Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 21:00 7 253 133

Българският ГУЛАГ в Белене: непосилен труд, садисти и карцер

  • белене-
  • гулаг-
  • комунизъм-
  • съветски съюз

За бъдещето е важно България да има място на памет за зверствата на социалистическия режим

Българският ГУЛАГ в Белене: непосилен труд, садисти и карцер - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Там са депортирани "противниците" на комунистическия режим. Достатъчен е бил и един донос, за да попаднат в карцерите на зловещия лагер на остров Персин. Каква е съдбата на българския ГУЛАГ днес? Г. А. Ангелов я проучи.

"Чувате ли! Не газете тополките! - пак се провикна някой милиционер от задните редици. Как стана това не забелязах, обаче изведнъж се оказа, че всеки милиционер, който ни придружаваше, освен шмайзер, държи една върбова чепата тояга! Явно приготвени от по-рано и оставени по пътя, по който трябваше да минем. Ето къде била ролята на режисьора. Да предвиди всичко за изпълнението, което започна. Артистична работа!"

Не газете тополките!

"И фрас! Първата тояга изсвистя и се стовари на нечия глава...

Ако някой ми каже, че мога да измина 13 километра бегом и то не по права линия, а веднъж в края на редицата, веднъж в средата, т.е. в непрекъснат зиг-заг в борба за място, защото никой не застава доброволно под ударите, нямаше да повярвам. Оказа се че съм прекрасен атлет. И то не само аз, а и 60-70 годишните с порок на сърцето, разни ревматизми, шипове, ставни болки и какви ли не други лекарски измислици.

Всички издържаха…”

Така описва в книгата си “Обратната страна на медала“ Милко Икономов “посрещането” си в концлагера на остров Персин, известен и като "Трудово възпитателно общежитие (ТВО) Белене" през 1958 година. По това време, според официалната комунистическа историография, лагерът всъщност е трябвало да е вече закрит от Вълко Червенков след смъртта на Сталин. Всъщност обаче, той е бил отново отворен - превантивно - след Унгарското въстание през 1956 г.

Там са депортирани “противниците” на комунистическия режим: селяни-противници на ТКЗС, полицаи, офицери, предвоенни министри, индустриалци и банкери, народни представители от бившата опозиция, николапетковисти, социалдемократи, демократи, анархисти, троцкисти, легионери, бранници, ратници, членове на ВМРО, католически, протестантски и православни духовници, руски белогвардейци - емигранти, гръцки и югославски политемигранти... Имало е и криминални престъпници, които са били аристокрацията в лагера, както ги е описал с черната си ирония Икономов.

Белене функционира с прекъсвания от 1949 до 1989 г. Последните му две отваряния са през 1972, както и през 1984 г. - за т.нар. “Възродителен процес”, когато в него са въдворени български мюсюлмани. Освен противници на режима или отхвърлени от него социални категории и етноси за вкарването в концентрационен лагер е бил достатъчен и неблагонадежден за партията произход, образование в чужбина или просто донос. Такъв е и случаят на Милко Икономов.

Българският ГУЛАГ

Над 30 000 души са преминали през трудовите лагери на България, създадени по модела на съветския ГУЛАГ на Сталин. В решението на ЦК на БКП от 1951 година се казва, че на въдворяване подлежат „лица, които не могат да бъдат съдени по обикновения ред заради политически или държавни причини”. Над 1 200 души са преминали през зловещия лагер „Слънчев бряг” край Ловеч и женския концлагер в Скравена. В тях умират 147 души в резултат на непосилен физически труд, контролиран от надзиратели със садистични наклонности.

Няма конкретно социологическо проучване, което да каже, колко българи помнят зловещата история на българските концлагери. Съдейки по проучване отпреди три години, техният явно брой не е голям, тъй като повече от половината българи смятат, че при Тодор Живков и соца се е живеело по-добре.

И така, 33 години след края на режима и системата на българските концлагери няма историческа памет за зверствата на режима, няма място, в което ученици и хора от всякакви възрасти могат да се потопят в миналото или просто да положат цвете, да запалят свещ за душите на мъртвите.

Но лагерът на остров Белене може да бъде отворен за посетители и там може да бъде изграден музей. Вече има изготвен проект за реставриране и експониране на оцелелите сгради от втория му период, както и за възстановяване на същия тип бараки, каквито е имало при отварянето му през 1944 година. Едни от двигателите зад това начинание са Фондация „Остров Белене” и Михаил Маринов, католическата общност, както и местната община.

Пред ДВ Михаил Маринов разказа, че към момента мястото на лагера се поддържа “живо и чисто” и се придружават желаещите да го видят. Пред това има обаче има леки спънки, като взимането на пропуск от началството на затвора, който все още функционира на острова. “Интересът е голям и все повече хора искат да посетят мястото, а и природния парк, какъвто е самият остров”, каза Маринов.

Триметрови дупки за непослушните

Проектът за мемориалното място включва възстановяване на лагера и на дървените бараки, които са унищожени, в автентичния им вид. “Мястото е внимателно почистено през 1958/59 година, когато е отворено за втори път. От това време са оцелели две масивни сгради. Срещу тях има една, която е ползвана за артелно - склад за храни, кухненския блок и столова. Имаме съмнения, че столовата е построена умишлено върху карцерните помещения, използвани между 1949 и 1959 година, за да бъдат те скрити. Мисля, че сме ги открили, но предстои още малко да поработим и да поразчистим, за да сме сигурни, че това са карцерите. Те са представлявали 3-метрови дупки, изкопани в земята и покрити с растителност. Там са наказвани “непослушните”. Зловещи помещения, в които минималният престой е бил 14 дена”, разказа Маринов.

