА ИДИОТИЯ /
  • 39 адвокат

    3 0 Отговор
    защо в България Веи та имат само крадци разбойници и мошенници ограбили държавата и народа
  • 40 DrivingPleasure

    4 0 Отговор
    БРАВО!!! тъкмо се отчаяш, че всички са полит-коректни идиоти, и някой вземе та ти върне вярата в човешкия род!
  • 41 те парите ги печатат и си ги самоподаряв

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тихомир":

    ат богаташите а лъжат че оттам бедните трябвало да платяг глоба заради тяхната кражба
  • 42 Жоро Цветков

    1 1 Отговор
    Автора, въобще не е компетентен по темата.
  • 43 Наблюдател

    4 0 Отговор
    България няма никаква стрaтегия в енергетиката /може би не случайно !/ и на тази "база" се вихрят всички спекулации,a разбирасе начело са "зелените еко"-терористи!
  • 44 Бе тоа

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Енергетик":

    афтор има възпаление на мозъко!