Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 13:11 5 041 36

Смяната на Гешев е неизбежна. ВСС сам заложи този капан

  • иван гешев-
  • продължаваме промяната-
  • кирил петков

За да бъде освободен главния прокурор обаче, е нужно поне 17 от 25-те членове на ВСС да гласуват „за”

Смяната на Гешев е неизбежна. ВСС сам заложи този капан - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическите кукловоди, които дърпат конците във ВСС, могат да пожертват Гешев и да го изтъргуват в името на някаква сделка. Но тогава истината ще лъсне още по-ясно. ВСС вече падна в капана, който сам заложи.

Решението на Конституционния съд (КС) за това дали министърът на правосъдието може „да поиска оставката” на главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС е шамар за мнозинството във ВСС, което избра и продължава да брани Иван Гешев. През 2021 ВСС отхвърли като недопустимо предложението на служебния правосъден министър проф. Стоилов за предсрочното освобождаване на обвинител номер 1. При това предложението на Стоилов бе добре обосновано, а не „лична политическа вендета”.

Аргументите

Г-н Гешев многократно демонстрира пренебрежение към фундаменталните принципи на правото: невиновност до доказването на противното и разделение на властите.

Сред другите не по-малко значими мотиви за предложението бяха практиката на Главния да разгласява материали по текущи производства, както и намесата му в случайното разпределение на делата. Може аргументирано да се твърди, че настоящият главен прокурор е извършил тежки нарушения и е уронил престижа на съдебната власт.

Решението на КС, което тълкува чл. 129 и чл. 130 от Конституцията на България, е единодушно. Сред малкото институции и организации, които се обявиха против „разширеното” тълкуване на правомощията на министъра, бе самият главен прокурор. Г-н Гешев се притече на помощ сам на себе си.

Решението на КС допълнително дискредитира ВСС. С подкрепата си за главния прокурор, чиято репутация бе силно накърнена и в акцията на прокуратурата срещу президентството през лятото на 2020, мнозинството в Съвета вече освети политическите си зависимости.

Позовавайки се на тълкувателното решение, правосъдната министърка Йорданова ще отправи „съвсем скоро” ново предложение до ВСС за предсрочното прекратяване на мандата на г-н Гешев. Сега вече ВСС трябва да разглежда предложението по същество – не може да се измъкне и отбие номера с „текстуални неясноти”.

За да бъде освободен главния прокурор обаче, е нужно поне 17 от 25-те членове на ВСС да гласуват „за”. Няма причини да смятаме, че мнозинството е променило „възгледите си” по въпроса. През есента така или иначе изтича мандатът на членовете на Съвета и дори изненадващо те сега да се опитат да действат опортюнистично спрямо „новата власт” това няма да ги спаси.

Без полезен ход

Политическите кукловоди, които дърпат конците във ВСС, могат да решат да пожертват Иван Гешев, да го изтъргуват в името на сделка, която им дава глътка въздух. Ала сегашните управляващи нямат интерес от такова срамно споразумение.

Освен това, ако през 2022 членовете на ВСС изведнъж „прогледнат” за „недостатъците” на г-н Гешев, ще възникне следният парещ въпрос: защо досега са си затваряли очите и на каква цена. Иначе казано, техният непрофесионализъм ще лъсне още по-силно.

Най-вероятно отново ще надделее мнението във ВСС, че Гешев трябва да остане на поста. Но това още повече ще опетни послушните членове на този орган. ВСС може само да забави неизбежната предсрочна смяна на главния прокурор. Нищо повече. Мнозинството във ВСС е в капан по казуса „Гешев”, който самото то заложи.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    76 16 Отговор
    Само н@р0ден съд ще го оправи !
  • 2 Дфкро

    87 15 Отговор
    Цялото ВСС трябва да бъде разследвано за обслужване на мафията.
  • 3 Човек

    57 11 Отговор
    Хубаво е, че демократичните механизми работят, но отнема страшно много време да се поправят допуснати грешки! Целия панаир по издигането, избирането и подкрепата за Гешев от ВСС може да бъде разпръснат с 10 000 души на площада СРЕЩУ безумията на ВСС! В София това е възможно, даже ще излязат повече… В противен случай ще чакаме, ще бавят и кой знае какво няма да се промени!