Земята, върху която са останките от лагера, е от около 111 декара и е преотстъпена на община Белене от втория кабинет на Бойко Борисов при условие да бъде направено мемориалното място. Търси се финансиране, а преди години депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски внесе предложение в парламента мемориалът да се финансира с 2 млн. лева от държавния бюджет, но предложението не бе прието. “В контакт сме с няколко министерства, така щото да стартира проекта. Аз съм убеден, че останалите средства ще се намерят - дали с кампания или с наши партньори от чужбина, които да помогнат. Смея да твърдя, че могат да се случат бързо нещата, тъй като проектът е готов”, каза Маринов.

“Знаем как е изглеждал лагера. Смея да твърдя, че можем да постигнем историческа истина на 95%, да бъде възстановено всичко, за да се превърне това място в българското място за памет", демонстрира оптимизъм Маринов. Подобно място няма оцеляло в България, припомня той.

И за бъдещето е важно България да има място на памет за зверствата на социалистическия режим. Защото паметта за жертвите изглежда избледнява. А тези, които не си спомнят миналото, са обречени да го повторят.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Време е да се отвори..

    127 17 Отговор
    И построй нов лагер!33 години стигат 😇
  • 3 Това е смешно

    149 21 Отговор
    И това го казват нацистите от Дойче Веле етялон за концлагерите им

    Коментиран от #61

  • 4 Източна ромелия

    108 19 Отговор
    Що бе, те лагерите преди девети бяха само за летуващи , с леки физкултурни занимания
  • 5 Майна

    125 18 Отговор
    Имало е, за съжаление...НО ТАКЪВ ГЕНОЦИД КАКЪВТО В МОМЕНТА СЕ ИЗВЪРШВА СРЕЩУ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ОТ ПРАВИТЕЛСТВО НЕ Е ИМАЛО, ТО ЗАПОЧНА С ГЕРБАДЖИИТЕ И СЕ ПРОДЪЛЖАВА ЕСКАЛИРАЩО И СЕГА!!!!

    Коментиран от #11

  • 6 наблюдател

    102 13 Отговор
    предлагам на вкисналото зеле да се концентрира върху дахау, освиенцим и пр. места за културен отдих. в сравнение с които белене е курорд с пет звезди. и да не се опитват да ни дават акъл и да ни натрапват чувство за вина. ако те имаха това чувство, щяха да са в пъти по-малко. толкоз. любезно казано.
  • 7 дидо

    89 14 Отговор
    нека да го възстановят.....трябва да се ползва отново....
  • 8 Майна

    84 12 Отговор
    ДВ що не напишете и за концлагерите ,и за геноцида и над германците????

    Коментиран от #16

  • 9 Комуниста

    84 18 Отговор
    Лагера в Белене е ит 1939мпокзвалинса го за политически затворници царистите фашисти. БКП го отвори на ново 1948 г на о. Щурчето за да прибере шпионите на западните имперялисти и RC които бяха в НРБ,

    Коментиран от #10, #130

  • 10 А чувалите

    13 42 Отговор

    До коментар #9 от "Комуниста":

    А метането в реката а?За мач Ман Ю-Ливърпул ,че си го слушал с антена 8г в Беляне .

    Коментиран от #20

  • 11 Вярно и точно казано 😇

    77 7 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Целенасочено 33 години разрушават предприятия. Продават на безценица!вкарват държавата в дългове!всеки ден се самоубиват по 100 човека на територията!нещо като легален геноцид!шайка след шайка взимат властта!БСП СДС герб
    ....пипнахме парите. От продажни по продажни. Строят ДЕМОКРАЦИЯТА. От която се умира бавно и трудно 😂🤣😅
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    52 10 Отговор
    РЕНЕГАТА АЛ.АНДРЕЕВ - ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ - ДИРЕКТНО ЩЕ БЪДЕ ЛИКВИДИРАН - НИКАКИ КОНЦЛАГЕРНИ МЕЧТИ ...
    ...... .... А ДЪЩЕРЯ МУ - ГОВОРИТЕЛКАТА НА ЕВРОКОМИСИЯТА МИНА АНДРЕЕВА ЩЕ Я ПРОДАМ ЗА ЖЕНА НА ВОЖД В КОНГО :)

    Коментиран от #22

  • 13 Монгола

    47 9 Отговор
    ГУЛАГ е съкращение от,, Главно Управление на наказателни ЛАГери " със седалище в Москва, още със заглавие и глупост!
  • 14 Майна

    56 7 Отговор
    Нацисткият режим е екзекутирал около 77 000 души по подозрения, че са били част от организации, целящи да свалят Хитлер от власт.
  • 15 това вашето е шизофрения

    61 5 Отговор
    преди месеци ни наричахте фашисти задето сме избивали евреи в Македония и че българската азбука и език са чисто македонски а сега пишете за лошия комунизъм и как същите тези фашисти са жертви пропагандата на дойчовците

    Коментиран от #132

  • 16 ДВ е

    59 9 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    ... достоен наследник на гьобелсовата пропаганда!!! Само заглавието, като прочетеш и ти става ясно- сравнява лагера с ГУЛАГ, но не и с фашисткото съществително "концлагер", така разпространено сред първите "демократи" веднага след 10 ноември!!! Тогава ГУЛАГ не бе така разпространено сред обществеността!!!

    Коментиран от #118, #131

  • 17 Брадвата

    38 8 Отговор
    Само евреи не е имало в тоя лагер. Те са дали идеята
  • 18 дойче зеле

    53 6 Отговор
    АБЕ МНОГО НЕЩА ЗНАЕТЕ ЗА ДРУГИТЕ , АМА ЩО НЕ ......СПОДЕЛИТЕ КАК СА СЕ РАЗВИЛИ НЕЩАТА В ДОЙЧ СЛЕД ВСВ , .....А ......!!!???
  • 19 ханс

    44 7 Отговор
    Там са депортирани всякакви престъпници от типа на вмирисано немско зеле
  • 20 Комуниста

    46 11 Отговор

    До коментар #10 от "А чувалите":

    Нали си слушал за прасетата в,, Белене" дето били хранили с трупове. Истина е, че на о.Персин и о Щурчето почвата е песъклива и когато умира лагерник са заравяни плитко и имало случай диви прасета да изравят труповете и да ги изяждат управата в лагера от открит тип ТВО,, Трудово възпитателно общежитие " като разбират за случаите с труповете разпореждат да се заравят по дълбоко! На о, Персин няма свинарник това са измислици на RC лежали там
    .
  • 21 И 1% в Белене....

    77 14 Отговор
    Кеворк Кеворкян: .....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и г

    Коментиран от #28, #70

  • 22 вили

    38 6 Отговор

    До коментар #12 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ал.Андреев е бивш агент на ДС впрочем
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ФАКТИИИИ

    33 9 Отговор
    ЧОВЕК С УДОВОЛСТВИЕ ДА ВИ КАЖЕ ........ФАКт Ф ЗА ТЕЗИ ПОБЛИКАЦИИ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ..........ПРОМИТО !!!
  • 25 Отряд ",, Чавдар,,"

    51 11 Отговор
    В тво Белене са минали за цеюия период 1080 души за кви доноси за кви идтории за оолитически си измислят колабороционистите
    . По време на Социализма в НРБ колаборационистите се накзваха със затвор и затова държавата бешле 9. 5 милиона население и работеха 4000 завода, а селското стопанство цъфтеше децата бяха в училище с паралелка до буква,, Е" от випуск.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БАЙ КУРТИ

    40 6 Отговор
    Един въпрос към DW ,този който пише статията кога е роден , бил ли е във БЪЛГАРИЯ Посещавал ли е БЕЛЕНЕ . Или е колегата на ДЖАМБАЗА който преписва без да влага и грам собствено мнение .А пък знам ли може да е на хранилка при СОРОС
  • 28 Пропуснал е болниците

    31 9 Отговор

    До коментар #21 от "И 1% в Белене....":

    КЕВОРК!ПРИ 150 ЛЕВА ЗАПЛАТА..СМЕ ИМАЛИ БЕЗПЛАТНО БОЛНИЧНО ОБСЛУЖВАНЕ НА МИНИМАЛНАТА СТОЙНОСТ ОТ 350 ДОЛАРА/ЛЕВА...НА ЧОВЕК..ГРАЖДАНИН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ..В АНГЛИЯ СЕ КАЗВА МЕДИКАЛ ЕИД...😇
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бах

    59 12 Отговор
    Лагера си е бил нормален изправителен дом навремето. Целта е била да бъдат превъзпитани всички утайки на обществото , деградирали морално елементи , пияници и пройдохи , както и умници и лакеи на правителството - съюзник на Адолф. Оказва се че всички интелектуалци минали през Белене после завършват университети и т.н. Как е станало така ... , неби трябвало да е възможно. Някой лъже ама много яко . А за сегашния геноцид над народа от 33 г. никой не говори. Белене е било Лебедова песен .

    Коментиран от #35

  • 31 Черна Врана

    49 7 Отговор
    Ако сега имаше Белене и прокуратурата като през социализма такива като Костов, Борисов, Доган, Пеевски, Горанов
    .
    ..

    нямаше да смеят да откраднат милиарди и вие щяхте да живеете нормално без притеснения за ток, водата, бензин, храна..

    Коментиран от #37

  • 32 провинциалист от провинция Тракия

    44 5 Отговор
    Алоууу, 30 000 концлагеристи и 147 жертви на лагерите?... В демокрацията 1,5-2 МИЛИОНА загубени българи и по над 150 души НА ДЕН смъртност...
  • 33 Сатана

    35 6 Отговор
    Българските фашисти от ранното СДС също разиграха тази карта с лагерите но не им се получиха внушенията.
    Гьобелсчетата обслужващи DW целят допълнително да разединят Българите и желаят гражданска война в България .СМЪРТ НА ФАШИЗМА—СВОБОДА ЗА НАРОДА
  • 34 asd

    25 16 Отговор
    "Достатъчен е бил и един донос, за да попаднат в карцерите на зловещия лагер на остров Персин."

    Те престъпниците така се оправдават де... ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!
    Няма как да е бил достатъчен 1 донос. Става въпрос за нация на доносници все пак!
    За тях играта "прее.и дрОгарче" е национален спорт!
    "Важното е келепир да има!" ...както казват

    Та поне 2 милиона са доносничели...и ако се ходеше в Белене за 1 донос... щяха да правят изкуствени острови!
  • 35 Зззз

    25 4 Отговор

    До коментар #30 от "Бах":

    Напълно те подкрепям! То един" цвет " са били ,елит като Примата и шайката му.
  • 36 А50

    28 5 Отговор
    Точно немците нямат моралното право да пишат за каквито , когато и където да са лагери
  • 37 Зззз

    18 3 Отговор

    До коментар #31 от "Черна Врана":

    Пропусна вашия кмет,че и той елит се води.Много са за там.
  • 38 Идея

    21 3 Отговор
    Dw аре да правите като вятъра
  • 39 Зззз

    27 6 Отговор
    Зеле,зеле колкото и да се опитвате да накарате голяма част от българите да забравят годините на социализма ,ще трябва да изчакаш да измрат поне 2 поколения ,за да успееш, а дотогава я камилата ,я камиларя.