    Коментиран от #8

  • 4 Факти

    23 34 Отговор
    Супер Гешев се маха и идва новия обслужващ наши и ваши.
  • 5 Цвета

    65 16 Отговор
    Гешев, що за човек трябва да си , за да не подаваш оставка, при условие, че вече 2 години хората ти я искат?!! Достойнство нямаш ли?!! Толкова много ли си крал, че те е страх от съда?!!

    Коментиран от #11, #22

  • 6 Ти да видиш

    13 30 Отговор
    ХАХАХАХА, ще ви се.
  • 7 Ако ВСС не Освободи Иван Гешев, означав

    58 12 Отговор
    Че са трайно Обвързани с Мафията! Сега ще се види, кой кои е и за кой са работили като членове на ВСС?? Мимикрията Свърши!! "Време разделно" настъпи!!

    Коментиран от #17

  • 8 Хахаха

    14 30 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    То е възможно и със 100 000 души да се отървем от отбора измамници и шуробаджанаци. А бройката на мераклиите за това расте всеки ден. А платените нека да си крякат против Гешев и ВСС.

    Коментиран от #12, #19

  • 9 Валентин

    21 8 Отговор
    "В името на народа" за Гешев, ВСС, Цацаров, КПКОНПИ, и прокуратура! Треперете!!!
  • 10 НЕ Е ТАКА

    12 29 Отговор
    ТИ ОТКЪДЕ ЗНАЕШ,ЧЕ Е КРАЛ? ОТ ИНТЕРНЕТ ЛИ? И НЕ ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ! КОГАТО ИМАМЕ ЗА ПРЕМИЕР НАРУШИТЕЛ НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА КАКВА СПРАВЕДЛИВОСТ СЕ ГОВОРИ
  • 11 Хи хи

    12 34 Отговор

    До коментар #5 от "Цвета":

    Според проучване на Галъп само 3% от Хората се вълнуват от оставката на Гешев, останалите 97% ги вълнува по земни и разбираеми неща ,като сметките за ток , цената на хляба и сиренето. Сега остава да разберем какви са тия 3% от Хората.
  • 12 ИСТИНАТА

    29 10 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Всичко е спокойно и под контрол! Няма никакви наченки и на най малки протести срещу управлението на четворната демократична коалиция! Дори пoдлoгaтa на тиквата Ричард Алибегa дори вече не си помисля и да протестира. Няма ни най малка съпоставка с управлението на Герб когато страната бе залята от протести и тиквун не смееше да се покаже в София а бе изхвърлен зад околовръстното шосе. Хвана гората като партизанин и се появяваше само в някое родопско селце. Така че бъдете спокойни. Коалицията е стабилна и се радва на народната подкрепа!

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Gesh

    15 8 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНАТА":

    100% обаче се интересуват защо си толкова обратното на остър!
  • 14 НЕ СМЯНАТА САМО!

    23 7 Отговор
    ТРЯБВА ДА Е СИГУРНО ОКОВАВАНЕТО МУ В ПРАНГИТЕ НА ИВАНЧЕВА! ТРЯБВА ДА Е СИГУРНО 30 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛЕН СОФИЙСКИ ЗАТВОР! БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ!
  • 15 Сър Пичук

    9 19 Отговор
    Измислената министърка може да си иска всичко, отделен е въпроса какво ще получи.
    "Фактите" са такъв въздух, че едва ли ще хванат дикиш.
    Отделно, има една стара приказка, която е много вярна - "Внимавай какво си пожелаваш, че може и да го получиш". Та, ако се стигне до избор на нов главен прокурор, може да се окаже, че той е такъв, че да поиска главите на много от днешните "силни на деня". Които също крият доста "скелети в гардеробите си".
  • 16 Ти на какви

    8 21 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНАТА":

    Опиати си.Коалицияга имала народна подкрепа.Хубав виц.Гешев ще изпрати и това правителство със сигурност.
  • 17 Не е ли ясно?