    Коментиран от #67

  • 40 Пиночет

    7 24 Отговор
    Ето за това в карай те комунистите по стадионите и картечара да им пусне няколко ленти
  • 41 КОНТРАТА

    31 5 Отговор
    А Царя за какво ползваше затвора в Дунав да не е бил лицей за девици май прибираше и той там политичски затворници и ги тормозеше!
  • 42 Теодоро

    27 6 Отговор
    Мнооогооо мазен ПАСКВИЛ
  • 43 Ангел

    30 7 Отговор
    Там са изпращани крадците , убийците и изнасилвачите! !!
  • 44 у64п98

    27 5 Отговор
    Знаех си че написаното е от вкиснатото зеле
  • 45 тхйт

    9 24 Отговор
    Комунизма ни УМОРИ!!!
  • 46 Wolf

    14 33 Отговор
    Чета коментарите и се възхищавам на глупоста на хитрия Българин, лагер за превъзпитаване !?!?...Илко Кондов един внук на карин Петко войвода ...изгони брат си от свиждане заради униформата на майор от Воено Въздушни Сили твоята униформа е представител на Власт която ме тикна ако искаш да види братчето ела цивилен...нямало евреи Максим Кароне, Фетко Ведат Бекиров репобликанси шампион по бокс пребива на ринга Съветски шампион на когото по партийна линия е трябволо да згуби мача, Савата, Кънчо циганчето ....Гъргата бивш бияч който е трябвало да убие пак по Паритийна повеля....Гошо Чайката заши си устата в знак на протест...въобще не се ли отворят всички Архиви и Царски и Партийни още от 1878 година насам мир нема да има в душите виТурчина за 500 години не е клал толкова колкото поРусначените Българи
  • 47 Ауди

    25 3 Отговор
    Да го реставрират и да го напълнят с националните предатели и да заработи отново. В казармата летния карцер беше 2.5м бетона дупка с мрежа от горе, вие за престъпници 3 метра дупка голям проблем брех
  • 48 Перо

    29 7 Отговор
    95% в Белене са били криминални престъпници и за това хората си държаха домовете незаключени! Явно е трябвало да си свършат работата до край,щом има хора като толупа, гела и др.престъпници,първо и второ поколение!

    Коментиран от #52

  • 49 за зелето

    9 2 Отговор
    Това е акъла на Борисов!Чул,че (Arbeit macht free?!
  • 50 Тва е така благодарение на

    8 24 Отговор
    Братчетата от мацква...комунистите са терористи крадци убийци на собствените и чужди народи комунизма е пресстъпление против човечеството
  • 51 Има и по-лоши

    17 4 Отговор
    Също за бъдещето е важно България да има място на памет за зверствата на турското робство и монархическия режим.

    Коментиран от #56

  • 52 джони

    1 10 Отговор

    До коментар #48 от "Перо":

    От първо лице ли говориш
  • 53 Ана

    22 2 Отговор
    Поредната гнусна статия на фюрера ,някои май мечтаят за концлагери !

    Коментиран от #58

  • 54 Ах дано...дано...дано(по Богдана)

    22 2 Отговор
    До всяко едно Белене ...да се изгради и още по едно ...едно ...Еееххх ще настане такъв Живот ... за възмездие и възкръсване на България ... след тоя 32 годишен "демоКРАДтичен" грабеж и разруха ....Снощи четох ,че 15 000 са заграбили 200 000 000 000 за тези години ...Покрай тях поне още х 10 са яко "замезили" ...Тъй че с едно Белене няма да се оправим ...Поне 100-на ...
  • 55 Госあ

    17 5 Отговор
    Най големите нещастия в България, а и н цяла Европа идват от швабата. Неоспорим факт.
  • 56 Така наречените желтви на турците

    6 12 Отговор

    До коментар #51 от "Има и по-лоши":

    Са всъщност тарикати измекяри хитреци крадци подобно на сегашните крадци мутри дето са си намерили майстора в лицето на турската държава и правосъдие
  • 57 681

    19 4 Отговор
    До Дойче зеле... ако не беше Руският комунизъм, щеше да е жив вашият немски фашизъм, а именно той е най-голямото зло виждано на планетата досега. Фашисти да коментират комунисти някакси е въпрос на много ниско ниво на култура.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Суингър

    9 12 Отговор
    Имаше една такава песен- "Джип с джип в Белене,курортен пансион,три години бачкане,по новия закон".
    На слушащите рок енд рол им викаха СУИНГЪРИ,а на мадамите ЗОЗИ.Имаше пострадали такива,за това,че слушат "упадъчна музика". Малък съм бил тогава,но помня някои неща.Пример, в съседско приятелче играехме на Не се сърди човече.По едно време се потрпа на вратата.Нахлуха милиционери и изкараха баща му по чехли за малка справка.Върна се човека след около пет месеца отслабнал с поне 30кг.

    Коментиран от #63

  • 60 мдаааа

    4 18 Отговор
    Хубавото е , че привържениците на Народният съд намаляват с бързи темпове ...

    Коментиран от #71

  • 61 АнтиКомунист

    8 18 Отговор

    До коментар #3 от "Това е смешно":

    даааа, ДВ напомнят на русофилите какво сме усвоили като челен опит от СССР, диктатура и изтребление на опозицията !!
  • 62 обратно в миналото

    7 8 Отговор
    e какво да се прави, комунистическият рай на който се радваха поколения българи изискваше малки жертви
  • 63 Jes

    17 0 Отговор

    До коментар #59 от "Суингър":

    Същото се случи и в Гърция, страна от Запада и НАТО, през 50-те и 60-те години, но там срещу комунистите. Полицейски нападения по домовете през нощта, арести, побойща, изгнание на малки острови и концентрационни лагери, страх, трудности при намиране на работа и т.н. Така че или това беше обичайна практика по това време и в двата лагера като метод и отмъщение, или всички авторитарни системи се държат по същия нечовешки начин.
  • 64 САТЪРА НА ХАНА

    13 3 Отговор
    30 000 НА 9.5 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ СА 0.3%
    ...ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
    .....