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ако ВСС не Освободи Иван Гешев, означав":

    Те май не го и крият вече. Какво нищо трябва да си, за да имаш подобно поведение. Колко ли от тях са в оня списък на 38-те с тлъсти авоари и имоти в чужбина. Рашков кога ще ги осветли?
  • 18 боко

    20 7 Отговор
    Каскета,Сийчето и Мафиотизираната Мутра в ЗАТВОРА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 г-н

    16 7 Отговор
    ВСС особено гербаците на разследване и ЗАТВОР
  • 22 Освен

    8 16 Отговор

    До коментар #5 от "Цвета":

    Бабикяните и Хаджиманоловите отрепки, Ристю-василев-божковите Кирчо и Кокорчо и Юмручето бобоковор друг не съм чул до сега.А забравих разпопеното отче и ония вещици, дето системата дали ги уби, че млъкнаха. Всичко на всичко - два рейса сбирщеняци!
  • 23 Ива

    16 5 Отговор
    ВВС и прокорура мафиот са пазителите на шайката , която отмъкна милионите в торби от Хемус и рекетира Божков и ги постави в чекмеджетата ! Държавата е слята и в услуга на ДС агентите , които са 70% в НС - ФАКТ !
  • 24 ВВС

    14 4 Отговор
    Са много по опасни от всики видове мафия защото по законен път и с лостовете на държавните органи , които трябва да работят за гражданите , обслужват престъпниците !
  • 25 bbb

    4 9 Отговор
    Поръчковият драскач отново се изказва неподготвен
  • 26 ИСТИНАТА

    16 4 Отговор
    Наглостта на престъпните елементи става брутална , когато пазени от корумпираната съдебна система и под чадъра на прокурори и СЪДИЙ те се самозабравят и се поставят над закона !
  • 27 ФАКТ

    14 4 Отговор
    В България за последните 12 години не е разкрито нито едно от знаковите убийства на бизнесмени и политици ! За да се случи подобно нещо означава , че те извършени от професионалисти и под чадъра на заинтересовани кръгове , които няма кок да не са получили подкрепа отвътре !
  • 28 И аз да кажа

    8 9 Отговор
    Кои хора, ма цвете? Лумпените от 2020? Оцапаните политици? Черепа и Василев, Бобокови и Банови? Аз пък го харесвам и искам да остане. Всичките ми приятели- образовани и самостоятелни хора- също! Кои хора, пак да питам- Мая и майките, лудият поп, Гошо тъпото и Копейкин, или отровното трио? При последния избор не беше ли пак само една кандидатура? Или тя е "ваша", та може?
  • 29 въпрос

    5 10 Отговор
    като махнат Гешев чие протеже ще сложат на негово място? да не би публиката да очаква, че на тази длъжност може да има независим, почтен и честен човек?
  • 30 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    БЕЗСИЛИЕТО В ГАДОСТТА -- РАЖДА МЕЧТИ У ГАДНЯРИТЕ -- И ЗЛОБА ОТ НЕУСПЕХА !?!?!?!?
  • 31 Европа

    7 2 Отговор
    Всички ВЪН БЕЗ ПРАВО ДА ЗАЕМАТ ДЛЪЖНОСТ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР
  • 32 Наблюдател

    5 2 Отговор
    Членовете на ВСС е силно съмнително да „прогледнат”. Същите са "инкубатора - родителското тяло" на зловредното явление "Гешев" и едва ли ще си отрежат сами "клончето на което се приседнали" вкупом! Тия са много виновни но не са толкова глупави! Същия мракобесен съвет трябва да бъде Изметен но сам няма да го направи!
  • 33 Камен бряг

    4 5 Отговор
    сега само можем да чакаме господин главния прокурор при бай Ставри за да има някакъв ефект от всичко
  • 34 БЧЕРА ГЛЕДАХ ПОХОДКАТА НА ГЕШЕВ ,

    3 2 Отговор
    ЛИЧИ МУ ЧЕ Е ПЪТНИК ! А И прекалява С ГЛАВПРОКУРОРСТВАНЕТО С ТАЯ СИЙКА !
  • 35 Радан

    1 2 Отговор
    оставкааа ЗАТВООООООООР !
  • 36 въпрос

    3 4 Отговор
    Гешев не ми е копал на лозето и се считам неутрален. Ако трябва, нека го сменят.
    Навремето Бойко строеше метро. Заводи за преработка на боклук. Построи пречиствателни станции, магистрала Тракия и напредваше по магистрала Хемус. Цените бяха поносими и живота сигурен.
    След като воайора започна Лумпениадата, обществените строежи престанаха, цените хвръкнаха нагоре като при Виденов. Е, още не са ги стигнали, но въпрос на време.
    Въпросът ми към автора е: СМЯТА ЛИ ЧЕ ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ СЕ ПОДОБРИ СЛЕД КАТО СВАЛЯТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
    Моите подозрения са че Бандата на Румен се опитват да извършат още престъпления без да се притесняват от последствия.