    СЕГА ЩЕ СА ПОВЕЧЕ=ЗА РЕПРЕСИРАНЕ СА ОКОЛО 1% НА 6,0 МИЛИОНА = 60000
  • 65 Marinov

    19 4 Отговор
    Слушал съм близки които са били дълги години политически затворници в Белене, да разказват как е било там и че там голяма час са били криминални затворници и проблемите им са били от тях а не от администрацията, както и да се възмущават че некой много изопачават нещата и има и много лъжи!
  • 66 САТЪРА НА ХАНА

    14 1 Отговор
    КАК Е В АМЕРИКА ? ...АМИ ПРИ НАС ВЕЧЕ НЕ ТРЕПЯ КАТО ПО ВРЕМЕТО НА ДЖОН ЛЕНЪН ...
    ..... СЕГА СЛЕДЯТ ТИЯ С НЕПРАВИЛНОТО МИСЛЕНЕ И ИМ ИЗПИСВАТ ХАПЧЕТА ... А КАТО ПОЧНАТ ДА МУ ИЗПИСВАТ ХАПЧЕТА НА ИНДИВИДА, ТОВА ВЛИЗА В МЕД.ФАЙЛ И СЛЕД ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ЗАЕМА РЪКОВОДНА ДЛЪЖНОСТ :))
  • 67 Хрис

    14 0 Отговор

    До коментар #39 от "Зззз":

    И това няма да стане. Човешкото общество така е устроено, че на всеки 40-50 години от неговото развитие настъпват кардинални изменения. Минаха 32 години, останаха още двадесетина и дано даде Господ България да в има!

    Коментиран от #133

  • 68 Niki13

    14 3 Отговор
    стига с това разделение, не трянва да се забравят едните жертви а да се почитат само другите. и стига лъжи. Белене не е създадено 1949 а 1941. само помирението и съвместното почитане на жертвите ще ни спаси.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 И 1% в Белене.... /продължение/

    15 5 Отговор

    До коментар #21 от "И 1% в Белене....":

    Кеворк Кеворкян: ..... Продължение
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
    НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
    НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
    НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
    НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
    НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
    НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
    Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
    Автор: Всички, които са живели в НРБ

    Коментиран от #78, #122

  • 71 Мдааа Дааааа

    17 1 Отговор

    До коментар #60 от "мдаааа":

    "Хубавото е , че привържениците на Народният съд намаляват с бързи темпове ..."

    Но пък клиентите за нов НАРОДЕН СЪД се увеличават!!!!!
  • 72 ТИ ДА ВИДИШ

    14 2 Отговор
    На 1 февруари убийците почитат „жертвите“ на комунизма!
    Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
    „Жертви“ на комунизма: 2730!
    Убити от „жертвите” на комунизма: 26070
    Разликата: 23340 само убити от „жертвите”, за другото прочете по-долу!
    Кога се почитат жертвите на „жертвите” ?
    Убити от „жертвите” на комунизма в цифри:
    – 1923 г. – без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и земеделци.
    – 1924-1925 . – около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор.
    – По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 души. За страната този брой е многократно по-голям.
    – 1941 г. – 474 души са осъдени на различни срокове затвор.
    – 1941-1944 г. в България са арестувани 64354 души. На 12461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор. Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор – 1133.
    Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите.
    Убити ятаци и близки на партизаните 10 930.
    31 250 интернирани.
    2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс.
    За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 197 586 286 лева, като от тях 63 милиона са дадени за награда за убити партизани и ятаци.
    10 милиона лева са дадени за организиране
  • 73 БКП-КПСС вечна дружба

    5 8 Отговор
    Ще излезе , че шумкарите са македонци - само те твърдят, че в България е имало фашизъм.
  • 74 Алоооо Зелето

    15 1 Отговор
    В Белене не са лежали само политически затворници. А и хора за тежки престъпления и големи кажби като днешните. Ама сега Гешев дели с тях и си порка винце и не ги съди.
  • 75 Сделано в СССР

    4 12 Отговор
    Съветските хора нямат род и националност ! Те служат и се кланят само на вожда на Русия, СССР, РФ .
  • 76 Трезвомислещ българин

    10 2 Отговор
    А вие набутахте отново тези хора във властта!Такъв идиотизъм може да се случи само в България!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Трезвомислещ българин

    5 20 Отговор

    До коментар #70 от "И 1% в Белене.... /продължение/":

    Не говори от името на "всички живяли в НРБ"! Чета написаното от теб и си представям щраус ,заровил глава в пясъка на комунизма и невиждащи какво се случва в околният свят. Много хора сме живяли дълги години в това време, но явно за разлика от теб не сме оценили по достойнство " хубавият " живот.

    Коментиран от #83, #126

  • 79 Вие ли пишете за зверства

    15 0 Отговор
    в България преди повече от 60 години? Всичко това е много добре смляно вече. Какъв Гулаг, напишете нещо и за хитлериските концлагерите, да знаят младите и за тези ужаси.С тези копи пейст статии се превръщате в подстрекатели на нацията. Интересно е този, който ви финансира не изследва ли ефекта от тези статии или просто се хвърлят едни пари, хей така на вятъра.
  • 80 Ужас

    3 12 Отговор
    Пра дядо ми е бил там. И сега отново ни управляват комунистите.

    Коментиран от #81, #86

  • 81 И за какво е бил там?

    10 2 Отговор

    До коментар #80 от "Ужас":

    Да не е пребил съседа си в пиянска свада а се е писал политически?
  • 82 Долу комунизма

    4 14 Отговор
    Комунистическите изроди не само са сред нас, те пак крадат от народа и ни учат как да живеем. Всички техни изчадия - агенти, богаташи, забогатели от приватизация, окрали бюджета - на Народен съд и в лагери. А на "заслужилите" - до живот. А на днешните им последователи - 2-3 години превъзпитателна работа като в Китай. Най-добре е да ги пратим в Сибир, там ще "плуват" в свои води.

    Коментиран от #85

  • 83 Младежо

    18 2 Отговор

    До коментар #78 от "Трезвомислещ българин":

    Явно не си живял изобщо по това време за да ръсиш простотии тук. Много добре знам какво беше и даже един приятел беше затворен в Белене навремето - жив и здрав си е човека и внуци има. Беше се напил и откраднал багер и убил човек с него през нощта. Бой със сопи е имало само за тарикатите - над 90% са били криминални. Не е било толкова строго и са ги карали да работят по различни обекти през деня - например в Свищов.

    Вкараха го за 7 години излезе след 3 - някои са предпочитали такива трудови лагери защото присъдата ти се намалява - всеки работен ден ти се смята за 2 пролежани.

    Коментиран от #117

  • 84 ханс

    11 2 Отговор
    В Беляне е имало престъпници.А фашистите от немско вмирисано зеле ги чака подобно
  • 85 Селянин

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "Долу комунизма":

    Е така де ама тези които сега викат "долу комунизма" са бившите комунисти и ченгета от ДС. Всички съвременни "евроатлантици" са бивши партийци и ченгета от ДС (или синовете им) - защо ли така.
  • 86 Прадядо ти

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "Ужас":

    Още ти е жълто около човчицата., а твърдиш, че си виждал комунисти. Чадо, ами те изчезнаха още по времето на сина ми!
  • 87 хгт6

    7 12 Отговор
    На комунистите у форума не им харесва истината за мракобесния комунистически режим. Докато в другите държави от бившия Соц. веднага след 1989 год. започнаха да правят филми за жестоките диктаторски времена, изказват се очевидци и потърпевши от режима, то в Бг скриха всякаква информация и за затворите, и за Белене, и за ДС, и за Шесто управление, за да не накърнят чувствата на БКП. Зер БКП е на власт от 30 год. в Бг под формата на различна партийна принадлежност. Комунистите се оказаха много тачени и защитени по време на уж демокрацията.
    В Бг има потомствена аристокрация, родена със сребърна лъжичка в уста- това са комунистите.

    Коментиран от #98, #99, #101

  • 88 Генетично склонни

    8 1 Отговор
    Изследвания показват,че от така наречения преход са спечелили и са се облагодетелствали едни около 30 000 души. Горе-долу толкова са и преминалите през лагерите. Това показва,че в България си има един контингент от няколко десетки хилязи души генетично склонни към кражба,грабеж и мародерство. Два милиона българи избягаха точно защото се оказа невъзможно този контингент да бъде отучен да краде и граби.

    Коментиран от #96

  • 89 хгт6

    7 4 Отговор
    Милко Икономов е авторът на книгата. Не е ДВ. Добре е от време на време някой да ви напомня как е било преди 30 год. Щото сега се връща същото с кварталните милиционери и охранителните фирми- ЕДИН ДОНОС И ЧОВЕШКАТА СЪДБА Е СЪСИПАНА. Комунизмът в най- жестокия вариант са подготвили хората на ДС.
  • 90 И какво излиза?

    10 1 Отговор
    Че за да спре пропадането и изчезването на България, Българският ГУЛАГ в Белене трябва отново да заработи.
  • 91 Матей преображенски

    10 2 Отговор
    Тъпа-ци,взели да коментират и шашардисват с неща ,които не разбират.Ако е имало нещо такова ,значи е било крайно необходимо,за да се въведе ред в страната,та това са били следвоенни години,глад и мизерия и е било пълно със спекуланти и разни измамници,май-муня-ци,както сега.Само че сега да 10 пъти повече и хиляда пъти по-нагли и самоуверени.Тогава не било време за да им се молят и кандърдисват,а да се действа бързо и решително,имало е спуснати планове от Съветския съюз и слава богу,защото ако не е било така,щеше на народа да види зад-ника талига.Не че било лесно,правили са чудеса за да се замогнат,виждайки ,че условията са до някъде благоприятни,селата са били изградени наново с големи къщи,нещо немислимо на днешно време.И сега от дв леят крокодилски сълзи за ония фашаги и буржоа,все едно са им първи роднини.хич не се сещат ,че сега има поне 300 хил. говеда ,на които трябва да се изчукат рогите,за да живне народа,но това е въпрос на исторически шанс,веднъж на 100 години.

    Коментиран от #97

  • 92 No pasaran

    4 1 Отговор
    Германците от Германската вЪлна, както и братовчедите им Наглосаксонци, добре са усвоили римската тактика "разделяй и владей". Но за тяхно огромно съжаление вече номерът им не минава, видно от коментарите тук.
  • 93 малко ще му е

    5 0 Отговор
    Ухаа , кат за Баци. И той се така си го разправа как е било до кат е бил член на БКП-то.
  • 94 Жоро

    8 2 Отговор
    Мисля, че е крайно време да бъде отворен отново. Кандидати - бол!
  • 95 с Огън и Меч

    9 3 Отговор
    Непосилен труд, карцер, триметрови дупки ... може и на прасетата ... ами - правилно е било, какво друго отношение да има към садисти и социални дегенерати !
    Но явно малко са били лагерите, при следващия Народен Съд поне няколкостотин хиляди ще трябва да се превъзпитат и то не така меко, като комунистите - обществото сега е много, много гнило !
  • 96 хгт6

    4 6 Отговор

    До коментар #88 от "Генетично склонни":

    30 000 души от комунистическата върхушка се облагодетелстваха след 1989 год. Комунистът в Бг е винаги облагодетелстван под 1 или друга форма. А 2 милиона души избягаха заради тия 30 000 комунисти. И още ще бягат, докато комунисти са начело на страната.

    Коментиран от #100

  • 97 питам

    6 5 Отговор

    До коментар #91 от "Матей преображенски":

    Българинът си го влече към азиатските сатрапии, нали? Насилственото налагане на диктатура си ви е в манталитета. А любовта към СССР е вечна.
  • 98 проф. Гьобели

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "хгт6":

    Прави си колега, който не е с нас е комунист и подлежи на унищожение.
  • 99 Под феса има Ум

    2 7 Отговор

    До коментар #87 от "хгт6":

    Именно тези комунисти от 30 години правят всичко възможно за да спъват демокрацията в България. Под прикритието на псевдо-демократи действат винаги в ущърб на свободата на словото и свободната воле изява на отделният човек, създават такива бюрократични спънки и икономически лостове че, постоянно са Противоконституционно настроени. Всичко това се прави за да се обърне мнението на хората за Демокрацията и да се върне комунистическият контрол над България. 33 години им гледаме мурафетите! Но, явно църволанковците не се усещат!?

    Коментиран от #121

  • 100 проф. Гьобели

    3 1 Отговор

    До коментар #96 от "хгт6":

    Прав си колега. Теорията за генетично непълноценните народи е доказана научно в периода 1933-1945 година.
  • 101 Объркано Атлантиче

    15 2 Отговор

    До коментар #87 от "хгт6":

    Успокой се пич, тия лакърдии вече не вървят. Мизерията и разрухата днес е в пъти по-голяма от преди 1989, кой го интересува "жестоките диктаторски времена" тогава?
    33 години след онова време, все още нямаме онзи стандарт на живот, ако поне бяхме го запазили, уверчвам те, че никой не би се сещал за соц. времето. Уви не е така, хората имат спомен за това което сега го нямаме - като образование, здраеопазване, армия-спокойствие и сигурност, справедливост и ред, сигурна работа и дом...

    Коментиран от #102

  • 102 хгт6

    4 8 Отговор

    До коментар #101 от "Объркано Атлантиче":

    Как ще имаш онзи стандарт на живот, другарю, след като страната се управлява от комунисти вече 30 год, от които последните 12 год. начело беше охранителят на Т. Живков? Освен прибиране на милиарди в свой интерес, по комунистически почин, той друго не е виждал.

    Коментиран от #111, #113

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ЧЕсТито

    0 0 Отговор
    Безкрай през безкрайното време неравномерно разделно 7/8
  • 105 Сат_ра на Коко...

    4 0 Отговор
    Според вас колко ще са ЖЕРТВИТЕ на ДЕМОКРАЦИЯТА/МАНИПУЛАЦИЯТА?
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 В.В.П.

    5 3 Отговор
    За враговете на народа ,това е правилното място.И правилно решение..
  • 108 ДВ е ВРЕДЕН за здравето 😉

    8 0 Отговор
    Пишете за ковид концлагерите в Австралия.
  • 109 До 101

    2 4 Отговор
    Обърканото атлантиче-Само Газдов две сопи да ти аргаса и ще ти омекне ЧУГУНЕНАТА глава !
  • 110 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Белене има бъдеще врагове,мошенници ,мутри ,убийци и корумпирани политици,са точно за там.Първи е бившия комунист ,силов кадър ,СИК мутра,корумпиран до козирката,нагъл ,зъл,безидеен,прост силовак БМБ -Тиквата.
  • 111 Объркано Атлантиче

    7 2 Отговор

    До коментар #102 от "хгт6":

    Аха, ясно, веднага след 1989 комунистите и ДС за да останат на власт правят преврат, и започват да роботят със специалистите от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът , за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм".
    Тa тaзи прoгрaмa (кoятo e oфициaлнa) e убийcтвo зa вceки eдин кoмуниcт и кoмуниcтичecки рeжим?!?!
    Нали не си мислите, че всички в България пасат трева...
    България след 1990 е властово окупирана от САЩ, изпълняваме тяхна програма и препоръки на техните МВФ и СБ. И най-голямото доказателство е Ж. Виденов-който отказа да изпълнява американската пагубна програма и бе сменен с протежето им Костов, чрез преврат.
  • 112 Ххххх

    8 1 Отговор
    Да се забрани Дойче веле в България ,тези негодници завладяха медиите ни, промиват мозъците на младите , но не и на нас дето живяхме в социализма и сме слушали от дедите ни воювали срещу техния кумир фюрера за жестокостта и концлагерите , Бухенвалд и др. Спрете насаждането на омраза към Русия и социализма! Тези се опитват да възродят фашизма , чрез Украйна бандеровци !
  • 113 Объркано Атлантиче

    5 1 Отговор

    До коментар #102 от "хгт6":

    "През 1990 г., тогавашния министър-председател Андрей Луканов бил "помолил" Американската търговска камара да изготви проект за преход на нашата икономика към капитализъм. Там откликнали и ето че през същата година Народното събрание вече приветствало проекта като ръководство за управлението на обществения живот.

    Просто фантастика! Поръчка от „комунистическо” лице за подготовка на проект относно коренната икономическа промяна в една държава. След „кратко време” проектът е готов и е представен за превод и адаптация към нашите условия. Така само за броени седмици Американската търговска камера успява да извърши в наша чест огромна работа: търсене и осигуряване на средства от няколко десетки фирми и банки в САЩ; набиране на експерти за изготвяне на плана и договори с всеки един от тях; координиране на задачите, научната цел и експертните усилия на всеки с останалите; работа върху проекта; предварително обсъждане на изготвените му части; верификация на представените идеи и предложения; съгласуване с идеите и становищата на българските сътрудници на брой двадесет и девет души; редактиране, превод на български език, проверка на превода и отпечатване, за да се връчи по един екземпляр на всеки народен представител; представяне пред Народното събрание, откликнало му с ръкопляскания.
    Към проекта е имало и примерен текст на нова конституция на страната, както и разгърнати предложения за финансовата политика и обширни и най-подробни предложения за въвеждане на нов

    Коментиран от #114

  • 114 Объркано Атлантиче

    4 0 Отговор

    До коментар #113 от "Объркано Атлантиче":

    ...Към проекта е имало и примерен текст на нова конституция на страната, както и разгърнати предложения за финансовата политика и обширни и най-подробни предложения за въвеждане на нова социална политика.

    И всичко това за многократно по-малко дни от страниците на самия проект! Красота.

    Коментиран от #115

  • 115 Объркано Атлантиче

    8 0 Отговор

    До коментар #114 от "Объркано Атлантиче":

    ..Ран-Ът е проект изготвен отдавна в САЩ. Предназначен бил за промяна във всички социалистически страни, подали се на съзаклятнически уговорената реставрация на капитализма в тях. Планът бил се обсъждал и на конференция в Будапеща. По-късно станал ръководство за действие и в ръцете на руския министър-председател Гайдар. (В съответствие именно с този проект, Централното разузнавателно управление в САЩ от своя страна прогнозирало за следващите няколко години намаляване на българското население до пет милиона души. Североамериканската посланичка у нас на конференция, станала в курорта Боровец, пък заявила, че на тях „не са им нужни повече от четири милиона от българското население”… На тях! )

    Ето каква промяна в икономическия облик на нашето общество са подготвяли проектантите Ран - Ът със своя „Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм”...

    Какви комунисти ви се привиждат все още??
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Да не сбарка,а?

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "ДВ е":

    Тия от германските концлагери руснаци и пр.съвецки войници паднали в плен са вкарани после по заповедта на Жугашвили в руските концлагери(гулаците).Разочарованието на лагерниците е ОГРОМНО.С други думи къде къде по-зле,още по-зле и още по-зле-РУСКА РАБОТА,ГУЛАГ.
  • 119 НИЕ ПЪК ГО ИЗКОПАХМЕ !

    4 0 Отговор
    ЧАРЛИ ЧАПЛИН Е ОБЯВЕН ЗА КОМУНИСТ И БЕШЕ ИЗГОНЕН ОТ САЩ ! ТАМ НЕ СА ГОНИЛИ ВЕЩИЦИ ТИЯ ЛИЦЕМЕРИ И ДВУЛИЧНИЦИ МОРАЛИСТИ И МОШЕННИЦИ ........ ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ ЗА САМОЛЕТИТЕ !
  • 120 И КОЙ УБИ ГОРУНЯ

    0 1 Отговор
    КОЙ ИЗБИ КОМУНИСТИТЕ ДО КРАК В БЪЛГАРИЯ , АМА НЕ ДЯДО МУ НА БОЙКО !
  • 121 Не създават

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Под феса има Ум":

    "създават такива бюрократични спънки и икономически лостове"
    Ня ма нужда нищо да създават. Тези неща са създадени успешно от капитализма. Просто, комунистите (както ти ги наричаш, макар че не са) са били по близо до тогавашната власт, изучили са се, били са по креативни от теб и са се възползвали в собствена изгода от тях. Облегнали са се върху неприкосновеността на частната собственост и са си присвоили всичко, което носи печалба без усилие. Окупирали са и са създали нови застрахователни и кредитиращи дружества, фирми, силови и охранителни структури, така че да отговарят на всички "демократични" капиталистически норми. Така че, само със социалистическа въоръжена революция да можеш да им измъкнеш благата изпод ноктите, та да направиш живота и на обикновените граждани по независим...

    Коментиран от #127

  • 122 Всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "И 1% в Белене.... /продължение/":

    няма да ти стигне още толкова место да опишеш и половината от негативите на рая("") в който сме живели, ако си минимално коректен !
    Един детайл само от които е сегашното дередже на страна и народ, г-н д.....лен графоман.
  • 123 Айсамани

    3 0 Отговор
    Днес е същото по повод измислените течности.Ако не си "ЗА" тях и открито го заявяваш,апаратът се включва,заглушава те и те посочва с пръст.Да,режимът не е чак толкова тегав,но в Австралия например е същото.Та,сега,не ни ли управляват същите,но уж "демократи",а всъщност,демагози?
  • 124 бахо

    3 0 Отговор
    Най-доброто,което може да се направи, е отново да отвори врати,като ТВУ и затвор.В него да бъдат пратени всички,които са изменили,предали,окрали и ощетили държавата,от Прехода од сега.В т.ч.-политици,банкери,олигарси,ръководни органи,директори,чиновници и т.н.Ще има място за всички и няма да има по-доволен народ от българския.Това ще служи за назидание на следващите управляващи да знаят какво ги чака,ако посегнат на държавата.
  • 125 Трезвомислещ българин

    1 3 Отговор
    Факти , ако думата простотии е обидна, да бяхте изтрили и коментара на който отговорих, или вие си пазите "червените другари".
  • 126 Не аз човека казва... 99% са

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Трезвомислещ българин":

    Кеворк Кеворкян: .....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
  • 127 Под феса има Ум

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "Не създават":

    Което си е така, така е!
  • 128 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    НРБ-15г.ИМАХ ВЛОГ,ЗА ЛАДА,НЕ ДОЧАКАХ,от1500лв ми ВЪРНАХА720.Казаха,обслужване на влога.НРБ-НА ТЕЙКО МИ,ПЛЕМЕННИКА,ИЗБЯГА,В ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ,А ВСИЧКИ НАС,НИ УВОЛНИХА,ОТ РАБОТА,НЕ СМЕ ПОДАЛИ СИГНАЛ,ЧЕ ЩЕ БЯГА.НРБ-ВСИЧКИ,МУЗИКАНТИ,В ЗАВОДА,БЯХА СЕДМИ РАЗРЯД,ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД,А НЕ ЗНАЕХА,ПОРТАЛА,НА ЗАВОДА.ОЩЕ МНОГО,ЗАНЙНИ,НЕЗНАЙНИ ДРУГАРИ.СЕКИ,ПИШЕ,КАК МУ ОТТЪРВА.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.